Aborcja - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Pokaż wyniki sondy: Czy aborcja powinna być zalegalizowana w Polsce?
tak 501 71,57%
nie 199 28,43%
Głosujący: 700. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-01-28, 20:16   #4291
zdradzo
Raczkowanie

Dot.: Aborcja- co o tym sądzicie ?

Cytat:
Napisane przez Leszy Pokaż wiadomość
Ja tam dalej jestem za tym (co już kiedyś tu pisałem), by najpierw zalegalizować sterylizację/wazektomię, a dopiero w drugiej kolejności aborcję (taką na życzenie, bo antykoncepcja zawiodła).

Mniej moralnego szumu by było.
Ale co, kobieta powinna się wysterylizować, bo może zostać zgwałcona lub antykoncepcja może zawieść*?

To, że kobieta w wieku lat x nie chce dziecka/nie może sobie na nie pozwolić nie oznacza, że w wieku y nadal tak będzie, a sterylizacja jest u kobiety procesem nieodwracalnym.

Najbardziej mnie wk**wia, że obrońcy życia nienarodzonego nagle zapominają o tym życiu, gdy tylko przyjdzie na świat. Wtedy już mają w nosie, czy matka je zostawi i będzie chować kalekę emocjonalną, czy odda do domu dziecka, skąd też wyjdzie poturbowane psychicznie, czy może matka pokocha, ale bardziej będzie kochać alkohol itp., itd. To jest hipokryzja.
Bronisz płodu-weź go po urodzeniu i odchowaj, utrzymaj, daj miłość i normalną rodzinę. A jak nie zamierzasz tego robić, ty osobiście, to przestań wrzeszczeć i decydować za innych.
zdradzo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 20:21   #4292
kahoko hino
Zakorzenienie

bardziej chodzi o ludzi, którzy wiedzą, że dzieci mieć nie chcą i ich mieć nie będą - niech się wysterylizują, a nie się martwią, że wpadną.
kahoko hino jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 20:28   #4293
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kahoko hino Pokaż wiadomość
bardziej chodzi o ludzi, którzy wiedzą, że dzieci mieć nie chcą i ich mieć nie będą - niech się wysterylizują, a nie się martwią, że wpadną.
Ok, ale dalej pozostają te osoby, które kiedyś chcą mieć lub zostają zapłodnione wbrew woli. Co z nimi?
Też jestem za ubezpłodnianiem, jakby co.
Stary 2016-01-28, 20:30   #4294
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zdradzo Pokaż wiadomość
Ale co, kobieta powinna się wysterylizować, bo może zostać zgwałcona lub antykoncepcja może zawieść*?

To, że kobieta w wieku lat x nie chce dziecka/nie może sobie na nie pozwolić nie oznacza, że w wieku y nadal tak będzie, a sterylizacja jest u kobiety procesem nieodwracalnym.

Najbardziej mnie wk**wia, że obrońcy życia nienarodzonego nagle zapominają o tym życiu, gdy tylko przyjdzie na świat. Wtedy już mają w nosie, czy matka je zostawi i będzie chować kalekę emocjonalną, czy odda do domu dziecka, skąd też wyjdzie poturbowane psychicznie, czy może matka pokocha, ale bardziej będzie kochać alkohol itp., itd. To jest hipokryzja.
Bronisz płodu-weź go po urodzeniu i odchowaj, utrzymaj, daj miłość i normalną rodzinę. A jak nie zamierzasz tego robić, ty osobiście, to przestań wrzeszczeć i decydować za innych.
Kiepsko ze swoją złością trafiasz, bo ja akurat jestem za aborcją - ale sensowną aborcją, a nie zamiennikiem antykoncepcji (czy też uzupełnieniem). Poza tym podoba mi się, że całkowicie pominęłaś temat wazektomii, tylko moją wiadomość odebrałaś, jakbym kazał się wszystkim kobietom wysterylizować

Cytat:
Dokładnie tak.

Cytat:
oczywiście, że by było. ale mamy państwo prawe i sprawiedliwe
A poprzednio było obywatelskie. Co to ma do rzeczy?

Drukuję w czy de! Projekt: FoldaRap.
http://szczecin.tvp.pl/23874420/030216 24:20
http://szczecin.tvp.pl/23995784/120216 29:30
Leszy jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 20:48   #4295
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
A poprzednio było obywatelskie. Co to ma do rzeczy?
że ani takie, ani takie nie poprze legalizacji aborcji.
Stary 2016-01-28, 20:48   #4296
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
Kiepsko ze swoją złością trafiasz, bo ja akurat jestem za aborcją - ale sensowną aborcją, a nie zamiennikiem antykoncepcji (czy też uzupełnieniem). Poza tym podoba mi się, że całkowicie pominęłaś temat wazektomii, tylko moją wiadomość odebrałaś, jakbym kazał się wszystkim kobietom wysterylizować

"Ale co, kobieta powinna się wysterylizować, bo może zostać zgwałcona lub antykoncepcja może zawieść*?

To, że kobieta w wieku lat x nie chce dziecka/nie może sobie na nie pozwolić nie oznacza, że w wieku y nadal tak będzie, a sterylizacja jest u kobiety procesem nieodwracalnym"

Tylko do tego momentu było do Ciebie, reszta w eter do przeciwników aborcji.
Zwróciłam tylko uwagę, że sterylizacja nadal nie rozwiązuje problemu aborcji (częściowo może tak, ale nadal pozostają ww kwestie-dzieci z gwałtów i ciąże kobiet, które tylko na dany moment w życiu nie chcą dziecka, można też dodać dzieci z wadami genetycznymi).
Temat wazektomii pominęłam, bo i aborcja nie dotyczy bezpośrednio mężczyzn.
Stary 2016-01-28, 21:03   #4297
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Ciąże z gwałtów i aborcja ze względu na wady genetyczne są zdaje się póki co jeszcze uregulowane prawnie.
Stary 2016-01-28, 21:09   #4298
pffe
BAN stały

Cytat:
Ja tam dalej jestem za tym (co już kiedyś tu pisałem), by najpierw zalegalizować sterylizację/wazektomię, a dopiero w drugiej kolejności aborcję (taką na życzenie, bo antykoncepcja zawiodła).

Mniej moralnego szumu by było.
A to ja też się z tym zgadzam, jak najbardziej ale przy tych rządach to jeszcze będę odmawiać zdrowaski zanim wejdę do pracy.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

Cytat:
Napisane przez elvegirl Pokaż wiadomość
Ciąże z gwałtów i aborcja ze względu na wady genetyczne są zdaje się póki co jeszcze uregulowane prawnie.
I powiedz, co z tego skoro lekarz ma prawo powiedzieć, że nie przeprowadzi aborcji bo nie, bo klauzula sumienia.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 21:17   #4299
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Cytat:
Jeszcze. To dobre słowo.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 21:27   #4300
kahoko hino
Zakorzenienie

co z tego, że prawnie jest to legalne, skoro jest to martwe prawo i takich aborcji się nie przeprowadza?
Stary 2016-01-28, 21:28   #4301
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
że ani takie, ani takie nie poprze legalizacji aborcji.
Aborcja jest legalna.

Cytat:

"Ale co, kobieta powinna się wysterylizować, bo może zostać zgwałcona lub antykoncepcja może zawieść*?

To, że kobieta w wieku lat x nie chce dziecka/nie może sobie na nie pozwolić nie oznacza, że w wieku y nadal tak będzie, a sterylizacja jest u kobiety procesem nieodwracalnym"

Tylko do tego momentu było do Ciebie, reszta w eter do przeciwników aborcji.
Zwróciłam tylko uwagę, że sterylizacja nadal nie rozwiązuje problemu aborcji (częściowo może tak, ale nadal pozostają ww kwestie-dzieci z gwałtów i ciąże kobiet, które tylko na dany moment w życiu nie chcą dziecka, można też dodać dzieci z wadami genetycznymi).
Temat wazektomii pominęłam, bo i aborcja nie dotyczy bezpośrednio mężczyzn.

A to przepraszam za opaczne przeczytanie wiadomości. Co do ciąż z gwałtów i zagrożonych, to elve już napisała.

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
A to ja też się z tym zgadzam, jak najbardziej ale przy tych rządach to jeszcze będę odmawiać zdrowaski zanim wejdę do pracy.

---------- Dopisano o 22:09 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

I powiedz, co z tego skoro lekarz ma prawo powiedzieć, że nie przeprowadzi aborcji bo nie, bo klauzula sumienia.

Klauzula sumienia to najgłupsze co może być (w obecnej formie).

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Jeszcze. To dobre słowo.
Oj tak! PiS jest dziki, PiS jest zły, PiS ma bardzo ostre kły! Kto spotyka PiSa, ten na KODa szybko zmyka xD

Nie mogę z tej fali hejtu na PiS xD Tak jakby montowali na każdym kroku budki do modlitwy i kazali 10 razy dziennie zdrowaśkę odmawiać w takiej budce

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 21:31   #4302
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
Dlatego warto takie kwestie omówić odpowiednio wcześniej, żeby w razie czego mieć czas na zmianę lekarza.
Stary 2016-01-28, 21:33   #4303
pffe
BAN stały

Cytat:
Dlatego warto takie kwestie omówić odpowiednio wcześniej, żeby w razie czego mieć czas na zmianę lekarza.
To w sumie prawda najlepiej wiedzieć do kogo się udać od razu.
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-28, 21:39   #4304
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
Aborcja jest legalna.
nie. aborcja jest zabroniona i karalna, za wyjątkiem sytuacji, gdy ciąża jest efektem gwałtu, zagraża życiu matki, lub płód jest obciążony ciężkimi wadami.

Cytat:
Napisane przez Leszy
Klauzula sumienia to najgłupsze co może być (w obecnej formie).
w UK też jest klauzula sumienia, ale lekarz ma OBOWIĄZEK wskazać trzech specjalistów, którzy zabieg wykonają.

Cytat:
Napisane przez Leszy
Nie mogę z tej fali hejtu na PiS xD Tak jakby montowali na każdym kroku budki do modlitwy i kazali 10 razy dziennie zdrowaśkę odmawiać w takiej budce
jak czytam o sprawie w prokuraturze za puszczenie trollowatego filmu od tyłu i komentarz w postaci kopipasty, to mnie to mrozi krew w żyłach. ale w sumie racja, po co hejtować, dzięki temu można na kawie zaoszczędzić z rana.
Stary 2016-01-28, 21:45   #4305
zdradzo
Raczkowanie

Cytat:
w UK też jest klauzula sumienia, ale lekarz ma OBOWIĄZEK wskazać trzech specjalistów, którzy zabieg wykonają.
W Polsce też jest taki obowiązek-teoretycznie. W praktyce lekarze mówią, że nie wiedzą lub nie podadzą, aby nie brać pośrednio udziału w tym strasznym procederze

Klauzula sumienia jest idiotyczna. Jeśli prawo mówi, że aborcja jest legalna w jakimś zakresie, to lekarza psi obowiązek jest ją w tym zakresie wykonać. Jeśli sumienie mu nie pozwala na niektóre zabiegi medyczne, to powinien zmienić zawód.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2016-01-28, 21:59   #4306
Leszy
Zakorzenienie

Cytat:
nie. aborcja jest zabroniona i karalna, za wyjątkiem sytuacji, gdy ciąża jest efektem gwałtu, zagraża życiu matki, lub płód jest obciążony ciężkimi wadami.
Czyli jest legalna w najważniejszych kwestiach, a nie jako zastępcza antykoncepcja.

Cytat:
Dlatego napisałem - w obecnej formie. Gdyby polscy lekarze bez problemu wskazywali innego, który przeprowadzi zabieg, to nie widziałbym problemu.

Cytat:
jak czytam o sprawie w prokuraturze za puszczenie trollowatego filmu od tyłu i komentarz w postaci kopipasty, to mnie to mrozi krew w żyłach. ale w sumie racja, po co hejtować, dzięki temu można na kawie zaoszczędzić z rana.
Widziałaś komentarz samego zainteresowanego? Duda wyraził zniesmaczenie akcją nadgorliwego obywatela, który to zgłosił. Poza tym oprócz filmiku chodzi o groźby karalne. Także tego.
Plus śmieszna sprawa, bo ostatnio jakiś kretyn z PiSu wpadł na 2 pomysły - zabrania 20 mln z rezerw na hospicja i przekazaniu 20 mln na szkołę Rydzyka... Internet się poskarżył i władza wycofała się z pomysłów tego jegomościa.
Plus taka ciekawostka - to osoba z PiSu wyjaśniła, że osoby homoseksualne mają prawo do informacji na temat partnera w szpitalu. Jakoś 8 lat proliberalnej PO nie potrafiło takiego prostego kroku wykonać.

Zamiast bezmyślnie hejtować (bo podstaw obecnie brak) warto dać kredyt zaufania patrzeć im na ręce. Póki co źle nie jest, a i z 500 zł na dziecko chcą się wycofać. EOT z mojej strony, jako przeciwnika i PiSu i PO. Jak coś to zapraszam na PW.

Stary 2016-01-28, 22:00   #4307
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
W Polsce też jest taki obowiązek-teoretycznie. W praktyce lekarze mówią, że nie wiedzą lub nie podadzą, aby nie brać pośrednio udziału w tym strasznym procederze

Klauzula sumienia jest idiotyczna. Jeśli prawo mówi, że aborcja jest legalna w jakimś zakresie, to lekarza psi obowiązek jest ją w tym zakresie wykonać. Jeśli sumienie mu nie pozwala na niektóre zabiegi medyczne, to powinien zmienić zawód.
i dokładnie tak się tutaj do tego podchodzi. z klauzulą w UK jest tak, że przeciętna kobieta przez całe życie ginekologa na oczy nie widzi - antykoncepcję wypisuje lekarz rodzinny, a poród odbiera pielęgniarka. dlatego lekarz nie zajmujący się aborcją, może się spotykać z kobietami o nią pytającymi.
Stary 2016-01-28, 22:59   #4308
201607111003
Konto usunięte

BTW. W UK została podpisana wymaganą ilością podpisów petycja, trwają dalsze prace z udziałem parlamentarzystów o utworzenie free zones dookoła klinik aborcyjnych. Nie jesteś pacjentką, nie jesteś osobą towarzysząca? To nie masz prawa stać w tej okolicy.

Cytat:
i dokładnie tak się tutaj do tego podchodzi. z klauzulą w UK jest tak, że przeciętna kobieta przez całe życie ginekologa na oczy nie widzi - antykoncepcję wypisuje lekarz rodzinny, a poród odbiera pielęgniarka. dlatego lekarz nie zajmujący się aborcją, może się spotykać z kobietami o nią pytającymi.
Co tez jest chore i alarmujące. Zwłaszcza biorąc wszystko razem do kupy. Strukturę społeczną, niedualną Sex Ed itd. Dwa lata temu NHS się zdziwił że 2 na 3 nastolatki nie pytają o problemy "intymne" GP (jakby ty miało jakiś sens...) tylko leczą się z Google. Umieralność na raka jest koszmarnie wysoka, zdaje się że NHS wypada najgorzej jeśli chodzi o kraje rozwinięte.
Ale za to program in vitro działa perfekcyjnie, no cóż. Widać nie można mieć wszystkiego.

Edytowane przez 201607111003
Czas edycji: 2016-01-28 o 23:07
201607111003 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 07:00   #4309
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
Czyli jest legalna w najważniejszych kwestiach, a nie jako zastępcza antykoncepcja.

Dlatego napisałem - w obecnej formie. Gdyby polscy lekarze bez problemu wskazywali innego, który przeprowadzi zabieg, to nie widziałbym problemu.

Widziałaś komentarz samego zainteresowanego? Duda wyraził zniesmaczenie akcją nadgorliwego obywatela, który to zgłosił. Poza tym oprócz filmiku chodzi o groźby karalne. Także tego.
Wg Ciebie wklejenie copypasty to groźby karalne? Żeby mieć do czynienia z groźbą karalna musi istnieć realna możliwość jej spełnienia.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-01-29, 07:06   #4310
ajah
wańka wstańka

Cytat:
Poród odbiera położna lub/ i lekarz, a nie jak piszesz pielęgniarka.
Jeśli jakiekolwiek wyniki np. cytologii są zle, wówczas wystawiane jest skierowanie do gina.

Niestety, poziom wiedzy jeśli chodzi kwestie seksualne, profilaktykę itd. jest zastraszajaco niski.
Stary 2016-01-29, 07:17   #4311
Carousel
Zadomowienie

Cytat:
Nie rozumiem, co to ma do rzeczy, jak się tam znalazło?
I nie dziecko-do 8, a wg niektórych źródeł do 12 tygodnia to nawet płód nie jest, a ZARODEK.
Dziecko, płód, zarodek - zwał, jak zwał, nie chodziło mi o nazewnictwo, tylko o stwierdzenie, że 'wbrew woli kobiety'. Sorry, ale to, skąd biorą się dzieci, to nie jest jakaś tajemna wiedza i dorosła kobieta powinna o tym wiedzieć.
Stary 2016-01-29, 07:32   #4312
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

No ale jak ta dorosła kobieta się zabezpieczała, żeby dzieci nie mieć, a wpadła to co? Ma za karę rodzic?
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 07:52   #4313
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Konto usunięte

Treść usunięta

Edytowane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca
Czas edycji: 2016-01-29 o 07:53
ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d386552d742cc4ca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 09:46   #4314
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

A to bycie tylko za farmakologiczna wynika z chęci ukarania kobiet, które chcą jej dokonać czy niewiedzy?

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 09:51   #4315
MalarskiSen
BAN stały

Ostatnio byłam świadkiem jak śmierdząca piwskiem lala robiła raban lekarzowi, że nie chce usunąć jej ciąży w 16 tygodniu, facet powiedział, że doświadczenie zawodowe radzi usuwać do 11 tygodnia a jego sumienie do 9 i trzeba było myśleć wcześniej . Lala oburzona wyleciała i coś tam mamrotała pod nosem, oczywiście winni wszyscy tylko nie ona.
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 09:53   #4316
kahoko hino
Zakorzenienie

Cytat:
NIE. ustawa jasno mówi, że aborcja jest czynem nielegalnym, dopuszczonym w wypadkach wymienionych. tak samo, jak pojazd na drodze nie może przekroczyć prędkości dozwolonej, jest to zabronione, chyba, że jest to pojazd uprzywilejowany i na sygnale.

Cytat:
Napisane przez ajah Pokaż wiadomość
Poród odbiera położna lub/ i lekarz, a nie jak piszesz pielęgniarka.
Jeśli jakiekolwiek wyniki np. cytologii są zle, wówczas wystawiane jest skierowanie do gina.

Niestety, poziom wiedzy jeśli chodzi kwestie seksualne, profilaktykę itd. jest zastraszajaco niski.
teoretycznie tak, ale spotkałam się często z sytuacją, gdzie była to tylko położna w głównym momencie, resztę robiła pielęgniarka.

miałam złą cytologię i podejrzenie raka szyjki macicy w te wakacje (z resztą cytologię zrobiono mi, bo jej zażądałam, nikt mi tego nie zaproponował), cały czas miałam kontakt albo z GP, albo z pielęgniarką.
Stary 2016-01-29, 09:56   #4317
MalarskiSen
BAN stały

No tamta miała coś z kręgosłupem bo nie chodziła normalnie a rozumiem, że ciąża grozi w takiej sytuacji trwałym kalectwem ale kurde gdzie ona była do 16 tygodnia?
MalarskiSen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 09:59   #4318
favianna
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MalarskiSen Pokaż wiadomość
No tamta miała coś z kręgosłupem bo nie chodziła normalnie a rozumiem, że ciąża grozi w takiej sytuacji trwałym kalectwem ale kurde gdzie ona była do 16 tygodnia?
Szukała lekarza który się na nią nie wypnie.
favianna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-01-29, 10:05   #4319
Shar14
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez ef54e0a2a1d8c328bd9581b7d 386552d742cc4ca Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Też tak sądzę. Wszystko powinno być jasno określone i przestrzegane. Dodam jeszcze, że kobieta powinna móc po aborcji udać się do poradni psychologicznej, gdyby tego potrzebowała.
Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
A to bycie tylko za farmakologiczna wynika z chęci ukarania kobiet, które chcą jej dokonać czy niewiedzy?
Wydaje mi się, że farmakologiczna jest bezpieczniejsza dla samej kobiety. Jednak zabieg to zawsze anestezjolog ryzyko powikłań. A tutaj tylko podanie tabletki, kontrola czy coś złego się nie dzieje i ewentualnie czyszczenie, ale nie w każdym przypadku jest potrzebne. Już widzę jak rząd (jakikolwiek...) daje radośnie dodatkową kasę na aborcję zabiegową, gdy nie ma wystarczającej ilości lekarzy, żeby każda kobieta miała znieczulenie przy porodzie.
Stary 2016-01-29, 10:08   #4320
ajah
wańka wstańka

Cytat:
NIE. ustawa jasno mówi, że aborcja jest czynem nielegalnym, dopuszczonym w wypadkach wymienionych. tak samo, jak pojazd na drodze nie może przekroczyć prędkości dozwolonej, jest to zabronione, chyba, że jest to pojazd uprzywilejowany i na sygnale.

teoretycznie tak, ale spotkałam się często z sytuacją, gdzie była to tylko położna w głównym momencie, resztę robiła pielęgniarka.

miałam złą cytologię i podejrzenie raka szyjki macicy w te wakacje (z resztą cytologię zrobiono mi, bo jej zażądałam, nikt mi tego nie zaproponował), cały czas miałam kontakt albo z GP, albo z pielęgniarką.
To o czym piszesz nie jest standard. Nie wiem gdzie się spotkałaś z porodem odbieranym przez pielęgniarkę. To jest dla mnie kompletnie obce doświadczenie. Położna musi być przy porodzie (lub lekarz), obserwacji np. ciśnienia, temperatury, pobieranie próbek itd. może dokonywać pielęgniarka. Sama rodziłąm przy takim ustawieniu: położna+położna studentka+pielęgniarka; półożna+lekarz+pielęgniar ka.
I pytanie czym jest główny moment porodu?
Jeśli chodzi o słabą cytologię, to ja bym się dobijała o skierowanie (sama dostałam bez żadnego proszenia, podobnie jak badania szczegółowe i biopsję- wszystko na podstawie wyników cytologii).

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości