|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4321 |
Raczkowanie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Witam! Chciałabym się was poradzić drogie Wizażystki
![]() Stosuję: do mycia twarzy żel: Effaclar- La Roche-Pasay (do cery tłustej i wrażliwej) chodzę do dermatologa i przyjmuję antybiotyk: Unidox Solutab, do tego pani dermatolog przepisała mi na buźkę Duac ![]() łykam Skrzypowitę i pije dużo wody niegazowanej, zrezygnowałam z czekolady i mleka ![]() Fluid jaki używam to fluid antybakteryjny Under Twenty ![]() Co polecacie jeszcze do mojej skóry?("kaszka" na czole, okolice brody liczne pryszcze- czasami pojawiają się "gulki" ropne ;/) Proszę o rady, może coś ciekawego polecicie lub z czego mam zrezygnować ? A i planuję zastosować wymienione tutaj domowe sposoby. Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Gial Czas edycji: 2012-03-02 o 18:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4322 |
Przyczajenie
|
Witam.
Wyczytałam tu dużo ciekawych porad, z których muszę skorzystać. ![]() Ja chciałabym wam polecić Borasol - Jest jak tonik. Ja mam problemy z trądzikiem od dłuższego czasu i choć może mam jeszcze trochę wyprysków Borasol robi swoje. Można go kupić w aptece za ok. 5 zł, ale uwaga nie polecam go osobą ze suchą skórą, borasol mógł by ją za bardzo wysuszyć. Chciałam wam jeszcze polecić sok z cytryny + woda. Ale widzę, że został już tu wymieniony. Ja osobiście muszę wypróbować maseczkę drożdżową i cynamonową, sok z aloesu oraz Pastę Lassoni ( czytałam, że może pomóc). Jeszcze jedna rzecz wyczytałam, że pomaga też witamina A i E. Czy ktoś to wypróbował? Pozdrawiam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4323 |
Zadomowienie
|
Mała poprawka, pasta Lassari
![]() Ja łykałam miesiąc witaminę A+E, ogólnie stan mojej cery się poprawił, nie jest już taka ściągnięta i łuszcząca się, ale pewnie przy dłuższym czasie łykania być może rezultaty byłyby lepsze. Soku z aloesu nie próbowałam, więc nie wiem, czy byłby efektywny. Hydrolat z aloesu może nawilżać i przyspieszać gojenie się ranek po trądziku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4324 |
Przyczajenie
|
wypróbuj płyn Urt Oil - polecam z czystego serca a po przemyciu i odczekaniu kilkunastu minut krem Ziaja Aloesowy(lub inny twój sprawdzony nawilżajacy). na prawdę warto. Jeśli masz bulwy Pasta Lasari (czyli pasta cynkowa)
Skoro stosujesz Duac (moim zdaniem bardzo dobry) możesz również stosować po przemyciu Urt Oil - ja też tak robiłam. I proponuję nie stosować dużo specyfików a bron boże nie zmieniać ich co chwilę. Zeby zobaczyc efekt nie wystarczy posmarować się przez 2/3 dni a taka częsta zmiana kosmetyków nie wpływa dobrze. Edytowane przez Martchas Czas edycji: 2012-03-05 o 07:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4325 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ale jeśli chcesz stosować, to tylko jogurt + cynamon. Po zastosowaniu solo, z wodą- wygląda się jak poparzony i piecze, choć idzie się przyzwyczaić. Cynamon jako peeling- jak najbardziej, jako maseczka- nie polecam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4326 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4327 |
Raczkowanie
|
Stosuję z domowych sposobów tonik z cytryną (woda mineralna + cytryna) Polecam!!
![]() ![]() Mam zamiar jeszcze spróbować jakieś domowe maseczki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4328 |
Rozeznanie
|
Stosowałam ten tonik z cytryny, ale naprawdę efektów większych to ja nie zauważyłam. Może minimalne rozjaśnienie i przyjemne orzeźwienie. Ale po tym jak był zachwalany przyznam, że oczekiwałam czegoś więcej.
Na górze ktoś wspomniał, o roztworze kwasu borowego "Borasol"- o działaniu odkażającym. I tu się zgodzę. Mam wrażenie, że rzeczywiście załagodził sytuację na mojej twarzy. Można go kupić w aptece, jest bardzo tani, a jako tonik dość przydatny. A co mi najbardziej pomogło? To myślę, że picie drożdży i OCM ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4329 |
Zadomowienie
|
Ja z kolei nie widziałam większych efektów ani po bratku, ani po drożdżach. A szkoda, bo to jeden z tańszych sposobów przeciw trądzikowi...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4330 |
Raczkowanie
|
Ja z mojej strony polecam ziemniaki. Stosuję je od 2 tyg i cera się naprawdę poprawiła, trochę rozjaśniły sie przebarwienia i co najważniejsze nie ma nowych niespodzianek.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4331 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)
mam sąsiadkę która jest stuknięta na 102 :P , nie używa nic sztucznego, zero plastiku itp, nawet dowód osobisty jej przeszkadza, bo jest plastikowy :P jednak kobicina ta również myje się własnym moczem, mnie to odraża jednak cerę ma przecudną, słyszałam już nie raz o leczniczych właściwościach moczu jednak sama nie spróbuję....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4332 |
Raczkowanie
|
ekhm, czytałam dziś posty na temat tego okropnego trądziku, sama też go mam i też wariuje bo przez to jestem skrępowana i zazdrosna :P:P po przeczytaniu wątków tak z ciekawości zerknęłam na moje kosmetyki do mej paskudnej cery i o dziwo, wszystkie są z cynkiem i aloesem.. tak jak wiele z was pisało, że właśnie te składniki są jednymi z lepszych w walce z trądzikiem. Dodam,że kupując je nie miałam jeszcze świadomości o tyc właściwościach. Mam żel-krem z garniera , krem do cery trądzikowej eveline i kilka antybakteryjnych smarowideł. Hm moja opinia ? Nie wiem czy to tylko ja mam takie wrażenie, że kosmetyki owe działają tak długo dopóki skóra się nie przyzwyczai, jednak krem eveline pomaga, nie mam takiej wysuszonej cery ani przetłuszczonej, jednak problem mam z wągrami i gdzieniegdzie otwierają się pory. Denerwuje mnie to i już nie wiem co z tym zrobić....
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4333 |
Raczkowanie
|
Na wągry polecam 1) sok z cytryny, 2) parówki (miska+ gorąca woda, na głowę ręcznik i siedzieć ok. 10 minut) , 3) wizyta u kosmetyczki (czyszczenie twarzy połączone z mikrodermabrazją- trochę kosztuje i moim zdaniem warto najpierw zastosować inne sposoby) 4) osobiście stosuje maść, którą poleciła mi pani dermatolog- Duac
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4334 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny,
po 15 latach walki z tradzikiem na swoim blogu dziele sie radami. Zerknijcie, jestem w stanie doradzic, jak pielegnowac buzke, czego unikac. Czekam na sugestie jakie watki chcialybyscie poruszyc. Mam nadzieje, ze choc troche ktorejs z Was bede pomocna. Przemielilam mnostwo kuracji, lekow oraz kosmetykow wiec chetnie odpowiem, jezeli macie jakies pytania. pozdrawiam i zapraszam na mojego bloga |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4335 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() ![]() ![]() jeśli coś skutecznego wynajdę to na pewno Wam napiszę ^^ Pozdro ;*
![]() |
#4336 |
Przyczajenie
|
Cześć kochane
![]() Ja też miałam problem z trądzikiem tzn dalej mam ale już nie w takim stopniu jak kiedyś . Kiedyś poprostu jakoś może nie dbałam o to tylko smarowałam twarz takim tonikiem z clean&clear i szczerze nie przynosiło to jakiś specjalnych efektów. Ale później jakoś zaczęłam bardziej zwracać na to uwagę. Udałam sie do kosmetyczki która oczyściła mi skóre ( ale szczerze nie polecam bo jak ona wydusza te krostki które jeszcze są pod skórą to potem to zaraz nabiera i 3-4 dni później twarz jest pokryta krostkami) ale kosmetyczka dała mi składniki do takiej maseczki która przypomina paste do zębów, oczywiście nie ma z nią nic wspólnego. I ja z tą kartką chodzę do lekarza i lekarka wypisuje mi recepte na tą maseczke i zanosze do apteki płace 5 zł i kilka dni póżniej mam maseczke. ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4337 |
Zakorzenienie
|
Kurcze, fascynuje mnie jak ktoś ODKRYŁ że takie rzeczy jak majonez albo drożdże albo cynamon mogą pomagac.
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4338 |
Zadomowienie
|
Maseczka z majonezu? Możesz zapodać przepis? Nigdy o czymś takim nie słyszałam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4340 |
Zakorzenienie
|
dziś na papilocie przeczytałam że na trądzik jest dobre nacieranie twarzy roztworem z tymianku
![]()
![]() |
#4341 |
Zadomowienie
|
Z tymianku?
![]() Ale bardziej optowałabym za łagodzącym rumiankiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4342 |
Przyczajenie
|
Czy któraś z Was używała kiedyś toniku Afrodyta Adonis? Był w takiej, małej, brązowej szklanej buteleczce podobno... Ja nie używałam, ale kiedyś słyszałam, że jest skuteczny na krostki....
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4343 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4344 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4345 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wytrzymalam nawet 30 sekund ![]() Punktowo -polecam na całą twarz - never!!! ---------- Dopisano o 09:56 ---------- Poprzedni post napisano o 09:49 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4346 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4347 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4348 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, zamierzam zaczac stosowanie toniku cytrynowego, wiem, ze bylo juz o nim mowione wszystko ale chce sie upewnic jakie proporcje beda najlepsze. Czy prawie cala szklanka wody plus sok z polowy cytryny bedzie ok? I rozumiem, ze twarz przecieracie wacikiem? bede wdzieczna za odpowiedzi
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4349 |
Przyczajenie
|
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)
Solarium to ja bym nie proponowała.Napoczątku daje efekty ale wysusza skóre przez co produkuje więcej sebum co prowadzi do tradziku .
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4350 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:49.