|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4291 |
Zadomowienie
|
Dot.: Odpieluszkowe Zapalenie Mózgu.
A.i rowniez posadzilabym dziecko takie do 6 r.zycia na d w autobusie.dobrze np tylem do kierunku jazdy.nie raz mi sie zdarzylo przekoziolkowac przez caly autobus bo kierowca musial gwaltownie zahamowac.dziecko siedzace przodem moze wyleciec i to nie jest ozm tylko po prostu zachowanie bezpieczenstwa.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4292 | |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48402205]Mnie się wydaje, że to taka specyficzna narodowość, której prawo żadnego kraju nie obowiązuje, jeśli wiesz, o czym mówię. Ale mogę się mylić.[/QUOTE]
Głównie Ówcześni Wędrowcy Niemający Ojczyzny? Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4293 |
Konto usunięte
|
Przyznam szczerze, że tego nie znałam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48402653]Przyznam szczerze, że tego nie znałam
![]() Nie czytałam komentarzy. Nowa nazwa, ściągnięta z jakiegoś fanpejdża. |
![]() ![]() |
![]() |
#4295 |
Zadomowienie
|
CZAS KOMETY.jak to nie siadalo??????
|
![]() ![]() |
![]() |
#4296 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
u nas jeżdżą takie autobusy, które mają siedzenia na 1 i 1/2 osoby, gdy siedzi przy oknie osoba dorosła, to obok niej jest miejsce na osobę szczupłą albo dziecko, wtedy też obok sadzam syna a sama stoję a zdarzyło mi się kilka razy, że moje dziecko siedziało na tym wąskim miejscu i zobaczyło kogoś kto wg niego bardziej potrzebował tego miejsca to mówiło że chce wstać żeby ta osoba usiadła (raz był to staruszek o kulach, innym razem dziewczyna z ręką w gipsie)
![]() |
#4297 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja uważam, że opiekun sam wie, czy wygodniej mu stać czy siedzieć, czy może musi stać, bo ma torby, albo trzyma wózek. Na ogół jeśli siedzi samo dziecko, to opiekun stoi w taki sposób, żeby uniemożliwić mu spadnięcie z siedzenia w razie hamowania.
#4298 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4299 |
jestę wieszczę
|
Ja tak z innej mańki zacznę : w wakacje, końcem sierpnia szłam przez las ze znajomymi. Była to miejscowość wczasowa, ale już po sezonie. Przez las się szło nad morze, a pogoda super nie była, więc było szarawo. No i idziemy sobie, patrzymy, a tu jakaś baba, przy wtórze płaczącego głośno dziecka gdzieś w oddali, hyc! za górkę i drzewa i zadowolona siedzi sobie. Myślę sobie, o co kaman. A tu na drodze, w lesie stoi sobie dziewuszka, może miała 2,5 roku i żałośnie płakała. Żal mi się zrobiło, podchodzimy do niej ze znajomą i pytamy, co się stało, wzięłyśmy malutką za rączki i poszłyśmy do babona, który, jak się domyślałyśmy, był matką dziewczynki. Baba siedziała schowana za górką cała zadowolona, uśmiech od ucha do ucha. Dziecko istotnie było jej, a pani poinformowała nas, że jej dziecko właśnie dostaje lekcję, żeby się słuchało
![]() Mnie się takie postępowanie wydawało nieludzkie, ale może niech się wypowiedzą wizażowe mamy, bo wiem, że tu wchodzą. Może baba chciała uniknąć OZM i przeholowała w drugą stronę? Albo serio tak się robi?
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
#4300 |
Konto usunięte
|
To jest chyba element tzw. zimnego wychowu, niech się wyryczy, będzie miało nauczkę (tak samo się uczy dzieci same zasypiać, pozwalając im płakać godzinę). To nieludzkie. Na szczęście jest już coraz więcej osób świadomych, że takie metody powodują u dziecka obniżenie poczucia wartości, bezpieczeństwa, po prostu wielką krzywdę emocjonalną. Żadnych korzyści.
A w Twojej historii dodatkowo baba naraziła dziecko na niebezpieczeństwo, to już pewnie podpada pod jakieś paragrafy, dobrze, że chociaż jej nagadaliście, choć pewnie i tak sobie nic z tego nie zrobi. |
![]() ![]() |
![]() |
#4301 | |
O RLY?
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4302 |
zuy mod
|
Persephone - pomijajac sytuacje Bananalamy - jak dziecko probuje placzem wymuszac to co powinno sie robic?
![]() |
#4303 |
Konto usunięte
|
Ale co wymuszać? Bo jak słyszę, że dziecko "wymusza" noszenie na rękach płaczem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Dziecko ma pewne podstawowe potrzeby i gdy nie są one spełniane, to płacze (bo jak ma inaczej je zamanifestować?). I wtedy niektórzy rodzice twierdzą, że mają terrorystę, bo wymusza coś płaczem. Co jest oczywiście bzdurą.
Natomiast jeśli chodzi o starsze dziecko, które robi histerię, bo nie dostanie Snickersa, no cóż, tu trzeba konsekwencji. Trzeba powiedzieć, sory, rozumiem, że jest ci źle, jestem tu, czekam na ciebie (to jest kluczowy element, dziecko musi wiedzieć, że zawsze może liczyć na rodzica), możesz do mnie przyjść i się przytulić, powiedzieć, czemu jest ci źle, ale nie mogę ci tego kupić. No przynajmniej modelowo tak to wygląda. Sama mam nadzieję, że uda mi się tak wychować syna. |
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48405868]Ale co wymuszać? Bo jak słyszę, że dziecko "wymusza" noszenie na rękach płaczem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Dziecko ma pewne podstawowe potrzeby i gdy nie są one spełniane, to płacze (bo jak ma inaczej je zamanifestować?). I wtedy niektórzy rodzice twierdzą, że mają terrorystę, bo wymusza coś płaczem. Co jest oczywiście bzdurą.
Natomiast jeśli chodzi o starsze dziecko, które robi histerię, bo nie dostanie Snickersa, no cóż, tu trzeba konsekwencji. Trzeba powiedzieć, sory, rozumiem, że jest ci źle, jestem tu, czekam na ciebie (to jest kluczowy element, dziecko musi wiedzieć, że zawsze może liczyć na rodzica), możesz do mnie przyjść i się przytulić, powiedzieć, czemu jest ci źle, ale nie mogę ci tego kupić. No przynajmniej modelowo tak to wygląda. Sama mam nadzieję, że uda mi się tak wychować syna.[/QUOTE] ![]() Kobite z opisu Banany nalezaloby tez tak "powychowywac". ![]() ![]() Banana, ciesze sie, ze masz z czego byc dumna ![]()
#4305 |
zuy mod
|
Persephone - pytam bo mialam do czynienia z bratankiem (7lat) ktory robil mi sceny bo nie chcialam dac mu telefonu do grania (mojego)...
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4306 |
Konto usunięte
|
Bratanek to trochę inna sprawa. Od wychowywania są rodzice.
Mój Młody też mi robi sceny, jak mu nie chcę dać telefonu ![]() Na razie skutkuje. |
![]() ![]() |
![]() |
#4307 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale jako ciocia, mozesz tez cos miec do powiedzenia i probowac konsekwentnie tlumaczyc dziecku, dlaczego nie dasz i ze go rozumiesz, ze mu z tym zle, ale Tobie zle z jego wrzaskami ![]() Ja uwazam, ze od wychowywania sa rodzice, ale ogolnie to w takich wypadkach najblizsza rodzina czy osoba, ktora przebywa z dzieckiem tez ma jakas role do wypelnienia, tez moze dziecko czegos nauczyc.
![]() |
#4308 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dzięki, zainspirowała mnie duma niektórych z bycia białymi/czarnymi/hetero/homo itp. ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Obawiam się, że jest już przyzwyczajone do takich sytuacji i płacze z bezradności.. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4310 |
jestę wieszczę
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48406856]Obawiam się, że jest już przyzwyczajone do takich sytuacji i płacze z bezradności..
![]() wytknęłyśmy babie, że nie ma serca, to powiedziała, że jesteśmy nienormalne. Jak tak teraz czytam to, co piszesz, to mi jeszcze bardziej smutno. Może mogłam coś więcej zrobić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Konto usunięte
|
Nie, no coś Ty, i tak brawa dla Was, że zareagowałyście, wiele osób przechodzi obok takich scen obojętnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48407104]Nie, no coś Ty, i tak brawa dla Was, że zareagowałyście, wiele osób przechodzi obok takich scen obojętnie.[/QUOTE]
Z drugiej strony wszystko się kłóci ze sobą. Raz się czyta, że nie należy się wcinać w wychowywanie, później ktoś pisze, żeby reagować. Heh ![]() « czasami piszę z telefonu, więc proszę o wyrozumiałość w razie błędów. Mój słownik czasami ma inne zdanie niż ja :p »
#4313 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wiesz co, dla mnie nie ma porównania między sytuacją: a gdzie czapeczka? a taką, jak miała Bananalama. Tak samo usprawiedliwione jest według mnie reagowanie na bicie dziecka. Tu chyba nikt nie ma wątpliwości, że wcinanie się w wychowywanie jest słuszne.. |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po prostu jesli widzimy, ze dziecku nie dzieje lub nie stanie krzywda i rodzic ma wszytsko pod kontrola, nie interweniujemy. ![]()
![]() |
#4315 |
Ekspert od Dupy Strony
|
Ja po historiach z tego wątku chyba będę tak robić jeśli mi się zdarzy taka sytuacja.
---------- Dopisano o 15:51 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- [1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;48405868]Ale co wymuszać? Bo jak słyszę, że dziecko "wymusza" noszenie na rękach płaczem to mi się nóż w kieszeni otwiera. Dziecko ma pewne podstawowe potrzeby i gdy nie są one spełniane, to płacze (bo jak ma inaczej je zamanifestować?). I wtedy niektórzy rodzice twierdzą, że mają terrorystę, bo wymusza coś płaczem. Co jest oczywiście bzdurą. [/QUOTE] A jaką potrzebę tak manifestuje dziecko?
#4316 |
Zakorzenienie
|
Jakiś czas temu byłam świadkiem ciekawej sceny w autobusie.
Na jednym z przystanków wsiedli rodzice z około 3 letnim dzieckiem. Podeszli na przód autobusu, bo maluch chciał widzieć więcej i było wolne miejsce obok starszej pani. Mama już chciała posadzić tam chłopca, który zaprotestował dość stanowczo mówiąc, że wolałby to drugie zajęte miejsce. Na to oboje rodzice stwierdzili, że miejsce jest zajęte i wobec tego dziecko będzie stać z nimi. Mały zaczął marudzić, aczkolwiek nie jakoś histerycznie. Starsza, (ale w pełni sprawna) pani wstała i mówi do chłopca, żeby usiadł, bo ona zaraz wysiada. Rodzice odmówili i kategorycznie powstrzymali chłopca przed zajęciem miejsca mówiąc, że ma stać, chłopiec marudził dalej nieco podnosząc głos. I wtedy się zaczęło.. Kierowca zaczął wrzeszczeć na rodziców, że mają posadzić malca, bo jak on zahamuje, czy skręci, to ten wybije zęby itp. Tata odpowiedział, że dziecko jest z nimi, poza tym to oni je wychowują i żeby kierowca się nie wtrącał tylko jechał. Kierowca dostał szału, ojciec się bronił, poparła go mama, pasażerowie podzielili się i bronili każdej ze stron. Piekło. Jedynym plusem było to, że dziecko zamilkło. ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:51 ---------- Najczęściej bliskości. Moje dziecko przez pierwsze 3 miesiące prawie non stop potrzebowało być przytulone, głaskane i kołysane. Przeze mnie lub tatę.
#4317 | |||
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
---------- Dopisano o 15:58 ---------- Poprzedni post napisano o 15:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 15:59 ---------- Poprzedni post napisano o 15:58 ---------- Cytat:
![]()
![]() |
#4318 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4319 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Poza tym kiedy dziecko jest w ruchu lepiej rozwija sie jego mozg, dziecko podswiadomie robi wszytsko by jak najlepiej sie rozwijac, tak zostalo "zaprogramowane"
![]() |
#4320 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Niektórzy uważają, że dzieci to takie lalki, którym wystarczy rzucić zabawkę i już. Ma leżeć i nie sprawiać kłopotu. A dziecku trzeba czytać, pokazywać otoczenie, stymulować, a nie posadzić tyłek na kanapie i jęczeć, że terroryzuje.
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:03.