|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
Zadomowienie
|
Dot.: Robię bęc i znów kroczek... bo ja mam dopiero roczek! (list-grud 2009)
Cytat:
Dlatego pomyślałam, że kto mnie po LO zechce do pracy przyjąć? Przecież musze mieć studia żeby zarobić w miare rozsądne pieniążki (czy nie musze? )Hm co chce robic? albo siedzieć przy komputerze albo jeździć firmowym autkiem po jakims regionie u mnie w mojej małej miescinie zadnych lepszych perspektyw nie ma. No chyba, że wrooclaw ale to juz chyba za wysokie progi na mnie. Do dupy mieć tak zniszczoną samoocene przez własnych rodziców
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
No to więcej wiary w siebie! Ach, miałam napisać i zawsze zapominam - Guciu, super ta Twoja owsianka Mi też smakuje bardzo!
|
|
|
#4353 |
|
Rozeznanie
|
zebra - różnie może być, można zostać źle zrozumianym... Póki co fajnie z Wami się dyskutuje
lucky - tak, znam te blogi, szczególnie white plate. Póki co ciasteczka piekę z synem, ale im starszy, tym krócej mi w tym towarzyszy... Bakusia nie podaję. Jeśli już serek, to taki śmietankowy, o dobrym składzie, wyrób naszej mleczarni. Częściej jednak daję jogurt naturalny i dodaję albo płatki kukurydziane, owsiane, albo owoce. W tych wszystkich serkach duuuużo cukru jest, pomijając resztę chemii. W które góry się wybieracie??? A, już doczytałam. Niestety ja Beskidy. Wrzuć zdjęcia tych osłoniętych kantów - może się przydać.pietrusia - śliczny łobuz i jaki zadowolony Wklejaj fotę nowej fryzury!!!samanthhha - Super, że Iwo czuje się lepiej. Co do rytuałów wieczornych, to u nas Millkę myja i usypia TŻ. Oczywiście powinien dziecko wyciszyć, ale przez chwilę szaleją. Jak wracają z łazienki, to włącza jej kołysanki i ubiera ją. Pokazuje jej z kim dzisiaj Mi śpi - pokazuje wszystkie stworki na piżamce Później gasi światło, kładzie ją do łóżeczka i chwilę głaszcze, podśpiewuje do kołysanek i mała zasypia w mig. Czasem się oczywiście zdarzy, że potrwa to dłużej. Może spróbuj u niego już tylko jednej drzemki?Agusia_a9 - raczej posiedzę tu dłużej niż dwa tygodnie Mrożonki są zdrowe. Warzywa czy owoce zachowują witaminy. Powodzenia z odsmoczkowywaniem Samoocena samooceną, ale wiesz co? Jeśli urodziłaś dziecko, to chyba chyba teraz już nie ma dla Ciebie rzeczy niemożliwych Myśl pozytywnie. Bycie mamą uczy wielu rzeczy, szczególnie organizacji, więc na pewno dasz radę w różnych dziedzinach. Nie myśl o ty, co tam w Twojej mieścinie. Pomyśl czego Ty pragniesz i to realizuj, bo jak nie, to konspiracja - po prostu gotuję kaszę jaglaną ( pół szklanki wystarcza mi na dwie porcje), marchewkę ścieram na tarce na grubych oczkach, podduszam na maśle, mieszam z kaszą i tyle ![]() carolans - daję od dawna krowie mleko. Taki pan doktor pediatra, występujący często w TVN mówił, że już od 6miesiąca można podawać mleko krowie, oczywiście nie w postaci osobnego posiłku, ale jako dodatek, czyli np. spokojnie do budyniu, grysiku... To, że Laura parówek nie chce, to akurat bardzo dobrze Też widziałam ten film o ciężarnych. Akurat basen podobał mi się. Świetna była ta mamuśka, która zamierzała prawie natychmiast wrócić do pracy. Kto się zajmie dzieckiem? Niania. Żeby nie było, to absolutnie nie mam nic przeciwko powrotowi do pracy i nianiom, ale dla tej kobiety dziecko było ewidentnie i jedynie kolejną rzeczą do odfajkowania. Dobrze, że chociaż dla jej męża znaczyło coś więcej. Widziałam tylko ten odcinek i nie wiem jak się potoczyły ich losy, ale mam nadzieję, że narodziny dziecka jednak zmieniły jej stosunek do niego. My mamy cyfrę +, ale niestety moje dziecko zainteresuje się dwie minuty i to jeszcze siedząc ze mną. karenina - chyba faktycznie mamy podobno zdania w wielu sprawach, fajnie Nie odpowiedziałaś mi jednak na moje pytanie dotyczące owoców morza... Ładnie proszę To się nazywa usypianie... tatusia ![]() DiTu - jakiś czas temu Millka okazywała złość właśnie w ten sposób. Teraz już chyba nie... Dzieci po prostu nie radzą sobie ze swoimi emocjami. Trzeba jedynie zapewnić im bezpieczeństwo... Uff... Nadrobiłam U nas dziś była moja siostra, bardzo przyjemnie spędziliśmy popołudnie (głównie zajadając się muffinami). Teraz śmigam spać, choć wcale mi się nie chce, ale jak pomyślę, że Millka zrobi pobudkę o 7...Zapomniałabym! Maria, widzę, że chcesz przytyć. Jakby jakiś przeszczep tłuszczu, to ja jestem chętne, żeby być dawcą Dobrej nocyp.s. Przeczytałam moje wypociny i widzę mnóstwo literówek. Nie mam siły juz poprawiać. Przepraszam! Edytowane przez jo@śka Czas edycji: 2011-02-06 o 23:22 |
|
|
|
#4354 |
|
Zakorzenienie
|
Joaśka nie przejmuj się literówkami- ja jestem z nich znana i już nie isle się na poprawianie, bo i tak je robie nagminnie
Piotrusiowi nie daje w dzień smoczka odkąd wyzdrowiał- tlyko do drzemki i do spania...no i pewnie na spacerach też będzie, bo inaczje dzioba ma otwartego boje się żeby zaraz zaś coś nie przywlekło się...ech...
|
|
|
|
#4355 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
o fuuuuu ![]() Konspi i Joaska musze wreszcie nauczyc sie patrzec na moje decyzje swoimi oczami a nie czyimiś "Boooże ona sobie nie da radyyy...":/ zazwyczaj nie interesuje mnie zdanie obcych na moj temat ale jeżeli chodzi o najbliższych to jestem uzależniona od nich i od ich zdania niestety :/ i ja tez pisze się na przeszczep tłuszczu mam go duuuzo tu i ówdzie.![]() Odsmoczkowywanie? Moje dziecko w ogoole nie zauważylo że mama zabrała dydka Spał sobie w nocy ładnie, koło 3 obudził sie jak zwykle że chce do mamusi wiec poprzytulaliśmy się i spaliśmy w 4 (ja fifi miś i tz) do 8 rano![]() Śniadanko zjedzone tż pojechał do lasu na zrąb wiec pewnie przywiezie ziemniaczków z ogniska Nici z mojej diety
|
|
#4356 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do drugiego roku życia lepiej sie nie interesujeZ pumeksem padlam, a fuuuuuuuuuuuuuj....... A literówkami to się nie martw, gorzej po oczach dają ortograficzne wg mnie, chociaż nauczycielką nie jestem ale czasem dają, oj... ![]() (Ostatnio w książce nawet znalazłam taką perełkę...) Pierwsza o tej porze ![]() U nas dziś ciężko od 4 rano, moje dziecko najbardziej chciałoby żebym pod jego łóżeczkiem rozłożyla kocyk i tam poległa... O 5 zabrałam go do siebie i do siódmej pospalismy, przy czym czułam jak podskauje co chwile, niech ta czworka sie juz przebije![]() Uwaga, uwaga - dzis ponownie podchody do szczepienia, może tym razem żadna piguła sie nie pomyli. Stas właśnie grzebie w smobym i dzięki temu moge do Was napisać, warto było zapłacić ![]() A jednak druga ;-)
Edytowane przez konspiracja Czas edycji: 2011-02-07 o 09:53 |
|
|
|
|
#4357 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
U nas tez wczoraj bylam bliska podania czopka, ale jakos dalo rade bez...podkreslam - jakos... ![]() Cytat:
Nie odpowiedzialam, bo ja to jestem slepota i skleroza razem wziete... ![]() No wiec André juz probowal krewetek sredniej wielkosci duszonych z czosnkiem...Rowniez mieska z Tiger Shrimps - czyli tych duuuzych krewetek - pojadl. Dalej, sosik z malych kalamarnic podduszonych z cebulka i czosnkiem bardzo mu smakowal, wieksze osmiorniczki tez chyba juz jadl, ale troszke...troche homara, ale mieso bylo troche zbyt "zbite" wiec trudno bylo mu je pogryzc...To chyba tyle...cos pomoglam..? ![]() Dzien doberek usypianie wczoraj - masakra na calego...maly polozony o 19 zasnal kolo 20.30... Katar mu dokucza od wieczora, ale taki wodnisty wiec moze byc na zabki...on prawie zawsze ma tak na zabki... Dzisiaj chodzi jak pijany zajac...nie wiadomo o co mu chodzi i w ogole maruda... ![]() Aga jak bedziesz sie decydowac na studia to poloz sie na chwilke, zamknij oczy i wyobraz sobie twoj wymarzony dzien w pracy....co bys rabila itp. I olej innych, z czego jak z czego, ale z pracy to ty musisz byc zadowolona, bo to ty bedziesz do niej codziennie chodzila...
|
|
#4358 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
I kciuki, żeby bardzo miłe Panie Pigułeczki się nie pomyliły po raz kolejny i Staś został zaszczepiony Cytat:
Chyba, że mnie ktoś przekonaHmm postaram się siebie wyobrazić w jakiejś roli zobaczymy jak mi pójdzie ![]() Dzwoni teść i mówi, żebym wyciągnęła Filipowi z kieszeni czerwonej koszuli 10zł bo mu wsadził. A ona właśnie skończyła się prać ![]() Moje dziecko ostatnio obgryzało drewnianą tablice z puzzlami takimi jak ma pietrusiowa Kamilka a teraz siedzi i wcina ugotowanego cycka z kurczaka. Mówiłam już, że moje dziecko jest wszystkożerne?? ---------- Dopisano o 10:39 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- ach bo bym zapomniała. Pytałyście o jedzenie w krzesełkach. Moje dziecko jest anty krzesełkowe dzięki Babciuniusi. Otóż ta babcia nauczyła moje dziecko jeść siedząc na parapecie. Za oknem jest karmik dla ptaszkó więc moje dziecię zajada obiadki razem z ptaszkami Na szczęście parapety mamy szerokie więc Fifi ma dużo miejsca i siedzi grzecznie![]()
|
|
#4359 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To w jednym rzedzie mozemy sobie postac... ![]() Cytat:
Hmmm....rozumiem, ze nie znasz, ale dlaczego od razu slabo? To kwestia przygotowania, bo owoce morza mozna tak naprawde super latwo, szybko i pysznie przyrzadzic...tylko trzeba wiedziec jak... ![]() Ja bym cie przekonala....juz wieeelku moich znajomych przekonalam...w bardzo prosty sposob - sprobowali po prostu tego, co my jemy i paluszki oblizywali... ![]() A Jo@sia jeszcze kraba juz André sprobowal Cytat:
dla tescia... ![]() Cytat:
>> I nga wa o mua << Timszel... "The world is getting so hypersensitive. Soon I won´t be able to make fun of mysel without offending someone" Edytowane przez karenina19 Czas edycji: 2011-02-07 o 11:20 |
||||
|
|
|
#4360 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 12:03 ---------- Poprzedni post napisano o 11:55 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 12:05 ---------- Poprzedni post napisano o 12:03 ---------- Cytat:
Do tego Wojtuś wiekszość siniakó ma od swojej głupotki, bo zamiast chodzić, biega i często upada w trakcie biegu (niestety często prosto do przodu na buzie )
|
|
#4361 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tak więc spodziewaj się kiedyś nas u was w DE mam rodzinkę i przyjaciela wiec może akurat nie długo pojedziemy poodwiedzać rodzinkę i znajomych Kuzynka mieszka w Hamburgu a przyjaciel w Voerde gdzieś koło Holenderskiej granicy i wiem, że jedzenie mojego dziecka na parapecie jest mało poprawne ale bynajmniej mi nigdzie nie spiernicza:P
|
|
#4362 |
|
Wtajemniczenie
|
dziś piękna pogoda, a my kaszlemy. i zachodzę teraz w głowę czy iść na spacer, czy nie...
|
|
|
|
#4363 |
|
Zadomowienie
|
Myślę, że jak nie ma gorączki to spokojnie chociaż na chwilkę możecie iść.. Mnie Pedi mówiła, że dopiero jak jest gorączka to nie wolno wychodzić..
|
#4364 | ||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
, ale w sobotę to taki histeryczny płacz, że pól godziny go nie mogłam uspokoić. Straszne to bylo,aż oddechu nie mogł złapac, tak się zaniósł płaczem. Chyba dopiero teraz zaczyna sie prawdziwe ząbkowanie... te jedynki, dwojki to dopiero przygrywka była.Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() Kupiłam na all układankę, klocki i parę pierdółek i kobieta podała mi koszt wysyłki droższy niż za rower, ktory mają na innej aukcji Właśnie sobie z nią muszę podyskutować![]() Drzemka dzis pięknie i latwo poszła, uff...
|
|
|
#4365 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
u nas maja dobrą pizze ale sama jakoś chyba słabo to przyrządzam może jakieś rady?czym przyprawiasz-zdradź tu mi szybciuchno
|
|
#4366 | ||
|
Zadomowienie
|
witam Mamusie
![]() Olka wczoraj się rozchorowała, więc nie wiem czy to przez żłobek czy po prostu zbieg okoliczności. Choć w czw jedna dziewczynka w żłobku miała smarki więc obstawiam, że się Olka zaraziła.Właśnie usnęła, a ja jestem padnięta. Przleciałam Wasze posty tak z grubsza, za co przepraszam ![]() Cytat:
Cytat:
![]() Agusia- przepraszam, ale Twoich postów nie przeczytałam, bo ten kolor jest dla mnie nieczytelny i bardzo męczą mi sie oczy podczas czytania idę się zdrzemnąć, bo chyba też mnie zaczyna coś chwytać ![]() Kamila- miałam Ci jeszcze napisać, że 24.02.2011 jest kolejne spotkanie Świadomej Mamy! Może w końcu uda Ci sie przyjść i byśmy się spotkały Trzeba się zarejestrować na stronce:http://swiadomamama.pl/events Edytowane przez elalank Czas edycji: 2011-02-07 o 13:33 |
||
|
|
|
#4367 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Obiecanki cacanki...ale jak bede we wro nastepnym razem to obowiazkowo sie widzimy!! ![]() Cytat:
Ja bym poszla Cytat:
Cytat:
Wlasnie slyszalam, ze wielu sprzedawcow daje nizsze ceny towarow, ale nadrabia to wyzszymi kosztami przesylki... ![]() Cytat:
Hehehe...my nie przyprawiamy prawie wcale...same np. krewetki wydzielaja ta "wode", ktora sprawia, ze sos jest pyszny... Nasza "baza" to wlasciwie zawsze: czosnek zarumieniony w oliwie z oliwek, sol morska, ew. cebulka w tym dusimy/smazymy/gotujemy itp. to co mamy...plus na koncu juz na talerzu skropic cytrynka. Cos bardziej "zlozonego" to np. muszle w sosie pomidorowym ...ale tez mega latwe w przygotowaniu Ale u nas sie ladnie zrobilo...slonko nawet wyszlo... Pranie sie pierze, zmywarka tez chodzi, maly spi a ja dopijam kawke. Jak wstanie to idziemy na spacerek...swieze powietrze dobrze zrobi mojeu malemu "smarkowi"... ![]()
|
|
#4368 |
|
Zakorzenienie
|
Witam
Ja przed chwila z pracy wrocilam, Kamilka spi wiec musze sie za jakis obiad zabrac bo Tz niedlugo z pracy wroci. U nas dzis tez ladnie chociaz słonca brak ale na polu bardzo cieplo Zaraz ppoczytam co tam naskrobane tyle tylko zupe postawie. Aha i zdjecia juz obcietej Kamilki, cizko bylo złapac łobuza zeby fajna fotke zrobic
|
#4369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kurujcie sie obie (a wlasciwie w trojke... ) i duzo zdrowka A przepis Guci jest tutaj: " gotuje na tym (zlym ) krowim mleku, tzn, ok pol szklanki mleka zagotowuje (moze udaje mi sie umartwic ten 1% pozostalych bajterii
|
|
#4370 |
|
Rozeznanie
|
Pranie sie pierze, zmywarka tez chodzi, maly spi a ja dopijam kawke.
Jak wstanie to idziemy na spacerek...swieze powietrze dobrze zrobi mojeu malemu "smarkowi"... ![]() u mnie tak samo + sprzątanie za mną+ zupka wstawiona + reszta obiadku naszykowana ![]() my dziś mamy kontrolę u lekarza.. mam nadzieję, że w końcu odstawimy antybiotyk... Gocha na tym folmiku widać oklejony/zabezpieczony stolik i płytę przy kominku: http://www.youtube.com/watch?v=e2pZblAhbu0 ja jestem bardzo zadowolona z tego patentu ![]() miłego dnia Mamusie |
|
|
|
#4371 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() acha i tez sie dołąćzam do dziewczyn - mieszkanko masz śliczne ![]() zobaczymy, może teściókę na to namówię :/ a jak nie to oblepie chociaż w naszym pokoju a my już po spacerku, obiadek wstawiony, czas na zabawe
|
|
#4372 |
|
Zadomowienie
|
Lucky i jak wyniki? wiadomo czy to toksokaroza?
Karenina, Konspi - jakos dacie rade u nas jedna 4 sie przebila, w nocy sie krecila i poplakiwala co dwie godziny, ale zasypiala zaraz, nie bylo maratonu 2 godzinnego, uff.Agusia ciekawy pomysl z tym jedzeniem na parapecie;] Pietrusia, ale Kamilka ma łobuzerska mine ![]() ![]() cudna jest! a fryzurka twarzowa ![]() Ela duzo zdrowka ![]() Jo@sia dzieki za linka grysik. com, jest tam moje ukochane BROWNIE ![]() ![]() ![]() Zebra, Agusia, widze, ze "olałyscie" moje pytanie )) usypiacie u siebie w lozku, czy w lozeczku?my bylismy na spacerku, mala sie wybiegala, teraz spi. wczoraj nie spala w dzien. spotkalismy jakas znajoma tzta z 2letnim synkiem. ten maly podlecial do Mai, dal jej czesc a potem BUZIAKA!!!
Maja jest z nami od godziny 1.40 dnia 18.11.2009 ![]() Majusia http://www.suwaczki.com/tickers/1usaqps60jfvd5cq.png Natka 16.06.2012 Edytowane przez asioczka Czas edycji: 2011-02-07 o 14:08 |
|
|
|
#4373 |
|
Zakorzenienie
|
Asiu wybacz ale przy Piotrku ciężko się skupić- czytam na raty potem połowy nie pamiętam, ale Piotrek sam się sobą zająć nie chce tylko ciągnie do zabawek...
Wieczorem po kąpieli usypiam zawsze w łóżeczku i dopiero w nocy jak płacze i nie chce spać w łóżeczku-biore do siebie. W dzień jak ma drzemke usypiam na łóżku. Też byliśmy na spacerku, bo nawet słoneczko było Padł po 20 minutachPietrusia Kamilka wygląda bosko
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4374 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ja polowy nie pamietam, a potem mi glupio, ze o sobie tylko pisze;] to widze, ze z usypianiem robisz tak jak ja
|
|
#4375 |
|
Zadomowienie
|
dziękuję za życzenia zdrowia
Karenina- dziękuję za wklejenie przepisu chciałam pospać, ale Olcia wciąż się budzi z zatkanym noskiem tak mi jej żal. Smaruję jej maścią majerankową. Biedactwoedit- właśnie przytuptała do mnie, koniec spania
|
|
|
|
#4376 |
|
Zakorzenienie
|
Asiu wiem, że to byl żart ale też mi głupi czasem, że nie wszystkim odpisze, bo nie spamiętam a nie zawsze mam czas tak dokładnie od razu odpisywać żeby nic nie zapomnieć. Dlatego dobrze, że się przypomniałaś
![]() Mnie takie spanie nie przeszkadza byleby łóżeczko nie było wrogiem ![]() Ela niech się te choroby już skończą!Biedactwo... A moje dziecko wkłada od jakiegoś czasu klocki do garnuszka otworkami-pomagam mu celować w odpowiednie. Ale jak pisałam zajął się chwile sam bajką na cbeebies i garnuszkiem. Odwracam się a w garnuszku spinacze do prania, bo wkładał je małymi otworkami |
|
|
|
#4377 |
|
Wtajemniczenie
|
hej
ja po nocy wygladam tak mala budzila sie z placzem i goraczkowala, dzis poki co jest ok ale na wieczor znow temperatura skoczy pewnie normalnie nie mam do niczego glowy i roboty mam fuullllll a ja sily nie mam reka ruszyc zdrowka chorowitka i laczymy sie z wami w bolu, ech te wstretne chorobska Kamilka po fryzjerze wyglada bardzo ladnie, my na wiosne na zero sie zrobimy chyba
|
|
|
|
#4378 | |||||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Slicznosci! A te minki... ![]() Cytat:
![]() Pytanie brzmi tylko JAK.... ![]() Cytat:
Mojemu z kolei leci z noska jak z kranu...i tez przez to spac nie moze..... ![]() Cytat:
Padlam.... ![]() Cytat:
Chyba bym sie zaplakala, gdybym musiala obciac André wloski na krotko... ![]()
|
|
#4379 |
|
Zakorzenienie
|
ulubiona poza do zdjęć
|
#4380 |
|
Zakorzenienie
|
Jak wy to robiecie ze dajecie 2 zdjecia w jednym?? masz jakis specjaly program do tego?? a jak tak to jaki?? tez bym tak chciala zrobic
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:15.

(może mówię banał.. ale ja w ostatniej chwili zmieniłam zdanie dot. kierunku, bo wydawało mi się, że to jest kierunek o którym marzyłam... potem 100 razy zostawiałam swoje studia i do nich wracałam.. a ostatecznie nie mam zamiaru pracować w zawodzie i o kant tyłka mi te studia potrzebne

ja w ogole jestem nastawiona anty- do wszytskich leków. Baaardzo żadko połykam tabletki przeciwbólowe albo na grype nie lubie i jakoś do mnie nie przemawiaja. wole jakies domowe sposoby
Wklejaj fotę nowej fryzury!!!
Myśl pozytywnie. Bycie mamą uczy wielu rzeczy, szczególnie organizacji, więc na pewno dasz radę w różnych dziedzinach. Nie myśl o ty, co tam w Twojej mieścinie. Pomyśl czego Ty pragniesz i to realizuj, bo jak nie, to
To się nazywa usypianie... tatusia
Spał sobie w nocy ładnie, koło 3 obudził sie jak zwykle że chce do mamusi wiec poprzytulaliśmy się i spaliśmy w 4 (ja fifi miś i tz) do 8 rano
Nici z mojej diety

dla tescia...
Do tego Wojtuś wiekszość siniakó ma od swojej głupotki, bo zamiast chodzić, biega i często upada w trakcie biegu (niestety często prosto do przodu na buzie