storczyk (orchidea) cz.III - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Dom, mieszkanie, nieruchomości

Notka

Dom, mieszkanie, nieruchomości Szukasz domu, mieszkania lub nieruchomości? Masz już upatrzone lokum i czeka cię remont? Dobrze trafiłeś - tutaj wymieniamy się wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-02-19, 23:42   #4351
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81
Dot.: storczyk (orchidea) cz.III

Cytat:
Napisane przez karolca Pokaż wiadomość
ale jaka przyjemność z kwitnięcia
Karolcia - przyjemność i to nie mała
dusia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 23:44   #4352
karolca
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lacostee123 Pokaż wiadomość
o kurcze a myslałam ze to ja mało wiem o tyhc kwiatkach :P . z tego co mi wiadomo to własnie te robaki to korzenie powietrzne i nimi tez kwiatek łapie wilgoc itp to kto tutaj jest obeznany?
a co sadzisz o doniczce? Ty bys na moim miejscu przesadziła?
te korzenie ponad doniczką to są korzenie powietrzne i one mają taki srebrzysto-biały kolor. A doniczki... póki korzenie mają miejsce rosnąć a podłoże jest w dobrym stanie a roślina kwitnie - nie przesadza się

♥ ♥ ♥

Komentuj.
Nie obrażaj.
karolca jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-19, 23:55   #4353
lacostee123
Przyczajenie

Karolca dzieki za inf. korzenie nie wyłaza spod spodu wiec chyba mu dobrze w tej ciasnocie, chociaz korci mnie przeprowadzka do wiekszego domku ale jak zgubi pąki .
a jeszcze mam pyt odnosnie podlewania: zanurza sie go po same brzegi w wodzie i czeka ok 20min ?
aha i czy potrzebny jest keramzyt? mam zamiar dokupic osłonke i na dnie nasypac keramzytu. myslisz ze moge tak zrobic czy najlepiej zeby był wymieszany razem z kora i innymi dodatkami?
lacostee123 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 10:56   #4354
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez dusia81 Pokaż wiadomość
Mam jeszcze inne storczyka ale zupełnie mnie nie lubi - kwitł tylko jak go kupowałam i od tego czasu mnie olewa
Załęcze zdjęcie (takie trochę kiepskie bo nie zdążyłam mu zrobić innego) - nie potrafię go zmusić do kwitnienia. Macie jakiś sposób na tą odmianę?
poczytaj trochę o uprawie CYMBIDIUM on ma specyficzne potrzeby... ale jak się je spełni to to się odwdzięczy moje spełnianie potrzeb upartego Cymbidium w tym roku zaowocował tak
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_6875.jpg (76,2 KB, 39 załadowań)
doriskap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 11:27   #4355
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:
Napisane przez doriskap Pokaż wiadomość
poczytaj trochę o uprawie CYMBIDIUM on ma specyficzne potrzeby... ale jak się je spełni to to się odwdzięczy moje spełnianie potrzeb upartego Cymbidium w tym roku zaowocował tak

Śliczny okaz
Poczytam sobie o jego uprawie - dużo bym dała by mi się też tak odwdzięczył
Stary 2011-02-20, 12:12   #4356
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
Napisane przez norka27 Pokaż wiadomość
Kambrie - kwitnienie - jak ktos ma pytania walic do mnie to odpowiem.
moja kambria wypuściła coś jak nową bulwę i już jest bardzo wielka, ale nadal pączków nie puszcze
Cytat:
jaki śliczny to jest mój wymarzony kwiatek, ale jak go widziałam to kosztował ponad80zl wiec mi bylo szkoda kasy tym bardziej ze nie mam za duzo teraz miejsca i boje sie, że by mi padl szybko

a teraz pytanie, minęło 2 tyg jak przesadzałam reanimowanego storka. mogę go już podlać??? obcięłam mu pędy nad 1 oczkiem i dzisiaj zauważyłam,że puszcza coś z tego oczka także może będzie żył
Stary 2011-02-20, 15:27   #4357
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gusiak23 Pokaż wiadomość
a teraz pytanie, minęło 2 tyg jak przesadzałam reanimowanego storka. mogę go już podlać??? obcięłam mu pędy nad 1 oczkiem i dzisiaj zauważyłam,że puszcza coś z tego oczka także może będzie żył
jeżeli minęły 2 tygodnie to rany powinny być zasuszone więc spokojne możesz nawodnić kwiatka
Stary 2011-02-20, 15:56   #4358
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

Cytat:
jeżeli minęły 2 tygodnie to rany powinny być zasuszone więc spokojne możesz nawodnić kwiatka
dzięki za odpowiedź, w takim razie podlewam
Stary 2011-02-20, 16:44   #4359
norka27
Zakorzenienie

Witajcie dziewczyny w tenpiekny zomowy dzionek Poniewaz za oknem slonce - w koncu i w moim salonie - postanowilam troche popstrykac i zrobic nam na stronie kolorowo Wiec sie chwale zakwitnieta krowka, moja elegant beauty i nowym nabytkiem - pelioricem Na zalaczonych fotkachnie zabraknie moich ulubiencow ktorzy amatorami storkow nie zostana nigdy - zwyczajnie im przeszkadzaja w dostepie do okien
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg elb.jpg (132,1 KB, 63 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg krowka.jpg (160,5 KB, 54 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg Mia.jpg (115,8 KB, 65 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg okno.jpg (149,1 KB, 74 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg okno2.jpg (120,1 KB, 83 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg pel.jpg (29,2 KB, 40 załadowań)
norka27 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 16:45   #4360
norka27
Zakorzenienie

I cos dla milosniczek ladnych widokow - specjalnie sie poswiecilam i w te mrozy wylazlam na dwor - kiedys mieszkalam na drugim koncu tego fiordu - o tyle krotsza mam droge do cywilizacji
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg fiord.jpg (56,2 KB, 53 załadowań)
Stary 2011-02-20, 17:07   #4361
Ariena
Zakorzenienie

Norka zabiłaś mnie tymi zdjęciami.

Boski jest ten w kropeczki "wyśrodkowane" jeszcze takiego nie widziałam!
I ten widoczek-pozazdrościć.
Stary 2011-02-20, 17:16   #4362
Anoula
Zakorzenienie

norka a koty nie zjadają Ci storków?
Anoula jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-20, 17:30   #4363
norka27
Zakorzenienie

Starszy jakos zawsze byl bardziej ulozony i nie przejawial wiekszego zainteresowania storkami - w odroznieniu od hoi i trzykrotki za ktore byl notorycznie karcony no i chyba ma teraz uraz kocisko Ma swojego ulubieca, ktorego przekwitly ped uzywa do drapania brodki Mlodsze to byl urwis pedziwiatr i do samego poczatku kwiatowy niszczyciel - wiec mamy pogryzione liscie, polamane liscie i pedy - zwala paskuda donice kiedy jej dupsko sie nie miesci na parapecie obok kolegi No ale juz jej przeszlo, pierwsze 9 miesiecy zycia miala jakies takie niezgrabne ze gdzie sie pojawila to kwiaty lecialy, od miesiaca nic nie spadlo i miejmy nadzieje ze tak juz zostanie Ciesze sie ze sie foteczki podobaly, na rozkwicie niedlugo beda vuylstekeara i taki zolty faloslaw - az 2 paki ma no i zapoczkowany olbrzym - jego mega ped (dolna czesc)widac na zdjeciu miedzy krowka a elegant beauty to sie powstawia foteczki
Ariena - ten srodkowo kropkoway sie zwie Elegant beauty i gdyby nie fakt ze ma jakis feler z korzeniami - zauwazylam ze sie wszyscy skarza ze ma nile tendencje - to jest bezroblemowy i kwitnie jak szalony, bardzo wytrzymale kwiaty ma. Ma wiele wariantow tego kropkownia od takich delikatnych jak u mnie do duzych krop Wygoogluj Moj juz ma system korzeniowy w porzadku ale po przyniesieniu ze sklepu bylo fuj!!

Edytowane przez norka27
Czas edycji: 2011-02-20 o 17:37
Stary 2011-02-20, 17:42   #4364
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:
Witajcie dziewczyny w tenpiekny zomowy dzionek Poniewaz za oknem slonce - w koncu i w moim salonie - postanowilam troche popstrykac i zrobic nam na stronie kolorowo Wiec sie chwale zakwitnieta krowka, moja elegant beauty i nowym nabytkiem - pelioricem Na zalaczonych fotkachnie zabraknie moich ulubiencow ktorzy amatorami storkow nie zostana nigdy - zwyczajnie im przeszkadzaja w dostepie do okien
norka storczyki cudne, widok zresztą też - tylko pozazdrościć
Stary 2011-02-20, 20:36   #4365
Ariena
Zakorzenienie

Cytat:
Ariena - ten srodkowo kropkoway sie zwie Elegant beauty i gdyby nie fakt ze ma jakis feler z korzeniami - zauwazylam ze sie wszyscy skarza ze ma nile tendencje - to jest bezroblemowy i kwitnie jak szalony, bardzo wytrzymale kwiaty ma. Ma wiele wariantow tego kropkownia od takich delikatnych jak u mnie do duzych krop Wygoogluj Moj juz ma system korzeniowy w porzadku ale po przyniesieniu ze sklepu bylo fuj!!
A to Elegant Beauty to ja mam tylko jak widać-inaczej rozłożone kropki i większe.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSC00021.jpg (44,8 KB, 31 załadowań)
Stary 2011-02-20, 20:46   #4366
Ewelka90
Raczkowanie

norka Ty nie dość, że te storki masz takie boskie, to do tego te widoczki i przeczysz opiniom, że nieprzeźroczyste doniczki nie służą storkom
Ewelka90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 09:04   #4367
sylwiajasinska
Przyczajenie

czesc dziewczyny mam problem z moim storczykiem,od miesiaca stanął w miejscu.2 miesiące temu wypuścił nowy pęd kwiatowy na którym miał już pąki (pąki sa zamknięte i zaczynaja usychac)i nowego liścia ale w pewnym momencie przestał rosnąć.Jego korzenie są suche i nie widac nowych.Zmieniłam mu podłoze ale to nic nie dało.A do tego jeszcze jego liście są wątłe i zaczynają żółknąć.Proszę o pomoc !!!!!!!! Z góry dziękuje
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg P2150562yy.jpg (98,0 KB, 35 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg P2150564hh.jpg (87,7 KB, 36 załadowań)
sylwiajasinska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 09:38   #4368
sylwus07
Raczkowanie

GG do sylwus07

Cytat:
Napisane przez sylwiajasinska Pokaż wiadomość
czesc dziewczyny mam problem z moim storczykiem,od miesiaca stanął w miejscu.2 miesiące temu wypuścił nowy pęd kwiatowy na którym miał już pąki (pąki sa zamknięte i zaczynaja usychac)i nowego liścia ale w pewnym momencie przestał rosnąć.Jego korzenie są suche i nie widac nowych.Zmieniłam mu podłoze ale to nic nie dało.A do tego jeszcze jego liście są wątłe i zaczynają żółknąć.Proszę o pomoc !!!!!!!! Z góry dziękuje
czesc wg. mnie powinnaś przed włożeniem go w nowe podłoże porządnie podlać, następnie usunąć wszystkie suche nadgniłe korzenie, ranki po obcięciu zasypać cynamonem lub węglem drzewnym, odczekać aż to przyschnie i dopiero wsadzić do nowego podłoża. Dodatkowo w doniczce zrób dodatkowe otwory żeby podłoże szybciej przesychało i miał dostęp do świeżego powietrza. I po jakiś 2 tygodniach delikatnie podlać. Ten żółty liść też można usunąć.
Pozdrawiam Sylwia
sylwus07 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 11:03   #4369
Leyla89
Zadomowienie

Norka cudowny ten twój parapet kolorowy gdy za oknem sroga zima nie mogę się napatrzeć i ten piccolo
Ariena slicznyszukam takiego. niestety wczorajsze moje polowania zakończone rozczarowaniem. Ceny kosmiczne a i kwiatki pozostawały wiele do życzenia

Leyla89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 11:16   #4370
sylwiajasinska
Przyczajenie

Dzieki wielkie za odpowiedz
sylwiajasinska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 11:23   #4371
Leyla89
Zadomowienie

Dziewczyny zakwitła moja groszkowa cytrynka
A upewnijcie mnie nowy pęd kwiatowy wyrasta? jest tak z 2 stron.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg DSCN0682.jpg (43,6 KB, 29 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zzz.jpg (28,9 KB, 46 załadowań)

Stary 2011-02-21, 13:57   #4372
fufinia
Przyczajenie

Dziewczyny, ale wy macie cudne te storki. Nawet nie wiecie jak ja żałuję, że mam tylko jedno okno i to małe w pokoju. Ale staram się ich zmieścić na parapecie jak najwięcej (jeszcze ze 2 wejdą na pewno :P). A może wiecie, gdzie teraz można kupić Cymbidium? Bo poluje na niego, ale jakoś nigdzie nie mogę trafić :P
fufinia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 14:15   #4373
phdwao
Zakorzenienie

Dziewczyny, mam storka(zapomniałam jaka odmiana) no i widze, że powoli umiera,ale wypuścił małego dzieciaka z boku i podpowiedzcie mi czy odrywac go i zasadzin w nowej doniczce cyz ma sobie rosną z mamusią?
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 20110221179.jpg (74,2 KB, 38 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 20110221181.jpg (90,7 KB, 47 załadowań)
phdwao jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-02-21, 15:50   #4374
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez fufinia Pokaż wiadomość
Dziewczyny, ale wy macie cudne te storki. Nawet nie wiecie jak ja żałuję, że mam tylko jedno okno i to małe w pokoju. Ale staram się ich zmieścić na parapecie jak najwięcej (jeszcze ze 2 wejdą na pewno :P). A może wiecie, gdzie teraz można kupić Cymbidium? Bo poluje na niego, ale jakoś nigdzie nie mogę trafić :P
Obecnie nie wiem
Ja swoje kupiłam w Castoramie. Ostatnio jak byłam to na sprzedaż były, ale już przekwitnięte za mniejszą cenę.

Stary 2011-02-21, 16:00   #4375
sylwus07
Raczkowanie

GG do sylwus07

Cytat:
a ja swoje kupiłam na all... jestem bardzo zadowolona... liście mają ponad metr długości i są nowe przyrosty, ale nie wiem czy to liście czy to pęd kwiatowy
Stary 2011-02-21, 17:07   #4376
dusia81
Raczkowanie

GG do dusia81

Cytat:
Ja mojego kupiłam w kwiaciarni - z tym że trochę przepłaciła, ale był taki bogaty w kwiatki więc dałam się mu skusić. Mógłby jeszcze kiedyś zakwitnąć
Stary 2011-02-21, 17:32   #4377
sylwus07
Raczkowanie

GG do sylwus07

Cytat:
Napisane przez dusia81 Pokaż wiadomość
Ja mojego kupiłam w kwiaciarni - z tym że trochę przepłaciła, ale był taki bogaty w kwiatki więc dałam się mu skusić. Mógłby jeszcze kiedyś zakwitnąć
jak się już zrobi w miarę ciepło wystaw go do ogródka lub na balkon gdzieś w zacienione miejsce (tylko uważaj na ślimaki) i trzymaj do pierwszych przymrozków... mam nadzieję że i moje zakwitną... a jak nie będą cieszyć piękną kępą liści
Stary 2011-02-21, 17:46   #4378
doriskap
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez sylwiajasinska Pokaż wiadomość
żółty liść od spodu to nie tragedia, ale nie widzę w doniczce korzonków i może być problem bo kwiatek nie ma czy "pić" i dlatego liście wiotczeją... jak podlewasz storka? co ile?

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:37 ----------

Cytat:
Napisane przez Leyla89 Pokaż wiadomość
Dziewczyny zakwitła moja groszkowa cytrynka
A upewnijcie mnie nowy pęd kwiatowy wyrasta? jest tak z 2 stron.
wszystko wskazuje na to, że rośnie pędzik

---------- Dopisano o 17:45 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ----------

Cytat:
Napisane przez phdwao Pokaż wiadomość
Dziewczyny, mam storka(zapomniałam jaka odmiana) no i widze, że powoli umiera,ale wypuścił małego dzieciaka z boku i podpowiedzcie mi czy odrywac go i zasadzin w nowej doniczce cyz ma sobie rosną z mamusią?
ta odmiana to oncidium albo cambria... psb (pseudo bulwa) nie powinna rosnąć sama... czy więcej psb tym lepiej chyba, że już wychodzą z doniczki to trzeba przesadzić, ale nigdy pojedynczo... a poza tym Twój maluszek jest zbyt maleńki i mało korzonków ma by przeżyć samemu wszystkie, składnik odżywcze obecnie czerpie od mamusi więc tak powinno zostać

---------- Dopisano o 17:46 ---------- Poprzedni post napisano o 17:45 ----------

Cytat:
obecnie sezon kwitnienia się kończy wiec można kupić przekwitnięte... widziałam w castoramie i w obi...
Stary 2011-02-21, 18:15   #4379
gusiak23
Zakorzenienie

GG do gusiak23

któraś z Was wspomniała o kupowaniu na allegro, właśnie sobie sprawdziłam. Ale tam mają śliczne storki i ceny niższe niż w kwiaciarniach. ale właśnie, czy to trochę nie strach???

a teraz się pochwalę - mój dopiero co rozkwitnięty storczyk kupiony był w wakacje, więc nie czekałam na 2 kwitnienie bardzo długo

a 2 zdjęcie to Cambria. Zaznaczyłam strzałką, część która urosła od wakacji, czy myślicie, że może tam puścić pąka??? Chciałabym żeby mi rozkwitła jeszcze
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 100_8504.jpg (79,9 KB, 36 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 100_8512.jpg (183,2 KB, 41 załadowań)
Stary 2011-02-21, 18:16   #4380
Leyla89
Zadomowienie

Cytat:

wszystko wskazuje na to, że rośnie pędzik
Super
teraz zaczyna kwitnąć więc pędy jakby się troszkę zatrzymały. Może więcej słońca za jakiś czas zachęci je do dalszego wzrostu

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dom, mieszkanie, nieruchomości

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości