![]() |
#4351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część IV
Oj, to prawda, niestety. Mój poprzedni żył bite, książkowe 8 lat.
Cytat:
![]() ![]() Dziś kot w ogóle nie do poznania, powitał mnie mruczeniem, barankami i darciem pyska i dzielnie kuśtykał po domu ![]() ![]() ![]() Co dopiero otworzyło mi oczy, że przecież psa mi tu zastrzelono, na koleżanki psa poszczuto innego, który go zagryzł, dzieciaki jak nie mają co robić to wybijają ludziom okna, kradną i rzucają w zwierzęta kamieniami, więc czemu by nie zakręcić kotem, nie? Boże, żebym tak coś widziała na własne oczy to by gówniarze mieli łby u*ebane przy samej ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4352 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4353 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() fajna okolica, nie ma co- w sam raz, żeby tam kot chodził samopas ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4354 |
KOTerator
|
Ja planuję, że moje dożyją dwudziestki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4355 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja bym także chciała aby moje panny chociaż z 15pożyły ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4356 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Ja nie miałabym wątpliwości co do tego czy wypuszczać kota (sądzę że użalenie się nad kotem, to w tym wypadku nie wypuszczanie go, ale to tylko moje skromne zdanie). ---------- Dopisano o 14:32 ---------- Poprzedni post napisano o 14:30 ---------- Cytat:
![]() Nie wyobrażam sobie że może zabraknąć Ancijomaka. Przecież to mój dzidziuś... |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#4357 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
U mnie prócz aut grozi kotom... nadwaga. Wczoraj śliczna bura kotka przeszła mi drogę, jak szłam wyrzucić śmieci. Zaczęła się do mnie łasić, mruczeć, a jak zobaczyła, że nic jej nie dam z worka, to odwróciła się ogonkiem i poszła. Ano, fakt. Może to okaże się bodźcem do nauczenia go niewychodzenia. To nie jest łatwe, ale w większości wypadków możliwe. A w jakich książkach tak piszą?
![]() ![]() |
![]() |
#4358 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4359 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4360 | ||||
Zakorzenienie
|
Heh, wioska śliczna, ale ludzie po****ni jak lato z radiem
![]() Cytat:
![]() Czego im bardzo życzymy ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Czuję się podle, jak można być takim głupim ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Tż ma wolne to go zagonię niech mi coś wymyśli na zabezpieczenie okien i młody będzie w domu. Tylko nie wiem, co z Tygrysem, nie do wytrzymania jest ten kot w domu. Chociaż przywozili nam go stricte domowego, to może wystarczy przeczekać ![]() A miałam kiedyś książki o kotach (poginęły przy przeprowadzkach) i tam wyczytałam, że domowe do ok. 15 lat żyją, a na wolności 8-10. Mogło się coś od tamtego czasu zmienić, bo to 10 lat temu było ![]() Cytat:
![]() Już gdzieś kiedyś to pisałam i napisze jeszcze raz - viva la Hammurabi ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4361 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
aaaa, na wolności... niestety, tak jest, choć to i tak dużo, najczęściej giną potrącone prze samochód...
![]() ![]() |
![]() |
#4362 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4363 | |
Zakorzenienie
|
Jeszcze troszkę powzdycham
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() tu wszędzie wioski to ryzyko potrącenia mniejsze, zresztą Diabełek też ogarnięty był, nigdy na drogę nie wyszedł, tylko czekał na nas w krzakach ![]() ![]() ![]() Myślę, że najgorzej mają koty zdane tylko na siebie, bo te, które mają kontakt z człowiekiem mam wrażenie, że się od niego uczą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4364 |
Nie depcze krokusów
|
Andriejewna - myślę, że się prędzej czy później przyzwyczai, w końcu wiele kotów trafia z ulicy do domów. Tylko że do czasu tego "później" możesz pozbyć się połowy mebli, a nie o to chodzi...
![]() |
#4365 |
Zadomowienie
|
Andriejewna gdybym kiedyś jakimś cudem miała dom z ogrodem to na pewno starałabym się jakoś go zabezpieczyć żeby Horus mógł wychodzić.
![]() ![]()
#4366 | |||||
Nie depcze krokusów
|
Dostałam na gg wiadomości przekazywane przez koleżankę od koleżanki tejże, kociary. Nie gadałam z nią osobiście.
Zapytała, co podawałam, bo się "zaniepokoiła". Napisałam, że od 2 m-cy Power of Nature, wcześniej głównie bezzbożówki. Dostałam odpowiedź: Cytat:
Cytat:
Cytat:
Kwintesencja tej jałowej dyskusji: Cytat:
Cytat:
Ja rozumiem, że ludzie chcą pomóc, ale zrobiłam badania, wyniki wyszły konkretne, zaliczyłam w ciągu 2 miesięcy 3 weterynarzy, kot dostał serię zastrzyków, leki osłonowe na żołądek do codziennego stosowania, siemię lniane i zalecenie zmiany karmy na mniej białkową i bardziej 'włóknistą'. Czy moje opisy brzmią jak olanie przez weterynarzy i bije z nich potrzeba stawiania internetowych diagnoz? Czy krzyczę na prawo i lewo "nie jedzcie bezzbożówek, wasze koty umrą w męczarniach"?
![]() ![]() |
![]() |
#4367 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
a jaką karmę teraz dajesz Danielsowi? jakiegoś Renala? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4368 |
Zadomowienie
|
Tak mi przykro Malla...
![]() ![]() Edytowane przez Siejusia Czas edycji: 2012-06-26 o 22:10 |
![]() ![]() |
![]() |
#4369 |
Nie depcze krokusów
|
Esfira - na razie jadę na mokrym renalu + ziwi do skubania w ciągu dnia (to karma, na którą się nie rzuca dziko, ale ostatnio ją polubił i nawet zaczął chrupać, wersja z dziczyzną). Mokre samo w sobie ma rozwiązać pochłanianie pełnych misek wody naraz i faktycznie już nie pije jak szalony. Jak do tygodnia ani razu nie rzygnie, to mam stopniowo wprowadzać karmę z włóknami, mam akurat w szafie RC sterylkowego z promocji.
Zapomniałam już, jak to jest po royalu i chowałam się w kącie pokoju, bo kot biegał z dzikimi okrzykami, rozrzucając wszędzie myszy. A teraz padł mi na kolanach i zwisa mrucząco głową w dół. Sieja - niech Ci nie będzie przykro, tylko leć po Orijena!
![]() |
#4370 |
Zadomowienie
|
Witam wszystkie miłośniczki kotów
![]() Od niedzieli jestem szczęśliwą posiadaczką malutkiej kotki. Jeszcze nie byłam z nią u weterynarza, bo właścicielka powiedziała, że weterynarz poradził jej przyjść z nią od 10 tygodnia a kotek ma 8 tygodni. Czy zgadzacie się z tym? Kiedy szłyście z waszymi kotkami do weterynarza? Kotek podobno umie korzystać z kuwety, jednak wczoraj na naszych oczach w kącie zrobił kupkę :/ od razu zaniosłam go do kuwety i tam dokończył... Dziś się nie załatwiał. Jak często wasze małe kotki załatwiają swoje potrzeby? Jak nauczyłyście swoje kociaki do toalety w kuwecie? Kotek je 4 x dziennie malutkie porcje. Niestety nie chce pić wody :-( a wiem, że mleko nie jest wskazane dla kota, a poprzednia właścicielka karmiła mlekiem. Z uwagi, że bałam się, iż kotka się odwodni wlałam jej tego mleka, bo wody przez 1 dzień nie tknęła, a jak wlałam mleka malutką ilość to wypiła. Jak odzwyczaić ją od picia mleka? Kotka jest bardzo żywa, biega, szaleje i śpi i tak w kółko ![]() Gryzie mnie i drapie - chce się ze mną bawić - pozwalam jej na to. Tylko nie wiem jak długo i kiedy trzeba przestać, nie chcę wychować jej na kotkę która nie da się pogłaskać i będzie po zbliżeniu z człowiekiem drapać, że będziemy się jej bali. Miałam kiedyś kotkę, ale przygarnęłam ją jak była już dorosła - była kochana ![]() ![]()
#4371 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
:O Royal tak pobudza??? To dlatego mam szurniętą kotę ![]() Orijen jest za dobry dla Ancijomaka. Wolę go karmić przereklamowanym RC ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4372 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
dziolcha86 witaj ![]() Od mleka spróbuj odzwyczaić po prostu dając maluchowi wodę zmieszaną z mlekiem w coraz mniejszym procencie, nie powinno być problemu. Gdy miałam małe kotki to nie musiałam jakoś uczyć ich załatwiania się do kuwety, sadzałam do niej i mały od razu kumał o co chodzi. Gorzej bywało z dorosłymi, wziętymi ze schroniska czy wcześniej wychodzącymi. Maluchy zawsze bawią się "dziko", później nabierają wprawy i rzadko kiedy się zapominają gdy dorastają, choć i tacy szaleńcy się trafiają ![]() ![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-06-26 o 22:56 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4373 | |||||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Najlepiej zadzwoń do weta i jego się zapytaj, kiedy przyjść. Pani miała trochę racji. Załączam stronę z opisem szczepień kociaków: http://www.vetopedia.pl/article123-1...pien_kota.html Cytat:
Czy kotek został po przyniesieniu kilka razy wsadzony do kuwetki, żeby zaczaił, gdzie jest toaleta w nowym domu, czy może czekaliście, aż sam się zorientuje? A już po północy! Lepiej zacznij wąchać wszelkie kąty w domu... I lepiej, byś coś znalazła, bo to nie jest normalny objaw. Jeśli piszesz, że nie pije, to jest bardzo niepokojące. Pytałaś, ile razy załatwiał się w poprzednim domu? W ubiegły weekend gościłam u siebie 2-miesięczną kotkę. Kicia sikała małymi ilościami (żwirek zbrylał się do wielkości orzecha laskowego) 4x dziennie, kupkę robiła raz. Mój dorosły kot załatwia się z podobną częstotliwością. Dodam, że od jej wizyty dywan mi trochę pośmierduje... Widocznie mała posikiwała w trakcie zabawy. Cytat:
Mleko krowie nie jest dobre dla kotów, bo w większości nie tolerują laktozy. Spróbuj je rozcieńczyć wodą, skoro nie chce pić wody. To dobrze. Nie ucz jej gryzienia i drapania ludzi. Od tego są zabawki. Wiem, że to tylko kociak, ale ona na tym etapie powinna uczyć się stopniowania agresji na rodzeństwie, od którego została odsunięta. Cytat:
Cytat:
Oduczyłam swojego wskakiwania na stół poprzez strącanie go za każdym razem i krzyk "nie wolno!". Oduczyłam go gryzienia, przestając się w takim momencie z nim bawić i olewając jego próby zdobycia uwagi. Nie daję mu resztek z obiadu, nauczyłam korzystania z drapaka. Nie oduczyłam go stosowania metod budzenia mnie poprzez wzbudzanie mojej irytacji, bo za bardzo mnie irytuje, bym nie reagowała.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2012-06-27 o 00:59 |
|||||
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Chociaż w sumie dobrze i tak mi się nie podobała ta kuchnia ![]() Cytat:
![]() Bo to chałupa po gospodarzach ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Jak ja nie lubię takich ludzi ![]() Cytat:
![]() ZDJĘ-CIA, ZDJĘ-CIA!! ![]() Napiszę Ci, co ja bym zrobiła ![]() Co do mleka to czytałam, że kot może je tolerować. Jak piła, to musi być ok ![]() ![]() W temacie agresywnych zabaw - nie wiem, czy można tu porównać kota z psem ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Z weterynarzem to ja mam manierę zabierania do mojego każdego zwierzaka, który do mnie przybywa, niezależnie od tego, co mówi właściciel. Miałam już "rasowego", zarobaczonego psa, kota z kocim katarem no i Srajtek też musiał mieć robaki, bo po odrobaczeniu przeszły mu biegunki (przynajmniej na jakiś czas ![]() Co do potrzeb to moim wyjątkowo się w kuwetce podoba ![]() ![]() I z kuwetą to u mnie różnie bywa... Z Tygrysem problemów zero, młody robił często tam gdzie stał. Ostatnio spodobała mu się miska w łazience i regularnie się do niej odlewał, a dziś znalazłam tam śliczną kupkę ![]() ![]() Cytat:
![]() Ale wracając do tematu to tak, właśnie pisałam wyżej, co potrafi "udrapać", no niesamowity jest. Myślę, że na strychu mu będzie najlepiej, bo drewniana więźba do drapania, niedokończone ścienki działowe do wspinaczek, stare meble, a przy okazji kołderki czekające zimy, gdyby się zmęczył ![]() ![]() A orientujecie się może, czy przez kocią ślinę może sobie człowiek jakiegoś paskudztwa narobić? Edytowane przez Andriejewna Czas edycji: 2012-06-27 o 01:35 |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#4375 | |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4376 | |
KOTerator
|
Cytat:
Eee głupia jakaś, nie przejmuj się ![]() ![]() Mam w domu teraz Orijena i PoN. Tak się składa, że porównywałam skład i analizę jakiś czas temu, żeby porównać (masło maślane, wiem), bo do tej pory stawiałam na Orijen albo Applaws, a odkąd była ta promocja -50% w MP spróbowaliśmy PoN. Właściwie nie mam co porównywać, na pierwszy rzut oka widać, że PoN jest od nich lepszy. Rankingi rankingami ale one przecież są tworzone na podstawie składu i analizy ![]() ![]() Jak Danielsowi nie służą bezzbożówki, to nie ma co mu wciskać na siłę, niech je to co chce i co lubi i po czym nie musisz mieszkania sprzątać z wymiocin i tyle w temacie, weci wiedzą co robią - ja się mogę z nimi nie zgadzać, ale to się łatwo mówi, bo mam zdrowe koty, kto wie, czy gdyby mi któraś poważnie zachorowała a pomagałby W* to czy bym się nie przerzuciła, tonący brzytwy się chwyta. Nie masz sobie nic do zarzucenia. Jak się czuje Daniels (pytam bez żadnych podtekstów ![]() ---------- Dopisano o 09:05 ---------- Poprzedni post napisano o 08:51 ---------- W rankingu mowa o starej wersji Orijena (70-30), ta obecna z ulepszonym składem (80-20) nie jest taka "och! ach!" ![]() Nie wiem czemu się uparła na Orijena, bo sama nią karmi i to już ma być wystarczający powód ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4377 | |
Zadomowienie
|
Malla pisz czy nowa dieta Danielsowi pomaga
![]() ---------- Dopisano o 09:53 ---------- Poprzedni post napisano o 09:28 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4378 |
Wtajemniczenie
|
Mój Mołdżuś ma się duzooo lepiej, nie byłam u weta, kupiłam karmę Purina One i wymieszałam z Orijenem i Tastem i wczoraj piękna twarda kupka jupiiii
Wywaliłam mieszankę z Boshem, chyba to mu zaszkodziło, dałam TZowi dla jego kotki z pracy huh Do weta pojedziemy, ale nie na sygnale, poczekam do przyszłego tygodnia, jak mój ulubiony wet będzie miał poranną zmianę i zrobimy badania krwi itp, bo kocurek musi być naczczo.... Maluchy u mojej mamy super, dokazują biegają, broją i jedzą za pięciu ![]() Rudasy Ramzes i Bilbo miziaste fajne tulaśne, Mimzy dziewczynka płochliwa i plująca ![]() ![]() Pięknie załatwiają się do kuwetki i nic a nic nie brudzą, wcinają suchego Royala aż miło, twarożek, mokre, wszytsko im smakuje. Rudy był u weta wczoraj z moją mamą i bratem, dostał dwa zastrzyki, dziś niestety ja muszę mu zrobić brr Jutro zabiorę wszystkie na wizytę i odrobaczymy je, rudy ostatni zastrzyk dostanie. |
![]() ![]() |
![]() |
#4379 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
mozesz kupić jej jakieś kocie mleko- whiskasa albo mleko Klara czy jakieś inne i stopniowo rozcieńczać wodą ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4380 | ||
KOTerator
|
Witaj
![]() Cytat:
Cytat:
Ja mleko Klara polecam, ale Whiskas wszędzie dostępny też dobry. ---------- Dopisano o 11:25 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Esfira Twój awatar dalej mnie zachwyca ![]() ---------- Dopisano o 11:26 ---------- Poprzedni post napisano o 11:25 ---------- Super ![]() Też super ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:46.