|
|||||||
| Notka |
|
| Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII
Cytat:
|
|
#4352 |
|
Zakorzenienie
|
U:
Śn. Owsianka z połową banana, suszoną żurawiną, dżemem z czarnej porzeczki i połową serka wiejskiego, kawa zbożowa z mlekiem i miodem IIŚn. Saszetka musli z pestkami dyni, suszoną żurawiną i suszonymi jabłkami (50g.) + jogurt naturalny Zielona herbata, kilka truskawek - resztki ![]() Ob. Spaghetti z tartym parmezanem ( o mój Boże, z rok nie jadłam tego sera!), sałatą, chudym boczkiem, sosem pomidorowym, czosnkiem, natką pietruszki i ziołamiK. (taka nieco dziwna ) Talerz zupy szczawiowej z ziemniakami i warzywamiKilka suszonych fig, marchewka Gdzieś tam jeszcze wpadł sam wafelek od loda. Podwieczorku nie było, obiad był wystarczająco sycący i pyszny ; )
"Różne momenty wiszą w przestrzeni jak prześcieradła, jak ekrany, na których wyświetla się jakiś moment; świat składa się z takich nieruchomych momentów, wielkich metazdjęć, a my przeskakujemy z jednego na drugi." Studentka ![]() Edytowane przez star15 Czas edycji: 2009-05-10 o 13:33 |
|
|
|
#4353 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4354 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#4355 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4356 |
|
Raczkowanie
|
Hej.Jestem po głodówce i wychodze z Ed.Za radą Izy zrobiłam skok z 1200-1500 do 2000-2500kcal
Nie obyło się bez wyrzutów sumienia ale zdrowie jest najważniejsze.Mój wczorajszy jadłospis.Oczywiście P Śniadanie:2 jajka usmażone na szynce drobiowej,bułka z dynią,szynką,serem żółtym,pomidorem,papryką, musztarda,keczup,herbata czarna, banan(o jak dawno nie jadłam bananów )2 Śniadanie:duża słodka kawa z mlekiem,batonik bounty z wieśniakiem i łyżeczką kakao Puchatek,jabłko Obiad-duży gołąbek,dużo ryżu brązowego(kilka łyżek),pomidor z cebulą,kompot deser:2 kulki lodów-smaki:mleczna czekolada z kawałkami czekolady,orzechowy z kawałkami orzechów Podwieczorek-sałatka z kurczakiem,pomidorem,ogór kiem,oliwkami,capari,sała tą,serkiem feta, cebulą, kukurydzą + garść mieszanki studenckiej Kolacja-płatki na mleku 0.5%(tylko takie miałam)-cini minis,miodowe i czekoladowe kuleczki,duża kanapka(przekrojona na pól),jedna z serem białym i dżemem truskawowym,druga z serem żółtym majonezem,pomidorem,dużo truskawek W między czasie podjadałam winogrona,rodzynki,wafelk i rurkowe bez nadzienia. Najadłam się jak nie wiem,wieczorem bolał mnie żołądek i zrobiłam sobie słodką mięte.Samopoczucie ok,choć wydaje mi się,że przytyłam już ze 3kg ![]() Mogę prosić o ocenkę? |
|
|
|
#4357 |
|
Zakorzenienie
|
Moje kryzysowe RRR:
8:00 Ś-> owsianka ( 3łyżki+zdrowy błonnik+mleko 1,5%) 10:30 IIŚ-> 2 kromki grahama posmarowane Benecolem+wędlina drobiowa+ogórek zielony 12:30 O-> 2 ugotowane pałeczki z kurczaka+ogrooooooomniast a porcją sałaty lodowej z sosem sałatkowym(taki z Knorra, dodaje się wodę i oliwę) 13:10 "deser"-> jabłko 16:00 P-> sałatka z tuńczyka słodko-kwaśna / z puszki ![]() 19:00 K-> twaróg / uwielbiam czysty, bez żadnych dodatków... Czy ktoś spojrzy? Wiem, w obiedzie brak węgli, ale nadrobiłam jabłkiem później... Mało warzyw? Słabo z NNKT? Zgadza się?
|
#4358 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4359 |
|
Raczkowanie
|
R/U
Śn.: -2 kromki zwykłego chlebka( ew. ciemnego) bez masła -1 plasterek szynki z indyka -1 średni plasterek sera żółtego -1/2 pomidora II Śn.: -mała bułeczka -plaster szynki z kurcząt -kilka plasterków ogórka zielonego -mandarynka Obiad: -mała porcja piersi z kurczaka got. -średni ziemniak młody -1 burak ugotowany starty -szklanka soku bananowego Podw.: -mały grejpfrut Kolacja: -2 kromki chleba -dżem trusk. -3 malutkie plasterki sera białego chudego -herbata z cytryną I jak ? |
|
|
|
#4360 |
|
Rozeznanie
|
Dzisiejsze R-dalej walczę
Śniadanie-owsianka z otrębami pszennymi, suszonymi owocami i brzoskwinią II śniadanie-sałatka z banana i kiwi, 10 g orzechów włoskich Obiad-5 małych polędwiczek z indyka, duuuużo gotowanej, młodej kapusty Podwieczorek-jogurt naturalny z ziarnami zbóż i łyżką otrębów pszennych, 1 wafel ryżowy posmarowany łyżeczką niskosłodzonego dżemu truskawkowego Kolacja-serek homo waniliowy, pomidor-coś jeszcze mogę dodać? Proszę o ocenę
|
#4361 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4362 |
|
Rozeznanie
|
wklejam dzis menu swojej siostry,która jest na Uuu..,poza tym wegetarianka...i prośba o jej ocenkę
![]()
poprawnie???
Edytowane przez Magdalena0603 Czas edycji: 2009-05-10 o 18:35 |
|
|
|
#4363 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
trzymam kciukacze![]() ![]()
|
|
|
#4364 |
|
Przyczajenie
|
Dzisiejszy (U/P ze wskazaniem na P - wracam do sił po nadmiernym i gwałtownym spadku wagi uzyskanym nie do końca zdrowymi metodami, który kompletnie rozwalił mi cały organizm)
Owsianka fix firmy Elovena (40g) + mleko 2% + pokrojony banan, pół jabłka i dwie truskawki Gorąca czekolada Serek wiejski 150g Kawa zwykła z mlekiem Kawa zbożowa z mlekiem Wątróbka z jabłkiem i cebulką, ziemniaki Jabłko Kromka pełnoziarnistego chleba słonecznikowego z masłem i szynką Kawa zbożowa z mlekiem Banan Kartonik mleka ryżowego Kawałek arbuza Do tego litr soku pomidorowego (nie na raz, tylko przez pół dnia, szklanka po szklance) ...Co o tym myślicie? Błagam na kolanach o jakąkolwiek informację zwrotną! Edytowane przez reddie Czas edycji: 2009-05-10 o 19:42 |
|
|
|
#4365 |
|
Rozeznanie
|
moje U:
śniadanie: owsianka( pewnie z 60 GRAMÓW płatków, na mleku, banan średni, kawałek twarogu, łyżka wiórków kokosowych, 3 orzechy włoskie, cynamon), duży kubek kawy cykoriowej z mlekiem II: kromka razowca z masłem orzechowym, 2 jabłka, kawa taka jak na śniadanie obiad: 2,5 szaszłyka ( kawałki piersi z kurczaka marynowanej, papryka , cebulka), 3 ziemniaki, sałata, szklanka wody z cytryną podwieczorek: z 250-300 ml lodów śmietankowo-śmietankowych,kubek kawy, tyle, że zwykłej ( głupie ciśnienie) kolacja(będzie dopiero): wiejski z warzywami ( ogórek, pomidor, fasolka i co tam znajdę jeszcze) z solą , kromka razowca z masłem, szynką indyczą i sałatą, herbata zielona
175, 83/62/89 Edytowane przez gorzkakawa Czas edycji: 2009-05-10 o 19:50 |
|
|
|
#4366 |
|
Zadomowienie
|
moje R proszę o ocenę
I owsianka ( ok. 6 łyżek p łatków owsianych płaskich, łyżeczka słonecznika i łyżeczka lsiemienia lnianego - to wszystko na wodzie i mleku (50/50), jabłko II 2 kromki razowca z chudą szynką sałątką rzodkiewką ogórkiem szczypiorkiem III niestety to samoi co na II - byłąm na uczelni kawa z mlekiem IV pierś z kurczaka pieczona w folii plus sałątka z w/w warzyw plus ok 1/5 węzonej makreli - to ostatnie niestety po 18.00 godzinie. V- nie wiem czy jeszcze mogę sobie na coś pozwolić? wieśniaka? jajko? zdaje sobie sprawę że dziś mało białka zjadłam w ciągu dnia 1,5 litra wody wypiłąm czy ostatni posiłek nie jest zbyt kaloryczny jak na redukcję (chodzi mi o makrele) czy bedzie wielkim grzechem jeżeli do owsianki bede dodawać np łyżeczke miodu?
|
#4367 |
|
Przyczajenie
|
Myślałam, że to ja byłam zdesperowana, licząc rodzynki w cieście, unikając kontaktu wnętrza jamy ustnej z wargami po posmarowaniu ich wazeliną i ważąc mleko, które wlewam do kawy, ale Ty ze swoim liczeniem płatków bijesz wszelkie rekordy
Oczywiście żartuję i zakładam, że chciałaś napisać magiczną literkę G, ale klawisz Ci się nie wcisnął
|
|
|
|
#4368 |
|
Zadomowienie
|
Ojj ciężkie P dzisiaj... senne i do tego z napęczniałym brzuchem:
Ś: owsianka (duża szklanka mleka koziego+ z 90g płatków owsianych+ łyżeczka siemienia lnianego+ półtora jabłka+ cynamon+ dwie łyżki otrębów) IIŚ: serek wiejski+ garść mixu meksykańskiego z felixa O: z 90g kaszy gryczanej+ duużo warzyw gotowanych na parze+ miska sosu spaghetti domowej roboty (z wołowiną, oliwa też tam była )+ na deser paczka sezamkówP: 0,5l soku warzywnego+ kromka razowca+ polędwica sopocka+ pomidor K: omlet z dwóch jaj+ pół kromki razowca+ 1,5 pomidora+ 3/4 puszki tuńczyka+ szczypiorek+ przyprawy ??
|
#4369 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4370 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje dziewczyny za ocenkę
Będę podwyższać kcal.Jak myślicie do ilu powinnam dojechać jeśli nie uprawiam sportu regularnie?Chodzę na spacery,robie 8min abs ale właściwie dużą część dnia jestem w szkole( ![]() Powinnam przytyć tak z 5-6kg. Waże się raz w tygodniu.Mam chcęć o wiele częśniej ![]() Jak sprawa wygląda ze słodkimi bułkami?Można je jeść czy raczej unikać?Noi płatki Nestle?Ja je bardzoooo lubię ale może lepiej jeść jakieś naturalne? Dzisiaj- P Śniadanie-2 duże kanapki(z szynką,serkiem topionym,serem białym,dżemem),kakao(Puch atek),banan,3 kostki czekolady 2 Śniadanie-baton Kit kat,kawa,jabłko,sporo herbatników,sporo orzechów obiad-rosół(do wypicia),pierś z kurczaka pieczona(z serem żółtym i kaparami),3 łyżki kaszy gryczanej,pomidor,papryka ,cebula deser(nie mogę się opamiętać )-2 kulki loda z wafelkiem(truskawkowa z kawałkami truskwek,śmietankowo-orzechowo-czekoladowa),sok pomidorowypodwieczorek-wieśniak z solą i pieprzem,kromka chleba,budyń waniliowy(nie za dużo?) kolacja-2 duże kanapki(z tuńczykiem,serem żółtym,pomidorem,ogórkiem ,sałatą) W między czasie podjadałam truskwaki i winogrona,wypiłam szklanke soku jabłkowego,zjadłam kilka landrynek Wydaje mi się,że dziś dużo...hmmm Ślicznie proszę o ocenkę |
|
|
|
#4371 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4373 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
up....
|
|
|
|
|
#4374 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4375 |
|
Zadomowienie
|
Moje dzisiejsze RRRR wyszło tragicznie. Ale w końcu niedziela - dzień, w którym sobie pozwalam
![]() Śniadanie: 2 kromki Schulstada z soją, jajko, pół pomidora 2 śniadanie: jabłko (wstałam bardzo późno, więc było malutko czasu do obiadu i zero głodu...) Obiad: niedzielna rolada wołowa u babci w obrzydliwie tłustym sosie, dużo czerwonej kapusty, cztery śląskie kluski (ciekawe ile to miało kcal!) Deser: gigantyczny kawał makowca i nieco mniejszy sernika, 3 fantazje Podwieczorek: jabłko Kolacja: Desperados i sałatka owocowa z ogromną ilością jabłek i winogronWiem wiem, tragedia, ale od jutra obiecuję poprawę
|
|
|
|
#4376 |
|
Raczkowanie
|
R!
1. śniadanie. Lód wodny (ok 100kcal) 2. Jabłko 3. 3 średnie ziemniaki, warzywa z filetem na patelnie 4. Serek Homogenizowany,otręby 5. 2 kromki razowaca z serkiem domowej roboty [a'lla wiesniak], pare plasterków ogórka i pomidora
|
#4377 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4378 |
|
Raczkowanie
|
Moje dzisiejsze R:
I śniadanie koło 9.00: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, 1/4 szklanki mleka 2%, twaróg chudy 100g, ), kawa parzona z 2 łyżeczkami cukru (wiem cukier siła wyższa... )Obiad godz. 13.30: szklanka (przed gotowaniem) rurek z pełnego ziarna "Lubelli", ok.70g wołowiny gotowanej z curry i cebulka, ząbek czosnku, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, sałatka z kilku plastrów ogórka i zieloną sałatą z ok. 2 łyżkami jogurtu naturalnego w między czasie kawa inka pół na pół z mlekiem 2% Podwieczorek godz.17.00 serek homo naturalny 135g z garścią migdałów. Kolacja godz .20:30: Puszka tuńczyka w sosie własny, ogórek konserwowy. Proszę o ocenę
|
|
|
|
#4379 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ale podobno piwko dobre na nerki to poszło ci na zdrowie ---------- Dopisano o 21:23 ---------- Poprzedni post napisano o 21:20 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4380 |
|
Raczkowanie
|
Ja już naprawdę nie wiem co mam jeść!!! W ogóle zbytnio nie chudnę ;((. Mój brzuch jest straszny. Moja kolezanka na 1 posiłek w ciągu dnia je loda i chudnie bardzo ładnie. Moze mi tez to pomoże
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:26.

o mój Boże, z rok nie jadłam tego sera!), sałatą, chudym boczkiem, sosem pomidorowym, czosnkiem, natką pietruszki i ziołami
Nie obyło się bez wyrzutów sumienia ale zdrowie jest najważniejsze.
)

trzymam kciukacze
up....
)
dużo czerwonej kapusty, cztery śląskie kluski (ciekawe ile to miało kcal!) reszta dobrze
)