Króliczek Miniaturka IV - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-12-26, 12:15   #4291
keira2008
Rozeznanie

Dot.: Króliczek Miniaturka IV

Cytat:
Napisane przez chomik77 Pokaż wiadomość
Nie ma mowy królik i świnka morska=WOJNA!

Fajne stwierdzenie, niestety błedne.

keira2008 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-12-26, 19:16   #4292
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

znalazlam jedno , Stefan ( krolik ) z Madzia, stara fotka, bo Stefusia juz nie ma 3 lata prawie, a u nas tez byl niecale 2, wzielismy go juz doroslego, i nie wiem ile mial latek
Stefuś z Madzia.jpg

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 15:55   #4293
Ismenkusia
Zakorzenienie

GG do Ismenkusia

Króliki można przygarniać też z innych źródeł niż sklep czy adopcja przeglądałam ogłoszenia typu oddam królika za 1 zł na Allego czy Tablica i masę tego jest.

Groszku śliczna parka
Ismenkusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-01-03, 21:05   #4294
midusia86
Zakorzenienie

Nasza króliczyca zaprzyjaźniła się się astką. Kiedy tamta leży spokojnie, Nutka potrafi po niej biegać, skakać, zdarzało jej się nawet podgryzać Comę za uszko. No i nie znosi, kiedy Coma podbiera jej jedzenie z klatki. Wtedy pazurami po łapie.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 103_4328.jpg (109,8 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 103_4350.jpg (96,8 KB, 44 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 103_4351.jpg (80,8 KB, 36 załadowań)
Stary 2012-01-05, 22:24   #4295
keira2008
Rozeznanie

Śliczny uszak i psiaczek
Polecam unikać takich zabawek dla zwierząt jak sreberka od czekolad. I pilnować psiego jedzenia przed królikiem i odwrotnie
I jeśli mogę coś zasugerować- uważaj na paśnik w króliczej klatce. Wewnętrzne paśniki są niebezpieczne. Już niejeden królik sobie łapcie połamał na takim paśniku.

Stary 2012-01-06, 16:00   #4296
midusia86
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez keira2008 Pokaż wiadomość
Śliczny uszak i psiaczek
Polecam unikać takich zabawek dla zwierząt jak sreberka od czekolad. I pilnować psiego jedzenia przed królikiem i odwrotnie
I jeśli mogę coś zasugerować- uważaj na paśnik w króliczej klatce. Wewnętrzne paśniki są niebezpieczne. Już niejeden królik sobie łapcie połamał na takim paśniku.
Z tym paśnikiem potwierdzam, zdjęcia były robione jakieś pół roku temu, bo ten paśnik po miesiącu używania rzeczywiście okazał się niezbyt przyjemną zabawką dla królasa.
Stary 2012-01-06, 16:24   #4297
keira2008
Rozeznanie

A no widzisz Najważniejsze jest dobro naszych podopiecznych więc lepiej uważać

Stary 2012-01-15, 17:22   #4298
keira2008
Rozeznanie

Kochani, walczymy o azyl dla królików w Toruniu. Będzie to pierwszy azyl dla tych zwierzątek. Każdy z nas może się do tego przyczynić. Bardzo prosimy o pomoc w wysyłaniu SMSów, to jest koszt jedynie 1.23zł a może bardzo pomóc.

Wątek na blogu, na którym również można obejrzeć zdjęcia powstającego Azylu:
http://torunskie-kroliki.blog.pl/ogloszenia/

Strona konkursowego głosowania: http://www.blogroku.pl/kategorie/tor...wm5k,blog.html

Jeśli nie jest Wam obojętny los bezdomnych króliczków to wspomóżcie przy głosowaniu na blog króliczków toruńskich. Dla nas to niewiele, a dla uszatków to bardzo dużo

Stary 2012-01-21, 20:15   #4299
Bottega
Zakorzenienie

hej dziewczyny Orientuje się może któraś ile powinien (mniej więcej) ważyć królik (baranek) w wieku ok. 2.5 miesiąca? I jak szybko powinna wzrasta mu waga? Mój waży obecnie ok. 850g, 1.5 tyg. temu ważył ok. 700. Kupiliśmy go 2 tygodnie temu - praktycznie same futerko i kości Je zdrowo (jesteśmy po konsultacji z wetem), 2 razy dziennie + całodobowy dostęp do siana oraz czystej wody. I tak się zastanawiam czy przybiera na wadze prawidłowo, czy za dużo/za mało? Jestem tego świadoma, że po tej "diecie" zoologicznej król przybiera szybciej, ponieważ u nas je normalnie.

Bottega jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-08, 18:02   #4300
szprotka_
Zakorzenienie

Bottega, króliki szybko rosną. zwłaszcza tuż po zabraniu ze sklepu. wiadomo, pod okiem właściciela, królik się szybciej tuczy dorosły baranek powinien ważyć coś ok. 2-2,5 kilo.

a teraz moja prywata - ja mam pecha, normalnie cry me a river. chcę adoptować królika, a to już ktoś adoptował, okej. teraz się starałam o kolejnego, to też mi nie nie dadzą, bo coś tam. ściągać królika z Krakowa w takie mrozy, też nie chce, bo mi żal zwierzaka. jestem już zmęczona tymi próbami adopcji. coraz bardziej odechciewa mi się tej adopcji. zawsze są takie przeboje z tym, czy tylko ja mam taki problem
szprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-09, 19:34   #4301
Gosjanek
Raczkowanie

Szprotka
a w Twojej okolicy nie ma żadnych królików szukających domów np. z ogłoszeń na różnych portalach? W ten sposób też można pomóc jakiemuś niechcianemu biedakowi
Gosjanek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-12, 23:24   #4302
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

hej, witam i podlaczam sie do watku moj Gabrys ma juz 2 lata nie kastrowalam go, bo do tej pory nie ma problemow z agresja. wazy 2,8 kg i zastanawiam sieczy to nie za duzo?
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 21:58   #4303
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Gosjanek Pokaż wiadomość
Szprotka
a w Twojej okolicy nie ma żadnych królików szukających domów np. z ogłoszeń na różnych portalach? W ten sposób też można pomóc jakiemuś niechcianemu biedakowi
no jakieś są, tylko z tego co widzę to się część ogłoszeń nakłada z ofertami adopcyjnymi i bądź tu człowieku mądry. temat adopcji jest przeze mnie zawieszony. postanowiłam na spokojnie skompletować resztę króliczego wyposażenia.

---------- Dopisano o 21:58 ---------- Poprzedni post napisano o 21:54 ----------

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3226405 5]hej, witam i podlaczam sie do watku moj Gabrys ma juz 2 lata nie kastrowalam go, bo do tej pory nie ma problemow z agresja. wazy 2,8 kg i zastanawiam sieczy to nie za duzo?[/QUOTE]

to zależy od wielkości uszatego. ciężko stwierdzić nie widząc królika. dla baranka taka waga, byłaby jeszcze do zaakceptowania, ale bym ją zaczęła bardziej kontrolować. dla zwykłej miniaturki mogło by być to ciutek za dużo (no ale jak miniaturka jest wyrośnięta, to ta waga też inaczej wygląda). najlepiej to by było, jakby weterynarz go zobaczył.
Stary 2012-02-13, 22:01   #4304
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

weterynarz mowi ze wszystko jest ok. krolik to baranek
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-13, 22:05   #4305
szprotka_
Zakorzenienie

no to nie ma problemu
Stary 2012-02-18, 20:58   #4306
Adelajda84
Wtajemniczenie

Cześć mam 2 kochane uszale baraniastego-Funia i lewka-Szopenka.Funiol jest kastratem bo było z nim sporo problemów.Wazy 2,5 kg nie moge powiedzieć na brak apetytu nie narzeka.Szopcio to kruszynka waży troszkie ponad kg-taki miniaturowy egzemplarz mi się trafił
Adelajda84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-19, 17:53   #4307
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

a ja mam bide, od tygodnia jezdze z Julkiem, baranek, do weta, bo zauwazylam w uchu cos dziwnego, okazalo sie, ze to krwiak

nie wiem skad, nie wiem jak i kiedy, musial sie uderzyc, wydalam juz kolo 230 zl, bo mial robione uciskowe opatrunki, z kolnierzem godziny nawet nie wytrzymal, bo zaraz sobie do pyszczka wkladal te obrozke , ale cale szczescie co drugi opatrunek mial dobrze przyklejony i sie nie zsuwal

niestety, puchnie dalej, wydzielina zawsze jest kolo 2cm, pierwszy raz mial 12 , wiec ma miec jutro zabieg, narkoza wziewna, wiec zwierzaki od razu ok nawet sa, bo juz tam mialam 3 psy operowane, ale i tak sie martwie, bo to bedzie na takie guziczki i on mi w kolnierzu nie wydoli, nie ma dlugiego pyszczka jak psy, wiec jak sobie zaczepia, to zaraz ma tak cofniety, ze nic nie zje, my z mezem wtedy opadamy z sil, bo to nerwowka rowna, szyja tez wiadomo, krepa budowa ciala, to tez nie bardzo i oby cos mi wymyslili by tego nie rozdrapal

ale jak widze na drugim uchu te żyłę, to sie juz zawsze bede bala żeby sie gdzie nie uderzyl

mialam tyle barankow i nic takiego w zyciu, a tu prosze, 4 lata krolik, zero chorob, a tu takie cos

trzymajcie za Julka by z tego wyszedl i wiecej sie nie nabawil.

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
Stary 2012-02-19, 19:35   #4308
szprotka_
Zakorzenienie

groszek75, będzie dobrze, zobaczysz. im mniej się będziesz denerwować, tym mniej uszak się będzie denerwował. szybko wyzdrowieje
Stary 2012-02-25, 17:59   #4309
avantikaa
Raczkowanie

Cześć wam. Królik ma pół roku. I jest problem... Pomijam fakt, że sika krwią czasami-nie zawsze-to samiec i po szczepieniu nic mu nie przeszło. Do tego doszło nieprzyjemne coś. Ma rozdrapane uszka, swędzą go. Pewnie coś mu się zagnieździło. Zapewne łapki też niedługo w fajnym stanie nie będą. Miał wasz królik coś takiego? Do lecznicy dopiero będę mogła po weekendzie. Nie wiem, może posypka dla dzieci mu pomorze? Nie chcę żeby się męczył...
Jest ostatnio strasznie podenerwowany. Sam nawet prosi się o opiekę, zwraca uwagę ciągle na siebie...

avantikaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-02-25, 20:22   #4310
szprotka_
Zakorzenienie

w te pędy do lekarza. co do uszów, to może być grzybica albo świerzb.
co mu dajesz do jedzenia? żadnych czerwonych warzyw? jesteś pewna, że to krew? od kiedy tak sika, byłaś z tym u weta? dlaczego łapki miałyby być w złym stanie? czego używasz do wypełnienia klatki?

zacznij szukać całodobowej kliniki. króliki to bardzo delikatne zwierzaki i bardzo szybko może im się pogorszyć.
Stary 2012-02-28, 15:56   #4311
Bottega
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez avantikaa Pokaż wiadomość
Cześć wam. Królik ma pół roku. I jest problem... Pomijam fakt, że sika krwią czasami-nie zawsze-to samiec i po szczepieniu nic mu nie przeszło. Do tego doszło nieprzyjemne coś. Ma rozdrapane uszka, swędzą go. Pewnie coś mu się zagnieździło. Zapewne łapki też niedługo w fajnym stanie nie będą. Miał wasz królik coś takiego? Do lecznicy dopiero będę mogła po weekendzie. Nie wiem, może posypka dla dzieci mu pomorze? Nie chcę żeby się męczył...
Jest ostatnio strasznie podenerwowany. Sam nawet prosi się o opiekę, zwraca uwagę ciągle na siebie...
mój krwią nie sikał, humor miał raczej dobry, apetyt też, ale ciągle się drapał, w końcu rozdrapał sobie jedną część ucha aż do krwi, zdarł futerko. Poszliśmy do weta i okazało się, że to świerzb przyplątany z zoologika jeszcze. Na łebku też miał. Trzy serie zastrzyków (w 3 tyg. - w I tyg. 2 zastrzyki, w pozostałych po 1), codziennie smarowanie łebka i uszek czymś od weta, jedno mycie w środku przeciwświądowym i 2 tyg. dawania kapsułek witaminowych. Pomogło. Futerko też już mu odrasta.
Ale Twój nie musi mieć tego samego. Koniecznie idź z nim jak najszybciej do weta, tylko opatul go dokładnie jakimś kocykiem, żeby się nie przeziębił podczas transportu.

Stary 2012-02-29, 00:26   #4312
Babushka
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez avantikaa Pokaż wiadomość
Czy przed szczepieniem zglaszalas lekarzowi, ze krolik sika krwia lub ze podejrzewasz, ze to moze byc krew? Zaszczepiony powinien byc tylko zdrowy krolik. Tak jak pisano wczesniej, pewne warzywa powoduja zmiane koloru moczu. Ale moze bedzie potrzebne badanie krwi. Koniecznie trzeba z tym isc do weta. W uszkach pewnie jest swiezb albo grzyb. Nie polecam tego niczym posypywac tylko szybko do weta po normalne lekarstwo. Posypka i tak tu nic nie da, a krolik tylko naje sie talku podczas mycia. Masz racje, ze to sie moze przeniesc na inne czesci ciala. Koniecznie trzeba to zaczac leczyc.
Babushka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-17, 17:13   #4313
mimi91
Wtajemniczenie

witajcie
Od 2 dni mam w domu malucha to mój drugi królik, jednak ten jest całkowicie MÓJ i zamierzam o niego dbać żeby miał jak w raju!
Jeszcze jest bardzo nieśmiały, boi się wyjść z klatki, ale udało mi się zrobić kilka zdjęć
Nazywa się Pysia lub Pysiek xD za ok. 2 tyg mamy wizytę u weta to się okaże co to za płeć
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC05001 - Kopia.jpg (52,9 KB, 14 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05006 - Kopia.jpg (40,4 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg DSC05008 - Kopia.jpg (61,3 KB, 17 załadowań)

mimi91 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-03-17, 19:15   #4314
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
witajcie
Od 2 dni mam w domu malucha to mój drugi królik, jednak ten jest całkowicie MÓJ i zamierzam o niego dbać żeby miał jak w raju!
Jeszcze jest bardzo nieśmiały, boi się wyjść z klatki, ale udało mi się zrobić kilka zdjęć
Nazywa się Pysia lub Pysiek xD za ok. 2 tyg mamy wizytę u weta to się okaże co to za płeć
fajna kulka taka mała rada - daj uszatemu kocyk do klatki, zamiast żwirku na całą klatkę (żwirek powinien być tylko w kuwecie). chodzi o coś takiego jak na zdjęciu (sorry za burdel, jestem w trakcie uczenia królika kuwetowania). na żwirku może mu być niewygodnie plus mogą mu się zrobić odparzenia na skokach.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00131.jpg (117,0 KB, 28 załadowań)
Stary 2012-03-17, 20:45   #4315
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

a moj Julek uchem ok, jednk musial miec zabeg, mial guzikow 9 na uchu, przez 10 dni, ale bez kolnierza byl, ciagle z kims byl, zeby sobie czasem nie drapnal i dalo rade, a teraz caly dom zawojowal, psy sie go tak boja, ze pasc idzie

Julek rządzi, ze hej

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2012-03-17, 21:54   #4316
mimi91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
fajna kulka taka mała rada - daj uszatemu kocyk do klatki, zamiast żwirku na całą klatkę (żwirek powinien być tylko w kuwecie). chodzi o coś takiego jak na zdjęciu (sorry za burdel, jestem w trakcie uczenia królika kuwetowania). na żwirku może mu być niewygodnie plus mogą mu się zrobić odparzenia na skokach.
Wiem już właśnie. Chcę jej to zmienić, ale póki co boi się wyjść z klatki, a nie chcę jej na siłę wyciągać. Jak tylko wyjdzie to od razu jej tak zrobię

Stary 2012-03-17, 22:20   #4317
szprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mimi91 Pokaż wiadomość
Wiem już właśnie. Chcę jej to zmienić, ale póki co boi się wyjść z klatki, a nie chcę jej na siłę wyciągać. Jak tylko wyjdzie to od razu jej tak zrobię
mi w oswajaniu pomógł domek dla uszaka. królik się tam kampuje jak się czegoś przestraszy albo ma dość całego świata. skoro się boi to możesz mu położyć ręcznik papierowy albo papier toaletowy. wygodniej mu będzie pod kuprem.

może się bać wychodzić, bo mu może za wysoko. mój ma podłożony karton z poduszką pod wyjście z klatki. bez tego, wyłazić nie chciał i nie chce.
Stary 2012-03-18, 09:09   #4318
mimi91
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez szprotka_ Pokaż wiadomość
mi w oswajaniu pomógł domek dla uszaka. królik się tam kampuje jak się czegoś przestraszy albo ma dość całego świata. skoro się boi to możesz mu położyć ręcznik papierowy albo papier toaletowy. wygodniej mu będzie pod kuprem.

może się bać wychodzić, bo mu może za wysoko. mój ma podłożony karton z poduszką pod wyjście z klatki. bez tego, wyłazić nie chciał i nie chce.
położyłam pod wyjściem pudełko i na to ręcznik. Już obwąchał, miejmy nadzieję, że się teraz przekona.
Dam mu w takim razie na żwirek ten ręcznik papierowy. Może go nie zje od razu :P

Stary 2012-03-18, 10:49   #4319
Bottega
Zakorzenienie

Hej dziewczyny. Moja królica ma ok. 5,5miesiąca. W klatce wszystko stoi jak trzeba (+ ma tam małego miśka i rolkę), siano mam non-stop, jedzonko objętościowe (czyli warzywka lub bardzo dobry granulat) 2x dziennie. Od jakiegoś miesiąca mam z nią straszne problemy - w dzień jest wypuszczana po 5-7h, w weekendy nawet i cały dzień, ale w nocy potworne hałasuje, tj. bierze w zęby kraty i ciągnie (na początku tylko je gryzła - hałasowało, ale nie tak źle) Szczerze mówiąc mam jej dość. Wiecznie chodzę nie wyspana, aż normalnie myślałam, żeby ją oddać, mimo, że ją kocham Problem tkwi w tym, że ona w dzień jak się ją wypuści (klatkę ma ciągle otwartą), to polata jakieś pół godziny, po czym idzie w jakiś kąt albo pod łóżko i tam śpi przez kolejne np. 3-4h, później znowu pobiega pół i śpi. Zabarykadowałam dostęp pod łóżko (początkowo tam było jej ulubione miejsce - podejrzewam, że dlatego, iż jest tam ciemno i czuje się bezpiecznie), ale teraz nawet kładzie się pod krzesłem czy po prostu gdzieś przy klatce. Mam dośc ciągłego budzenia jej, bo to nic nie daje - po prostu wstanie, gapi się na mnie i zaraz znowu idzie spać. Nie wiem co robić Przez 3 dni pomogło odwracanie klatki na noc (a do klatki idzie dopiero wtedy, gdy ja kładę się spać) tak, by miała wyjście przy ścianie, ale teraz ciągnie już pręty nawet nie przy wyjściu Jak współlokatorzy wyjeżdżają, to na noc wystawiam ją do innego pomieszczenia, ale nie mogę tak robić, gdy oni są, bo jest za mało miejsca. Nie mam już do niej cierpliwości :/

Stary 2012-03-18, 10:59   #4320
mimi91
Wtajemniczenie

szprotka_ położyłam na żwirku ręcznik papierowy i zaczęła go jeść :/ Nie zaszkodzi jej jak trochę zje?

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości