|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koronawirus z Chin i inne epidemie + ot, część 10.
Cytat:
Zgadzam się z postem Amilii i Twoją wypowiedzią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4352 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4353 |
Zakorzenienie
|
Rozwiązaniem jest zaszczepienie tych starszych osób, nie rozumiem dlaczego trwa to tak długo.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
#4354 |
Zakorzenienie
|
O której jest Morawiecki Show?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Program covidowy jest tak niespójny, wygląda jak projekt zrobiony przez studenta na pan da 3. Zero logiki przyczynowo skutkowej w obostrzeniach i działaniach. A później pikachu, że nie widać żadnej poprawy ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4357 | ||
zielony stworek
|
Cytat:
![]() Cytat:
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88464077]Moja koleżanka wykładowczyni mówiła, że jest mnóstwo studentów z depresją. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Z tej sytuacji to się cieszyły chyba tylko przedszkolaki, takie 10 czy 13 latki tesknią za normalną szkołą i rówieśnikami. Na obecną chwilę spędzają czas z dorosłymi, a to nie to samo. Edytowane przez kaledonia Czas edycji: 2021-01-26 o 10:16 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4359 |
Zakorzenienie
|
Podobno odwołali
![]() |
#4360 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Uważam, że seniorzy w końcu będą mogli spotkać się z rodzinami bez większego ryzyka. Serio odechciewa się pisać czegokolwiek, bo zaraz ktoś coś dopowiada. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() |
![]() |
#4361 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4362 |
Zakorzenienie
|
Treść usunięta
Edytowane przez Trzepotka Czas edycji: 2021-01-26 o 10:44 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4363 |
Konto usunięte
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;88464077]Moja koleżanka wykładowczyni mówiła, że jest mnóstwo studentów z depresją.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz[/QUOTE] Jak sobie wyobraze, ze ten lockdown zlapalby mnie jak bylam studentka, to az mi slabo. Pracowalam wtedy w gastronomii i sama sie utrzymywalam, nie mialabym w ogole pracy od tylu miesiecy, a pomocy zadnej. Chyba bym wtedy zrobila sobie przerwe w studiach i poszla do jakiejs pelnowymiarowej pracy w biedronce czy piekarni. ---------- Dopisano o 11:54 ---------- Poprzedni post napisano o 11:44 ---------- Niestety, ale mysle, ze juz nie ma dobrego wyjscia z tej sytuacji. Trace nadzieje. Juz czesto sie mowi, ze szczepionki nie dzialaja na brazylijska a nawet na poludniowoafrykanska mutacje. Co wiecej, podobno nawet kilka tygodni po infekcji ''zwyklym'' koronawirusem mozna sie zarazic mutacja. Astrazeneca dostarczy do EU 30 zamiast 80 milionow w 2021 roku, poza tym sa problemy ze skutecznoscia, brakuje badan. Nie chce narzekac na seniorow, na dzieci, bo na chwile obecna to juz chyba nas wszystkich w jakis sposob dotknelo. Zreszta, znowu robimy to samo, co rok temu - wiemy, ze gdzies jest mutacja, ale nie zamykamy lotnisk, nie kontrolujemy ludzi, ktorzy chca do nas przyleciec, czy kilka tygodni temu nie byli np. w Brazylii. Koronawirus rok temu to tez byl tylko jakis egzotyczny margines (tak jak teraz np. brazylijska mutacja, egzotyczny margines, kilka przypadkow na cale EU, nie widzimy zagrozenia). Scenariusz bedzie ten sam. Mamy wtorek, a ja znowu od rana mecze sie z urzedami i problemami, chociaz wszystko mialo byc przedsiebiorcom ulatwione. Mi juz nadziei zabraklo. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4364 |
Zakorzenienie
|
Też ostatnio o tym myślałam. Także podczas studiów pracowałam w gastronomii i w znacznej części utrzymywałam się sama. Nie wiem, jak dałabym teraz radę.
![]() |
#4365 |
Raczkowanie
|
Koleżanki córka dostała się na UW. Cieszyła się na wyjazd do dużego miasta, życie w akademiku, teatry, wystawy. I nie była w Warszawie nawet raz, zamiast tego siedzi dalej z rodzicami w domu.
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja tylko pytam, nie atakuje Cię. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja akurat studiowałam i mieszkałam u rodziców, ale zajęcia, jakieś dodatkowe kursy dostępne na uczelni, udzielałam się w kole naukowym, w różnych komisjach uczelnianych, z koła jeździliśmy też po okolicznych szkołach średnich z prezentacjami i technicznymi zajęciami. Do tego jeszcze dorabiałam, żeby mieć na swoje wydatki. W obecnych warunkach to nie byłoby możliwe, w sumie nic z tego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4368 | ||
BAN stały
|
Cytat:
Nie ma basenów i siłowni, ludzie się zapuszczają ale przeciez są dywanówki nie? Nie szkodzi że to na siłkach ludzie utrzymywali formę i zdrowie, nie ma to jak mata i kapcie. Cytat:
Edytowane przez Hultaj Czas edycji: 2021-01-26 o 11:17 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4369 | |
BAN stały
|
Cytat:
To tak na marginesie trudnych decyzji moralnych w tym wątku czy ważniejsze jest, żeby starsza osoba mogła po raz ostatni zobaczyć swoje wnuki przed śmiercią czy żeby student mógł wyjść na piwo i nie miał przez to depresji. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4370 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
No właśnie, to jest jakieś działanie nie od tej strony. Ostatnio też granicę zamknięto dopiero, jak już się miało wirusa u siebie. Zresztą znam przykład, że ta kwarantanna przy przyjeździe transportem zbiorowym do Polski też niezbyt szczelnie działa. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4371 |
Raczkowanie
|
Czy tych seniorów zabarykadowanych w domach jest tak dużo? Moja mama żyje normalnie (wiem, to pojedynczy przypadek), ale często opowiada, że spotkała tego czy tamtego sąsiada albo jakieś znajome, starsze osoby.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4373 |
Zakorzenienie
|
Mojej sąsiadce zmarł mąż, 78 lat, ona w tym samym wieku. Na pogrzebie limity (na świeżym powietrzu), więc urządziła w domu stypę na 30 osób. I jeszcze było "olaboga, jak oni się w tym mieszkanku pomieszczą".
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
U mnie jedynie dziadek był zabarykadowany w domu. Miał miażdżycę, cukrzycę, nadciśnienie, wodę na płucach i jeszcze z pięćdziesiąt innych rzeczy. Trochę się buntował, ale był układ, że robią mu zakupy i nie chodzi do kościoła, a w zamian zawozili go na jego ukochaną działkę codziennie w najcieplejszej porze (ciotka pracuje zdalnie z domu i mogła sobie na to pozwolić). Zmarł na zawał lub udar, ale przynajmniej na działce, a nie zamknięty na cztery spusty w domu. Cała reszta seniorów, o których słyszałam lub znam osobiście (a babcia ma kontakt z całą grupą seniorów) ma wszystko w nosie, spotykają się w kościołach, na cmentarzach, w domach u siebie. Jedyna różnica, że nie mogą robić sobie klubu seniora w gminnej salce ![]() Ja za to pracuję z domu, nie mogę robić zakupów, kiedy chcę, bo godziny seniora, mam zamknięty basen i grupowe ćwiczenia, nie mogę kupić sobie spodni w galerii, ani wyjść na kawę do knajpy. Cytując tych staruszków, "jak mam umrzeć i tak niedługo, to co ja se będę ograniczał". A cała reszta społeczeństwa ma się pod to dostosować ![]() A tak ogółem, to wyszczepienie właśnie grupy 15-45 spowodowałoby jak już największe spadki zakażeń, jeśli szczepionka działałaby poprawnie. Bo to oni mają największą ilość kontaktu z różnymi osobami, ludzie starsi raczej mają kontakt w swoim stałym gronie. Młodzi nie zarażają ->spadek zachorowań u seniorów, bo nie mają od kogo się zarazić, a JEDNOCZEŚNIE sytuacja gospodarczo-społeczna może wracać chociaż częściowo do normy lub z dużo mniejszymi obostrzeniami. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4375 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W czasach kryzysu, wojny, pandemii, niestety emocje powinny pójść na bok i rząd powinien na chłodno kalkulować co jest korzystniejsze dla kraju i ludzi jako ogół społeczeństwa w nim żyjących. "Nie czas żałować róż, gdy płoną lasy". Śmierć jest częścią życia i niestety ludzie umierali i umierać będą. Można stanąć na rzęsach, a i tak nie ocali się jakiegoś % społeczeństwa, które jest w grupie zagrożonej. Nie powinno być odpowiedzialności zbiorowej, każdy sam powinien brać odpowiedzialność za życie i zdrowie swojej rodziny. Jeśli mam dziecko lub seniora w domu to już moja odpowiedzialność by zrobić wszystko by go chronić, nie sąsiadki z domu obok. To przerzucanie odpowiedzialności na innych ludzi, od początku pandemii mi się nie podoba i nie zgadzam się z tym. Nigdy nie byłam za lockdownem, za ograniczeniami, sensownym reżimem sanitarnym- tak, ale nie za rujnowaniem wszystkiego. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4376 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4377 |
Zakorzenienie
|
No przecież nasz rząd na chłodno kalkuluje - co mu się bardziej opłaca. A seniorzy to ich wyborcy, więc...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4379 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ale pisząc poważnie, nie tylko rząd Polski ma to dziwne myślenie "zamknijmy wszystko, by ratować garść społeczeństwa" . Cały świat stosuje tą pokrętną logikę, np UK- grupa zagrożona to 2 mln osób z 64 mln społeczeństwa. Co z tymi pozostałymi 62 mln ludzi ja się pytam ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez Czarina Czas edycji: 2021-01-26 o 12:16 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4380 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz ---------- Dopisano o 13:19 ---------- Poprzedni post napisano o 13:17 ---------- Cytat:
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:30.