Psychiatra- cz 3 - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Intymnie

Notka

Intymnie Forum intymnie, to wyjątkowe miejsce, w którym podzielisz się emocjami, uczuciami, związkami oraz uzyskasz wsparcie i porady społeczności.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-09-17, 00:15   #4351
201708160922
Konto usunięte

Dot.: Psychiatra- cz 3

Cytat:
Napisane przez Dearlie Pokaż wiadomość
Wybaczcie, ale nie kumam.

Czyli, że co? Dobrze rozumiem, że psychiatra zapisałam lek, bo wiedziała, że go nie będziesz brała i tym sposobem chciała Cię sprawdzić? Czy to normalne, aby psychiatra przepisywał leki, których nie powinniśmy brać, dla "zabawy" ( no, bo jak to inaczej nazwać? Zabawa w "łyknie czy nie łyknie")? A jeżeli brałabyś ten lek, to co? Wmawiałaby Ci, że to najlepszy lek dla Ciebie? Bo jakoś nie sądzę, aby nagle Ci powiedziała "Niespodzianka! Zrobiłam Pani test! Nie musiała Pani tego zażywać! " ... Matko, przecież to nie witamina C, aby bawić się w ten sposób, prawda?
Dla mnie to brzmi tak samo dziwnie.
201708160922 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 00:57   #4352
Brook
Zakorzenienie

musze sie zgodzic
ten test z lekami to dosc mega dziwne i nie slyszalam o tak niepowaznych praktykach

psychiatra zadaje pytanie zazwyczaj: czy podejmuje sie Pani swiadomie leczenia lekami?
mowisz tak- dostajesz recepte
dostalas Monimyszek recepte?
dla mnie to dosc nie powazny ten test:/

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 01:55   #4353
201708160922
Konto usunięte

Odp: Psychiatra- cz 3

Brook dawno Cie nie widzialam.

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2013-09-17, 07:50   #4354
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
musze sie zgodzic
ten test z lekami to dosc mega dziwne i nie slyszalam o tak niepowaznych praktykach

psychiatra zadaje pytanie zazwyczaj: czy podejmuje sie Pani swiadomie leczenia lekami?
mowisz tak- dostajesz recepte
dostalas Monimyszek recepte?
dla mnie to dosc nie powazny ten test:/
Tak dostałam nawet leki kupiłam
Cóż, nie jestem pępkiem świata i oprócz mnie ma mase innych pacjentów, to tylko człowiek, do tego psychiatra.
Jak dla mnie w jej zachowaniu nie ma niczego złego, u mnie lęk i bezsennośc nie wrócili , jak wcześniej, wiec coś jednak miało to na rzeczy. Generalnie chodziło o to, że te lęki, bezsennosc, chudniecie - objawy depresyjne nie wróciły, nawet jak byłam w strachu.
Cóż lekarka jak lekarka, idealna nie jest, ale nie mam zamiaru płakać z tego powodu. Zrobiła jak zrobiła, nie ona pierwsza nie ostatnia - takie jest zycie. Ja już kilka razy zauważayłam, że daje mi taką dośc dużą swobodę w tym leczeniu. No, ale ważne, że jest dobrze. Jak przypomnę sobie to co działo się rok temu, płakać mi sie chce.

Edytowane przez monimyszek
Czas edycji: 2013-09-17 o 08:02
monimyszek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 07:58   #4355
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

może to taka diagnostyczna prowokacja - bo do elementu terapii prowokatywnej to troche daleko
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-17, 08:15   #4356
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fankapsychiatrii Pokaż wiadomość
może to taka diagnostyczna prowokacja - bo do elementu terapii prowokatywnej to troche daleko
Nie wiem niestety, nie znam się na tym Cóż... testy na osobowosc w końcu jednak robić zaczęłam....

Czas edycji: 2013-09-17 o 08:16
Stary 2013-09-17, 09:16   #4357
Dearlie
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monimyszek Pokaż wiadomość
Tak dostałam nawet leki kupiłam
Cóż, nie jestem pępkiem świata i oprócz mnie ma mase innych pacjentów, to tylko człowiek, do tego psychiatra.
Jak dla mnie w jej zachowaniu nie ma niczego złego, u mnie lęk i bezsennośc nie wrócili , jak wcześniej, wiec coś jednak miało to na rzeczy. Generalnie chodziło o to, że te lęki, bezsennosc, chudniecie - objawy depresyjne nie wróciły, nawet jak byłam w strachu.
Cóż lekarka jak lekarka, idealna nie jest, ale nie mam zamiaru płakać z tego powodu. Zrobiła jak zrobiła, nie ona pierwsza nie ostatnia - takie jest zycie. Ja już kilka razy zauważayłam, że daje mi taką dośc dużą swobodę w tym leczeniu. No, ale ważne, że jest dobrze. Jak przypomnę sobie to co działo się rok temu, płakać mi sie chce.
Może i jestem głupia, ale z tego, co powyżej napisałaś, wynika, że polepszyło Ci się od samego wypisania recepty, skoro leku nie zażyłaś. Absurd jak dla mnie, wybacz.
Stary 2013-09-17, 09:41   #4358
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Psychiatra- cz 3

Cytat:
Może i jestem głupia, ale z tego, co powyżej napisałaś, wynika, że polepszyło Ci się od samego wypisania recepty, skoro leku nie zażyłaś. Absurd jak dla mnie, wybacz.

Stary 2013-09-17, 09:43   #4359
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Dobrze się czuję już od dłuższego czasu, wypisanie recepty nie miało z tym nic wspólnego. Czytaj ze zrozumieniem. Chodziło o to, że się nie wystraszyłam, że nie wpadłąm w bezsennośc ze strachu, że stan depresyjny nie powrócił, w tej sytuacji stresowej.
No i poszłam na te testy całe, bo jak do tej pory jakoś to zaburzenie osobowości spychałam na tor dalszy, to tyle. Wielkiej filozofii w tym nie ma.
Tak mi to o na przestawiła, jak było nie wiem i nie wnikam już w to.

Czas edycji: 2013-09-17 o 10:16
Stary 2013-09-17, 10:28   #4360
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Dobrze się czuję już od dłuższego czasu, wypisanie recepty nie miało z tym nic wspólnego. Czytaj ze zrozumieniem. Chodziło o to, że się nie wystraszyłam, że nie wpadłąm w bezsennośc ze strachu, że stan depresyjny nie powrócił, w tej sytuacji stresowej.
No i poszłam na te testy całe, bo jak do tej pory jakoś to zaburzenie osobowości spychałam na tor dalszy, to tyle. Wielkiej filozofii w tym nie ma.
Tak mi to o na przestawiła, jak było nie wiem i nie wnikam już w to.
Czyli sytuacja stresowa bylo przepisanie Ci leku?

Stary 2013-09-17, 10:43   #4361
monimyszek
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Psychiatra- cz 3

Cytat:
Napisane przez CzasKomety Pokaż wiadomość
Czyli sytuacja stresowa bylo przepisanie Ci leku?

Nie, ja się tak strasznie bałam tych urojeń, a tu buch lek między innymi na to. Wtedy co wpadłam w tą deprechę i wogóle nie spałam, to własnie ze strachu przed tym. Cóż, tego się bałam panicznie, aż do tego stopnia, oczywiscie doszły też i inne czynniki. Oczywiscie druga storna medalu taka, że poszłąm na te testy całe, niechętnie ale zrobiłam je. U mnie głownym problemem jest zaburzona osobowośc.
Tak to ta lekarka mi tłumaczyła. No nie wiem.

Czas edycji: 2013-09-17 o 10:50
Stary 2013-09-17, 10:47   #4362
201708160922
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Psychiatra- cz 3

Cytat:
Nie, ja się tak strasznie bałam tej schizofrenii i tych urojeń, a tu buch lek między innymi na to. Wtedy co wpadłam w tą deprechę i wogóle nie spałam, to własnie ze strachu przed tym. Cóż, tego się bałam panicznie, aż do tego stopnia, oczywiscie doszły też i inne czynniki. Oczywiscie druga storna medalu taka, że poszłąm na te testy całe, niechętnie ale zrobiłam je. U mnie głownym problemem jest zaburzona osobowośc.
Tak to ta lekarka mi tłumaczyła. No nie wiem.
Teraz rozumiem, co mialas na mysli, ale nadal nie rozumiem postawy lekarki. Ale to niewazne, grunt, ze dla Ciebie wyszla jakas korzysc.

Stary 2013-09-17, 10:54   #4363
monimyszek
Zakorzenienie

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Psychiatra- cz 3

Cytat:
Teraz rozumiem, co mialas na mysli, ale nadal nie rozumiem postawy lekarki. Ale to niewazne, grunt, ze dla Ciebie wyszla jakas korzysc.

Ja też nie rozumiem jej postawy, ale wielu rzeczy wogóle nie rozumiem. Nie analizuję, nie oceniam, przyjęłam do wiadomości - zaakceptowałam.
Dla mnie korzyśc taka: że mnie już wszystko jedno na co choruję, aby wyzdowieć, tego jednego pragnę.
Po za tym chyba nigdy do końca nie wiadomo, kto na co choruje jeśli chodzi o choroby psychiczne. No bo skąd np. wiadomo, że te moje paskudne natręctwa to nie urojenia były? Ano nie wiadomo moim zdaniem. Albo co z tego może być? No nikt nie wie, nikt.

Czas edycji: 2013-09-17 o 10:58
Stary 2013-09-21, 15:28   #4364
monimyszek
Zakorzenienie

Dziewczyny mam już wyniki testów. A więc nie mam zaburzonej osobowości, mam cechy trzech osobowosci, ale nie można - podobno - zdiagnozozwac tego jako zaburzenia osobowosći, bo wyniki sa w normie, albo na granicy normy. Mam wysoką nerwowosc, depresyjnosc, zok, psychotyzm.
Natomiast moje problemy rodzinne, ktore troche tak olewałam, nie sa jednak takie błahe, a wiec problemem nie jestem tylko: "ja" sama w sobie. Głownym problemem jest to - że nie mam oparcia i nie mam " gruntu" pod nogami, tak mi powiedziano. Cóż...no taka jest prawda niestety.
Tak czy inaczej cieszę się, że nie mam zaburzonej osobowości, tylko, że myslałam, że te moje problemy osobiste to są jednak mniejsze, a tu się okazuje, że nie koniecznie.

Czas edycji: 2013-09-21 o 15:32
Stary 2013-09-21, 21:41   #4365
Brook
Zakorzenienie

a z urojeniami jak wyszlo, tez masz czy nie?
problemy wszelkie na terapii pomalu sie przepracuje

Stary 2013-09-21, 22:06   #4366
arancia1
Przyczajenie

Cześć Dziewczyny, czy można do Was dołączyć? Mam problem z lękami, od listopada zdiagnozowaną depresję. Podejmowałam próby leczenia ale za każdym razem rezygnowałam. Pomimo tego, że przez lato czułam się trochę lepiej, teraz czuję, że wracam do punktu wyjścia. Znowu pojawiają się lęki, boję się wychodzić z domu, nie mam motywacji do niczego, nie mam siły na nic.
Nikt oprócz mnie nie wie o problemie, po prostu wstydzę się tego. Ani rodzice, ani mój chłopak nie mają o niczym pojęcia.
Wiem, że jeśli chcę sobie pomóc, muszę zacząć działać ale cały czas liczę na to, że samo przejdzie (tak, wiem, to mija już od roku). Z drugiej strony cały czas myślę, że ludzie mają o wiele poważniejsze problemy, a ja sobie coś tylko wymyśliłam.
arancia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-21, 22:40   #4367
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez arancia1 Pokaż wiadomość
Cześć Dziewczyny, czy można do Was dołączyć? Mam problem z lękami, od listopada zdiagnozowaną depresję. Podejmowałam próby leczenia ale za każdym razem rezygnowałam. Pomimo tego, że przez lato czułam się trochę lepiej, teraz czuję, że wracam do punktu wyjścia. Znowu pojawiają się lęki, boję się wychodzić z domu, nie mam motywacji do niczego, nie mam siły na nic.
Nikt oprócz mnie nie wie o problemie, po prostu wstydzę się tego. Ani rodzice, ani mój chłopak nie mają o niczym pojęcia.
Wiem, że jeśli chcę sobie pomóc, muszę zacząć działać ale cały czas liczę na to, że samo przejdzie (tak, wiem, to mija już od roku). Z drugiej strony cały czas myślę, że ludzie mają o wiele poważniejsze problemy, a ja sobie coś tylko wymyśliłam.
Myslenie, ze inni maja gorzej, to jedna z najwiekszych przeszkod w leczeniu. Leczylas sie? Dlaczego zrezygnowalas? Teraz sie leczysz? Co sie stanie, gdy powiesz najblizszym o swoich problemach?

Stary 2013-09-21, 22:46   #4368
arancia1
Przyczajenie

Cytat:
Myslenie, ze inni maja gorzej, to jedna z najwiekszych przeszkod w leczeniu. Leczylas sie? Dlaczego zrezygnowalas? Teraz sie leczysz? Co sie stanie, gdy powiesz najblizszym o swoich problemach?

Jeśli chodzi o leczenie:
W listopadzie byłam u psychiatry, dostałam leki ale nie zaczęłam ich brać, bardzo bałam się skutków ubocznych i w sumie nie wierzyłam w tą całą diagnozę, chyba ciężko było mi uwierzyć, że jest aż tak źle, że muszę korzystać z pomocy psychiatry.
Po pomoc ponownie udałam się na początku maja, najpierw poszłam na terapię, terapeutka zaproponowała żebym ponownie odwiedziła psychiatrę, tym razem dostałam leki: Elicea i Tricotto CR. Zarówno leki, jak i terapia pomagały ale zbliżały się wakacje i powrót do domu na wakacje. W domu czułam się już tak dobrze, że odstawiłam niedawno leki i wszystko znowu wróciło.
Nie lubię kiedy ktoś się o mnie martwi, zawsze wolałam radzić sobie sama i pokazywać innym, że dobrze sobie radzę. Mówienie o własnych problemach jest dla mnie pokazywaniem słabości (do takiego wniosku doszłyśmy z terapeutką). Co do chłopaka, boję się, że się po prostu wystraszy, że mnie zostawi, wiadomo jakie jest podejście dużej części społeczeństwa do chorób psychicznych...

Teraz się nie leczę ale kiedy widzę co się dzieje, a przez większość czasu dosłownie trzęsę się ze strachu wiem, że albo sięgnę po pomoc albo nie wytrzymam i coś sobie zrobię.
arancia1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-09-22, 00:14   #4369
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez arancia1 Pokaż wiadomość
Jeśli chodzi o leczenie:
W listopadzie byłam u psychiatry, dostałam leki ale nie zaczęłam ich brać, bardzo bałam się skutków ubocznych i w sumie nie wierzyłam w tą całą diagnozę, chyba ciężko było mi uwierzyć, że jest aż tak źle, że muszę korzystać z pomocy psychiatry.
Po pomoc ponownie udałam się na początku maja, najpierw poszłam na terapię, terapeutka zaproponowała żebym ponownie odwiedziła psychiatrę, tym razem dostałam leki: Elicea i Tricotto CR. Zarówno leki, jak i terapia pomagały ale zbliżały się wakacje i powrót do domu na wakacje. W domu czułam się już tak dobrze, że odstawiłam niedawno leki i wszystko znowu wróciło.
Nie lubię kiedy ktoś się o mnie martwi, zawsze wolałam radzić sobie sama i pokazywać innym, że dobrze sobie radzę. Mówienie o własnych problemach jest dla mnie pokazywaniem słabości (do takiego wniosku doszłyśmy z terapeutką). Co do chłopaka, boję się, że się po prostu wystraszy, że mnie zostawi, wiadomo jakie jest podejście dużej części społeczeństwa do chorób psychicznych...

Teraz się nie leczę ale kiedy widzę co się dzieje, a przez większość czasu dosłownie trzęsę się ze strachu wiem, że albo sięgnę po pomoc albo nie wytrzymam i coś sobie zrobię.
Po pierwsze, pogódź się z tym, że masz problem. Po drugie, idź do lekarza zanim będzie gorzej. Po trzecie, nigdy sama nie odstawiaj leków. W depresji to częste, że pacjenci czują poprawę i myślą, że już się wyleczyli, sami odstawiają leki. Niestety, nic dobrego z tego nie wynika.

Chyba musisz się pogodzić z tym, że jednak nie ze wszystkim sobie radzisz. Fajnie pokazywać, że sobie radzisz, ale co z tego, skoro sobie nie radzisz? Po mojemu nie ma sensu ukrywać prawdy przed najbliższą rodziną i chłopakiem. Jeśli facet zostawiłby Cię z powodu samej depresji, byłby palantem i nie byłoby czego żałować (inną sprawą jest fakt, że osoba- nie mówię o Tobie - choruje i nic z tym nie robi, a jęczy, grozi samobójstwem itd. To wyniszcza i jak najbardziej rozumiem, że można opuścić osobę, która nie szuka pomocy (tworzy się relacja toksyczna)). Bez sensu jest się z tym męczyć samemu.

No i warto uczęszczać na terapię

Edytowane przez 201708160922
Czas edycji: 2013-09-22 o 00:17
Stary 2013-09-22, 08:40   #4370
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
a z urojeniami jak wyszlo, tez masz czy nie?
problemy wszelkie na terapii pomalu sie przepracuje
nie mam
Stary 2013-09-22, 12:15   #4371
Brook
Zakorzenienie

to dobrze- czyli wczesniej sama musiala postawic błedna diagnoze z tymi urojeniami i moze dlatego testy chciala zebys zrobila by miec pewnosc i jak cos wykluczyc niepotrzebne

Stary 2013-09-22, 19:36   #4372
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
to dobrze- czyli wczesniej sama musiala postawic błedna diagnoze z tymi urojeniami i moze dlatego testy chciala zebys zrobila by miec pewnosc i jak cos wykluczyc niepotrzebne
Ona mówiła o myśleniu ksobnym.
Ona nie postawiła błędnej diagnozy, wciąz twierdzi, że mam zaburzenia osobowosci oraz stany lękowo - depresyjne.
A ja mam już tego wszystkiego powyżej...
Stary 2013-09-22, 20:05   #4373
201708160922
Konto usunięte

Cytat:
Ona mówiła o myśleniu ksobnym.
Ona nie postawiła błędnej diagnozy, wciąz twierdzi, że mam zaburzenia osobowosci oraz stany lękowo - depresyjne.
A ja mam już tego wszystkiego powyżej...
Twierdzi, ze masz z.o, ale testy pokazaly cos innego, tak?

Stary 2013-09-22, 20:26   #4374
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Twierdzi, ze masz z.o, ale testy pokazaly cos innego, tak?

niby tak, testy wykazały norme- dolna granicę, lecz normę
Zastanawia mnie tylko co to takiego ta triada psychotyczna.
Stary 2013-09-22, 20:34   #4375
zakonna
Naczelna Nastolatka

wg mnie to ty za dużo energii i czasu poświęcasz na rozgrzebywanie swoich objawów i samopoczucia. Dobrze byłoby gdybyś miała dobrego psychiatrę, któremu ufasz i żebyś stosowała cierpliwie kurację, którą ci zapisze. Bez niepotrzebnego analizowania, szukania, czytania i intelektualizowania. Takie zachowania bardzo negatywnie wpływają na przebieg leczenia.
Stary 2013-09-22, 20:36   #4376
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez zakonna Pokaż wiadomość
wg mnie to ty za dużo energii i czasu poświęcasz na rozgrzebywanie swoich objawów i samopoczucia. Dobrze byłoby gdybyś miała dobrego psychiatrę, któremu ufasz i żebyś stosowała cierpliwie kurację, którą ci zapisze. Bez niepotrzebnego analizowania, szukania, czytania i intelektualizowania. Takie zachowania bardzo negatywnie wpływają na przebieg leczenia.
To prawda, niestety. Tak robię: analizuję, rozgrzebuję, czytam...etc. itp. Ale kurację wciąż stosuję wg. zaleceń. I jest dobrze już prawie. Czasami wiadomo, coś mnie dorwie, ale porównując z tym co było, to niebo, a ziemia.

Czas edycji: 2013-09-22 o 20:38
Stary 2013-09-22, 20:38   #4377
zakonna
Naczelna Nastolatka

sabotujesz swoje własne leczenie takim zachowaniami. Zastanów się nad tym i jeżeli chodzisz na terapię to przedstaw ten temat terapeucie.
Stary 2013-09-22, 20:44   #4378
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
sabotujesz swoje własne leczenie takim zachowaniami. Zastanów się nad tym i jeżeli chodzisz na terapię to przedstaw ten temat terapeucie.
To chyba za mocno powiedziane. Stosuję leki wg. zalecenia lekarza, chodzę na terapię i zrobiłam testy. Nie przesadzaj.
Stary 2013-09-22, 20:45   #4379
zakonna
Naczelna Nastolatka

zdecyduj się, dwa posty powyżej napisałaś, że masz takie zachowania. takie zachowania mają zły wpływ na leczenie zaburzeń psychicznych. Nie ma w tym przesady, tylko stwierdzenie faktu.
Stary 2013-09-22, 20:47   #4380
monimyszek
Zakorzenienie

Cytat:
zdecyduj się, dwa posty powyżej napisałaś, że masz takie zachowania. takie zachowania mają zły wpływ na leczenie zaburzeń psychicznych. Nie ma w tym przesady, tylko stwierdzenie faktu.
Tak, ale farmakoterapię przeciez stosuję, natomiast moje leki przed choroba i zachowanie takie, a nie inne to już inna bajka. Wiem, że powinnam się zdystansować.

Nowe wątki na forum Intymnie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości