|
Notka |
|
Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Guzek na piersi - wątek zbiorczy!
Na to nie wpadłam
![]() ---------- Dopisano o 19:38 ---------- Poprzedni post napisano o 19:32 ---------- Cytat:
![]() A co konkretnie Cię interesuje a'propos opatrunku? Pamiętam jak sama półtora roku temu o to pytałam ![]() Co do zdejmowania szwów, to szczerze nie bolało mnie to jakoś szczególnie ![]() ![]() ![]() Widzę, że nie tylko ja miałam takie podejście do swojej piersi, też czułam, jakby była nie moja, że nie ma między nami więzi ![]() Obecny TŻ jeszcze nie zauważył blizny, więc nie zapalaj światła w przyszłości ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4292 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z podkreślonym zgadzam się w pełni. Głowa w drugą stronę i nawet nie zerkać. Rok temu u dentysty przeżyłam szok, kiedy pani chciała mi pokazać moją rozoraną dziurę w zębie, na moje przerażone spojrzenie (mówić nie mogłam) już więcej nic takiego nie proponowała. Prawda jest taka, że pewnie nawet przy świetle kiedyś nie będzie to bardzo widoczne, ale kiedy to będzie... Z drugiej strony do innych wady sie przyzwyczaiłam, np rozstępy i jakoś nigdy nie miałam z nimi problemu. Po prostu przeraża mnie ta "nowość" i jej nienaturalne pochodzenie.
![]() |
![]() |
#4293 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Więc widzę, że mamy tę samą taktykę ![]() Spokojnie, do wszystkiego da się przywyknąć ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Też przed biopsją miałyście skierowanie na badanie układu krzepnięcia? Edytowane przez ville Czas edycji: 2016-03-30 o 21:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4295 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Strasznie pogmatwane te procedury w Twojej poradni...
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4296 |
Zakorzenienie
|
Ja w pewnym momencie nie wiedziałam, czy ja spędzę tak cały dzień, nie wiedząc, co będzie dalej, ponieważ przygoda w poradni polegała na czekaniu w kolejce do rejestracji (tylko 10 min) - rejestracji - czekaniu (ok. 1h) - wstępnym wywiadzie (5 min) i skierowaniu dalej - czekaniu (1h) - wywiadzie u lekarza i badaniu (5 min) - czekaniu na papierek od lekarza ze skierowaniem (20 min) - zarejestrowaniu się na USG.
A za pierwszym razie nie zostałam przyjęta, bo miałam skierowanie do poradni chorób piersi zamiast chirurgii onkologicznej. Ja rozumiem procedury, ale na bór... Wyżaliłam się! Edytowane przez ville Czas edycji: 2016-03-30 o 21:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4297 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
Ja już od 2óch dni jestem po
![]() Powiem tyle: normalnej osoby ten cały zabieg w ogóle nie obejdzie. Krótki wywiad przed, chirurg sprawdza gdzie jest guzek, rozmowa z anestezjologiem, przebranie się, podreptanie na stół, wenflon, pogadanie o głupotach już leżąc na stole (chyba zaczyna się być "naćpanym" dlatego język sie rozwiązuje) i pobudka "chwilę później". Ale tak jak napisałam dotyczy to normalnej osoby. Niestety ja prawie cały czas płakałam i histeryzowałam, w ogóle dziwię się, że mnie stamąd nie wywalili. Stara baba i urządziła cyrk. Nigdy dotychczas nie miałam nic zszywanego, w ogóle od dziecka zawsze byłam ostrożna, żadnych większych ran. Chyba teraz wiem dlaczego. Podświadomie wiedziałam, że mam tak ogromną fobię. Eh, jest mi zwyczajnie wstyd. Z dobrych rzeczy: nie wymiotowałam, a obawiałam się tego, bo ponoć większość ludzi po narkozie niestety odczuwa takie skutki. Ja od razu byłam głodna, po przyjechaniu do domu slodycze, 2 godziny później kebab ![]() Dostałam zakaz ruszania opatrunku, po 7 dniach idę na ściągnięcie szwów. Czy któraś tak miała? Bo pamiętam, że opatrywałyście same, a mnie kazano nie ruszać tego, więc troche się dziwię. W sumie ciesze się, bo nie byłabym w stanie na to spojrzeć, Nie wiem ile mam szwów, bo chirurg po nie chciał mi powiedzieć, Pewnie bał się, że jakąkolwiek liczbę poda znowu zacznę robić przedstawienie. Poczytałam sobie o pielęgnacji. Myślę, że kiedy tylko będzie to zagojone ruszę z maścia Contractubex, a już teraz zamierzam kupić kolagen z witaminą C w formie tabletek.
![]() |
#4299 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() U mnie psychicznie lepiej, ale zmieniam endokrynologa i nie znoszę tego... Tym bardziej, że na pewno się wyprowadzę za kilka miesięcy. Gdybym jeszcze wiedziała, gdzie będę mieszkała... Ale co mam zrobić, dr każde moje pytanie traktuje jak atak ![]() ![]() Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4300 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4301 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Całkowicie Cie rozumiem co do zmiany lekarza specjalisty do którego siłą rzeczy chodzi się regularnie. Nie ma co korzystać z usług osoby, która reaguje tak jak piszesz. Nawet jeśli zmiana będzie na kilka miesięcy, a później kolejna - to i tak warto. Offtopem sie nie przejmuj tylko sie kuruj ![]() Cytat:
W sumie ciesze się, że miałam ogólne, bo miescowego bym nie zniosła. Myślę, że także będe pamiętać każdą chwilę z tego dnia i cieszę się, że mam lukę z najważniejszego momentu.
![]() |
![]() |
#4302 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Też miałam obawy by poraz pierwszy spojrzeć na bliznę, niby trochę ciekawość, ale jednak ... Blizna ponad 2 cm, ale miałam jeden szew ciągły, nie wyglądało to szczególnie pięknie, ale i nie jakoś mega tragicznie, najwięcej tak na prawdę chyba siedzi w głowie ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4303 |
Zakorzenienie
|
Wróciłam z umówionej wizyty USG. Zrobiono mi pełen pakiet, mammografię (jak to boli!), biopsję cienkoigłową i gruboigłową. Bałam się tego i słusznie, bo już wcześniej wiedziałam, że znieczulenie na mnie słabo działa. Tak było i tym razem, dostałam maksymalną dawkę i tak bolało.
Lekarz powiedział, że zmianę i tak trzeba będzie w przyszłości wyciąć. A teraz pozostaje czekać mi na wyniki. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4304 |
Wtajemniczenie
|
A do mojej wizyty drugiego USG jeszcze parę dni ... a dzisiaj znowu dzwownili czy mogę przyjśc wcześniej, bo pani doktor "musi wcześniej skończyć"
Już raz tak mnie załatwili, byłam kilkaset kilmetrów dalej i nie zdołałam wrócić na czas a potem musiałam czekać 2 miechy na wizytę .... na której wyszły te dwa guzki, teraz mam nadzieję, ze na nią zdążę, co prawda, już nie będą mnie dzieliły setki kilometrów ![]()
![]() |
#4305 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Jednak mi dzisiaj nie ściągnięto szwów. Dopiero za tydzień i może od razu dostane wynik hist - pat. Miałam tylko zmieniany opatrunek i wiem już, że rana ma około 1 cm i 3 szwy. Nie powiem, napawa mnie to optymizmem. Kupilam Octenisept, gaziki i plastry. Mogę się już myć normalnie i moczyć opatrunek, a zmieniać go po każdej kąpieli.
aktualizacje Edytowane przez Wolha wRedna Czas edycji: 2016-04-07 o 10:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale dla mnie skumulowanie tego badania wyszło na dobre, bo nie musiałam brać wolnego w pracy (jak zauważyłam, na te badania planują rano) w większej ilości. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4307 |
Wtajemniczenie
|
Co za niepoważne podejście .... pisałam ostatnio o przekładaniiu wizyty USG, przełożyli mi ją z 18, na 17, a właśnie odbieram telefon czy moge być na 16:20 .... no chyba są niepoważni ... gdyby nie to, ze jutro mam od razu wizytę u ginekolog, i chciałam z nią skonsultować wszystko, to bym w ogóle zrezygnowała z tej dzisiejszej wizyty u nich ... no jak tak można traktować pacjentów ....
Sorki, musiałam sie wygadać, bo aż mną wstrząsnęło .... specjalnie umawiałam się na wieczór, bo wcześniej mam wizyte u orto w innej części miasta, godziny szczytu a jeszcze mam dojechać w 15 min ? no żenada....
![]() |
#4308 |
Zakorzenienie
|
kizdaM z tego co piszesz to tam jest jakieś chore podejście do pacjentów. Po co w takim razie w ogóle ustalają jakieś godziny skoro sobie nimi później swobodnie operują? Obys zdążyła z wszystkim.
Opatruję tę moją rankę (bo trudno to nazywac raną) i tak się zastanawiam skąd oni wiedzą, że już można ściągać szwy, skoro dla mnie ona ciągle tak samo wygląda? W ogóle pierwsze 2 razy opatrując skończyłam z głową w dół bo mi się ciemno przed oczami zrobiło... Fobia jak nic ![]()
![]() |
#4309 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() nie wiem czy po prostu ludzie rezygnują i robią jej się okienka i przesuwają wszystkich czy o co chodzi ... ale wprost powiedziałam, że dzwonili do mnie wczesniej z tą samą prośbą, a wspominałam, ze i tak ledwo mogę na tą 17 się wyrobić, i że będę jak najwcześniej mogę, a dzisiaj już chcą na 16 ... jak jej powiedziałam, że nie dam rady być wcześniej, ale bardzo zależy mi na tej wizycie to usłyszałam, dobrze, dziękuję, do widzenia z głosem już nie bardzo zadowolonym Następnym razem znajdę inne miejsce gdzie będę mogła wykonac takie USG, bo nie zamierzam kolejny raz się tak denerwować, podnieśli mi ciśnienie z samego rana ....
![]() |
![]() |
#4310 |
Wtajemniczenie
|
No nie wierzę, no po prostu nie wierzę
![]() Dzwonili do mnie po raz kolejny, że jesli nie będę na 16:20 to pani doktor nie może mnie przyjąć, bo ostatnią pacjentkę ma na 17 (ja miałam na 17:20) a wypadło jej coś ważnego i nie może czekać. Pani doktor napisała smsa po prostu do nich do recepcji, że jak nie mogę przyjść na 16:20 to niech mnie przepiszą na następny tydzień ... pani mówi, ze ona jest tylko pośrednikiem i że jest jej głupio ale nic nie może zrobić, i nie wie co ma mi powiedzieć, bo drugi raz dzisiaj do mnie dzwoni w tej sprawie. Z racji tego, że jesttem osobą młodą to badanie piersi trwa długo i w ogóle i czy po prostu na jutrzejszej wizycie pani ginekolog nie może tego sprawdzić, jak jej powiedziałam o guzkach to mi wyjeżdża, ze ona tez ma ich dużo i się leczy od lat bla bla bla ... ale co mnie to kuuu obchodzi ![]() No i fakt, że jak się zapisywałam i pytałam czy to że to nie jest do 10-tego dnia cyklu coś przeszkadza, to usłyszałam, ze nie bo tylko mogą mnie bardziej piersi boleć przy badaniu i tyle, a teraz się okazuje, że jako zmiany hormonalne to może być coś nie tak wykryte itd, to stwierdziłąm, że w ogóle tam dzisiaj już nie jadę ... No i po wizycie ... ręce mi opadły, poszukam innego miejsca gdzie wykonują dobrze badanie USG, bo po raz kolejny nie chcę przez to przechodzić ... a za tydzień nie mogę się pojawić bo akurat mam taką pracę, ze pracuję popołudniami i wieczorami, a ona przyjmuje właśnie w takich godzinach ... może to i lepiej, nigdy więcej się na nią nie zdecyduję
![]() |
#4311 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny.
Czytając wasze wypowiedzi powiem szczerze, że Wam zazdroszczę. Przynajmniej więcej co Wam było, jest... U mnie historia pokrótce wygląda następująco: na początku marca tego roku zostałam przez przypadek w pracy uderzona w lewą pierś. Uderzenie zabolało ale przeszło a pierś - jak gdyby nic się nie stało. W środę tuż przed Wielkanocą (czyli jakieś 4 tyg. później) uderzyłam się sama niosąc tacę a potem kilka godzin później doprawiłam kolanem zawiązując but. Pierś wyglądała masakrycznie. Czerwono-fioletowa w miejscu uderzenia+guz wielkości min. 3 cm. Zaraz po Wielkanocy (spieprzonej oczywiście) zarejestrowałam się u ginekologa po USG + wizyta u lekarza rodzinnego w razie "w". W międzyczasie zeszła opuchlizna, ale POZOSTAŁ GUZEK WIELKOŚCI FASOLKI (wg moich badań palcami). Lekarz rodzinny mnie uspokajał, że to zapewne wynik uderzenia i zalecił USG. W czwartek byłam zrobić USG u lekarza ginek. Najpierw dostałam ochrzan za to, że nie robiłam nigdy USG - mam 35 lat, moja mama miała obustronną mastektomię, a wiec ochrzan od lekarza był słuszny. A potem w USG wyszła zmiana średnicy 4 mm. Już w piątek miałam biopsję. Wynik: zmiana cystyczno-zapalna z licznymi limfocytami i makrofagami. Zalecana obserwacja , ew. usunięcie z badaniem histo.... TAAA... Lekarz gin,. stwierdził, że czekamy tzn. za mies. USG, za dwa mies. USG a za trzy mies. USG+biopsja. Jeden ze znajomych lekarzy jest zdziwiony tym, że nie mam żadnych lekarstw przeciwzapalnych zapisanych przez gin. i sugeruje konsultacje u onkologa. No i zaczynam wariować, gdyż onkolog de facto zleci te same badania.... CZYLI pozostaje mi czekać....W międzyczasie zrobiłam badania krew+markery, a za tydzień idę szczepić się na WZW u lek. rodzinnego i zapytam go o antybiotyk... Tak więc same widzicie - przedłużona agonia.... Ciekawe czy któraś z Was miała podobną historię z powstaniem guzka to jest UDERZENIE? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4312 |
Raczkowanie
|
Czesc Dziewczyny.Wczoraj robilam USG piersi i wszystko jest Ok,oprocz tego ze w prawej piersi mam poszerzony przewod mlekowy 3mm ( a powinien miec 2mm) Lekarz ktory robil USG powiedzial ze moze sie z tego zrobic torbiel i kontrola za pol roku.Co oznacza ten poszerzony przewod i czym moze byc spowodowany? Jestem przed okresem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4313 |
Zakorzenienie
|
Cześć,
u mnie niestety negatywna informacja. Rak. Jestem już w trakcie przeróżnych badań i za dwa tygodnie mam wyznaczony termin operacji. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4314 | ||
Zakorzenienie
|
kizdaM obyś jak najszybciej znalazła placówke robiącą dobre USG i szanującą pacjentów.
DORIS1977 nie wiem czy tutaj takie przypadki były, bo przejrzałam tylko część wątku. Cytat:
Cytat:
![]() U mnie już po wszystkim ![]()
![]() |
![]() |
#4315 |
Wtajemniczenie
|
W poniedziałek nie pojechałam tam w ogóle, nie miało to sensu, szkoda moich nerwów i czasu. No i fakt, że byłam przed okresem a takie badanie najlepiej wykonać do 10-tego dnia cyklu. We wtorek byłam u pani ginekolog, a to jest w tej samej przychodni, od słowa do słowa powiedziałam jej o tej sytuacji, no i była w mega szoku, bo nigdy wczesniej nie spotkała się z taką sytuacją, przeprosiła mnie na chwilę i wyszła na recepcję, podpytała recepcjonistkę o całą sytuację i okazało się, że pani doktor, która wykonuje badania USG w przeciągu roku, miała tylko 2 sytuacje, w których musiała przesuwać wizyty ze względu na robienie rezonansu w inej placówce. Jedna sytuacja była właśnie w ten poniedziałek, no i najwidoczniej miałam takiego pecha, że trafiłam na te dwa terminy, które ona przekładała. No nic, stwierdziłam, trudno się mówi, może i jest dobra w swoim fachu, ale ryzykować nie chcę dalej takich nerwów. Wracam do domu, jestem już pod drzwiami i dostaję telefon, z przychodni, z informacją, że pani doktor zaproponowała mi abym przyszła do niej na badanie i w ramach tej nieprzyjemnej sytuacji wykona mi ona to badanie za darmo. No ale tak na prawdę ja mam wykonac to badanie w okolicach czerwca, więc pani stwierdziła, że mam przyjść wtedy kiedy będe potrzebowała, ona sobie zaznaczy o zaistniałej sytuacji a ja jak się będę zapisywać to mam się jedynie przypomnieć. Więc chyba dam jej ostatnią szansę i mam nadzieję, ze się nie zawiodę.
![]() |
#4316 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja idę w piątek na konsultację, w sumie inne miasto, ośrodek. Zobaczymy, co powie inny lekarz Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4317 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziękuję. Będę do Ciebie pisać, bo na pewno pytania się pojawią, a właściwie jest ich cała masa, tylko muszę je uporządkować. Już też piszę z dziewczynami z forum Amazonek. Takie wsparcie też jest potrzebne, mimo że wcale nie jestem załamana, zmartwiona. Boję się jedynie, czy to się utrzyma dalej, czy gdzieś po drodze nie będę mieć chwili załamania. Ale to też będzie normalne. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4318 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jak tylko mogę doradzić to trzymaj się doświadczonych lekarzy i ośrodków. No ale myślę, że Amazonki lokalne najlepiej pokierują. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4319 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli chodzi o Amazonki - piszę na forum, jeszcze nie miałam kontaktu bezpośredniego, ale będę chciała dołączyć do klubu czy jak to wygląda. Widziałam na stronie, że np. mieli dofinansowania na rehabilitację na basenie z urzędu, więc to fajne rozwiązanie.
Będę operowana na Garncarskiej w Krakowie. Słyszałam, że to dobry szpital. Wiesz coś może o nim? Edytowane przez ville Czas edycji: 2016-04-17 o 20:56 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4320 |
Konto usunięte
|
Nie mam serca Ci odradzic. Wszystko zależy, na jakiego lekarza trafisz. Polecam właśnie juz teraz skontaktować się osobiście z kimś z forum, szczególnie z dziewczynami w podobnym wieku. Zapytaj o konkretnych lekarzy.
Od siebie mogę doradzić, byś na żadne badanie, konsultację nie chodziła sama. Weź TZ, przyjaciółkę, kogokolwiek trzeźwo myślącego, kto zapyta o wszystkie nurtujące Cię sprawy. Warto w domu zapisać na kartce wszystkie pytania i pamiętaj, że masz prawo uzyskać odpowiedź na każde pytanie. Dla Ciebie najważniejsze jest teraz plan leczenia i ew termin kwalifikacji do usunięcia dziada. Trzymaj się i w razie problemów pisz PW. Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:48.