|
Notka |
|
Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Klub PP - Pijaczek Pokrzywy
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Zakorzenienie
|
Czego mnie bijesz??
![]() ![]() Toż to przemoc w rodzinie ![]() Nie piłam bo żarłam ostatnio jakies tabletki włosowe, teraz też biorę Vitapil ale postanowiłam pić pokrzywkę chociaż co drugi dzień ![]() I dzisiaj jest własnie ten dzień tylko muszę poczekać jak wrócę do domu bo u brata pokrzywy nie znajdę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4293 | |
The Pink Power Mołderajtor
|
![]() ![]() ![]() Nie przemoc w rodzinie, tylko takie małe S-M ![]() Cytat:
Ja tam łączę jedno z drugim, ale nie codziennie, i piję zawsze tylko 1 kubek z 1 torebki dziennie.
![]() ![]() |
![]() |
#4294 | |
Zakorzenienie
|
Hmm... nie wiedziałam, ze kolezanka lubi takie klimaty...
![]() ![]() Cytat:
![]() Ale przetłuszczanie włosów tak mi się ostatnio daje we znaki, że postanowiłam znowu pić w nadziei, że pomoże ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4295 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4296 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Zakorzenienie
|
Sa specjalne plyny do wlosow w spreyu np.przeciwko elektyzowaniuu sie wlosow, Dzisiaj w katalogu Avon widzialam... cala gama kosmetykow zapobiegajacych elektryzowaniu.
Mnie na szczescie nie dopadl ten problem
#4298 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Edit. Znalazłam, ale jeszcze nie czytałam ![]() I nie robimy już więcej OT ![]() Edytowane przez Finlora Czas edycji: 2009-01-15 o 18:39 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Rozeznanie
|
No więc wiem już co i jak
![]() Pono herbatki z pokrzywy nie są zbyt skuteczne i trzebaby je bardzo długo pic żeby otrzymac jakiekolwiek wymierne rezultaty. Jedzona - zdaje o wiele lepszy egzamin. Mama jadła rok i poprawiła jej paznokcie i włosy ( mówi, że po niczym wcześniej się tak jej nie poprawiło). Najlepiej zebrac w maju pokrzywy. Ucinac całe łodygi i suszyc w cieniu a potem jak juz będą suche obrywac liście i kruszyc je. Pokruszone liście jesmy w proporcji - jedna łyżeczka od herbaty dziennie plus może by łyżeczka miodu lub dżemu bo nie jest to zielsko zbyt smaczne ponoc. W wersji dla leniwców - można kupic suszone ziele pokrzywy w zielarskim - jeśc jak napisano wyżej. Skutki ponoc sto trazy lepsze niż przy naparach - co z resztą wydaje mi się dośc logiczne ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4300 |
|
To nie lepiej kupić sobie soczek z pokrzywy do picia?
![]()
![]() |
#4301 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4302 |
Zakorzenienie
|
Nie ma za co - cieszę się, że moje umiłowanie botaniki na coś się komuś przydało
![]() Tak zachwalacie tę pokrzywę, że aż mnie korci żeby kupić - ale boję się niedoboru wit. B, a żadnych tabletek nie zamierzam brać ![]() Jest tu ktoś, kto pije pokrzywe nie biorąc wit. B i ma się dobrze? ![]() ![]()
#4303 |
Zadomowienie
|
![]()
Ja
![]() ![]() Nie widzę jakiś drastycznych skutków ubocznych ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
po prostu Łinli
|
ja też
![]()
#4305 |
Raczkowanie
|
![]()
Ja biorę dodatkowo belissę, a tam jest w składnikach wymieniona wit. B
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4306 |
Raczkowanie
|
Witaminy Grupy B
Funkcje : Stanowią przede wszystkim składnik enzymów biorących udział w różnych procesach komórkowych. Źródło Występowania : Drożdze,wątroba,ziarna zbóż,mięso,zielone warzywa liściowe,sery,mleko, rośliny strączkowe,czekolada,orze chy,ryby,ziemniaki Skutki Niedoboru : choroby skóry,przewodu pokarmowego,układu nerwowego,anemia,wypadani e włosów,osłabienie wzroku i wiele innych dolegliwości. Ja tam jednak wole uzupełniać. Lepiej zapobiegać niż leczyć.
#4307 |
Zakorzenienie
|
Ja nie biore teraz ani nie brałam wcześniej i mimo dużych dawek (wtedy) nie zauważyłam żadnych niepokojących objawów zacytowanych przez josephine a włosy rosły b.zdrowe, a dodam ze jestem wegetarianką wiec odpada wit.B zawarta w rybach i mięsie...
#4308 |
Raczkowanie
|
o ile mi wiadomo to picie skrzypu wyplukuje z organizmu witaminy z grupy B. o pokrzywie pierwsze slysze. wiem natomiast ze pokrzywa zawiera witamine B2 wiec pijac ja na pewno nie grozi nam jej niedobor. chyba ze jakis innych witamin z tej grupy, ale tego to juz nie wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4311 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Znalazłam trochę pełniejszy opis tego gdzie można znaleźć witaminę B i czym grozi ewentualny niedobór. Mam nadzieje , że te informacje się komuś przydadzą. WITAMINA B1 Inaczej tiamina jest, jak wszystkie witaminy z grupy B, rozpuszczalna w wodzie. Bierze udział w przemianach węglowodanów, gospodarce wodnej, oddychaniu tkankowym i wchodzi w skład niektórych enzymów. Zbyt mała jej ilość prowadzi do zaburzeń czynności układu nerwowego i procesów trawiennych. Jej brak zaś wywołuje chorobę beri–beri, która porażając nerwy mięśni, prowadzi do śmierci. Dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę wynosi 1–1,5 mg. Źródłem Witaminy B1 są produkty zbożowe grubego przemiału, drożdże, orzechy, nasiona strączkowe, ryby, owoce i warzywa. Uwaga - alkohol rozkłada w znacznym stopniu tiaminę. WITAMINA B2 Czyli ryboflawina. Jest czynnikiem wzrostu i warunkuje prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jej niedobór to upośledzenie widzenia, zmiany w rogówce oka, stany zapalne skóry i języka oraz pękanie kącików ust. Można temu zapobiec, jedząc wątróbkę, sery, produkty zbożowe, warzywa i owoce oraz pijąc mleko. Zapotrzebowanie dobowe na ryboflawinę to 1,5 mg. Amerykańscy uczeni donieśli ostatnio, iż Witamina B2, eliminując z organizmu człowieka trujące substancje zawarte w alkoholu i tytoniu, zapobiega nowotworom przełyku. WITAMINA B3 Inaczej niacyna, znana też jako nikotynamid, kwas nikotynowy czy po prostu witamina PP, współdziała ze swoimi siostrami ryboflawiną i tiaminą w procesach metabolicznych. Jej źródłem są makrele, drób, cielęcina, wątróbka, drożdże, kiełki pszenicy i białe części grejpfruta. Jej długotrwały niedobór prowadzi do wystąpienia pelagry. By uniknąć tej skórnej przypadłości, wystarczy dostarczać 15 mg (kobietom) i 20 mg (mężczyznom) witaminy PP dziennie. WITAMINA B5 Czyli kwas pantotenowy, współdziałając z bardzo ostatnio modnym koenzymem A, wpływa na przemiany tłuszczowo–białkowe (obniża znacznie poziom cholesterolu), a także zapobiega siwieniu włosów. Dziennie potrzeba jej ledwie 1 mg, a dostarczą ją drożdże, wątróbka, jaja, zielony groszek i inne warzywa strączkowe, poza tym orzechy, kiełki pszenicy oraz chude mięso. WITAMINA B6 Inaczej pirydoksyna bierze udział w syntezie białek i kwasów nukleinowych. Jest niezbędna do produkcji przeciwciał i erytrocytów. Niedostatek pirydoksyny manifestuje się zapaleniem warg, języka, spojówek oraz zmianami w układzie nerwowym. Źródłem witaminy B6 są drożdże, wątróbka, produkty zbożowe i strączkowe, mleko, mięso, warzywa i owoce. Dzienne zapotrzebowanie to 1,6 mg, z tym że dawka 2000 mg dziennie spowoduje poważne zaburzenia neurologiczne! WITAMINA B12 Czyli kobalamina - to czynnik zapobiegający niedokrwistości. Wpływa też ona na przemiany białkowe i tłuszczowe. Jej brak prowadzi do niedokrwistości złośliwej. Na szczęście nasz organizm potrafi ją magazynować na zapas -nawet na trzy lata - stąd niedostarczenie 2 mcg witaminy B12 na dobę nie od razu grozi anemią. Zawierają tę witaminę wątróbka, cynadry, jaja i mleko. Ponieważ wegetarianie, kobiety stosujące antykoncepcję doustną oraz osoby nadużywające alkoholu powinny zwiększyć dobową dawkę tej witaminy.
![]() |
#4312 |
Zakorzenienie
|
A ja wracam do pokrzywy za tydzien i teraz juz na dobre, a nie z jakimiś przerwami. Chyba że moja skóra nie wytrzymie tego.
![]() |
#4313 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4314 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny ja mam pytanie: czy pijąc pokrzywę 2-3 szkl. dziennie po 1 torebce mogę pić jeszcze sok z brzozy? To będzie za dużo czy ok?
![]() |
#4315 | |
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4316 |
Perfumoholik z wyboru
|
A a pije ta moja pokrzywe i pije i konca jej nie widze
![]()
#4317 |
Zakorzenienie
|
notuje o kolejnych postepach, na czubku głowy mam mnóstwo malutkich krótkich włosów, ktore stoja jak antenki jakies i za zadne skarby położyc ich nie moge
![]()
#4318 | |||
|
Cytat:
![]() Przy jednej szklaneczce dziennie powinno być w miarę dobrze. I tak jak już dziewczyny pisały, zbilansuj dietę, a wszystko będzie grać jak trzeba ![]() Cytat:
Cytat:
Już przy 1 szklance dziennie są efekty ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4319 |
Zakorzenienie
|
Przepraszam bardzo że sie wcinam ale o co chodzi z tym niedoborem wit. B? Pokrzywa powoduje czy co? Bo ja biore w tabletkach (problemy ze skórą) i zzaczynam pic pokrzywę.
dobra wiem już ![]() Pierwszy kubek za mną mhmmm jaka dobra ![]()
![]() 2.Zdrowo się odżywiam ![]() 3. Ćwiczę ![]() Edytowane przez Magdzia94 Czas edycji: 2009-01-18 o 12:01 |
![]() ![]() |
![]() |
#4320 |
Raczkowanie
|
A ja tak przyzwyczaiłam się do picia pokrzywy, ten smak
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:44.