Vademecum antykoncepcji! - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-05-25, 15:41   #4291
kaskaa11_11
Rozeznanie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Cytat:
Napisane przez pffe Pokaż wiadomość
to już powie Ci ginekolog. zależy od laboratorium. Generalnie badania krwi, usg przynajmniej. usg jak robi w gabinecie no to od razu są wyniki, jak Cię gdzieś wyśle no to jak zrobisz i do niego drugi raz przyjdziesz. Wyniki krwi to na nastepnej wizycie Ci poda najprawdopodobniej ale mówię, to zalezy od laboratorium.
Dokładnie. Zależy jakie hormony się bada no i od laboratorium, ja na androstendion (nie wiem czy jeszcze inne,ale na ten na pewno) czekałam chyba tydzień
Alice61, cierpliwości. Lepiej przeczekać i zacząć od następnego cyklu. Ja tak samo sobie mówiłam jak nie wiedziałam czy mam miesiączkę czy jakieś randomowe krwawienie i wolałam zacząć, gdy byłam 100% pewna.

Edytowane przez kaskaa11_11
Czas edycji: 2015-05-25 o 15:42
kaskaa11_11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-25, 15:59   #4292
Alice61
Raczkowanie

Macie rację dziewczyny... jednak z tego co czytam i z doświadczenia moich koleżanek wiem,że rzadko który lekarz wysyła na badania przed wypisaniem recepty. Takie mamy realia... więc co w takim przypadki zrobić? Mam się upomnieć o skierowanie na badania?
Alice61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-25, 16:14   #4293
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Alice61 Pokaż wiadomość
Macie rację dziewczyny... jednak z tego co czytam i z doświadczenia moich koleżanek wiem,że rzadko który lekarz wysyła na badania przed wypisaniem recepty. Takie mamy realia... więc co w takim przypadki zrobić? Mam się upomnieć o skierowanie na badania?
Jak nie da skierowania to zmienić lekarza
pffe jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-05-25, 16:35   #4294
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Alice61 Pokaż wiadomość
Niestety. Albo robić badanie na własną rękę w laboratorium
Ja szczerze mówiąc miałam zrobiony szczegółowy wywiad (choroby, rodzina, waga itd), a tabletki też dostałam bez badania krwi. Byłam wtedy młodsza i nawet o takim czymś nie miałam pojęcia, bo się nie interesowałam
Stary 2015-05-25, 18:45   #4295
PannaMagda
Zakorzenienie

To sobie może zmieniać lekarzy. da jej ogólna morfologie i może w najlepszym wypadku tsh lh i fsh

Za każdego pacjenta lekarz ma ok. 10 zł... wiec oszczędzają
Stary 2015-05-25, 18:53   #4296
kaskaa11_11
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Niestety. Albo robić badanie na własną rękę w laboratorium
Ja szczerze mówiąc miałam zrobiony szczegółowy wywiad (choroby, rodzina, waga itd), a tabletki też dostałam bez badania krwi. Byłam wtedy młodsza i nawet o takim czymś nie miałam pojęcia, bo się nie interesowałam
Tak samo u mnie Tyle,że ja mam problem w odwrotną stronę - dopiero parę lat temu wyleczyłam się z krwotoków, nie mogę brać leków rozrzedzających krew,takich jak aspiryna, polopiryna etc. I nie wiem czy na podstawie tej informacji nie zlecono mi tych badań czy po prostu tak już ta lekarka robi. W sumie zapytam się mamy, czy ona robiła przed przepisaniem tabletek, ale to też jest inna sprawa, bo lekarka może patrzeć - młoda to nie potrzebuje,na pewno zdrowa, a do starszych już inne podejście...
Stary 2015-05-25, 19:32   #4297
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez PannaMagda Pokaż wiadomość
To sobie może zmieniać lekarzy. da jej ogólna morfologie i może w najlepszym wypadku tsh lh i fsh

Za każdego pacjenta lekarz ma ok. 10 zł... wiec oszczędzają
Sorry, ginekolog nie daje skierowania na tsh. Nie wiem skąd ten pomysł. Na to daje albo internista albo endokrynolog.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2015-05-25, 19:35   #4298
PannaMagda
Zakorzenienie

Daje wiem bo dostałam...
Stary 2015-05-25, 19:36   #4299
pffe
BAN stały

Cytat:
Daje wiem bo dostałam...
byłaś prywatnie czy był to po prostu ginekolog-endokrynolog?
Stary 2015-05-26, 08:29   #4300
PannaMagda
Zakorzenienie

Dostałam od ginekologa. Drugi raz dostałam juz mega pakiet prywatnie-wiec to się nie liczy bo mógł mnie nawet na bHCG skierować
Stary 2015-05-26, 13:13   #4301
kaskaa11_11
Rozeznanie

Ja dziś dostałam skierowanie m.in. na TSH od lekarza rodzinnego
Stary 2015-05-26, 15:58   #4302
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaskaa11_11 Pokaż wiadomość
Ja dziś dostałam skierowanie m.in. na TSH od lekarza rodzinnego
toć pisałam, że rodzinny skieruje czytamy, ze zrozumieniem.

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Dostałam od ginekologa. Drugi raz dostałam juz mega pakiet prywatnie-wiec to się nie liczy bo mógł mnie nawet na bHCG skierować
czyli dostałaś prywatnie? no to mnie nie dziwi. na nfz nie wypisują.
Stary 2015-05-26, 16:35   #4303
kaskaa11_11
Rozeznanie

Cytat:
toć pisałam, że rodzinny skieruje czytamy, ze zrozumieniem.[COLOR="Silver"]
Posty czytałam wczoraj a u lekarza byłam dzisiaj, przed napisaniem odpowiedzi ich nie przeglądałam, mój błąd Nie trzeba mdleć od razu
Stary 2015-05-26, 16:38   #4304
pffe
BAN stały

Cytat:
Napisane przez kaskaa11_11 Pokaż wiadomość
Posty czytałam wczoraj a u lekarza byłam dzisiaj, przed napisaniem odpowiedzi ich nie przeglądałam, mój błąd Nie trzeba mdleć od razu
nie ma to jak się wciąć w dyskusję nie mając pojęcia o czym ona się toczy
Stary 2015-05-26, 16:55   #4305
kaskaa11_11
Rozeznanie

Cytat:
nie ma to jak się wciąć w dyskusję nie mając pojęcia o czym ona się toczy
Napisałam,że mój błąd, nie trzeba chyba tego dalej ciągnąć,prawda?
Normalnie jakbym przekroczyła nie wiadomo jaką granicę. Z mojej strony offtop skończony.
Stary 2015-05-27, 08:48   #4306
PannaMagda
Zakorzenienie

Cytat:
toć pisałam, że rodzinny skieruje czytamy, ze zrozumieniem.

---------- Dopisano o 16:58 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

czyli dostałaś prywatnie? no to mnie nie dziwi. na nfz nie wypisują.
Czytamy ze zrozumieniem Pierwszy raz na NFZ- drugi raz mega pakiet prywatnie (dopisałam przecież, że to się nie liczy )
Stary 2015-05-27, 12:16   #4307
pffe
BAN stały

Cytat:
Czytamy ze zrozumieniem Pierwszy raz na NFZ- drugi raz mega pakiet prywatnie (dopisałam przecież, że to się nie liczy )
Nigdzie w tamtym poście nie było, że na nfz no ale ok, niech Ci będzie.
Stary 2015-05-27, 15:26   #4308
PannaMagda
Zakorzenienie

Można się było domyślić skoro napisałam ze drugim razem dostałam JUŻ pytanie i nawet mógł mi bHCg wypisać bo i tak z własnej kieszeni płaciłam.
Stary 2015-05-27, 15:29   #4309
pffe
BAN stały

Cytat:
Można się było domyślić skoro napisałam ze drugim razem dostałam JUŻ pytanie i nawet mógł mi bHCg wypisać bo i tak z własnej kieszeni płaciłam.
A co jest dziwnego wypisaniu skierowania na betę, że tak to podkreślasz? na nfz też Ci wypiszą.
Stary 2015-05-27, 15:31   #4310
PannaMagda
Zakorzenienie

Chodzi mi tylko o to ze prywatnie to kazdy lekarz może mi każde badanie wypisać nawet na badanie u mnie nasienia skoro i tak za to zapłacę o ile będę chcieć.
Stary 2015-05-27, 15:35   #4311
pffe
BAN stały

Cytat:
Chodzi mi tylko o to ze prywatnie to kazdy lekarz może mi każde badanie wypisać nawet na badanie u mnie nasienia skoro i tak za to zapłacę o ile będę chcieć.
A, no to się zgadzam
Stary 2015-05-27, 15:47   #4312
PannaMagda
Zakorzenienie

Uff

Pozdrawiam
Stary 2015-06-07, 20:12   #4313
Ra_Mehlaine
Przyczajenie

Antykoncepcja

Cześć dziewczyny.
Jestem co prawda jeszcze dziewicą, ale myślę już nad metodami antykoncepcji. Wydaje mi się, że tabletki antykoncepcyjne są najpopularniejsze wśród kobiet, dlatego spędzają mi one sen z powiek.
Przekopałam się przez różne fora (również na wizaz) i nie jestem do nich już tak entuzjastycznie nastawiona. Z tego, co się dowiedziałam (mówię - od innych), to kompletnie rozregulowują gospodarkę hormonalną i mają ogromny (niekoniecznie pozytywny) wpływ na organizm. Po odstawieniu tabletek w większości przypadków pojawiają się problemy z cerą czy wypadaniem włosów. A podczas ich brania - kłopoty z wagą i libido. Cerę mam ładną, więc byłoby mi jej szkoda , włosy są w fatalnym stanie (więc chyba bym już kompletnie wyłysiała ), w mojej rodzinie są problemy z otyłością (nie chcę wyglądać jak wieloryb), a największy problem jest z niesamowicie niskim libido. Albo jestem aseksualna. Nie wiem. Mam chłopaka, uprawiamy petting, seks analny i oralny - wszystko. Ale niekoniecznie dlatego, że mam na to ochotę. Strasznie trudno mnie podniecić i generalnie nie czuję "fizycznej" potrzeby rozpoczęcia współżycia. Nie jest mi to potrzebne do zaspokojenia. Powiedziałabym, że to bardziej kwestia psychiki. Ogólnie rzecz biorąc bardzo źle się czuję ze swoją seksualnością, czuję, że jestem jakaś inna i dziwna, odstaję od reszty w tych sprawach. Jest ze mną fatalnie. I boję się, że będzie jeszcze gorzej.
Nie wiem, czego od Was wymagam. Ale jestem zagubiona. Z samym seksem nie ma problemu - czuję się gotowa, chcę tego, mam cudownego chłopaka. Martwi mnie wyłącznie antykoncepcja.
Inne metody też nieszczególnie mnie interesują, ale tu już raczej kwestia wybredności, a nie obawy o zdrowie
Kluczowa będzie rozmowa z ginekologiem, ale wolę po prostu sama wszystko sobie przemyśleć, nim o czymś razem zadecydujemy.

Co do libido... czy 18-latka u seksuologa to coś dziwnego? Z jednej strony niby jestem jeszcze smarkulą, ale z drugiej - seksualność to niezwykle ważny aspekt naszego życia. A skoro ja czuję się tak źle ze swoją, to może powinnam spróbować coś z nią zrobić?

Nie proszę ani nie pytam o nic konkretnego. Możecie się odnieść do którejkolwiek kwestii poruszonej w moim wątku. Będzie mi miło, jeśli uda mi się z kimś o tym porozmawiać, może rozwiać pewne wątpliwości.
Ra_Mehlaine jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-06-07, 20:57   #4314
imaginaria
Raczkowanie

Dot.: Antykoncepcja

Hej, chciałabym Cię pocieszyć, że może być z Tobą wszystko jak najbardziej w porządku - myślę, że bardzo możliwe jest, że nie jesteś jeszcze zwyczajnie gotowa na seks. Wydawałoby się niby, że 18 lat to już pełnoletność i część osób ma już w tym wieku inicjację za sobą(choć średnia to ponoć 19 lat w Polsce), jednak nie można na to patrzeć w ten sposób, przez pryzmat doświadczeń innych osób - u części osób ich seksualność budzi się dość wcześniej, a u innych dopiero w późniejszym wieku. Każdy dojrzewa w swoim tempie. I żeby Cię podnieść na duchu, powiem Ci, że sama w liceum nie odczuwałam prawie potrzeb seksualnych, nie odczuwałam potrzeby uprawiania seksu. Byłam na takim etapie buziaków i "przytulasów". Dopiero po dwudziestce zaczęłam myśleć o tych sprawach i odczuwać libido. Także moim zdaniem nie masz się co śpieszyć. Z wizytą u seksuologa jeszcze bym się chwilę wstrzymała. Swoją drogą, to nie jesteś już stricte dziewicą, bo dziewictwo, to nie jest tylko błona dziewicza, a seks oralny czy analny, to także seks I moim zdaniem nie powinnaś zmuszać się na fanaberie swojego chłopaka typu ten seks analny( imo seks analny jest obrzydliwy, i nigdy nie zgodzilabym sie na to, dla mnie to juz jakas lekka dewiacja, w koncu odbyt sluzy do czegos innego, a poza tym to niezdrowe, mozna sobie rozwalic zwieracze ), bo jeśli będziesz robić to na siłę, to możesz się zniechęcić, zrazić do seksu, może pozostawić to niezbyt dobre wspomnienia, a początki w tej delikatnej sferze, jaką jest seks, są bardzo istotne, i mogą się one odbić na naszym całym dalszym życiu seksualnym. Pamiętaj, nic na siłę, Ty musisz to czuć, inaczej zrobisz sobie krzywdę! A chłopak, jeśli kocha, to poczeka

PS Przyszła mi jeszcze jedna ewentualnosc na myśl - może Twój chłopak Cię po prostu nie pociąga, nie podnieca? Kochasz go? Ale ta pierwsza mozliwosc jest pewnie bardziej prawdopodobna

PS2 A co do antykoncepcji, to odradzam pigulki. Szkoda zdrowia

Edytowane przez imaginaria
Czas edycji: 2015-06-07 o 21:33
imaginaria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 18:45   #4315
Ra_Mehlaine
Przyczajenie

Seks analny nie jest fanaberią mojego chłopaka. Tak naprawdę to ja inicjowałam wszystko - począwszy od zwykłego przytulenia, na pieszczotach skończywszy. On by mnie nawet nie dotknął, gdybym powiedziała, że nie jestem gotowa. Szanuje mnie i moje decyzje. Nigdy mnie do niczego nie zmuszał ani nie namawiał. Gdy powiedziałam: "Nie", to nie było żadnej dyskusji. Obydwoje tego chcieliśmy i wszystkie decyzje dotyczące spraw łóżkowych podejmujemy wspólnie. Nie jestem głupią gąską, która zrobi dla chłopaka wszystko, byleby go zadowolić - jestem zdania, że w związku obydwie osoby muszą się nawzajem rozumieć, wspierać i szanować. Nie wyobrażam sobie ani zmuszania kogoś do czegoś, ani przystawania na robienie tego, czego się nie chce robić. Dlatego nie myśl, że się zrażę przez te czynności. O ile fizycznie nie sprawiają mi one większej przyjemności (być może to kwestia braku wprawy czy coś - zarówno ja jak i mój chłopak nie mieliśmy przed sobą żadnych przygód; nawet pierwszy pocałunek przeżyliśmy razem), to psychicznie mam straszną ochotę to robić.
A z czekaniem, to jesteśmy razem parę lat. Obydwoje ustaliliśmy, że nie rozpoczniemy współżycia przed ukończeniem przeze mnie pełnoletności. To mój wymóg. Jakaś taka fanaberia. I wiem, że gdybym uznała, że to jeszcze nie czas - on by poczekał. A jeśli nie, to nie jest mnie wart. Tyle, że wielokrotnie się przekonałam, iż mogę na niego liczyć. Po co z góry zakładać najgorsze.
Co do podniecania/pociągania - mnie nie podnieca i nie pociąga nic. Kobiety, mężczyźni, uprawiające seks pary... dla mnie to tylko ciała, nie wywołują u mnie żadnych reakcji. Ciało mojego chłopaka może nie jest najpiękniejsze i samo w sobie mnie nie pociąga, ale gdy zaczynamy się całować, dotykać - to pożądam go i pragnę kontynuacji pieszczot.

Jeśli nie tabletki, to co? Cholera, było zostać starą panną z kotami...

Edytowane przez Ra_Mehlaine
Czas edycji: 2015-06-08 o 18:46
Ra_Mehlaine jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 20:41   #4316
imaginaria
Raczkowanie

Wybacz, ale sama napisalas "Mam chłopaka, uprawiamy petting, seks analny i oralny - wszystko. Ale niekoniecznie dlatego, że mam na to ochotę. ", wiec zrozumialam, ze robisz to wbrew sobie, bo tak wynikalo z Twoich slow.
Nie wiem, moze to rzeczywiscie jest kwestia techniki, bo jak rozumiem Twoim problemem jednak nie jest brak checi do podejmowania czynnosci seksualnych, tylko brak orgazmu, tak? Jesli o to chodzi, to powinno to przyjsc z czasem, nie od razu Krakow zbudowano, musicie nauczyc sie swoich cial, nauczyc sie sprawiania sobie nawzajem przyjemnosci. W zyciu nie zawsze jest tak, jak w tych glupich komediach romantycznych , gdzie umierająca z pożądania para ląduje w lóżku na 1. pierwszej randce, i od razu przeżywa kosmiczny orgazm

A co do antykoncepcji, to naprawde sądzisz, ze wszystkie aktywne seksualnie kobiety nieposiadajace gromadki dzieci lykaja piguly? Jest przeciez wiele innych metod. Komputerki cyklu (np. LadyComp, Pearly) maja skutecznosc na takim samym poziomie co pigulki (naukowo udowodnione!), podobnie metoda objawowo-termiczna, sa tez prezerwatywy. I nie jest prawda, ze NPR to tylko dla katolikow i moherow, wystarczy sobie poczytac na forach, zeby zobaczyc, ze wiele kobiet stosuje te metode ze wzgledu na ekologicznosc tej metody i brak skutkow ubocznych, co jest bardzo wazne dla tej czesci kobiet, ktorych zdrowie absolutnie nie pozwala na branie antykow. Swoja droga, czytajac Twojego posta, jestem w szoku, co propaganda firm farmaceutycznych osiagnela, ze wiele mlodych osob, takich jak Ty, mysli, ze bez pigul, to albo gromadka dzieci, albo staropanienstwo i kot
Btw. Jesli uwazasz, ze tylko pigulki i nic wiecej, to po co zadajesz pytanie na temat antykoncepcji, skoro juz zdecydowalas, ze nie ma zadnej alternatywy?

Edytowane przez imaginaria
Czas edycji: 2015-06-10 o 00:46
Stary 2015-06-08, 22:03   #4317
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Ra_Mehlaine Pokaż wiadomość
Seks analny nie jest fanaberią mojego chłopaka. Tak naprawdę to ja inicjowałam wszystko - począwszy od zwykłego przytulenia, na pieszczotach skończywszy. On by mnie nawet nie dotknął, gdybym powiedziała, że nie jestem gotowa. Szanuje mnie i moje decyzje. Nigdy mnie do niczego nie zmuszał ani nie namawiał. Gdy powiedziałam: "Nie", to nie było żadnej dyskusji. Obydwoje tego chcieliśmy i wszystkie decyzje dotyczące spraw łóżkowych podejmujemy wspólnie. Nie jestem głupią gąską, która zrobi dla chłopaka wszystko, byleby go zadowolić - jestem zdania, że w związku obydwie osoby muszą się nawzajem rozumieć, wspierać i szanować. Nie wyobrażam sobie ani zmuszania kogoś do czegoś, ani przystawania na robienie tego, czego się nie chce robić. Dlatego nie myśl, że się zrażę przez te czynności. O ile fizycznie nie sprawiają mi one większej przyjemności (być może to kwestia braku wprawy czy coś - zarówno ja jak i mój chłopak nie mieliśmy przed sobą żadnych przygód; nawet pierwszy pocałunek przeżyliśmy razem), to psychicznie mam straszną ochotę to robić.
A z czekaniem, to jesteśmy razem parę lat. Obydwoje ustaliliśmy, że nie rozpoczniemy współżycia przed ukończeniem przeze mnie pełnoletności. To mój wymóg. Jakaś taka fanaberia. I wiem, że gdybym uznała, że to jeszcze nie czas - on by poczekał. A jeśli nie, to nie jest mnie wart. Tyle, że wielokrotnie się przekonałam, iż mogę na niego liczyć. Po co z góry zakładać najgorsze.
Co do podniecania/pociągania - mnie nie podnieca i nie pociąga nic. Kobiety, mężczyźni, uprawiające seks pary... dla mnie to tylko ciała, nie wywołują u mnie żadnych reakcji. Ciało mojego chłopaka może nie jest najpiękniejsze i samo w sobie mnie nie pociąga, ale gdy zaczynamy się całować, dotykać - to pożądam go i pragnę kontynuacji pieszczot.

Jeśli nie tabletki, to co? Cholera, było zostać starą panną z kotami...
Jeśli nie tabletki to plastry,zastrzyki, implant antykoncepcyjny, wkładka domaciczna, prezerwatywy, globulki, metoda objawowo termiczna ... i inne. Na boga, internet nie gryzie. A jeśli wolisz to możesz zapytać o poradę ginekologa, dobry na pewno znajdzie metodę odpowiednią dla ciebie.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-08, 22:53   #4318
imaginaria
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez aKatia Pokaż wiadomość
Jeśli nie tabletki to plastry,zastrzyki, implant antykoncepcyjny, wkładka domaciczna, prezerwatywy, globulki, metoda objawowo termiczna ... i inne. Na boga, internet nie gryzie. A jeśli wolisz to możesz zapytać o poradę ginekologa, dobry na pewno znajdzie metodę odpowiednią dla ciebie.
A ja bym tam ginekologa nie pytala, bo jesli akurat nie trafi na jakiegos bardzo dobrego gina, to jest ryzyko, ze lekarz bedzie zachwal glownie antykoncepcje hormonalna, bo na tym najwiecej zarabia (Czeste wizyty po kolejne recepty plus ewentualne profity od firm farmaceutycznych) A po drugie, takiemu lekarzowi wygodniej jest po prostu wcisnac tabletki, niz tlumaczyc metode Bilingsow
Stary 2015-06-08, 23:13   #4319
aKatia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez imaginaria Pokaż wiadomość
A ja bym tam ginekologa nie pytala, bo jesli akurat nie trafi na jakiegos bardzo dobrego gina, to jest ryzyko, ze lekarz bedzie zachwal glownie antykoncepcje hormonalna, bo na tym najwiecej zarabia (Czeste wizyty po kolejne recepty plus ewentualne profity od firm farmaceutycznych) A po drugie, takiemu lekarzowi wygodniej jest po prostu wcisnac tabletki, niz tlumaczyc metode Bilingsow
Ja mojego zapytałam i szczerze próbował mi doradzić ale i tak już w sumie byłam nastawiona na plastry.
aKatia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-06-09, 17:07   #4320
Alice61
Raczkowanie

Moja babcia miała kiedyś zapalenie żył,ale wiem,że leczyła je dość długo i chyba z tego wyszła. W każdym razie się nie pogorszyło.
Czy powinnam trzymać się z dala od antykoncepcji hormonalnej?
Alice61 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości