|
Notka |
|
Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem mamy pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
Cytat:
Piwa bym się napiła Przepis chętnie przygarnę. A jak jogurtowe Ci wyszło? Bo ja przestałam robić bo mam 2 przepisy i z obu zakalec okrutny
![]() |
#4292 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wiosną świętujemy roczki, zatem mamy pierwsze kroczki-marcowo-kwietniowe mamusi
Cytat:
![]()
![]() |
#4293 |
Zakorzenienie
|
zaraz napisze przepis
![]() jogurtowe dobre ![]() anya - ja też chyba się zaraz położę...czuję, że mi nogi spuchły ![]() ---------- Dopisano o 23:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- STEFANKA - 40 sztuk herbatników petit bueree - ok. 250-300 ml mleka 3,2% krem : - 200 g masła lub masła roślinnego (nie margaryny ani mixu z olejem ) - czubata szklanka cukru pudru - 1/2 zapachu rumowego (nie koniecznie) - 4 żółtka - 1/2 filiżanki zaparzonej, baardzo mocnej kawy(rozpuszczalnej) polewa: - 1/3 kostki margaryny - 1 łyżka wody - 1 czubata łyżka kakao - 4 łyżki cukru W jednym naczyniu utrzeć żółtka z cukrem aż żółtka zbieleją i masa będzie gładka i puszysta. W drugim utrzeć masło. Jajka i masło powinny być temperatury pokojowej (nie z lodówki). Do jajek z cukrem wlewamy ostudzoną kawę. Dokładnie mieszamy. Do masła (nie odwrotnie) stopniowo, cały czas ucierając, dodajemy masę kawowo-żółtkową. Ucieramy, aż powstanie jednolity krem, dodajemy zapach rumowy. Mleko gotujemy (inaczej skwaśnieje) i studzimy. W mleku maczamy herbatniki. Muszą być mięciutkie, dokładnie nasączone ale nie rozpadające się. W rzędzie układamy 5 herbatników (łącząc je dłuższymi bokami), smarujemy kremem, na to znów kładziemy namoczone herbatniki, krem itd. Ostatnią warstwą powinny być herbatniki- bez kremu. Robimy polewę: Wszystkie składniki roztopić w garnuszku i lekko gotować na małym ogniu, cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści.Czekamy aż polewa zgęstnieje.Polewamy górę i boki stefanki. Wstawiamy do lodówki - najlepiej na noc bo najlepiej smakuje na drugi dzień ![]() CIASTO JOGURTOWE 3 jajka 1 jogurt owocowy (125 ml) 2 kubeczki jogurtowe cukru 3 kubeczki jogurtowe maki 1/2 kubeczka po jogurcie oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Utrzeć mikserem jajka z cukrem dodac jogurt, przesiana make z proszkiem, wymieszać i do blaszki (oczywiście posmarowanej i posypanej lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy 30-35min 180 st. (To jest ilosc na mala blaszke np. okragla 28-30 cm lub babka z dziurka.) - ja robiłam w małej blaszce 25x21 |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Zakorzenienie
|
![]()
#4296 |
Zakorzenienie
|
witam
w sprawie jedzienia o 8.00 średnio płatki na mleku 12-13.00 obiad 15-16-17 to zależy jakiś owoc lub jajecznica lub chleb lub coś 18.30 kasza do spania mleko czasem między posiłkami jak jest marudna więc chyba głodna to dostaje chrupka-biszkopta-chlebka właśnie Kaja je kanapkę tzn. dostaje chleba ze skórką z czymś, najpierw zjada to cuś a potem memla sobie chleb. Zawsze zje najpierw kiełbaskę serek nawet jak jest topiony to wyliże z chleba ![]() kiedyś zjadła nawet 2 frytki albo placka ziemniaczanego, naleśniki je już normalnie, czasem chyci od nas smażonego mięska już daję jej w miarę normalnie jedzenie próbować-doprawiane, smażone i w tym stylu tylko obiady je jeszcze takie specjalnie dla niej ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Zakorzenienie
|
a ja tam wszystko jak leci
![]() dzień dobry ![]() ![]() zaraz rodzice przyjeżdżają.... a wogóle to dzisiaj normalnie w nocy szal ciał ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4298 | |
Zakorzenienie
|
![]() Cytat:
![]()
![]() |
#4299 |
Zakorzenienie
|
dzień dobry
Filip poszedł na drzemkę ja zaraz biorę się za ogarnięcie siebie jak wstanie idziemy do moich rodziców
#4300 | |
Zadomowienie
|
Dzien dobry!
Nie bylo mnie tydzien, dawno takiej przerwy nie mialam. Nadrobilam was! najpierw komentarze: A co Najlepszemu w oczko? bo przegapilam chyba? Sliczny chlopczyk ![]() Cytat:
A tak w ogole juz ci kiedys mialam napisac, ze PIEKNA kobieta z ciebie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4301 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4302 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Z tych i innych powodow zlapalam dola, wiec nie chcialam wam tu smucic. Ogolnie MUSZE znalezc nowa prace, moj maz musi, bo nie damy rady wyrobic z oplatami, a Jule do przedszkola trzeba wyslac. No i kuzynka meza sie wprowadza, bo chce w naszym miescie pracy szukac... i wczoraj musialam sluchac od tesciowej, zeby mi nie bylo glupio brac pieniadze od kuzynki za mieszkanie (ja jej tlumaczylam, ze w mojej kulturze to jest nie do pomyslenia... zeby rodzina placila), bo ona musi sie nauczyc, ze zycie kosztuje. A mnie pi***olec strzelal, bo co ona wie, jak od zawsze ja ktos utrzymuje, teraz niby sie rozwodzi, a dalej szaleje na zakupach z meza kartami kredytowymi, u nas mieszka i je za darmo, jeszcze jej placimy, a teraz mi oznajmila, ze jej wlasna matka tez PRZECIEZ WIADOMO bedzie jej placila za opieke, choc ta bedzie u niej mieszkala i jadla. ![]() I tu nie chodzi o to, ze jej nie lubie, ale jestem zwyczajnie zazdrosna, bo jej sie udalo cale zycie tak przebajerowac i na cudzym utrzymaniu !!!!! Tez chcialabym byc w domu z dzieckiem, nie martwic sie o kase. A mi sie malzenstwa z milosci zachcialo to mam ![]() Przepraszam za marudzenie, ale mowilam, ze dola mam, to czego sie spodziewacie ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Rozumiem, że Cie żółć zalewa, ale sie teraz zdziwisz: NIE MA SPRAWIEDLIWOŚCI NA TYM ŚWIECIE! Jedni mają wszystko za darmo i się pracą hańbić nie muszą a inni niestety muszą. Jak mi ktoś przypomina o tej bolesnej prawdzie to: 1. Kreśle totolotka 2. Słucham tego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4304 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Eh sie wyzylam na tesciowej, az mi wstyd, ale wiem, ze do was sie moge wygadac, najwyzej mnie ktos opieprzy albo olejecie mnie solidarnie ![]() Znalazlam wlasnie przedszkole dla Juli w moim budzecie, murzynskie, pistolet musze jej kupic ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Dobrze czasami jest sobie tak pomarudzic ![]()
![]() |
#4307 |
Zakorzenienie
|
spice - nie dziwię się ani Twojemu "oburzeniu" na teściową ani z tym przedszkolem (o pistolet mi chodzi
![]() iii...nie wiem co ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4308 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() spicegirl bidulka jesteś, czasem też mnie wkurza jak moje dziecko nauczy się czegoś nowego a mnie przy tym niema, tylko ze u mnie na szczęście pomimo że Filip dużo czasu spędza z nianią to ostatnio jest płacz jak mam go zostawić a jak wracam to się odemnie nie odrywa. A co do pracy to wierze, ze wam się uda. W końcu jeżeli twój mąż ma matkę z takim fartem życiowym to może trochę tego farta mu przekazała ![]() Dziś sukces zasypianie bez wrzasku ![]()
Filip 10 kwiecień 2009r godz. 4:44 ![]() "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie." Paulo Coelho
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Za niedlugo do domciu ![]() Wlasnie klece ksiazke kucharska watku, jak pamietacie jakie przepisy sie pojawily, to wyslijcie na priv. W sumie nic nie ugotowalam z nich, ale planuje... Koniecznie prosze o kultowy blok czekoladowy, ktorym odzywialy sie prawie wszystkie wizazanki, bo ciekawa jestem nadal jak to smakuje ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4310 |
Zakorzenienie
|
bloku nie jadłaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Rozeznanie
|
Alkamor zrobiłaś mi smaka na tą Stefankę chyba zrobie na niedziele.
A jadłyście domek baby jagi? Pyszny
Filip 10 kwiecień 2009r godz. 4:44 ![]() "Dziecko może nauczyć dorosłych trzech rzeczy: cieszyć się bez powodu, być ciągle czymś zajętym i domagać się - ze wszystkich sił - tego, czego pragnie." Paulo Coelho
|
![]() ![]() |
![]() |
#4313 |
Zakorzenienie
|
Muszę blok zrobić, dawno nie robiłam. Dziś biszkopta z pianka truskawkową i truskawkami z galaretką jedynie. I posprzątałam całe mieszkanie
---------- Dopisano o 22:20 ---------- Poprzedni post napisano o 22:19 ---------- Ten domek to taki z herbatnikami i masa twarogową?
#4314 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() A propos prosiecia ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4316 |
Zakorzenienie
|
Alina masz przepis na blok przy sobie? Bo nie chce mi się tyłka ruszyć do kuchni
#4317 |
Rozeznanie
|
Tak to ten, przepis brzmi skomplikowanie ale jest prosty i szybki.
Ja mam taki przepis na blok: 1 margaryna 1/2 szklanki wody 1 szklanka cukru 3 łyż kakao 25,30 dkg herbatników 2 szklanki mleka w proszku 1/2 zapachu rumowego według uznania orzechy i rodzynki wodę, margarynę, cukier i kakao rozpuszczam dodaje zapach i do rozpuszczonych składników dodaję pomału mleko w proszku jak się połączy dodaje pokruszone herbatniki, orzechy i rodzynki
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4318 |
Zakorzenienie
|
Joasia podaj na ten domek też
![]()
#4320 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() A jakie to herbatniki? I co potem, to sie wylewa i czeka? Czy gotuje jeszcze czy cos? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:27.