Majówki 2016 - część trzecia - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2016-12-10, 15:34   #4381
daggmara
Z deszczem w butach

Dot.: Majówki 2016 - część trzecia

Cytat:
Napisane przez manufakturapiekna Pokaż wiadomość
Idea sama w sobie ma dla mnie sens, ale z drugiej str kurcze jak nie pochwalic dziecka za obrazek czy przedstawienie?
Ja duzo chwalę Hanie. Jak mi przynosi dziesiąty pokolorowany dla mnie obrazek, to chwalę jak pierwszy
Widze, że tego potrzebuje.

daggmara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 15:46   #4382
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Idea sama w sobie ma dla mnie sens, ale z drugiej str kurcze jak nie pochwalic dziecka za obrazek czy przedstawienie?
Imo to co innego niz brawa bo np zjaflo caly obiad alno tak teraz u naszych dzieci np usiaddlo wstalo itp bo to sa naturalne etapy rozwoju 😉

Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
Stary 2016-12-10, 15:47   #4383
agassek
Zakorzenienie

Cytat:
Ja też nie mam jeszcze do końca wyrobionych poglądów w tej kwestii, z resztą sama biłam brawo, kiedy pierwszy raz się obróciła czy usiadła kiedyś przyjaciółka (psycholog) mi mówiła, żeby nie mówić, że obrazek jest piękny/ładny tylko "opowiedz mi o swoim obrazku"; "widzę, że dużo pracy włożyłeś w narysowanie tego obrazka" itd. Że tak lepiej dla dziecka, ale teraz sama przyznała, że ja ma dziecko, to raczej nie będzie aż tak kategoryczna

Cytat:
Napisane przez Anika1986 Pokaż wiadomość

Jeśli chodzi o chwalenie, to moim zdaniem trzeba to jakoś wyważyć. Wiadomo jak dziecko na danym etapie się czegoś uczy, to należy chwalić, ale jak już pewien etap osiągnie to należy przejść już wtedy do tego na porządku dziennym. Przykładowo jesli uczymy dziecko korzystać z nocnika, czy sprzątać pokój i są to nowe cele w jego życiu, to na początku chwalimy.
Tylko widzisz, wtedy dziecko może być rozstrojone, bo nie wie, dlaczego wcześniej klaskałaś a teraz już nie. Czy coś robi źle? Nie tak? I smuteczek :p

W ogóle chcę przeczytać "wychowanie bez kar i nagród", może coś więcej będę wiedziała :p

Zdrówka

I nie narzekaj na drzemki! Pawełek od początku jest dla Ciebie łaskawy w nocy (pomijam ostatnią )

agassek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 16:29   #4384
kaylla
Zakorzenienie

Ja wczoraj wieczorem zaliczyłam Wigilię firmową, więc pierwsze spotkanie ze świątecznymi klimatami mam już za sobą. Nawet całkiem fajnie było, pomijając fakt, że nie znałam połowy osób, bo ok. 30-40 osób zostało zatrudnionych/zaczęło praktyki w okresie kiedy ja byłam już na L4/urlopie macierzyńskim. Ale posiedzieliśmy wszyscy, pogadaliśmy, pośmialiśmy się, winka się napiłam, poza tym przydało mi się takie wyjście i oderwanie się od spraw domowych. Do domu wróciłam koło północy, P. z małą już spali, a ja nie mogłam zasnąć i zasnęłam dopiero koło 2. Koło 5 pobudka na jedzonko i potem mała pospała do 9, a ja do 11.

Zaliczyliśmy dzisiaj kolejną wizytę z maluchem w Lux-medzie, bo niepokoił nas coraz większy kaszel, no i niestety dostaliśmy antybiotyk, bo przeziębienie przeszło w zapalenie oskrzeli. Mam nadzieję, że antybiotyk pomoże i Majce zacznie się poprawiać.
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 16:41   #4385
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agassek Pokaż wiadomość
Bo jest taka teoria, żeby nie chwalić za wykonanie codziennych czynności (jak zrobienie kupy ), żeby chęć działania wynikała w wewnętrznej potrzeby dziecka, a nie chęci zdobycia "nagrody"

Też żeby dziecko nie uzależniało swojej samooceny od cudzych pochwał

Czyli generalnie za nic się nie powinno chwalić bo w sumie i pierwsze kroki, machanie papa i inne za jakiś czas będą codziennością

Ja jednak widzę sens. Chętniej powtarza czynności takie jak np pełzanie jeśli ją pochwale że akurat świetnie jej wyszło. Jakoś tak w ogóle brak sensu w chwaleniu dziecka jest dla mnie abstrakcyjny.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Cytat:
Napisane przez daggmara Pokaż wiadomość
Ja duzo chwalę Hanie. Jak mi przynosi dziesiąty pokolorowany dla mnie obrazek, to chwalę jak pierwszy
Widze, że tego potrzebuje.
Chyba jak każdy, z dorosłym włącznie
No ja nie widzę tego żebym miała dziecka nie chwalić za sukcesy - dla mnie małe a dla niej gigantyczne

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Cytat:
Napisane przez asta9126 Pokaż wiadomość
Imo to co innego niz brawa bo np zjaflo caly obiad alno tak teraz u naszych dzieci np usiaddlo wstalo itp bo to sa naturalne etapy rozwoju ��

Przepraszam, ale chyba byłabym nieszczęśliwym dzieckiem jakby mnie mama nie chwaliła

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Myślę że za dużo się w dzisiejszych czasach podąża za nowatorskimi, awangardowymi metodami z blogów i książek a za mało rozumem, sercem i intuicją.

Asta kiedyś napisała że nie wyobraża sobie karmic dziecka łyżeczką. Do dziś myślę o tej wypowiedzi i za ch//#_×@ jej nie zrozumiem. A nas to jak karmiono? Jak karmi dzieci pewnie ok 90% ludzi? a jak je człowiek? Rękoma?

T raz będzie mnie przesladowal tekst o braku sensu bicia brawa dziecku jak coś zrobi dobrze. Ale to tylko moje zdanie, własne, osobiste i nadal będę uporczywie uswiadamiala moją córkę że jest wspaniała żeby przypadkiem nigdy w życiu w to nie zwątpiła.

Edytowane przez Monanka83
Czas edycji: 2016-12-10 o 16:47
Monanka83 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 16:42   #4386
RosesAreRed
Moderatorka z pazurem

Cytat:
Imo to co innego niz brawa bo np zjaflo caly obiad alno tak teraz u naszych dzieci np usiaddlo wstalo itp bo to sa naturalne etapy rozwoju 😉

To zalezy od twojego kunsztu kulinarnego
RosesAreRed jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 16:43   #4387
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
To zalezy od twojego kunsztu kulinarnego
Hahahah ajlawju
Stary 2016-12-10, 16:51   #4388
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Monanka83 Pokaż wiadomość
Czyli generalnie za nic się nie powinno chwalić bo w sumie i pierwsze kroki, machanie papa i inne za jakiś czas będą codziennością

Ja jednak widzę sens. Chętniej powtarza czynności takie jak np pełzanie jeśli ją pochwale że akurat świetnie jej wyszło. Jakoś tak w ogóle brak sensu w chwaleniu dziecka jest dla mnie abstrakcyjny.

---------- Dopisano o 17:35 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Chyba jak każdy, z dorosłym włącznie
No ja nie widzę tego żebym miała dziecka nie chwalić za sukcesy - dla mnie małe a dla niej gigantyczne

---------- Dopisano o 17:36 ---------- Poprzedni post napisano o 17:35 ----------

Przepraszam, ale chyba byłabym nieszczęśliwym dzieckiem jakby mnie mama nie chwaliła

---------- Dopisano o 17:41 ---------- Poprzedni post napisano o 17:36 ----------

Myślę że za dużo się w dzisiejszych czasach podąża za nowatorskimi, awangardowymi metodami z blogów i książek a za mało rozumem, sercem i intuicją.

Asta kiedyś napisała że nie wyobraża sobie karmic dziecka łyżeczką. Do dziś myślę o tej wypowiedzi i za ch//#_×@ jej nie zrozumiem. A nas to jak karmiono? Jak karmi dzieci pewnie ok 90% ludzi? a jak je człowiek? Rękoma?
Poniekąd rękoma np. owoce 😉 sam posluguje sie sztuccami. To nie sa jakies wyczytane teorie i w duzej mierze trzeba sie tu kierowac intuicją...dziecka 😉

Stary 2016-12-10, 16:51   #4389
czekooladki
Zadomowienie

Nie dobijajcie mnie nie umiem jednak gotować dla Hubci?

Też nie wyobrażam sobie nie chwalić dziecka. Generalnie patrząc na siebie 25 lat wstecz, pochwały mnie motywowały jeszcze bardziej do działania.
Stary 2016-12-10, 16:53   #4390
asta9126
Zadomowienie

Ps. Podobno blw to nic nowego tylko kiedys nie mialo nazwy. To akurat wyczytalam w ksiazce 😉

Stary 2016-12-10, 16:56   #4391
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Poniekąd rękoma np. owoce 😉 sam posluguje sie sztuccami. To nie sa jakies wyczytane teorie i w duzej mierze trzeba sie tu kierowac intuicją...dziecka 😉

Myślę że jedzenie przez dziecko rękoma to jednak nie intuicja a brak fundamentalnych umiejętności

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-10, 16:59   #4392
czekooladki
Zadomowienie

Cytat:
Taaa, znam to na szczęście biorę je do znajomych, więc zjemy w czwórkę

Pół kilo nadwagi
Marysia jest chyba w normie (ale centyli nawet nie sprawdzałam nigdy) ile waży Hubcia?

Żabcia, No chyba siłą rzeczy, bo Gabi rośnie. Nie wiem czy akurat 6 miesiąc jest jakiś przełomowy... Ale mogą być też ząbki, jakaś delikatna infekcja, z różnych powodów dziecko może być przy piersi

8 kg i 76 cm

Cytat:
Napisane przez RosesAreRed Pokaż wiadomość
Czoko, mysle ze sek w tym, ze nasze dziewczyny sa w dzien tak bardzo zajete, ze nie maja czasu jesc. Wieczorem ma napad glodu, zasysa tak, ze czuje jak mi sie bufet odrywa od kregoslupa
No i w nocy spokojnie, grzecznie i bez pospiechu oproznia 2 piersi.
Też prawda, moja przy karmieniu musi co chwilę sprawdzać czy ktoś za nią nie stoi ... czasami z moim sutkiem w buzi

Cytat:
Bo jest taka teoria, żeby nie chwalić za wykonanie codziennych czynności (jak zrobienie kupy ), żeby chęć działania wynikała w wewnętrznej potrzeby dziecka, a nie chęci zdobycia "nagrody"

Też żeby dziecko nie uzależniało swojej samooceny od cudzych pochwał

Jak to psychologicznie zabrzmiało.
Stary 2016-12-10, 17:00   #4393
asta9126
Zadomowienie

Oczywiście 😊 ale umiejetnosci rosną i dziecko radzi sobie coraz lepiej.

Stary 2016-12-10, 17:01   #4394
_itakinie_
Zakorzenienie

Mona, chyba zaloze Twoj kosciol i bede Cie wielbic

Popieram Cie w 100%.
Stary 2016-12-10, 17:08   #4395
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Oczywiście 😊 ale umiejetnosci rosną i dziecko radzi sobie coraz lepiej.

Asta, spoczko ja jednak nie będę czekała aż moja córka nauczy się chodzić i dorośnie do wysokości szuflady ze sztuccami tak aby je samodzielnie odkryć i zadecydować czy chce ich użyć tylko pokażę jej za wczasu czym je człowiek
Stary 2016-12-10, 17:15   #4396
asta9126
Zadomowienie

Patrzy jak my jemy, w pewnym momencie dostanie swoje sztucce i bedzie sie uczyc. Czy karmienie lyzeczką nauczy jesc nią samodzielnie?

Stary 2016-12-10, 17:16   #4397
Monanka83
Zakorzenienie

Byliśmy we troje pierwszy raz w pizzerii Nina była turbokulturalna, sprzedawała uśmiechy na prawo i lewo i ani nie jeknęła można ją brać śmiało do ludzi. Nawet, o dziwo, jazdę autem po zmroku w jedną i drugą stronę dzielnie zniosła! Tak więc wypad udany
Stary 2016-12-10, 17:16   #4398
asta9126
Zadomowienie

Kanapki, ciastka i chrupki tez jemy rękami 😋

Stary 2016-12-10, 17:17   #4399
kaylla
Zakorzenienie

Cytat:
Byliśmy we troje pierwszy raz w pizzerii Nina była turbokulturalna, sprzedawała uśmiechy na prawo i lewo i ani nie jeknęła można ją brać śmiało do ludzi. Nawet, o dziwo, jazdę autem po zmroku w jedną i drugą stronę dzielnie zniosła! Tak więc wypad udany
Super No my chwilowo to uprawiamy tylko wycieczki do lekarza:/
kaylla jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2016-12-10, 17:26   #4400
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Patrzy jak my jemy, w pewnym momencie dostanie swoje sztucce i bedzie sie uczyc. Czy karmienie lyzeczką nauczy jesc nią samodzielnie?

Asta, ale ja absolutnie nie umniejszam metodzie blw. Sama daję małej kawałki warzyw żeby się z nimi zaznajamiala. Chodziło mi tylko o Twoje definitywne stwierdzenie że nie wyobrażasz sobie karmic łyżeczką. Tylko i wyłącznie o skrajność Twoich poglądów. Tego nie pojmę.

Moja racja jest mojsza niż twojsza czy jakoś takoś tak to było. Nie mam najmniejszego zamiaru przekonywać kogokolwiek do swoich metod. Nie jestem alfą i omegą. Komentuję tylko to co czytam a co nie mieści się w kanonie moich zachowań.

---------- Dopisano o 18:22 ---------- Poprzedni post napisano o 18:20 ----------

Cytat:
Kanapki, ciastka i chrupki tez jemy rękami 😋

To już takie trochę śmieszne podejście do dyskusji naturalnie też jesteśmy nadzy a jednak ubierasz Milenkę i zakładasz jej pampersa a nie wynosisz na trawnik przed blok. Lata pracy nad rozwojem człowieka i cywilizacji.

---------- Dopisano o 18:26 ---------- Poprzedni post napisano o 18:22 ----------

Cytat:
Napisane przez kaylla Pokaż wiadomość
Super No my chwilowo to uprawiamy tylko wycieczki do lekarza:/
Kochana, zdrówka dla Majeczki mam nadzieję że już teraz czeka was tylko poprawa
Stary 2016-12-10, 17:31   #4401
asta9126
Zadomowienie

Mona, chyba nie potrafię tego wytlumaczyć tak bym byla dobrze zrozumiana. Moze to wlasnie moje podejscie do karmienia jest kwestia intuicji i ja wiem i widze ze robie dobrze.

Stary 2016-12-10, 17:32   #4402
urshoola
Zadomowienie

Asta a jak podasz dziecku zupę? Kubkiem?

urshoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 17:36   #4403
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez urshoola Pokaż wiadomość
Asta a jak podasz dziecku zupę? Kubkiem?

Myślę, że tak 😉 tylko proszę nie mówcie że dorośli tak nie jedzą bo będe zmuszona powiedziec ze nas też nikt lyżką nie karmi😉

Stary 2016-12-10, 17:37   #4404
no_doubt
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kaylla Pokaż wiadomość
Ja wczoraj wieczorem zaliczyłam Wigilię firmową, więc pierwsze spotkanie ze świątecznymi klimatami mam już za sobą. Nawet całkiem fajnie było, pomijając fakt, że nie znałam połowy osób, bo ok. 30-40 osób zostało zatrudnionych/zaczęło praktyki w okresie kiedy ja byłam już na L4/urlopie macierzyńskim. Ale posiedzieliśmy wszyscy, pogadaliśmy, pośmialiśmy się, winka się napiłam, poza tym przydało mi się takie wyjście i oderwanie się od spraw domowych. Do domu wróciłam koło północy, P. z małą już spali, a ja nie mogłam zasnąć i zasnęłam dopiero koło 2. Koło 5 pobudka na jedzonko i potem mała pospała do 9, a ja do 11.

Zaliczyliśmy dzisiaj kolejną wizytę z maluchem w Lux-medzie, bo niepokoił nas coraz większy kaszel, no i niestety dostaliśmy antybiotyk, bo przeziębienie przeszło w zapalenie oskrzeli. Mam nadzieję, że antybiotyk pomoże i Majce zacznie się poprawiać.
Ja do siebie na firmową nie idę. U nas nie ma w zwyczaju zapraszania osób na zwolnieniach lub macierzyńskim. Jakoś mnie nie ciągnie.
3mam kciuki za zdrówko Majci

Cytat:
Napisane przez czekooladki Pokaż wiadomość
Nie dobijajcie mnie nie umiem jednak gotować dla Hubci?

Też nie wyobrażam sobie nie chwalić dziecka. Generalnie patrząc na siebie 25 lat wstecz, pochwały mnie motywowały jeszcze bardziej do działania.
Ja zupkę ukręcę, ale jeśli chodzi o coś więcej to już się boję... to będzie straszne usłyszeć od dziecka, że się nie umie gotować...

TEN dzień: 09.08.2014
Nasze największe szczęście: 18.05.2016 r.
no_doubt jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 17:38   #4405
Clio_99
Zadomowienie

.

Edytowane przez Clio_99
Czas edycji: 2016-12-12 o 22:01
Clio_99 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2016-12-10, 17:41   #4406
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Myślę, że tak 😉 tylko proszę nie mówcie że dorośli tak nie jedzą bo będe zmuszona powiedziec ze nas też nikt lyżką nie karmi😉

Nie karmi bo umiemy nią jeść sami. Nie kumam niektórych argumentów. A zupę jesz z kubka?
Stary 2016-12-10, 17:51   #4407
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Nie karmi bo umiemy nią jeść sami. Nie kumam niektórych argumentów. A zupę jesz z kubka?
Czasem tak... 😉 a więc daję dziecku jedzenie ktore umie jesc, w takiej formie z jaka sobie poradzi. Nie umie jesc łyzką więc nią nie je.

Stary 2016-12-10, 18:02   #4408
Monanka83
Zakorzenienie

Cytat:
Czasem tak... 😉 a więc daję dziecku jedzenie ktore umie jesc, w takiej formie z jaka sobie poradzi. Nie umie jesc łyzką więc nią nie je.

Asta, zapewniam Cie że Milenka umie tak samo jeść łyżką jak z kubka
Ja już kończę bo to nie o to chodzi żeby odbijać piłeczkę
Stary 2016-12-10, 18:26   #4409
asta9126
Zadomowienie

Cytat:
Asta, zapewniam Cie że Milenka umie tak samo jeść łyżką jak z kubka
Ja już kończę bo to nie o to chodzi żeby odbijać piłeczkę
Czyli nie umie.
Ok ja tez koncze 😉 ide wykapac i ogarnac sie wreszcie...

Stary 2016-12-10, 18:37   #4410
Anika1986
Zadomowienie

Cytat:
Ja też nie mam jeszcze do końca wyrobionych poglądów w tej kwestii, z resztą sama biłam brawo, kiedy pierwszy raz się obróciła czy usiadła kiedyś przyjaciółka (psycholog) mi mówiła, żeby nie mówić, że obrazek jest piękny/ładny tylko "opowiedz mi o swoim obrazku"; "widzę, że dużo pracy włożyłeś w narysowanie tego obrazka" itd. Że tak lepiej dla dziecka, ale teraz sama przyznała, że ja ma dziecko, to raczej nie będzie aż tak kategoryczna

Tylko widzisz, wtedy dziecko może być rozstrojone, bo nie wie, dlaczego wcześniej klaskałaś a teraz już nie. Czy coś robi źle? Nie tak? I smuteczek
W ogóle chcę przeczytać "wychowanie bez kar i nagród", może coś więcej będę wiedziała
Zdrówka

I nie narzekaj na drzemki! Pawełek od początku jest dla Ciebie łaskawy w nocy (pomijam ostatnią )

Wiesz prawdę mówiąc to jak będzie wyglądać kwestia chwalenia pewnie wyjdzie w praniu.

Co do nocy, to niestety zepsuł się po górnym zębie. Od ostatnich 2-3 tyg. nie ma przesypiania ciągiem. Wieczorami to nawet ze 3 pobudki po 15 minutach spania potrafi zaliczyć. A z nocnych imprez ta była już 3 w ostatnim czasie. Kiedyś jak nam się o 23 rozbudził i nie dawał się uśpić, to zrezygnowani wrzuciliśmy do kojca, pobawił się sam ponad godzinę, a my z mężem oglądaliśmy film i dopiero dał się uśpić. Natomiast podejrzewam teraz, że to znów zęby, bo coś druga górna dwójeczka jakby się do wyjścia szykuje.
Cytat:
Napisane przez czekooladki Pokaż wiadomość
8 kg i 76 cm

Też prawda, moja przy karmieniu musi co chwilę sprawdzać czy ktoś za nią nie stoi ... czasami z moim sutkiem w buzi

Jak to psychologicznie zabrzmiało.
Aż z głupia spr w siatkah centylkowych tych gdzie jest relacja wzrostu do wagi. Przy tym wzroście średnia waga to 9,3 kg... Także teges, czy doktorka Ci nie mówiła, że dziecko masz za długie?

Cytat:
Napisane przez _itakinie_ Pokaż wiadomość
Mona, chyba zaloze Twoj kosciol i bede Cie wielbic

Popieram Cie w 100%.
Hehe... Mona na prezydenta

Edytowane przez Anika1986
Czas edycji: 2016-12-10 o 18:39
Anika1986 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości