Storczyk (Orchidea) - część II - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-02-13, 11:50   #4351
Diana33
Zakorzenienie

Dot.: Storczyk (Orchidea) - część II

Cytat:
Napisane przez aska_ Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny
Muszę Wam się pochwalić, że reanimowany storczyk właśnie wypuszcza dwa pędy/korzenie jeszcze nie wiem, co to będzie, ale jestem bardzo szczęśliwa
Pozdrawiam wszystkie storczykomaniaczki!
Czy któraś orientuje się, co najlepiej zrobić po przekwitnięciu dendrobium nobile? Obciąć stare bulwy czy zostawić?

nie obcinać pseudobulw!!!! Dendrobium Nobile nawet jak opadną z niego listki magazynuje wodę w pseudobulwach dlatego nie mozna ich usuwać no chyba że są one już strasznie stare i suche to wtedy przy przesadzaniu można je usunąć
Stary 2010-02-13, 12:05   #4352
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Dziewczynki od 25.02 w Biedronce będą storki po 17,99z/szt.
Stary 2010-02-13, 13:45   #4353
norka27
Zakorzenienie

Nika135 - opadanie paczkow wywolane jest kilkoma czynnikami - owoce w poblizu, za suche powietrze, za ciemno i przeciagi. Moze ktos otworzyl okno na ktorym storczyk stoi lub jakies owoce byly w poblizu? Moja tesciowa ma bardzo sucho w domu i z galzki pelnej paczkow zostaly jej az 3
Zrobilam zdjecia moim nowosciom jak i trzem parapetom - to tak by bylo nam milej w zimowy dzionek Wczoraj dostalam od mamy gazete ze stycznia i zaraz w oczy rzucil mi sie artykul na temat uprawy storczykow. Normalnie przelozyc przez kolano i ..... porzdanie autorce Nic dziwnego ze ludzie dobijaja storki czytajac takie bzdury. Pozwolcie ze zacytuje Olivia nr 2 z lutego (gazety dostaje dopiero jak mamcia je przeczyta i po 7 dniach drogi pocztowej wiec jestem troche w tyle ) Jak o nie dbac - podlewac w czasie kwitnienia co kilka dni, tak by podloze bylo wilgotne, kiedy przekwitnie ... ustaw ja w chlodniejszym miejscu i na poltora miesiaca zapomnij o podlewaniu (nie przejmuj sie jesli liscie sie pomarszcza) co wy na to? Najpierw sprawmy zeby korzenie zgnily a potem zasuszmy rosline by przypadkiem zupelnie ja zabic No i moj hicior - najmniej wymagajace- cymbidium
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 14:21   #4354
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

O losie - to faktycznie dali wskazówki
Stary 2010-02-13, 14:42   #4355
norka27
Zakorzenienie

A zeby byloi bardziej kolorowo dodaje fotke mojego pierwszego ciapatego - ktory sobie smacznie spi - umaszczony w biel i ciemne bordo laty i nowego dla porownania. Nowy ma na bialym fioletowo rozowe laty. Obydwa maja inne platki i wielkosci kropek. To tak z milosci dla ciapatych - tu zwanych arlekinami
Stary 2010-02-13, 14:42   #4356
jola2243
Zakorzenienie

Noreczko, jak przeczytałam, "rady" z Oliwii to po prostu
Piękne masz parapety, tylko pozazdrościć
Przedstawiam moje dwa nowe zakupy, plus jeden prezent od TŻ- ta walentynkowy- Oncidium, Cambria i Dendrobium, ale nie wiem jakiego typu, to m oje pierwsze storczyki inne niż falki, mam nadzieję, że ich nie uśmiercę, bo szkoda by było, cudne są (kupione dziś w Lidlu)

aha mam pytanie co to jest to małe na powiększonym zdjęciu Cambrii? pęd kwiatowy cz liść, bo zielona jestem, a nie wiem czy cieszyć się na nowe kwiatuchy , czy listka

http://pasja-przeplatane.blogspot.com/

Lubimy Czytać--- jola2243

Edytowane przez jola2243
Czas edycji: 2010-02-13 o 14:44
jola2243 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 15:15   #4357
norka27
Zakorzenienie

Jola alez wspanialosci To u kambri wyglada na ped ale moze tez byc nowa bulwa. Jesli jest cienkie i dlugie to ped - ja sie poiszerza u dolu - bulwa. Niech ci rosna jak najlepiej. Pamietaj by je raz w tygodniu podlac, nie lubia zasuszanZapomnialo mi sie dopisac jeszcze jednego przemadrego zdania z Olivi - prawie nie zdarza sie by zrzucily paki Taaaak.... moj nowy rozowy niestety straci wszystkie 3 paki i w pol otwartego kwiatka - pocieszam sie ze nie ja tu zawinilam tylko sklep Za to TZ powinien dostac w ... za to ze nie pozwolil mi ich kupic zaraz po dostawie A teraz udaje ze nowych na parapecie nie widzi

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-02-13 o 15:33
Stary 2010-02-13, 15:58   #4358
magdziaS
Podróżniczka

Norko po raz kolejny nie mogę się napatrzeć nie tylko na Twoje stroki, ale także na widok za oknem
Piękne ciapki, niestety nie dane mi było jeszcze trafić na jakiegoś

Jolu, śliczne okazy

Jak tak patrze na te wasze kwiaty, to chętnie kupiłabym sobie jakiegoś nowego

Edytowane przez magdziaS
Czas edycji: 2010-02-13 o 16:00
magdziaS jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 17:28   #4359
jola2243
Zakorzenienie

To u cambrii jest cienkie i długie, nie rozszerza się na dole, więc pewnie to pęd

Stary 2010-02-13, 17:52   #4360
norka27
Zakorzenienie

Jola ty szczesciaro, wiesz ze baaaardzo zadko to sie zdarza by kambria miala 2 pedy z tej samej bulwy??? No trzymam kciuki za nowe kwitnienie
MadziaS dostac ciapka u mnie to bylo jak szukanie igly w stogu siana, jak ich nie bylo tak nie bylo. I jakos kiedys tam przpadkiem znalazlam jednego bidaka wiec bez namyslu go wzielam, kwitl mega dlugo. I znowu byla dloga przerwa i jak dostali to bylo ich tyle ze nie wiedzialam ktorego mam wybrac. Kazdy mial inne ciapki, wieksze, mniejsze, prawie calkiem biale lub fioletowe z bialymi wstawkami. Wiec mysle ze i tobie sie poszczesci. Z tego co widze u dziewczyn na zdjeciach mamy kwiaty od tych samych producentow - po tych karteczkach poznaje - wiec i pewnie do Polski trafi dostawa ciapatych. Trzymam kciuki bys znalazla swojego arlekina
Stary 2010-02-13, 20:34   #4361
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Dziewczyny piękne te Wasze kwiatuchy
Och jak ja marnie przy Was wyglądam z tą moją piątką
Stary 2010-02-13, 20:51   #4362
mcstg
Przyczajenie

witam, mam problem, dostałam storczyk tydzien temu i kwiatki zaczynaja mi opadac, czytałam że one nie lubią za dużo wody, lepiej je przesuszyć niż przelać. na różnych stronkach różne opinie podlałam go jak narazie raz i ziemia jest jeszcze wilgotna a korzenie zielone. moge prosić o jakieś rady, bede na prawde bardzo wdzięczna
mcstg jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-13, 21:38   #4363
jola2243
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Jola ty szczesciaro, wiesz ze baaaardzo zadko to sie zdarza by kambria miala 2 pedy z tej samej bulwy??? No trzymam kciuki za nowe kwitnienie
Aha, no to się cieszę, jakby co dam znać co wyrosło, pozdrawiam

Stary 2010-02-13, 22:26   #4364
norka27
Zakorzenienie

Mcstg jesli masz zwyczajnego falenopsisa to podlewasz go w zimie okolo raz na 2 tygodnie - podloze musi przeschnac - poznajesz to po kolorze korzonkow - staja sie jasno srebrne i nie ma rosy w doniczce. Spokojnie poczekaj jeszcze z tydzien i zajrzyj do doniczki. Skoro kwiatki wiedna moze to znaczyc ze byly juz starszawe albo zmarzly po drodze do domu. Postaw kwiatka na parapecie i spokojnie zapomnij o nim na tydzien W razie czego pisz to pomozemy
Dorciaj ja zaczynalam z 1 - ktorego usmiercilam wsadzajac do ziemi ogrodowej. Pozniej kupilam drugiego i taki byl ssamotny przez rok - kolezanka kwiaciarka powiedziala mi ze one lubia wode i mam go podlewac co 3 dni... Przezyl i jest ze mna do dzisiaj. Spokojnie ja mialam 2 storki przez 2 lata i dopiero teraz mam ich tak duzo. Grunt ze sobie radzisz ze swoja piatka, ucz sie, przygladaj jak rosna a ja bedzie czas to i storkow przybedzie. Mysle ze twoja piatka jest warta tyle samo co moja 30 I zapewne piekna

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2010-02-13 o 22:30
Stary 2010-02-13, 22:36   #4365
mcstg
Przyczajenie

na moim parapecie jest strasznie zimno, czy to napewno dobry pomysł? pączki zaczęły odpadać. dostałam ten storczyk w prezencie, jest najzwyklejszy, ma malutkie kwiaty biało różowe. o tych kwiatach naprawde nie wiem nic, pdobaja mi sie bardzo i to od dawna więc chciała bym dobrze o niego dbać. dziękuję za rady i liczę na więcej
mcstg jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-13, 22:45   #4366
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Witam serdecznie.
Zakupiłam sobie dzisiaj w Lidlu Miltonię (ale chyba jeszcze jutro tam pojadę, bo jeszcze jeden mi się podobał).
Powiedzcie mi proszę, czy jakoś specjalnie powinnam o nią dbać, bo do tej pory miałam same phalaenopsisy, a one same sobie najlepiej rosną...
Stary 2010-02-14, 00:37   #4367
norka27
Zakorzenienie

Mcstg mozesz zawsze polozyc recznik miedzy szyba a parapetem albo postaw kwiatka na jakiejs szafce przy oknie. Co do opadu paczkow i kwiatkow - chyba ten kto podarowal ci kwiatka go niestety przechlodzil w drodze do domu. Niestey musisz przezyc opad i liczyc ze cos sie uratuje. Spokojnie, cala roslinka moze byc bez szwanku, tylko kwiaty i paczki sa takie wrazliwe.
'KarmazynowyKamyk tu masz instrukce obslugi http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html - pod miltoniopsis
Stary 2010-02-14, 08:49   #4368
KarmazynowyKamyk
Zakorzenienie

GG do KarmazynowyKamyk

Cytat:
'KarmazynowyKamyk tu masz instrukce obslugi http://www.orchidarium.pl/rodzaje/index.html - pod miltoniopsis
Dziękuję

PS. Wychodzi na to, że powinno mu być u mnie dobrze, o ile nie będę zapominała podlewać

Edytowane przez KarmazynowyKamyk
Czas edycji: 2010-02-14 o 08:55
KarmazynowyKamyk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 09:30   #4369
dorciaj
Raczkowanie

GG do dorciaj

Cytat:
Dorciaj ja zaczynalam z 1 - ktorego usmiercilam wsadzajac do ziemi ogrodowej. Pozniej kupilam drugiego i taki byl ssamotny przez rok - kolezanka kwiaciarka powiedziala mi ze one lubia wode i mam go podlewac co 3 dni... Przezyl i jest ze mna do dzisiaj. Spokojnie ja mialam 2 storki przez 2 lata i dopiero teraz mam ich tak duzo. Grunt ze sobie radzisz ze swoja piatka, ucz sie, przygladaj jak rosna a ja bedzie czas to i storkow przybedzie. Mysle ze twoja piatka jest warta tyle samo co moja 30 I zapewne piekna
Ja pierwszego storka dostałam w lipcu 2008 roku. Potem przybwały następne. Żadnego sama nie upiłam - żadnego nie uśmierciłam - często mi kwitną i dobrze sie mają (tfu tfu) - czyli jest szansa, że nie jest ze mną tak źle . Teraz choruję na jakiegoś ciapka - muszę tego Lidla zaliczyć
U mnie w domu jest mnóstwo kwiatów. Na parapetach, szafkach, podłodze - żeby podlać całe towarzystwo potrzebuje ponad 14 litrów wody - do tego jeszcze ogród - ale w ogrodzie same krzaczorki (bez kwiatuchów).
W tym roku przyrzekłam sobie posadzić w ogrodzie piękną magnolię - kojarzy mi się z majem i pięknymi zdjęciami z mojego ślubu .

Uwielbiam storki - drugą moją miłością są kaktusy - ale teraz mam tylko 3.
Stary 2010-02-14, 11:35   #4370
bierka83
Zadomowienie

Norko slicznego upolowalas ciapka,w ogole wszystkie stoaski masz naprawde superowe
Jolu Twoje tez sa bardzo ladne,bardzo podoba mi sie ten rozowo-fioletowo zolty,bomba! Jeszcze takiego nie spotkalam. I faktycznie jest tak jak Norka pisze,na cambrii rosnie Tobie 2 pedzik-gratulacje szczesciaro

Ja dostalam od mezusia ciapka-krzaczorka jest ogromny i ma tak gube lodygi,pierwszy raz takiego widze. Tylko chyba jakas odmiana,ze kwiaty wygladaja jakby do konca sie nie otwieraly ,zobaczymy jak rozwina sie nowe. Dodaje fotki mojego cuda

Zycze Wam pieknego dnia i przyjemnych walentynek.Pozdrawiam
Stary 2010-02-14, 13:08   #4371
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bierka83 Pokaż wiadomość
Norko slicznego upolowalas ciapka,w ogole wszystkie stoaski masz naprawde superowe
Jolu Twoje tez sa bardzo ladne,bardzo podoba mi sie ten rozowo-fioletowo zolty,bomba! Jeszcze takiego nie spotkalam. I faktycznie jest tak jak Norka pisze,na cambrii rosnie Tobie 2 pedzik-gratulacje szczesciaro

Ja dostalam od mezusia ciapka-krzaczorka jest ogromny i ma tak gube lodygi,pierwszy raz takiego widze. Tylko chyba jakas odmiana,ze kwiaty wygladaja jakby do konca sie nie otwieraly ,zobaczymy jak rozwina sie nowe. Dodaje fotki mojego cuda

Zycze Wam pieknego dnia i przyjemnych walentynek.Pozdrawiam
ale sliczny a jak wszystkie paczki zakwitna
zrob zdjecie oki??
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 14:07   #4372
norka27
Zakorzenienie

Bierka ale fajny kropasek Koniecznie wstaw fotki jak rozkwitnie. Moj bordowy ciapek jak otworzyl wszystkie kwiatki byl spektakularny Dorciaj u mnie tez busz niestety w miare przybywania storkow zwykle kwiatki musialy z domu wywedrowac. Woz albo przewoz hehe cos trzeba bylo poswiecic ale nie zaluje bo tak kolorowo mam.
Pytanie do posiadaczek miniaturek - czy wam tez po przekwitnieciu sklepowego miniaturki nie chca zakwitnac ponownie? Juz sama nie wiem jak je zmotywowac. Superowego Walentego wam zycze : roza::r oza:
Stary 2010-02-14, 14:23   #4373
jola2243
Zakorzenienie

Ja kupiłam miesiąc temu miniaturkę, szybko mi przekwitła, ale może za zimno było jak do domku wiozłam, mam nadzieję, że nie będę długo czekała na nowe kwiatuchy, Noreczko nie strasz

Stary 2010-02-14, 15:02   #4374
monykaa
Raczkowanie

witam
10 i 11 lutego kupilam dwie orchidee -ciapka(po prostu piekny -na żywo ciemniejszy bardziej fioletowy) i białego z fioletowym języczkiem
ciapek troszku mi przysycha kwiatki marszczą się, korzenie nadziemne poschnięte, ziemne raczej ok, ale straaasznie dużo ich -chyba po przekwitnięciu będę musiała przesadzić jest prze, prze, prze piękny i chcę jak najdłużej cieszyć się jego pieęknem.

biały otwiera u mnie pączka, ale zauważyłam że sąsiednie 2 pączki też marszczą się(zrobily sie żółte i pomarszczone) korzenie nadziemne poschnięte, ziemne zieloniutkie -też dwupędowy, ale jeden pęd złamany na 1oczku/kolanku
mimo to ciapek ma7kwiatow i 12pakow a biały 3kwiaty i też 12 pąków i widzę ze dalej pęd się wydłuża i dodatkowo na pędzie na oczu jakby wyrastała kolejna "gałązka"

zdjecia ciapka i pokazuję okno na ktorym stoja kwiatki -jaką "ochrone" mam im zapewnić aby kwiatki nie opadły? grzejnik jest odsunięty więc postawiłam miseczki z wodą -co jeszcze zrobić ? myślalam że może do tych fioletowych,plastikowych osłonek wlać troszke wody i posypać kermazytem i ta to postawić orchidee dla leprzego nawilżenia albo może lepiej wyciągnąc z tych doniczek??

wiem że pewnie często dostajecie takie błache pytania -ale uwierzcie mi mam małe dziecko i nie mam za dużo czasu żeby szukać informacji... na tyle ile moge sobie pozwolic to szperam po necie troszku już wiem ale zawsze lepiej poradzić się kogoś doświadczonego
monykaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 15:18   #4375
monykaa
Raczkowanie

i bieluszek
2zdjecia pączka -wczoraj wieczorem i dziś (jakieś 10min temu) -widać też tego schnącego pączka
Stary 2010-02-14, 15:47   #4376
monykaa
Raczkowanie

skorzystam jeszcze że tu jestem i zapytam się o liścia ktory poszedł mi do góry (szuka światła ??? )
tego dostałam na początku listopada -dwupędowy miał mnóstwo kwiatów i pąków -w przeciągu 2tyg wszystko zgubił....
Szkoda mi się zrobilo tego mojego kwiatka bo wyraznie zmarnial od momentu kiedy go dostalam i na początku lutego –pewnie zle zrobiłam- ale wzielam go w torbe i poszlam na druga strone ulicy do kwiaciarni zapytac się co robic bo kwiatek umiera –tam podcięto mi łodygę i powiedziano ze kwiatek ma się dobrze (nie sprawdzili korzeni) i dali mi taki nawoz
Kwiatka „podlałam” (przegotowana letnia woda) z nawozem –trzymalam go za dlugo - bo ok.3godz , po prostu zapomniałam bo mialam gosci…
I przedwczoraj zauważyłam ze w doniczce mam jakies biale plamki i 3 malusieńkie przezroczyste robaczki, szybko biegały -pomyślałam ze to skoczynogi czy jak to się zwie bo jest jakaś tam odmiana która szybko biega a że kwiatka "przelałam to może dlatego pojawiły sie bo lubią wilgoc? -no ale w zadadzie nie wiem do końca co to było, wczoraj robaczków już nie widziałam, białych plamek dużo mniej, dziś robaczków też nie ma, podłoże robi się coraz bardziej przesuszone, korzenie ziemne stają się srebrzyste, a naziemne -jak widać (od wczoraj/przedwczoraj) zrobiły sie w brązowe plamki i na jednym listku robi się brązowe odparwienie

doradzono mi zmiane podłoża i wycięcie zasuszonych , uszkodzonych korzeni i chyba tak na wieczór zrobie.

teraz miewa się tak:
Stary 2010-02-14, 16:00   #4377
monykaa
Raczkowanie

ten nawóz do roślin kwitnących/pelargonii pan mi dał -powiedział do orchidei tez bedzie dobry http://www.allegro.pl/item863288440_...rgonie_1l.html - i to właśnie w nim moczyłam przez moje zapominalstwo przez 3 godz. -podlewałam na początku lutego
i 2 dni temu zaczęły dziać się te anomalie co opisałam -czyli 3robaczki, białe kropeczki w glebie, brązowe plamki na nadziemnych korzeniach -czy to wszystko przez nawóz? czy może zbieg okoliczności?

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-02-14, 17:38   #4378
norka27
Zakorzenienie

Monykaa te 2 nowe sa w super kondycji i bym sie nie przejmowala tymi korzeniami bo wygladaja najnormalniej w swiecie. U m nie wiekszosc ma taki korzeniowy busz i sobie rosna. Szybka obstrukcja inslugi - wlewasz wode z odzywka do oslonek na doniczke do samej gory i tak zostawiasz na jakies 30 min. tej odzywki to taka krople na 1,5 litra wody. Podlewasz teraz raz na 2 tygodnie - znaczy sie jak podloze przeschnie co poznajemy po kolorze korzeni - jasno srebrne - i braku rosny na doniczce. W lato podlewasz raz na tydzien. Wszystkie twoje wygladaja na podlane wiec poczekaj jeszcze z tydzien. Ten lisc tez normalny jest a to przebarwienie nie wyglada jakos groznie - moze dalas tego nawozu za duzo? No ale nie gdybajmy.... Co do robaczkow - cos wiecej o nich i tych kropkach.
Stary 2010-02-14, 18:13   #4379
Madzia_M77
Zadomowienie

Żaliłam się tutaj niedawano, że kolejny storek mi pada
Zakupiłam inne podłoże, poprzesadzałam i teraz zostaje mi chyba tylko czekanie. No i popsikałam profilaktycznie topsinem, bo juz mi ręce opadają. Moze ja się po prostu nie nadaję do hodowli żadnego zielska Mało tego, że żadnego ze storków nie kupiłam, wszystkie to prezenty i teraz muszę świecić oczami, jak mnie darczyńcy odwiedzają.

Dla odmiany u mojej mamy falki rosną w ziemi, bo jakoś tak je zasadziła, kwitną cały rok, są mega wielkie i wypuszczają po kilka pędów na raz, liści tak samo, że o ilości kwiatów nie wspomnę.
A zapytam jeszcze - z jednego wyrosła jej łodyga o grubości ok 8 mm, z jednym dużym pączkiem na szczycie i całość jest taka mocno kosmata, jakieś takie włoski ma wiecie co to może być? to jakiś mutant chyba? a wcześniej był to zwykły falk....
Madzia_M77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-02-14, 20:43   #4380
pucca87
Raczkowanie

Norko! Muszę się podzielić tą radosną wiadomością z Tobą jak i z innymi dziewczetami
Otóż mój storek którego niedawno przesadzałam(ten z pędem kwiatowym i małą ilością korzeni) rośnie!!! Dwa pączki mu uschły zaraz po przesadzeniu, ale teraz mały pędzik rośnie jak szalony. Dodam że przestawiłam wszystkie storki na południowe okno do kuchni Mają ciepło i dużo światła I te pączki co wydawały się śpiące ożyły i lada dzień się otworzą Jak zakwitną to wstawię foteczki O rany, ale się cieszę
Pozdrawiam Was Walentynkowo
pucca87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości