Największe faux pas popełniane przez Młodych part II - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne

Notka

Forum ślubne Forum ślubne - zanim staniecie na ślubnym kobiercu, możecie tutaj podyskutować na tematy jak: suknie, stroje dla świadków, wybór wizażystki i fryzjerki itd.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2017-03-01, 09:56   #4351
cranberry juice
ctrl alt delete

Dot.: Największe faux pas popełniane przez Młodych part II

Cytat:
Napisane przez chabrymakiistokrotki Pokaż wiadomość
Moim zdaniem to nie jest sprawa młodych, żeby rozstrzygać, czy związki gości weselnych są na poważnie, czy na niby. A miłości nastolatków dla nich zawsze są na śmierć i życie
Nie o to chodzi. Szasnastka może sobie być w poważnym związku - tylko że daje jej on dokładnie zero punktów do dorosłości
Ja się pierwszy raz zakochałam na śmierć i życie, jak miałam 12 lat. Już widzę, jakby nas ktoś wtedy zaprosił razem na wesele
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 10:08   #4352
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez cranberry juice Pokaż wiadomość
Zmienia sie to, że moim zdaniem z osobą towarzyszącą zaprasza sie osoby dorosłe. A szesnastka w jakim ujęciu jest dorosła?
Chyba jedynie takim, że może zaciążyć, ale chyba nie o taką dorosłość nam chodzi.
Więc ja bym ją zaprosiła samą. Ale jak ktoś chce z OT, to też nie widzę przeszkód. Poza tymi noclegowymi oczywiście
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Wszystko zależy jak definiujesz dorosłość. Dla jednego to dorosłość emocjonalna, dla innego wiek w dowodzie A jedno z drugim nie musi iść wcale w parze...
Najlepiej poinformowani oprócz samej 16-latki będą jej rodzice i to z nimi dobrze byłoby sprawę ustalić.
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 10:24   #4353
chabrymakiistokrotki
tak sobie tutaj siedzę :)

Cytat:
Nie o to chodzi. Szasnastka może sobie być w poważnym związku - tylko że daje jej on dokładnie zero punktów do dorosłości
Ja się pierwszy raz zakochałam na śmierć i życie, jak miałam 12 lat. Już widzę, jakby nas ktoś wtedy zaprosił razem na wesele
No i o to mi chodzi

pinterest: https://pl.pinterest.com/grazagrazyna/
chabrymakiistokrotki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 10:33   #4354
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Lottie69 Pokaż wiadomość
Wszystko zależy jak definiujesz dorosłość. Dla jednego to dorosłość emocjonalna, dla innego wiek w dowodzie A jedno z drugim nie musi iść wcale w parze...
No niby tak. Tylko jakby tego nie zdefiniować, to jeszcze nie spotkałam ani jednej szesnastki, którą uznałabym za dorosłą
Raczej w drugą stronę - masa ludzi pełnoletnich to jeszcze pod względem emocjonalnym dzieci.
Stary 2017-03-01, 10:35   #4355
Lottie69
Zakorzenienie

Cytat:
No niby tak. Tylko jakby tego nie zdefiniować, to jeszcze nie spotkałam ani jednej szesnastki, którą uznałabym za dorosłą
Raczej w drugą stronę - masa ludzi pełnoletnich to jeszcze pod względem emocjonalnym dzieci.
Ja miałam przyjemność spotkać bardzo dorosłe szesnastki, aż się zdziwiłam, gdy się dowiedziałam, ile mają lat. Zdarzają się na świecie takie perełki
Lottie69 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 10:39   #4356
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Mnie mój kuzyn zaprosił z os towarzyszącą jak miałam 17 lat. I o zgrozo spalismy razem z chłopakiem.

L'amore scalda il cuore.

Do. Or do not. There is no try.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Mojwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 11:04   #4357
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
No więc właśnie dlatego nie widzę sensu oceniania czyjejś dojrzałości i gotowości do przychodzenia na imprezy z OT na podstawie wieku. Zresztą w przychodzeniu z OT nie chodzi o dojrzałość emocjonalną, tylko po prostu o to, żeby człowiek nie czuł się jak piąte koło u wozu i miał do kogo gębę otworzyć, jak wszystkie pary pójdą tańczyć.
Stary 2017-03-01, 11:09   #4358
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Arsonist Pokaż wiadomość
Zresztą w przychodzeniu z OT nie chodzi o dojrzałość emocjonalną, tylko po prostu o to, żeby człowiek nie czuł się jak piąte koło u wozu i miał do kogo gębę otworzyć, jak wszystkie pary pójdą tańczyć.

Aż się zaczęłam zastanawiam na podstawie dyskusji czy OT ma się równać przyszły mąż Zawsze kojarzyłam OT jako partnera do tańca, osobę z którą można pogadać na imprezie. Ja byłam na różnych imprezach typu wesele czy studniówka z kolegami z którymi żadna emocjonalna więź mnie nie łączyła.
Stary 2017-03-01, 11:11   #4359
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Zresztą w przychodzeniu z OT nie chodzi o dojrzałość emocjonalną, tylko po prostu o to, żeby człowiek nie czuł się jak piąte koło u wozu i miał do kogo gębę otworzyć, jak wszystkie pary pójdą tańczyć.
No tylko w tym ujęciu, to jak zdecydujesz się zaprosić np. siostrzeńca, który ma 10 lat, to też powinno być z osobą towarzyszącą, bo przecież nie będzie się bawić z ciotkami, które przyjdą sparowane. A siostrzeniec może mieć jakąś koleżankę, z którą by potańczył
Gdzieś trzeba postawić jakąś granicę. Ja bym w życiu nie zaprosiła małolatów z OT i nie uważam, żeby to było faux pas. Ale jak ktoś chce ich zapraszać z OT, to też przecież można.
Stary 2017-03-01, 11:22   #4360
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Ja bym granice postawiła na "legalnosci", czyli 15 lat.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-03-01, 11:28   #4361
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Ja bym granice postawiła na "legalnosci", czyli 15 lat.
I git. Granica jest po prostu uznaniowa.

Faux pas byłoby zaproszenie osoby dorosłej z rodzicami. Ale w przypadku 15- czy 16-latki na pewno z osobą dorosłą nie mamy do czynienia, jak dojrzała by nie była, więc jedynie można ją zaprosić z OT. Ale nie trzeba. A chyba o to dziewczyna pytała, jak zaczęła tę dyskusję
Stary 2017-03-01, 11:51   #4362
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
I git. Granica jest po prostu uznaniowa.

Faux pas byłoby zaproszenie osoby dorosłej z rodzicami. Ale w przypadku 15- czy 16-latki na pewno z osobą dorosłą nie mamy do czynienia, jak dojrzała by nie była, więc jedynie można ją zaprosić z OT. Ale nie trzeba. A chyba o to dziewczyna pytała, jak zaczęła tę dyskusję
No fakt, też nie rozpatrywałabym tego w kategorii faux pas, jakaś granica musi być postawiona, dla jednego to będzie 15 dla innego 18.

Apropo faux pas młodych. Całonocne wesele bez poprawin w pensjonacie z pokojami, ale bez restauracji gdzie można byloby zjeść śniadanie. Niedziela rano, jedzenie z sobotniego wesela ułożone przez obsługę na stole - goście którzy nocowali schodzili się od rana i każdy coś tam skubnął, posiedział, porozmawiał. O jakieś 10 rano PM z najbliższą rodziną zaczęli zbierać jedzenie ze stołu, pakować do siatek i zabierać. Przy gościach. Nie wszyscy zdążyli zejść na śniadanie, więc dla spóźnialskich już nic nie zostało. Dla mnie totale faux pas - lepiej było powiedzieć obsłudze żeby w ogóle nie wystawiała tego jedzenia, tylko od razu spakowała PM.....
Stary 2017-03-01, 12:48   #4363
piankowa
Wtajemniczenie

Jak dla mnie granicą jest 18. Wychodzę z takiego założenia, że jeżeli mam osoby powiedzmy mające lat 16 to nadal rodzice są za nie odpowiedzialne, powiedzmy że taki 16 latek zaprasza swoją koleżankę, która też ma 16 lat- wtedy mam wątpliwości na kogo spada odpowiedzialność w razie w. Z kolei jeżeli 18 zaprosi młodszą koleżankę, no to już przyjmuję, że to on jako dorosła osoba zajmie się swoją towarzyszką.
piankowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 12:54   #4364
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
No fakt, też nie rozpatrywałabym tego w kategorii faux pas, jakaś granica musi być postawiona, dla jednego to będzie 15 dla innego 18.

Apropo faux pas młodych. Całonocne wesele bez poprawin w pensjonacie z pokojami, ale bez restauracji gdzie można byloby zjeść śniadanie. Niedziela rano, jedzenie z sobotniego wesela ułożone przez obsługę na stole - goście którzy nocowali schodzili się od rana i każdy coś tam skubnął, posiedział, porozmawiał. O jakieś 10 rano PM z najbliższą rodziną zaczęli zbierać jedzenie ze stołu, pakować do siatek i zabierać. Przy gościach. Nie wszyscy zdążyli zejść na śniadanie, więc dla spóźnialskich już nic nie zostało. Dla mnie totale faux pas - lepiej było powiedzieć obsłudze żeby w ogóle nie wystawiała tego jedzenia, tylko od razu spakowała PM.....
Zgadzam się, że to nie jest faux pas z tymi OT nastolatków, ale po prostu pamiętam siebie jako nastolatkę i wiem, że było mi miło, jak nie byłam traktowana jako dodatek do rodziców, tylko odrębny byt.

Co do tego drugiego, przypomniało mi się też jedno wesele z dziwnym dniem następnym. Miejsce akcji: zadupie na końcu świata, gdzie jedyny obiekt gastronomiczny to właśnie ta sala weselna. Rano nie było żadnego "oficjalnego" śniadania, tylko resztki z wesela wrzucone na stół, który ustawiono... w korytarzu. Żeby jeszcze dali coś sensownego do tego jedzenia, to naprawdę nie narzekałabym, ale tam na serio były jakieś pojedyncze resztki, z których nawet nie dało się sklecić żadnego sensownego śniadania. OK, to też jeszcze bym przeżyła, ale potem przy wychodzeniu patrzę, a tam dla PMów poustawiane dosłownie wieże z pudełek z różnymi smakowitymi pozostałościami z wesela. Ilości ogromne. To nie mogli chociaż paru normalnych rzeczy do jedzenia dać na to śniadanie, skoro tyle tego zostało? Nie ogarnęłam, o co im chodziło z tym "śniadaniem".
Stary 2017-03-01, 13:24   #4365
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez piankowa Pokaż wiadomość
Jak dla mnie granicą jest 18. Wychodzę z takiego założenia, że jeżeli mam osoby powiedzmy mające lat 16 to nadal rodzice są za nie odpowiedzialne, powiedzmy że taki 16 latek zaprasza swoją koleżankę, która też ma 16 lat- wtedy mam wątpliwości na kogo spada odpowiedzialność w razie w. Z kolei jeżeli 18 zaprosi młodszą koleżankę, no to już przyjmuję, że to on jako dorosła osoba zajmie się swoją towarzyszką.
Jeszcze do tego na weselach alkoholu nie brakuje - stąd pytanie do tych, którzy by zapraszali 16-latki z OT. Nie przeszkadzałby Wam, że OT może sie upić w trzy ? Czy "teściowie" mają pilnować, co OT ich dziecka popija?

Ja powiem szczerze, że nie byłabym zachwycona, gdyby np. 18-letnia kuzynka przyprowadziła na moje wesele 17-letniego chłopaka. No ale z tym już nic nie można zrobić, nie będzie nikt sprawdzać dowodów.

[Małolaty z rodziny oczywiście też sie mogą upić, ale jednak są na imprezie z rodzicami.]

Stary 2017-03-01, 13:39   #4366
Arsonist
Zakorzenienie

Cytat:
Jeszcze do tego na weselach alkoholu nie brakuje - stąd pytanie do tych, którzy by zapraszali 16-latki z OT. Nie przeszkadzałby Wam, że OT może sie upić w trzy ? Czy "teściowie" mają pilnować, co OT ich dziecka popija?

Ja powiem szczerze, że nie byłabym zachwycona, gdyby np. 18-letnia kuzynka przyprowadziła na moje wesele 17-letniego chłopaka. No ale z tym już nic nie można zrobić, nie będzie nikt sprawdzać dowodów.

[Małolaty z rodziny oczywiście też sie mogą upić, ale jednak są na imprezie z rodzicami.]

Ja myślę, że obecność rodziców wpływa dość pionizująco zarówno na samego nastolatka, jak i jego OT i nie spodziewałabym się żadnych ekscesów w takich warunkach... Bo zakładam, że jak nastolatkowie są zapraszani na wesele, to zazwyczaj nie są to znajomi PM, tylko jakieś kuzynostwo/siostrzeńcy/bratankowie, których rodzice też znajdują się na tym weselu. I w tej sytuacji zazwyczaj będą oni siedzieć przy stole razem, więc widzę małe szanse na upicie się pod nosem rodziców. Wiadomo, wszystko jest możliwe... W każdej sytuacji można doszukiwać się jakichś ekstremów, ale ja myślę, że to po prostu kwestia indywidualna - to PMowie najlepiej znają swoich gości (a przynajmniej powinni), wiedzą, czego się po kim spodziewać itp. Jeżeli wiemy, że mamy np. rozsądną, dobrze wychowaną siostrzenicę w wieku lat 16, to można się spodziewać, że raczej nie przytarga jako OT jakiegoś luja. I na tej podstawie można podjąć decyzję, czy zapraszać nastolatka już na dorosłych warunkach, czy jeszcze nie.
Stary 2017-03-01, 13:41   #4367
SteveS
Zakorzenienie

Jakoś nie mieliśmy takiego dylematu z zapraszaniem młodzieży - w sumie tylko jedna kuzynka dostała zaproszenie z OT, miała już ponad 20 lat i była od kilku lat w związku. Reszta - od 16 do 20 lat - dostała zaproszenia bez OT, również ze względu na to, że WSZYSCY oni byli przyjezdni, wszyscy przyjeżdżali z rodzicami i zapewnialiśmy im nocleg, no i do tego - żadne z nich nie ma nawet partnera. Ale też sytuacja inna, bo tutaj kilka osób w zbliżonym wieku. Nie siedzieli z rodzicami, tylko z naszymi znajomymi, parę lat starszymi, i wiem, że nawiązali znajomości - niektórzy np. studiują obecnie w tym samym mieście, w którym mieszkają nasi pracujący już znajomi. Jeśli miałabym ustalić granicę, to raczej byłaby to granica, na której młoda osoba zaczyna studia/pracę, bo to jednak jest jakieś "osobne" życie. Poza tym wiem, że dostając osobne zaproszenie, czuliby się zobowiązani dać prezent, co w rezultacie w przypadku np. 16-latka oznacza dwa prezenty od rodziców, a tego chciałam uniknąć
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 14:09   #4368
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
Poza tym wiem, że dostając osobne zaproszenie, czuliby się zobowiązani dać prezent, co w rezultacie w przypadku np. 16-latka oznacza dwa prezenty od rodziców, a tego chciałam uniknąć
A to różnie bywa. U nas np. dostaliśmy "zbiorowe" prezenty od całych rodzin np. ciocia z wujkiem i ich córka z OT czyli de facto 4 osoby dały nam 1 kopertę. W zasadzie wszystkie rodzinne ekipy dawały Nam łączone prezenty. I to nie były dzieci, a osoby dawno po 18, pracujące. My z mężem dawaliśmy miesiąc później oddzielne prezenty z teściami, no ale byliśmy już małżeństwem więc opcję dawania łącznego prezentu wykluczyliśmy
Stary 2017-03-01, 14:10   #4369
SteveS
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mmagduszka Pokaż wiadomość
A to różnie bywa. U nas np. dostaliśmy "zbiorowe" prezenty od całych rodzin np. ciocia z wujkiem i ich córka z OT czyli de facto 4 osoby dały nam 1 kopertę. W zasadzie wszystkie rodzinne ekipy dawały Nam łączone prezenty. I to nie były dzieci, a osoby dawno po 18, pracujące. My z mężem dawaliśmy miesiąc później oddzielne prezenty z teściami, no ale byliśmy już małżeństwem więc opcję dawania łącznego prezentu wykluczyliśmy
U nas było inaczej - każdy, kto dostał zaproszenie, czyli np. para, dawali osobny prezent. I w rodzinie jest tak "od zawsze" właściwie. My też zresztą tak dajemy I jako para tak samo dawaliśmy prezenty na wszelkie komunie czy osiemnastki.
SteveS jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 14:17   #4370
mmagduszka
Rozeznanie

Cytat:
Co do tego drugiego, przypomniało mi się też jedno wesele z dziwnym dniem następnym. Miejsce akcji: zadupie na końcu świata, gdzie jedyny obiekt gastronomiczny to właśnie ta sala weselna. Rano nie było żadnego "oficjalnego" śniadania, tylko resztki z wesela wrzucone na stół, który ustawiono... w korytarzu. Żeby jeszcze dali coś sensownego do tego jedzenia, to naprawdę nie narzekałabym, ale tam na serio były jakieś pojedyncze resztki, z których nawet nie dało się sklecić żadnego sensownego śniadania. OK, to też jeszcze bym przeżyła, ale potem przy wychodzeniu patrzę, a tam dla PMów poustawiane dosłownie wieże z pudełek z różnymi smakowitymi pozostałościami z wesela. Ilości ogromne. To nie mogli chociaż paru normalnych rzeczy do jedzenia dać na to śniadanie, skoro tyle tego zostało? Nie ogarnęłam, o co im chodziło z tym "śniadaniem".
No to tutaj w sumie to "śniadanie" było na głównej sali. Myślę, że w tym przypadku PM nie dogadali z obsługą tego, że ma niczego nie wystawiać tylko im zapakować Ja też nie ogarniam tego, że skoro jedzenia tyle zostalo, to PM żałują na śniadanie dla gości... no ale każdy ma swoje priorytety

---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ----------

Cytat:
Napisane przez SteveS Pokaż wiadomość
U nas było inaczej - każdy, kto dostał zaproszenie, czyli np. para, dawali osobny prezent. I w rodzinie jest tak "od zawsze" właściwie. My też zresztą tak dajemy I jako para tak samo dawaliśmy prezenty na wszelkie komunie czy osiemnastki.
U nas różnie. Jak my z mężem bylismy jeszcze parą na studiach to daliśmy z teściami w kopercie kwotę, która była sumą tego, co dalibyśmy pojedynczo. Dodatkowo my i teściowie oddzielnie kupilismy wino i wypisaliśmy kartki z życzeniami. Więc to nie tak że łączony prezent = prezent od jednej pary, pokrywający 4 czy 6 osób
Stary 2017-03-01, 14:32   #4371
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Ja myślę, że obecność rodziców wpływa dość pionizująco zarówno na samego nastolatka, jak i jego OT i nie spodziewałabym się żadnych ekscesów w takich warunkach... Bo zakładam, że jak nastolatkowie są zapraszani na wesele, to zazwyczaj nie są to znajomi PM, tylko jakieś kuzynostwo/siostrzeńcy/bratankowie, których rodzice też znajdują się na tym weselu. I w tej sytuacji zazwyczaj będą oni siedzieć przy stole razem, więc widzę małe szanse na upicie się pod nosem rodziców.
No właśnie ja uważam, że o ile obecność rodziców wpłynie w jakimś stopniu pionizująco na ich dziecko albo stałego chłopaka/dziewczynę dziecka - to w przypadku kolegi przyprowadzonego jako OT już bym taka pewna nie była.

No i ok, PM wiedzą mniej więcej, czego mogą sie spodziewać po swoich gościach - ale w życiu, w życiu nie założyłabym, że z OT na pewno będzie OK. Przecież to są dosłownie obcy ludzie.

Swoją drogą - rownież nigdy w życiu nie posadziłabym "dorosłych nastolatków" z OT razem z rodzicami. Dzieci owszem - niech ich rodzice pilnują. Ale jak ktoś jest juz taki dorosły, żeby go traktować jako dorosłego i zapraszać z OT - to nie wyobrażam sobie, żeby go usadzić miedzy rodzicami i ciocią Krysią.

Stary 2017-03-01, 15:25   #4372
AnnLady
Zakorzenienie

Cytat:
Ja myślę, że obecność rodziców wpływa dość pionizująco zarówno na samego nastolatka, jak i jego OT i nie spodziewałabym się żadnych ekscesów w takich warunkach... Bo zakładam, że jak nastolatkowie są zapraszani na wesele, to zazwyczaj nie są to znajomi PM, tylko jakieś kuzynostwo/siostrzeńcy/bratankowie, których rodzice też znajdują się na tym weselu. I w tej sytuacji zazwyczaj będą oni siedzieć przy stole razem, więc widzę małe szanse na upicie się pod nosem rodziców. Wiadomo, wszystko jest możliwe... W każdej sytuacji można doszukiwać się jakichś ekstremów, ale ja myślę, że to po prostu kwestia indywidualna - to PMowie najlepiej znają swoich gości (a przynajmniej powinni), wiedzą, czego się po kim spodziewać itp. Jeżeli wiemy, że mamy np. rozsądną, dobrze wychowaną siostrzenicę w wieku lat 16, to można się spodziewać, że raczej nie przytarga jako OT jakiegoś luja. I na tej podstawie można podjąć decyzję, czy zapraszać nastolatka już na dorosłych warunkach, czy jeszcze nie.
Tylko że kuzynka Zosia, lat 25 też może przyprowadzić OT (kolegę na potrzeby tej imprezy, którego średnio zna i nie wie jak się zachowuje po alkoholu), który się upije i wywoła awanturę. Tu wiek nie gra roli.
Tak samo wujek Staś też może się upić.

To nie ja popełniam błędy, to mój szajsung...
AnnLady jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 15:35   #4373
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez AnnLady Pokaż wiadomość
Tylko że kuzynka Zosia, lat 25 też może przyprowadzić OT (kolegę na potrzeby tej imprezy, którego średnio zna i nie wie jak się zachowuje po alkoholu), który się upije i wywoła awanturę. Tu wiek nie gra roli.
Tak samo wujek Staś też może się upić.
No ale jak wuj Staś i kolega kuzynki Zosi są pełnoletni, to przynajmniej piją zgodnie z prawem
Stary 2017-03-01, 15:57   #4374
Mojwa
zuy mod

GG do Mojwa

Cytat:
No ale jak wuj Staś i kolega kuzynki Zosi są pełnoletni, to przynajmniej piją zgodnie z prawem
Serio to Cię martwi? Że to niezgodne z prawem?
W ogóle bym o tym nie pomyślała.

L'amore scalda il cuore.

23.05.2011
22.05.2017
02.12.2017
Stary 2017-03-01, 16:00   #4375
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez Mojwa Pokaż wiadomość
Serio to Cię martwi? Że to niezgodne z prawem?
W ogóle bym o tym nie pomyślała.
No wiesz, moja impreza, moja wódka - wolę, żeby ją pili pełnoletni.
Ale tak szczerze, to ja bym w ogóle nie pomyślała, żeby zapraszać szesnastkę z OT Więc tak, kwestia alkoholi itp. to jakieś myśli wtórne
Stary 2017-03-01, 16:26   #4376
visionAM
Zakorzenienie

I na weselu byś sprawdzała czy ta 16nastolatka nie pije przypadkiem alkoholu?

Policja, proszę przyjechać na moje wesele
visionAM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 16:30   #4377
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
I na weselu byś sprawdzała czy ta 16nastolatka nie pije przypadkiem alkoholu?

Policja, proszę przyjechać na moje wesele
Nie Niech rodzice sie zajmują swoim dzieckiem

Stary 2017-03-01, 19:54   #4378
vouvray
Zadomowienie

Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłam, że opinie na temat zapraszania nastolatków są takie podzielone. Chciałam Was zapytać o zdanie, ponieważ gdy ja byłam w 3 gimnazjum to na całą klasę tylko jedna dziewczyna miała chłopaka i wśród moich znajomych związki wtedy były jakimś wyjątkiem, ale wiem, że teraz to się bardzo zmieniło . Dziewczyna nie ma chłopaka i jest z bardzo religijnego domu, na szczęście problem z noclegiem odpada bo mieszkają ok. 15 km od miejsca wesela, więc kierowca ich odwiezie. Raczej pozostanę przy zaproszeniu jej wraz z rodzicami, mam nadzieję, że to nie jest faux pas i że nikogo nie urażę takim zachowaniem.
vouvray jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 20:27   #4379
chabrymakiistokrotki
tak sobie tutaj siedzę :)

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Dziewczyny, dziękuję za odpowiedzi. Nie sądziłam, że opinie na temat zapraszania nastolatków są takie podzielone. Chciałam Was zapytać o zdanie, ponieważ gdy ja byłam w 3 gimnazjum to na całą klasę tylko jedna dziewczyna miała chłopaka i wśród moich znajomych związki wtedy były jakimś wyjątkiem, ale wiem, że teraz to się bardzo zmieniło . Dziewczyna nie ma chłopaka i jest z bardzo religijnego domu, na szczęście problem z noclegiem odpada bo mieszkają ok. 15 km od miejsca wesela, więc kierowca ich odwiezie. Raczej pozostanę przy zaproszeniu jej wraz z rodzicami, mam nadzieję, że to nie jest faux pas i że nikogo nie urażę takim zachowaniem.
Ach, skoro tak stawiasz sprawę, to ja wyrażę moje zdanie: jak się ma taką prawie dorosłą pannicę w rodzinie i przychodzi do zaproszenia jej na wesele, to oczywiście jest się nad czym zastanawiać i rozważyć wszystkie za i przeciw, bo w końcu młodym zależy na samopoczuciu gości weselnych. Ale zaproszenie jej z rodzicami nie jest żadnym faux pas

pinterest: https://pl.pinterest.com/grazagrazyna/
chabrymakiistokrotki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2017-03-01, 20:42   #4380
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez vouvray Pokaż wiadomość
Ja jestem zdania, że trzeba sobie postawić jasną granicę, np. my dajemy osobne zaproszenia tylko 18+. Tylko jedną kuzynkę zapraszamy z ciocią i wujkiem, mimo, że ma jakieś 35 lat - jest sama, ma rentę, faceta żadnego nie ma i nie chcemy żeby wyglądało, że chcemy osobny prezent od niej. Cała reszta dostaje osobne zaproszenia. O młodzieży poniżej 18 r.ż nawet nie dyskutowaliśmy. Są niepełnoletni, pod opieką rodziców, nastoletnie miłostki nas nie interesują i nie uważamy, że dzieciaki powinny przychodzić na imprezy rodzinne z OT.
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum ślubne

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości