![]() |
#4291 |
Pełzanie
|
Dot.: Koty - część XI
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;53044645]Dziewczyny, mamy mozliwosc przygarnac bezdomnego kota (nie znam płci). Jednak zdecydowaliśmy sie dokocić i jak szukałam kotków, to zadzwoniłam do jednej pani, ale ona już ma chętnych na swoje małe, tylko że od 2 miesięcy do jej domu przychodzi jakiś kot młody, ona go dokarmia, odrobacza, ale nie może go wziąć do domu, bo mąż się nie zgadza. W schroniskach umywają ręce. Chciałam małego koteńka, ale serce mi się kraje, to by było skrajnie egoistyczne jakbym przeszła obok tego obojętnie. Oni się niedługo wyprowadzają z Londynu i Bóg jeden wie co się z tym kotem stanie jak nikt nie będzie go dokarmiać. Przychodzi do nich do domu codziennie, jak ich kocica się okociła, to ona, te 3 małe i matka spały razem w legowisku , bawią się razem
![]() Bier go ![]() ![]() ![]()
#4292 | |
Konto usunięte
|
Koty - część XI
Cytat:
Dzieki za odpowiedz. To mowisz, zeby brac do weterynarza od razu i zrobic testy rzutem na tasme? Ile sie czeka na wyniki i czy musze izolowac koty w tym czasie? Simba niedawno skonczyl 7 miesiecy takze koci gowniarz z niego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4293 |
Pełzanie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;53057835]Dzieki za odpowiedz. To mowisz, zeby brac do weterynarza od razu i zrobic testy rzutem na tasme? Ile sie czeka na wyniki i czy musze izolowac koty w tym czasie? Simba niedawno skonczyl 7 miesiecy takze koci gowniarz z niego[/QUOTE]
Warto kota zabrać do weterynarza, niech go zważy itp. Taki test w Polsce na białaczkę i FIV kosztuję ok 50 zł i wynik jest od razu, test robi się z krwi. To test płytkowy. Białaczka u kotów jest zaraźliwa, więc taki test dla spokoju warto wykonać. No i nie ma na białaczkę szczepionki (pomyłka, jest). Tak samo z FIV - to taki koci HIV, choroba niedoboru immunologicznego, dotyczy głównie kotów wychodzących. Ale oczywiście Twój kot nie musi być na to chory. Inaczej jest, jak się bierze kota z ulicy a inaczej z hodowli czy od kogoś z domu. ja swojego drugiego kota znalazłam w styczniu w kontenerze na śmieci. Kot zapchlony, zarobaczony, z kocim katarem i zapaleniem jelit. Zaraził pierwszego kota katarem (mimo szczepienia), chorowały jakieś 3 tyg. Poza tym nie było większych problemów z zapoznaniem się. Nie wiedziałam wtedy tyle co teraz, nie miałam nawet za bardzo jak ich odizolować.Test zrobiłam później, wyszedł negatywny. Twój kot nie musi być chory na nic, ale pewnie ma pchły i robaki. jeżeli Simba jest szczepiony to też nie ma się co za bardzo martwić, nawet jak coś złapie to lżej będzie to przechodził.
dumał nie dumał carem nie budiesz Edytowane przez carmageddon Czas edycji: 2015-10-10 o 13:40 |
![]() ![]() |
![]() |
#4294 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4295 |
Pełzanie
|
oo ale wpadka
![]()
#4296 |
Konto usunięte
|
Testy negatywne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4297 |
Naczelna Nastolatka
|
Alma, super
![]() ![]()
![]() |
#4298 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;53063442]Testy negatywne
![]() To juz? ![]() ![]()
#4299 |
Konto usunięte
|
Hej
![]() Wlasnie zadzwonilam do weta! Kastracje i sterylizacje maja 28. 10. Rano mam je zawiezc, a po zabiegach wet da znac, ale powiedzial ze przy kocicach odbior dopiero po poludniu, bo on musi sprawdzic czy wszystko jest dobrze i dopiero po 15-16 moge je odebrac. Juz sie boje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4300 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będzie dobrze ![]() Ranko jak tam kocię? Już po badaniach?
"Kiedyś traktowałem ludzi dobrze. Teraz - z wzajemnością" A. Hopkins Edytowane przez Kusum Czas edycji: 2015-10-12 o 13:18 Powód: 1 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4301 |
Kici kici miau miau
|
Niestety moj drugi kocur wyczail dziure w karmie - nie domknelam dobrze worka i po prostu rano sobie podjadl
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4302 |
Zakorzenienie
|
O 8 Kasia ma zabieg.. Stresuje się (oczywiście ja, kota niczego nie świadoma szaleje).
|
![]() ![]() |
![]() |
#4303 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cwaniak ![]() Muszę pochwalić trawę Gimpeta. Rośnie ekspresowo i koty ją bardzo lubią ![]()
![]() |
#4304 |
Rozeznanie
|
witam się jako nowa kocia mama!
od piątku wieczora jestem posiadaczką ok 2 miesięcznej kotki Rysi, mieszkam w bloku i jest to mój pierwszy kot. Wzięłam ją z ogłoszenia w necie, w sobotę miała trafić do schroniska dlatego długo się nie zastanawiałam, jest przeurocza, czysta, ładnie je, wiem od właściciela, że była odrobaczona no ale ma niestety pchełki, nie dużo widziałam może ze 2, 3 no i nie wiem jak się ich pozbyć;/ wszystkie krople stosuje się u starszych kotków, póki co pani w zoologicznym dała takie ziołowe i zobaczymy...jak będę miała zdrowe dziecko to wybiorę się z nią do weterynarza bo chyba musi być zaszczepiona? poza tym ma jakieś czarne plamki w uszkach i nie wiem czy to brud czy jakaś choroba?? |
![]() ![]() |
![]() |
#4305 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Na wstępie możesz ja wykąpać w szamponie dla kotów. A potem do weta po kropelki na pchły, obejrzenie uszu, szczepienie. Uważaj na te krople, bo niektóre są toksyczne dla kotów.
![]() |
#4306 |
Nie depcze krokusów
|
Nie zwlekaj z wizytą, bo inwazja pcheł bywa ciężka do opanowania w domu - dywany, zasłony, pościel...
![]() |
#4307 |
Rozeznanie
|
kąpanie mi poradziła też pani w sklepie zoologicznym i nie wiem czy tego nie zrobie mimo, że się obawiam reakcji kotka;/ jestem teraz trochę uwięziona w domu bo mam przeziębione dziecko i nie chodzi do przedszkola i gdyby nie .to już bym poszła wczoraj albo dziś do weta. Póki co ją wyczesałam na klatce schodowej na takim starym ręczniczku, który potem porządnie uprałam, sprzątam co dzień i trzepie kocyk na którym śpi kotek za każdym razem czy ubrania.
Te kropelki co kupiłam to pani powiedziała, że najbezpieczniejsze bo ziołowe. Czy wasze kotki też są takie łakome? moja Rysia jak tylko widzi, że coś się je to zaraz się wspina na kolana, na szyje, wchodzi do talerza, miałczy i domaga się by jej dać i to nie tylko wędline czy mięso z obiadu ale biały ser albo ciasto a nawet jak dawałam synkowi jogurt to mało mu nie weszła na buzie i musiała wylizać pudełeczko ![]() a zawsze ma w miseczce jedzenie, najbardziej jej smakuje karma Winston z Rossmana dla małych kotków bo Whiskasu nawet nie ruszyła... |
![]() ![]() |
![]() |
#4308 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Karmy z Rossmanna czy innych marketów nie są najlepsze dla kotów. Możesz je im oczywiście dawać od czasu do czasu jako smakołyk, ale podstawą diety powinno być coś bardziej mięsnego niż to 4%. Moja Kasia jest taka biedna ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4309 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Takiego malucha powinnaś wykąpać bez problemu. Zerknij na youtube są filmiki jak prawidłowo kąpać kota. Do roku ma prawo jeść bez ograniczeń. Rośnie, dużo biega i potrzebuje dużo energii. Nie ucz go jedzenia z talerzy, ludzkiego jedzenia, bo będzie to potem bardzo uciążliwe. Kot włażący do talerza, na blaty, stół to nic przyjemnego. Dawaj mu jeść kilka razy dziennie, ok. 6 posiłków w małych porcjach do roku. Ta karma z Rossa nie jest niestety najlepsza. Na pierwszej stronie wątku jest vademecum ![]() Większość karm jest dostępna na zooplus.pl w cenach lepszych niż stacjonarnie. Gratuluję zakocenia ![]() ---------- Dopisano o 15:54 ---------- Poprzedni post napisano o 15:52 ---------- Cytat:
Do wieczora sama pomaszeruje do kuwety i miski ![]()
![]() |
#4310 |
Rozeznanie
|
widzę, że jednak jeszcze mam braki w wiedzy nt żywienia kotków;/
dobrze, że u mnie praktycznie co dzień (prócz piątku) są obiady mięsne więc wczoraj pojadła mięsa z kaczki i indyka z zupy a przed chwilą wieprzowinki z gulaszu ![]() ![]() co mogę jej sama przyrządzać? zawsze mam jakieś mięsko na którym gotuje zupy dziecku a że ono mięsa jada tyle o ile więc zawsze mi zostaje i tak myślałam by jej rozdrabniać to mięsko np z odrobiną ziemniaków albo ryżem? Karmenka- biedna kicia;/ oby szybko doszła do siebie w załączniku zdjęcie kici z wieczora kiedy do nas trafiła i się odważyła wejść na łóżko |
![]() ![]() |
![]() |
#4311 |
Naczelna Nastolatka
|
Koty nie mogą jeść ludzkiego jedzenia. Solą wykończysz mu nerki.
#4312 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4313 | |
Zakorzenienie
|
Ma i normalnie się w nim zachowuje. I tak mi jej szkoda.
Wet kazał mi spryskiwać jej ranę octeniseptem 2 x dziennie. Czy mam zacząć od jutra czy dziś wieczorem? Nie pamiętam co on do mnie mówił, bo jak zobaczyłam sflaczałego kota o płaczliwym spojrzeniu to się wyłączyłam. Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4314 |
Rozeznanie
|
tylko trafić dobrą karmę widzę, że też ciężko;/
mięso na którym gotuję dziecku nie jest solone wcale bo ja dodaje na sam koniec gotowania jak już wyjmę mięso 2 szczypty soli do zupy (dlatego nikt go nie je bo jest nie słone zupełnie i ląduje w zamrażalce na pasztet lub pierogi) więc może być? dobrze, że jesteście doświadczone kociary to zawsze mogę się doradzić ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4315 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Do około roku kociaki jedzą ile chcą. Nie dawaj żadnego ludzkiego jedzenia (żadnych pasztetów, wędlin, kiełbas, gotowanego z rosołu itd.), od czasu do czasu ewentualnie można dać śmietanki lub mleko dla kotów, żółtko możesz także dawać. Broń boże jakieś ciasta czy coś z czekoladą (jest trująca dla kotów i psów) Cytat:
![]() No i gratuluję zakocenia ![]() ![]()
![]() |
#4316 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4317 |
Naczelna Nastolatka
|
Przepraszam ale psów tez nie można karmić resztkami!
![]() |
#4318 |
Zakorzenienie
|
Runej oszalał
![]() ![]() A Kasia już je, pije, sama wchodzi na łóżko. Całą noc na mnie leżała. Jeszcze odzyska władzę nad rudym i będzie ok. |
![]() ![]() |
![]() |
#4319 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja zaczynałam od Animondy Kitten: http://www.zooplus.pl/shop/koty/karm.../kitten/298186 Nie jest to super karma, ale na ma wszystko co potrzeba i jest tania. Dzienny koszt to poniżej 3zł. Polecam Ci kupić pakiet mieszany i notować, którą je ze smakiem - koty bywają wybredne. Poza tym możesz mu kupić suchą karmę, np.: http://www.zooplus.pl/shop/koty/prod..._kociat/136782 Mięso surowe czy lekko ugotowane - jakie będzie chciał jeść. Poza wieprzowiną ze względu na wirus aujeszkyego. Dobre będą surowe serduszka drobiowe, surowa albo gotowana pierś, wołowina - czasem są takie tłustsze skrawki w mięsnych. Kawałeczek łososia - ja odkrawam tą tłustszą część i daję kotu - ma dużo kwasów omega.
![]() |
#4320 |
Rozeznanie
|
dziękuje wszystkim za cenne rady, poczytałam jeszcze sporo w necie nt dawania surowego mięsa i mokrych karm dla kotka, teraz już wiem jak karmić moją księżniczkę by była zdrowa i szczęśliwa
![]() Karmenka- ja mam wesoło z jednym kotem i widzę, że z dwoma też jest jeszcze weselej hehe |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:28.