|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4352 |
Przyczajenie
|
Dzien dobry!
![]() Wg. zalecen przepłukałam soczewke sola fizjologiczna, niestety dalej to samo ![]() ![]() Co ja mam robic Dziewczyny??? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A tak poza tym - dopasowanie soczewek wcale nie jest takie proste - wiem z doświadczenia ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2009-02-19 o 12:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4354 |
Przyczajenie
|
Własnie poczytałam watek i widze, ze tez nie mozesz trafic na tej naj
![]() Co do wizyty, to raczej nie miałam innego wyjscia...okulistka w mojej dziurze nie zajmuje sie soczewkami, dopiera je optyk, ale jakos do nigo nie miałam zaufania.Stad moj wybor, czyli VE, pani wybadała mnie raczej w miare dokładne, bez soczewek, a pozniej juz w nich.Wg. niej było dobrze, a jak naserio nie czułam ich na oczach. Wyczytałam tez w necie, ze te probne soczewki sa niby "gorsze "niz te docelowe.Prawda to?Teorie te głosi na forum B&L ich ekspert.Chyba jutro włoze te, ktore mam zakupione "normalnie "zamiast tych próbnych. |
![]() ![]() |
![]() |
#4355 |
Zakorzenienie
|
figga niestety ja też uważam że VE jest całe niekompetentne, a IWeary to jedne z najgorszych soczewek jakie miałam, a już na początek noszenia to totalnie zły pomysł bo one są grube i sztywne, coś jak Optixy tylko tańsza ich wersja. Na Twoim miejscu wybrałabym się do dobrego kontaktologa i poprosiła o dobór soczewek i jakieś inne soczewki na początek, coś delikatniejszego.
Aha, próbne soczewki to to samo co te zwykłe ![]() Malla ja będę niedługo robiła jakieś zamówienie na allegro, bo mam jeszcze tylko jedną parę soczewek na miesiąc które będę nosić od jutra. Płyn sobie kupiłam do nich Eyeye (narazie zwykły) za 23zł ![]() Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2009-02-19 o 15:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4356 |
Nie depcze krokusów
|
Figga - mogły się uszkodzić przy nauce zakładania i zdejmowania. Zrób sobie parę dni przerwy i spróbuj jeszcze raz te albo nową parę. To dziwne, że na początku było ok, chyba że emocje stłumiły złe odczucia.
![]() |
#4357 |
Przyczajenie
|
mam 16 lat i jak myslicie soczewki będą dobre dla mnie czy nie za bardzo??? Jakie macie doswiadczenia z soczewkami w tym wieku???
|
![]() ![]() |
![]() |
#4358 |
Konto usunięte
|
Wiek nie jest przeszodą dla noszenia soczewek. Ja zaczęłam nosić mając 14 lat i nie miałam problemu dopóki nie zminiłam rodzaju kontaktów. Przy okazji - skończyłam romansik z Biofinity, wrociłam do Frequency i jest w porządku
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4359 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Dziekuje Dziewczyny za wszystkie odpowiedzi. Juz dzis nie włozyłam soczewek, dam oczom odpoczac, tym bardziej, ze prawe boli mnie własciwie od wczoraj od zdjecia soczewki, czuje takie jakby pieczenie w miejscu w którym soczewka mnie ocierała ![]() ![]() A najgorsze jest to, ze w VE zrobiłam zapas soczewek na 3 msc-skoro lezały i czułam sie w nich tak super i teraz nie mam kasiory na nastepne...Oj, madry Polak po szkodzie.Okularów nawet nie mam, a bez soczewek jestem slepa jak kret (-2,25 D), jakos przed soczewkami umiałam z ta wada zyc, a dzis rano ledwo do przedszkola z dzieckiem doszłam ![]() A miało byc tak pieknie.... ![]() Jak myslicie, powinnam sie mocno martwic tym bolem/pieczeniem w jednym oku???? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4360 |
Przyczajenie
|
To znowu ja
![]() ![]() ![]() ![]() Pomyslałam, ze skoro nie mam innego wyjscia to odstawie na jakis czas soczewy, kupie sobie Starazolin, podlecze ślipia ( własciwie jedno), a potem nowa soczewka na gały i...zobaczymy, bede sie martwiła jesli nic sie nie zmieni...Wiem, ze nie jest to zbyt rozsadne, ale chyba od pieczenia nikomu oko nie wypadło? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
Zakorzenienie
|
figga tylko spokój nas może uratować
![]() Swoją drogą jakaś psychiczna ta Twoja okulistka, na Twoim miejscu zrezygnowałabym raz na zawsze z jej usług! |
![]() ![]() |
![]() |
#4362 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przeczytałam juz prawie cały watek i załuje, ze nie trafiłam tu przed wybraniem sie do VE ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Twojej okulistce się dziwię bo ja prawie w ogóle nie chodzę prywatnie do okulistów "od soczewek", na badania kontrolne co pół roku chodzę na NFZ do świetnej okulistki, która jest ordynatorem chirurgi w szpitalu okulistycznym, soczewkami się nie zajmuje i bada mnie bez problemu, nigdzie mnie nie wysyła. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4364 |
Przyczajenie
|
No to zazdroszcze okulistki.
A na jaka firme zmieniłas te z VE?Wiem , ze nie wolno zmiebiac samemu firmy, ale Ty chyba czasem na własna reke probowałas inne soczewki?dobrze wyczytałam? |
![]() ![]() |
![]() |
#4365 |
Raczkowanie
|
Czy ktoś próbował soczewek Frequency 55 Aspheric? Bo nie wiem, czy warto.
![]() |
#4366 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja np. zamówiłam sobie Biofinity przez Internet i na dniach wybieram się do optometrysty/okulisty.
![]() |
#4367 | |
Przyczajenie
|
co do tematu to polecam krople Visine nie tylko przeplukuja oczy ale takze wybielaja galki ja ich uzywam od dawna i mysle ze sa bardzo dobre
![]() Cytat:
ja uzywam bausha i sluza mi bardzo dobrze poza tym soczewki to lepsza opcja od okularow bo sa wygodniejsze szczegolnie na wf ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4368 |
Nie depcze krokusów
|
dominikap - Visine nie można używać na soczewki.
Devayani - parę postów wyzej Ancilla o nich wspomina, też jestem ciekawa, bo to rzadko spotykane soczewki.
![]() |
#4369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poszłam do VE a tam babka mnie potwornie zrugała że noszę takie starocie, że te soczewki mają już 25 lat i że nosi się je 8 godzin dziennie, a ja nosiłam kilkanaście. Przestraszyłam się, poprosiłam ją o dobór soczewek, oczywiście przepisała mi IWeary, ale bardzo źle mi się w nich chodziło, więc po dwóch miesiącach udałam się do kontroli żeby powiedzieć Pani że te soczewki są jednak nie dla mnie, cały czas je czuję, bolą mnie od nich oczy i w ogóle. Ona na to żebym jednak jeszcze ponosiła je dwa miesiące, może oczy się przyzwyczają. Nie przyzwyczaiły się, z każdym dniem było coraz gorzej, zatem postanowiłam na własną rękę wypróbować miesięczne Soflensy59 B&L, bo pomyślałam że skoro 3 miesięczne Bausche były świetne to miesięczne pewnie też. Niestety te soczewki okazały się totalnie beznadziejne, wytrzymałam w nich tydzień i wylądowałam u okulisty z porysowaną rogówką! Nie wiem czy to kwestia Soflensów czy skumulowanego działania IWearów i Soflensów, grunt że ani jedne ani drugie okazały się nie dla mnie. Kiedy już podleczyłam oczy udałam się znowy do VE gdzie Pani poleciła mi nowość, Oasysy, jako rewelację, soczewki najwspanialsze, nowej generacji, w ogóle hiper-super. Niestety, te soczewki też były straszne, piekły mnie od nich oczy właściwie cały czas, marzyłam przez cały czas kiedy je miałam na oczach żeby je zdjąć. Kiedy powiedziałam o tym okulistce, powiedziała że w takim razie już tylko jednodniówki pozostają dla mnie. Na jednodniówki mnie nie stać więc podziękowałam VE raz na zawsze za usługi. Wróciłam do starych dobrych Optim, w których ganiam po 20 godz nawet, kiedy tyle jestem na nogach i nie miałam przenigdy z nimi żadnych problemów. Odkryłam przy okazji sama bardzo porządne miesięczne soczewki, są to mało znane Proclear od CooperVision, których w VE by mi w życiu nie przepisali (bo co by oni z tego mieli?) i noszę raz Procleary (które oczywiście sprawdziłam u kontaktologa czy są dla mnie dobre) a raz Optimy, zależy jaki jest mój aktualny budżet ![]() Kontaktolog zresztą był zbulwersowany że jak przy moich parametrach rogówki, ktoś mógł mi wciskać IWeary i Oasysy o krzywiźnie 8.4, jeśli minimalny promień krzywizny który mogę nosić to 8.6! To tak jakby mi wciskał buta o rozmiarze 32 na moją stopę 36. Przy okazji zalecił mi wypróbować właśnie soczewki Frequency 55 Aspheric jako jego zdaniem najlepsze miesięczne dla mnie. Ufff, rozpisałam się, ale mam nadzieję że choć troszkę pomogłam. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4370 |
Zadomowienie
|
Zawsze używałam Opti-Free, ale ostatnio zamówiłam AOSept i trochę mnie rozczarował ten pojemnik, słyszałam o neutralizacji płynu, ale nie wiedziałam że jest specjalny pojemnik
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4371 |
Nie depcze krokusów
|
Jazzlyn - dasz radę, nawet po pijaku nie zdarzyło mi się przytrzasnąć soczewek, a strony są oznaczone tak jak i w zwykłych pojemniczkach
![]()
![]() |
#4372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#4373 |
Zadomowienie
|
Już się moczą, może się przyzwyczaję :P Ostatnio często mam podrażnione oczy, lekarz powiedział że to od ogrzewania, ale tyle lat już noszę szkła i nigdy nie miałam takich problemów zimą, liczę że po AOSepcie chociaż trochę się poprawi komfort.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4374 |
Konto usunięte
|
Ja używam Frequency 55, ale nie tych Aspheric
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4375 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4376 |
Nie depcze krokusów
|
ancilla - i jak Ci się je nosi?
Pani Jesień - jak zdejmuję soczewki, to są na dobrej stronie, bo palcami dotykam części zewnętrznej, a potem tylko wkładam do pojemnika. Bardzo rzadko mi się zdarza, żeby przy zdejmowaniu soczewka się wywinęła, dotyczy to tylko lewego oka i długich paznokci. _____ Dziewczyny, psioczycie na iWeary, a to przecież nie są soczewki przez nich produkowane, tylko przez znane marki pod ich szyldem. Na tę markę składają się takie solidne produkty, jak Air Optix czy Precision UV.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-02-21 o 23:14 |
![]() ![]() |
![]() |
#4377 |
Konto usunięte
|
Malla, bardzo dobrze. Naprawde musiałam mieć szczęście, że korzystając tylko z 2 rodzajów sczewek trafiłam na te jedyne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4378 |
Nie depcze krokusów
|
Ancilla, a jaką masz ich krzywiznę?
![]() |
#4379 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Biofinity coraz lepiej mi się nosi ![]()
![]() |
#4380 |
Konto usunięte
|
Malla, 8.6.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:48.