|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.8
Z jakiegoś powodu ludzie stamtąd uciekają, więc skądś się ta opinia wzięła. Z tego co wiem w Lbn jest dużo pracy w cc i jak ktoś nie ma innej alternatywy, to wiadomo, ale np moja przyjaciółka zwiedziła dosłownie wszystkie kancelarie w mieście i w jednej dostała propozycję szałowego 1000 zł, więc dla kogoś, kto nie chce pracować w cc, wcale różowo nie jest.
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-07 o 21:55 |
|
|
|
#4352 |
|
Zakorzenienie
|
Ja znam dziewczynę, która zjeździła pół świata, wzdłuż i wszerz, Stany, UK, Kraków a wylądowała finalnie w Lublinie w UM
|
#4353 | |
|
Zadomowienie
|
"Przegrałam życie, poddaję się, nie udało mi się, moje życie to pasmo nieszczęść" - to wszystko bardzo wygodne wymówki, którymi usprawiedliwiasz swoją bierność zrzucając obecny stan na "zły los" i "pecha". Fakty są jednak takie, że masz skończone dobre studia w których jest mnóstwo miejsc pracy (w zasadzie każda trochę większa firma potrzebuje ludzi od finansów), tyle że nie ma jej w Twoim otoczeniu. Znam ludzi, którzy przyjechali z Łodzi i Krakowa, żeby mieć pracę w Warszawie i nie rozumiem, dlaczego Ty nie myślisz o czymś takim? Złap nawet prostą pracę w Warszawie (w tej chwili ogłoszenia są na niemal każdej restauracji i kawiarni w centrum), wynajmij pokój a w międzyczasie chodź na rozmowy dot. stażu czy praktyk w zawodzie.
Chyba, że chcesz być dobrowolnie na bezrobociu i spędzić resztę życia w beznadziei, nie wiem, może Ciebie akurat taki scenariusz interesuje. Cytat:
|
|
#4354 |
|
Konto usunięte
|
A już myślałam, że tylko mnie historia Jabluszka wydaje się być dziwnie znajoma...chociaż może to rzeczywiście zbieg okoliczności, ale prawie wszystkie fakty się zgadzaj[/COLOR]
...
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-07 o 22:36 |
|
|
|
#4355 |
|
Wtajemniczenie
|
Rzeczywiście...!
|
|
|
|
#4356 |
|
Zadomowienie
|
Chodzi wam o historię fdh?
|
|
|
|
#4357 | |
|
maszyna, nie człowiek
|
Cytat:
![]() A teraz ode mnie, bo podczytywałam wątek w autobusie i totalnie nie rozumiem Jabłuszka... Rodzice rodzicami, sa bardzo ważni i sama niejednokrotnie chciałam znać zdanie mojej mamy w pewnych kwestiach ale nigdy nie było ono dla mnie wyrocznią, bo jestem dorosła a żadne z moich rodziców nie jest nieomylne i wszechwiedzące. To ja odpowiadam za to jak będzie wyglądać moje życie, ja popełniam błędy i ja za nie będę płacić... Nie wiem jak można tak bezkrytycznie dawać kierować sobą jak... marionetką? To jedna sprawa, teraz druga. Nie wiem jak można zapierać się i woleć klepać biedę niż złapać jakiegokolwiek zajęcia, chociażby po to by coś robić i nie mieć czasu na donikąd nie prowadzące rozmyślania nad brakiem sensu swojego życia Sama obowiązkowe praktyki "odbębniłam", bo niestety pochorowałam się i nie miałam czasu na szukanie i załatwianie ciekawszych a gonił mnie termin załatwienia formalności z uczelnią. Co więc zrobiłam? Poszłam po licencjacie na praktyki do banku, które chociaż nie były związane stricte z moim wykształceniem to dodały mi pewności siebie (zobaczyłam jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna), nauczyły pracy w dużym zespole, odpowiedzialności, pracy z goniącymi mnie deadline'ami, wszystko za szałowe 300 PLN brutto oraz otworzenie drzwi do kolejnego, już całkiem dobrze płatnego stażu po którym zaproponowano mi zostanie w firmie W międzyczasie pochodziłam na rózne rozmowy, nawiązałam kontakty z headhunterami, dokonczylam studia, bralam udzial w projektach kola naukowego i znalazlam obecna prace. Pytanie - co jesli bym jednak nie wyszukała tych praktyk w banku...? Podejrzewam, że gdybym wtedy się poddała to miałabym problem z przejsciem przez rozmowy kwalifikacyjne, ktore byly dla mnie z poczatku bardzo, bardzo stresujacym przezyciem, nie nauczylabym sie pisac CV i nie miala do zaoferowania kilku podstawowych umiejetnosci, ktore wymienilam wyzej.
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#4358 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4359 |
|
maszyna, nie człowiek
|
Co nie zmienia faktu, ze sie za nimi nachodziłam a kiedyś dorabialam klaszczac w programach rozrywkowych (czytaj: jako statystka)...
|
#4360 |
|
Wtajemniczenie
|
A sprzedawanie biletów w kinie ma na pewno większy sens niż siedzenie w domu, nicnierobienie i użalanie się nad sobą.
|
|
#4361 |
|
Zakorzeniona
|
Ja za edukacją i pracą przeprowadzałam się już 3 razy (z czego raz to było ledwo 200, a raz 1500 km), niedługo będzie czwarty (prawie 1000 km) i naprawdę mnie dziwi tkwienie w miejscu bez perspektyw. Jasne, że na początek trzeba mieć wkład finansowy, ale ja zarobiłam na to harując w wakacje i w roku akademickim, osoby mieszkające z rodzicami mogą odłożyć jeszcze więcej. Wyprowadzki nie są łatwe, ale jak to któraś z Was już określiła - takie mamy czasy, że trzeba być mobilnym.
Można tłumaczyć wiele rzeczy tym, że "rodzice mówili", ale dorośli ludzie sami biorą odpowiedzialność za siebie i swoje czyny. Jabłuszko, jesteś młoda i jeszcze możesz wszystko zmienić, pora tylko wziąć życie we własne ręce! |
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4362 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, doradźcie proszę
![]() Zostałam zaproszona na rozmowę kwalifikacyjną - aby na nią dotrzec muszę wyjechac 4,5 godziny wcześniej ze swojej rodzinnej miejscowości i podróżowac z trzema przesiadkami. Poza tym, znalazłam dwie wersje ogłoszenia na to stanowisko - pierwsze (na które aplikowałam) nie wymagało doświadczenia na podobnym stanowisku (było mile widziane), natomiast drugie, wręcz przeciwnie - dwa lata doświadczenia. Poza tym, wymagają swobodnego komunikowania się w języku angielskim, a mój poziom jest średniozaawansowany ( bierną znajomośc języka mam mniej więcej na poziomie B2, ale komunikacja ustna sprawia mi dośc duży problem). Zastanawiam się czy warto w ogóle wybierac się na tą rozmowę... W sumie zaprosili mnie wiedząc, że nie mam doświadczenia zawodowego, a jedynie wolontariaty i działalnośc w organizacji studenckiej, ale nie wiem co zrobic... |
|
|
|
#4363 |
|
Konto usunięte
|
O kurczę, dziewczyny, nie wiedziałam, że moja historia wywoła taki odzew. Dopiero przeczytałam jedną stronę.
Ktoś tam pytał, czy mnie w ogóle interesuje ten kierunek - jest ciekawy, ale nie powiedziałabym, że jestem zachwycona. Raczej poszłam ze względu na rodziców na te studia. Na prawdę nie wiem, co mam teraz zrobić, jak pisałam - będę za Was trzymać kciuki, a sama? Nie mam pomysłu na siebie. I tak zmarnowałam mnóstwo czasu. Osoby ze studiów dostawały pracę po znajomości i wcale nie ukrywały tego. "Ciocia mi załatwiła", "a bo koleżanka mnie poleciła". Jasne, o wiele fajniej jest zdobyć COŚ samemu, o coś się postarać, zawsze można być dumnym. Kiedy jednak 70% znajomych chwali się, że pracę ma załatwioną po znajomości, to wysyłanie CV zaczyna wydawać się bezsensowne. Edytowane przez d59d305dc966be0c36ab0a8090c919b2e67b5ccd Czas edycji: 2014-08-08 o 11:41 |
|
|
|
#4364 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4365 |
|
Zakorzenienie
|
też byłam statystką
dzięki temu poznałam Roberta Więckiewicza, którego uwielbiam i zawsze parę stówek wpadło ![]() szczotka kaktus: http://ecx.images-amazon.com/images/...500_AA300_.jpg, http://i3.ztat.net/large/V3/07/2B/00...03-356@1.1.jpg na żywo lepiej wygląda :P
|
#4366 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4367 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#4368 |
|
Zakorzenienie
|
Nie poddawajcie się... ja w końcu dostałam pracę na stanowisku rejestratorki medycznej w klinice dentystycznej... Opłaciło się chodzić tydzień za darmo i pokazać coś z siebie... Do ostatniego dnia nie wiedziałam ile będę zarabiać a jak dziś się dowiedziałam to.. na nowo uwierzyłam w ludzi i uczciwych pracodawców. Nikt mi pracy po znajomości nie dał. Miałam 2 konkurentki i dziś po ostatnim dniu próbnym od razu dostałam odpowiedź że zostałam wybrana. Także trzeba wysyłać CV i jeszcze raz wysyłać... pracy szukałam od maja, byłam na wielu rozmowach kwalifikacyjnych aż w końcu do mnie się szczęście uśmiechnęło
. Trzymam za was kciuki i wierzę że każdej z was się uda patrząc na CV zamieszczane przez niektóre z was...
|
#4369 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Niezły gadżet.
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#4370 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Ale i tak ciekawy pomysł ![]() BandytkaD, Ty znalazłaś tak szybko pracę? Chyba się nie chwaliłaś? Gratulacje ![]() Domina, Tobie również gratuluję, podziwiam Twoją wytrwałość, że się nie poddałaś na tych dniach probnych
|
||
|
|
|
#4371 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, dzisiaj z premedytacją nie odebrałam telefonu z zaproszeniem na rozmowę. Naczytałam się złych opinii o tej korpo (po tym jak już wysłałam aplikację) i stwierdziłam, ze chyba się tam nie nadaję. Poza tym byłam w pracy i nie mogłabym nawet swobodnie porozmawiać. Nie wiem czy dobrze zrobiłam... A jak nie znajdę nic innego?
|
|
|
|
#4372 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
i wiele osób ode mnie z roku więc nie ma też co przesadzać. Od razu po studiach dostałam prace w zawodzie na umowę o pracę, a w cv miałam:- dwie specjalności na jednym kierunku studiów - praktyki, wprawdzie w znanych firmach ale 1 mies w jednym roku + 2 mies. w drugim roku - wyjazd na erasmusa - szkolenia także szału nie było ![]() aha, dodam jeszcze, że w mieście wojewódzkim na wschodzie Polski.
"Kiedy nie dostajesz tego, co chcesz, dostajesz coś lepszego - doświadczenie" Edytowane przez lazada Czas edycji: 2014-08-08 o 19:40 |
|
|
|
|
#4373 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
czy tak szybko to nie wiem, bo w sumie pracy jako takiej szukałam od listopada, ale za to znalazłam ją w ciągu 2 tygodni od zakończenia stażu
|
||
|
|
|
#4374 | |
|
Zakorzeniona
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4375 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Jabłuszko, powiem szczerze, że trochę mnie irytują Twoje wpisy nie lubię użalania się nad sobą. Miałabym ochotę Cię kopnąć w d*** bo wydaje mi się, że tego właśnie potrzebujesz. Dziewczyno nie skończyłaś jeszcze studiów, a już się poddajesz bo wysłałaś 3 CV na krzyż i nikt Cię nie ztrudnił. Musisz uwierzyć w to, że wszystko zależy od Ciebie, ale czasem potrzeba trochę więcej wytrwałości w dążeniu do celu. Moim zdaniem wszystko przed Tobą, ale jeśli teraz się nie ogarniesz to później na pewno nie będzie łatwiej. Rozumiem, że szukanie pracy jest często dołujące, ma się gorsze dni, czasem poleją się łzy, ale następnego dnia trzeba wstać rano i zaczynać od nowa.
|
|
#4376 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moim zdaniem bardzo dobre cv Udało mi się dotrzeć na tę rozmowę kwalifikacyjną w środę Mecenas wydał mi się sympatyczny, ogólnie cała kancelaria wydaje się być fajna i bardzo bym chciała dostać tę pracę...Martwię się teraz, bo na rozmowę zaprosili bardzo dużo osób, a ja (za pół etatu) powiedziałam, że chcę 1300 netto i nie wiem czy to jednak nie za dużo
|
|
#4377 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
Dziękuję i również gratuluję
|
|
#4378 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#4379 |
|
Konto usunięte
|
Hej,
dzisiaj miałam trochę smutny, a trochę wesoły dzień, jeżeli chodzi o pracę, ale z naciskiem na wesoły Najpierw zadzwoniła do mnie przemiła pani z sądu, oznajmić że niestety, ale nie przeszłam do kolejnego etapu (wtf, podejrzewam, że byłam jedyną kandydatką, która pracowała już kiedyś na identycznym stanowisku, poza tym pisałam tutaj, że jako jedyna byłam ubrana jak człowiek i miałam najwięcej punktów z testu). Ale to nic, bo potem byłam na rozmowie w kancelarii i pani mecenas powiedziała, że super mi poszło, odpowiedziałam na pytania, na które ludzie po aplikacji nie znali odpowiedzi, zrobiłam case, przeszłam angielski, ale...no właśnie, bo spodziewając się pytania "dlaczego właściwie chcę zmienić pracę z kancelarii na inną kancelarię, palnęłam, że chcę mieć więcej spraw w sądzie (chociaż to niekoniecznie prawda, ale nie chcę ujawniać prawdziwych powodów), a po dłuższej rozmowie okazało się, że pani mecenas rzadko lata po sądach, bo woli wszystko załatwiać ugodowo, jej partnerzy też. No i powiedziała, że bardzo by chciała żebym podjęła u niej pracę, zaakceptowała moje warunki finansowe (sama nawet zasugerowała UoP zamiast UZ, który proponowałam ja
Edytowane przez 20160901857 Czas edycji: 2014-08-08 o 22:55 |
|
|
|
#4380 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Edytowane przez a79790139dd0658ebd8b23ce8e3846ca00e1de31_65bd8201a8975 Czas edycji: 2014-08-08 o 23:33 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:05.

...

Sama obowiązkowe praktyki "odbębniłam", bo niestety pochorowałam się i nie miałam czasu na szukanie i załatwianie ciekawszych a gonił mnie termin załatwienia formalności z uczelnią. Co więc zrobiłam? Poszłam po licencjacie na praktyki do banku, które chociaż nie były związane stricte z moim wykształceniem to dodały mi pewności siebie (zobaczyłam jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna), nauczyły pracy w dużym zespole, odpowiedzialności, pracy z goniącymi mnie deadline'ami, wszystko za szałowe 300 PLN brutto