Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY - Strona 145 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dermatologia

Notka

Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-02, 18:00   #4321
Gial
Raczkowanie

Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY

Witam! Chciałabym się was poradzić drogie Wizażystki
Stosuję:
do mycia twarzy żel: Effaclar- La Roche-Pasay (do cery tłustej i wrażliwej)
chodzę do dermatologa i przyjmuję antybiotyk: Unidox Solutab, do tego pani dermatolog przepisała mi na buźkę Duac
łykam Skrzypowitę i pije dużo wody niegazowanej, zrezygnowałam z czekolady i mleka.
Fluid jaki używam to fluid antybakteryjny Under Twenty
Co polecacie jeszcze do mojej skóry?("kaszka" na czole, okolice brody liczne pryszcze- czasami pojawiają się "gulki" ropne ;/)
Proszę o rady, może coś ciekawego polecicie lub z czego mam zrezygnować ? A i planuję zastosować wymienione tutaj domowe sposoby.
Pozdrawiam

Edytowane przez Gial
Czas edycji: 2012-03-02 o 18:02
Gial jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-03, 22:12   #4322
McTripura
Przyczajenie

Witam.
Wyczytałam tu dużo ciekawych porad, z których muszę skorzystać.
Ja chciałabym wam polecić Borasol - Jest jak tonik. Ja mam problemy z trądzikiem od dłuższego czasu i choć może mam jeszcze trochę wyprysków Borasol robi swoje. Można go kupić w aptece za ok. 5 zł, ale uwaga nie polecam go osobą ze suchą skórą, borasol mógł by ją za bardzo wysuszyć. Chciałam wam jeszcze polecić sok z cytryny + woda. Ale widzę, że został już tu wymieniony. Ja osobiście muszę wypróbować maseczkę drożdżową i cynamonową, sok z aloesu oraz Pastę Lassoni ( czytałam, że może pomóc). Jeszcze jedna rzecz wyczytałam, że pomaga też witamina A i E. Czy ktoś to wypróbował?
Pozdrawiam
McTripura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-04, 09:16   #4323
prettysimple
Zadomowienie

Mała poprawka, pasta Lassari
Ja łykałam miesiąc witaminę A+E, ogólnie stan mojej cery się poprawił, nie jest już taka ściągnięta i łuszcząca się, ale pewnie przy dłuższym czasie łykania być może rezultaty byłyby lepsze.
Soku z aloesu nie próbowałam, więc nie wiem, czy byłby efektywny. Hydrolat z aloesu może nawilżać i przyspieszać gojenie się ranek po trądziku.
Stary 2012-03-05, 07:03   #4324
Martchas
Przyczajenie

wypróbuj płyn Urt Oil - polecam z czystego serca a po przemyciu i odczekaniu kilkunastu minut krem Ziaja Aloesowy(lub inny twój sprawdzony nawilżajacy). na prawdę warto. Jeśli masz bulwy Pasta Lasari (czyli pasta cynkowa)
Skoro stosujesz Duac (moim zdaniem bardzo dobry) możesz również stosować po przemyciu Urt Oil - ja też tak robiłam. I proponuję nie stosować dużo specyfików a bron boże nie zmieniać ich co chwilę. Zeby zobaczyc efekt nie wystarczy posmarować się przez 2/3 dni a taka częsta zmiana kosmetyków nie wpływa dobrze.

Edytowane przez Martchas
Czas edycji: 2012-03-05 o 07:09
Martchas jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 18:16   #4325
Ekstazaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez BellezaHadassa Pokaż wiadomość
Ja z trądzikiem walczę już 5 lat. Ile można?! Powiem, że mi osobiście pomaga zwykłe mydło i "clean deeper" czyli żel-peeling od Nivea Visage. Słyszałam też, że nakładanie pasty do zębów pomaga zwalczyć to utrapienie nie jednej z nas. Czytając te wasze wypowiedzi można się sporo nauczyć Osobiście sprawdzę najwyżej ocenianą maseczkę cynamonową i aloes... ciekawe czy pomogą.. ale na razie sprawdzę pastę do zębów i napisze czy pomogła
Beznadziejna jest.. Stosowałam ją przez dłuższy czas, bo wierzyłam po tych opiniach, że może rzeczywiście przyniesie efekty. No i się przeliczyłam, zupełnie zero zmiany. Na dłuższą metę jestem skłonna powiedzieć, że pogorszyła stan mojej cery.
Ale jeśli chcesz stosować, to tylko jogurt + cynamon. Po zastosowaniu solo, z wodą- wygląda się jak poparzony i piecze, choć idzie się przyzwyczaić.
Cynamon jako peeling- jak najbardziej, jako maseczka- nie polecam.
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-05, 18:24   #4326
jyyli
Zakorzenienie

GG do jyyli

Cytat:
Napisane przez Ekstazaa Pokaż wiadomość
Beznadziejna jest.. Stosowałam ją przez dłuższy czas, bo wierzyłam po tych opiniach, że może rzeczywiście przyniesie efekty. No i się przeliczyłam, zupełnie zero zmiany. Na dłuższą metę jestem skłonna powiedzieć, że pogorszyła stan mojej cery.
Ale jeśli chcesz stosować, to tylko jogurt + cynamon. Po zastosowaniu solo, z wodą- wygląda się jak poparzony i piecze, choć idzie się przyzwyczaić.
Cynamon jako peeling- jak najbardziej, jako maseczka- nie polecam.
Maseczka cynamonowa może źle wpływać na naczynka, więc jak ktoś ma z nimi problem, niech w ogóle jej nie używa. A reszta musi uważać, bo też się może okazać, że mają dużo wrażliwszą skórę niż myśleli.

http://www.uniteddogs.com/stopkillingdogs/
jyyli jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-09, 11:33   #4327
Gial
Raczkowanie

Stosuję z domowych sposobów tonik z cytryną (woda mineralna + cytryna) Polecam!! Po toniku pryszcze nie są tak czerwone- rozjaśniły mi się Jestem z tego bardzooo zadowolona.
Mam zamiar jeszcze spróbować jakieś domowe maseczki Pozdrawiam i życzę wytrwałości.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-09, 12:03   #4328
Ekstazaa
Rozeznanie

Stosowałam ten tonik z cytryny, ale naprawdę efektów większych to ja nie zauważyłam. Może minimalne rozjaśnienie i przyjemne orzeźwienie. Ale po tym jak był zachwalany przyznam, że oczekiwałam czegoś więcej.
Na górze ktoś wspomniał, o roztworze kwasu borowego "Borasol"- o działaniu odkażającym. I tu się zgodzę. Mam wrażenie, że rzeczywiście załagodził sytuację na mojej twarzy. Można go kupić w aptece, jest bardzo tani, a jako tonik dość przydatny.
A co mi najbardziej pomogło? To myślę, że picie drożdży i OCM
Ekstazaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 06:18   #4329
prettysimple
Zadomowienie

Ja z kolei nie widziałam większych efektów ani po bratku, ani po drożdżach. A szkoda, bo to jeden z tańszych sposobów przeciw trądzikowi...
Stary 2012-03-10, 07:57   #4330
Raido
Raczkowanie

Ja z mojej strony polecam ziemniaki. Stosuję je od 2 tyg i cera się naprawdę poprawiła, trochę rozjaśniły sie przebarwienia i co najważniejsze nie ma nowych niespodzianek.
Raido jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 11:21   #4331
Pulcia_
Raczkowanie

Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)

mam sąsiadkę która jest stuknięta na 102 :P , nie używa nic sztucznego, zero plastiku itp, nawet dowód osobisty jej przeszkadza, bo jest plastikowy :P jednak kobicina ta również myje się własnym moczem, mnie to odraża jednak cerę ma przecudną, słyszałam już nie raz o leczniczych właściwościach moczu jednak sama nie spróbuję....
Pulcia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 13:29   #4332
Pulcia_
Raczkowanie

ekhm, czytałam dziś posty na temat tego okropnego trądziku, sama też go mam i też wariuje bo przez to jestem skrępowana i zazdrosna :P:P po przeczytaniu wątków tak z ciekawości zerknęłam na moje kosmetyki do mej paskudnej cery i o dziwo, wszystkie są z cynkiem i aloesem.. tak jak wiele z was pisało, że właśnie te składniki są jednymi z lepszych w walce z trądzikiem. Dodam,że kupując je nie miałam jeszcze świadomości o tyc właściwościach. Mam żel-krem z garniera , krem do cery trądzikowej eveline i kilka antybakteryjnych smarowideł. Hm moja opinia ? Nie wiem czy to tylko ja mam takie wrażenie, że kosmetyki owe działają tak długo dopóki skóra się nie przyzwyczai, jednak krem eveline pomaga, nie mam takiej wysuszonej cery ani przetłuszczonej, jednak problem mam z wągrami i gdzieniegdzie otwierają się pory. Denerwuje mnie to i już nie wiem co z tym zrobić....:co nfused:
Pulcia_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-18, 09:43   #4333
Gial
Raczkowanie

Na wągry polecam 1) sok z cytryny, 2) parówki (miska+ gorąca woda, na głowę ręcznik i siedzieć ok. 10 minut) , 3) wizyta u kosmetyczki (czyszczenie twarzy połączone z mikrodermabrazją- trochę kosztuje i moim zdaniem warto najpierw zastosować inne sposoby) 4) osobiście stosuje maść, którą poleciła mi pani dermatolog- Duac +tonik z soku cytryny ; nie mam czarnych kropek na nosie, ale jeszcze męczę się z "dziurkami"po wągrach
Stary 2012-03-18, 15:30   #4334
Nikita...
Zakorzenienie

Dziewczyny,
po 15 latach walki z tradzikiem na swoim blogu dziele sie radami. Zerknijcie, jestem w stanie doradzic, jak pielegnowac buzke, czego unikac. Czekam na sugestie jakie watki chcialybyscie poruszyc. Mam nadzieje, ze choc troche ktorejs z Was bede pomocna. Przemielilam mnostwo kuracji, lekow oraz kosmetykow wiec chetnie odpowiem, jezeli macie jakies pytania.
pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga

http://cosmeticsblogging.blogspot.com/
Nikita... jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 17:01   #4335
pryszczus
Raczkowanie

Hej ja tak samo jak Wy borykam się z tradzikiem (5 lat) juz wypróbowałam tyle kremów i troników że masakra,dlatego zaczęlam sama eksperymentować z tym co jest dostępne w sklepie i nie uwierzycie,ale odkryłam maseczkę z majonezem i sokiem z cytryny jest boska (przynajmniej dla mnie)poprawia koloryt skóry i sprawia że krostki są mniej widoczne jedyna wadą jest to że na początku troche piecze,ale można się przyzwyczaić. Ja stosuję co drugi dzień (godzinę przed spaniem) po umyciu twarzy mydłem siarkowym

jeśli coś skutecznego wynajdę to na pewno Wam napiszę ^^

Pozdro ;*
Stary 2012-03-22, 17:55   #4336
nicole97
Przyczajenie

Cześć kochane
Ja też miałam problem z trądzikiem tzn dalej mam ale już nie w takim stopniu jak kiedyś . Kiedyś poprostu jakoś może nie dbałam o to tylko smarowałam twarz takim tonikiem z clean&clear i szczerze nie przynosiło to jakiś specjalnych efektów. Ale później jakoś zaczęłam bardziej zwracać na to uwagę. Udałam sie do kosmetyczki która oczyściła mi skóre ( ale szczerze nie polecam bo jak ona wydusza te krostki które jeszcze są pod skórą to potem to zaraz nabiera i 3-4 dni później twarz jest pokryta krostkami) ale kosmetyczka dała mi składniki do takiej maseczki która przypomina paste do zębów, oczywiście nie ma z nią nic wspólnego. I ja z tą kartką chodzę do lekarza i lekarka wypisuje mi recepte na tą maseczke i zanosze do apteki płace 5 zł i kilka dni póżniej mam maseczke. Powiem wam że już na 2 dzień krostki stały się mniej widoczne. Obecnie krosta to u mnie rzadkość Bardziej mam problem z wągrami ale to już jakoś sb radzę. Na codzień myję 2-3 razy dziennie twarz mydłem siarkowym potem przemywam tym under20 i na noc sobie nakładam tą maseczke Napradę teraz jestem zadowolona ze swojej twarzy. Moja koleżanka ( ja też to próbuje) kupiła sobie w naturze czy w rossmanie też jest dostępne krem DLA DZIECI na ODPARZENIA ! Wiecie taki do pupki I smaruje tym twarz i naprawdę jej to pomaga mi osobiście też to pomaga ale nie aż tak bardzo ... ale wam może pomoże ja nie namawiam tylko wiecie dziele się swoimi doświadczeniami
nicole97 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-22, 18:09   #4337
Kreskaaa
Zakorzenienie

Kurcze, fascynuje mnie jak ktoś ODKRYŁ że takie rzeczy jak majonez albo drożdże albo cynamon mogą pomagac.
Tymczasem ja na 2 tyg musiałam przestac pic soki z buraków (sokowirówka padła), teraz znów piję i znów się wygładza buzia.. chyba jestem na nie skazana. na szczescie smaczne!
Kreskaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-23, 06:21   #4338
prettysimple
Zadomowienie

Maseczka z majonezu? Możesz zapodać przepis? Nigdy o czymś takim nie słyszałam...
Stary 2012-03-31, 16:22   #4339
Gial
Raczkowanie

do Kreskaaa sok z buraków świeżych? czy mogą być te w słoiczku ?
chyba jednak świeże ? Wypróbuję wszystko...

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-31, 20:18   #4340
kasia9513
Zakorzenienie

dziś na papilocie przeczytałam że na trądzik jest dobre nacieranie twarzy roztworem z tymianku

Świeżynka
kasia9513 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 11:49   #4341
prettysimple
Zadomowienie

Z tymianku? Fakt, z tego, co pamiętam, to posiada właściwości antybakteryjne.
Ale bardziej optowałabym za łagodzącym rumiankiem .
Stary 2012-04-01, 12:33   #4342
kasiabaj
Przyczajenie

Czy któraś z Was używała kiedyś toniku Afrodyta Adonis? Był w takiej, małej, brązowej szklanej buteleczce podobno... Ja nie używałam, ale kiedyś słyszałam, że jest skuteczny na krostki....
kasiabaj jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-01, 13:03   #4343
kasia9513
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez prettysimple Pokaż wiadomość
Z tymianku? Fakt, z tego, co pamiętam, to posiada właściwości antybakteryjne.
Ale bardziej optowałabym za łagodzącym rumiankiem .
tak tymianek ! sama sie zdziwiłam, jeśli dobrze pamiętam napisane też był że nadaje się dla cer wrażliwych, myślę że coś zmontuję z tym tymiankiem na dniach

Świeżynka
kasia9513 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-02, 13:51   #4344
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
Kurcze, fascynuje mnie jak ktoś ODKRYŁ że takie rzeczy jak majonez albo drożdże albo cynamon mogą pomagac.
Tymczasem ja na 2 tyg musiałam przestac pic soki z buraków (sokowirówka padła), teraz znów piję i znów się wygładza buzia.. chyba jestem na nie skazana. na szczescie smaczne!
Maseczka z majonezu..

Stary 2012-04-04, 10:56   #4345
Dorotkaaaaaaa
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez jyyli Pokaż wiadomość
Maseczka cynamonowa może źle wpływać na naczynka, więc jak ktoś ma z nimi problem, niech w ogóle jej nie używa. A reszta musi uważać, bo też się może okazać, że mają dużo wrażliwszą skórę niż myśleli.
hej Przeczytlam cale forum,najwiecej jest o maseczce cynamonowej,piszecie,ze tragedia i wogole strasznie piecze ,nie wytrzymujecie 5 minut.. mysle sobie no bez przesady napewno nie jest tak tragicznie zrobilam dzis z wodą.... :/
Nie wytrzymalam nawet 30 sekund chyba 5 minut plukalam twarz zimną wodą... czulam jakby mi sie twarz paliła.. to jednak dla odwaznych ! ..ale nalozylam punktowo tam gdzie sa zmiany i jest do zniesienia.
Punktowo -polecam na całą twarz - never!!!

---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ----------

Cytat:
Napisane przez kasia9513 Pokaż wiadomość
tak tymianek ! sama sie zdziwiłam, jeśli dobrze pamiętam napisane też był że nadaje się dla cer wrażliwych, myślę że coś zmontuję z tym tymiankiem na dniach
O tymianku nie slyszałam... ale za to ja codziennie na noc myje buzie majerankiem 2 łyczezki na niepelna szklanke wody,zaparzyć ,poczekac az ostygnie. Nakladac wacikiem ,nie pocierajac tlyko wklepujac ,tak by twarz byla mokra ,nie wycierac ,czekac az sama wyschnie. Rano mam o wiele ladniejsza buzie i sie nie blyszcze,wysusza takze zmiany skorne Polecam !
Dorotkaaaaaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 12:01   #4346
nutella_a
Przyczajenie

Cytat:
O tymianku nie slyszałam... ale za to ja codziennie na noc myje buzie majerankiem 2 łyczezki na niepelna szklanke wody,zaparzyć ,poczekac az ostygnie. Nakladac wacikiem ,nie pocierajac tlyko wklepujac ,tak by twarz byla mokra ,nie wycierac ,czekac az sama wyschnie. Rano mam o wiele ladniejsza buzie i sie nie blyszcze,wysusza takze zmiany skorne Polecam !
Tymianek też jest bardzo dobry do cery trądzikowej, szczególnie polecam napary można łączyć go też z łagodzącym rumiankiem, antyseptyczną lawendą czy bratkiem trójbarwnym neutralizującym wolne rodniki..

Arctic Monkeys!

Aparatka
góra: 22.07.2012
dół: 15.05.2013
nutella_a jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-18, 12:22   #4347
Nikita...
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nutella_a Pokaż wiadomość
Tymianek też jest bardzo dobry do cery trądzikowej, szczególnie polecam napary można łączyć go też z łagodzącym rumiankiem, antyseptyczną lawendą czy bratkiem trójbarwnym neutralizującym wolne rodniki..
Ostatnio po zabiegu u kosmetyczki dostalam na buzke ampulke, ktora zawirala m.in. wlasnie tymianek i skora bardzo ladnie na niego zareagowala. Cos w tym jest

Stary 2012-04-22, 22:22   #4348
_aliceee
Raczkowanie

GG do _aliceee

Dziewczyny, zamierzam zaczac stosowanie toniku cytrynowego, wiem, ze bylo juz o nim mowione wszystko ale chce sie upewnic jakie proporcje beda najlepsze. Czy prawie cala szklanka wody plus sok z polowy cytryny bedzie ok? I rozumiem, ze twarz przecieracie wacikiem? bede wdzieczna za odpowiedzi
_aliceee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-24, 20:31   #4349
ol233333
Przyczajenie

Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)

Solarium to ja bym nie proponowała.Napoczątku daje efekty ale wysusza skóre przez co produkuje więcej sebum co prowadzi do tradziku .
ol233333 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-04-25, 08:42   #4350
prettysimple
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez _aliceee Pokaż wiadomość
Dziewczyny, zamierzam zaczac stosowanie toniku cytrynowego, wiem, ze bylo juz o nim mowione wszystko ale chce sie upewnic jakie proporcje beda najlepsze. Czy prawie cala szklanka wody plus sok z polowy cytryny bedzie ok? I rozumiem, ze twarz przecieracie wacikiem? bede wdzieczna za odpowiedzi
Ja przecierałam wacikiem. A co do stężenia to każdy sobie wybiera według upodobań. Pół cytryny na 1 szklankę to może być za dużo...

Nowe wątki na forum Dermatologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości