|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4351 |
Zadomowienie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
to jakie są najlepsze proporcje? Sama jestem ciekawa. Właśnie szukam maseczek na trądzik.
![]() |
#4352 |
Raczkowanie
|
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4353 |
Zadomowienie
|
Dot.: Najlepsze domowe sposoby na trądzik(w jednym wątku)
taka butelka 330ml? Na pewno wypróbuję
![]() Wczoraj nałożyłam sobie na twarz maseczkę z 2 aspiryn, 2 łyżek mleka i kilku kropel cytryny. Użyłam do tego płatka kosmetycznego. Jak czułam, że wysycha to dokładałam warstwę (żeby wszystko zużyć). Łącznie trzymałam około 25 minut. Po spłukaniu letnią wodą okazało się, że mam gładką, nawilżoną skórę i co najlepsze zniknęły czarne wągry na nosie ![]()
![]() |
#4354 |
Raczkowanie
|
Witam Was serdecznie.
Walczyłam 2 lata z trądzikiem, wydałam tysiące złotych na kosmetyczki, dermatologów i "cudowne" leki/kosmetyki. Myślałam, że to na podłożu hormonalnym, więc przez jakieś pół roku brałam tabletki Syndi-35... i nic! Na końcu postawiłam na dietę, a więc - zero przypraw, papryki, pomidorów, żółtego sera, czekolady (ogólnie słodyczy), orzechów, cytrusów. Żyłam na sałacie, mięsie, dużej ilości nabiału - jajka, mleko, jogurty itp. I miałam wręcz wrażenie, że moja skóra wygląda gorzej! Chciałam zrobić sobie testy uczuleniowe, bo samej ciężko było mi stwierdzić co źle wpływa na moją skórę, bo podobno pryszcz potrafi wyjść nawet do 3 dni po zjedzeniu czegoś nieodpowiedniego! Któregoś ranka przy śniadaniu włączyłam telewizor, akurat mówili co źle wpływa na skórę. Ku swojemu zdziwieniu dowiedziałam się, że głównie KROWIE MLEKO! 70% ludzi na świecie ma nietolerancję laktozy! Postanowiłam odstawić mleko i większość rzeczy z nim związanych. Jako zastępnik kupuje mleko sojowe w proszku. Minęły trzy miesiące i na mojej twarzy niema nic!!!!!!!! A uwierzcie mi syfki które miałam nie tylko szpeciły, ale i okropnie, naprawdę okropnie bolały. Teraz walczę z przebarwieniami. PS. Wyżej wymienione rzeczy - papryka, ser żółty, czekolata itd. źle wpływają na skórę więc radzę ograniczyć spożywanie ich do minimum. Mam dla Was również świetny przepis na tonik przeciw trądzikowi i przebarwieniom/bliznom po nich. Potrzebujemy: - Herbatkę Acneflos Tea dostępna w torebkach (można dostać ją w sklepie zielarskim, bądź w internecie lub skomponować własną mieszankę). Skład: Kwiat rumianku pospolitego: 0,6 g Ziele fiołka trójbarwnego: 0,4 g Liść pokrzywy: 0,4 g Korzeń cykorii podróżnika: 0,3 g Ziele skrzypu polnego: 0,3 g - Łyżka soku świeżo wyciśniętego z cytryny - 150/200ml wrzątku Zioła zalewamy wrzątkiem, zostawiamy pod przykryciem około 10minut, dolewamy sok z cytryny i czekamy aż ostygnie. Tak przygotowanym tonikiem przemywamy skórę twarzy 2-3 razy dziennie lub nasączamy 5 wacików i układamy je na twarzy, zdejmujemy po około 30 minutach - ten sposób jest najlepszy. Skóra po pierwszym zabiegu jest ukojona, a przebarwienia jaśniejsze - czujemy taką świeżość ![]() Tonik przechowujemy w lodówce, najlepiej przelany do szczelnie zamkniętej butelki. Po około 2-3 dniach radzę go wylać i sporządzić nowy. Dziewczyny naprawdę spróbujcie odstawić mleko, mnie pomogło! Będę chciała wybrać się zrobić testy uczuleniowe by to potwierdzić i wykluczyć inne rzeczy. TONIK NA PRAWDĘ ŚWIETNY! Edytowane przez Asiunia1230 Czas edycji: 2012-04-26 o 09:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4355 |
Zakorzenienie
|
A propo aspiryny, pytalam dermatolog i powiedziała, że to nie ma prawa działać...
Chociaż z tego co pamietam, u mnie też ładnie wygładzało. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4356 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4357 |
Raczkowanie
|
prettysimple, dzieki za odpowiedz. masz racje, to za duze stezenie. zdecydowalam sie robic zawsze swiezy tonik wieczorem, wydaje mi sie ze taki bedzie lepiej dzialal
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4358 |
Zadomowienie
|
Ja też ciągle gmyram przy buzi :P Trzeba coś z tym zrobić!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4359 |
Zakorzenienie
|
Czy któraś z was piła może bratka? Widoczne były jakieś efekty?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4360 |
Zakorzenienie
|
Bratka pilam kiedys dlugi czas ale nie jestem w stanie obiektywnie ocenic, czy tylko picie bratka moze pomoc, bo zawsze oprocz tego ratowalam sie innymi rzeczami: masci aptecznie, kremy, dieta itd.
Ale powiem tak: Na pewno nie zaszkodzi! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4361 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#4362 |
Wtajemniczenie
|
Generalnie warto spożywać produkty o niskim indeksie glikemicznym- czyli jak najmniej przetworzone. Jeśli chleb to nie biały, lecz pełnoziarnisty żytni ciemny(uwaga, nie każdy ciemny jest w 100% z mąki żytniej, często dodaje się również mąkę pszenną, a tej należy unikac. Mogę polecić pieczywo wasa sport). Dużo jajek, jajecznica, omlety...duzo warzyw-szpinak , brokuły, marchewka-najlepiej surowa. Owoce w rozsądnych ilościach. Mleko warto odstawic, bo to częsty alergen. Ale kefir od czasu do czasu nie zaszkodzi. Dużo wody. Jeśli przyprawy to tylko naturalne, ziołowe. Ryby. Jako przekąska pestki dyni lub słonecznika. To tak w skrócie. Oczywiście nie muszę dodawać, ze wszelkiego typu słodycze , fastfoody- won
![]()
![]() |
#4363 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4364 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4365 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ale zawierają mnóstwo cennych witamin, mających korzystny wpływ na cerę,więc zal z nich rezygnować. Zależy jaka Wasa. W wasie sport jest tylko mąka żytnia, zero pszennej (przynajmniej tak jest napisane), więc ją jem. Co do omletów- jadam je od czasu do czasu, powiedzmy raz na tydzień, nawet rzadziej. Posiadam także specjalne garnki i patelnie, dzieki którym smazone jedzenie nie jest tak niezdrowe jakby to było w innych garnkach.
![]() |
![]() |
#4366 |
Raczkowanie
|
z tego wszystkiego można popaść w jakąś psychozę :P
najwięcej słodyczy jem w święta, w ogóle wtedy mam dyspense od diety- prawdę mówiąc moja cera to chyba lubi, bo wtedy pięknieje. na co dzień żyję w sumie na nabiale i odrobinie pieczywa. z moich obserwacji wynika, ze cera żyje raczej cyklem hormonalnym, a nie trawiennym.
![]() |
#4367 |
Wtajemniczenie
|
Ja powiem szczerze, że zawsze podziwiałam ludzi, którzy dla cery są skłonni zrezygnować np. z tak pysznych rzeczy jak mleko, pszenne bułeczki itd. ... Objadałam sie w najlepsze tymi pysznościami, aż w końcu zastanowiłam sie, poczytałam to tu to tam i postanowiłam , w sumie z dnia na dzień, przejść na dietę bezsłodyczowo-bezglutenowo-bezmleczną, o niskim indeksie glikemicznym. Jestem już na niej 2 tygodnie. Oczywiscie robię odstępstwa, gluten jest też w mące żytniej, ale jest go zdecydowanie mniej, więc wcinam wspomnianą wasę sport, makaron żytni itd. Mleka nie pijam, ale od czasu do czasu skuszę się na jogurt lub kefir. Słodyczy nie jem, chyba, ze ktoś w towarzystwie baaardzo nalega, to uczknę kawałek ciasteczka, ale to rzadko, zdarzyło się parę razy. Głupio mi po prostu mówić, że nie jem czegoś ze wzgledu na cerę-nie lubię mówić o swojej cerze, bo wychodzę z założenia, że kompleksy, o których mówimy wszem i wobec, jeszcze bardziej się potęgują w oczach innych.
Już w pierwszym tygodniu zauważyłam pozytywne zmiany. Znikają zaskórniki, wciąz ich trochę jest, ale zdecydowanie mniej. Przebarwienia bledną, cera się uspokaja, jest w lepszej kondycji. Pryszczy nowych niet (no dobra, jeden z boku wyrósł, ale to chyba przez to, że właśnie dwa dni temu sie skusiłam na dwa ciasteczka). Co dziwne, brzuch mi jakby urósł, choć nigdy nie miałam problemów z nadwagą. Nie wiem przez co to, w sumie to powinnam chyba chudnąć , a nie grubnąć ![]() Czuję, że jestem na dobrej drodze i polecam wszystkim zmienić na próbę swoją dietę. Warto przez pierwsze tygodnie rygorystycznie jej przestrzegać, bo tylko wtedy się upewnimy jaki ma na nas wpływ.
http://pustamiska.pl/ JESTEŚ PIĘKNIEJSZA NIŻ CI SIĘ WYDAJE-klik to słowo(nie "te słowo") bynajmniej=wcale, w ogóle Edytowane przez magica Czas edycji: 2012-05-03 o 22:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4368 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja w ogole nie jem w sumie nic poza jogurtami z muesli...bo nic mi nie podchodzi i tylko tym sie najadam. no dobra mięso z warzywami raz w tygodniu. czasem się trafi grapefruit albo jablko. piję za to duzo ziół, zielonej herbaty i wodę.
![]() |
![]() |
#4369 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4370 |
Przyczajenie
|
Na trądzik to próbowałam już chyba wszystkiego. Były kremy, żele, maseczk,i tabletki (Dromin, Cera Nova, Face OK, Tabletki z bratka, Visaxinum itp).
Trochę pomógł mi żel Benzacne, ale co z tego, gdy po tygodniu cera była tak sucha i ściągnięta, że pieczenia nie dało się wytrzymać. Później trafiłam na Brevoxyl, dobry był trzeba przyznać, ale długo też nie dało się go stosować. Domowe sposoby ani kosmetyki pielęgnacyjne, nie działają na mnie ani trochę. Jedynie farmaceutyki, ale co z tego, skoro efekt utrzymuje się krótko... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4371 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4372 |
Raczkowanie
|
W moim przypadku dieta to podstawa
![]() Przerwałam 3 miesięczną kurację antybiotykiem- z powodu stanu moich włosów (łamliwe, bez blasku) i z powodu paznokci(kruche, łamliwe, rozdwajające się jak nigdy) ![]() Zmieniłam dietę: *ograniczyłam słodycze- wyjątek żelki(dobrze wpływają na paznokcie ![]() *zero mleka *zero antybiotyku ![]() *zero sztucznych soków, nektarów i napoi *dużo warzyw i owoców *ćwiczenia *przebywanie na świeżym powietrzu a nie w 4 ścianach *dużo wody niegazowanej ok 2l dziennie jak na mnie dużo *herbaty i zioła- zbieram pokrzywę i parzę ją i czasami zielona herbata *stosuję belissę- musiałam zregenerować organizm i dodać mu troszkę witamin po tej kuracji antybiotykowej Powiem tyle JESTEM ZADOWOLONA. 2x dziennie myje buźkę, lekki podkład - antybakteryjny. Na noc lekki krem nawilżający lub maść punktowo benzacne lub duac cienka warstwa na cała twarz. Ogółem przerzuciłam się na zdrowe życie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4373 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4374 |
Zakorzenienie
|
Skoro znowu jesteśmy przy diecie
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4375 |
Raczkowanie
|
Powiem tak: osobiście jem twarożek
![]() Wszystko jest dla ludzi i dla cery w odpowiednich proporcjach !! Proponowałabym zjeść serek biały od czasu do czasu- raz na 2 tygodnie np. (oczywiście nie cały- ale tak troszkę np. wyciągnąć twarożek z opakowania i ukroić plasterek serka położyć na chleb i można lekko posmarować śmietanką 12% lub jogurtem ![]() ---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:53 ---------- A dziewczyny wyczytałam gdzieś (już nie wiem gdzie, bo tyle tego ostatnio czytałam o zdrowym żywieniu itp że nie sposób zapamiętać gdzie ![]() ![]() ![]() Edytowane przez Gial Czas edycji: 2012-05-08 o 16:00 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4376 |
Zakorzenienie
|
Mnie się wydaje, że twaróg nie powinien szkodzić, bo ponoć w mleku podczas kwaśnienia "ginie" to "zło" (o matko, jak to brzmi
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4377 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4378 |
Raczkowanie
|
Próbuję w "te dni" jeść więcej owoców i nie myśleć o słodyczach
![]() Czasami się udaje zapanować ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4379 |
Przyczajenie
|
Na dzień rescue krem, ewentualnie żel - kto co lubi, na noc - żel na blizny. I jest dobrze
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4380 |
Zadomowienie
|
Ja staram się pilnować diety ale chciałabym zastąpić białe pieczywo ciemnym, ale tak lubię białe, chrupiące, ciepłe bułeczki... <3
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:33.