|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 | |
Raczkowanie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4322 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Norko piekne masz okazy i jak dziewczyny mowia widok za oknem rowniez zachwycajacy ![]() ![]() Oswiadczam ![]() ![]() ![]() Troche mi smutno,bo juz calkowicie brak miejsca na nowe storaski,moze kwitnace bym na sile gdzies upchala,ale pozniej gdy sobie spia nie ma gdzie ich dawac ![]() ![]() ![]() Dolaczam fotki moich nowinek i cymbidium,ktore otwera kwiatuchy.Choc kilka opadlo mam nadzieje,ze reszta sie utrzyma. Pozdrawiam i zycze milego wieczorka i cieplych dni,podobno nadchodzi ochlodzenie-chyba juz wszyscy mamy dosc tej zimy ![]()
#4323 |
Zakorzenienie
|
Bierko, przecudne storki
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4324 |
Raczkowanie
|
Bierko nie da sie ukryć piękne masz okazy!!!!!
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4326 |
Zakorzenienie
|
Pojechalam z moim TZ do miasta i takich falkow jeszcze nie widzialam
![]() ![]() ![]() ![]() Bierko dzieki ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4327 |
Zakorzenienie
|
Codziennie wracając z pracy przechodzę obok kwiaciarni, a tam nadal ten żółty storczyk, kusi i kusi.
![]() ![]() ![]() Autobusem jadę tak z 45 minut z przesiadkami na mrozie... |
![]() ![]() |
![]() |
#4328 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4329 |
Zakorzenienie
|
Przyznam sie ze ja w papier pakuje - opisywalam kilka postow wczesniej i cala ta pake wkladam w reklamowke. Jeszcze nic mi nie zamarzlo a wiozlam az 700km z Oslo falka przy mrozach -14
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4330 |
Raczkowanie
|
cześć! mam problem może wy mi pomożecie. z ro temu dostałam pierwszego storczyka. przekwitł, potem wypuścił boczny pęd i zakwitł znowu. gdzieś w necie się doczytałam, że po kwitnieniu trzeba dać kwiatuszkowi odpocząć, wynieść go w ciemne i chłodne miejsce i odciąć (było dokładnie opisane miejsce cięcia). i tak też zrobiłam. teraz kwiatek powoli drewnieje od tego miejsca gdzie został odcięty i nie chce zakwitnąć. czy on już jest na stracenie? z liśćmi na dole nic złego się nie dzieje, przeciwnie rozrastają się.
możecie mi coś poradzić? z góry dziękuję! i pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#4331 |
Zadomowienie
|
Nie trzeba przenosić w ciemne i chłodne miejsce tuż po przekwitnięciu i nie trzeba obcinać zielonego pędu. To można zrobić ale nie trzeba. Jeśli kwiatek jest wyjątkowym uparciuchem i np. po roku wciąż nie chce zakwitnąć to wtedy można mu "pogorszyć" warunki i przenieść w chłodniejsze miejsce i ograniczyć podlewanie. Jeśli kwiatek ma ładne, jędrne, zielone liście to wszystko jest ok. Jedne zakwitają szybciej inne potrzebują więcej czasu. Jeśli łodyga schnie to znaczy że storczyk zadecydował że już jej nie potrzebuje i jak całkiem zdrewnieje należy ją odciąć. Pewnie z czasem wypuści nową łodygę. Storczyki uczą cierpliwości.
![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4332 |
Przyczajenie
|
Storczykomaniaczki dawno mnie tu nie było ale taki los kobiet pracujących
![]() Jakiś czas temu pisałam o moim żółtym kwitnącym falku tak jak radziłyście, przesadziłam, podlewam bo to nowe podłoże mieszanka Substal i kora jest strasznie przewiewne i robię okłady na liście. Niby wielkiej zmiany nie ma ale nic gorszego się nie dzieje, kwiatki powoli marnieją ale on już kwitnie 4 miesiące więc to raczej naturalne, liście jeszcze są trochę miekkie ale nie zółkną to chyba światełko w tunelu, że życie tam jest? ![]() a teraz kolejne problemy mam Dendrobium Nobile, we wrześniu przestało kwitnąc i wyniosłam w ciemne miejsce z niższą temperaturą ograniczyłam podlewanie i nic tylko nowa bulwa - ta środkowa rośnie jak szalona. Gdzie pojawiają się nowe kwiaty na tej nowej? I jak długo trzeba czekać? A co zrobić ze starymi? Usunąć? Edytowane przez ebudka Czas edycji: 2010-02-11 o 14:32 |
![]() ![]() |
![]() |
#4333 |
Przyczajenie
|
i kolejne pytania. falek, którego przesadziłam w nowe podłoże wypuszcza nowy pęd bo stary już zamiera jemu od jakiegoś czasu ale dwa zewnętrzne liście od środka zaczynają żółknąć, pomimo iż wewnętrzny i środkowy są ciemno zielone i nie tracą turgoru. czy to normalne? czy mam się niepokoić? co teraz?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4334 |
Przyczajenie
|
i ostatni problem jakieś trzy tygodnie temu kupiłam w castoramie tego białego Phalaenopsisa i ma dużo pączków ale żaden nie rozkwita a niektóre robią się brązowe i zasychają. czy to wynik aklimatyzacji storczyka do nowego miejsca? bo dla porównania ten czerwony dostałam w tym samym czasie i pąki rozkwitły. Maja 77 pisze, że storczyki uczą cierpliwości i to jest rzeczywiście prawda, smutek gdy coś się złego dzieje a taka radość z nowego pędu, pączka
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4335 |
Zakorzenienie
|
Ebudla zaden lisc nie jest niesmiertelny i po pewnym czasie umiera, u storczykow tez. Spoks wyglada na to ze on sobie juz przezyl wystarczajaco dlugo. Niepokoic powinno kiedy mlode liscie z gory rosliny zolkna, nie te z dolu. Co do twoich paczkow - widocznie biedactwo zmarzlo po drodze do domu i dlatego mu paczki opadly. Nie ty pierwsza to przezylas ja juz sie naumialam na bledach i teraz jak zimno jest to delikwenty szczelnie pakuje w papier
![]() Zgrzeszylam lasencje. TZ mnie skutecznie odstraszyl w poniedzialek od zakupu ale dzisiaj bylam w miescie i kupilam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4336 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, wlasnie ogladalam sobie swoje storki i zauwazylam, ze w dwoch korzenie wychodza juz dolek
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4337 |
Zakorzenienie
|
Karolinusienka z zasady storczyki lepiej kwitna jak sa wlasnie w przyciasnawej doniczce dlatego tez radzi sie je nie przesadzac do wiekszej jesli system korzeniowy tego nie wymaga tylko wymienic podloze i wyciac co uschlo lub zgnilo (albo wsadzic w doniczke o centymetr wieksza). Skoro kwitna to zostaw je w spokoju, najlepiej przesadzac storki z poczatkiem wiosny kiedy cala roslinka budzi sie do zycia - latwiej sie regeneruje. Wiec poczekaj az przekwitna. U mnie niestety wiekszosc przerosla stara doniczke
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4338 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() uczą cierpliwości, i to bardzo! pozdrawiam! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4339 |
Zakorzenienie
|
Kasiucha to ze ped usycha nie oznacza ze roslinka umrze. Spokojnie, gdy ped bedzie koloru jasnego drewienka znaczy ze usechl, ja tam nie czekam az on tak do konca uschnie bo latwiej jest uciac jak jeszcze troche dycha
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4340 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4341 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() wlasnie chcialam zakupic te szklane donniczki, podobaja mi sie bardzo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4342 |
Przyczajenie
|
a co radzicie z tym moim Dendrobium Nobile?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4343 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4344 |
Konto usunięte
|
Cześć Dziewczyny
![]() Możecie ocenić mojego Storaczka ? Moja mamuśka go sobie kupiła, ale ja się nim zajmuję jak i resztę kwiatów w domu. Mam z nim jeden problem i nie wiem gdzie popełniam błąd. Zawsze jak zbliża się do kwitnięcia.. to obumierają mu pączki - tak jakby zmarzły. Pokój mam ciepły. Stoi na oknie, gdzie roleta na noc jest zaciągania, pod oknem kaloryfer - wiec raczej nie ma możliwości zmarznięcia - chyba, ze się mylę ? Pierwsze i drugie zdjęcie - pączek ten właśnie "zmarznięty". Trzecie i czwarte - korzenie + całkowity wygląd. Ostatnie - pączki zdrowe. PS. I jakbyście mogły zidentyfikować gatunek. ![]() Edytowane przez 201704240951 Czas edycji: 2010-02-12 o 14:32 Powód: dopisek |
![]() ![]() |
![]() |
#4345 |
Zakorzenienie
|
Wydaje mi się, że to wina ciepłego powietrza z kaloryfera, dlatego usychają pączki.
Moje storki też stoją nad kaloryferami, pączki mi nie opadają, ba na noc, kiedy mocniej grzeją wieszam mokry ręcznik, mają ciepło i wilgotno, bo wilgoć z ręczników paruje, polecam Była któraś dziś w lidlu? jak te storczyki? |
![]() ![]() |
![]() |
#4346 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4347 |
Zakorzenienie
|
Niestety już nie ma tego żółciaka w kwiaciarni, może to lepiej bo nie miałabym go gdzie dać.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4348 |
Zakorzenienie
|
ja byłam mimo krakania wcześniej ze poprzednio kupiony w Lidlu był jak obnośna menazeria.
Były wyjątkowo ładne (falki biskupie 2 pędowe, blado-żółte w różowe kropeczki i z różowa warżką tez 2 pędowe i białe na jednym pedzie ale rozgałęzionym) i jakieś chyba cambrie w róznych kolorach - każda inna. Wyszłam z 2 pędowym bladożółtym w rózowe kropeczki z rózowa warżaką. Od razu ubiłam w nim pajączka ![]() ![]() A święty Walenty właśnie przyniósł mi pięknego białaska, wielkiego jak mamut. ![]() A się zarzekałam jak żaba błota, ze więcej jak 3 storczyków mieć nie będę, bo mi się więcej na parapecie w łazience nie mieści. A teraz rozlazły się po całym domu, koty jakoś je omijają, a mąz gdacze że te storczyki to jak koty, kiedyś przyjdą do naszego łóżka i nas pożrą żywcem ![]()
#4349 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Muszę Wam się pochwalić, że reanimowany storczyk właśnie wypuszcza dwa pędy/korzenie ![]() ![]() Znajomi mówili, żeby go wyrzucić, nie posłuchałam i chyba odżyje ![]() Pozdrawiam wszystkie storczykomaniaczki! Czy któraś orientuje się, co najlepiej zrobić po przekwitnięciu dendrobium nobile? Obciąć stare bulwy czy zostawić? |
![]() ![]() |
![]() |
#4350 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Dzięki za rady ![]() Jak zakwitnie to się pochwalę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:01.