tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-30, 20:39   #4291
sobolesiaa
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez Olgierd Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Was też bolały jajniki przy tych tabletkach. Przez kilka ostatnich dni doskwiera mi taki problem, szczególnie w prawym jajniku, nie jest jakiś uciążliwy ale podobny do bólu przy owulacji. Dziwnie mi z tym Przypominam, że jestem na pierwszym opakowaniu (15 tabl) a to są moje pierwsze hormony.
Uśmiałam się z tą bransoletką, ale pomysł niegłupi

Ja zaczynam brac 2 opakowanie Yazu. Powiem Ci ,ze ból jajnikow mnie nie opuszczał. Czasem pobolewaly mnie mocno, a czasem mniej albo wcale. Ale zdarza sie ,ze bolą. Mnie to jeszcze dodatkowo piersi bolą,moze troszku urosną =P

---------- Dopisano o 21:39 ---------- Poprzedni post napisano o 21:36 ----------

Zobacze co to bedzie po 3 opak. Yazu ;]. Mam nadzieje , ze nie bede musiala zmieniac na inne. Ale póki co, trzeba czekac, az wszystko unormuje sie w ograniźmie. Nie ma co tak szybko rezygnowac.;]
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 21:02   #4292
iwona1980
Przyczajenie

Witam,mam pytanie:3 dni temu mialam straszne wymioty,tabletke najprawdopodobniej zwymiotowałam,następnego dnia zażyłam wraz z tabletką z "kolejki"(12 tabl.)dodatkową z zapasowego blistra,no i tu pojawia sie pytanie:czy obojetne bylo którą z różowych tabletek wzięłam dodatkowo?przeglądałam forum i zdania na ten temat były różne...
iwona1980 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 21:04   #4293
Karolcia593
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kaktusica Pokaż wiadomość
Ale łyknęłaś kolejną?
Ochrona jest zachowana, tylko, ze zamiast 24 tabletek masz 23. Najlepsyzm rozwiązaniem byłby dodatkowy blisterek, ale z tego co pamiętam, jest tu na forum kilka Yazowiczek, które łyknęły 23 i w ciąży nie są
heh no własnie nie łykenałam bo nie wiedziałąm czy tak mozna.... i biore je normalnie dalej i nie wiem keidy bede w pełni zabespieczona..... ???
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-30, 22:40   #4294
Zapach deszczu
Zadomowienie

Hm zaciekawił mnie ten ból jajników, może ktoś doświadczony się wypowie. Czy coś jest nieprawidłowego gdy bolą jajniki?

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

nikt nie wie
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 00:20   #4295
ironcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
Hm zaciekawił mnie ten ból jajników, może ktoś doświadczony się wypowie. Czy coś jest nieprawidłowego gdy bolą jajniki?

---------- Dopisano o 23:40 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ----------

nikt nie wie

ja Yaz dostałam właśnie głównie z powodu bolących jajników, no i miałam zapalenie jajnika wcześniej, z początku trochę bolały i parę godzin przed jak mam dostać @ ale tak to jest ok, jestem na 3 opakowaniu jak na razie więc no chyba aż tak dużo nie mogę powiedzieć specem nie jestem :P
Stary 2009-08-31, 01:01   #4296
ecrulo
moderatorka też wizażanka

Ja jestem już po różnych tabletkach. Stediril (?), Diane 35, Yasmin, teraz jeszcze biorę Yasminelle, ale następne recepty mam na YAZ.

Mnie bolą jajniki, gdy nie mam miesiączki (lub tylko jeden pobolewa) dlatego, że mam zespół policystycznych jajników. Wiem, że na pewno dlatego mogą boleć, ale pewnie jest wiele innych przyczyn.

Wymianka Nowe buty oraz ciszuki
ecrulo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 06:23   #4297
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

no moje Yaziątka wyjeżdzam dzisiaj na tydzień więc proszę mi tutaj grzecznie

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-31, 08:00   #4298
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Karolcia593 Pokaż wiadomość
heh no własnie nie łykenałam bo nie wiedziałąm czy tak mozna.... i biore je normalnie dalej i nie wiem keidy bede w pełni zabespieczona..... ???
!!
w takich wypadkach, ZAWSZE, i to jak najprędzej łyka się pominiętą tabletkę!
Tego to ja nie wiem.. gdyby to była 24 tabletka, pewnie obyłoby się bez problemu, ale tak w środku cyklu?

Marwari, będziemy tęsknić
Stary 2009-08-31, 09:21   #4299
marcia
Raczkowanie

Qlaria - dzień 11. Faktycznie cera nie jest fantastyczna, ale zupełnie w normie. Nie mam wahań nastroju!!!!! Piersi w normie - nie są opuchnięte, ale... jednak krążenie trochę siadło. Więcej naczynek /widocznych żyłek na nogach i nawet twarzy...
marcia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 10:32   #4300
sobolesiaa
Raczkowanie

Cześć dziewczyny
Powtórzyl sie moj problem sprzed 2 tygodni. Jestem na 3 tabletce 2 opak. o 22 zazylam tabletke, zrobilo mi sie strasznie nie dobrze, żołądek strasznie mnie bolał,mialam nudnosci ale probowalam je przetrzymac do 5 godzin, zeby tabletka sie wchlonela. ( a i tak by sie nie wchłonęła- glupie moje myslenie) No ale o 1:30 wymiotowalam ( z powodu zmieszania roznych potraw) Wzielam tabletke nastepna z tego samego opakowania. Taka sytuacje mialam przy 1 opak. I Kiklanascie razy czytalam co zrobic w tej sytuacji. I napisane jest tam ,ze trzeba zazyc tabletke z rezerwowego blistra ( nie posiadam). W tamtym miesiacu zjadlam 27 tabletek z 1 opak. I wydaje mi sie , ze to byla zła opcja. Nie wiem co robic teraz , czy dokupic sobie specjalnie rezerwowy blister, zeby miec tabletki w razie gdyby takie sytuacje sie powtarzaly. Czy zjedzenie 27 ,a nie 28 tabletek nie ma roznicy..?
Stary 2009-08-31, 11:54   #4301
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez sobolesiaa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Powtórzyl sie moj problem sprzed 2 tygodni. Jestem na 3 tabletce 2 opak. o 22 zazylam tabletke, zrobilo mi sie strasznie nie dobrze, żołądek strasznie mnie bolał,mialam nudnosci ale probowalam je przetrzymac do 5 godzin, zeby tabletka sie wchlonela. ( a i tak by sie nie wchłonęła- glupie moje myslenie) No ale o 1:30 wymiotowalam ( z powodu zmieszania roznych potraw) Wzielam tabletke nastepna z tego samego opakowania. Taka sytuacje mialam przy 1 opak. I Kiklanascie razy czytalam co zrobic w tej sytuacji. I napisane jest tam ,ze trzeba zazyc tabletke z rezerwowego blistra ( nie posiadam). W tamtym miesiacu zjadlam 27 tabletek z 1 opak. I wydaje mi sie , ze to byla zła opcja. Nie wiem co robic teraz , czy dokupic sobie specjalnie rezerwowy blister, zeby miec tabletki w razie gdyby takie sytuacje sie powtarzaly. Czy zjedzenie 27 ,a nie 28 tabletek nie ma roznicy..?
Zdecydowanie dokupic. A co, jak taka sytuacja powtórzy się nie raz, ale dwa czy trzy razy w miesiącu? Wtedy to już będzie problem.. Bo gdy bez jednej można się obejść, bez dwóch już raczej niekoniecznie.
Stary 2009-08-31, 13:58   #4302
Karolcia593
Raczkowanie

Cytat:
!!
w takich wypadkach, ZAWSZE, i to jak najprędzej łyka się pominiętą tabletkę!
Tego to ja nie wiem.. gdyby to była 24 tabletka, pewnie obyłoby się bez problemu, ale tak w środku cyklu?

Marwari, będziemy tęsknić
tylko własnie chodzi o to nie wiem czy czytałas wczesniej pisałam ze ja ją zazyłam ale miałam biegunke... chwilke potem..
Karolcia593 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 16:44   #4303
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Lionors Pokaż wiadomość
Yaz to nie to samo co Yasminelle? Oprócz schematu brania niczym się nie różni. Poza tym jestem w połowie drugiego opakowania i widze już, jakie zmiany poczyniły te tabletki. Brałam różne i ciągle jestem na etapie szukania tych najodpowiedniejszych, a na Yazie na pewno się nie zatrzymam.
już sam schemat brania wpływa inaczej na nasz organizm czyż nie? ma silniej hamować owulację. zresztą skoro nie ma różnicy między jednymi a drugimi, dlaczego wiele kobiet przy jednych czuje się źle a przy drugich dobrze?

może się mylę,ale ja się tak zapatruję na to wszystko.
a co do wielu pytań na forum. czytajcie ulotkę. jeśli nie macie jej przy sobie, jest na stronie yaz.com.pl. ta ulotka naprawdę wyjaśnia przynajmniej 3/4 problemów, o które pytacie drogie wizażanki ulotka prawdę wam powie
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 18:31   #4304
dark_angel92
Przyczajenie

GG do dark_angel92

Cytat:
Napisane przez Sayouri89 Pokaż wiadomość
już sam schemat brania wpływa inaczej na nasz organizm czyż nie? ma silniej hamować owulację. zresztą skoro nie ma różnicy między jednymi a drugimi, dlaczego wiele kobiet przy jednych czuje się źle a przy drugich dobrze?
Chodzi o to, że jest mniejsza przerwa miedzy tabletkami z hormonami, a co za tym idzie (a bynajmniej tak ma być) mniej skutków oboczonych. No chyba że którejś z nas całkiem hormony nie służą. To bez względu na tabletki będzie źle. :/
dark_angel92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 20:01   #4305
sobolesiaa
Raczkowanie

Question Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

[QUOTE=kaktusica;14001085]Zdecydowanie dokupic. A co, jak taka sytuacja powtórzy się nie raz, ale dwa czy trzy razy w miesiącu? Wtedy to już będzie problem.. Bo gdy bez jednej można się obejść, bez dwóch już raczej niekoniecznie.[/QU

Tak tez zrobie, bo to najlepsza opcja. Ale wlasnie interesuje mnie , czy to ze wzielam 23 rozowe tabletki i 4 plabeco ( w czasie brania tabletek plabeco kochalam sie) Normalnie dostalam okres po4 tablece ))nie zmniejszylo ochrony przed ciążą. Strasznie panikuje, ta mysl nie daje mi spokoju ..
Stary 2009-08-31, 20:51   #4306
Zapach deszczu
Zadomowienie

[QUOTE=sobolesiaa;14010870]
Cytat:
Zdecydowanie dokupic. A co, jak taka sytuacja powtórzy się nie raz, ale dwa czy trzy razy w miesiącu? Wtedy to już będzie problem.. Bo gdy bez jednej można się obejść, bez dwóch już raczej niekoniecznie.[/QU

Tak tez zrobie, bo to najlepsza opcja. Ale wlasnie interesuje mnie , czy to ze wzielam 23 rozowe tabletki i 4 plabeco ( w czasie brania tabletek plabeco kochalam sie) Normalnie dostalam okres po4 tablece ))nie zmniejszylo ochrony przed ciążą. Strasznie panikuje, ta mysl nie daje mi spokoju ..

Spokojnie, wiele Yazowiczek brało 23+4 bo nie mialy dodatkowego opakowania i bylo ok, nie warto sie martwic
Stary 2009-09-01, 19:14   #4307
pisadlo
Przyczajenie

Witam drogie Yazowiczki

mam takie pytanie, jestem na 7 opakowaniu 18 pigulce i tak sie zastanawiam czy fakt ze wystepuje u mnie bol piersi jest normalny, nie jest on szczegolnie uciazliwy jak to bylo na poczatku mojej przygody z yazem ale jednak. Wczesniej nie zwrocilam na niego szczegolnej uwagi i sie zastanawiam czy to moze poprostu przez fakt ze niedlugo powinno wystapic krwawienie z odstawienia.

Edytowane przez pisadlo
Czas edycji: 2009-09-01 o 19:16
pisadlo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-01, 20:07   #4308
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez pisadlo Pokaż wiadomość
Witam drogie Yazowiczki

mam takie pytanie, jestem na 7 opakowaniu 18 pigulce i tak sie zastanawiam czy fakt ze wystepuje u mnie bol piersi jest normalny, nie jest on szczegolnie uciazliwy jak to bylo na poczatku mojej przygody z yazem ale jednak. Wczesniej nie zwrocilam na niego szczegolnej uwagi i sie zastanawiam czy to moze poprostu przez fakt ze niedlugo powinno wystapic krwawienie z odstawienia.

Jezeli bol piersi wystepuje przed krwawieniem to wszystko jest ok, to oznaka zblizajcego sie krwawienia.
Stary 2009-09-02, 08:17   #4309
marcia
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pisadlo Pokaż wiadomość
Witam drogie Yazowiczki

Cześć, w wątlu QLAIRA jedna dziewczyna pisze o okropnym bólu piersi na YASMINELLE i o zmianie z tego powodu na QLAIRA (nie: YAZ), więc to się pewnie zdarza. Mnie tak strasznie bolały parę lat temu przy zażywaniu YEANINE
marcia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-02, 08:49   #4310
nicole1110
Przyczajenie

Dziewczyny mam poważny problem ;( ... byłam na wyjeździe później zachorowałam nie było mnie w domu i nie miałam jak się skontaktować z lekarzem ponieważ kończy mi się opakowanie (!) a nie mam recepty na drugie ... sekretarka lekarza pow ze mogę mieć wizytę najwcześniej 24 .09 ... czyli nie bd spożywac tabletek przez 20 dni tak w ogóle jestem na 7 opakowaniu ...
nicole1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 09:09   #4311
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nicole1110 Pokaż wiadomość
Dziewczyny mam poważny problem ;( ... byłam na wyjeździe później zachorowałam nie było mnie w domu i nie miałam jak się skontaktować z lekarzem ponieważ kończy mi się opakowanie (!) a nie mam recepty na drugie ... sekretarka lekarza pow ze mogę mieć wizytę najwcześniej 24 .09 ... czyli nie bd spożywac tabletek przez 20 dni tak w ogóle jestem na 7 opakowaniu ...
lekarz rodzinny wypisze Ci recepte, bynajmniej powinien...
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 10:09   #4312
madzia13005
Przyczajenie

---------- Dopisano o 11:09 ---------- Poprzedni post napisano o 11:06 ----------

Cytat:
Ja sprobowalam w aptece mojego gina , bo tez byl na urlopie. powiedzialam pani magister ze koncza mi sie tabletki a jestem jego pacjentka. dala mi je bez problemu, zapisala moje dane, dowodu tez nie chciala i recepte doniose jak wroci pan doktor. Tu juz jedna osoba proponowala pojscie do przychodni albo sprobuj szczescia w aptece

Edytowane przez madzia13005
Czas edycji: 2009-09-02 o 10:11 Powód: błąd
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 15:16   #4313
nicole1110
Przyczajenie

poszlam do rodzinnego dzięki dziewczyny
mam jeszcze jedno pytanie ... czy podczas brania antybiotyku można brać yaz ?? bo szukałam odpowiedzi w książeczce ale chyba jestem ślepa bo nic tam nie widze
nicole1110 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 15:28   #4314
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
poszlam do rodzinnego dzięki dziewczyny
mam jeszcze jedno pytanie ... czy podczas brania antybiotyku można brać yaz ?? bo szukałam odpowiedzi w książeczce ale chyba jestem ślepa bo nic tam nie widze

można, ale trzeba dodatkowo sie zabezpieczać

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 17:59   #4315
raskal
Przyczajenie

Czytałam te wszystkie posty dotyczące dodatkowego opakowania, że zaraz poszłam kupić (od początku przygody z YAZem mam zapasowe w szufladzie)
YAZ już się u mnie zadomowił- zaczęłam właśnie 5 opakowanie i nie mogę narzekać. Nic mnie póki co nie boli, stan cery się nie poprawił i nie pogorszył, piersi jakby ciut większe, ale być może wmawiam to sobie.
Rozwiewam wszelkie wątpliwości niedowiarków związane z kochaniem się z TŻ :
podczas tabletek placebo,
przy pierwszych tabletkach z pierwszego opakowania,
po 2-3 godzinnym opóźnieniu zażycia tabletki,
po łączeniu tabletki z alkoholem,
przy opóźnieniu i alkoholu.
NIE zajdziecie w ciążę jeżeli powyższe sytuacje się wydarzą.
raskal jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:41   #4316
Rosaline
Zadomowienie

ja dziś 3. tabletka placebo, dostałam krwawienia, ale coś mnie zastanawia, w sumie nie wiem dlaczego bo już się upewniałam w aptece, ale w wątku o interakcjach nie dostałam odpowiedzi a jestem ciekawa waszej opinii, mianowicie czy betablokery jakoś wpływają na tabletki? konkretnie Concor Cor 2.5mg
pytam ogólnie o betablokery, bo coś czuję że ten będę musiała niedługo zmienić na inny.
Stary 2009-09-02, 18:51   #4317
aada0
Rozeznanie

A ja mam pytanie,pewnie już było zadawane, ale przy przeszukiwaniu wątku wyskoczyło mi chyba z milion postówi trudno było mi szukać.. Jestem przy 1 op., wzięłam w pierwszy dzień cyklu, i normalnie powinno być już po okresie a tymczasem trwa trwa i narazie nie widać końca. To normalne?

ZOBACZYĆ 5 NA POCZĄTKU!

aada0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:53   #4318
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez aada0 Pokaż wiadomość
A ja mam pytanie,pewnie już było zadawane, ale przy przeszukiwaniu wątku wyskoczyło mi chyba z milion postówi trudno było mi szukać.. Jestem przy 1 op., wzięłam w pierwszy dzień cyklu, i normalnie powinno być już po okresie a tymczasem trwa trwa i narazie nie widać końca. To normalne?
w ulotce nie ma o tym mowy?
tak, to normalne. chyba że leje się z Ciebie i przypomina to krwotok, no mnie by to zmartwiło.
Stary 2009-09-02, 19:20   #4319
aada0
Rozeznanie

Nie leje się dzięki za szybką odpowiedź

ZOBACZYĆ 5 NA POCZĄTKU!

aada0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 19:57   #4320
Modlisha08
Przyczajenie

Hej laseczki

Mam ogromny problem jeśli chodzi o Yaz...
Mianowicie...
W pon zakończyłam przyjmowanie 8 opakowania Yaz-u...
I wystąpił mały problem...
Ponieważ moja wizyta za granicą sie trochę przedłużyła z nie mojej winy (o 2 dni) i nie mogę przyjąć dwóch pierwszych tabletek!!!
A opakowanie dodatkowe zostawiłam w Polsce...
Dopiero jutro mam możliwość przyjęcia tabletek.
I nie wiem jak je mam przyjmować...???
W ulotce pisze że jeżeli pominięto więcej niż jedną tabl - a w moim przypadku taj jest, (1-szą tabl. z nowego op. powinnam przyjąć wczoraj o 21...) - to należy sie skonsultować z lekarzem, a mój lekarz ginekolog bedzie "dostępny" w połowie września !!!

Moze któraś z Was rozmawiała o takiej sytuacji z lekarzem...???
Liczę na waszą pomoc - bo kurcze nie za bardzo mogę sobie pozwolić na co najmniej miesiąc przerwy w tych tabletkach...
Bo przyjmuje je już ponad pół roku i nie chce organizmu nastawiać na niepotrzebne wahania hormonalne

Pozdrawiam i liczę na jakaś rade
Modlisha08 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości