Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy. - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Nauka języków obcych - kącik językowy

Notka

Nauka języków obcych - kącik językowy Nauka języków obcych - kącik językowy, to miejsce wymiany informacji o kursach, podręcznikach, materiałach i ciekawostkach językowych. Dołącz.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-02-18, 20:43   #4291
Maguda_
Kawaii strona mocy

Dot.: Języki obce same szlifujemy do perfekcji dość chcemy.

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Reklamowalas go ? Przeciez to kupe pieniedzy kosztuje, nie wyobrazam sobie zeby z moim Henrym tak sie mialo stac
Póki co tego nie zrobiłam, bo jestem na wyjeździe ... ale chyba to i tak nie będzie możliwe

Cytat:
Napisane przez Asik_ Pokaż wiadomość
Jak ustawić aby słowa ktorych nie znam pojawiły się np za tydzien?
Tego sama nie ustawiasz, tylko program ... nowe słówko pojawia się najpierw pierwszego dnia, potem chyba drugiego albo trzeciego, a potem coraz rzadziej i rzadziej. Jednak tylko zaznaczysz, że nie umiesz, od razu zjedzie do samego początku z powtórkami

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
nawet nie wiem jaka wersje mam sa rozne?
Są, są, ostatnio dopiero to odkryłam jak Anki chciała się sama uaktualnić Nowa wersja programu jest też opisana u Undziaka:
http://the-motivation-proclamation.b...k-po-anki.html

Zamiast korzystać z ostatniego dnia wyjazdu, siedziałam dzisiaj chora pod kołdrą i przerobiłam 2 lekcje z SM Teraz mam pytanie do osób, które korzystają z tego programu, wszystko jedno której wersji językowej: czy da się jakoś ustawić rodzaj ćwiczeń przy słówkach? Chodzi o to, że cały czas wyskakiwało mi czytanie, a wolałabym mieć pisanie, tak lepiej mi się utrwala ... Wie ktoś może coś o tym i byłby mi w stanie pomóc? Klikałam i klikałam, ale nic takiego nie znalazłam
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:21   #4292
angelinmyheart
Zakorzenienie

Cytat:
Hmm, wydaje mi sie ze jednak sporo musisz poswiecac, jesli robisz to wszystko co piszesz..
Czasami sie zastanawiam jakim cudem pracujac ok 9 godz dziennie, poswiecajac na swoje pasje z ktorych nie chce sie zrezygnowac ok 3 godzin dziennie (u mnie ok godz. angielski + ok 2 godz. running i cwiczenia fizyczne) znalezc jeszcze czas na zwiazek, rodzine, nauke innych jezykow..
No i zaczelam sie spotykac z moim prywatnym nauczycielem portugalskiego, aby polaczyc milosc i pasje

A co Ty studiujesz ?

Reklamowalas go ? Przeciez to kupe pieniedzy kosztuje, nie wyobrazam sobie zeby z moim Henrym tak sie mialo stac

To krociutko, ile nowych slowek i zdan dziennie wprowadzalas ?
W sumie krótko, bo zdań nie uczyłam się. Zależy mi najbardziej na słownictwie, bo z tym jestem do tyłu, jak na mój poziom. A tak to na początku z 20, ale niecodziennie, a potem to po 30 np. w styczniu miałam ponad 600 słówek, ale wiadomo, że to pierwszy poziom, czyli sporo już się zna.

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-18, 21:46   #4293
joanna_87
Zakorzenienie

hej właśnie zainstalowałam anki, jutro będę się z nimi bawić

potrzebuję bata od Was od tygodnia tzn od zeszłego wtorku nie miałam kontaktu z książkami angelskiego ze szkoły językowej, tylko brałam książki i słowniki i układałam je
od nie pamiętam już jakiegoś czasu czytałam gazetę po angieslki ucząc się słówek
nie wspomianając o filmach, serialach
i nie zapomnieniu języka niemieckiego

Niczym masakra
jak się tutaj wyspowiadam to mi to pomoże
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 12:31   #4294
KinkyGirl
BAN stały

Dziewczyny! Pomocy! Henry'ego miałam zainstalowanego na dysku C, a że wcześniej czy później format czekał mojego laptopa, to postanowiłam przeinstalować go na dysk D. Foldery, w których były zapisane powtórki i postępy skopiowałam na dysk D i zanstalowałam od nowa. WIecie co zrobić, żeby znowu mieć tamte powtórki i postępy? Zrobiłam cały poziom 1&2 i teraz wszystko pójdzie,...wiadomo gdzie ;( Nie chcę tego robić jeszcze raz ;(
KinkyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 13:16   #4295
parodia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KinkyGirl Pokaż wiadomość
Dziewczyny! Pomocy! Henry'ego miałam zainstalowanego na dysku C, a że wcześniej czy później format czekał mojego laptopa, to postanowiłam przeinstalować go na dysk D. Foldery, w których były zapisane powtórki i postępy skopiowałam na dysk D i zanstalowałam od nowa. WIecie co zrobić, żeby znowu mieć tamte powtórki i postępy? Zrobiłam cały poziom 1&2 i teraz wszystko pójdzie,...wiadomo gdzie ;( Nie chcę tego robić jeszcze raz ;(
Jakie foldery skopiowałaś? Potrzebny jest folder o nazwie "1", jeśli oczywiście jest tylko jeden użytkownik. Kopiujesz go w analogiczne miejsce na D i z poziomu programu importujesz powtórki.
Dwa razy tak robiłam z Henrym i Klausem, zawsze bez problemu.

parodia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 16:35   #4296
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez angelinmyheart Pokaż wiadomość
W sumie krótko, bo zdań nie uczyłam się. Zależy mi najbardziej na słownictwie, bo z tym jestem do tyłu, jak na mój poziom. A tak to na początku z 20, ale niecodziennie, a potem to po 30 np. w styczniu miałam ponad 600 słówek, ale wiadomo, że to pierwszy poziom, czyli sporo już się zna.
Ja robie pierwszy poziom po 50 slowek dziennie, bo wlasnie sporo juz znam, ale powtorzyc i podszlifowac pisownie nie zaszkodzi I tak co innego znac angielski biernie a co innego korzystac na codzien, o czym przekonuje sie na codzien, jak np. nierozumiem o czym do mnie mowia, choc niby powinnam

A gramatyke robilas tez rownolegle i konwersacje, czy samo slownictwo?
Stary 2013-02-19, 16:42   #4297
joanna_87
Zakorzenienie

udało się powtarzam angielski
ubieranie się kobieco
nie przejmowanie się głupotami
regularnie spisywanie wydatków
angielski: fce + filmy i seriale
głosowanie na lp 3
patenty żeglarskie V i VI
nauka pływania c.d.

Zakochana od 12.11.2015 roku
joanna_87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 18:28   #4298
angelinmyheart
Zakorzenienie

Cytat:
Ja robie pierwszy poziom po 50 slowek dziennie, bo wlasnie sporo juz znam, ale powtorzyc i podszlifowac pisownie nie zaszkodzi I tak co innego znac angielski biernie a co innego korzystac na codzien, o czym przekonuje sie na codzien, jak np. nierozumiem o czym do mnie mowia, choc niby powinnam

A gramatyke robilas tez rownolegle i konwersacje, czy samo slownictwo?
Gramatykę robię sama z książki i też chodzę na kurs, ale w sumie wolę sama się uczyć, a co do rozumienia to dobrze wiem o co chodzi. Mieszkam obecnie w Belgii i nie znając francuskiego używam angielski i czasem ciężko jest zrozumieć innych ludzi, zależy kto jak mówi. :/

https://www.suwaczki.com/tickers/72fldcimnc0g695n.png

01.02.2009r
04.08.2018r
angelinmyheart jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 19:05   #4299
verda
Inkwizytor

W pracy niemiecki wręcz do mnie krzyczy Będę pracować na programie który jest tylko w niemieckiej wersji językowej. Śmiać się czy płakać... Poza tym facet z boxu obok cały czas gada po niemiecku przez telefon

Angielskiego tez jest duzo, ale jakoś tego nie czuję

wymianka książkowa
verda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 19:21   #4300
CallMe
Raczkowanie

ja ostatnio znowu trochę sobie odpuściłam języki ale dzisiaj postaram się jak najwięcej nadrobić teraz sobie zrobiłam krótką przerwę na kawę i wizaż

zazdroszczę dziewczyną które mają kontakt z "żywym językiem"
CallMe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-19, 22:37   #4301
midusia86
Zakorzenienie

I chyba moje marzenia językowe po troszku się spełniają
W mojej nowej pracy dostałam się do teamu włoskiego. Chwilowo mam okazję praktykować go głownie w korespondencji i obsługiwanych programach, ale z czasem myślę () rozszerzyć mój zakres obowiązków i rodzaj wykonywanych telefonów

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-20, 14:39   #4302
vatis
Raczkowanie

GG do vatis

Hej dziewczęta! Zaglądam do Was od jakiegoś roku jak chcę się zmotywować do nauki języka lub jak szukam pomysłów na tą naukę. Mam do Was pytanie/ prośbę, z góry wybaczcie, że nie będzie to ściśle związane z wątkiem tylko trochę luźniej. Mianowicie za parę tygodni jadę do Anglii, mój angielski to od paru lat b1 tylko mocno zaniedbany i w sumie w mowie na pewno mam niższy poziom. Rozumiem ze słuchu dużo, ale wiadomo akcent w UK na pewno będzie stwarzał problemy. Do tego w mowie jestem cieniutka i mam zamiar to zmienić. Mam prośbę dotyczącą porady jak się najlepiej przygotować w tak krótkim czasie, jakieś podcasty dobre, pisanie może wypracowań na jakiś temat, może czytanie Harrego ze słownikiem i audiobookiem. Pytam się Was bo wiem, że w samodzielnej nauce jesteście baaaardzo obeznane. Chciałabym poprawić się jak najbardziej się tylko da . Polecicie jakies konkrety? Proszę Was bardzo o poradę i z góry dziękuję
Remember us and all we used to be

Próbuję się zmieniać ))
vatis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-20, 15:57   #4303
kuba5566
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez vatis Pokaż wiadomość
Hej dziewczęta! Zaglądam do Was od jakiegoś roku jak chcę się zmotywować do nauki języka lub jak szukam pomysłów na tą naukę. Mam do Was pytanie/ prośbę, z góry wybaczcie, że nie będzie to ściśle związane z wątkiem tylko trochę luźniej. Mianowicie za parę tygodni jadę do Anglii, mój angielski to od paru lat b1 tylko mocno zaniedbany i w sumie w mowie na pewno mam niższy poziom. Rozumiem ze słuchu dużo, ale wiadomo akcent w UK na pewno będzie stwarzał problemy. Do tego w mowie jestem cieniutka i mam zamiar to zmienić. Mam prośbę dotyczącą porady jak się najlepiej przygotować w tak krótkim czasie, jakieś podcasty dobre, pisanie może wypracowań na jakiś temat, może czytanie Harrego ze słownikiem i audiobookiem. Pytam się Was bo wiem, że w samodzielnej nauce jesteście baaaardzo obeznane. Chciałabym poprawić się jak najbardziej się tylko da . Polecicie jakies konkrety? Proszę Was bardzo o poradę i z góry dziękuję
Może zapisz się na konwersacje? To bardzo pomaga
Stary 2013-02-20, 17:04   #4304
Mysteriness
Zadomowienie

GG do Mysteriness

hej

Ja w poniedziałek w końcu kupiłam kilka pomocy naukowych Głównie chodziło mi o to żeby zdobyć trochę słownicctwa z francuskiego i dobrze opisaną gramatykę ang i fr. I żeby było tanio
Kupiłam gramatyke francuską Edgarda (mialam brać ponsa ale na edgarda była promocja) , Repetytorium tematyczno leksykalne Wagros, Gramatykę Siudy z angielskiego. Z angielskiego własnie rozpoczął mi się lektorat na studiach i babeczka chce z nami wskoczyc na poziom C1, bo myśli że już jesteśmy zaawansowane B2. Pozdro Więc kolejny wydatek będzie 100 zł na książkę z dostępem do platformy intenetowej jakiejś

Mysteriness jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-20, 18:54   #4305
bentkuff
Zadomowienie

Cytat:
bentkuff jestes niesamowita, nie wiem jak Ci dziekowac

A natknelas sie moze gdzies w internecie na listy 100 albo tysiaca najczesciej uzywanych slow w portugalskim ?

Hm znalazłam tylko to:
chomikuj. pl/Englishwoman/Portugalski/365+Common+Portuguese+Wor ds,346484788.pdf

http://hackingportuguese.com/sample-...in-portuguese/

http://www.portuguesepod101.com/portuguese-word-lists/

http://fiszkoteka.pl/zestaw/49848-10...e-words-part-3

http://www.portuguesepod101.com/portuguese-word-lists/

http://invokeit.wordpress.com/frequency-word-lists/

tutaj lista z wiki- na podstawie subtitles: http://en.wiktionary.org/wiki/Wiktio...guese_wordlist

Też zależy która odmiana interesuje Cię bardziej, ale wystarczy w pisac w google i zawsze coś się pojawi.

Edytowane przez bentkuff
Czas edycji: 2013-02-20 o 18:55
bentkuff jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-20, 20:37   #4306
lalaith
Zakorzenienie

bentkuff jeszcze raz dziekuje, zaraz sie biore za przegladanie

Cytat:
Napisane przez midusia86 Pokaż wiadomość
W mojej nowej pracy dostałam się do teamu włoskiego. Chwilowo mam okazję praktykować go głownie w korespondencji i obsługiwanych programach, ale z czasem myślę () rozszerzyć mój zakres obowiązków i rodzaj wykonywanych telefonów
Stary 2013-02-21, 09:07   #4307
KinkyGirl
BAN stały

Dziewczyny, jednak powtórki i postępy z Hnery'ego poziom 1&2 mi przepadły. Porażka Mam prośbę, czy któraś z Was, która ma przerobiony poziom 1& 2 mogłaby przesłać mi pliki? Wtedy wrzuciłabym je do swojego henry'ego i miałabym poziom i 1&2 zrobiony.
KinkyGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 14:42   #4308
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592
Konto usunięte

dziewczyny,

powracam!

dawno mnie nie było, bo zawiesiłam naukę, ale teraz się ogarnęłam
kupiłam kurs internetowy profesor pedro do hiszpana i działam

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:38 ----------

Cytat:
sama się uczyłaś tego włoskiego o początku?

---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez verda Pokaż wiadomość
W pracy niemiecki wręcz do mnie krzyczy Będę pracować na programie który jest tylko w niemieckiej wersji językowej. Śmiać się czy płakać... Poza tym facet z boxu obok cały czas gada po niemiecku przez telefon
cieszyć!!

---------- Dopisano o 15:40 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ----------

Cytat:
Napisane przez joanna_87 Pokaż wiadomość
udało się powtarzam angielski
jak Ci joanna idzie? pamiętasz mnie?

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:40 ----------

Cytat:
Napisane przez Leilka Pokaż wiadomość
.
Ze szwedzkiego przerabiam ćwiczenia od samego początku w ramach powtórzenia, kiedyś powinnam skończyć ten poziom a1 wykorzystuje każdy dłuższy moment, kiedy jadę metrem, na naukę szwedzkiego ewtl. angielskiego
wow! zazdroszczę! ja się poddałam po dwóch lekcjach! nie przemawiał do mnie

---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Leilka Pokaż wiadomość
.
Ze szwedzkiego przerabiam ćwiczenia od samego początku w ramach powtórzenia, kiedyś powinnam skończyć ten poziom a1 wykorzystuje każdy dłuższy moment, kiedy jadę metrem, na naukę szwedzkiego ewtl. angielskiego
wow! zazdroszczę! ja się poddałam po dwóch lekcjach! nie przemawiał do mnie

---------- Dopisano o 15:42 ---------- Poprzedni post napisano o 15:41 ----------

Cytat:
Napisane przez Tygrryska Pokaż wiadomość
filologię węgierską
zacnie
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 18:08   #4309
Nathalie1989
Raczkowanie

Cześć dziewczyny

Mam pytanie, czy któraś z was może zna jakąś stronę internetową na której można oglądać różne rzeczy po francusku? Chodzi mi o taki ich odpowiednik naszego tvnplayer czy kinomaniaka. Chciałabym coś zacząć oglądać, jakieś proste reportaże, krótkie seriale itd.

A co do mojej nauki to przez ostatni miesiąc (ponad...) z powodu sesji było ciężko i nic nie tknęłam dopiero dziś wzięłam się za powtórki w SuperMemo. Jak się z nimi uporam to robię porządny plan (bo przekonałam się, że bez niego to nic się nigdy nie uda- dzięki wam! ) i biorę się do pracy.

Było ciężko wrócić, ale jak już zaczęłam to przypomniało mi się ile radochy z tego miałam więc mam nadzieję, że wraz z nową dawką motywacji będzie coraz lepiej

Ściskam was dziewczyny
Nathalie1989 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-02-21, 18:23   #4310
NickBack
Raczkowanie

Podpinam się pod pytanie wyżej
NickBack jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 19:45   #4311
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Nathalie1989 Pokaż wiadomość
Mam pytanie, czy któraś z was może zna jakąś stronę internetową na której można oglądać różne rzeczy po francusku? Chodzi mi o taki ich odpowiednik naszego tvnplayer czy kinomaniaka. Chciałabym coś zacząć oglądać, jakieś proste reportaże, krótkie seriale itd.
Z tym jest problem, bo niestety wiele stron ma blokadę na inne kraje Ja seriale oglądam głównie na youtube. Reportaży (czy reportażów? ale wstyd ) możesz poszukać tu http://www.tv5.org/ (nie wiem czy proste, raczej autentyczne )
Podzielę się jeszcze moim dzisiejszym odkryciem http://www.francaisauthentique.com/

Edytowane przez zielona_nadzieja
Czas edycji: 2013-02-21 o 19:54
zielona_nadzieja jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 20:08   #4312
Nathalie1989
Raczkowanie

zielona_nadzieja baaaardzo dziękuję!

Jakby ktoś coś jeszcze wiedział o jakichś podcastach np. czy coś, to będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą muszę się zacząć osłuchiwać z tym francuskim, bo inaczej ciężko to widzę...
Nathalie1989 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 20:16   #4313
zielona_nadzieja
Zakorzenienie

Cytat:
Jakby ktoś coś jeszcze wiedział o jakichś podcastach np. czy coś, to będę wdzięczna za podzielenie się wiedzą muszę się zacząć osłuchiwać z tym francuskim, bo inaczej ciężko to widzę...
Ja lubię też oglądać na youtube filmiki urodowe po francusku. Co prawda większość słownictwa jest ograniczona do wąskiej dziedziny, ale i tak można podłapać sporo wyrażeń bardziej ogólnych (i potocznych), no i osłuchać i oswoić się z językiem
Stary 2013-02-21, 20:22   #4314
midusia86
Zakorzenienie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39372096]

sama się uczyłaś tego włoskiego o początku?
[/QUOTE]

Od samego początku uczyłam się sama. Nie sprawdzałam wtedy tego testami, ale myślę, że doszłam do słabiutkiego A2. Potem doszły zajęcia na lektoracie na politechnice (poraaaaaażka ). I od roku chodzę na kurs do Instytutu Włoskiego, od blisko 3 miesięcy raz w tygodniu pogadać na prywatnych korkach. W czerwcu chciałabym podejść do CELI3
I tak mam wrażenie, że najwięcej daje mi samodzielna nauka (chociaż wciąż pokracznie mi to idzie); kurs jest mi raczej potrzebny do "mobilizacji czasowej". I tak głównie przegadamy tam o rzeczach daleko poza tematem lekcji. Ważne, że po włosku

Edytowane przez midusia86
Czas edycji: 2013-02-21 o 20:25
midusia86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 21:21   #4315
Konto usunięte

Cytat:
Od samego początku uczyłam się sama. Nie sprawdzałam wtedy tego testami, ale myślę, że doszłam do słabiutkiego A2. Potem doszły zajęcia na lektoracie na politechnice (poraaaaaażka ). I od roku chodzę na kurs do Instytutu Włoskiego, od blisko 3 miesięcy raz w tygodniu pogadać na prywatnych korkach. W czerwcu chciałabym podejść do CELI3
I tak mam wrażenie, że najwięcej daje mi samodzielna nauka (chociaż wciąż pokracznie mi to idzie); kurs jest mi raczej potrzebny do "mobilizacji czasowej". I tak głównie przegadamy tam o rzeczach daleko poza tematem lekcji. Ważne, że po włosku
no to super! dajesz mi mobilizację do mojego hiszpana
be257fbd309f063d0b46a46a8a3513ba0f4b3308_684a0a7a57592 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-21, 21:36   #4316
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
zielona_nadzieja baaaardzo dziękuję!

Już to mówiłam w przypadku innych języków, ale poszukaj na iTunes, są darmowe, spory wybór
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 15:48   #4317
plastikowabiedronko
Zadomowienie

Potrzebuję porządnego lania. Ferie są, zabiegana jestem, mam 20 sprawdzianów po feriach (do zaliczenia w 10 dni) i cały czas sobie wmawiam jaka to biedna jestem i nie mam czasu..A już od godziny siedzę przed komputerem i się jaram grenlandzkim

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 15:51   #4318
Konto usunięte

dobrze, że chociaż grenlandzkim
Stary 2013-02-22, 16:00   #4319
plastikowabiedronko
Zadomowienie

[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39395812]dobrze, że chociaż grenlandzkim [/QUOTE]

Jak się będę tak rozpraszać to za 50 lat się 'swoich' języków nauczę

język norweski
język rosyjski
język czeski
język angielski
język francuski

plastikowabiedronko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-02-22, 16:06   #4320
poppy seed
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez plastikowabiedronko Pokaż wiadomość
Potrzebuję porządnego lania. Ferie są, zabiegana jestem, mam 20 sprawdzianów po feriach (do zaliczenia w 10 dni) i cały czas sobie wmawiam jaka to biedna jestem i nie mam czasu..A już od godziny siedzę przed komputerem i się jaram grenlandzkim
skąd ja to znam
(tylko fascynacja grenlandzkim jeszcze do mnie nie dotarła )

dzisiaj się troszeczkę podbudowałam oglądając rosyjską telewizję, bo rozumienie ze słuchu idzie mi lepiej niż myślałam i lepiej niż powinno (moja nauka ostatnio sprowadza się do uczestnictwa w lekcjach ;/).
więc skorzystam z tego rzadkiego przypływu motywacji, dopijam kawę i siadam do książek

poppy seed jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Nauka języków obcych - kącik językowy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości