Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - część 2 :) - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-26, 09:59   #4291
anita00079
Wtajemniczenie

Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - część 2 :)

Elo-)
A mneie włąsnie budzik obudziłtrza sie zbierac, musze chlopkow roztropkow pobudzic i przebrac ale chyba wpier se kawencje walne
anita00079 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:02   #4292
dudipopka
kobieta za ladą

Dot.: Od Płodzianki do Mlekopijcy - Nasze Słodkie Letnie Wyjce 2008' - część 2 :)

witajcie

co za noc wrrr..(obowiązek spełniony fajnie było) małej coś odbija dziś obudziła sie po 3 w nocy zaczeła gadać do karuzeli normalnie musiałam wyjść od niej bo chyba bym w głos rżała ze śmiechu
pogadała 45 minut i zasneła no i obudziła sie jak codzień 7.45

no a czemu gadała??? albowiem kupe robiła a ja sie nie kapłam haha rano biegiem klamra od prania na nos i przewijanko

kurde i nurofen jej dałam bo cuś czułko ma ciepławe albo ja panikuje jak wstanie zmierze jej temperaturkę

a na śniadanie zjadłam 2 kanapki ze smalczykiem

a u mnie dziś też zupa ale kalafiorowa..mniam

trzeba dzisiaj nie mieć czasu
żeby jutro mieć czas
````kękę
dudipopka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:06   #4293
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

Heloł babencje ja dzis miałam 4 h pracy ale jak widać juz jestem szybciej w domciu
Dzisiaj idziemy na szczepionko mam nadzieje ze bez gorączki się obejdzie.
Taka Sobie ja robilam badania przed pracą jak wracałam ale to były bardzo krótkie badania nie robili mi wszytskich.
Tak wogóle to do zobaczyska jutro
rusalka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:07   #4294
Kasiulka22
Zakorzenienie

20 minut spania... ja pier...
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:08   #4295
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Napisane przez rusalka Pokaż wiadomość
Heloł babencje ja dzis miałam 4 h pracy ale jak widać juz jestem szybciej w domciu
Dzisiaj idziemy na szczepionko mam nadzieje ze bez gorączki się obejdzie.
Taka Sobie ja robilam badania przed pracą jak wracałam ale to były bardzo krótkie badania nie robili mi wszytskich.
Tak wogóle to do zobaczyska jutro
trzymaj sie na tym szczepieniu i do jutra

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2008-11-26, 10:36   #4296
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

Cytat:
Napisane przez dudipopka Pokaż wiadomość
trzymaj sie na tym szczepieniu i do jutra
zaraz spylamy
Ja będe dziś ino to do Beatki i Ani
Stary 2008-11-26, 10:38   #4297
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

heloł

Wstalim w koncu, ale dalej poszlabym spac

Kawke trza machnac, potem szałer, szpachla na twarz i mozna jakos funkcjonowac

baterie siadaja w palaku Piotrusia i melodia pijana jak diabli hahahah

It is what it is

Anisia25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 10:49   #4298
Judi21_84
Zakorzenienie

dzisiaj łądna pogoda 2 stopnie, ale słonko jest więc koło 12 jak zawsze idziemy na spacerek troche rzeczy mam do pozałatwiania więc akurat bo jak mam tak chodzić bez celu te 2 godziny to mam dosć a jak jest brzydka pogoda, to ubieram małego w kombinezon i otwieram okno pomijam jaki sybir mam w domu po 2 godzinach otwartego całkiem okna ale on śpi dużo lepiej na świeżym powietrzu... więc się poswiecam heeh. a jak nie ma ten 2-godzinnej drzemki to mam go ochotę udusić jest taki upierdliwy ze szok, więc z dwojga złego wolę dwie godziny marznąć w pokoju hehe

Judi21_84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 11:00   #4299
Kasiulka22
Zakorzenienie

Jak się wnerwiałam mówię Wam. Wyszykowałam się na spacer, wyszłam z Olą, bo stwierdzilam że 20 minut spania to pryszcz i trzeba dziecko przewietrzyć przed przyjściem mojego rodziciela. Miałam nadzieje, że na świeżym powietrzu będzie spać jak suseł. A ta rozdarła się że zapylałam do domu szybciej niż wyszłam nie pomagało, przekładanie na boczki, smoczek nic... uspokoiła sie po wyjęciu z wózka, bo najlepiej siedzieć u mamy na rękach, albo na rękach spacerować po pokoju... mam serdecznie dość!
Kasiulka22 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 11:02   #4300
Sosnowa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
Hehe, a Twoja co robi jak nie spi? I od dawna tak juz macie? I jak pozniej spi w nocy?

Mamy tak od jej urodzenia
Za czasów noworodkowych to były walki z płaczącym dzieckiem. Teraz najchętniej by sie z nami bawiła - gadała, oglądała, była na rączkach, kolankach.. A jak wyląduje w łóżku to po jakimś czasie jest dziki wrzask. Naszczęście jak już zaśnie, to śpi z jedną przerwą na papu, nawet do 10-11... (teraz jeszcze kima...) W sumie ja lubię spać, ale chyba wolałabym z nią wcześniej wstawać, żeby ona chodziła wcześniej spać..... |Jak to przestawić
Sosnowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 11:03   #4301
maladT
Zakorzenienie

ja robię podobnie, tyle, że małą wkładam w wózek i do oranżerii tam otwieram drzwi i młoda śpi do 5h... inaczej jest maruda... teraz ma swoją drzemkę np.2 a potem papu, pampers nówka i na dwór

Taka sobie może prędzej o godzinę lub pół spróbuj ją położyć a wcześniej wymęcz porządnie... np. jak nie lubi kładź na brzuchu, szalej, podnoś, tarmoś mojej to pomaga i spi od 3 dni od 19

Oliwka 07.02.2015

Edytowane przez maladT
Czas edycji: 2008-11-26 o 11:05
maladT jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 11:16   #4302
ver_ona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez maladT Pokaż wiadomość
ja robię podobnie, tyle, że małą wkładam w wózek i do oranżerii tam otwieram drzwi i młoda śpi do 5h... inaczej jest maruda... teraz ma swoją drzemkę np.2 a potem papu, pampers nówka i na dwór

Taka sobie może prędzej o godzinę lub pół spróbuj ją położyć a wcześniej wymęcz porządnie... np. jak nie lubi kładź na brzuchu, szalej, podnoś, tarmoś mojej to pomaga i spi od 3 dni od 19
Niestety u nas sie to nie sprawdza. Caly czas jest męczony przed snem. Wczoraj nawet zapomniał odrzemce późnym popołudniem. No i co? Zasnął od razu jak go do łóżeczka wcisnęłam o 19:30, ale po 2,5godz. się obudził i nie chciał już spać.
A wiem, że może przespać całe noce i próbowałam juz wiele razy go oszukiwac, ale niestety teraz nie chce juz sie na to brac.
Stary 2008-11-26, 11:20   #4303
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

jak czytalam na majowkowo czerwcowych to sie okazalo ze jak ich dzieci pokonczyly 4 miechy to zaczely sie problemy ze snem, jest taki watek o problemach ze snem, to strach sie bac doslownie sa dzieci ktore mimo ukonczenia 9, 10 miesiecy wybudzaja sie co godzine w nocy i matki laza jak zombie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=284841

It is what it is

Stary 2008-11-26, 11:29   #4304
dorbar
Wtajemniczenie

Hello Laski.
Dzisiaj w nocy pierwszy raz wziełam Ale do siebie do łóżka. Bo obudziła się przed 5 i była masakrycznie zimna, nietylko raczki, ale róznież kark. Nie wiem jak mam ją przykrywać, była ubrana w body, spioch , spiwór, becik na to , kocyk i jeszcze kołderke, a zimna się obudziła strasznie. Ja mam nieszczelne okna więc chłód wlatuje do pokoju. Ale u mnie w łózku sie ogrzała (mam kołderke z pierzę więc jest cieplutka ). Jak lezała obok mnie to zaczeła się usmiechać i kwiczeć, nie chciała spać, ale jak zgasiłam światło to szybciutko zasneła. Rano obudziła się przed 9. Teraz znowu śpi Późnije na spacerek pójdziemy. Dzisiaj jest więcej na pkusie, ale chyba jest barzdiej nieprzyjemnie niż wczoraj, bo wczoraj wiatru nie było.

Cytat:
Napisane przez ver_ona Pokaż wiadomość
Dorbarku,, tak sie wlasnie zastanawiam, czy Twoja Ala zawsze chodzi tak pozno spac? I co ona robi np do 23 jak nie spi? Wogole to moze tak byc, zeby niemowlak tak pozno chodzil spac? Nie wiem wlasnie, jak Ty dajesz rade, bo ja po dzisiejszym wieczorze mam dosc.
No ona prawie zawsze zasypia ok 23, pare razy się jej też zdarzyło zasnąć po 24. Mimo, że ją kąpie po 19 to wieczorem jest barzdo aktywna. Najczęściej to po prostu sobie leży u mnie na łóżku (bo jak do łóżeczka łoże to ryk straszny jest) i gadam do niej, czasami jej czytam (wcozrja probowałam jej czytać bajke po angielksu, ale chyba jej się nie podobało bo zaczeła płakać _ spiwam, lezy sobie na brzuszku, macham jej grzechotką, staram się ją jakoś wymęzyć by śpiaca się zrobiła

Cytat:
Napisane przez afro_dyta85 Pokaż wiadomość
Bry Laski!
Wczoraj mnie mały tak wymęczył że wieczorem zapowiedziałam Tżtowi żeby sobie na dziś nic nie planował bo wychodzę na miasto i będę się szlajac po sklepach do wieczora i wydawac kasę.... A co tam! Po takim piekiełku mi się należy!
No i dobrze, ze na zakupki lecisz, trzeba zcasami poszaleć. Udanych łowów. Ja w sobotę z koleżankami na zakapy mykam. Miałayśmy do kina pójść, ale stwreidziłysmy, ze w kienie to nie pogadamy, a na zakupach tak. Połączymy przyjemne z pożytecznym

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
a potem pomyślę czy nie na maila pracować
a jak można pracować na maila? Bo ja chciałabym się wreszcie czymś zająć.

Rusalko powodzonka na szczepieniu.

A ja mam wuchte rasowania, musze się wreszcie zając tym.
Stary 2008-11-26, 11:32   #4305
Anisia25
Zakorzenienie

GG do Anisia25

komu sie konczy macierzynski w styczniu???

http://kadry.wp.pl/aktualnoci/zmiany...97,a,4840.html

zgodnie z tym wydluza sie urlop o dodatkowe 2 tyg, Anita napewno skorzysta

It is what it is

Stary 2008-11-26, 11:40   #4306
wersta
Zakorzenienie

Dorbarku pracuję jako analityk, więc wszystko na kompie i tak
wersta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 11:43   #4307
dorbar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wersta Pokaż wiadomość
Dorbarku pracuję jako analityk, więc wszystko na kompie i tak

no to super.

cholera ja juz nie pracuje dwa lata i w sumie to nie wiem kiedy wroce do pracy,a le na łeb już dostaje.

musze za prasowanie sie wziasc bo mama juz mnie opiernicza

Moja Mlauda sie obudział. Ide ja nakarmic i na spacerek mykamy. do pozniej laski.

Edytowane przez dorbar
Czas edycji: 2008-11-26 o 12:14
dorbar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 12:35   #4308
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

My już po szczepieniu, Lenka troszke popłakała duzo mniej niż ostatnio pielęgniara oczywiście pomyliła nam godziny i okazało się że nasza lekarka pożniej przyjmuje a nie chciałam z mała na dwa razy chodzić więc przyjął ja inny lekarz.
Dostałyśmy pudełeczko z gratisami na pudełku piszse mam 5 miesięcy a w środku było:
próbka mleka nan2
deserek z grabera jabłko gruszka
misiowy jogurcik z nestle
kaszka malinowa z nestle
woda 0,5 z gerbera
i jakieś ulotki , troszke pospacerowałyśmy bo usnęła ale że bardzo zimno się zrobiło uciekłam do domu , co do wagi Lenki to kazdy mówi jaka grubiutka a ona waży jedynie 6980 ale ponoć mieści sie narazie w normie.
Stary 2008-11-26, 13:00   #4309
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Napisane przez rusalka Pokaż wiadomość
My już po szczepieniu, Lenka troszke popłakała duzo mniej niż ostatnio pielęgniara oczywiście pomyliła nam godziny i okazało się że nasza lekarka pożniej przyjmuje a nie chciałam z mała na dwa razy chodzić więc przyjął ja inny lekarz.
Dostałyśmy pudełeczko z gratisami na pudełku piszse mam 5 miesięcy a w środku było:
próbka mleka nan2
deserek z grabera jabłko gruszka
misiowy jogurcik z nestle
kaszka malinowa z nestle
woda 0,5 z gerbera
i jakieś ulotki , troszke pospacerowałyśmy bo usnęła ale że bardzo zimno się zrobiło uciekłam do domu , co do wagi Lenki to kazdy mówi jaka grubiutka a ona waży jedynie 6980 ale ponoć mieści sie narazie w normie.
no to naszczęście już po kłuciu mam nadzieje ze będzie oki

fajnie ze dostałyście preznty u mnie nic nie dają łobuzy

a Lenka ile ma już??

Lenka jest grubsza od Julki o...80 deko

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2008-11-26, 13:10   #4310
afro_dyta85
Zadomowienie

Cytat:

Każde dziecko powinno dostac ok 5 m-ca. Jak sami ci nie dadzą to trzeba się samemu upomniec. Podaję stronkę z tymi paczkami, jestem tam zarejestrowana ale mam nadzieję że się otworzy. http://www.superrodzice.pl/presentation.asp

Mój blog

afro_dyta85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 13:14   #4311
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

Cytat:
no to naszczęście już po kłuciu mam nadzieje ze będzie oki

a Lenka ile ma już??

Lenka jest grubsza od Julki o...80 deko
he he no Lenka ma 5 mcy skonczyła 17 a każdy mówi jaka grubiutka a wcale nie jest ,zreszta nie waży dużo
Stary 2008-11-26, 13:15   #4312
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Napisane przez Anisia25 Pokaż wiadomość
jak czytalam na majowkowo czerwcowych to sie okazalo ze jak ich dzieci pokonczyly 4 miechy to zaczely sie problemy ze snem, jest taki watek o problemach ze snem, to strach sie bac doslownie sa dzieci ktore mimo ukonczenia 9, 10 miesiecy wybudzaja sie co godzine w nocy i matki laza jak zombie

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=284841
byłam i przeczytałam mam mieszane uczucia

nie wiem czy wy wiecie ale dzieciaczk karmione piersią za chiny wam nie prześpią całej nocy!! pokarm matki szybciej sie wchłania niż pokarm sztuczny i maluch szybciej odczuwa głód i dlatego sie budzia jeśli ktoś kładzie na drzemkę 5 mesięczne czy 6 miesięczne dziecko o 17.30.. no to haloo nie oczekujmy cudów!!!ja Julce po ostatniej drzemce ok 15 nie pozwalam spać chyba ze np na 15 min koło 16 potem nie ma bata robie wszystko żeby nie zasneła!!!!!!!!!!około 18-18.30 kąpanko chwia zabawy na golaska papu i do łóżeczka codziennie o tej samej porze....teraz wychodze i siedze prawie w progu(poza zasięgiem wzroku ) i jakby co interweniuje wcześniej brałam taboret siadałam obok i mówiłam tylko ciii cii i ...grałam w gre na komórce

moja śpi ze smokiem całą prawie noc a jak jej nie pasuje albo uwiera to go wypluwa ja odkładam i po kłopocie

1 drzemkę ma koło 10 a potem około 13 nieraz śpi 2 godziny a od 15 jak już mówiłam nie pozwalam spać

no i nie mam problemu bo wczoraj tyle spała a połóżona o stałej porze usneła co prawda obudziła sie z krzykiem ale dostała jeszcze mleka i usneła w trakcie

no i o 3 rano gadanie do karuzelki przez 45 minut ale robiła kupę to wybaczam

żeby jutro mieć czas
````kękę

Edytowane przez dudipopka
Czas edycji: 2008-11-26 o 14:35
Stary 2008-11-26, 14:15   #4313
anita00079
Wtajemniczenie

No ja juz po cwiczonkach
Dudi piszesz ze po sztucznym za chiny nie zasna maluchy, moze to zalezy od maluszka bo moje jak ida spac o 21 po kapieli to potrafia spac do 7 z tym ze Robina jeszce sama wybudzam by razem z bratem rowno pili i zebym znoiw za godzine nie musiala specjalnei tylko do Robina wstawac. Sztuczny dłuzej sie trwafi i zalega w zoładku to fakt przez to głod przychpdzi pozniej i maluchy moga duzej pospac. W kazdym razie moje nocki przesypiaja na sztucznym super czasem Nico tylko np o 5 zajeczy na troche mleczka bo chyba potrzebuje wiecej jako szczuplejszy A jak na cycku wisiały to rowno co 4 godziny sie budziły jak w morde strzelił
Afro własnie wlazlam na stronkezarejestrowalam sie zobaczymy czy cos dostane, a jak wszystkie sie zarejestrujemy to firma pojdzie z torbami chybaA i mialam wczesniej powiedziec te ubranka dla lalek sa cudne szkoda ze w sklepach takich nei mozna na siebie dostac chocviaz jak bys tak ciut wieksze uszyłą to moze bym weszłahihihihih i poiwedz jak sie sprzedaja na allegro?Masz babo talenta normalnie!
Anisia super thx za linka z tym macierzynskim, ale zastanawia mnie jedno tam pisze ze do 31 tyg mi sie wydłuzy a przysluguje mi aktualnie 28 tyg plus dwa te dodatkowe to daje 30 tyg..czy ja przeoczylam jakas informacje czy w miedzy czasie z 28 zrobilo sie 29 tyg...?ale wszedzie jest 28tyg i nic nie rozumiem ale jak mam miec 31 to mnie sie podoba
Stary 2008-11-26, 14:25   #4314
dudipopka
kobieta za ladą

Cytat:
Napisane przez anita00079 Pokaż wiadomość
No ja juz po cwiczonkach
Dudi piszesz ze po sztucznym za chiny nie zasna maluchy, moze to zalezy od maluszka bo moje jak ida spac o 21 po kapieli to potrafia spac do 7 z tym ze Robina jeszce sama wybudzam by razem z bratem rowno pili i zebym znoiw za godzine nie musiala specjalnei tylko do Robina wstawac. Sztuczny dłuzej sie trwafi i zalega w zoładku to fakt przez to głod przychpdzi pozniej i maluchy moga duzej pospac. W kazdym razie moje nocki przesypiaja na sztucznym super czasem Nico tylko np o 5 zajeczy na troche mleczka bo chyba potrzebuje wiecej jako szczuplejszy A jak na cycku wisiały to rowno co 4 godziny sie budziły jak w morde strzelił
Afro własnie wlazlam na stronkezarejestrowalam sie zobaczymy czy cos dostane, a jak wszystkie sie zarejestrujemy to firma pojdzie z torbami chybaA i mialam wczesniej powiedziec te ubranka dla lalek sa cudne szkoda ze w sklepach takich nei mozna na siebie dostac chocviaz jak bys tak ciut wieksze uszyłą to moze bym weszłahihihihih i poiwedz jak sie sprzedaja na allegro?Masz babo talenta normalnie!
Anisia super thx za linka z tym macierzynskim, ale zastanawia mnie jedno tam pisze ze do 31 tyg mi sie wydłuzy a przysluguje mi aktualnie 28 tyg plus dwa te dodatkowe to daje 30 tyg..czy ja przeoczylam jakas informacje czy w miedzy czasie z 28 zrobilo sie 29 tyg...?ale wszedzie jest 28tyg i nic nie rozumiem ale jak mam miec 31 to mnie sie podoba
kochana ja napisałam ze na piersi dzieci nie prześpią całej nocy

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2008-11-26, 14:28   #4315
Mijalea
Zakorzenienie

Cytat:
byłam i przeczytałam mam mieszane uczucia

nie wiem czy wy wiecie ale dzieciaczk karmione sztucznie za chiny wam nie prześpią całej nocy!! pokarm matki szybciej sie wchłania niż pokarm sztuczny i maluch szybciej odczuwa głód i dlatego sie budzi
no wlasnie, na pokarmie matki dziecko jest szybciej glodne, wiec czegs tu nie rozumiem
moj na sztucznym spi lepiej, bynajmniej co 2 godziny nie wola o papu

A shopaholic's confessions: http://lenasplanetblog.blogspot.de/
Mijalea jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-26, 14:30   #4316
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

Cytat:
kochana ja napisałam ze na piersi dzieci nie prześpią całej nocy
Napisałaś na odwrót że po sztucznym ale wybaczamy Ci :P , Chodzi mi o początek wypowiedzi przynajmiej ja tez tak zrozumiałam

Edytowane przez rusalka
Czas edycji: 2008-11-26 o 14:31
Stary 2008-11-26, 14:36   #4317
dudipopka
kobieta za ladą

poprawiłam
mykam bo princessa wstała czas na mniam będę potem

żeby jutro mieć czas
````kękę
Stary 2008-11-26, 14:38   #4318
rusalka
Zadomowienie

GG do rusalka

Cytat:
poprawiłam
mykam bo princessa wstała czas na mniam będę potem
No to smacznego dla princessy , moja za chiny nie chce spać wszamała mus owocowy i se gada
Stary 2008-11-26, 14:40   #4319
anita00079
Wtajemniczenie

Hehe Dudi zyje jeszce emocjami z nockitak myslalam ze sie slowka poprzestawialy
Stary 2008-11-26, 14:41   #4320
Mała75
Zakorzenienie

GG do Mała75

Nie mialam czasu zeby wejsc od rana bo moja mama byla ale wyobrazcie sobie ze tesciowej jak nie bylo tak nie ma!! Nosz kurna miala byc kolo poludnia a tu zaraz 15-ta wiec juz deko spozniona jest Co ona se mysli, ze ja tu bede na nia godzinami czekac??? wrrrrr ale mi nerwow napsula dzis a jeszcze wszystko przede mna. Tz na szkoleniu wiec caly dzien walcze z mloda wlasnie ma 3 drzemke ale usypialam ja z przerwami godzine!!! Oczy jej sie zamykaly ale spac nie chciala. ale ja cierpliwie smoka w dziob i w koncu padla.
Natomiast 2 dzien bez kupy znow - Kristi lacze sie w bolu I dodam za Anisia - Wersta nie czytaj )
Teraz was bede nadrabiac

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości