|
|||||||
| Notka |
|
| Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4291 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Starania o dziecko od 2018 roku część 4
No ja nie mówię że nie wychodzę z domu
ale po prostu wiele osób mówi ze nie można, nawet na mamusiowych forach piszą ze nie wiec nie chce się bardzo w oczy rzucać wszystkim. Chociaż w wakacje mam zamiar jechać nad morze. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#4292 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
️ czyli wczesne poronienie? Biochemiczna? Wieczorem lekarz tak? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4293 |
|
Zakorzenienie
|
Ultra
![]() Do lekarza jeszcze dzis ? Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4294 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4295 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4296 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A swoja droga, moja znajoma zamknęła się w domu na cale 9 miesięcy, nawet do sklepu czy apteki nie wyszła. Wszystko tylko zamawiala przez Neta, aż smialysmy się, ze poród tez będzie robiła zdalnie ![]() ------- To nie literówki... to słownik w telefonie zawsze wie lepiej
|
|
|
|
|
#4297 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
przykro mi Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4298 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie ma co popadac w paranoję, myslę, ze do zakupów w Rossku nikt się nie przyczepi nawet w razie kontroli, co innego zabiegi u kosmetyczki czy paurki Nemm ten wyjazd nad morze mozesz zglosic jako zmianę miejsca pobytu w ZUSie i nikt Ci zlego słowa nie powie a nie będziesz się stresować Cytat:
Wieczorem lekarz? Ciekawe co powie na to wszystko...
|
|
#4299 |
|
Zakorzenienie
|
No na to wygląda. Tak, pójdę do lekarza ale dopiero koło 20. Nie będę powtarzać bety, nie wiedzę potrzeby.
|
|
|
#4300 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4301 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie jest to prawda. Na L4 ciążowym zwłaszcza chodzącym możesz chodzić gdzie chcesz , do kawiarni, do piekarni, na zakupy, na spacery lub nawet poleżeć na łące na słońcu jeśli tylko masz na to ochotę. Nikt ciężarnych nie sprawdza chyba ze zostanie złożony na nią donos wtedy pracownik ZUS musi sprawdzić. Choć częściej sprawdza się ciężarne mające własna działalność czy aby nie będąc na zwolnieniu nie prowadzą działaności w dalszym ciągu - zarobkowej. Pracownicy ZUS nie sprawdzają również kont na portalach społecznościowych bo i takie legendy chodzą ;D Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 16:16 ---------- Poprzedni post napisano o 16:14 ---------- Cytat:
Piszesz ze są dość częste a podałaś za przykład jedna znajoma ...... Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4302 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie, na zwolnieniu nie możesz chodzić gdzie chcesz. Zwolnienie to zwolnienie. Nie ma zwolnienia ciążowego (tylko z powodu ciąży ale z powodu choroby w ciąży) więc nie wiem skąd masz takie informacje, że na L4 z 2 mogę iść sobie do kawiarni. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez sunshine16 Czas edycji: 2018-05-18 o 16:20 |
|
|
|
|
#4303 | |
|
Zakorzenienie
|
Starania o dziecko od 2018 roku część 4
Cytat:
Od pracownika ZUS który się tym zajmuje na co dzień a nie wyczytał jakieś farmazony na grupie dla mamusiek. To ze ktoś ma zwolnienie w ciąży nie znaczy ze jest chory i musi siedzieć w Domu ale na warunki pracy nie wskazane podczas ciąży na przykład A Ty skąd masz informacje ze nie można ? Z grup dla mamuś ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4304 |
|
Zakorzenienie
|
Wiecie co?
Najlepiej to napisać maila albo zadzwonić do Zusu, panie na pewno wytłumaczą co można, a co nie Kontrole się zdarzają, na pewno nie jest to nagminne i częste ale są i zawsze trzeba mieć gdzieś na uwadze że może to się i nam zdarzyć Nie ma co się sprzeczać, jedna się zaszyje na 9 miesięcy żeby być w porządku, inna będzie chodziła wszędzie a w razie kontroli powie że była w aptece i tyle Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4305 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Tak siedzę całe dnie i czytam farmazony na grupie mamusiek które chyba nimi nie są. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 16:26 ---------- Poprzedni post napisano o 16:24 ---------- Zresztą, wystarczy tylko ruszyć głową i użyć logiki. No ale niektórzy nie muszą bo przecież mają znajomych w zusie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4306 | |
|
Zakorzenienie
|
Starania o dziecko od 2018 roku część 4
Cytat:
A to już nie wnikam po jakich grupach chodzisz A na co się można leczyć w ciąży ciekawa jestem W każdym razie każda robi co uważa jak ktoś woli siedzieć w 4 ścianach cała ciąże i bać się jakieś wyimaginowanej kontroli bo ptaszki ćwierkały ze niby są to droga wolna ja należę do tych co korzystają z ciąży, a w szczególności gdy nadchodzi lato Jak znajdziesz opinie innego pracownika a nie mamusi z to podziel się z nią proszę, będą to zawsze jakieś konkretne informacje Jedni maja znajomych w ZUS a drugi mamusie na forum którym ptaszki na mieście ćwierkają i jedna znajoma Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
PEDAGOG ![]() Edytowane przez xxboo Czas edycji: 2018-05-18 o 16:29 |
|
|
|
|
#4307 |
|
Zakorzenienie
|
Na warunki pracy niewskazane dla kobiet w ciąży lekarstwem jest pracodawca a nie zwolnienie lekarskie (o ile się nie mylę to nie ma takiego chodu choroby
). Inna sprawa że pracodawcy idą na skrótyWysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4308 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To świetnie. Powiedz to jeszcze wszystkim lekarzom wypisującym zwolnienia i pracodawca żeby stworzyli takie stanowiska żeby ciężarne mogły pracować do rozwiązania Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4309 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
W ciąży się można leczyć na głupotę jak widzisz ![]() Chętnie się podzielę fachową opinia. Może coś do Ciebie dotrze. A jedź sobie na wakacje i lez pod palma. Może znajdzie się ktoś fajny i na Ciebie doniesie ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4310 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4311 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A gdzie napisałam ze Ty siedziałas? Bo póki co to widzę ze do Ciebie nie dochodzi zbyt dużo A dziękuje mam zamiar właśnie jechać A i dzięki ze tak miło mi życzysz, dobrze ze większość osób na forum jest życzliwa ale zawsze znajdzie się jakaś mała żmijka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4312 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Również l4 z 2, czyli chodzące, nie oznacza, że można robić co się chce. Jeśli spacery, to w pobliżu domu i z zalecenia lekarskiego (Zus może żądać takiego zaświadczenia lekarskiego), nie można wyjeżdzać itd. Musisz potem się tłumaczyć. L4 nie jest z powodu ciąży samej w sobie. Ogólnie temat jest trudny, pełen niuansów. Bo np. kobiety w ciąży dostają l4 z powdu cukrzycy i wtedy wręcz nakazana jest aktywność w ciąży, ale wszystko to powinno być zapisane w zaleceniach lekarskich. W razie kontroli ZUS myślę, że każdy lekarz wypiszę, że zalecone były spacery i z tego powodu nikt nie cofnie zasiłku. Tyle tylko, że takie kontrole ZUS to nic przyjemnego. Ja Ci się Nem nie dziwię, sama obawiam się swojego pójścia na L4. Co do kontroli to najczęściej sprawdzają kobiety po zgłoszeniu tego przez pracodawce, te które niedawno się zatrudniły i szybko umknęły na l4 i prowadzące dg. Ultra podglądałam dziś wątek cały dzień ze względu na Ciebie.
|
|
|
#4313 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak było w moim przypadku. Pracodawca stwierdził, że mam iść na L4 bo oni mi nie są w stanie zapewnić takiego stanowiska. A na dobrą sprawę powinni mi płacić za świadczenie pracy nawet jakbym jej nie świadczyła. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4314 |
|
Zadomowienie
|
Ultra
tulę mocno Dobrze że zrobiłaś ten test i przynajmniej wiesz co się dzieje Koniecznie lekarz,trzymaj się Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
#4315 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to co ZUS to inne praktyki najwyraźniej. Cieszę się ze w moim są bardziej wyrozumiali Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4316 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Pozdro bez odbioru Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4317 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No pewnie w teorii tak to wyglada ale w mojej pracy takiego stanowiska nie dałoby się stworzyć, z czego akurat ja się bardzo cieszę ;P Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4318 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
niestety w razie problemów zawsze będzie tak jak mówi prawo, a nie praktyka Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#4319 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No przynajmniej nie życzę nikomu kontroli w ciąży Wiec zastanów się nad sobą. Swoją wypowiedz opieram na wypowiedzi pracownika ZUS a nie mamusi z grupy. Wiec chyba w pisze więcej niż ty Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk ---------- Dopisano o 16:37 ---------- Poprzedni post napisano o 16:37 ---------- Cytat:
To najwyraźniej sunshine musi przeszkolić pracowników ZUS skoro taki z niej prawnik Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
|
|
#4320 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Na pewno jest bardzo przygotowany do pracy w zawodzie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:49.

ale po prostu wiele osób mówi ze nie można, nawet na mamusiowych forach piszą ze nie wiec nie chce się bardzo w oczy rzucać wszystkim. 

️ czyli wczesne poronienie? Biochemiczna? Wieczorem lekarz tak? 

zawsze jednak zachodziłam po bułkę do piekarni albo po pojemnik do badania moczu do apteki żeby mieć paragon (alibi

Najlepiej to napisać maila albo zadzwonić do Zusu, panie na pewno wytłumaczą co można, a co nie 

podglądałam dziś wątek cały dzień ze względu na Ciebie.
tulę mocno