tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-05, 08:52   #4351
nomcia88
Raczkowanie

Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cześc dziewczyny właśnie się zarejestrowałam i od razu z pytaniem do Was kończę za tydzień bodajże 3 opakowanie YAZu i krwawienie wypadłoby mi w bardzo niesprzyjającym momencie - z tymi tabletkami jest podobnie jak z innymi - tzn nie brać 4 białych tabletek a zamiast tego po różowych przejść od razu do następnego opakowania i będzie ok? krwawienie zahamowane i nie mam co się stresować? ma któraś z WAS doświadczenie w tej kwestii? wiem, że były pytania o to chyba, ale chciałabym się upewnić ;D
a i tak przy okazji - brałam teraz przez 3 dni antybiotyk, jego działanie na tabletki było tylko w trakcie jego brania czy jeszcze trwa jakiś czas?
z góry dzięki

Edytowane przez nomcia88
Czas edycji: 2009-09-05 o 09:03
nomcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 10:13   #4352
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
Napisane przez nomcia88 Pokaż wiadomość
Cześc dziewczyny właśnie się zarejestrowałam i od razu z pytaniem do Was kończę za tydzień bodajże 3 opakowanie YAZu i krwawienie wypadłoby mi w bardzo niesprzyjającym momencie - z tymi tabletkami jest podobnie jak z innymi - tzn nie brać 4 białych tabletek a zamiast tego po różowych przejść od razu do następnego opakowania i będzie ok? krwawienie zahamowane i nie mam co się stresować? ma któraś z WAS doświadczenie w tej kwestii? wiem, że były pytania o to chyba, ale chciałabym się upewnić ;D
a i tak przy okazji - brałam teraz przez 3 dni antybiotyk, jego działanie na tabletki było tylko w trakcie jego brania czy jeszcze trwa jakiś czas?
z góry dzięki

Jak brałas antybiotyk to skuteczność osłabiona, a o łaczeniu opakowań juz było! U jednych nie bylo plamien u innych sie pokazały. Wszystko zalezy od organizmu.
Gdy skonczysz rózowe pomijasz białe i bierzesz nowe opakowanie.

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 10:22   #4353
nomcia88
Raczkowanie

dzięki za odpowiedź
a orientujecie się przez ile miej więcej czasu po braniu antybiotyku działanie tabletek może być osłabione?
Stary 2009-09-05, 10:25   #4354
malwi89
Zakorzenienie

GG do malwi89

Cytat:
dzięki za odpowiedź
a orientujecie się przez ile miej więcej czasu po braniu antybiotyku działanie tabletek może być osłabione?

wydaje mi sie że to jest tak jak z pominieciem tabletki 7dni+dodatkowe zabezpieczenie

"MOTOR" masz pod maską np. samochodu
"MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości.
malwi89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 11:38   #4355
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
dzięki za odpowiedź

Dodatkowo należy zabezpieczyć się przez czały czas barnia antybiotyku i tydzień po skończonej kuracji antybiotykowej. Wszystko jest w ulotce zresztą.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 11:43   #4356
littleblackwitch
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Neciak89 Pokaż wiadomość
juz jest nawet ;p
Cytat:
Napisane przez Eflinka Pokaż wiadomość
Tyle, że to nie wątek a kampania reklamowa
littleblackwitch jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 12:32   #4357
Fufka
Zakorzenienie

Dot.: YAZ - gdzie i za ile

ceny niektórych aptek to prawie 50 lub przeszło 50 zł, to jest absolutne przegięcie a tam, gdzie je sprzedają za 34 też zarabiaja, więc ile faktycznie warte są nie tylko te, ale w ogóle leki?
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-05, 17:56   #4358
MissMiss
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Fufka Pokaż wiadomość
w gdańsku na jagiellońskiej cena nadal 33.99 szaleństwo
Szkoda, że są tam takie tłumy emerytów Nie każdy ma tyle czasu by stac prawie godzine w kolejce..
MissMiss jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 20:00   #4359
Zapach deszczu
Zadomowienie

Dziewczyny, może ktoś mi pomoże
Gdy zaczynam nowe opakowani Yazu boli mnie głowa lub jajniki na pierwszych tabletkach.
Czy to oznacza, że coś jest źle?
Stary 2009-09-05, 20:16   #4360
olciaaa47
Przyczajenie

Hej, mam takie pytanko,
stosuję pierwsze opakowanie YAZ (aktualnie 18 tabletka
Cały czas plamie + od jakiś 2 dni mam normalne krawienie-
czy może to być krawienie śródcykliczne, czy to normalne?
Z góry dzięki za odpowiedź
olciaaa47 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-05, 20:21   #4361
Fufka
Zakorzenienie

stałam tam z 15-20 min warto się wybrać w porze obiadowej, kiedy seniorzy udają się do domów na posiłek zresztą jest tam czynne 6 okienek i przy każdym farmaceuci się spieszą, więc idzie szybko.

Miss dzięki za ten adres, dzięki Tobie tam trafiłam
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-05, 20:26   #4362
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez olciaaa47 Pokaż wiadomość
Hej, mam takie pytanko,
stosuję pierwsze opakowanie YAZ (aktualnie 18 tabletka
Cały czas plamie + od jakiś 2 dni mam normalne krawienie-
czy może to być krawienie śródcykliczne, czy to normalne?
Z góry dzięki za odpowiedź

A czytałaś może ulotke?
Tak to normalne.
Stary 2009-09-06, 12:16   #4363
pisadlo
Przyczajenie

6 opakowanie plamienie od 20 pigułki i niestety 7 opakowanie podobnie rownież od 20 pigułki chyba moj ogranizm chce dostawać szybciej krwawienia, czy któras miala moze podobnie, heh chyba czeka mnie wizyta u gina i zmiana pigułek choc z tych jestem wyjatkowo zadowolona bo praktycznie zero skutków ubocznych
pisadlo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 16:09   #4364
MaRtUhA
Zadomowienie

GG do MaRtUhA

dziewczyny, proszę o radę. przez 1,5 roku brałam yasminelle, ze względu na pogorszenie cery i problemy ze schudnięciem lekarz przepisal mi yaz. jestem przy drugiej tabletce 2 opakowania. tabletkę wzięłam dzisiaj o ok 10.30, o 15 dostałam biegunki, która wg ulotki kwalifikuje się jako "cięzka", tak mi się przynajmniej wydaje... i moje pytanie, teoretycznie 4 godziny minęły, ale czy nie myślicie zeby dla świetego spokoju wziąć drugą tabletkę gdy tylko zdołam się z moją przypadłością uporać?
Stary 2009-09-06, 16:33   #4365
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez MaRtUhA Pokaż wiadomość
dziewczyny, proszę o radę. przez 1,5 roku brałam yasminelle, ze względu na pogorszenie cery i problemy ze schudnięciem lekarz przepisal mi yaz. jestem przy drugiej tabletce 2 opakowania. tabletkę wzięłam dzisiaj o ok 10.30, o 15 dostałam biegunki, która wg ulotki kwalifikuje się jako "cięzka", tak mi się przynajmniej wydaje... i moje pytanie, teoretycznie 4 godziny minęły, ale czy nie myślicie zeby dla świetego spokoju wziąć drugą tabletkę gdy tylko zdołam się z moją przypadłością uporać?
Raczej nie mysle, ze 4 godziny to 4 godziny a minelo 4,5 . A w ulotce i tak pewnie podali maksymalny czas wchloniecia tabletki bo pewnie u roznych kobiet w roznych okolicznosciach roznie z tym bywa. Jesli chcesz to mozesz wziac na pewno Ci nie zaszkodzi 1 dodatkowa tabletka ale stosujac zgodnie z ulotka w ciazy nie powinnas byc

---------- Dopisano o 17:33 ---------- Poprzedni post napisano o 17:30 ----------

Cytat:
Napisane przez pisadlo Pokaż wiadomość
6 opakowanie plamienie od 20 pigułki i niestety 7 opakowanie podobnie rownież od 20 pigułki chyba moj ogranizm chce dostawać szybciej krwawienia, czy któras miala moze podobnie, heh chyba czeka mnie wizyta u gina i zmiana pigułek choc z tych jestem wyjatkowo zadowolona bo praktycznie zero skutków ubocznych
Ja tez dostalam plamienia przy ok 22 dniu 4 opakowania ale przy piatym bylo juz normalnie. Plamienie mialam tylko na poczatku 1 opakowania i przy 22 dniu 4 ale i tak zmienilam je teraz na Cilest ze wzgledu na cene ale pogorszyla mi sie cera i gorzej sie czuje wiec zamierzam wrocic do YAZ, ktory troche kosztuje ale skutkow ubocznych nie mialam po nim zadnych
Stary 2009-09-06, 16:39   #4366
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
koniecznie idz do lekarza!
ojej dziewczyny myslicie ze to moze byc cos powaznego?jakis skutek uboczny?czytalam w ulotce o kurczach miesni nie wiem czy to jest to samo troche mi smutno bo Yaz jak na razie jest ok jak dla mojego organizmu a i jeszcze jedno pytanie:czy to normalne ze moja miesieczka od chwili zaczecia Yazu zmniejszyla sie z 6-5 dni do wlasciwie 2? troche mnie to martwi bo tak nie mialam nigdy(((
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 16:42   #4367
milenka22
Rozeznanie

To nie jest miesiaczka tylko krwawienie z odstawienia, ono ma jedynie symulowac naturalny cykl. To jest normalne
Stary 2009-09-06, 16:51   #4368
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez milenka22 Pokaż wiadomość
To nie jest miesiaczka tylko krwawienie z odstawienia, ono ma jedynie symulowac naturalny cykl. To jest normalne
czy to byla odpowiedz do mnie?przeraza mnie to wszystko....
Stary 2009-09-06, 17:28   #4369
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madzia13005 Pokaż wiadomość
czy to byla odpowiedz do mnie?przeraza mnie to wszystko....
Tak ale mialam na mysli tylko 2 dni krwawienia bo jesli chodzi o skurcze to koniecznie musisz odstawic tabletki... i zazywaj wiecej magnezu bo ktos w ktoryms watku napisal ze tabletki anty wyplukuja magnez z organizmu a wiem , ze gdy ktos ma skurcze miesni to wlasnie musi zazywac magnez wiec to pewnie jest jakos powiazane ale koniecznie musisz sie z tym udac do gin bo to juz nie jest zwykle pogorszenie cery tylko powazniejsza sprawa

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Moj TŻ rowniez budzil sie w nocy ze skurczem miesni. Musial wstac i pochodzic po pokoju gdy juz troche przeszlo no i zazywal magnez
Stary 2009-09-06, 17:44   #4370
nomcia88
Raczkowanie

czyli kochając się prawie dwa tygodnie po antybiotyku, mimo łączenia opakowań mogę się czuć bezpiecznie?
Stary 2009-09-06, 19:29   #4371
xxbiankaoo
Raczkowanie

Na ostatniej wizycie moj G. zaproponował mi zmiane Cilest na Yaz, ze wzgledu na to, ze przy tych pierwszych mialam długotrwałe migreny Powiedział mi ze po skończeniu opakowania Cilest mam zrobic 4 dni przerwy i zaczac przyjmowac Yaz, jednak na ulotce jest napisane cos innego Zupełnie zgłupiałam i nie wiem co robic :| Jak to wygladało u Was ?
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 19:49   #4372
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez xxbiankaoo Pokaż wiadomość
Na ostatniej wizycie moj G. zaproponował mi zmiane Cilest na Yaz, ze wzgledu na to, ze przy tych pierwszych mialam długotrwałe migreny Powiedział mi ze po skończeniu opakowania Cilest mam zrobic 4 dni przerwy i zaczac przyjmowac Yaz, jednak na ulotce jest napisane cos innego Zupełnie zgłupiałam i nie wiem co robic :| Jak to wygladało u Was ?
dlaczego akurat 4 dni? ja na Twoim miejscu zrobilabym tak jak mowi ulotka

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 19:58   #4373
Rosaline
Zadomowienie

ja też, jakoś mnie nie przekonują 4 dni po Cileście. zrób jak mówi ulotka albo w pierwszym dniu krwawienia podczas odstawiania Cilestu.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-06, 20:08   #4374
sszyszunia
Przyczajenie

Ja już po pierwszym opakowaniu, jestem po dwóch tabletkach placebo i mam taki dylemat: otóż tabletki brałam regularnie, codziennie o tej samej godzinie (raz tylko dwie godziny później niż zwykle) kochałam się z moim TŻ od 7 tabletki, "zawsze do końca", także podczas tabletki placebo i się zastanawiam czy to krwawienie, które dostałam po pierwszej białej tabletce to okres, bo naprawdę jest skąpy. czy to jest zdrowe dla organizmu? wiem, że niemożliwym jest bym była w ciąży, ale przeżywam stres...kurcze ciekawe czy tylko ja tak mam...
sszyszunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 20:11   #4375
Neciak89
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sszyszunia Pokaż wiadomość
Ja już po pierwszym opakowaniu, jestem po dwóch tabletkach placebo i mam taki dylemat: otóż tabletki brałam regularnie, codziennie o tej samej godzinie (raz tylko dwie godziny później niż zwykle) kochałam się z moim TŻ od 7 tabletki, "zawsze do końca", także podczas tabletki placebo i się zastanawiam czy to krwawienie, które dostałam po pierwszej białej tabletce to okres, bo naprawdę jest skąpy. czy to jest zdrowe dla organizmu? wiem, że niemożliwym jest bym była w ciąży, ale przeżywam stres...kurcze ciekawe czy tylko ja tak mam...
Przeczytaj swój post jeszcze raz i się zastanów.

Kosmetycznie

Cytat:
Z kobietami nigdy nic nie wiadomo, bo są jak fizyka kwantowa. Znając położenie kobiety nie jesteś w stanie stwierdzić co ona myśli a znając jej myśli nie jesteś w stanie stwierdzić gdzie ona jest.
(...)Kobieta jest dla siebie taką samą zagadką jak dla świata zewnętrznego.
Neciak89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-06, 22:50   #4376
sszyszunia
Przyczajenie

Cytat:
Przeczytaj swój post jeszcze raz i się zastanów.
Myślę, że każdy ma prawo wyrazić to, co myśli nawet jeśli w czyimś mniemaniu jest to niedorzeczne, a Twój post jest niekoniecznie przyjazny i wręcz obrażający.
sszyszunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 07:11   #4377
xxbiankaoo
Raczkowanie

Cytat:
dlaczego akurat 4 dni? ja na Twoim miejscu zrobilabym tak jak mowi ulotka
Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość
ja też, jakoś mnie nie przekonują 4 dni po Cileście. zrób jak mówi ulotka albo w pierwszym dniu krwawienia podczas odstawiania Cilestu.
Właśnie nie wiem dlaczego :| 2 razy sie upewniałam i pytałam czy napewno dobrze rozumiem Jakoś nie przekonuje mnie to rozwiazanie, dlatego tez wolałam spytac Was Myslalam ze moze ktos z Was miał podobny problem A tak na marginesie akurat przechodze nawracajace zapalenie pecherza Taki mały skutek uboczny tabletek
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-07, 08:28   #4378
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez milenka22 Pokaż wiadomość
Tak ale mialam na mysli tylko 2 dni krwawienia bo jesli chodzi o skurcze to koniecznie musisz odstawic tabletki... i zazywaj wiecej magnezu bo ktos w ktoryms watku napisal ze tabletki anty wyplukuja magnez z organizmu a wiem , ze gdy ktos ma skurcze miesni to wlasnie musi zazywac magnez wiec to pewnie jest jakos powiazane ale koniecznie musisz sie z tym udac do gin bo to juz nie jest zwykle pogorszenie cery tylko powazniejsza sprawa

---------- Dopisano o 18:28 ---------- Poprzedni post napisano o 18:26 ----------

Moj TŻ rowniez budzil sie w nocy ze skurczem miesni. Musial wstac i pochodzic po pokoju gdy juz troche przeszlo no i zazywal magnez
No to tragedia normalnie tak polubilam Yaz i wolalabym nie probowac innych. na poczatku to myslalam ze moze je zmienie bo ta cena jest taka dosc wysoka ale moj luby powiedzial ze jak sie po nich dobrze czuje to mam nie zmieniac. a tu teraz te skurcze... juz 2 noce nie mialam bo sie nie obudzilam z bolem ale dzis ide do gina po recepte to sie go zapytam o to

---------- Dopisano o 09:28 ---------- Poprzedni post napisano o 08:45 ----------

Chcialam jeszcze zapytac czy ktoras z Was zamawiala mozeYaz badz tez inny lek przez internet na tej stronie www.☠☠☠☠☠☠☠? bo ja wlasnie tak sie zastanawiam nad tym bo tam jest za nie do zaplaty 39,36 a ja place prawie 48zl wiec zawsze to by bylo mniej...
Stary 2009-09-07, 09:40   #4379
kseniaczek
Raczkowanie

a szukalas po aptekach? ja 2 miesiace temu zaplacilam 36czy 37 w jakies sieciowej aptece, dzis ide kupic mam nadzieje ze przez ten czas nie podrozaly;p

btw. pierwsze moje opakowanie yazu przeszlam rewelacyjnie, brzuch nie bolal,nie mialam plamienia, tak jakby troche schudlam(ale moze tylko w mojej glowce;p ), okres mialam po 3 placebo, bez bolu brzucha ale niestety bylam w szpitalu i musialam odlozyc nast opakowanie o miesiac, dzis zaczynam brac moje drugie opakowanie i nie moge sie doczekac, ale mam stracha ze teraz moze juz nie bedzie tak rewelacyjnie;/ ale zobaczymy
Stary 2009-09-07, 10:18   #4380
nomcia88
Raczkowanie

mam jeszcz jedno pytanie - przez ostatnie półtora tygodnia, trochę poprzestawiały mi się godziny brania tabletek - raz brałam o 23, raz nawet o 2 w nocy, i takie godzinne-dwu odchyleniu codziennie, w tym czasie nie było stosunku, czy to, że trwało to dośc długo może wpłynąć na skutecznośc kolejnego opakowania, które zaczynam w czwartek i będę brała regularnie? przepraszam, jeśli pytanie naiwne i niemądre, ale jeszcze mało znam się na tabletkach
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości