|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4261 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Pytanie-co trzeba dodawać do co miesięcznej listy obecności do PUP-u, jest jeszcze jakaś magiczna karteczka?
![]() |
#4262 |
Raczkowanie
|
Nie trzeba nic dodawać,zanosisz tylko listę,podpisujesz listę i jakieś jeszcze coś o tym ile kasy dostaniesz.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4263 |
Zakorzenienie
|
do comiesiecznej listy jeszcze trzeba dodac karty urlopowe, jesli wybieralo sie urlop.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4264 |
Zakorzenienie
|
A to nie jest czasem jakies oświadczenie o dochodach?
#4265 |
Zakorzenienie
|
jakie karty urlopowe? ja nigdy czegoś takiego nie oddawałam, a wolne brałam i miałam wpisane na liscie, że miałam wolne. druczki o urlop zostawały zawsze w kadrach i tyle je widziałam. nigdy w up nic mi nie powiedziano na ten temat.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4266 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
"Za każde 30 dni odbywania stażu przysługują 2 dni wolne, które niewykorzystane przechodza na następne miesiące. Wniosek o udzielenie dni wolnych należy dołączyć do listy." i kiedy brałam kilka dni wolnych musiałam przy oddaniu listy do urzędu oddać także taki wniosek, na nim jest napisane kto bierze i ile dni wolnych, pod tym podpisuje się jeszcze pracodawca, że wyraża zgodę, oraz pracownik urzędu. Nie trzeba z tym latać do urzędu, żeby ktoś wyraził zgode kiedy chcesz mieć wolne podpiszą się jak im to dasz wraz z listą. Narzekali, że ludzie oddają same listy bez wniosków ![]() Dobra wiadomość, płacą 100% stypendium w razie zwolnienia lekarskiego ![]() A odnośnie zwracania kasy to na mojej umowie jest napisane: "W przypadku zerwania stażu z przyczyny leżącej po stronie osoby bezrobotnej, z wyjątkiem nawiązania stosunku pracy, osoba ta zobowiązuje się do zwrotu pobieranego stypendium oraz innych nakładów poniesionych przez urząd, a związanych z odbywaniem stażu." Także nie wiem jak to jest ostatecznie, może w jednych urzędach trzeba a w innych nie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4267 |
Raczkowanie
|
dziewczyny załamka
![]() ![]() Co oni teraz mogą z tym zrobic? wyłonić kandydatów spełniających wymagania czy jakaś rozmowa kwalifikacyjna? |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4268 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4269 |
Zakorzenienie
|
czesc dziewczyny,
ja mam pytanie apropo stażu a nie chcę zakładac nowego wątku... staz mam na 6 m-cy czyli planowo powinnam go konczyc 14 października... tylko mam małe ale... ostatnio dowiedziałam sie ze bede miała maluszka ![]() czy powiedziec pracodawcy?? do konca stazu i tak bede w stanie pracowac ale potem czy mnie przyjmą na umowe o prace wiedząc jaką mam sytuację?? niby jest wymóg ze pracodawca zobowiązuje sie po stazu przyjąć cię na min tyle ile byl staż.... no ale mam jednak watpiwości.... czy poczekac na konkretna umowe o prace a potem dopiero powiedziec...?? ![]()
#4270 |
Zadomowienie
|
Witajcie!
Jutro idę zarejestrować się jako bezrobotna, napiszcie mi, proszę, jakie dokumenty będą mi potrzebne? Czy wystarczy dyplom ukończenia studiów czy zaświadczenie także muszę mieć? Z góry dziękuję. ![]() Pozdrawiam
#4271 |
Zakorzenienie
|
Dyplom i dowód, chyba że pobierasz rentę albo masz gospodarstwo rolne, wówczas trzeba miec odpowiednie papiery z urzędów
#4272 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4273 |
Raczkowanie
|
Jej, dzięki za odpowiedź z tymi studiami, może dziś się wreszcie wyśpię
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4274 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, mam pytanie, bo zastanawia mnie taka sytuacja: załóżmy, że dostanę staż i w tym czasie wyślę opowiadanie do czasopisma, za które otrzymam parę groszy
![]() Z góry dzięki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4275 |
Rozeznanie
|
Raczej nie, przy rejestrowaniu się w UP otrzymałam taką kartkę, którą miałam uzupełnić i oddać w razie gdybym uzyskała jakiś dochód np. z wynajmu mieszkania. Myślę, że może to dotyczyć każdej sytuacji kiedy dostajesz pieniądze, ale nie wynika to z umowy o pracę. Nie oznacza to przecież, że tracisz status bezrobotnej, a skoro tak to według mnie nie ma to też wpływu na staż.
Tak sobie wykombinowałam ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4276 |
Rozeznanie
|
Wielkie dzięki, Linko
![]() Jeszcze chciałam się upewnić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4277 |
Zakorzenienie
|
A bedac na stazu nie mozna podjac umowy na zlecenie tak?
Po godzinach.. i za nie wielkie pieniadze?
![]() |
#4278 |
Rozeznanie
|
no niestety nie mozesz za umowie zadnej zarobic do stazu nawet przyslowiowej zlotoweczki!
#4279 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4280 |
Przyczajenie
|
MAM WIELKĄ PROŚBE!!
Mógłby ktoś opisać cały ten staż po kolei? 1.Jak sie zaczyna go załatwiać? 2.Kiedy trzeba zacząć? 3.Gdzie się zgłosić? co zrobić? 4.co jest do niego potrzebne? jakieś badania, świadectwo coś innego? 5. czy mozna iść na staż po liceum ogólnokształcącym? 6. Ile się dostaje za taki staż? 7.czy można iść np do urzedu gminy? 8.można np zacząć staż na poczatku czerwca skończyć na koniec wrzesnia aby iść na dzienne studia? 9.trzeba wypełniac jakies druczki, wnioski? mógłby ktoś opisać wszystkie okoliczności związane z załatwianiem stażu? Bardzo prosze chciałabym te wszystkie informacje zebrać w jednym miejscu Edytowane przez malwik91 Czas edycji: 2009-08-08 o 15:26 Powód: bład |
![]() ![]() |
![]() |
#4281 |
Zakorzenienie
|
Mam takie pytanie - czy po skończeniu stażu mogę odmówić, jeżeli potencjalny pracodawca chce mnie zatrudnić ( umowa o pracę)? Czy PUP wyciąga jakieś konsekwencje? Czy wtedy ja muszę wystosować jakieś pismo do PUP z uzasadnieniem dlaczego odmówiłam?
"Jeśli skończysz, prowadząc beznadziejne życie dlatego, że słuchałeś swojej mamy, swojego taty, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, to w pełni na nie sobie zasłużyłeś." Frank Zappa http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI |
![]() ![]() |
![]() |
#4282 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4283 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Raczej powinni Cię zatrudnić w tym miejscu odbywania stażu, ale jak się uprą to wysmarują pisemko do urzędu, że kasy nie mają albo coś i zostaniesz na lodzie. Dlatego sama musisz wiedzieć najlepiej jaka jest Twoja sytuacja, jak Ciebie postrzegają w tej firmie i jaka jest ich polityka zatrudnienia. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4284 |
Raczkowanie
|
Przysługuje stażystom dzień wolny za 15 sierpnia? bo już kurdę sama nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4285 |
Raczkowanie
|
A ja mam problem z odbyciem stażu. Nie wiem czy tylko u mnie w mieście czy wszędzie są takie przepisy.
Otórz to babka w PUP powiedziała mi, że teraz staż trwa tylko 3 miechy i pracodawca musi zatrudnić na conajmniej 3 miechy. Inaczej staż nie będzie mógł się odbyć. Szukałam na własną rękę ale przeważnie pracodawcy na takie coś nie wyrazili zgody. Owszem staz tak, ale zatrudnienie - nie ma mowy. Nawet na 3 miechy. A znów inni mnie zmyli, bo nie potrzebują stażystów. siedzę w domu załamana bo nikt mnie nie przyjmie. Sama babka powiedział, że przez te zasady mało kto przyjmuje na staż. Ja nie wiem gdzie isc pracować jak wszędzie nie potrzebują. Teraz żałuje że skończyłam studia, bo po co mi ten papier potrzebny do niczego ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4286 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
#4287 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() prawda jest to ze samemu nie mozna zrezygnowac ze stazu? Bo czego innego oczekiwalam na stazu chyba.. ![]() Bo pytalam i powiedzieli ze nie bo mnie wyrejestruja z UP ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4288 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4289 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No trudno.. Bo tutaj sie cofam w rozwoju.. (jesli chodzi o moj zawod)
![]() ![]() |
![]() |
#4290 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:19.