Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3. - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2022-02-26, 13:29   #4351
staska_stasia
Zakorzenienie

Dot.: Aktualne wydarzenia w kraju i na świecie - luźne wnioski, część 3.

Cytat:
Napisane przez _Bumblebee_ Pokaż wiadomość
Putin nawet jak w końcu zdobędzie Kijów to i tak przegrał najważniejszą rzecz. Mit o wielkiej, groźnej i niezwyciężonej armii rosyjskiej, co to w 24h może być w Paryżu, właśnie padł. Dziesięciokrotnie mniejsza i bez porównania gorzej wyposażona armia ukraińska stawia niedźwiedziowi zacięty i co najważniejsze, skuteczny opór.

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Słyszałam co innego. W sensie- Ukraińcy zbroili się od 2014, dostali / kupili sporo nowoczesnego sprzętu od państw zachodnich (m.in. te javeliny). Ale ja się nie znam na sprzęcie wojskowym, więc chętnie poczytałabym coś obiektywnego na temat takiego porównania.
staska_stasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:34   #4352
wlosomaniaczkaaa
Zakorzenienie

Tak sobie myślałam co taki cywil może zrobić w starciu z czołgami, wozami opancerzonymi, śmigłowcami. A w nocy w Kijowie grupa cywili spaliła koktajlami mołotowa dwa wozy opancerzone. W grupie siła.
wlosomaniaczkaaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:40   #4353
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lulka19 Pokaż wiadomość
Streścisz?

Jasne, tylko nie bierzmy tego za pewnik, bo też nie do końca ufam temu tweetowi (skąd niby polityk europejski miał informację o rozmowach oligarchów rosyjskich?):
1. Dzień wojny kosztuje Rosję 20mld dolarów (ale może chodzi o 20mln, wybaczcie, nie wiem)
2. Putin jest wściekły, ponieważ miał nadzieję na zakończenie wojny w 1-4 dni
3. Po 10 dniach planuje przejść do rozmów z Ukrainą

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
Słyszałam co innego. W sensie- Ukraińcy zbroili się od 2014, dostali / kupili sporo nowoczesnego sprzętu od państw zachodnich (m.in. te javeliny). Ale ja się nie znam na sprzęcie wojskowym, więc chętnie poczytałabym coś obiektywnego na temat takiego porównania.
Bazując też na Tweetach i filmach ludzi z Ukrainy to rosyjskie czołgi i inne sprzęty są zwyczajnie stare. Więc mam wrażenie, że ta bajka o silnym, dobrze wyposażonym wojsku trochę upada. No ale nie mów hop...
kocia_lapka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:41   #4354
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez staska_stasia Pokaż wiadomość
A ja się trochę znam i owszem, dozbroili się, ale trzon czyli myśliwce, czołgi podstawowe i wozy piechoty to skansen większy niż u nas. Ale właśnie o to chodzi, że tym skansenem i niewielką ilością nowoczesnej broni dają póki co radę.

_Bumblebee_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:44   #4355
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Konto usunięte

[1=837577522c61f12fd19d267 21bfa89a63d19e6ec_63eec38 21f71b;89133937]Ja już parę lat temu czytałam taką analizę, że ta wizja Rosji jako potęgi przestaje być prawdziwa. Że oni też mają już np. przestarzałe sieci energetyczne, a zapasy gazu i ropy też wcale nie są nieskończone i jeszcze za naszego życia mogą się skończyć.

Że ich armia wygląda imponująco, ale tylko na papierze, bo dużo sprzętu jest przestarzałego, a wojsko już też wcale nie tak świetnie wyszkolone. Przecież Ci ludzie, którzy szkolili się za czasów zimnej wojny, też już są starzy i wymierają. A młodzi Rosjanie chcą się cieszyć życiem, a nie tracić życie w imię marzeń o potędze staruchów.

Mam nadzieję, że to co się dzieje teraz, czyli fakt, że wcale tak gładko im nie idzie, a wręcz muszą szukać pomocy u innych (Czeczenia, Kazachstan), jest tego dowodem.

Pytanie, co zrobią Chińczycy. Czy oni Rosji rzeczywiście dalej potrzebują, czy mogą ją w którymś momencie olać i sami zająć pozycję największego mocarstwa. obok USA.[/QUOTE]
Może Chiny też by skorzystały na osłabionej Rosji, której to one by mogły dyktować warunki i "pomagac" w odbudowie gospodarki ( nie za darmo, wiadomo). I właśnie ta zmiana układu sił w tym kierunku pójdzie...?

Anonymous wczoraj wyłączyło stronę ros. ministerstwa obrony.

Edytowane przez 71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9
Czas edycji: 2022-02-26 o 16:52
71253839b04673f7804766e160d807ea33c37805_6578f4849ccb9 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:44   #4356
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez wlosomaniaczkaaa Pokaż wiadomość
Tak sobie myślałam co taki cywil może zrobić w starciu z czołgami, wozami opancerzonymi, śmigłowcami. A w nocy w Kijowie grupa cywili spaliła koktajlami mołotowa dwa wozy opancerzone. W grupie siła.
Wozy opancerzone we wrogim terenie zurbanizowanym to łatwy cel. Aż ciężko mi uwierzyć, że Rosja tak łatwo daje się wciągać w taką walkę.

Stary 2022-02-26, 13:50   #4357
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
Streścisz?

Znalazłam tłumaczenie tekstu na angielski, więc w podpunktach:
1. Rosja nie ma plantu taktycznego, zapas rakiet mają na 3-4 dni, więc używają ich oszczędnie. Nie mogą zrealizować zamówień na broń, bo brakuje im surowców przez zamknięte łańcuchy dostaw, najwcześniejsze dostawy przewidziane są za 3-4 miesiące (o ile sankcje zostaną zniesione)
2. Rosjanie są obojętni wobec nałożonych sankcji, ale jeśli walka potrwa powyżej 10 dni to zamierzają negocjować z Ukrainą
3. Operacje specjalne znajdują się w pobliżu Kijowa od 18. lutego i ich celem jest zdobycie miasta i wprowadzenie rządu marionetkowego. Dodatkowo przygotowują prowokacje na cywilach, by bardziej ich zastraszyć.
4. Oczekują, że Charków podda się jako pierwszy i reszta miast pójdzie w ich ślady. Liczą na to, że ludzie będą się bali i w panice odpuszczą. Mają nadzieję, że prezydent Ukrainy ucieknie z kraju.
5. Obecne ataki rakietowe mają na celu sianie paniki, rakiety są wystrzeliwane losowo w budynki mieszkalne, by pokazać, że atak wygląda na większy niż rzeczywiście jest.

Edytowane przez kocia_lapka
Czas edycji: 2022-02-26 o 13:52
Stary 2022-02-26, 13:54   #4358
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Wozy opancerzone we wrogim terenie zurbanizowanym to łatwy cel. Aż ciężko mi uwierzyć, że Rosja tak łatwo daje się wciągać w taką walkę.

Czytałam wczoraj wywiad z polskim generałem (? nie przytoczę nazwiska żeby się nie kompromitować, nie znam się na wojskowości i nie pamiętam) i on uczestniczył w oblężeniu dużych miast w konfliktach na dalekim wschodzie i powiedział, ze zdobycie szybko tak dużego miasta jak Kijów, prawie 3 miliony mieszkańców, jest zwyczajnie niemożliwe. To się tak nie odbywa szybko.
Bo w miastach walki idą o dosłownie każdą ulicę, większy budynek, skrzyżowanie, barykadę i przejęcie tak dużego, broniącego się miasta to jest kwestia długich tygodni jak nie miesięcy oblężenia.

Może Putin myślał ze Kijów się po prostu podda ze strachu?

Z salamandrą w dłoni szedłem przez powierzchnię komety.
Liz Williams
cava jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:56   #4359
_Bumblebee_
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez cava Pokaż wiadomość
Czytałam wczoraj wywiad z polskim generałem (? nie przytoczę nazwiska żeby się nie kompromitować, nie znam się na wojskowości i nie pamiętam) i on uczestniczył w oblężeniu dużych miast w konfliktach na dalekim wschodzie i powiedział, ze zdobycie szybko tak dużego miasta jak Kijów, prawie 3 miliony mieszkańców, jest zwyczajnie niemożliwe. To się tak nie odbywa szybko.
Bo w miastach walki idą o dosłownie każdą ulicę, większy budynek, skrzyżowanie, barykadę i przejęcie tak dużego, broniącego się miasta to jest kwestia długich tygodni jak nie miesięcy oblężenia.

Gen. Bieniek.
Owszem Putin przelicytował ewidentnie. Przynajmniej na razie

Stary 2022-02-26, 13:56   #4360
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Cytat:
No chyba na to wychodzi, ze spodziewal sie takiej reakcji jak w Afganistanie.
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 13:57   #4361
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Gen. Bieniek.

Tak, Bieniek.

Liz Williams
Stary 2022-02-26, 13:59   #4362
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kocia_lapka Pokaż wiadomość
Jasne, tylko nie bierzmy tego za pewnik, bo też nie do końca ufam temu tweetowi (skąd niby polityk europejski miał informację o rozmowach oligarchów rosyjskich?):
1. Dzień wojny kosztuje Rosję 20mld dolarów (ale może chodzi o 20mln, wybaczcie, nie wiem)
2. Putin jest wściekły, ponieważ miał nadzieję na zakończenie wojny w 1-4 dni
3. Po 10 dniach planuje przejść do rozmów z Ukrainą

---------- Dopisano o 14:40 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Bazując też na Tweetach i filmach ludzi z Ukrainy to rosyjskie czołgi i inne sprzęty są zwyczajnie stare. Więc mam wrażenie, że ta bajka o silnym, dobrze wyposażonym wojsku trochę upada. No ale nie mów hop...
Dzięki za info.

Oczywiście , że wszystko może być propagandą. Wiadomo, że lepiej peplać, że ma się najlepszy sprzęt, bo zawsze sieje to jakiś niepokój.
Tqk samo ja dziś czytałam o tym, że Rosja się śmieje z tych sankcji, i niczego one nie zmienią.

lulka19 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 14:00   #4363
Ifinick
Zadomowienie

Ifinick jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 14:00   #4364
lulka19
Zakorzenienie

[1=71253839b04673f7804766e 160d807ea33c37805_6578f48 49ccb9;89134237]Może Chiny też by skorzystały na osłabionej Rosjiim której to one by mogły dyktować warunki i "pomagac" w odbudowie gospodarki ( nie za darmo, wiadomo). I właśnie ta zmians układu sił w tym kierunku pójdzie...?

Anonymous wczoraj wyłączyło stronę ros. ministerstwa obrony.[/QUOTE]A przed chwilą włączyli w ruskiej tv muzykę z Ukrainy, i symbole narodowe

Proszę teraz nie piszcie rosja z dużej litery. Mi też słownik poprawia, ale oni w żadnym wypadku nie zasługują na szacunek. Nawet tu.

Stary 2022-02-26, 14:02   #4365
kocia_lapka
Zadomowienie

Cytat:
A przed chwilą włączyli w ruskiej tv muzykę z Ukrainy, i symbole narodowe
Serio? Nie wierzyłam w to jak o tym usłyszałam, sprawka Anonymous?
Stary 2022-02-26, 14:03   #4366
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76
Konto usunięte

Cytat:
A przed chwilą włączyli w ruskiej tv muzykę z Ukrainy, i symbole narodowe
[/URL]
Coo?
Podobno wczoraj Anonymous wzial sie za atakowanie roznych stron rosyjskich, moze udalo im sie dotrzec do telewizji?
4d032753774d1a68efa6ccfc57dfedd4115cfe72_6584d22253d76 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 14:03   #4367
lulka19
Zakorzenienie

[1=4d032753774d1a68efa6ccf c57dfedd4115cfe72_6584d22 253d76;89134254]Coo?
Podobno wczoraj Anonymous wzial sie za atakowanie roznych stron rosyjskich, moze udalo im sie dotrzec do telewizji?[/QUOTE]No na to wygląda

Stary 2022-02-26, 14:07   #4368
Paprotka_
Zakorzenienie

Cytat:
Znalazłam tłumaczenie tekstu na angielski, więc w podpunktach:
1. Rosja nie ma plantu taktycznego, zapas rakiet mają na 3-4 dni, więc używają ich oszczędnie. Nie mogą zrealizować zamówień na broń, bo brakuje im surowców przez zamknięte łańcuchy dostaw, najwcześniejsze dostawy przewidziane są za 3-4 miesiące (o ile sankcje zostaną zniesione)
2. Rosjanie są obojętni wobec nałożonych sankcji, ale jeśli walka potrwa powyżej 10 dni to zamierzają negocjować z Ukrainą
3. Operacje specjalne znajdują się w pobliżu Kijowa od 18. lutego i ich celem jest zdobycie miasta i wprowadzenie rządu marionetkowego. Dodatkowo przygotowują prowokacje na cywilach, by bardziej ich zastraszyć.
4. Oczekują, że Charków podda się jako pierwszy i reszta miast pójdzie w ich ślady. Liczą na to, że ludzie będą się bali i w panice odpuszczą. Mają nadzieję, że prezydent Ukrainy ucieknie z kraju.
5. Obecne ataki rakietowe mają na celu sianie paniki, rakiety są wystrzeliwane losowo w budynki mieszkalne, by pokazać, że atak wygląda na większy niż rzeczywiście jest.
Myślę że faktyczna treść takich rozmów nie wycieklaby na świat.

Wysłane z mojego 2109119DG przy użyciu Tapatalka
Za słownikiem PWN:
pretensjonalny to
1. «zachowujący się sztucznie, krygujący się»
2. «zbyt wyszukany, świadczący o złym guście»
Paprotka_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 14:11   #4369
bloom26
Raczkowanie

Czytam właśnie, że przywódca Czeczenii wysłał swoje siły do walki na Ukrainie...
bloom26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2022-02-26, 14:14   #4370
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bloom26 Pokaż wiadomość
Czytam właśnie, że przywódca Czeczenii wysłał swoje siły do walki na Ukrainie...
Oczywiście. Tak jak i Białorusi. I powiedzcie czym to się różni od wojny światowej? Czemu jedne Państwa wspierają inne, a Ukraina musi sobie radzić sama?

Ok, Czeczenia czy Białoruś to nagle twory zjedzone przez rosje, mają razem 3 mln mieszkańców. Ale czemu???

Stary 2022-02-26, 14:16   #4371
Imperfecta
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście. Tak jak i Białorusi. I powiedzcie czym to się różni od wojny światowej? Czemu jedne Państwa wspierają inne, a Ukraina musi sobie radzić sama?

Ok, Czeczenia czy Białoruś to nagle twory zjedzone przez rosje, mają razem 3 mln mieszkańców. Ale czemu???

Bo Ukraina nie jest w NATO, bo się boją, że faktycznie będzie światowa.
Wątpię, że ruscy darują, jak inne kraje zaczną się pchać zbrojnie w jego piaskownicę.
Imperfecta jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 14:19   #4372
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperfecta Pokaż wiadomość
Bo Ukraina nie jest w NATO, bo się boją, że faktycznie będzie światowa.
Wątpię, że ruscy darują, jak inne kraje zaczną się pchać zbrojnie w jego piaskownicę.
Wiem, ale dla mnie to jest jawna niesprawiedliwość..

rosja chce wchłonąć Ukrainę tak jak zrobiła to z Białorusią, i Czeczenią . To są właśnie marionetkowe kraje Dlatego nie dziwi mnie to, że ich wojsko tu się pojawia.

Stary 2022-02-26, 14:20   #4373
mistress_of_light
Raczkowanie

Cytat:
Gen. Bieniek.

Przelicytował?

Spójrz na kurs rubla. Spadł, ale tylko o kilka procent.

Sankcje jak na razie są słabe i nie mają szans uderzyć mocno w Rosję. Tutaj dobry artykuł: https://www.theguardian.com/world/20...-ukraine-putin

Jak nie zajmą Kijowa w 3 dni to zajmą go w 13 albo 30. Bo przecież ich nikt nie powstrzyma a jak ktoś kiedyś powiedział, jeśli Rosja czegoś ma dużo to jest to mięso armatnie.

Niestety, światowe elity są pragmatyczne i niechętne jakimkolwiek większym reperkusjom, które mogłyby im zaszkodzić.

Jeśli coś może pomóc to tylko wielka międzynarodowa koalicja z silnymi akcjami przeciw Rosji albo "przewrót pałacowy" - Putin robi wrażenie chorego psychicznie i jeśli oligarchowie zgodzą się go poświęcić to może nastąpić zmiana - ale czy na lepsze to też niewiadomo.

Edytowane przez mistress_of_light
Czas edycji: 2022-02-26 o 14:24
mistress_of_light jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2022-02-26, 14:24   #4374
kocia_lapka
Zadomowienie

Nexta TV informuje, że właśnie trwa odłączanie Rosji od systemu SWIFT
Stary 2022-02-26, 14:24   #4375
Miss_Suze
(=^‥^=)

Morawiecki sobie pojechał do Berlina, żeby zmobilizować Niemców do realnej pomocy.
Miss_Suze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2022-02-26, 14:27   #4376
kocia_lapka
Zadomowienie

Pojawiła sie gdzieś informacja ile Czeczenów zmierzą do Ukrainy?
Stary 2022-02-26, 14:28   #4377
cava
Zakorzenienie

Cytat:
Nexta TV informuje, że właśnie trwa odłączanie Rosji od systemu SWIFT
No to teraz zrobi się jeszcze bardziej nerwowo.

Liz Williams
Stary 2022-02-26, 14:29   #4378
lulka19
Zakorzenienie

Cytat:
No to teraz zrobi się jeszcze bardziej nerwowo.
Czekają na potwierdzenie.

Stary 2022-02-26, 14:29   #4379
kocia_lapka
Zadomowienie

A disclose tv podaje, że Chiny własnie obwieściły rozpoczęcie ćwiczeń wojskowych na Morzu Południowochińskim w promieniu 6 mil morskich od niedzieli do wtorku. Wiarygodne źródło?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg china.JPG (96,9 KB, 168 załadowań)

Edytowane przez kocia_lapka
Czas edycji: 2022-02-26 o 14:36
Stary 2022-02-26, 14:44   #4380
bloom26
Raczkowanie

Cytat:
Pojawiła sie gdzieś informacja ile Czeczenów zmierzą do Ukrainy?
Ile teraz realnie zmierza to nie znalazłam info ale wcześniej czytałam, że gotowych do wysłania jest ok 70 tys.
bloom26 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości