![]() |
#4291 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Psychiatra
Och dziewuszki, Wy już o wakacjach...mnie niestety czeka obrona i chyba remont...czyli kolejne wakacje w domu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Wtajemniczenie
|
Witajcie u mnie pojawily sie doly ale nie sa one jeszcze tragiczne a to dlatego ze mam zbyt duzo wolnego czasu wiedzialam ze tak bedzie po skonczeniu szkoly
![]()
#4293 |
Wtajemniczenie
|
Nem - no właśnie oby ten nasz dobry stan trwał jak najdłużej, to że będzie już tak do końca to dla mnie mało prawdopodobne
![]() Dziewczyny przyznajcie się że chcecie kogoś poderwać pod tymi palmami, a nie że wakacje i cośtam ![]() Bini - trzymaj się, zobacz, kolejny etap już za toba, dałaś radę ![]()
#4294 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4295 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Śmierć przyjaciela(?), ojciec alkoholik, matka z jeszcze większą depresją niż ja, rozpadająca się rodzina, brak akceptacji rówieśników. To mało? Jestem zdania, że każdy może. Prędzej czy później. Może. Tylko trzeba samemu zechcieć, tak z głębi serca. Bo po co ta cała szopka, kiedy w środku nie czujemy ani iskierki nadziei? To wszystko nadal w większości trwa. Mam trochę żalu do brata, który zupełnie się od problemu odciął, no ale cóż. Z drugiej strony nie mogę patrzeć na to jak wszystko dokładnie tak samo jak mnie wyniszcza moją młodszą siostrę. Ale stoję na dwóch nogach, własnych. ![]() KWC. ![]()
![]() |
#4296 |
Konto usunięte
|
Ineska nie zgadzam sie z Tobą. Cieszę się, że Tobie sie udało, ale takie uogólnienia ze kazdy może sa moim zdaniem nie na miejscu. Czasami chroby psychiczne mają naturę organiczną i wtedy bez lekarza nic nie ruszysz, a moze dojść do tragedii.
Gratuluję wyjścia z depresji o własnych siłach, tylko skoro nie byłaś u specjalisty (a domylsam się, że nie) skąd wiesz czy była to depresja? Pozdrawiam, |
![]() ![]() |
![]() |
#4297 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Sa ludzie ktorzy nie chca chodzic do lekarzy i radza sobie sami. Po prostu wierza ze im sie uda. Ja jestem nawet tego przykladem. Pare lat temu mysli samobojcze, strach przed wyjsciem z domu itd. Osoba zupelnie inna niz teraz. Tylko ze ja bardzo chcialam zyc normalnie dla rodzicow glownie. Nawet psycholozka po tym co jej opowiedzialam dziwila sie ze sama sobie poradzilam. Trzeba czasu i dobrych checi, z glebi serca
![]() |
#4298 |
Konto usunięte
|
ja nie myśle o psychologu ja myśle o psychiatrze. Kiedy choroba ma charakter organiczny nie jesteś sobie w stanie sama pomóc. To jest poza Tobą..
|
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Wtajemniczenie
|
Co nie zmienia faktu ze tez trzeba wlozyc wiele wysilku by poczuc sie lepiej. Sam lekarz cudow nie zdziala. To my mamy chciec i walczyc.
#4300 |
Konto usunięte
|
tego w wypowiedzi Ines-ki nie negowałam.
choć uważam że lekarz (nie psycholog) potrafi zdzaiłać cuda |
![]() ![]() |
![]() |
#4301 |
Zakorzenienie
|
Chcialabym miec tylko depresje.. Moze i z depresji mozna wyjsc samemu ale ja depresji nie mam..
#4302 | ||||||
Zakorzenienie
|
Jasne,że pamiętamy
![]() ![]() Cytat:
A Ty w tym roku pisałaś maturę czy w przyszłym? ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Leki to baza,która pomaga spojrzeć na świat z innej perspektywy,pod warunkiem że działają. Samobójstwa w depresji tez z niczego się nie biorą. Poza tym długie czekanie,aż zadziałają afirmacje to wg mnie męka na własne życzenie.
![]() |
#4303 |
Konto usunięte
|
ładnie to napisałaś..
Własnie ostatnio usłyszałam jak pewna osoba (tzw.silna osobowość ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4304 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Ja bym sie nie podjela leczeniem lekami,choc mi to babeczka proponowala. Jednak nie chce by moje zycie bylo od tego uzaleznione. Leki bym tylko wziela juz w najgorszej sytuacji, a do takiej jeszcze nie doszlo. orenda Sama sie irytuje jak cos takiego slysze. ![]()
![]() |
#4305 |
Konto usunięte
|
psycholog nie jest lekarzem, nie przepisuje leków.
Jestem pewna że gdyby Twoja Pani psycholog zauważyła, że jest naprawdę kiepsko skierowała by Cie do psychiatry. Klariska trzymam kciuki za zdrowie Twojej mamy. |
![]() ![]() |
![]() |
#4306 |
Rozeznanie
|
Mylisz sie, kimkolwiek jesteś na górze.
Psycholog może przepisać leki, jeśli skończył kliniczny kierunek studiów (psychologia kliniczna) ;] |
![]() ![]() |
![]() |
#4307 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4308 |
Zakorzenienie
|
A jak nazwać stan, kiedy 2/3 miesiące po przyjściu ze szkoły kładziesz się do łóżka i bezczynnie leżysz? Albo tak samo przed kompem. Pomińmy kwestię samobójstwa. W wakacje miałam na szczęście dużo więcej zajęć i nie myślałam o tym aż tak dużo.
Śmierć przyjaciela to był już gwóźdź to trumny w której leżałam od dawna. Wszystkie dziewczyny z tego wątku chcą wyjść ze stanu depresji itd. Osoba której wszystko jedno nie wejdzie na taki wątek jak ten, nie mówiąc już o pójściu chociażby do psychologa. Jeśli tylko lekarz będzie się starać, nikogo nie wyleczy. Trochę śmieszne powiedzenie: żeby się odbić trzeba dotknąć dna. A co jeśli dno ma kilka metrów mułu i wodorosty? Nawet jak nam ktoś poda rękę, musimy wyciągnąć swoją. A nawet taka osoba, która nie wykazuje żadnych chęci, nawet po najdłuższym i najlepszym leczeniu musi wykazać chociaż jej odrobinę, bo nic z tego nie będzie. Impuls musi być z dwóch stron. Ja miałam przyjaciół zamiast leków. Nie chciałabym zażywać żadnych psychotropów. Czegoś co na dłuższą metę by mną sterowało. Dla mnie sztuczne szczęście jest jeszcze gorsze niż depresja. I gdybym zaczęła brać jakiekolwiek leki to nie sądzę żebym była taka jak teraz. ![]() Nasunęła mi się taka myśl, że już dawno nikt mi nie powiedział, że mam smutne oczy. A słyszałam to dosyć często, nawet z ust nieznajomych.
#4309 |
Raczkowanie
|
Witam w tym wątku. Chyba lepszego o depresji nie ma z tego co się szybko zorientowałam. Nie twierdzę że ją mam ale coraz częściej dopada mnie bezsens życia i myśli samobójcze. A najgorsze jest to że teoretycznie nie mam żadnego powodu; mam dobrą rodzinę, jestem studentką i radzę sobie ok, nie jestem brzydka, mam wielu znajomych, nikt bliski mi nie umarł ani nie choruje; i nie to że wymieniłam tu powody z jakich ktoś mógłby chorować ale chciałam uzasadnić że mój zły stan wynika chyba przede wszystkim z poczucia tego bezsensu. Żyję z dnia na dzień, nie boję się że nagle może przejechać mnie samochód czy tym podobne. Niedawno ktoś mi uświadomił, że jestem egoistką jak tak mowie, że nie myślę o tych którzy by za mną płakali gdybym się zabiła... Jestem wierząca a kiedyś w książce "Życie po życiu" przeczytałam że nie wolno zrobić nam dwóch rzeczy - zabić kogoś albo siebie. I chyba to kiedyś przeczytane zdanie trzyma mnie przy życiu. I jeszcze nadzieja że któregoś dnia odnajdę swoją pasję której się do reszty poświęcę.
Dodam że na pierwszy rzut oka jestem wesołą osobą, nauczyłam się ukrywać smutki, i to przyjaciele zwykle wyżalają się mi a ja staram się o sobie nie mówić. Ale czasem już mi tak źle z samą sobą... Zastanawiam się nad wizytą u lekarza
#4310 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
(kimkolwiek jestem - pos\zdrawiam ![]() Ineska - absoultnie nie umniejszam Twojej walki o siebie. Podziwiam Cię i ciesze się z takiego obrotu rzeczy. Nie lubie tylko, kiedy sie pewne sprawy uogólnia (ja dałam radę - każdy da radę), bo to jest nie w porządku. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Raczkowanie
|
Prawda psycholog kliniczny nie może wystawiac recept. Co ja moge powiedzieć. Trzeba naprawdę cięzko pracować nad sobą aby wyjść z depresji, ale psycholog w schizofrenii może zaszkodzić. Owszem prowadzi się terapię podtrzymującą chorego w nastroju, ale nic więcej. Trudno przeciez zachęcić osobę chorą do rozmowy, patrzącą się w jeden punkt i widzaca w tym punkcie coś fascynującego. życie jest trudne i tak jak pisała Ineska dno składa się z wodorostów i kilku metrów mułu. Własna ręka także musi brac udział w ratowaniu własnego tyłka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Wtajemniczenie
|
Mialam zdaeac w tym roku ale pani z polskiego postawila mnie pod sciana i sie poddalam moze za rok bede prubowac
#4313 |
Zakorzenienie
|
nie mam czasu żeby przeczytać wszystkiego ale Klarisa zdrowia życzę dla mamy twojej
![]()
#4314 | ||
Zakorzenienie
|
na poczatek fajnie ze jakas dyskusje sie wywiazla
![]() po drugie hmmm to jest typowe myslenie osoby ktora nie brala lekow i ma jakies przeciw lekom ![]() : Cytat:
![]() tak wiec odkad zaczelam brac leki nie czulam wcale sztucznego szczescia- czulam ze to moje szczescie- ze czuje sie wkoncu po tylu miesiacach męki zdrowa i radosna ,be zobaw i strachu ![]() ![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4315 |
Wtajemniczenie
|
Klariska zycze zdrowia twojej mamie
#4316 |
Wtajemniczenie
|
Dzieki wszystkim w imieniu mamy, mam nadzieje ze bedzie dobrze
![]()
#4317 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie każdy rozumie,że depresja czy inne zaburzenie psychiczne to choroba mózgu,tak samo jak zapalenie płuc jest chorobą płuc. I co,osoba z zapaleniem płuc nie weźmie "prochów",osoba która jest w ciężkim stanie psychicznym nie weźmie "prochów" i do czego to zaprowadzi? [quote=Klariska;7657066]Ja bym sie nie podjela leczeniem lekami,choc mi to babeczka proponowala. Jednak nie chce by moje zycie bylo od tego uzaleznione. Leki bym tylko wziela juz w najgorszej sytuacji, a do takiej jeszcze nie doszlo. Ja tak myślałam zanim zaczęłam się leczyć.Płakałam,że żeby dobrze się czuć będe musiała brać leki,i to jakie leki - psychotropy! A teraz każdego dnia biorę je jak witaminy ![]() Hm,czy można w moim przypadku wierzyć w to,że leczenie ma sens,skoro znów wraca ten stan,kiedy czuję się dobrze na zmianę z grobowym samopoczuciem,kiedy to nic a nic do mnie nie dociera( taka mini-depresja)? Tylko na początku było cały czas dobrze,później tydzień źle,a ostatnio źle cały miesiąc,a dobrze tylko kilka dni. Bardzo Ci współczuję tego stresu w związku z oczekiwaniem na wyniki Twojej mamy.Ja tez trzymam kciuki,żeby nie okazało się to najgorsze... Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4318 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4320 |
Wtajemniczenie
|
zgadzam się z Nemezją i Brook, ktoś kiedyś powiedział "teraz, po terapii najgorszy dzień jest dla mnie lepszy niż najlepszy przed terapią".
Nie brałam leków, ale gdybym doszła do takiego agonii psychicznej, miałabym gdzieś że leki to chemia, leki to sztuczne szczęście itp, tylko ratowałabym siebie, po prostu. Wszelkimi sposobami. Pomijam to że nie każdy ma przyjaciół który wiedzą co się z nami dzieje... ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:49.