![]() |
#4291 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Cytat:
![]() Alice61, cierpliwości. Lepiej przeczekać i zacząć od następnego cyklu. Ja tak samo sobie mówiłam jak nie wiedziałam czy mam miesiączkę czy jakieś randomowe krwawienie i wolałam zacząć, gdy byłam 100% pewna. Edytowane przez kaskaa11_11 Czas edycji: 2015-05-25 o 15:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4292 |
Raczkowanie
|
Macie rację dziewczyny... jednak z tego co czytam i z doświadczenia moich koleżanek wiem,że rzadko który lekarz wysyła na badania przed wypisaniem recepty. Takie mamy realia... więc co w takim przypadki zrobić? Mam się upomnieć o skierowanie na badania?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4293 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja szczerze mówiąc miałam zrobiony szczegółowy wywiad (choroby, rodzina, waga itd), a tabletki też dostałam bez badania krwi. Byłam wtedy młodsza i nawet o takim czymś nie miałam pojęcia, bo się nie interesowałam ![]()
![]() |
#4295 |
Zakorzenienie
|
To sobie może zmieniać lekarzy.
![]() ![]() Za każdego pacjenta lekarz ma ok. 10 zł... wiec oszczędzają ![]()
![]() |
#4296 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
BAN stały
|
Sorry, ginekolog nie daje skierowania na tsh. Nie wiem skąd ten pomysł. Na to daje albo internista albo endokrynolog.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
Daje
![]()
![]() |
#4299 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4300 |
Zakorzenienie
|
Dostałam od ginekologa. Drugi raz dostałam juz mega pakiet prywatnie-wiec to się nie liczy
![]() ![]()
![]() |
#4301 |
Rozeznanie
|
Ja dziś dostałam skierowanie m.in. na TSH od lekarza rodzinnego
|
![]() ![]() |
![]() |
#4302 |
BAN stały
|
toć pisałam, że rodzinny skieruje
![]() ---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- czyli dostałaś prywatnie? no to mnie nie dziwi. na nfz nie wypisują. |
![]() ![]() |
![]() |
#4303 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4304 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4305 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4306 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4307 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4308 |
Zakorzenienie
|
Można się było domyślić skoro napisałam ze drugim razem dostałam JUŻ pytanie i nawet mógł mi bHCg wypisać bo i tak z własnej kieszeni płaciłam.
![]() |
#4309 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4310 |
Zakorzenienie
|
Chodzi mi tylko o to ze prywatnie to kazdy lekarz może mi każde badanie wypisać nawet na badanie u mnie nasienia
![]() ![]()
![]() |
#4311 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4312 |
Zakorzenienie
|
Uff
![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#4313 |
Przyczajenie
|
Antykoncepcja
Cześć dziewczyny.
![]() Jestem co prawda jeszcze dziewicą, ale myślę już nad metodami antykoncepcji. Wydaje mi się, że tabletki antykoncepcyjne są najpopularniejsze wśród kobiet, dlatego spędzają mi one sen z powiek. Przekopałam się przez różne fora (również na wizaz) i nie jestem do nich już tak entuzjastycznie nastawiona. Z tego, co się dowiedziałam (mówię - od innych), to kompletnie rozregulowują gospodarkę hormonalną i mają ogromny (niekoniecznie pozytywny) wpływ na organizm. Po odstawieniu tabletek w większości przypadków pojawiają się problemy z cerą czy wypadaniem włosów. A podczas ich brania - kłopoty z wagą i libido. Cerę mam ładną, więc byłoby mi jej szkoda ![]() ![]() Nie wiem, czego od Was wymagam. Ale jestem zagubiona. Z samym seksem nie ma problemu - czuję się gotowa, chcę tego, mam cudownego chłopaka. Martwi mnie wyłącznie antykoncepcja. Inne metody też nieszczególnie mnie interesują, ale tu już raczej kwestia wybredności, a nie obawy o zdrowie ![]() Kluczowa będzie rozmowa z ginekologiem, ale wolę po prostu sama wszystko sobie przemyśleć, nim o czymś razem zadecydujemy. Co do libido... czy 18-latka u seksuologa to coś dziwnego? Z jednej strony niby jestem jeszcze smarkulą, ale z drugiej - seksualność to niezwykle ważny aspekt naszego życia. A skoro ja czuję się tak źle ze swoją, to może powinnam spróbować coś z nią zrobić? Nie proszę ani nie pytam o nic konkretnego. Możecie się odnieść do którejkolwiek kwestii poruszonej w moim wątku. Będzie mi miło, jeśli uda mi się z kimś o tym porozmawiać, może rozwiać pewne wątpliwości. ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4314 |
Raczkowanie
|
Dot.: Antykoncepcja
Hej, chciałabym Cię pocieszyć, że może być z Tobą wszystko jak najbardziej w porządku - myślę, że bardzo możliwe jest, że nie jesteś jeszcze zwyczajnie gotowa na seks. Wydawałoby się niby, że 18 lat to już pełnoletność i część osób ma już w tym wieku inicjację za sobą(choć średnia to ponoć 19 lat w Polsce), jednak nie można na to patrzeć w ten sposób, przez pryzmat doświadczeń innych osób - u części osób ich seksualność budzi się dość wcześniej, a u innych dopiero w późniejszym wieku. Każdy dojrzewa w swoim tempie. I żeby Cię podnieść na duchu, powiem Ci, że sama w liceum nie odczuwałam prawie potrzeb seksualnych, nie odczuwałam potrzeby uprawiania seksu. Byłam na takim etapie buziaków i "przytulasów". Dopiero po dwudziestce zaczęłam myśleć o tych sprawach i odczuwać libido. Także moim zdaniem nie masz się co śpieszyć. Z wizytą u seksuologa jeszcze bym się chwilę wstrzymała. Swoją drogą, to nie jesteś już stricte dziewicą, bo dziewictwo, to nie jest tylko błona dziewicza, a seks oralny czy analny, to także seks
![]() ![]() ![]() PS Przyszła mi jeszcze jedna ewentualnosc na myśl - może Twój chłopak Cię po prostu nie pociąga, nie podnieca? Kochasz go? Ale ta pierwsza mozliwosc jest pewnie bardziej prawdopodobna ![]() PS2 A co do antykoncepcji, to odradzam pigulki. Szkoda zdrowia ![]() Edytowane przez imaginaria Czas edycji: 2015-06-07 o 21:33 |
![]() ![]() |
![]() |
#4315 |
Przyczajenie
|
Seks analny nie jest fanaberią mojego chłopaka. Tak naprawdę to ja inicjowałam wszystko - począwszy od zwykłego przytulenia, na pieszczotach skończywszy. On by mnie nawet nie dotknął, gdybym powiedziała, że nie jestem gotowa. Szanuje mnie i moje decyzje. Nigdy mnie do niczego nie zmuszał ani nie namawiał. Gdy powiedziałam: "Nie", to nie było żadnej dyskusji. Obydwoje tego chcieliśmy i wszystkie decyzje dotyczące spraw łóżkowych podejmujemy wspólnie. Nie jestem głupią gąską, która zrobi dla chłopaka wszystko, byleby go zadowolić - jestem zdania, że w związku obydwie osoby muszą się nawzajem rozumieć, wspierać i szanować. Nie wyobrażam sobie ani zmuszania kogoś do czegoś, ani przystawania na robienie tego, czego się nie chce robić. Dlatego nie myśl, że się zrażę przez te czynności. O ile fizycznie nie sprawiają mi one większej przyjemności (być może to kwestia braku wprawy czy coś - zarówno ja jak i mój chłopak nie mieliśmy przed sobą żadnych przygód; nawet pierwszy pocałunek przeżyliśmy razem), to psychicznie mam straszną ochotę to robić.
A z czekaniem, to jesteśmy razem parę lat. Obydwoje ustaliliśmy, że nie rozpoczniemy współżycia przed ukończeniem przeze mnie pełnoletności. To mój wymóg. Jakaś taka fanaberia. I wiem, że gdybym uznała, że to jeszcze nie czas - on by poczekał. A jeśli nie, to nie jest mnie wart. Tyle, że wielokrotnie się przekonałam, iż mogę na niego liczyć. Po co z góry zakładać najgorsze. ![]() Co do podniecania/pociągania - mnie nie podnieca i nie pociąga nic. Kobiety, mężczyźni, uprawiające seks pary... dla mnie to tylko ciała, nie wywołują u mnie żadnych reakcji. Ciało mojego chłopaka może nie jest najpiękniejsze i samo w sobie mnie nie pociąga, ale gdy zaczynamy się całować, dotykać - to pożądam go i pragnę kontynuacji pieszczot. ![]() Jeśli nie tabletki, to co? Cholera, było zostać starą panną z kotami... ![]() Edytowane przez Ra_Mehlaine Czas edycji: 2015-06-08 o 18:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4316 |
Raczkowanie
|
Wybacz, ale sama napisalas "Mam chłopaka, uprawiamy petting, seks analny i oralny - wszystko. Ale niekoniecznie dlatego, że mam na to ochotę. ", wiec zrozumialam, ze robisz to wbrew sobie, bo tak wynikalo z Twoich slow.
Nie wiem, moze to rzeczywiscie jest kwestia techniki, bo jak rozumiem Twoim problemem jednak nie jest brak checi do podejmowania czynnosci seksualnych, tylko brak orgazmu, tak? Jesli o to chodzi, to powinno to przyjsc z czasem, nie od razu Krakow zbudowano, musicie nauczyc sie swoich cial, nauczyc sie sprawiania sobie nawzajem przyjemnosci. W zyciu nie zawsze jest tak, jak w tych glupich komediach romantycznych , gdzie umierająca z pożądania para ląduje w lóżku na 1. pierwszej randce, i od razu przeżywa kosmiczny orgazm ![]() A co do antykoncepcji, to naprawde sądzisz, ze wszystkie aktywne seksualnie kobiety nieposiadajace gromadki dzieci lykaja piguly? Jest przeciez wiele innych metod. Komputerki cyklu (np. LadyComp, Pearly) maja skutecznosc na takim samym poziomie co pigulki (naukowo udowodnione!), podobnie metoda objawowo-termiczna, sa tez prezerwatywy. I nie jest prawda, ze NPR to tylko dla katolikow i moherow, wystarczy sobie poczytac na forach, zeby zobaczyc, ze wiele kobiet stosuje te metode ze wzgledu na ekologicznosc tej metody i brak skutkow ubocznych, co jest bardzo wazne dla tej czesci kobiet, ktorych zdrowie absolutnie nie pozwala na branie antykow. Swoja droga, czytajac Twojego posta, jestem w szoku, co propaganda firm farmaceutycznych osiagnela, ze wiele mlodych osob, takich jak Ty, mysli, ze bez pigul, to albo gromadka dzieci, albo staropanienstwo i kot ![]() Btw. Jesli uwazasz, ze tylko pigulki i nic wiecej, to po co zadajesz pytanie na temat antykoncepcji, skoro juz zdecydowalas, ze nie ma zadnej alternatywy? ![]() Edytowane przez imaginaria Czas edycji: 2015-06-10 o 00:46 |
![]() ![]() |
![]() |
#4317 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4318 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4320 |
Raczkowanie
|
Moja babcia miała kiedyś zapalenie żył,ale wiem,że leczyła je dość długo i chyba z tego wyszła. W każdym razie się nie pogorszyło.
Czy powinnam trzymać się z dala od antykoncepcji hormonalnej? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:20.