|
|||||||
| Notka |
|
| Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4351 | |
|
ctrl alt delete
|
Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II
Cytat:
![]() Ja się pierwszy raz zakochałam na śmierć i życie, jak miałam 12 lat. Już widzę, jakby nas ktoś wtedy zaprosił razem na wesele
|
|
|
|
|
|
#4352 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A jedno z drugim nie musi iść wcale w parze...Najlepiej poinformowani oprócz samej 16-latki będą jej rodzice i to z nimi dobrze byłoby sprawę ustalić. |
|
|
|
|
|
#4353 | |
|
tak sobie tutaj siedzę :)
|
Cytat:
|
|
|
#4354 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Raczej w drugą stronę - masa ludzi pełnoletnich to jeszcze pod względem emocjonalnym dzieci. |
|
|
|
|
|
#4355 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4356 |
|
zuy mod
|
Mnie mój kuzyn zaprosił z os towarzyszącą jak miałam 17 lat. I o zgrozo spalismy razem z chłopakiem.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4357 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zresztą w przychodzeniu z OT nie chodzi o dojrzałość emocjonalną, tylko po prostu o to, żeby człowiek nie czuł się jak piąte koło u wozu i miał do kogo gębę otworzyć, jak wszystkie pary pójdą tańczyć.
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4358 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Aż się zaczęłam zastanawiam na podstawie dyskusji czy OT ma się równać przyszły mąż Zawsze kojarzyłam OT jako partnera do tańca, osobę z którą można pogadać na imprezie. Ja byłam na różnych imprezach typu wesele czy studniówka z kolegami z którymi żadna emocjonalna więź mnie nie łączyła.
|
|
|
|
#4359 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
![]() Gdzieś trzeba postawić jakąś granicę. Ja bym w życiu nie zaprosiła małolatów z OT i nie uważam, żeby to było faux pas. Ale jak ktoś chce ich zapraszać z OT, to też przecież można. |
|
|
|
|
|
#4360 |
|
zuy mod
|
Ja bym granice postawiła na "legalnosci", czyli 15 lat.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
#4361 |
|
ctrl alt delete
|
I git. Granica jest po prostu uznaniowa.
Faux pas byłoby zaproszenie osoby dorosłej z rodzicami. Ale w przypadku 15- czy 16-latki na pewno z osobą dorosłą nie mamy do czynienia, jak dojrzała by nie była, więc jedynie można ją zaprosić z OT. Ale nie trzeba. A chyba o to dziewczyna pytała, jak zaczęła tę dyskusję
|
|
|
|
|
#4362 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Apropo faux pas młodych. Całonocne wesele bez poprawin w pensjonacie z pokojami, ale bez restauracji gdzie można byloby zjeść śniadanie. Niedziela rano, jedzenie z sobotniego wesela ułożone przez obsługę na stole - goście którzy nocowali schodzili się od rana i każdy coś tam skubnął, posiedział, porozmawiał. O jakieś 10 rano PM z najbliższą rodziną zaczęli zbierać jedzenie ze stołu, pakować do siatek i zabierać. Przy gościach. Nie wszyscy zdążyli zejść na śniadanie, więc dla spóźnialskich już nic nie zostało. Dla mnie totale faux pas - lepiej było powiedzieć obsłudze żeby w ogóle nie wystawiała tego jedzenia, tylko od razu spakowała PM.....
|
|
|
|
#4363 |
|
Wtajemniczenie
|
Jak dla mnie granicą jest 18. Wychodzę z takiego założenia, że jeżeli mam osoby powiedzmy mające lat 16 to nadal rodzice są za nie odpowiedzialne, powiedzmy że taki 16 latek zaprasza swoją koleżankę, która też ma 16 lat- wtedy mam wątpliwości na kogo spada odpowiedzialność w razie w. Z kolei jeżeli 18 zaprosi młodszą koleżankę, no to już przyjmuję, że to on jako dorosła osoba zajmie się swoją towarzyszką.
|
|
|
|
|
#4364 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tego drugiego, przypomniało mi się też jedno wesele z dziwnym dniem następnym. Miejsce akcji: zadupie na końcu świata, gdzie jedyny obiekt gastronomiczny to właśnie ta sala weselna. Rano nie było żadnego "oficjalnego" śniadania, tylko resztki z wesela wrzucone na stół, który ustawiono... w korytarzu. Żeby jeszcze dali coś sensownego do tego jedzenia, to naprawdę nie narzekałabym, ale tam na serio były jakieś pojedyncze resztki, z których nawet nie dało się sklecić żadnego sensownego śniadania. OK, to też jeszcze bym przeżyła, ale potem przy wychodzeniu patrzę, a tam dla PMów poustawiane dosłownie wieże z pudełek z różnymi smakowitymi pozostałościami z wesela. Ilości ogromne. To nie mogli chociaż paru normalnych rzeczy do jedzenia dać na to śniadanie, skoro tyle tego zostało? Nie ogarnęłam, o co im chodziło z tym "śniadaniem".
|
|
|
#4365 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Ja powiem szczerze, że nie byłabym zachwycona, gdyby np. 18-letnia kuzynka przyprowadziła na moje wesele 17-letniego chłopaka. No ale z tym już nic nie można zrobić, nie będzie nikt sprawdzać dowodów. [Małolaty z rodziny oczywiście też sie mogą upić, ale jednak są na imprezie z rodzicami.] Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4366 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Bo zakładam, że jak nastolatkowie są zapraszani na wesele, to zazwyczaj nie są to znajomi PM, tylko jakieś kuzynostwo/siostrzeńcy/bratankowie, których rodzice też znajdują się na tym weselu. I w tej sytuacji zazwyczaj będą oni siedzieć przy stole razem, więc widzę małe szanse na upicie się pod nosem rodziców. Wiadomo, wszystko jest możliwe... W każdej sytuacji można doszukiwać się jakichś ekstremów, ale ja myślę, że to po prostu kwestia indywidualna - to PMowie najlepiej znają swoich gości (a przynajmniej powinni), wiedzą, czego się po kim spodziewać itp. Jeżeli wiemy, że mamy np. rozsądną, dobrze wychowaną siostrzenicę w wieku lat 16, to można się spodziewać, że raczej nie przytarga jako OT jakiegoś luja. I na tej podstawie można podjąć decyzję, czy zapraszać nastolatka już na dorosłych warunkach, czy jeszcze nie.
|
|
|
#4367 |
|
Zakorzenienie
|
Jakoś nie mieliśmy takiego dylematu z zapraszaniem młodzieży - w sumie tylko jedna kuzynka dostała zaproszenie z OT, miała już ponad 20 lat i była od kilku lat w związku. Reszta - od 16 do 20 lat - dostała zaproszenia bez OT, również ze względu na to, że WSZYSCY oni byli przyjezdni, wszyscy przyjeżdżali z rodzicami i zapewnialiśmy im nocleg, no i do tego - żadne z nich nie ma nawet partnera. Ale też sytuacja inna, bo tutaj kilka osób w zbliżonym wieku. Nie siedzieli z rodzicami, tylko z naszymi znajomymi, parę lat starszymi, i wiem, że nawiązali znajomości - niektórzy np. studiują obecnie w tym samym mieście, w którym mieszkają nasi pracujący już znajomi. Jeśli miałabym ustalić granicę, to raczej byłaby to granica, na której młoda osoba zaczyna studia/pracę, bo to jednak jest jakieś "osobne" życie. Poza tym wiem, że dostając osobne zaproszenie, czuliby się zobowiązani dać prezent, co w rezultacie w przypadku np. 16-latka oznacza dwa prezenty od rodziców, a tego chciałam uniknąć
|
|
|
|
|
#4368 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#4369 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
I jako para tak samo dawaliśmy prezenty na wszelkie komunie czy osiemnastki.
|
|
|
|
|
|
#4370 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja też nie ogarniam tego, że skoro jedzenia tyle zostalo, to PM żałują na śniadanie dla gości... no ale każdy ma swoje priorytety ![]() ---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
|
|
|
|
#4371 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
No i ok, PM wiedzą mniej więcej, czego mogą sie spodziewać po swoich gościach - ale w życiu, w życiu nie założyłabym, że z OT na pewno będzie OK. Przecież to są dosłownie obcy ludzie. Swoją drogą - rownież nigdy w życiu nie posadziłabym "dorosłych nastolatków" z OT razem z rodzicami. Dzieci owszem - niech ich rodzice pilnują. Ale jak ktoś jest juz taki dorosły, żeby go traktować jako dorosłego i zapraszać z OT - to nie wyobrażam sobie, żeby go usadzić miedzy rodzicami i ciocią Krysią. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4372 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tak samo wujek Staś też może się upić. To nie ja popełniam błędy, to mój szajsung... |
|
|
|
|
|
#4373 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#4374 | |
|
zuy mod
|
Cytat:
W ogóle bym o tym nie pomyślała. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
|
|
#4375 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Ale tak szczerze, to ja bym w ogóle nie pomyślała, żeby zapraszać szesnastkę z OT Więc tak, kwestia alkoholi itp. to jakieś myśli wtórne
|
|
|
|
|
|
#4376 |
|
Zakorzenienie
|
I na weselu byś sprawdzała czy ta 16nastolatka nie pije przypadkiem alkoholu?
![]() Policja, proszę przyjechać na moje wesele
|
|
|
|
|
#4377 | |
|
ctrl alt delete
|
Cytat:
Niech rodzice sie zajmują swoim dzieckiem ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
|
#4378 |
|
Zadomowienie
|
Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłam, że opinie na temat zapraszania nastolatków są takie podzielone. Chciałam Was zapytać o zdanie, ponieważ gdy ja byłam w 3 gimnazjum to na całą klasę tylko jedna dziewczyna miała chłopaka i wśród moich znajomych związki wtedy były jakimś wyjątkiem, ale wiem, że teraz to się bardzo zmieniło . Dziewczyna nie ma chłopaka i jest z bardzo religijnego domu, na szczęście problem z noclegiem odpada bo mieszkają ok. 15 km od miejsca wesela, więc kierowca ich odwiezie. Raczej pozostanę przy zaproszeniu jej wraz z rodzicami, mam nadzieję, że to nie jest faux pas i że nikogo nie urażę takim zachowaniem.
|
|
|
|
|
#4379 | |
|
tak sobie tutaj siedzę :)
|
Cytat:
|
|
|
#4380 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum ślubne
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:55.

Zresztą w przychodzeniu z OT nie chodzi o dojrzałość emocjonalną, tylko po prostu o to, żeby człowiek nie czuł się jak piąte koło u wozu i miał do kogo gębę otworzyć, jak wszystkie pary pójdą tańczyć.

Żeby jeszcze dali coś sensownego do tego jedzenia, to naprawdę nie narzekałabym, ale tam na serio były jakieś pojedyncze resztki, z których nawet nie dało się sklecić żadnego sensownego śniadania. OK, to też jeszcze bym przeżyła, ale potem przy wychodzeniu patrzę, a tam dla PMów poustawiane dosłownie wieże z pudełek z różnymi smakowitymi pozostałościami z wesela. Ilości ogromne. To nie mogli chociaż paru normalnych rzeczy do jedzenia dać na to śniadanie, skoro tyle tego zostało? Nie ogarnęłam, o co im chodziło z tym "śniadaniem". 
Niech rodzice sie zajmują swoim dzieckiem