Dlaczego kochamy kotki? - Strona 144 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-01, 15:40   #4291
vadi
*sportaddict*

Dot.: Dlaczego KOCHAMY KoTkI??? :)

Cytat:
Napisane przez sintagma Pokaż wiadomość
no właśnie czekam na tza jak wróci jutro pujdziemy z pchlarzem do weta tam gdzie poleciłaś do tej kliniki( dużo słyszałam dobrego o niej) no i sie dopytam. Czytałam ze jednak ta sterylka jest najlepszym wyjsciem i chyba tak trzeba bedzie zrobic zwłaszcza ze sie przeprowadzam z mieszkania do domu gdzie po ogródku latają koty sąsiada i nie chce jej rozmnażac ani planowo ani przypadkowo,
Jezu, Sintagmo moja kochana
przywracasz mi wiarę w ludzi!
vadi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 15:46   #4292
sintagma
Wtajemniczenie

Ojej kocham zwierzęta i nigdy nie pozwoliłabym im cierpiec
czytałam na innym wątku Twój post o sterylizacji kota i te choroby jesli sie jej nie dokona mnie powaliły Kicie juz napewno czeka sterylka\
A powiedz mi prosze jak długo kot dochodzi do siebie po tym zabiegu? potrzebuje jakiejs specjalnej ochrony po? no i czy ranka jest duża?
Don’t you ever get lonely,
From time to time
Don’t let the system get you down
sintagma jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 15:57   #4293
vadi
*sportaddict*

Wiesz co, zwykle następnego dnia rano jest już w formie psychicznej, w fizycznej zwykle ok 2 dni po zabiegu, co jest problemem, bo szwy się trzyma tydzień i trzeba uważać, żeby szalejący kociak ich nie pozrywał
Nie przeraź się, jak po zabiegu kociak jeszcze parę godzin będzie się zataczał, wydawał dziwne dźwięki itp.-to skutek narkozy.
Koty nie kochają też ubranek pooperacyjnych ale coś za coś. Przy nowej metodzie cięcia (ok 2 cm zamiast ok 5) często jest w ogóle niepotrzebne
Kociak musi iść na zabieg na czczo, po zabiegu też nie powinien do rana jeść, za to pić ile wlezie. Zresztą i tak jeść im się po narkozie nie chce, za to mogą wymiotować trochę. Do zdjęcia szwów kotek też powinien jeść mniej chrupek, żeby łatwiej qpkał i nie pozrywał szwów itp.
Hm... to chyba tyle

No i bardzo bym chciała, żeby wszyscy myśleli tak jak Ty, bo czasami jak czytam posty w stylu - sterylka nie, bo nie, to aż się przykro robi :/

edit: znalazłam jeszcze coś takiego - wszystko o tym, co robić przed i po sterylce http://www.vetserwis.pl/operacja_kot.html
Stary 2008-09-01, 16:01   #4294
sintagma
Wtajemniczenie

Ojej to szwy trzeba sciągać? a nie ma takich które sie rozpuszczają? Pytam bo kompletnie nie mam o tym pojęcia
Ps wielkie dzięki Vadi za wszystkie odpowiedzi jestes takim dobrym duszkiem tego forum
Ojoj przeczytałam własnie na wet servis ze są takie nici i stosuje sie szew kosmetyczny-super
From time to time
Stary 2008-09-01, 16:10   #4295
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Ojej to szwy trzeba sciągać? a nie ma takich które sie rozpuszczają? Pytam bo kompletnie nie mam o tym pojęcia
Ps wielkie dzięki Vadi za wszystkie odpowiedzi jestes takim dobrym duszkiem tego forum

dzięęęęęęęęęęęęęęeki <cegła>
Cytat:
Ojoj przeczytałam własnie na wet servis ze są takie nici i stosuje sie szew kosmetyczny-super
ja Ci powiem tak - zdjęcie szwów nie boli, oczywiście, jeśli coś się nie paprze, a na kontrolę i tak trzeba iść, żeby wet zobaczył, czy się wszystko dobrze goi, więc w sumie co za różnica
U mnie - jeśli dobrze pamiętam - podczas wszystkich 3 sterylek były zdejmowane szwy, a napewno podczas 2. A te wewnętrzne napewno są rozpuszczalne - to logiczne
Blizna po tym jest nawet ciężko wymacywalna A napewno nic nie widać z zewnątrz, jest ona tak cienka, że futerko zakrywa wszystko elegancko

Aha i dzień po, i 2 dni po zabiegu trzeba iść na zastrzyk antybiotykowy, o ile dobrze pamiętam
Stary 2008-09-01, 16:14   #4296
loss_lauri
Zakorzenienie

są - półdzika kotka, którą dokarmian po sterylce została zszyta właśnie samorozpuszczalnymi, bo nie wiedziałam, czy uda mi się ja znowu, na zdjęcie złapać.
vadi - przez te twoje zdjęcia padłam.
sintagmo - czy to twoja hodowla?. jejku jakie te main coony sa wielkie.
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 16:17   #4297
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
są - półdzika kotka, którą dokarmian po sterylce została zszyta właśnie samorozpuszczalnymi, bo nie wiedziałam, czy uda mi się ja znowu, na zdjęcie złapać.
a to mozna sobie zażyczyć po prostu? droższe to jest?
Cytat:
vadi - przez te twoje zdjęcia padłam.
ja wczoraj też
Cytat:
sintagmo - czy to twoja hodowla?. jejku jakie te main coony sa wielkie.
z czego duża część to futro
Stary 2008-09-01, 16:27   #4298
sintagma
Wtajemniczenie

właśnie czytam o sterylkach na tym servisie i z jednej strony jestem przerażona,a z drugiej wiem ze to konieczność. Ale widze ze nie mam sie czego bac skoro to jednak ma zawsze wiecej plusów niz minusów. Wole zeby była wesoła i zdrowa niż...brrr miała kocurki z kotem sąsiada.Moim zdaniem rozmnazaniem niech sie zajmują profesjonalni chodowcy bo jak patrze na te biedne kotki choćby z schroniska na paluchu to az mi sie ryczec chce.Boże ze Ci ludzie nie mają sumienia? Kiedyś mojej przyjaciółki kotka kociła sie raz za razem,miała po 4-6 małych i pytam sie jej co ona robi z tymi kociętami?! dlaczego nie wysterylizuje? przecież to nie są jakies kolosalne koszta,nie,bo ona woli jak jej tata je utopi,a kotka znów w ciązy...ręce mi opadły jak mi jej ojciec powiedział ze one nic nie czują bo on je topi jak są jeszcze slepe! nie wytrzymałam,dałam jej pieniądze na sterylke skoro ona nie chciała dac bo mi sie az serce kroiło,pytam sie miesiąc puzniej czy była a ona ze nie,bo kase wydała na co innego...no i sie pokłuciłysmy...skoro nie moge walczyc z innymi o dobro dla zwierzaków,zaczne od siebie,może bede jakimś przykładem?...
loss-lauri nie ja nie mam zadnej chodowli,te ostatnie zdjęcia są z neta ja mam jednego paciorka
no maine coony mają do metra dł i do 15 kilo,są megaśne
From time to time
Stary 2008-09-01, 16:32   #4299
vadi
*sportaddict*

Jezu, Sintagma, nawet nie pisz takich rzeczy, bo mam ochotę mordować
A sterylka nie taka straszna w praktyce.
Co oczywiście nie przeszkadza mi schizować i ryczeć do czasu, aż nie dostanę kociaka po wszystkim w swoje ręce
Stary 2008-09-01, 16:50   #4300
201707171013
Konto usunięte

U mnie kiedy okociła się mama Gruszki chciałam oddać 3 kociaki do schroniska (mama pozwala tylko na 1 kota, a było 6) Przy bramie mama zastała pracownika, który stwierdził, że trzeba było koty utopić, a nie teraz do schroniska przynosić.
201707171013 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-01, 16:57   #4301
sintagma
Wtajemniczenie

wierzyć sie nie chce-i to pracownik schroniska! Az mnie rece swieżbią na takich"ludzi"
From time to time

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-01, 18:45   #4302
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez vadi Pokaż wiadomość
a to mozna sobie zażyczyć po prostu? droższe to jest?

ja wczoraj też

z czego duża część to futro
właśnie - to takie puchate olbrzymy choć z 'włochaczów'ja wolę norwegi
Cytat:
właśnie czytam o sterylkach na tym servisie i z jednej strony jestem przerażona,a z drugiej wiem ze to konieczność. Ale widze ze nie mam sie czego bac skoro to jednak ma zawsze wiecej plusów niz minusów. Wole zeby była wesoła i zdrowa niż...brrr miała kocurki z kotem sąsiada.Moim zdaniem rozmnazaniem niech sie zajmują profesjonalni chodowcy bo jak patrze na te biedne kotki choćby z schroniska na paluchu to az mi sie ryczec chce.Boże ze Ci ludzie nie mają sumienia? Kiedyś mojej przyjaciółki kotka kociła sie raz za razem,miała po 4-6 małych i pytam sie jej co ona robi z tymi kociętami?! dlaczego nie wysterylizuje? przecież to nie są jakies kolosalne koszta,nie,bo ona woli jak jej tata je utopi,a kotka znów w ciązy...ręce mi opadły jak mi jej ojciec powiedział ze one nic nie czują bo on je topi jak są jeszcze slepe! nie wytrzymałam,dałam jej pieniądze na sterylke skoro ona nie chciała dac bo mi sie az serce kroiło,pytam sie miesiąc puzniej czy była a ona ze nie,bo kase wydała na co innego...no i sie pokłuciłysmy...skoro nie moge walczyc z innymi o dobro dla zwierzaków,zaczne od siebie,może bede jakimś przykładem?...
loss-lauri nie ja nie mam zadnej chodowli,te ostatnie zdjęcia są z neta ja mam jednego paciorka
no maine coony mają do metra dł i do 15 kilo,są megaśne
aha - ciekawe jak wielki będzię twój mainkunek.
Cytat:
Jezu, Sintagma, nawet nie pisz takich rzeczy, bo mam ochotę mordować
A sterylka nie taka straszna w praktyce.
Co oczywiście nie przeszkadza mi schizować i ryczeć do czasu, aż nie dostanę kociaka po wszystkim w swoje ręce
no właśnie - ja przeżyłam 5(!) i to metoda otwartą, czyli tydzień nie spuszczania kici z oka, żeby nie zdjęła ubranka żeby nie skakała, no ale już jest dobrze - zabieg robiła im taka fajna wetka która - wiedząc, ile mam kotów - dała mi ogromną, 'hurtową' zniżkę, podobnie z kastracją 6 kocurków wetka - sama zakochana w swojej biszkoptowej persiczce

Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
U mnie kiedy okociła się mama Gruszki chciałam oddać 3 kociaki do schroniska (mama pozwala tylko na 1 kota, a było 6) Przy bramie mama zastała pracownika, który stwierdził, że trzeba było koty utopić, a nie teraz do schroniska przynosić.
ja bym z chęcią takiego pracownika gdzieś wepchnęła - przepraszam za tak ostre słowa, które mogą niektórych bulwersować ale ja okrucieństwa wobec zwierząt a zwłaszcza kotów - nie zdzierżę.
Stary 2008-09-01, 18:59   #4303
vadi
*sportaddict*

oj tak, Loss_Lauri, jak słyszę o podobnych rzeczach, to mi się agresor włącza i jak normalnie nie jestem z tych za bardzo fikających to jak bym zobaczyła, że ktoś krzywdę robi itp., to nie ręczę za siebie
wg mnie krzywdzenie zwierząt i dzieci to najgorsze bydlactwo i dno, jakiego można się dopuścić :[
Stary 2008-09-01, 21:39   #4304
Majka184
Raczkowanie

sintagmo cudne te kociaki a któryś z nich to twój??

Vadi dobrze ze napisałaś o tej sterylce bo ja ide z moją za miesiąc bo akurat bedzie 6 miesiecy i chcialam sie troche dowiedzieć
Stary 2008-09-02, 07:25   #4305
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Majka184 Pokaż wiadomość
Vadi cudne te zdjęcie
A nie wiem któraś z was karmi kotka gerberem?to te jedzonko dla bobasków?/
/Tak, to te gerbery dla dzieciaków
Cytat:
no właśnie czekam na tza jak wróci jutro pujdziemy z pchlarzem do weta tam gdzie poleciłaś do tej kliniki( dużo słyszałam dobrego o niej) no i sie dopytam. Czytałam ze jednak ta sterylka jest najlepszym wyjsciem i chyba tak trzeba bedzie zrobic zwłaszcza ze sie przeprowadzam z mieszkania do domu gdzie po ogródku latają koty sąsiada i nie chce jej rozmnażac ani planowo ani przypadkowo,
Rozsądnie, bartdzo rozsądnie
Cytat:
Napisane przez Literka96 Pokaż wiadomość
I to Pracownika Schroniska?
Stary 2008-09-02, 08:13   #4306
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
oj tak, Loss_Lauri, jak słyszę o podobnych rzeczach, to mi się agresor włącza i jak normalnie nie jestem z tych za bardzo fikających to jak bym zobaczyła, że ktoś krzywdę robi itp., to nie ręczę za siebie
wg mnie krzywdzenie zwierząt i dzieci to najgorsze bydlactwo i dno, jakiego można się dopuścić :[
właśnie - gdybym sama była świadkiem takiego zajścia to też bym przestała się kontrolować.
Stary 2008-09-02, 08:26   #4307
vadi
*sportaddict*

dzieńdoberek
w nocy Pchełka uskuteczniła włam pod mój łokieć, wtulenie w mój bok + intensywne mruczando. Jestem zakochana i niewyspana
Stary 2008-09-02, 08:28   #4308
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
dzieńdoberek
w nocy Pchełka uskuteczniła włam pod mój łokieć, wtulenie w mój bok + intensywne mruczando. Jestem zakochana i niewyspana
A moja miała drugie kłucie tyłka+krople do oczu i jeszcze 3 dni tak, ale powinno byc ok

W ogóle je gotowaną rybkę i... żre gotowanego kurczaka Jak jej dałam ugotowanego kurczaka to tak jadła, że aż cała się trzęsła
Stary 2008-09-02, 08:35   #4309
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Napisane przez hihi Pokaż wiadomość
A moja miała drugie kłucie tyłka+krople do oczu i jeszcze 3 dni tak, ale powinno byc ok

W ogóle je gotowaną rybkę i... żre gotowanego kurczaka Jak jej dałam ugotowanego kurczaka to tak jadła, że aż cała się trzęsła
współczuję tych kropli - moja supergrzeczna Pchełka wiła sie przy tym jak piskorz, płakała i ogólnie była bardzo nieszczęśliwa

A dziś idziemy pokazać brzusia pani wet.

A u kota Tż na usg NIE znaleziono jąder co nie znaczy, że ich nie ma. Nie wiem juz co robić, po prostu
Stary 2008-09-02, 08:38   #4310
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
współczuję tych kropli - moja supergrzeczna Pchełka wiła sie przy tym jak piskorz, płakała i ogólnie była bardzo nieszczęśliwa
No coś Ty? Moja się troszkę buntuje, ale jak pogadam chwilę do niej to zakroplenie obu oczu zajmuje minutke i kot niemal nie zauważa tego
Cytat:
A dziś idziemy pokazać brzusia pani wet.
No, to czekamy na wyniki.
A ja czekam na qpkę
Cytat:
A u kota Tż na usg NIE znaleziono jąder co nie znaczy, że ich nie ma. Nie wiem juz co robić, po prostu
I cooo?
Stary 2008-09-02, 08:46   #4311
vadi
*sportaddict*

Cytat:
No coś Ty? Moja się troszkę buntuje, ale jak pogadam chwilę do niej to zakroplenie obu oczu zajmuje minutke i kot niemal nie zauważa tego
farciaro
moja czekała grzecznie do momentu, w którym kropla odrywała się od dozownika i leciała w kierunku oczka. uznawała to za idealny moment, żeby mrugnąć
Cytat:
No, to czekamy na wyniki.
A ja czekam na qpkę
znowu? ale lepiej z maluszkiem?
Cytat:
I cooo?
NIE WIEM
najpierw zrobimy ogólne badania, może coś z nerkami powoduje to zachowanie? (kiedyś szwankowały). Chociaz jak dla mnie to jest typowe szaleństwo hormonów, a zrobić coś trzeba PRZED 1 rują Pchełki, bo wolę nawet nie myślec, co by było, gdyby...
Stary 2008-09-02, 08:52   #4312
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
farciaro
moja czekała grzecznie do momentu, w którym kropla odrywała się od dozownika i leciała w kierunku oczka. uznawała to za idealny moment, żeby mrugnąć
To moja patrzała na mnie z wyrzutem w gałach i nie mrugała, aby miec pewność, że ten wyrzut zauważyła
Cytat:
znowu? ale lepiej z maluszkiem?
Wczoraj zjadła 1/3 fileta z morszczuka (taki kawałek 7cm/7cm) ugotowanego i... popchneła to gotowanym kurczakiem (tego zjadła 2 razy tyle co ryby), popiła wodą i uznała, że może szaleć Wzdęć żadnych nie było, żadnego bębenka, wszystko w porządku, więc licze na to, że jak wrócę do domu to będzie qpka
Cytat:
NIE WIEM
najpierw zrobimy ogólne badania, może coś z nerkami powoduje to zachowanie? (kiedyś szwankowały). Chociaz jak dla mnie to jest typowe szaleństwo hormonów, a zrobić coś trzeba PRZED 1 rują Pchełki, bo wolę nawet nie myślec, co by było, gdyby...
Pchełka jeszcze troszkę czasu ma, więc nie denerwuj się dodatkowo, tylko po prostu badajcie Kota...
Stary 2008-09-02, 08:55   #4313
vadi
*sportaddict*

Cytat:
To moja patrzała na mnie z wyrzutem w gałach i nie mrugała, aby miec pewność, że ten wyrzut zauważyła

to takie typowo... kocie

Cytat:
Pchełka jeszcze troszkę czasu ma, więc nie denerwuj się dodatkowo, tylko po prostu badajcie Kota...
przeczytałam:
"więc nie denerwuj się dodatkowo, tylko po prostu zabijcie Kota.."
Stary 2008-09-02, 08:58   #4314
hihi
Zakorzenienie

Cytat:
przeczytałam:
"więc nie denerwuj się dodatkowo, tylko po prostu zabijcie Kota.."
Twoja podświadomość jak widzę znalazła rozwiązanie problemu
Stary 2008-09-02, 09:06   #4315
vadi
*sportaddict*

Cytat:
Twoja podświadomość jak widzę znalazła rozwiązanie problemu

nie no, kocham tego mini-jajecznego drania, chociaż nie ukrywam, że jego zachowanie doprowadza mnie ostatnio do pulsowania żyłki na szyi
nawet na Pchełkę się drze, na szczęście Pchełka jest luzakiem i ma to gdzieś

Jezuu, wątek 'pokażę Wam mojego kota' rządzi
parę przykładów:
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...6&d=1145884960
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1156493637
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...2&d=1158964258
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1159030263
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...0&d=1159042492
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...8&d=1159448112
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...9&d=1172441299 (Lola mojej mamy jest prawie identyczna )
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...1&d=1172754006
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...7&d=1179600749
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...6&d=1179602409
http://www.wizaz.pl/forum/attachment...5&d=1179603264 (Hihi - Twój drapak? )
Stary 2008-09-02, 09:17   #4316
hihi
Zakorzenienie

Cytat:

nie no, kocham tego mini-jajecznego drania, chociaż nie ukrywam, że jego zachowanie doprowadza mnie ostatnio do pulsowania żyłki na szyi
nawet na Pchełkę się drze, na szczęście Pchełka jest luzakiem i ma to gdzieś
Będzie dobrze, zobaczysz
Zdjęcia boskie, ale ja mam drapak inny
Stary 2008-09-02, 19:31   #4317
KrystynaO
Rozeznanie

Gdzieś zgubił mi się wątek o żywieniu kotów, to zapytam tutaj.
Sklepik koło mnie zaczął sprowadzać szwedzką karmę BOZITA, pasztety i galaratki pakowane w kartoniki jak na mleko. 93% mięsa i bez konserwantów, ale nie tanie 5,50 za 370g. Jest to pierwszy pokarm z wyższej półki , który zasmakował moim grymaśnicom. Myślicie, że warto się na to przestawić? (do tej pory jadły puszki Felix)
KrystynaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-02, 19:46   #4318
loss_lauri
Zakorzenienie

skład wygląda obiecująco, a cena - w porównaniu np do sheby - całkiem przystępna. szkoda, że u mnie nie ma takiego jedzenia.
Stary 2008-09-02, 20:05   #4319
KrystynaO
Rozeznanie

Hmm, jak będą mieć zbyt (a podobno mają) to ta cena może długo nie przetrwać. Mnie się bardzo podoba ta bardziej ekologiczna forma opakowania, bo już niedobrze mi się robi na widok tych pustych puszek. Kupiłam im na razie parę kartoników dla urozmaicenia i zobaczymy.
KrystynaO jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-02, 20:11   #4320
loss_lauri
Zakorzenienie

zwłaszcza, ze z metalowych puszek do jedzenia może przenikac ołów
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości