![]() |
#4351 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Wszystko co chciałybyśmy wiedzieć ... cz. 5
Chyba te same maluchy
![]() Dla dzieci w tym wieku to chyba w ogóle obciach reklamować piniate z Kinder czekolady. Nie wyobrażam sobie mojej dziewięciolatki wystrojonej w błyszcząca sukienkę w takiej roli, taki rozkoszny maluszek reklamujący Kinderki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4352 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88479674]Program jest na 3 lata, ale tutaj możesz sobie poglądowo zobaczyć (kiedys było rozbicie na 1-2-3 klasę) co na koniec 1 klasy.
http://sp27.edu.pl/wp-content/upload...-wymagania.pdf Od siebie ci napiszę - rozpoznawać wielką i małą literę w zakresie poznanych liter, jak powiem dzieciom: wielkie K, małe d - mają umieć napisać. Trzymać się w liniaturze. Przepisywać w zakresie poznanych liter - z druku i tekstu pisanego. Czytać w zakresie poznanych liter - słowami lub zdaniami (czyli płynniej, ale słowami jest dopuszczalne oczywiście). Czytać ze zrozumieniem proste teksty np.: Na stole jest sok i woda. Mama nalewa wodę, a tata pije sok. Obok stoi Ala i Ula. Pytania typu: co stoi na stole? Kto nalewa wodę? Kto stoi obok? Dodawać, odejmować w zakresie poznanych liczb - może z pomocą konkretów (np. palców). Porównywać w zakresie poznanych liczb, rozwiązywać proste zadania tekstowe (jeśli zbudowane z poznanych liter - to samodzielnie czytane). Samodzielne pisanie prostych wyrazów. Dzielenie na sylaby. Opowiadanie, co dzieje się na ilustracji, opowiadanie historyjki obrazkowej... To chyba takie ważniejsze rzeczy.[/QUOTE] heh pierwsza klasa w UK (przynajmiej grupa mojej corki) matematyka duzo dalej, czytanie mniej wiecej to samo tyle ze tutaj wiecej dwuznakow i jeszcze sa trojznaki. No litery oczywiscie juz znaja i duze i male, natomiast kaligrafia, trzymanie sie linii, a co to za zwierze? ![]()
![]() |
![]() |
#4353 |
Konto usunięte
|
Wiesz, z matmy moje pracownicze też dalej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4354 |
Zadomowienie
|
pismo uproszczone owszem ale juz wchodzi pisanie kursywa tyle ze nie ma poki co na to nacisku (no napewno nie ma na to nacisku przy nauczaniu zdalnym), wazne zeby pisaly. a co do matematyki to w najlepsze jest dodawanie i odejmowanie do 20, wczoraj poznawali metode ze jak jest 15-7 to najpierw odejmujesz od 15 5 potem 2 (zeby mogli liczyc w pamieci). Z tym ze to grupa mojej corki, jest jeszcze grupa dzieci chyba troszke wolniejszych ewentualnie ktore nie chodzily do zerowki poprostu i te z matematyki dopiero poznaja liczby 11-20, z ortografii/czytania (phonics nie wiem jaki jest tego odpowiednik po polsku) poznaja podstawowe dwu i trojznaki (typu "th", "ng", "igh") ktorych Mloda pamietam uczyla sie rok temu jak wtedy zamknieto szkoly. Mloda sie aktualnie uczy kolejnej grupy glosek min "split digraphs" czyli np a-e w slowie snake. no ale do konca roku szkolnego jeszcze prawie 6 miesiecy.
![]() |
![]() |
#4355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Angielskiego uczy się metodą Jolly Phonics - ale to prywatnie. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Linka25 Czas edycji: 2021-02-04 o 02:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4356 | |
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88479674]Program jest na 3 lata, ale tutaj możesz sobie poglądowo zobaczyć (kiedys było rozbicie na 1-2-3 klasę) co na koniec 1 klasy.
http://sp27.edu.pl/wp-content/upload...-wymagania.pdf Od siebie ci napiszę - rozpoznawać wielką i małą literę w zakresie poznanych liter, jak powiem dzieciom: wielkie K, małe d - mają umieć napisać. Trzymać się w liniaturze. Przepisywać w zakresie poznanych liter - z druku i tekstu pisanego. Czytać w zakresie poznanych liter - słowami lub zdaniami (czyli płynniej, ale słowami jest dopuszczalne oczywiście). Czytać ze zrozumieniem proste teksty np.: Na stole jest sok i woda. Mama nalewa wodę, a tata pije sok. Obok stoi Ala i Ula. Pytania typu: co stoi na stole? Kto nalewa wodę? Kto stoi obok? Dodawać, odejmować w zakresie poznanych liczb - może z pomocą konkretów (np. palców). Porównywać w zakresie poznanych liczb, rozwiązywać proste zadania tekstowe (jeśli zbudowane z poznanych liter - to samodzielnie czytane). Samodzielne pisanie prostych wyrazów. Dzielenie na sylaby. Opowiadanie, co dzieje się na ilustracji, opowiadanie historyjki obrazkowej... To chyba takie ważniejsze rzeczy.[/QUOTE]Dzięki, przejrzę sobie i zobaczę co umie. Mam wrażenie, że robią minimum. Liczą w zakresie dziesięciu. Cytat:
![]() Zdziwiła mnie liczba polubień na fb. 43 tys to mam wrażenie, że od lat się nie zmienia.
![]() |
![]() |
#4357 |
Zakorzenienie
|
A kto tam miał urodziny?
Ten blog już dawno się skończył i dałaby sobie kobieta spokój. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4358 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Ogólnie w 1 klasach na koniec roku z reguły jest plus minus do 20, oraz plus minus dziesiątkami do 100, czyli 30+40, 70-60. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4359 |
Zakorzenienie
|
sprawdziłam u córki w Librusie, w 1 klasie było dodawanie, podejmowanie i mnożenie w obrębie 20.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4360 |
Konto usunięte
|
Jeszcze jedno - 2 klasy pracujące na tych samych ćwiczeniach (czyli tym samym programie - to nie to samo, co podstawa programowa) mogą iść różnie, bo jedna pracuje szybciej, lepiej i ogarnęli liczenie w zakresie 20 i nawet te dziesiątki, a druta - tylko w zakresie 20, dziesiątki zostały na 2 klasę. To tez nic dziwnego, nic błędnego.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4361 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;88487281]Wiesz co, większość programów aktualnie ma dodawanie, odejmowanie w zakresie 10. Ja poleciałam do przodu na zdalnym, to mamy do 15. Ogólnie w 1 klasach na koniec roku z reguły jest plus minus do 20, oraz plus minus dziesiątkami do 100, czyli 30+40, 70-60.[/QUOTE] Zobaczymy jak ten rok będzie dalej wyglądał. Tyle dobrego, że na zastępstwie mają stałą nauczycielkę a nie są podrzucani z klasy do klasy.
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4362 |
Zakorzenienie
|
A dlaczego? Wiara im nie pozwala
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4363 |
Konto usunięte
|
Dziewczyny butelka lub bidon termiczny, który dostanę w Empiku? Tylko nie sam termos, bo ma i nie chce nosić.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4364 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem czy są w Empiku ale my używamy butelki Pura Kiki.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4365 |
Konto usunięte
|
Jest w Empiku i to nawet w jakichś super kolorach. https://www.empik.com/pura-swirl-edi...2283,dziecko-p
Takie coś? Łatwo się czyści? |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4366 |
Zakorzenienie
|
Ja mam końcówkę od butelki, a nie słomkę od bidonu. Córka używa tylko do wody, ja zreszta tez, wiec z czyszczeniem nie ma problemu. Ja w ogóle z bidony ze slomkami niczego poza woda nie leje, bo uważam, ze potem nie da się tej słomki doczyścić. Tylko trzeba uważać w przypadku końcówki od wody, żeby zatknąć otwór, z czym u dzieci bywa czasem trudno.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4367 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4368 |
Zakorzenienie
|
przy 4 kolowych rowerkach mi pomoglyscie, wiec wracam z prosba
![]() corka za 1,5 mca ma drugie urodziny, myslimy nad hulajnoga trojkolowa lub rowerkiem biegowym. slyszalam na podworku pozytywne opinie nt tej hulajnogi z decathlona- slyszalyscie cos o niej? ewentualnie jakies inne lub moze w ogole to glupi pomysl? (nie moge wkleic zdjecia, to ta https://www.decathlon.pl/p/hulajnoga...ki#zoom=opened ) no i rowerek biegowy- nie mam pojecia jaki, czym sie kierowac, na cos zwrocic uwage (pewnie na wage?, ale co jeszcze?)- doradzicie? ![]()
![]() |
![]() |
#4369 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4370 |
Zakorzenienie
|
Polecam hulajnogi mini micro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4371 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4372 |
Zakorzenienie
|
Nie moj zakres cenowy ![]() A biegowka jaka kupowac? Raczej nie drewniana, ale cos polecacie? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#4373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas sprawdza się i hulajnoga z Decathlonu i ichniejszy rowerek biegowy. Jedno i drugie kupione 2-3 miesiące przed 2 urodzinami i na początku częściej wybierała hulajnogę, rowerek na dobre ruszył jak miała 2,5 roku.
Czasami bywa się gołębiem a czasami pomnikiem. ![]() ---------------------------------------------------------- PRETENSJONALNY nie oznacza "pełen pretensji" Za słownikiem PWN: pretensjonalny to 1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się» 2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście» |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4375 |
Zakorzenienie
|
Hulajnogi z decathlona są ekstra.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4376 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za opinie
![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#4377 |
Konto usunięte
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4378 |
Zakorzenienie
|
[1=081ed4854e23be6738824bf 7e7324809f3af476a_65822e8 20d4a7;88509013]Treść usunięta[/QUOTE]
Dzieki, na pewno zmierzymy ![]() Dzis kupilismy ta hulajnoge z decathlona, na mierzenie rowerka zabraklo tym razem czasu ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
![]() |
![]() |
#4379 |
Zakorzenienie
|
Gdzie kupujecie dobre jakościowo, nie za miliony monet sukienki dziecięce? Córka kocha ubierać się w sukienki większość mamy z h&m ale te wzory w większości się powtarzają i szukam czegoś nowego.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4380 |
Zakorzenienie
|
Mybasic
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:24.