|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
Dziękuje Maja Oto moje storczyki które aktualnie kwitną. Ten pierwszy niestety nie wiem co to za rodzaj. 2 amabilis, 3. amabilis, 4. Tadu Salu Edytowane przez klapeczka Czas edycji: 2010-02-03 o 10:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Raczkowanie
|
właśnie moja kolekcja powiększyła sie o kolejnego 9, dostałam od męża przed chwilą dosłownie na urodziny, jest piękny.
To Phalaenopsis Danielle Edytowane przez klapeczka Czas edycji: 2010-02-03 o 14:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4293 |
Zadomowienie
|
Klapeczka, cieszę się że pomogłam. Storczyki masz śliczne a prezent od męża, fiu fiu... też ślicznusi.
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Raczkowanie
|
Dziękuje pięknie MAJA
|
![]() ![]() |
![]() |
#4295 |
Raczkowanie
|
Cava wiem , że może być różnie i wszystko może się zdarzyć. Ja mam już jednego lidlowego kupionego na zeszłoroczne walentynki. Cudna miniaturka ciągle przedłużała pęd, kwitła do grudnia teraz odpoczywa. Mój storczyk był akurat zdrowy. I kilka ostatnich nabytków , tym samym dobiłam do 21sztuk i wiem , że na tym nie koniec.
1 zdjęcie kwitnienie sklepowe 2 ,3, 4 kwitnienie własne
Mateuszek 22.04.2008 9:35 3450 gram 55 cm |
![]() ![]() |
![]() |
#4296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cudny jest ten pierwszy różowy w paseczki! ![]() Może była tylko jedna taka trefna partia i oczywiście padło na mnie. BTW- czy wy tez rozmawiacie ze swoimi storczykami? czy to mnie juz na głowę pada? ![]()
Cava Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety. Liz Williams Edytowane przez cava Czas edycji: 2010-02-04 o 11:12 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Przyczajenie
|
Jestem nowa na tym forum, ale przyznam że z wielka ciekawością czytam wasze wypowiedzi. Mam trzy storczyki i zaczynam się martwić, bo na liściach jednego z nich zauważyłam czarne małe plamki. Nie wiem co to może być. Podlewam tak jak radzą poradniki, mają światło rozproszone.Proszę, pomóżcie...Nie są to plamki uschnięte, po prostu wyglądają jakby były w listku, ale nie są również wklęsłe. Może to początek czegoś poważnego. Chciałam dodać zdjęcie, ale wyskakuje mi ciągle jakiś błąd...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4298 |
Przyczajenie
|
Jak sobie powiększycie to na jednym z liści widać małe plamki, są też na drugim listku czego nie widać na zdjęciu. Proszę o pomoc, może ktoś wie co to jest...
|
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
Zakorzenienie
|
Dziekowac dziewczynki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4300 |
Zadomowienie
|
A mojej kambrii żółkną liście...
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4301 |
Raczkowanie
|
A mojej brązowieją od góry
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4302 |
Zakorzenienie
|
A ja dziś widziałam w kwiaciarni żółciutkiego falka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:26 ---------- Poprzedni post napisano o 20:25 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:27 ---------- Poprzedni post napisano o 20:26 ---------- Cytat:
![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
Raczkowanie
|
A propo brązowego liścia mojej kambrii...nie wiem czy on usycha? Zostały jej tylko trzy liście bo po przywiezieniu jej ze sklepu zrzuciła większość,ale później już było dobrze...teraz znowu coś
![]() Bulwy są pomarszczone, bo niestety nie wiedziałam że kambrii się nie wysusza jak falków. Teraz staram się to nadrobić i podlewam gdy doniczka jest lekka. |
![]() ![]() |
![]() |
#4305 |
Zakorzenienie
|
Pucca to nowe cos to nowa bulwa wiec roslinka zyje i ma sie dobrze
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4306 |
Raczkowanie
|
No to mnie pocieszyłaś
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4307 |
Zakorzenienie
|
Ok przedstawiam wam moja cambrie ktora przjechala ze mna z Polski
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Zakorzenienie
|
Jeśli ktoś już podał tę informację to przepraszam za zaśmiecanie wątku - ostatnio nie bywam tu zbyt regularnie
![]() ![]()
#4309 |
Zakorzenienie
|
Oj kusisz Cypress, kusisz
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4310 |
Raczkowanie
|
Norko śliczności masz na oknie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Zadomowienie
|
Norko Twoje kwiatuchy i ten widok za oknem
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4312 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ale ale ja mam do Ciebie pytanka: po pierwsze - jak Ty to robisz ze nawet wpo dlugiej podrozy paczki Ci nie odpadaja tylko zakwitaj?? moze pamietasz jak sie cieszlylam moim krzaczorkiem niespodzianka, ciesze sie nim w dalszym ciagu ale tez coraz bardziej martwie, jak przyjechalam mial mnustwo paczkow i tylko jeden sie rozwinal a pozostale stopniowo zolkna i odpadaja ![]() ![]() po drugie - czy swojego keika juz docelowo posadzilas w szkle?? i czy robilas jakies specjalne zabiegi jak go sadzilas?? ja caly czas sie powstrzymuje z odcieciem moich od ich mamuski bo boje sie ze cos sknoce ![]() eeeehhhh juz sama nie wiem co mam robic... a tak sie ciesze kazdym kwiatuszkiem i chcialabym dla nich jak najlepiej... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4313 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Maja, kochana, czym go ratowałaś? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4314 |
Zakorzenienie
|
Ostatnio zauważyłam u mojego nowego bieluska, że korzeń zaczyna mu się robić brązowy. Co mam z tym zrobić? Martwi mnie że jest to tak blisko stożka wzrostu
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4315 |
Zadomowienie
|
Chyba się nic nie dzieje, na moje oko to on usycha... jak wyschnie całkiem to lepiej go odciąć żeby nie gnił.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4316 |
Zakorzenienie
|
Dziekowac dziewczyny
![]() ![]() ![]() Sylwio ta cambria przyjechala ze mna w pelnym rozkwicie na poczatku lipca wiec nie mialo prawa nic opasc. Ze wzgledu na upaly kwiatki szybko przekwitly. To kwitnienie jest moje juz po zadomowieniu sie kwiatka. Ale dam kilka porad co do transportu - w zimie kwiat zawsze jest zawiniety w papier i wlozony do reklamowki. Doniczke kladziesz w jednym rogu na skos, tak by ten rog zalozyc na doniczke, wzdluz do przeciwleglego rogu. Wtedy dwa boczne rogi zakladasz jak koperte i ten ostatni od gory zamykasz jak klapke i tasma zaklejasz. Powstaje taka zamknieta tuba gdzie nic sie nie zgniecie. Umnie papier - takie bycze rolki - jest w kazdym sklepie gdzie sa kwiaty ale zawsze mozna miec takowy w torebce zlozony w kostke ![]() Co do keika - to pechowiec ktory mi sie urwal ze szpitalnego kwiatka jak odwiedzalam tescia. Chcac nie chcac wzielam biedaka mimo iz mial 2 korzenie i 2 listki. Cala droge do domu korzenie byly zawiniete w mokry papier toaletowy. Przed posadzeniem korzonki namoczylam. Byczo dlugie byly wiec musialam je uelastycznic przez namoczenie ![]() ![]() ![]() Ariena narazie zostaw ten korzen, on gnije i pewnie zaschnie. Obserwuj co w podlozu sie dzieje czy tam nie gnije reszta- oczywiscie niewyciagaj go z doniczki za kazdym razem. U mnie wiele ma dziwne naloty na korzeniach i rosna spokojnie. Wiec takowymi sie nie przejmuj. Cava musze sie przyznac ze ja tez gadam do moich kwiatkow ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-02-07 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#4317 |
Zakorzenienie
|
Ok w takim razie zostawię go na razie. Na moje oko nic się nie dzieje z pozostałymi korzeniami. Ja też gadam do kwiatków.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4318 |
Raczkowanie
|
Oto moje dwa nowe falki kupione w Auchan po 18 zł (Zdjęcie 1,2). Ten ze zdjęcia nr 4 w doniczce to niestety mój pierwszy, którego miałam tylko pół roku
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 |
Zakorzenienie
|
Mysza ten uschniety to mozesz juz wyrzucic bo z niego nie zostalo nic
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4320 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny znów potrzebuję Waszej pomocy
dziś w moim biały falku który na pierwszy rzut oka wygląda jak okaz zdrowia (ma bardzo rozwinięty system korzeniowy) zauważyłam małe poruszające się kreseczki przezroczysto czarne. Gdy go wyciągnęłam z doniczki okazało się, że jest trochę tego paskudztwa. czytałam trochę o szkodnika ale nie wie do których ich przyrównac ... Może któraś z Was mi pomoże jak ich zwalczyc dokladnie ![]() Napewno dzis wymienię podłoże, ale boję sie, że wsród bujnych korzeni cos może zostac |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:36.