Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II - Strona 146 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-08-27, 09:46   #4351
kobietasukcesu
zawsze mam racje

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli "Szlachetna Paczka" cz. II

nouvelle90: niestety na ich fb obowiazuje zasada- spieszmy sie czytac komentarza, tak szybko sie kasuja i wszystkie smaczne kaski szybko znikaja, sama sie zalapywalam tylko na cytaty na wizazu

“You can’t make people love you, but you can make them fear you.” Blair Waldorf

<3 <3 <3
kobietasukcesu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 09:54   #4352
aer
O RLY?

paczka skasowala na fejsiku mozliwosc oceniania?

jaka lipa -.-

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 09:55   #4353
201801191006
Konto usunięte

jeszcze są
https://www.facebook.com/szlachetna.paczka/photos/a.192265813613.126361.910 21863613/10153481641978614/?type=1&comment_id=101534 82686003614&offset=0&tota l_comments=4&comment_trac king={%22tn%22%3A%22R0%22 }
201801191006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 10:00   #4354
20160901857
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez kobietasukcesu Pokaż wiadomość
Zaczyna sie

-z niecierpliwością czekam na opisy rodzin i te wszystkie skromne prośby o gry na PS albo perfumy Diora.

-Jeżeli chodzi o te skromne prośby to nie dziwmy się dzieciom ze proszą o to co dla ich rówieśników jest czymś normalnym. Perfumow nie skomentuje ale nie spotkałam się jeszcze z takim życzeniem u żadnej z rodzin. I nie oceniajmy innych. Tak łatwo jest kogoś zaszufladkowac nie znając go Pani Olu w każdym tego typu przedsięwzięciu zdarzają się takie historie a my musimy się starać żeby było już tylko lepiej. Pozdrawiam z całego serducha

-No tak bo dzieci z biedy i patologii nie mogą marzyć o tym co ich rówieśnicy mają- tym bardziej, że zazwyczaj te dzieci z bogatszych ( materialnie- ale czasem jakże ubogich w innych płaszczyznach<3<3<3) są tak rozpuszczeni i źle wychowani, że dają tym biedniejszym nieźle "popalić". Z prośbą o perfumy Diora nigdy się nie spotkałam , ale uważam, ze biedne dzieci też mogą marzyć PANI OLU

Hmmm, ja widze roznice pomiedzy marzyc, a prosic o to obcych ludzi.

Coo przeciez przeciętna polska rodzina ma dwa razy minimalna, dwoje dzieci i spanie na wersalce w salonie (patrz: słynny wątek) i to sa niby te normalne dzieci, które maja gry na ps i w ogole? Dlaczego, och dlaczego te małolaty z wolontariatu sa tak oderwane od rzeczywistości

---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:55 ----------

Juz link nie działa
20160901857 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 10:07   #4355
aer
O RLY?

cala dyskusja for nouvelle

• <Ola Mróz z niecierpliwością czekam na opisy rodzin i te wszystkie skromne prośby o gry na PS albo perfumy Diora.
    3 ¡ 13 godz.
    Magdalena Marek-Atoyan Jeżeli chodzi o te skromne prośby to nie dziwmy się dzieciom ze proszą o to co dla ich rówieśników jest czymś normalnym. Perfumow nie skomentuje ale nie spotkałam się jeszcze z takim życzeniem u żadnej z rodzin. I nie oceniajmy innych. Tak łatwo jest kogoś zaszufladkowac nie znając go Pani Olu w każdym tego typu przedsięwzięciu zdarzają się takie historie a my musimy się starać żeby było już tylko lepiej. Pozdrawiam z całego serducha ��
    3 ¡ 13 godz.

Karolina Bednarska No tak bo dzieci z biedy i patologii nie mogą marzyć o tym co ich rówieśnicy mają- tym bardziej, że zazwyczaj te dzieci z bogatszych ( materialnie- ale czasem jakże ubogich w innych płaszczyznach) są tak rozpuszczeni i źle wychowani, że dają tym biedniejszym nieźle "popalić". Z prośbą o perfumy Diora nigdy się nie spotkałam , ale uważam, ze biedne dzieci też mogą marzyć PANI OLU
    3 ¡ 12 godz.

Szlachetna PACZKA Magdalena i Karolina dzięki - widać, że dobrze znacie Paczkę Jeden za wszystkich, wszyscy za jednego!
    1 ¡ 2 godz.

Ola Mróz Niestety również bardzo dobrze znam Paczkę i spotykałam o wiele ciekawsze 'prośby'. Skoro dziecko prosi o grę, to znaczy że konsolę już ma, a to nie jest wydatek rzędu 10zł. Nikogo to nie dziwi? Nikomu nie przeszkadza roszczeniowa postawa większości rodzin, bo "im się należy"? I jedyne raz na milion opisów zdarza się osoba chora i samotna, która ze wstydem prosi o paczkę owoców, bo od roku ich nie jadła. I za chwile znowu trafiamy na diory i pociechy w wieku 20+, które jakimś dziwnym trafem do pracy nie idą, bo z Paczką wygodniej.
    1 ¡ 1 godz.

------------------ pod drugim postem

Living zagranico juz 30 months. I zapomniec polski language

Edytowane przez aer
Czas edycji: 2015-08-27 o 10:11
aer jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 10:42   #4356
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _Judith_ Pokaż wiadomość
To, ze jest alkoholikiem i przemocowcem nie oznacza, ze matka go nie przyjmie.
To się zgadzam. Tyle, że stała obecność głowy rodziny, która nadużywa alkoholu i ma skłonności przemocowe byłoby argumentem za tym, że dzieci dorastają w toksycznej rodzinie i odebranie ich rodzicom mogłoby mieć sens.

Cytat:
Napisane przez loloo Pokaż wiadomość
walczę na fejsie, ale coś czuję ze to juz nie na moje nery
Tia, bronią liderki i wolontariuszki.To po co tyle trąbić o sytandardach akcji? Pamietam zeszłoroczną dyskusję z wolontariuszami, że przypominali rodzinom (zwłaszcza dzieciom), że to ma być drobiazg. No ale widocznie żyję w jakiejś Polsce gorszej kategorii, bo Diory i PS-y to dla mnie luksusowe prezenty; być może wolontariusze żyją w innych warunkach.

Cytat:
Napisane przez a34 Pokaż wiadomość
takie takie znalazłam http://semahead.pl/klienci/szlachetna-paczka
btw, najpierw wpisałam szlachecka
Niestety wydaje mi się, że to nie żadna agencja obsługuje ich fp (bo profesjonalna firma nie pozwoliłaby sobie na takie kryzysy), tylko pracownik biura, który zna się na fejsbuniu.
Cytat:
zobaczcie dzial- moj dobry uczynek na dzis wplac 5 dyszek i dobry uczynek na dzis zaliczony
sprytne
To nie idzie bezpośrednio na paczkę, tylko funckjonowanie stowarzyszenia, kampanie reklamowe, słynne szkolenia

Cytat:
Napisane przez Glodomorek Pokaż wiadomość
Nas stać na wiedźmina 3, ale przydałby się lepszy komp. Mąż już wycenił, że 2k nam wystarczy, bo obudowę weźmiemy od starego.
Załapiemy się na paczkę?
Dużo nas tutaj by chciało takie bajery Pozgłaszajmy się nawzajem.

Ja myślę, że zestaw komp + Wiedźmin 3 byłby naprawdę dobry dla rodzin z rodzaju dziecko co rok i "bida z nędzom". Głowa rodziny zajęłaby się grą i nie byłoby czasu na takie rpzyziemne sprawy jak powoływanie do życia kolejnej pociechy. No i etyczne rozwiązanie, odpada odwieczny spór o grzeszność antykoncepcji

Bogini kuchennego zniszczenia
cornflower_girl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 10:57   #4357
201604130936
Konto usunięte

Mnie zaskakuje corocznie, że żaden sekciarz od stryczka NO NIGDY nie spotkał się z życzeniem tego już symbolicznego Si Diora. No nigdy. Medżik
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 11:14   #4358
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Napisane przez harleyka Pokaż wiadomość
Mnie zaskakuje corocznie, że żaden sekciarz od stryczka NO NIGDY nie spotkał się z życzeniem tego już symbolicznego Si Diora. No nigdy. Medżik
To jest problem większości ludzi zajmujących się działanością charytatywną. Jednorożce i rzyganie tęczą, żadnych złych rzeczy, każdy się kocha i biega po łączce, żadnych nadużyć, błędów a już na pewno nie złej woli i chęci niekoniecznie szlachetnych.
Biedni to są ludzie z aureolami na głowach bo wiedzą co najważniejsze. Podobnie ciężko jest z pracą z niepełnosprawnymi i ich rodzinami - spróbuj wskazać na jakiekolwiek błędy to nic nie zostanie z człowieka.
mikia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 11:16   #4359
Fleur_D
Zakorzenienie

Cytat:
Może strona z opisami rodzin, którą czytałyśmy, to taka podpucha założona przez przeciwników akcji, a my dałyśmy się nabrać treść opisów często by na to wskazywała, szczególnie, że kiedyś próbowano odszukać jedną z rodzin z sąsiedniego powiatu i jakoś nie wyszło. Rodziny z 9-tką dzieci i kiepskimi warunkami nikt by nie przegapił. I nie była to akcja hejterów, a jednego z księży, który chciał z nimi pogadać odnośnie planowania rodziny. Myślę, że on by ją znalazł. A swoją drogą to ktoś sprawdza, czy dzieci jest rzeczywiście 9-tka, czy np: piątka? Chyba nie trudno powiedzieć, że jedno czy dwoje jest gdzieś tam np: na zajęciach pozalekcyjnych które nagle wypadły. A wolontariusze są jak dzieci we mgle.
Fleur_D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 11:41   #4360
Lady in Blue
Zakorzenienie

Coś wcześnie odkopałyście temat w tym roku

Ja czekam na opisy rodzin rumiane buzie itp
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 11:46   #4361
daydreaming_
Zakorzenienie

I ciężkie choroby: astygmatyzm i skaza białkowa

daydreaming_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 11:56   #4362
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez daydreaming_ Pokaż wiadomość
I ciężkie choroby: astygmatyzm i skaza białkowa
Mam to i to Kto mi zafunduje nowy blender?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Stary 2015-08-27, 12:58   #4363
201607121236
Konto usunięte

Moge sie zalozyc o flaszke, ze i w tym roku pojawia sie osoby z problemem alkoholowym
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 13:00   #4364
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wredna biedronka Pokaż wiadomość
Moge sie zalozyc o flaszke, ze i w tym roku pojawia sie osoby z problemem alkoholowym
a tą flaszkę to później przekazujesz rodzinie czy jak?

myślę, że nikt tutaj się z Tobą nie założy, bo każdy wie, że przegra...
ja się zastanawiam co może mnie tym razem zaskoczyć
figa84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 13:02   #4365
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
W opisach to była choroba alkoholowa

Stary 2015-08-27, 13:10   #4366
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Miej dwoje dzieci i zla sytuacje, potem co rok to prorok (a co!) i miej jeszcze 6 dzieci.
Nazwij to niezawiniona bieda

A tak, bo pewnie wierzacy to sa z antykoncepcja na nie. No skoro tak to raczki na kolderke, a po dniu ciezkiej pracy juz by nie bylo tyle sil na igraszki.
Ale NPR zabronione przez KK nie jest... Gorzej, że pewnie są tam osoby, które regularne branie tabletek przerośnie intelektualnie.

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość

Dużo nas tutaj by chciało takie bajery Pozgłaszajmy się nawzajem.

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Może strona z opisami rodzin, którą czytałyśmy, to taka podpucha założona przez przeciwników akcji, a my dałyśmy się nabrać treść opisów często by na to wskazywała, szczególnie, że kiedyś próbowano odszukać jedną z rodzin z sąsiedniego powiatu i jakoś nie wyszło. Rodziny z 9-tką dzieci i kiepskimi warunkami nikt by nie przegapił. I nie była to akcja hejterów, a jednego z księży, który chciał z nimi pogadać odnośnie planowania rodziny. Myślę, że on by ją znalazł. A swoją drogą to ktoś sprawdza, czy dzieci jest rzeczywiście 9-tka, czy np: piątka? Chyba nie trudno powiedzieć, że jedno czy dwoje jest gdzieś tam np: na zajęciach pozalekcyjnych które nagle wypadły. A wolontariusze są jak dzieci we mgle.
Rozważaliśmy to z TŻ wczoraj. Że się zgłosiłymy, jakieś dzieciaki pożyczymy od znajomych - spokojnie 6-tkę się ogarnie, zaprosimy wolontariuszy do kawalerki TŻ...
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 14:30   #4367
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
Ale NPR zabronione przez KK nie jest... Gorzej, że pewnie są tam osoby, które regularne branie tabletek przerośnie intelektualnie.

Rozważaliśmy to z TŻ wczoraj. Że się zgłosiłymy, jakieś dzieciaki pożyczymy od znajomych - spokojnie 6-tkę się ogarnie, zaprosimy wolontariuszy do kawalerki TŻ...

NPR przez KK nie jest zabronione. Myślę, że większym problemem jest podejście ludzie do tej metody "teraz nie można, jtutro też nie, prawie wogole nie można, a ja teraz muszę". Jeszcze jak dołożymy do tego problem z alkocholem to...

Naprawdę jestem ciekawa czy weryfikuje się jakieś dokumenty rodziny - akty urodzenia, zasiłki w gminie.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

A i z tego co pamiętam to rodziny same się nie zgłaszały, tylko były zgłaszane przez innych.
Stary 2015-08-27, 14:51   #4368
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Fleur_D Pokaż wiadomość
Może strona z opisami rodzin, którą czytałyśmy, to taka podpucha założona przez przeciwników akcji, a my dałyśmy się nabrać treść opisów często by na to wskazywała, szczególnie, że kiedyś próbowano odszukać jedną z rodzin z sąsiedniego powiatu i jakoś nie wyszło. Rodziny z 9-tką dzieci i kiepskimi warunkami nikt by nie przegapił.
A to zasłyszane, czy gdzieś był artykuł na ten temat? Jeśli to drugie, to będę wdzięczna za linka

Co do samych opisów niestety się zgodzę, nieraz przy pierwszym zgłoszeniu rodziny miało się wrażenie, że są roszczeniowi i patologiczni, potem taki opis wracał po zwrotce - jakby chodziło o innych ludzi.
W miejscowości moich rodziców jedna z rodzin została uszczęśliwiona SzP, rodziciele oczywiście w szoku, bo beneficjenci nie wyglądali na takich, do których kierowana jest akcja. Nie wiem, czy dobrze ukrywali biedę, czy zrobili sobie świetny PR.

Stary 2015-08-27, 15:24   #4369
201604191001
Konto usunięte

Cytat:
Ja się założę. Moim zdaniem tego nie będzie, bo już w zeszłym roku się pilnowali bardzo. JEŚLI pojawi się choroba alkoholowa, to będzie ona dotyczyła męża, od którego uciekła pani paczkowa, lub kogoś, kto mieszka z rodziną, ale nie jest włączony do akcji.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2015-08-27, 15:27   #4370
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Cytat:
Ja się założę. Moim zdaniem tego nie będzie, bo już w zeszłym roku się pilnowali bardzo. JEŚLI pojawi się choroba alkoholowa, to będzie ona dotyczyła męża, od którego uciekła pani paczkowa, lub kogoś, kto mieszka z rodziną, ale nie jest włączony do akcji.
Alkoholik w chałupie, dajmy jak najwięcej prezentów

Poza tym wiele opisów mocno wskazuje na fakt że głowa rodziny może mieć duży problem z alkoholem, ale nie pisze o tym.
Stary 2015-08-27, 15:31   #4371
201604301943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez figa84 Pokaż wiadomość
NPR przez KK nie jest zabronione. Myślę, że większym problemem jest podejście ludzie do tej metody "teraz nie można, jtutro też nie, prawie wogole nie można, a ja teraz muszę". Jeszcze jak dołożymy do tego problem z alkocholem to...

Naprawdę jestem ciekawa czy weryfikuje się jakieś dokumenty rodziny - akty urodzenia, zasiłki w gminie.

---------- Dopisano o 15:30 ---------- Poprzedni post napisano o 15:29 ----------

A i z tego co pamiętam to rodziny same się nie zgłaszały, tylko były zgłaszane przez innych.
No właśnie, skoro nie jest zabronione, to tych kumatych powinni uczyć NPR, a tym niekumatym załatwić inną formę antykoncepcji.
Ponoć wszystko na gębę biorą
No wiem, że rodziny zgłaszają instytucje różne
201604301943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 15:46   #4372
ajah
wańka wstańka

Moim zdaniem to kryteria powinny by konkretniejsze i sensowniej egzekwowane.
Kwestia antykoncepcji nie jest najistotniejsza.
Uważam, że rodziny nie powinny otrzymywać SzP każdego roku. Pomyłką są zgłoszenia rodzin z dziećmi dorosłymi nierobami, które nie mogą znaleźć pracy.
Nie rozumiem nadal jak nie można znaleźć żadnej pracy i nigdzie. Nie wierzę w to.

Poza tym uważam, ze paczka powinna szukać dojścia do rodzin z tzw. szarej strefy: tj. rodzin, które gdzieś gubią się w systemie, a żyją na pograniczu biedy lub w biedzie. Sępy żerujące na ludzkiej wrażliwości powinny być dyskwalifikowane, a jeśli w tych rodzinach są dzieci- to wówczas powinno być to zgłaszane do odpowiednich służb.
Stary 2015-08-27, 15:49   #4373
cornflower_girl
Zakorzenienie

Cytat:
Tylko tutaj jest problem - nawet jeśli partner z chorobą alkoholową nie będzie włączony do akcji, to ciężko zagwarantować, że nie położy łapy na paczce dla rodziny.

W zeszłym roku było sporo opisów zawierajacych wzmiankę o dalszej rodzinie niewłączonej do akcji z różnych powodów i bardzo rzadko czytając to miało się wrażenie, ze sytuacja jest jasna, klarowna i nie ma tam drugiego dna.

Cytat:
Napisane przez metal_fish Pokaż wiadomość
No właśnie, skoro nie jest zabronione, to tych kumatych powinni uczyć NPR, a tym niekumatym załatwić inną formę antykoncepcji.
Ale tutaj będzie oburzenie "Ale jak to, decydować za kogoś?", "Nie oceniajmy".
W wielu parafiach są poradnie życia rodzinnego, tam za darmo można nauczyć się konkretnej metody NPR. To nie jest tak, ze to wiedza tajemna i niedostępna nikomu. Jak ktoś się wstydzi iść i poprosić tam o radę, to jest internet (nie uwierzę, że w domu nie ma internetu i komputera) albo bezpłatne aplikacje na komórkę. Jak ktoś chce, może się tego nauczyć - tylko trzeba chcieć.

Stary 2015-08-27, 15:50   #4374
201607121236
Konto usunięte

Cytat:
Ok to sie zakladamy i pozostaje miec nadzieje, ze bedzie tak jak piszesz
201607121236 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 15:54   #4375
201604130936
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &amp;amp;quot;Szlachet na Paczka&amp;amp;quot; cz. II

Cytat:
Ok to sie zakladamy i pozostaje miec nadzieje, ze bedzie tak jak piszesz
Nie kumacie. Nie napiszą wprost, że alkoholik w domu, to nie oznacza, że nie będzie alkoholików w ogóle. Rok temu też na tyle wypaczonych opisów może dosłownie kilka miało alkoholika wprost, zaczęli faktycznie tego pilnować.

Będzie znowu tatuś niewymieniony nawet z imienia gdzieś tam w środku opisu, który sobie zajmuje po prostu pokój w tym samym domu co pocieszki i to niby tyle co ich łączy.

Edytowane przez 201604130936
Czas edycji: 2015-08-27 o 16:03
201604130936 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 15:59   #4376
mikia20
Ekspert GotowaniaNaGazie

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &amp;quot;Szlachetna Paczka&amp;quot; cz.

OMG czy Wy wierzycie że laska mająca liczbę dzieci n z konkubentami w liczbie n z antykoncepcją ma taki problem że koliduje jej to z sumieniem
Stary 2015-08-27, 16:02   #4377
a34
Zakorzenienie

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &amp;quot;Szlachetna Paczka&amp;quot; cz.

Cytat:
Nie kumacie. Nie napiszą wprost, że alkoholik w domu, to nie oznacza, że nie będzie alkoholików w ogóle. Rok temu też na tyle wymarzonych opisów może dosłownie kilka miało alkoholika wprost, zaczęli faktycznie tego pilnować.

Będzie znowu tatuś niewymieniony nawet z imienia gdzieś tam w środku opisu, który sobie zajmuje po prostu pokój w tym samym domu co pocieszki i to niby tyle co ich łączy.
I bedzie to kawalerka

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
Stary 2015-08-27, 16:06   #4378
201604191001
Konto usunięte

Dot.: Sens pomocy ubogim na własne życzenie, czyli &amp;quot;Szlachet na Paczka&amp;q

Cytat:
Nie kumacie. Nie napiszą wprost, że alkoholik w domu, to nie oznacza, że nie będzie alkoholików w ogóle. Rok temu też na tyle wypaczonych opisów może dosłownie kilka miało alkoholika wprost, zaczęli faktycznie tego pilnować.

Dokładnie o to mi chodzi.
201604191001 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 16:39   #4379
cranberry juice
ctrl alt delete

Cytat:
Napisane przez mikia20 Pokaż wiadomość
OMG czy Wy wierzycie że laska mająca liczbę dzieci n z konkubentami w liczbie n z antykoncepcją ma taki problem że koliduje jej to z sumieniem
LOL, dobre podsumowanie

---------- Dopisano o 17:39 ---------- Poprzedni post napisano o 17:09 ----------

Cytat:
Napisane przez cornflower_girl Pokaż wiadomość
Ale tutaj będzie oburzenie "Ale jak to, decydować za kogoś?", "Nie oceniajmy".

W wielu parafiach są poradnie życia rodzinnego, tam za darmo można nauczyć się konkretnej metody NPR. To nie jest tak, ze to wiedza tajemna i niedostępna nikomu. Jak ktoś się wstydzi iść i poprosić tam o radę, to jest internet (nie uwierzę, że w domu nie ma internetu i komputera) albo bezpłatne aplikacje na komórkę. Jak ktoś chce, może się tego nauczyć - tylko trzeba chcieć.
To jest swoją drogą zadziwiające, że ktoś wstydzi sie iść zapytać o NPR, a nie wstydzi sie wyciągać ręce do obcych po paczki. Heloooooł, macie siedmioro dzieci, wszyscy i tak sie domyślą, że uprawiacie seks

"Nie oceniajmy" to IMHO najdurniejsza kwintesencja wolontariuszy Paczki. Nie oceniajmy, "pomagajmy" jak leci, w końcu "trzeba pomagać"

Już czekam na opisy, a tu dopiero sierpień
cranberry juice jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-08-27, 17:01   #4380
figa84
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez nouvelle90 Pokaż wiadomość
"8 osobowa rodzina ucieszyła sie gdy ojciec alkoholik zaginął. Niestety 3 lata temu "cudem" odnalazł sie"

Bożesz ty moj, takie cudy!
weszłam na początek wątku i to chyba jednak czasem wprost się pisało o alkoholizmie ;-)
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości