|
Notka |
|
Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II
Cytat:
nie obcinać pseudobulw!!!! Dendrobium Nobile nawet jak opadną z niego listki magazynuje wodę w pseudobulwach dlatego nie mozna ich usuwać no chyba że są one już strasznie stare i suche to wtedy przy przesadzaniu można je usunąć |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4352 |
Raczkowanie
|
Dziewczynki od 25.02 w Biedronce będą storki po 17,99z/szt.
![]()
#4353 |
Zakorzenienie
|
Nika135 - opadanie paczkow wywolane jest kilkoma czynnikami - owoce w poblizu, za suche powietrze, za ciemno i przeciagi. Moze ktos otworzyl okno na ktorym storczyk stoi lub jakies owoce byly w poblizu? Moja tesciowa ma bardzo sucho w domu i z galzki pelnej paczkow zostaly jej az 3
![]() Zrobilam zdjecia moim nowosciom jak i trzem parapetom - to tak by bylo nam milej w zimowy dzionek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4354 |
Raczkowanie
|
O losie
![]() ![]()
#4355 |
Zakorzenienie
|
A zeby byloi bardziej kolorowo dodaje fotke mojego pierwszego ciapatego - ktory sobie smacznie spi - umaszczony w biel i ciemne bordo laty i nowego dla porownania. Nowy ma na bialym fioletowo rozowe laty. Obydwa maja inne platki i wielkosci kropek. To tak z milosci dla ciapatych - tu zwanych arlekinami
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4356 |
Zakorzenienie
|
Noreczko, jak przeczytałam, "rady" z Oliwii to po prostu
![]() ![]() ![]() Piękne masz parapety, tylko pozazdrościć ![]() Przedstawiam moje dwa nowe zakupy, plus jeden prezent od TŻ- ta walentynkowy- Oncidium, Cambria i Dendrobium, ale nie wiem jakiego typu, to m oje pierwsze storczyki inne niż falki, mam nadzieję, że ich nie uśmiercę, bo szkoda by było, cudne są ![]() aha mam pytanie co to jest to małe na powiększonym zdjęciu Cambrii? pęd kwiatowy cz liść, bo zielona jestem, a nie wiem czy cieszyć się na nowe kwiatuchy ![]() Edytowane przez jola2243 Czas edycji: 2010-02-13 o 14:44 |
![]() ![]() |
![]() |
#4357 |
Zakorzenienie
|
Jola alez wspanialosci
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-02-13 o 15:33 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4358 |
Podróżniczka
|
Norko po raz kolejny nie mogę się napatrzeć nie tylko na Twoje stroki, ale także na widok za oknem
![]() Piękne ciapki, niestety nie dane mi było jeszcze trafić na jakiegoś ![]() Jolu, śliczne okazy ![]() Jak tak patrze na te wasze kwiaty, to chętnie kupiłabym sobie jakiegoś nowego ![]() Edytowane przez magdziaS Czas edycji: 2010-02-13 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
#4359 |
Zakorzenienie
|
To u cambrii jest cienkie i długie, nie rozszerza się na dole, więc pewnie to pęd
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4360 |
Zakorzenienie
|
Jola ty szczesciaro, wiesz ze baaaardzo zadko to sie zdarza by kambria miala 2 pedy z tej samej bulwy??? No trzymam kciuki za nowe kwitnienie
![]() MadziaS dostac ciapka u mnie to bylo jak szukanie igly w stogu siana, jak ich nie bylo tak nie bylo. I jakos kiedys tam przpadkiem znalazlam jednego bidaka wiec bez namyslu go wzielam, kwitl mega dlugo. I znowu byla dloga przerwa i jak dostali to bylo ich tyle ze nie wiedzialam ktorego mam wybrac. Kazdy mial inne ciapki, wieksze, mniejsze, prawie calkiem biale lub fioletowe z bialymi wstawkami. Wiec mysle ze i tobie sie poszczesci. Z tego co widze u dziewczyn na zdjeciach mamy kwiaty od tych samych producentow - po tych karteczkach poznaje - wiec i pewnie do Polski trafi dostawa ciapatych. Trzymam kciuki bys znalazla swojego arlekina ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny piękne te Wasze kwiatuchy
![]() Och jak ja marnie przy Was wyglądam z tą moją piątką ![]()
#4362 |
Przyczajenie
|
witam, mam problem, dostałam storczyk tydzien temu i kwiatki zaczynaja mi opadac, czytałam że one nie lubią za dużo wody, lepiej je przesuszyć niż przelać. na różnych stronkach różne opinie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4364 |
Zakorzenienie
|
Mcstg jesli masz zwyczajnego falenopsisa to podlewasz go w zimie okolo raz na 2 tygodnie - podloze musi przeschnac - poznajesz to po kolorze korzonkow - staja sie jasno srebrne i nie ma rosy w doniczce. Spokojnie poczekaj jeszcze z tydzien i zajrzyj do doniczki. Skoro kwiatki wiedna moze to znaczyc ze byly juz starszawe albo zmarzly po drodze do domu. Postaw kwiatka na parapecie i spokojnie zapomnij o nim na tydzien
![]() ![]() Dorciaj ja zaczynalam z 1 - ktorego usmiercilam wsadzajac do ziemi ogrodowej. Pozniej kupilam drugiego i taki byl ssamotny przez rok - kolezanka kwiaciarka powiedziala mi ze one lubia wode i mam go podlewac co 3 dni... Przezyl i jest ze mna do dzisiaj. Spokojnie ja mialam 2 storki przez 2 lata i dopiero teraz mam ich tak duzo. Grunt ze sobie radzisz ze swoja piatka, ucz sie, przygladaj jak rosna a ja bedzie czas to i storkow przybedzie. Mysle ze twoja piatka jest warta tyle samo co moja 30 ![]() ![]() Edytowane przez norka27 Czas edycji: 2010-02-13 o 22:30 |
![]() ![]() |
![]() |
#4365 |
Przyczajenie
|
na moim parapecie jest strasznie zimno, czy to napewno dobry pomysł? pączki zaczęły odpadać. dostałam ten storczyk w prezencie, jest najzwyklejszy, ma malutkie kwiaty biało różowe. o tych kwiatach naprawde nie wiem nic, pdobaja mi sie bardzo i to od dawna więc chciała bym dobrze o niego dbać. dziękuję za rady i liczę na więcej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4366 |
Zakorzenienie
|
Witam serdecznie.
Zakupiłam sobie dzisiaj w Lidlu Miltonię (ale chyba jeszcze jutro tam pojadę, bo jeszcze jeden mi się podobał). Powiedzcie mi proszę, czy jakoś specjalnie powinnam o nią dbać, bo do tej pory miałam same phalaenopsisy, a one same sobie najlepiej rosną...
#4367 |
Zakorzenienie
|
Mcstg mozesz zawsze polozyc recznik miedzy szyba a parapetem albo postaw kwiatka na jakiejs szafce przy oknie. Co do opadu paczkow i kwiatkow - chyba ten kto podarowal ci kwiatka go niestety przechlodzil w drodze do domu. Niestey musisz przezyc opad i liczyc ze cos sie uratuje. Spokojnie, cala roslinka moze byc bez szwanku, tylko kwiaty i paczki sa takie wrazliwe.
'KarmazynowyKamyk tu masz instrukce obslugi http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html - pod miltoniopsis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4368 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() PS. Wychodzi na to, że powinno mu być u mnie dobrze, o ile nie będę zapominała podlewać ![]()
Edytowane przez KarmazynowyKamyk Czas edycji: 2010-02-14 o 08:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4369 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() U mnie w domu jest mnóstwo kwiatów. Na parapetach, szafkach, podłodze - żeby podlać całe towarzystwo potrzebuje ponad 14 litrów wody - do tego jeszcze ogród ![]() W tym roku przyrzekłam sobie posadzić w ogrodzie piękną magnolię - kojarzy mi się z majem i pięknymi zdjęciami z mojego ślubu ![]() Uwielbiam storki - drugą moją miłością są kaktusy - ale teraz mam tylko 3.
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4370 |
Zadomowienie
|
Norko slicznego upolowalas ciapka,w ogole wszystkie stoaski masz naprawde superowe
![]() Jolu Twoje tez sa bardzo ladne,bardzo podoba mi sie ten rozowo-fioletowo zolty,bomba! Jeszcze takiego nie spotkalam. I faktycznie jest tak jak Norka pisze,na cambrii rosnie Tobie 2 pedzik-gratulacje szczesciaro ![]() Ja dostalam od mezusia ciapka-krzaczorka ![]() ![]() Zycze Wam pieknego dnia i przyjemnych walentynek.Pozdrawiam
#4371 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() zrob zdjecie oki?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4372 |
Zakorzenienie
|
Bierka ale fajny kropasek
![]() ![]() Pytanie do posiadaczek miniaturek - czy wam tez po przekwitnieciu sklepowego miniaturki nie chca zakwitnac ponownie? Juz sama nie wiem jak je zmotywowac. Superowego Walentego wam zycze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4373 |
Zakorzenienie
|
Ja kupiłam miesiąc temu miniaturkę, szybko mi przekwitła, ale może za zimno było jak do domku wiozłam, mam nadzieję, że nie będę długo czekała na nowe kwiatuchy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4374 |
Raczkowanie
|
witam
![]() 10 i 11 lutego kupilam dwie orchidee -ciapka(po prostu piekny -na żywo ciemniejszy bardziej fioletowy) i białego z fioletowym języczkiem ![]() ciapek troszku mi przysycha ![]() ![]() biały otwiera u mnie pączka, ale zauważyłam że sąsiednie 2 pączki też marszczą się(zrobily sie żółte i pomarszczone) ![]() mimo to ciapek ma7kwiatow i 12pakow a biały 3kwiaty i też 12 pąków i widzę ze dalej pęd się wydłuża i dodatkowo na pędzie na oczu jakby wyrastała kolejna "gałązka" zdjecia ciapka i pokazuję okno na ktorym stoja kwiatki -jaką "ochrone" mam im zapewnić aby kwiatki nie opadły? grzejnik jest odsunięty więc postawiłam miseczki z wodą -co jeszcze zrobić ? myślalam że może do tych fioletowych,plastikowych osłonek wlać troszke wody i posypać kermazytem i ta to postawić orchidee dla leprzego nawilżenia albo może lepiej wyciągnąc z tych doniczek?? wiem że pewnie często dostajecie takie błache pytania -ale uwierzcie mi mam małe dziecko i nie mam za dużo czasu żeby szukać informacji... na tyle ile moge sobie pozwolic to szperam po necie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4375 |
Raczkowanie
|
i bieluszek
![]() 2zdjecia pączka -wczoraj wieczorem i dziś (jakieś 10min temu) -widać też tego schnącego pączka |
![]() ![]() |
![]() |
#4376 |
Raczkowanie
|
skorzystam jeszcze że tu jestem i zapytam się o liścia ktory poszedł mi do góry (szuka światła ??? )
tego dostałam na początku listopada -dwupędowy miał mnóstwo kwiatów i pąków -w przeciągu 2tyg wszystko zgubił.... Szkoda mi się zrobilo tego mojego kwiatka bo wyraznie zmarnial od momentu kiedy go dostalam i na początku lutego –pewnie zle zrobiłam- ale wzielam go w torbe i poszlam na druga strone ulicy do kwiaciarni zapytac się co robic bo kwiatek umiera –tam podcięto mi łodygę i powiedziano ze kwiatek ma się dobrze (nie sprawdzili korzeni) i dali mi taki nawoz Kwiatka „podlałam” (przegotowana letnia woda) z nawozem –trzymalam go za dlugo - bo ok.3godz , po prostu zapomniałam bo mialam gosci… ![]() I przedwczoraj zauważyłam ze w doniczce mam jakies biale plamki i 3 malusieńkie przezroczyste robaczki, szybko biegały -pomyślałam ze to skoczynogi czy jak to się zwie bo jest jakaś tam odmiana która szybko biega a że kwiatka "przelałam to może dlatego pojawiły sie bo lubią wilgoc? -no ale w zadadzie nie wiem do końca co to było, wczoraj robaczków już nie widziałam, białych plamek dużo mniej, dziś robaczków też nie ma, podłoże robi się coraz bardziej przesuszone, korzenie ziemne stają się srebrzyste, a naziemne -jak widać (od wczoraj/przedwczoraj) zrobiły sie w brązowe plamki i na jednym listku robi się brązowe odparwienie doradzono mi zmiane podłoża i wycięcie zasuszonych , uszkodzonych korzeni i chyba tak na wieczór zrobie. teraz miewa się tak: |
![]() ![]() |
![]() |
#4377 |
Raczkowanie
|
ten nawóz do roślin kwitnących/pelargonii pan mi dał -powiedział do orchidei tez bedzie dobry http://www.allegro.pl/item863288440_...rgonie_1l.html - i to właśnie w nim moczyłam przez moje zapominalstwo przez 3 godz. -podlewałam na początku lutego
i 2 dni temu zaczęły dziać się te anomalie co opisałam -czyli 3robaczki, białe kropeczki w glebie, brązowe plamki na nadziemnych korzeniach -czy to wszystko przez nawóz? czy może zbieg okoliczności? |
![]() ![]() |
![]() |
#4378 |
Zakorzenienie
|
Monykaa te 2 nowe sa w super kondycji i bym sie nie przejmowala tymi korzeniami bo wygladaja najnormalniej w swiecie. U m nie wiekszosc ma taki korzeniowy busz i sobie rosna. Szybka obstrukcja inslugi - wlewasz wode z odzywka do oslonek na doniczke do samej gory i tak zostawiasz na jakies 30 min. tej odzywki to taka krople na 1,5 litra wody. Podlewasz teraz raz na 2 tygodnie - znaczy sie jak podloze przeschnie co poznajemy po kolorze korzeni - jasno srebrne - i braku rosny na doniczce. W lato podlewasz raz na tydzien. Wszystkie twoje wygladaja na podlane wiec poczekaj jeszcze z tydzien. Ten lisc tez normalny jest a to przebarwienie nie wyglada jakos groznie - moze dalas tego nawozu za duzo? No ale nie gdybajmy.... Co do robaczkow - cos wiecej o nich i tych kropkach.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4379 |
Zadomowienie
|
Żaliłam się tutaj niedawano, że kolejny storek mi pada
![]() Zakupiłam inne podłoże, poprzesadzałam i teraz zostaje mi chyba tylko czekanie. No i popsikałam profilaktycznie topsinem, bo juz mi ręce opadają. Moze ja się po prostu nie nadaję do hodowli żadnego zielska ![]() Dla odmiany u mojej mamy falki rosną w ziemi, bo jakoś tak je zasadziła, kwitną cały rok, są mega wielkie i wypuszczają po kilka pędów na raz, liści tak samo, że o ilości kwiatów nie wspomnę. A zapytam jeszcze - z jednego wyrosła jej łodyga o grubości ok 8 mm, z jednym dużym pączkiem na szczycie i całość jest taka mocno kosmata, jakieś takie włoski ma ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4380 |
Raczkowanie
|
Norko! Muszę się podzielić tą radosną wiadomością z Tobą jak i z innymi dziewczetami
![]() Otóż mój storek którego niedawno przesadzałam(ten z pędem kwiatowym i małą ilością korzeni) rośnie!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam Was Walentynkowo ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 00:40.