![]() |
#4351 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Moda, która Cię "rozwala" cz.VI
Cytat:
http://definicja.net/definicja/Stylizacja A w kontekście stroju można raczej mówić o stylizowaniu ubioru na coś właśnie, np. na styl lat pięćdziesiątych, albo na styl jakiejś osoby. A o ile pamiętam stylizacja w kontekście innym niż artystyczny zaczęła się z kulawego tłumaczenia angielskiego "to style" jako stylizować, np. "stylizować włosy" - co po polsku brzmi bez sensu, po polsku włosy się układa. I chyba wciąż tym się odbija i ludzie nie rozumieją, że stylizacja to świadomy zabieg naśladowania jakiegoś stylu, a nie układanie czy robienie czegoś.
![]() |
#4352 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Przypomniała mi się moja znajoma, posiadaczka bordowych/burgundowych spodni, która na moje pytanie - 'gdzie kupiłaś te bordowe spodnie?' zjechała mnie z góry na dół, że to przecież burgund, ślepa jestem i nie znam się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4353 |
Zakorzenienie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;3968077 5]Chodzi mi o to, że u nas odkąd pamiętam zawsze było bordo, a w ostatnim czasie projektanci i niewiadomo kto jeszcze wylansowali słowo burgund i wciskają nam kit, że to jakaś nowość. Wszystko co kiedyś było w kolorze bordo, teraz jest nazywane burgundem, chociaż patrząc i porównując oba wyglądają tak samo
![]() ![]() Przypomniała mi się moja znajoma, posiadaczka bordowych/burgundowych spodni, która na moje pytanie - 'gdzie kupiłaś te bordowe spodnie?' zjechała mnie z góry na dół, że to przecież burgund, ślepa jestem i nie znam się ![]() Otóż to, takie głupie modne słówka. Co do miętowego to w Polsce się tym słowem nie określało koloru, o ile pamiętam. Raczej się mówiło seledynowy na coś takiego. Albo bladoturkusowy. Z tym burgundem to już kompletna bzdura, skoro jest słowo "bordo" to mówimy "bordo" a nie od razu kalka z angielskiego. Akurat co do kobaltowego, to słowo jest w użyciu od dawna - kobaltowoniebieski, kobaltowy to intensywny niebieski, taki jak przy barwieniu szkła kobaltem. http://pl.wikipedia.org/wiki/Smalta
#4354 | |
Rozeznanie
|
[1=0d75851a92bcdb93dfbf170 261c847a0f1cef222;3968077 5]Chodzi mi o to, że u nas odkąd pamiętam zawsze było bordo, a w ostatnim czasie projektanci i niewiadomo kto jeszcze wylansowali słowo burgund i wciskają nam kit, że to jakaś nowość. Wszystko co kiedyś było w kolorze bordo, teraz jest nazywane burgundem, chociaż patrząc i porównując oba wyglądają tak samo
![]() ![]() Przypomniała mi się moja znajoma, posiadaczka bordowych/burgundowych spodni, która na moje pytanie - 'gdzie kupiłaś te bordowe spodnie?' zjechała mnie z góry na dół, że to przecież burgund, ślepa jestem i nie znam się ![]() W ogóle nie zauważyłam czegoś takiego. A koleżanka jakaś dziwna ![]() Cytat:
![]() ![]() A słowo "bladoturkusowy" widzę pierwszy raz w życiu. Turku jest od kamienia i ten odcień nie ma nic wspólnego z popularnym "miętowym". Odnoszę wrażenie, że jesteście znudzone i zniesmaczone tymi trendami i usiłujecie na siłę to popierać jakimiś teoriami ![]()
13.03.2013 Prawo jazdy ![]() 30.03.2013 Pierwszy własny samochód ![]() Edytowane przez lagerfeldised Czas edycji: 2013-03-10 o 13:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4355 | |
Szef ds. Wymianek
|
Cytat:
![]() Mnie za to rozwalił poznany w zeszłym roku (chyba nawet w tym wątku) kolor tangerine tango. Jak bum cyk, myślałam w pierwszej chwili, że to imię i nazwisko jakiejś celebrytki ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4356 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Kolejne roczniki zaczynają się interesować modą, więc dla osób, które śledzą trendy jakiś czas jest to powtarzanie się, ale doskonale pamiętam jak, powiedzmy tak na początku liceum zaczełam się interesować modą to też często słyszałam od mamy 'tyle i tyle lat temu to też to nosili i wtedy nazywało się...', a ja cała zdziwiona że to nie nowość ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4357 |
Raczkowanie
|
...
Edytowane przez mind explorer Czas edycji: 2013-03-10 o 16:02 Powód: Pomyłka |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#4358 |
Wtajemniczenie
|
albo moja znajomość kolorów jest kiepska, ale wg mnie seledynowy to nie to samo co miętowy
![]() ![]() ![]() poza tym to naprawde żaden problem że coś sie nazywało bordo , a nazywa się burgund ... co innego fakt że ludzie tak jarają się burgundem jako "nowością" ![]() ostatnio nie rozwala mnie nic prócz totalnej wiochy , chyba sie starzeje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4359 |
Zadomowienie
|
Z tymi kolorami...
Miętowy ma się tak do mięty, jak rycyna do olejku rycynowego. Niby coś "w podobie", a jednak nie to. Mięta, jak załączono na obrazku, jest raczej ciemnozielona, i raczej to nie jakieś takie rozbielone nie wiadomo co. "Miętowy" (sweter) to raczej bardziej nasz seledyn (z Pantone)
#4360 | |||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Poza tym wydaje mi sie, ze bordowy jest taki jakby bardziej czerwony, a burgundowy troche ciemniejszy. No ale te roznice i tak pewnie sa nie do wylapania dla wiekszosci klientow sklepow, ktorzy zaleznie od sezonu i mody mowia na wszystko albo bordo, albo burgund ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4361 |
lokalna gwiazda
|
A czy zielono-żółty to nie pistacjowy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4362 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() dlatego niezmiernie mnie śmieszy wizażowe oburzenie na taką nazwę, bo ja jej używam od prawie 20 lat, a jakąś fanką miętowego nie jestem ![]() i tez kojarzę, tak jak ktoś tu wcześniej napisał seledynowy z ciepłym odcieniem, a miętowy z zimnym ![]() za to chabrowego i kobaltowego nie rozróżniam, mógłby mi ktoś pomóc? ![]()
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2013-03-11 o 19:23 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4363 |
Zakorzenienie
|
Mi się kolor miętowy kojarzy z lodami gałkowymi
![]() Seledynowy mi się kojarzy z pachnącymi pisakami z przedszkola...był to ciepły odcień. Bordo a burgund...to chyba to samo, chociaż mi się zdawało, że burgund to nieco głębszy i ciemniejszy odcień. A w ogóle, nie rozumiem tego przekomarzania się. Poza tym, jestem słaba w tych nazwach kolorów. |
![]() ![]() |
![]() |
#4364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bladoturkusowy, naprawdę? Każdy kolor może być bladojakiśtam. A turkusowy, wbrew przekonaniu niektórych osób, po polsku nie oznacza błękitnego tylko kolor pomiędzy niebieskim a zielonym. Więc rozbielona wersja tego koloru (blada) to właśnie ten osławiony miętowy, bo to właśnie ma być miętowy a nie bladozielony czy bladoniebieski. Naprawdę nie przypominam sobie żeby określenie "miętowy" było używane w polskim na taki kolor, chyba że naprawde rzadko. Za to w angielskim pewnie tak. Co ten kolor ma wspólnego z miętą? Nic. Chyba tyle, że w niektórych krajach na taki kolor barwi się likier miętowy i pastylki miętowe. W Polsce te rzeczy bywają raczej białe. I jest wiele takich przypadków, zresztą od dawna są takie napływy słówek pod wpływem mody, ale kiedyś były chyba jakoś mniej nonsensowne. Np. lila-róż, ok może i głupia nazwa, ale nie bardzo jest inna na chłodny róż wpadający w fiolet. Zresztą to słówko popadło w zapomnienie raczej. Może "miętowy" się przyjmie, może nie, póki co jest nowe i może razić.
![]() |
#4365 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4366 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Chabrowy jest mniej oczywisty, bo chabry mogą być różne - jedne bardziej wpadają w fiolet, inne są bardziej niebieskie. Koniec końców nie wiesz, czy osoba, z którą rozmawiasz ma na myśli kolor intensywnie niebieski czy jakiś jaśniejszy. Kobaltowy jest zawsze taki sam, bo to kolor barwnika. Tak jak błękit pruski np. ---------- Dopisano o 21:33 ---------- Poprzedni post napisano o 21:31 ---------- Można tak nazwać. A pistacjowy albo limonkowy (głównie chodziło o jasne, intensywne zielenie) to był kolor sezonu jakoś tak w 2005 czy około tego. Szczególnie w połączeniu z ciemnobrązowym. Pamiętacie? Tylko jakoś wtedy nie było takiego szału na nazwy tych modnych kolorów, albo ja tyle nie siedziałam w necie. ![]() ---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ---------- Cytat:
Co do seledynowego to nie jestem pewna, zawsze mi się wydawało, że jakiś odcień nieniebieszczonej jasnej zieleni, co do Wiki nie mama pewności co do trafności, bo niestety często tam właśnie tłumaczą angielskie wpisy bez refleksji, stąd tłumaczenie polskiego określenia "oczy piwne" jako "hazel" a to nie to samo. Wg mnie w polskim nie ma takiego prostego odpowiednika "hazel". ---------- Dopisano o 21:41 ---------- Poprzedni post napisano o 21:38 ---------- Cytat:
![]() |
#4367 |
Ha ha ha ha ha
|
![]() |
#4368 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Ale tak serio, to uważam, że szukasz troszkę problemu na siłę, a argumenty na poparcie tego, iż "rzygasz tą miętą/burgundem" też są wymuszone. Ale to tylko moje zdanie. Cytat:
![]() Jacyś iluminaci, scjentolodzy, czy ktoś inny kontroluje światem poprzez ustalanie barw sezonu? ![]()
![]() |
#4369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4370 |
Konto usunięte
|
Z tego co wiem, seledynowy nie ma w sobie nic z niebieskiego
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4371 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Pantone na przykład. A teraz rzekło, że 2013 to rok szmaragdu - http://www.pantone.com/pages/index.aspx?pg=21055 A 2011 to był rok "honeysuckle" ;-)
"Bynajmniej" nie znaczy "przynajmniej" Bazarek na rzecz Azylu dla świń "Chrumkowo" Edytowane przez Vilqa Czas edycji: 2013-03-12 o 09:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4372 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Możesz sobie myśleć, co chcesz, wymuszone czym? Mnie to irytuje, nie podoba mi się, więc piszę i nic nie trzeba wymuszać.... Myślisz, że co, próbuję zaimponować hipsterskim znajomym...? ![]() Ja tych słów nie lubię, tobie nie przeszkadzają, po co ten temat wałkować? Skoro mnie ktoś pyta, dlaczego uważam, że jakieś słowo jest nowe albo niepotrzebne, to piszę, ale nie próbuję nikogo przekonywać, żeby zaczął gardzić tymi słowami, ani też nagle nie przyznam ci racji, że cokolwiek czasopisma albo blogerki wymyślą, czy to będą buty saszki czy kolor nude to musi zostać przez wszystkich zaakceptowane bez komentarzy. Śmieszne jest, że to ty nalegasz, żebym tłumaczyła dlaczego te nazwy kolorów mi się nie podobają a potem uważasz, że przesadzam. Nie chcesz wyjaśnień, to nie pytaj. A gdybym teraz ja zaczęła wałkować, dlaczego tobie nie przeszkadzają takie nieładne słowa w pięknym ojczystym języku i dlaczego nie wolisz podczytywać do poduszki słownika i wynajdywać stare słówka na wszystko, udzieliłabyś mi odpowiedzi, a ja bym powiedziała, że to wymuszona odpowiedź i na siłę to uzasadniasz? Dziwne by to było? ![]() To chyba nawet nie pantone, jest jakaś modowa wręcz instytucja, która ustala główne trendy na sezon, zestawy kolorystyczne itp. przecież moda to biznes. Jeśli myślicie, że projektant to artysta, który siedzi jak Dali i wymyśla niestworzone rzeczy, to jesteście naiwne. To jest produkcja i nie tylko trzeba się wpasować w rynek, ale np. producenci materiałów też się mogą przygotować. Już nie pamiętam jak się to nazywa, gdzieś można w internecie oglądać ich stronę. ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:47 ---------- Że też się nie przyjęło to określenie! Co za strata. ![]() I mamy winnego "tangerine tango". ![]()
Blog o analizie kolorystycznej Edytowane przez Wampierz Czas edycji: 2013-03-12 o 10:49 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4374 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Kolor liści mięty rzeczywiście jest inny, tak samo jak kolor liści drzewek pomarańczowych, chodzi o to, co się z niego uzyskuje, a nie jak wygląda pierwotnie w naturze ![]() ![]()
![]() |
#4375 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4376 | |
lokalna gwiazda
|
Cytat:
![]() Gdy robi się zakupy z katalogów, żadna niby nowa nazwa koloru nie zdziwi, bo tam wszystko już było |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4377 |
Zakorzenienie
|
więc żadna nowość. Też wydaje mi się że czepianie. Śmieszne jest po prostu nazywanie każdej zieleni i błękitu miętą, każdego w bok od czerwonego burgundem etc. Ale to chyba precyzyjniejsze, jak dobrze się użyje, niz operowanie kolorami podstawowymi, tyle to chłop widzi.
Choć podobno 3: -ładny - gejowski -ch..y ---------- Dopisano o 13:57 ---------- Poprzedni post napisano o 13:55 ---------- o tak 3 suisses a jakiż był piękny zagramamiczny;-)
![]() |
#4378 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
o to dla mnie mięta-jak te lody pistacja mi tak wygląda zd.2 a to seledynek-3
![]() ![]() |
![]() |
#4379 |
Zakorzenienie
|
Ultramaryna-kojarzy mi się z moimi plakatówkami w przedszkolu
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4380 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() natomiast wracając do mięty jeszcze, też uważam za idiotyczne nazywanie miętowym wszystkiego co się da (np błękitnego) ale kolor miętowy jest w moim słowniku tak jak już pisałam od prawie 20 lat, więc dla mnie to żadna nowość
i'm just standing here being a horse and a wizard Edytowane przez abiblabla Czas edycji: 2013-03-12 o 14:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:26.