|
|
#4291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II
dubel
|
|
|
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
no już ponad pół roku będzie. tak mówisz o tym, że mam dokupić sobie wyciągi ale do cholery - tyle kasy co ja zostawiam w tej ich klinice to chyba wystarczająco dużo by zapewnili mi wyciągi za free. ogólnie boję się bardzo, że cofnie mi się wada... BTW. może im zależy na tym by ta szczęka się nie ruszała bo to kasa dla nich - dłużej nosisz - dłużej płacisz... sama nie wiem co myśleć
|
|
|
|
|
#4293 |
|
Zakorzenienie
|
alufa ja też uważam,że powinni zapewnić wyciągi i nawet zamierzam zahaczyć ten temat podczas najlepszej wizyty-dlaczego mnie nie zapewniają! no ale na Twoim miejscu poganiałabym ich,żeby szybko zakupili wyciągi, a nie dawali Ci badziewia.Kurde pół roku noszenia to faktycznie długo
i żadnych efektów? i co na to Twój/Twoja orto? A na konsultacji byłaś w innej klinice?Djana jakie pętle masz na myśli?Takie ósemki wokół zamków?Mnie się wydawało,że to jest tzw łuk czworokątny...Dopytam orto...Ale nie chodzi Ci o pętle kontrakcyjne-taki powyginany łuk? peggy_blue chyba się pogubiłam, bo napisałaś, że usunięto Ci "górną piątkę", a "zawiązki dolnej nigdy nie miałaś",ale z Twojej wypowiedzi wynikałoby też,że chodzi Ci o lewą i prawą piątkę, bo piszesz,że boisz się, żeby "jedynka nie wylądowała na środku" to w końcu chodzi o układ góra-dół, czy prawo-lewo? Bo jeżeli chodzi o góra dół, to ja na dole nie miałam usuwanych(tzn miałam ale kupę lat temu szóstkę i siódemkę), a u góry miałam dwa-ale z lewej czwórkę, z prawej piątkę. Może ja przytępa jestem, bo mnie głowa napiernicza, ale wyjaśnij proszę.
|
#4294 |
|
Rozeznanie
|
A ja właśnie wracam z kontroli u dentysty
Pani dr powiedziała, że bardzo pięknie szoruję zobki i oby tak dalej A tak przy okazji usunęła mi kamień z wewnętrznej strony zębów i śmiała się, że praworęczni zawsze mają wiecej kamienia po prawej stronie, bo tak jest ciężej wykręcić rękę :P Za usuwanie kamienia (takim czymś strasznie piszczącym) zapłaciłam 30zł. To dużo czy mało, bo nie orientuję się?
|
|
#4295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
w tej mojej klinice jest drożej, ale cena rośnie wraz z ilością kamienia-najmniejszy to 40 zł,średni-50 zł, a duży to 60 zł a to "piszczące" to skaler-emituje ultradźwięki, które usuwają kamień, dlatego tak piszczy
|
|
#4296 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() Ostatnio zauważyłem, że powstała mała szpara pomiędzy 2 i 3 z lewej strony. Trochę lipnie to wygląda, ale da się żyć :p Zobaczymy co dalej
|
|
|
|
|
#4297 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem po wizycie konsultacyjnej. Za tydzien robie zdjecie i wyciski, bo nikt nie poinformowal mnie, ze to dodatkowy koszt wizyty i wzielam za malo pieniedzy. Orto powiedziala mi, ze na oko musialabym wyrwac 4 zeby
Ale moze bedzie ich mniej - oceni jak zobaczy roentgena. Moj problem to kly - obydwa sa bardzo wysuniete do gory...Zapowiedziala tez, ze musialabym miec aparat na dol i gore, bo w przypadku samej gory tak jak chcialam uzyskalabym efekt twarzy-malpki...Oczywiscie zrobie te wyciski i zdjecie i bede myslec dalej, ale 4 zeby? Jeszcze jesli beda jakies chore to rozumiem, ale zdrowe??? Czy to normalne?![]() W ogole powiedziala mi, ze nie jest tragicznie i ze jesli sie zdecyduje to zrobie to dla wlasnej satysfakcji. Jestem zdziwiona. Tzn wszyscy zawsze sa zdziwieni moim narzekaniem na zeby, bo sa OKEJ. Ale traktowalam to jako pocieszanie Tak czy inaczej mi one nie odpowiadaja, a to moje zdanie jest najwazniejsze.
|
|
|
|
#4298 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
U mnie dziś istny koszmar. Nie dość, że ciężki dzień miałam to jeszcze jest jakaś awaria i wode wyłączyli. Pozostaje mi mycie zębów w wodzie minelalnej.
|
|
|
#4299 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
bo zawsze mi się wydawało,że jak już nie ma wyjścia i trzeba usuwać zęby, to znaczy,że są one bardzo stłoczone, a jak są bardzo stłoczone to...raczej nie może być "nietragicznie":rolle yes: no chociaż ona jest lekarzem, nie takie cuda zapewne widziała jak zaczęłam raz marudzić u orto,że dużo osadu już mam, muszę się wybrać na piaskowanie, to mi powiedziała, że chyba osadu nie widziałam ale i tak poszłam do dentysty co do ilości zębów, o ile dobrze pamiętam rekordzistka to emeczka bo chyba usuwali jej siedem(ósemki też bodaj, nie dam głowy), a smv miała ekstrakcje również czterech. Nie ma to znaczenia, czy zdrowe czy nie-usuwa się te, które orto wskaże, ale zawsze można się skonsultować u innego lekarza w razie wątpliwości. Zresztą nie ma się co martwić na zapas-jak orto obejrzy wyciski, może się okazać, że to "na oko", to nietrafione. Moja orto "na oko" oceniła, że właściwie może wcale nie trzeba będzie nic usuwać, ewentualnie czwórkę a z lewej strony stripping, a potem stwierdziła,że trzeba jednak dwa zęby, b nie będzie symetrii.
|
|
#4300 |
|
Rozeznanie
|
Sporo osób pytało czy się sepleni przy noszeniu łuku podniebiennego. Z początku tak, ale moja orto wynalazła sposób, dzięki któremu seplenienie szybko mija. Otóż kazała mi jak najwięcej czytać na głos i dodatkowo dała mi takie hardcorowe teksty (których nawet bez łuku bym nie przeczytała
:Trzynastego w Szczebrzeszynie chrząszcz się zaczął tarzać w trzcinie. Wszczęli wrzask szczebrzeszynianie: - Cóż ma znaczyć to tarzanie?! Wezwać trzeba by lekarza! Zamiast brzmieć, ten chrząszcz się tarza! Wszak Szczebrzeszyn z tego słynie, że w nim zawsze chrząszcz brzmi w trzcinie! A chrząszcz odrzekł niezmieszany: - Przyszedł wreszcie czas na zmiany! Dawniej chrząszcze w trzcinie brzmiały, teraz będą się tarzały! W gąszczu szczawiu we Wrzeszczu klaszczą kleszcze na deszczu, szepcze szczygieł w szczelinie, szczeka szczeniak w Szczuczynie, piszczy pszczoła pod Pszczyną, świszcze świerszcz pod leszczyną, a trzy pliszki i liszka taszczą płaszcze w Szypliszkach. Mała muszka spod Łopuszki chciała mieć różowe nóżki, różdżką nóżki czarowała, lecz wciąż nóżki czarne miała. - Po cóż czary, moja muszko? Ruszże móżdżkiem, a nie różdżką! Wyrzuć wreszcie różdżkę wróżki i unurzaj w różu nóżki! Fajne, nie? Ale muszę przyznać, że pomogło
|
|
#4301 |
|
Przyczajenie
|
Hej dziewczyny a co jak ktoś nie ma 8-mek? Można wtedy zalozyc aparat???
|
|
|
|
#4302 |
|
Rozeznanie
|
gwiezdna baletnica oczywiście, że można. Bo zwykle jak się ma ósemki to i tak się je wyrywa do aparatu
|
|
#4303 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#4304 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz, ona zaznaczyla, ze to "tak na oko", ze jest mozliwosc odwracania zebow czy cos w tym stylu i ze moze to sie bedzie dalo u mnie zastosowac. Wszystko sie okaze kiedy zrobie wyciski i roentgena. W sumie moja wada to dwa kly ktore kompletnie sie nie mieszcza w luku. I na nie jest potrzebne miejsce. Niby nie widac tego kiedy sie usmiecham, ale gdybym zaczela sie smiac szeroko...Nie no nie podoba mi sie to jak moje zeby wygladaja i zamierzam je wyprostowac. Ten krzywy usmiech bardzo postarza i oszpeca. Nie pociesza mnie ani troche to, ze ktos ma gorzej ![]() A poza tym, skoro nie ma tragedii to moze oznaczac, ze bede krocej leczona. |
|
|
|
|
#4305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4306 |
|
Zakorzenienie
|
czesc kobitki kurcze a macie mzoe zdjecia waszych buziali z wyciagami?kurcze ja sie zaczynam bac ze jesli to naprawde boli to masakra
(ja pewnie tez bede musiala nosic wyciagi co by mi gebe ustawic nalezycie... No i dla potwoierdzenia, wyrywałam 4 zebiska zyje jak widac.w tym 3 zdrowiuśśśkie, jeden chory ( wiec tego mi nie zal)jejciu jaki mialam hardkorowy tydzien, dobtrze ze jutro tylko praktyka.. bno a od poniedzialku zacznie sie na nowo;((( Bu. 3majcie sie kobitki, nie denerwujcie, jak najmniej bolu;*
|
#4307 |
|
Rozeznanie
|
tulipanna., jesteś pewna tej kliniki? Wiem że obsługa tam jest fajna i super nowocześnie. Ale ja bym tam nie poszła. Moja "zwykła" dentystka jak usłyszała o planie leczenia i że pani (tam mają chyba jedną ortodontkę) chciała kleić zamki na zęby ze starymi plombami to dosyć skutecznie mnie zniechęciła.
A dosadniej nawet określiła to w stylu "nie ważne zdrowia pacjęta - ważne byle jak najszybciej założyć drogi (kryształ) aparat" Byłaś u któregoś polecanego przez nas ortodontę? Dr. Kapera (podobno jeden z lepszych w Krakowie), czy ortodonkę papryka85? |
|
|
|
#4308 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A co do dr Kapera jeszcze - PODOBNO? Bo kurcze, "podobno" to nie argument. Slyszalam tylko, ze u niego jest drogo. Jasne, wole leczyc sie u faceta, uwazam ze mezczyzni sa lepsi w te klocki od kobiet - takie moje odchylenie. Stac mnie na leczenie i chetnie wydam pieniadze, ale na kogos kto jest tego WARTY na 100%. Sprawdzilam w internecie, dr Kalina Trautzel u ktorej bylam uczyla sie u dr Kapery ![]() Aha, mam od kolezanki numer do Globusa i niejakiej pani dr Jankowskiej. Ktos cos slyszal, ktos cos wie? Edytowane przez tulipanna. Czas edycji: 2008-01-10 o 21:38 |
|
|
|
|
#4310 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
A u tej Twojej orto ile kosztuje?
|
|
|
|
|
#4311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I bardzo prosze, czy ktos moze poczestowac mnie nr telefonu do dr Kapery? Kurcze mam metlik w glowie..
|
|
|
|
|
#4312 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
nr to 6590382
|
|
|
|
|
#4313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4314 |
|
Wtajemniczenie
|
emeczka's baaaack
![]() No i zaczynamy nadrabianie (może Wy pomyślcie o pisaniu książek! produkujecie tu tyle tekstu w tak krótkim czasie, że naprawdę przestaję nadążać ).tulipanna widzę że już Ci papryka doniosła o moim mistrzostwie w pozbywaniu się zębów ![]() tak tak miałam wyrywanych siedem: wszystkie ósemki, dwie czwórki i piątkę (symetria zachowana, bo nie miałam zawiązka - tu wiadomość dla peggy_blue, jeśli nie wyrósł Ci ząb np po prawej stronie, to wyrywa się tylko ząb po lewej stronie, równowaga ma być w łuku, a nie pomiędzy górą i dołem ). Jeśli by się zdarzyło, że masz chory/ całkowicie zaplombowany/ po 1000 leczeń/ nie wiem co jeszcze ząb (w Twoim przypadku którąś piątkę), to zawsze możesz podpytać orto czy nie dałoby się wyrwać zęba, który jest w gorszym stanie. Ja miałam mieć wyrywanie tylko czwórki, ale ponieważ miałam chorą piątkę, orto powiedziała że wyrwiemy właśnie ją.baletnica pewnie że można. tylko potem kontroluj czy Ci nie zaczynają rosnąć ósemki, a jak zaczną rosnąć, obserwuj czy Ci nie psują Twojego równiutkiego uśmiechu kasiek przykro mi nawet nie jestem w stanie sobie wyobrazić jakie to musi być wkurzające![]() smv, oto moje wyciągi ![]() ![]() ![]() no i moje prawie proste ząbki ![]() EDIT, zdjęcia zębów przed założeniem aparatu na stronce w podpisie
Edytowane przez emeczka Czas edycji: 2008-01-10 o 22:25 Powód: dopisek:) |
|
|
|
#4315 |
|
Wtajemniczenie
|
Jutro o 12 zakładam aparat. Ale mam dziwne uczucie
Myślicie, że już przy założeniu mogę poprosić o kolorowe ligaturki?
|
|
|
|
#4316 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#4317 |
|
Zakorzenienie
|
z tego co pamiętam to ja nie miałam od razu zakładanego drutu i ligaturek, najpierw był sam montaż zamków
![]() emeczka prościutkie, zazdroszcze. Moje po dwóch latach nie są równe, do tego dochodzi wysproporcja w długości jedynek - orodontki (bo leczy mnie jedna z nadzorem jednej Pani profesor) ostatnio się zastanawiały co z tym fantem zrobić. Spiłować czy ........... [wyleciało mi to słowo z głowy] co prawda to drugie drastyczniejsze. A turkusowych ligatur jeszcze nie próbowałam całkiem przyjemnie się prezentują z uśmiechem.Szkoda, że technicy-analitycy od produkcji ligatur i ciągów, nie wymyślą takiej substancji, co by się od pokarmu nie odbarwiała na tysiąc kolorów tęczy. Pozdrawiam! |
|
|
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ufff, rozmawialam z ojcem i rowniez slyszal o dr Kapera mnostwo pochlebnych opinii. Jestem zdecydowana Czy myslicie, ze w takim razie powinnam isc do Ortomanii zrobic roentgena i wyciski jesli do niego bede miala pozniejszy termin? Tzn czy moge te wyciski i roentgena porwac juz do niego? Czy odpuscic i wszystko zalatwiac z dr Kapera?
|
|
|
|
|
#4319 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wizyta kosztowała jakieś 30, 50 zł? skoda tylko że właśnie nie pomyślałam wcześniej i nie przyszłam od razu ze zdjęciem bo potem musiałam robić zdjęcie i dopiero przyjść następny raz za tydzień
|
|
|
|
|
#4320 | |||
|
Kokon pro
|
Cytat:
podobno mialam zuchwe troche z tylu i w bok :d nie wiem o ile i w ktory bok w kazdym razie moja broda wyglda lepiej hmm pare(nascie) stron wczesniej dawalam moje fotki ja mialam taki drut specjalny ze na nim byly haczyki przy dwojkach i od tych dwojek mialam wyciagi do szostek i one zamykaly szpary po wyrwanych zebach zeby sie szybciej schodzily ogolnie nie byly zle pozatym ze nie mozna ich bylo sciagac chyba ze pekly jakims cudem i strasznie tam jedzenie wchodzilo i ciezko sie mylo ;/ i zakladalam np w sb i w nast sb musialam zalozyc nowa pare chyba ze pekl ktorys to musialam zmienic oba aby ciagly z taka sama sila i tez tydzien nosic ogolnie nie byly zle gorsze byly te zwykle Cytat:
tak wyrywanie zebow jest normalne wiesz to ze powiedziala ze nie jest tragicznie to dobrze, bo moglabys miec oprocz stloczen np jakies zatrzymane zeby skomplikowane wady zgryzu wymagajace operacji a takie wampirze kly nie sa trudne do wyprostowania Cytat:
bardzo wkurzajace od pol roku orto meczy sie ja tez zeby zamknac szpary a zeby mi jezdza po luku jak szalone ;/ w ciagu jednego dnia potrafia sie rozjechac na 1 mm jak nie wiecej i w jeden dzien sie zjezdzaja i robia sie gdzie indziej do bani ogolnie smiesznie masz te wyciagi ale kazdy ma inaczej moja przyjaciolka miala jakies takie ze po 4 wyciagi z jednej strony musiala nosic w jakichs kombinacjach i maske twarzowa na noc to dopiero porazka tak mozesz ja na dzien dobry mialam zielono zielone jasne i ciemne na przemian ^^ |
|||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.

) no to już w ogóle!! Strasznie współczuję, bo sama nienawidzę tego g... i doskonale Cię rozumiem
a jak już efektów nie widać, to już może człowieka trafić
i co na to Twój/Twoja orto? A na konsultacji byłaś w innej klinice?
Pani dr powiedziała, że bardzo pięknie szoruję zobki i oby tak dalej
A tak przy okazji usunęła mi kamień z wewnętrznej strony zębów i śmiała się, że praworęczni zawsze mają wiecej kamienia po prawej stronie, bo tak jest ciężej wykręcić rękę :P Za usuwanie kamienia (takim czymś strasznie piszczącym) zapłaciłam 30zł. To dużo czy mało, bo nie orientuję się?

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)
Ale moze bedzie ich mniej - oceni jak zobaczy roentgena. Moj problem to kly - obydwa sa bardzo wysuniete do gory...Zapowiedziala tez, ze musialabym miec aparat na dol i gore, bo w przypadku samej gory tak jak chcialam uzyskalabym efekt twarzy-malpki...Oczywiscie zrobie te wyciski i zdjecie i bede myslec dalej, ale 4 zeby?

bo chyba usuwali jej siedem(ósemki też bodaj, nie dam głowy), a smv miała ekstrakcje również czterech. Nie ma to znaczenia, czy zdrowe czy nie-usuwa się te, które orto wskaże, ale zawsze można się skonsultować u innego lekarza w razie wątpliwości. Zresztą nie ma się co martwić na zapas-jak orto obejrzy wyciski, może się okazać, że to "na oko", to nietrafione. Moja orto "na oko" oceniła, że właściwie może wcale nie trzeba będzie nic usuwać, ewentualnie czwórkę a z lewej strony stripping, a potem stwierdziła,że trzeba jednak dwa zęby, b nie będzie symetrii.

tak tak miałam wyrywanych siedem: wszystkie ósemki, dwie czwórki i piątkę (symetria zachowana, bo nie miałam zawiązka - tu wiadomość dla peggy_blue, jeśli nie wyrósł Ci ząb np po prawej stronie, to wyrywa się tylko ząb po lewej stronie, równowaga ma być w łuku, a nie pomiędzy górą i dołem
całkiem przyjemnie się prezentują z uśmiechem.