izotek - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-23, 14:47   #4291
Saphire_Blue
Raczkowanie

Dot.: izotek

Cytat:
Napisane przez lisnov Pokaż wiadomość
Nawet takim pusiatym pokrowcu?
A np. przytulasek z ogromny ciepłym bernardynem?
Oj do psa to się normalnie przytulam ale w trakcie kuracji podrażniała mnie nawet każda metka, szew itp. w ubraniach. Wiadomo, że są denerwujące metki, ale tak się działo ze wszystkimi ubraniami.
Saphire_Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 14:57   #4292
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Saphire_Blue Pokaż wiadomość
Oj do psa to się normalnie przytulam ale w trakcie kuracji podrażniała mnie nawet każda metka, szew itp. w ubraniach. Wiadomo, że są denerwujące metki, ale tak się działo ze wszystkimi ubraniami.
Ja bez izo w domu chodzę we wszytkim na lewo - drażnią mnie wewnętrzne szwy w spodniach, bluzkach.
lisnov jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 16:17   #4293
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Cytrynusia Pokaż wiadomość
Dzisiaj zaczęłam ostatnie pudełeczko *.*

Już prawie na mecie...
Margoza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 16:58   #4294
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
To teraz ani się obejrzysz a czas zleci
Stary 2015-05-23, 17:47   #4295
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Aaa to ja wyjmę kupię izo wszystkie jakie mam do końca, wyjmę blistry, wrzucę do jakiegoś pudełka i też napiszę, że jeszcze tylko jedno pudełeczko. Psychicznie to załatwię

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:47 ----------

Co z tym wątkiem dla po-izotekowców?
Stary 2015-05-23, 19:13   #4296
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
To teraz ani się obejrzysz a czas zleci
Strasznie szybko mi minęło^^ Ale fajnie bo w krew mi weszly dobre nawyki, jak balsamowanie sie po myciu i filtry. Oby tylko nie wróciło^^
Cytrynusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:24   #4297
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Strasznie szybko mi minęło^^ Ale fajnie bo w krew mi weszly dobre nawyki, jak balsamowanie sie po myciu i filtry. Oby tylko nie wróciło^^
Mi też te nawyki weszły, całe szczęście. Teraz przynajmniej nie tykam twarzy(czyt. nie robię głupot i krzywdy sama sobie). Mi jak na razie wróciło tylko świecenie twarzy w strefie T, ale to i tak głównie jak siedzę w pracy w klimie i w zasadzie świecę się dopiero lekko po jakichś 7-8 godzinach. No i głowę/włosy trzeba już częściej myć. Wręcz bym powiedziała, że z każdym dniem twarz wygląda lepiej.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-23, 19:48   #4298
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Mi też te nawyki weszły, całe szczęście. Teraz przynajmniej nie tykam twarzy(czyt. nie robię głupot i krzywdy sama sobie). Mi jak na razie wróciło tylko świecenie twarzy w strefie T, ale to i tak głównie jak siedzę w pracy w klimie i w zasadzie świecę się dopiero lekko po jakichś 7-8 godzinach. No i głowę/włosy trzeba już częściej myć. Wręcz bym powiedziała, że z każdym dniem twarz wygląda lepiej.
Na świecenie twarzy polecam puder bambusowy z Biochemii Urody.
Dobry jest i naturalny.

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-23, 19:49   #4299
Margoza
Raczkowanie

A odnośnie tych włosów...czy zawsze tak jest, że po kuracji wracają do poprzedniego stanu w kwestii mycia? Czy może być tak, że efekt nie przetłuszczania utrzyma się na stałe po izo?
Stary 2015-05-24, 09:36   #4300
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Margoza Pokaż wiadomość
A odnośnie tych włosów...czy zawsze tak jest, że po kuracji wracają do poprzedniego stanu w kwestii mycia? Czy może być tak, że efekt nie przetłuszczania utrzyma się na stałe po izo?
Nie słyszałam ani nigdzie nie czytałam o przypadku gdzie u kogoś ten efekt się utrzymał na stałe po kuracji. Jedyne co, to ewentualnie są świeże nieco dłużej niż przed kuracją. Na stan taki jak w trakcie liczyć nie można raczej.
Stary 2015-05-24, 10:27   #4301
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Nie słyszałam ani nigdzie nie czytałam o przypadku gdzie u kogoś ten efekt się utrzymał na stałe po kuracji. Jedyne co, to ewentualnie są świeże nieco dłużej niż przed kuracją. Na stan taki jak w trakcie liczyć nie można raczej.

Ehhh...szkoda...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-24, 12:32   #4302
doorka_96
Raczkowanie

GG do doorka_96

Dawno tu nie zaglądalam, jednak nie bardzo mam na to ostatnio czas. Weszlam tu jedynie aby podzielić się dobra nowina , pisałam kiedys, że wysyp trwa u mnie juz bardzo dlugi czas. Chyba juz to przeminelo - juz od 2 tygodni caly czas lepiej. Oby tak dalej )))
doorka_96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-24, 12:52   #4303
kalinolistek
Zakorzenienie

Cytat:
Wielka szkoda! To niesamowita wygoda

kalinolistek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-24, 13:20   #4304
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez doorka_96 Pokaż wiadomość
Dawno tu nie zaglądalam, jednak nie bardzo mam na to ostatnio czas. Weszlam tu jedynie aby podzielić się dobra nowina , pisałam kiedys, że wysyp trwa u mnie juz bardzo dlugi czas. Chyba juz to przeminelo - juz od 2 tygodni caly czas lepiej. Oby tak dalej )))
No to super powodzenia u mnie jest co prawda też dużo lepiej, ale przed okresem parę niespodzianek wywali zawsze...ale mam nadzieję, że to względnie normalne...
Stary 2015-05-24, 16:36   #4305
withi_as
Zakorzenienie

Jutro idę na badanie krwi, we wtorek dermatolog i mam nadzieję, głęboko wierzę, że przede mną ostatnie opakowanie i koniec
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-24, 20:22   #4306
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Jutro idę na badanie krwi, we wtorek dermatolog i mam nadzieję, głęboko wierzę, że przede mną ostatnie opakowanie i koniec
Kurczę, ale zazdroszczę Przede mną jeszcze 3 długie miesiące...Chociaż nie powiem, bo 3 pierwsze zleciały baaardzo szybko...
Stary 2015-05-24, 20:57   #4307
lisnov
Zakorzenienie

Ja też zazdroszczę ale widzę po sobie, że pierwszy dzień piszczałam, teraz zleciąły już dwa miesiące więc w końcu dojdę i do tego co Ty napisałaś - to oostaatniieeeeeee pudeeeeeełkoo
P.S. jaki jest sens robienia badań przed ostatnim pudełkiem? jak wyjdą dobrze, to dobrze, a jak źle, to przecież nie będziecie się teraz bawić w zmianę dawki? A jeśli chodzi o przyszłe prognozy, to chyba nie ma co robić z krwią, tylko trzeba poczekać, aż organizm sam się zregeneruje po zakończeniu brania izo.
Stary 2015-05-24, 21:01   #4308
withi_as
Zakorzenienie

Niby tak, ale moja dermatolog inaczej nie da mi recepty, jak nie zobaczy prawidłowych wskaźników. Poza tym to tylko moje prognozy, że to ostatnie pudło izo. A jak będzie i czy nie postanowi mi pociągnąc tej kuracji, tego nie wiem
Zresztą ... sama z przyjemnością sprawdzam co miesiąc co tam u mojej wątroby słychać.
Stary 2015-05-25, 07:11   #4309
lisnov
Zakorzenienie

Cytat:
Zresztą ... sama z przyjemnością sprawdzam co miesiąc co tam u mojej wątroby słychać.
Tego to autentycznie zazdroszczę. Dla mnie pobranie krwi to udręka, bo pielęgniarki nigdy nie mogą znaleźć żyły i najczęściej wbijają się w nasadę przy poduszce pod kciukiem, co boli okropnie. Nie wspominając o tym, że często odlatuję

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-05-25, 07:14   #4310
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
Tego to autentycznie zazdroszczę. Dla mnie pobranie krwi to udręka, bo pielęgniarki nigdy nie mogą znaleźć żyły i najczęściej wbijają się w nasadę przy poduszce pod kciukiem, co boli okropnie. Nie wspominając o tym, że często odlatuję
U mnie dokładnie to samo. Pobieranie krwi przeżywam dzien wczesniej. Dobrze, ze mąż ze mna chodzi bo bym lezała za kazdym razem^^
Stary 2015-05-25, 08:01   #4311
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Powiem Ci szczerze, że jeszcze cztery lata temu mdlałam przy pobieraniu krwi podobnie jak Ty, dlatego jeździłam z obsadą - albo mama, albo tata. I nie mdlałam dlatego, że ubywało ze mnie TAAAAK dużo krwi, tylko dlatego, że miałam w głowie myśl, że zaraz po pobraniu pewnie polecę, a to nie należy do niczego przyjemnego (zdarzyło mi się tak z pięć razy, że zemdlałam po pobraniu krwi). Jak poszłam na studia medyczne to się tego z automatu oduczyłam. W sumie dalej wolę komuś pobierać krwi, czy robić wkłucie, aniżeli żeby to było na mnie wyonywane, ale cóż - tłumaczę sobie, że przecież muszę i paniką niczego nie zmienię. Teraz wystarczy że napiję się po pobraniu wody, posiedzę chwilę i jest ok

Mówi się, że kobiety oduczają się tej paniki przed pobieraniem krwi jak są w ciąży i muszę robić multum badań, na pobrania chodzą praktycznie co kilkanaście dni, także Wszystko przed Tobą
Stary 2015-05-25, 09:23   #4312
Saphire_Blue
Raczkowanie

Cytat:
Powiem Ci szczerze, że jeszcze cztery lata temu mdlałam przy pobieraniu krwi podobnie jak Ty, dlatego jeździłam z obsadą - albo mama, albo tata. I nie mdlałam dlatego, że ubywało ze mnie TAAAAK dużo krwi, tylko dlatego, że miałam w głowie myśl, że zaraz po pobraniu pewnie polecę, a to nie należy do niczego przyjemnego (zdarzyło mi się tak z pięć razy, że zemdlałam po pobraniu krwi). Jak poszłam na studia medyczne to się tego z automatu oduczyłam. W sumie dalej wolę komuś pobierać krwi, czy robić wkłucie, aniżeli żeby to było na mnie wyonywane, ale cóż - tłumaczę sobie, że przecież muszę i paniką niczego nie zmienię. Teraz wystarczy że napiję się po pobraniu wody, posiedzę chwilę i jest ok

Mówi się, że kobiety oduczają się tej paniki przed pobieraniem krwi jak są w ciąży i muszę robić multum badań, na pobrania chodzą praktycznie co kilkanaście dni, także Wszystko przed Tobą
Kobiety w ciąży i kobiety przy Izo już teraz. Ostatecznie wykonujemy badania jak kobiety w ciąży i jeszcze większość z nas lata z testami

Ja się też zawsze bałam pobierania jak byłam mała. Ale to wynika z braku zaufania nabytego w wieku zanim skończyłam 5 lat. Pielęgniarki kazały matce wyjść i się zaczęły ze mną szarpać, podczas gdy mamusia stała sobie za szybą To wspomnienie mnie prześladuje do dziś. Kiedyś biłam rekordy w biegu na korytarzach szpitali i przychodni Słabo mi się robi jak mam mieć pobraną krew albo jak ktoś ma mieć. Ale żeby było zabawniej mogę oglądać operację na otwartym sercu i jeść jednocześnie obiad. Taka jakaś dziwna jestem. Chciałam wgl. zostać lekarzem, ale wiem że nie przetrwałabym w prosektorium.
Stary 2015-05-25, 09:46   #4313
lisnov
Zakorzenienie

Ja się nie boję krwi (miałam doświadczenia z prosekt), ja się boję wkłuwania, boję się zgięcia w łokciu i jeśli pigułka za pierwszym razem pobierze to ok. Ale czasami jest tak, że bierze już drugą, trzecią żyłę, ja słyszę - no nie chce nic lecieć, zaciskaj pięści - to już odlot gwarantowany. W czasie pobrania intensywnie czytam banery o tematyce zdrowotnej na ścianach
Saphir, zabiłabym, Taką traumę dzieciakowi na całe życie zrobić. Co one myślały? Mama widziała przez szybę co się dzieje?

Edytowane przez lisnov
Czas edycji: 2015-05-25 o 09:48
Stary 2015-05-25, 12:17   #4314
Margoza
Raczkowanie

Kurczę dopadła mnie dziś mega suchość oczu, krople co godzinępraktycznie i co nigdy nie występowało do tej pory- ból gałek ocznych przy patrzeniu w bok...trochę mnie to martwi...myślicie, że powinnam pójść do okulisty z tym?
Stary 2015-05-25, 13:11   #4315
bleuclair
Zakorzenienie

A ja dziś byłam u dermatologa, dostałam receptę aż na 4 mc (zazwyczaj wizytę miałam co 2)dawka dalej maleńka- na zmianę 10mg i 20 mg na dzień. Potem jeszcze następne 2 mc na pewno (a może więcej?), a Izotek biorę od początku sierpnia, więc u mnie to się dopiero wlecze Chociaż jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, do suchości ust się przyzwyczaiłam, skórę balsamuję raz dziennie. Poza tym niemycie każdego dnia włosów bardzo mi się podoba, przykro mi tylko będzie w wakacje, bo ja uwielbiam się opalać godzinami, no a teraz wiadomo-nici z kąpieli słonecznej. Chociaż najchętniej to brałabym ten lek ciągle, byle tylko trądzik nie wrócił. Ale skóra u mnie nadal nie wygląda idealnie, sama dermatolog dziś powiedziała, że to "jeszcze nie to, o co nam chodzi"

Edytowane przez bleuclair
Czas edycji: 2015-05-25 o 13:14
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-25, 13:22   #4316
Margoza
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
A ja dziś byłam u dermatologa, dostałam receptę aż na 4 mc (zazwyczaj wizytę miałam co 2)dawka dalej maleńka- na zmianę 10mg i 20 mg na dzień. Potem jeszcze następne 2 mc na pewno (a może więcej?), a Izotek biorę od początku sierpnia, więc u mnie to się dopiero wlecze Chociaż jakoś bardzo mi to nie przeszkadza, do suchości ust się przyzwyczaiłam, skórę balsamuję raz dziennie. Poza tym niemycie każdego dnia włosów bardzo mi się podoba, przykro mi tylko będzie w wakacje, bo ja uwielbiam się opalać godzinami, no a teraz wiadomo-nici z kąpieli słonecznej. Chociaż najchętniej to brałabym ten lek ciągle, byle tylko trądzik nie wrócił. Ale skóra u mnie nadal nie wygląda idealnie, sama dermatolog dziś powiedziała, że to "jeszcze nie to, o co nam chodzi"
A czemu bierzesz taki malutkie dawki? Miałaś dużo skutków ubocznych i dlatego derma Ci zmniejszyła czy po prostu taką ma taktykę?
Stary 2015-05-25, 13:32   #4317
Cytrynusia
Rozeznanie

Cytat:
Kurczę dopadła mnie dziś mega suchość oczu, krople co godzinępraktycznie i co nigdy nie występowało do tej pory- ból gałek ocznych przy patrzeniu w bok...trochę mnie to martwi...myślicie, że powinnam pójść do okulisty z tym?
Lec Kochana do lekarza. Takie nagłe mocne zmiany mi sie nie podobają.
Ja na twoim miejscu zadzwonilabym do dermy i zobaczyła co ona powie na ten temat.

Cytat:
Napisane przez bleuclair Pokaż wiadomość
Własnie , mnie tez jednak troche boli ten zakaz opalania: c
I u mnie jakas niespodzianka. Troche sie martwie, bo szybko nadszedl koniec mojej kuracji. Oby tylko nic nie wróciło...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-05-25, 13:47   #4318
Margoza
Raczkowanie

[QUOTE=Cytrynusia;51522283]Lec Kochana do lekarza. Takie nagłe mocne zmiany mi sie nie podobają.
Ja na twoim miejscu zadzwonilabym do dermy i zobaczyła co ona powie na ten temat.

No właśnie nie wiem co robić...nie chcę wyjść na jakąś panikarę, bo nic takiego się nie dzieje, po prostu czuję suchość oczu, która pojawia się od czasu do czasu, a ten ból gałek jest delikatny, generalni nie jest tak, że mi jakoś przeszkadza bardzo i nie mogę przez to np.pracować, ale po prostu go czuję...Poza tym innych objawów brak... Ostatnio też troch mnie przewiało, parę dni temu smarkałam i bolały mnie trochę zatoki, więc łączę to również z tym...
Stary 2015-05-25, 16:23   #4319
bleuclair
Zakorzenienie

Cytat:
A czemu bierzesz taki malutkie dawki? Miałaś dużo skutków ubocznych i dlatego derma Ci zmniejszyła czy po prostu taką ma taktykę?
Przez pierwsze trzy miesiące przyjmowałam 20 mg dziennie. Niestety włosy leciały mi garściami i strasznie piekły mnie powieki. Miałam je czerwone na maksa. Skóra twarzy też była dosyć zaczerwieniona więc potem dermatolog zmniejszyła mi dawkę na 10 mg. I taką dawkę przyjmowałam kolejne 3 mc. Od 4 mc przyjmuję na zmianę 20mg i 10 mg , bo przy tej 10 mg nadal coś wyskakiwało (teraz też wyskakuje, ale nie częściej niż pryszcz raz na miesiąc), poza tym kuracja wlekłaby się już chyba 3 lata wtedy. Większej dawki niż 20 mg dermatolog w ogóle nie brała pod uwagę. Uważała że jestem szczupła (chyba w porównaniu z jej wagą, bo oosby ważace tyle co ja biorą nawet i 60 mg na dobę. i więcej mi nie przepisze bo "mogłabym się wykończyć") Proponowałam zwiększenie dawki, powiedziała że taka opcja nie wchodzi w grę.
bleuclair jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-25, 16:46   #4320
withi_as
Zakorzenienie

bleuclair strasznie się z tym izo namęczysz Dermatolog twierdzi, że pomimo tak małych dawek i tak rozciągniętej kuracji efekty powinny być równie zadowalające jak przy krótkich, acz intensywnych kuracjach?
Mogłaby spróbować i dać Ci większą dawkę. Nie rozumiem argumentu że 'jesteś szczupła, nie powinnaś brać więcej' ;/ Są osoby, które ważą po 45kg i biorą 60mg i żyją. Z tego co wiem to jest tutaj obecnie kilka takich osób. No ale wiadomo, każdy lekarz ma swoją, w jego mniemaniu najlepszą, filozofię
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości