tabletki YAZ - zbiorczy! - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-09-07, 10:38   #4381
Lacturia
Wtajemniczenie

GG do Lacturia Send a message via Skype™ to Lacturia
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!

Cytat:
Napisane przez nomcia88 Pokaż wiadomość
mam jeszcz jedno pytanie - przez ostatnie półtora tygodnia, trochę poprzestawiały mi się godziny brania tabletek - raz brałam o 23, raz nawet o 2 w nocy, i takie godzinne-dwu odchyleniu codziennie, w tym czasie nie było stosunku, czy to, że trwało to dośc długo może wpłynąć na skutecznośc kolejnego opakowania, które zaczynam w czwartek i będę brała regularnie? przepraszam, jeśli pytanie naiwne i niemądre, ale jeszcze mało znam się na tabletkach
Chcialam zapytac dokladnie o to samo

Wymiana kosmetyczna&biżuteria&tor ebki -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=778720

Wish -> https://wizaz.pl/forum/showthread.php?p=47297911
Lacturia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 11:06   #4382
kaktusica
Raczkowanie

Cytat:
mam jeszcz jedno pytanie - przez ostatnie półtora tygodnia, trochę poprzestawiały mi się godziny brania tabletek - raz brałam o 23, raz nawet o 2 w nocy, i takie godzinne-dwu odchyleniu codziennie, w tym czasie nie było stosunku, czy to, że trwało to dośc długo może wpłynąć na skutecznośc kolejnego opakowania, które zaczynam w czwartek i będę brała regularnie? przepraszam, jeśli pytanie naiwne i niemądre, ale jeszcze mało znam się na tabletkach
Żadnego
Aktywnosc tabletek to 36h. 24 +12h, na których mimo spóźnienia skutecznosc tabletek jest zachowana.
Ja jednak jestem fanką łykania tabletek z dokładnością do minuty :P

Mam jednoczescie pytanie, apopos godziny.
Zawsze brałam tabletki rano, teraz chcialabym przyjmowac je wieczorem (od nowego opakowania oczywiscie ). Chodzi o to, ze do - zakładając, że chciałbym łykac je o 22 - 22 jestem bez ochrony. Czy organizm jest taki cwany, ze wie, ze 22 to nadal pierwszy dzien? Tzn, czy dostarczenie organizmowi hormonów, tak pozno, pierwszego dnia, jest rownie skuteczne?
Stary 2009-09-07, 12:39   #4383
Fufka
Zakorzenienie

ja bym je przesuwała stopniowo, pierwszy dzień godzinę, czy dwie później niż w poprzednim opakowaniu i tak dociagnęła do planowanej godziny, ale nie wiem, czy tak można, chociaż biorąc pod uwagę fakt tych 24h + 12h zapasu, to chyba jest to dobry sposób?
Fufka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 12:51   #4384
madzia13005
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez kseniaczek Pokaż wiadomość
a szukalas po aptekach? ja 2 miesiace temu zaplacilam 36czy 37 w jakies sieciowej aptece, dzis ide kupic mam nadzieje ze przez ten czas nie podrozaly;p

btw. pierwsze moje opakowanie yazu przeszlam rewelacyjnie, brzuch nie bolal,nie mialam plamienia, tak jakby troche schudlam(ale moze tylko w mojej glowce;p ), okres mialam po 3 placebo, bez bolu brzucha ale niestety bylam w szpitalu i musialam odlozyc nast opakowanie o miesiac, dzis zaczynam brac moje drugie opakowanie i nie moge sie doczekac, ale mam stracha ze teraz moze juz nie bedzie tak rewelacyjnie;/ ale zobaczymy
sprawdzalam tylko w paru aptekach i wszedzie byly podobne. teraz w pazdzierniku sprawdze w innym miescie. ja wlasnie tak mysle o zakupieniu w aptece sieciowej tylko nie wiem czy to dobry pomysl.
madzia13005 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 14:58   #4385
aada0
Rozeznanie

Ja już po 10 tabletce i narazie widzę wielką pozytywną zmianę Poprawiła mi się cera ale jedna wada-mam nadal może nie tyle co krwawienie, ale plamienia o dziwnej konsystencji, już nawet nie jest to okres tylko takie resztki.. Niby normalne, ale jakie denerwujące:/ Ile u Was to trwało?

ZOBACZYĆ 5 NA POCZĄTKU!

aada0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 16:52   #4386
angel797
Przyczajenie

Hej
Jestem tu nowa, właśnie wykupiłam Yaz , u mnie kosztuje opakowanie 48zł, są to moje pierwsze tego typu tabletki, wiem że na forum są poruszane i zapewne były już te tematy ale dla własnego niedręczenia się zaryzykuje i zapytam:

1. Czy pierwszą tabletkę mam wziąć w pierwszy dzień okresu (tego co miałam zawsze) i ile on będzie trwał???
POzdrawiam
angel797 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 17:03   #4387
Wisienka96
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez angel797 Pokaż wiadomość
Hej
Jestem tu nowa, właśnie wykupiłam Yaz , u mnie kosztuje opakowanie 48zł, są to moje pierwsze tego typu tabletki, wiem że na forum są poruszane i zapewne były już te tematy ale dla własnego niedręczenia się zaryzykuje i zapytam:

1. Czy pierwszą tabletkę mam wziąć w pierwszy dzień okresu (tego co miałam zawsze) i ile on będzie trwał???
POzdrawiam
Bierzesz w pierwszy dzień okresu U mnie trwał prawie normalnie, to znaczy ok 5-6 dni.
Wisienka96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 17:11   #4388
angel797
Przyczajenie

i później pod skończeniu tych różowych 24 tabletek , biore 4 białe i znowu mam okres??-jak długi??
Stary 2009-09-07, 17:13   #4389
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
Hej

POzdrawiam
Tak, w pierwszy dzien normalnego okresu. A ile bedzie trwał to nikt Ci nie powie, bo kazdy ma inaczej. Ja okres mam od 3 do 8 dni, standardowo okolo 6, a kiedys mialam po 12, a raz nawet 16!!!

Czy podczas brania Yazu trzeba robic przerwe, np. po roku- dwóch stosowania, miesiac przwerwy? Przy niektorych tabsach lekarze zalecaja robienie przerw miesiacz czy dwa, ale jak to jest z Yazem?!

---------- Dopisano o 18:13 ---------- Poprzedni post napisano o 18:12 ----------

Cytat:
i później pod skończeniu tych różowych 24 tabletek , biore 4 białe i znowu mam okres??-jak długi??
Bierzesz ciagle, codziennie jedna, bez zadnych przerw. skonczysz 4 biale, i kolejne rozowe z nowego opakowania. Czytałaś wogole ulotke?

Co do okresu to juz pisałam!!!
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 17:17   #4390
Zapach deszczu
Zadomowienie

Jak już robić przerwe to conajmniej pół roku, a rok to mało, warto zrobić przerwe po okolo 4-5 latach.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 17:26   #4391
angel797
Przyczajenie

ulotke czytałam ale inaczej przeczytać coś od kogoś kto też bierze Yaz.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

chodziło mi po prostu o to czy zaczynając brać Yaz będę po 24 dniach miała kolejny okres

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-07, 17:33   #4392
lily92920
Zakorzenienie

Cytat:
ulotke czytałam ale inaczej przeczytać coś od kogoś kto też bierze Yaz.

---------- Dopisano o 17:26 ---------- Poprzedni post napisano o 17:25 ----------

chodziło mi po prostu o to czy zaczynając brać Yaz będę po 24 dniach miała kolejny okres
Nie wiadomo. Nikt nie wie czy napewno dostaniesz okres na pierwszej bialej tabletce i skonczy Ci sie na ostatniej. Ja dostaje wlasnie na czwartej bialej przewaznie i trwa mi conajmniej 6 dni (ostatnimi czasy). Z reszta przy poczatkowych opakowaniach mozesz miec plamienia i kilka tygodni.
lily92920 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 19:11   #4393
sobolesiaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez MaRtUhA Pokaż wiadomość
dziewczyny, proszę o radę. przez 1,5 roku brałam yasminelle, ze względu na pogorszenie cery i problemy ze schudnięciem lekarz przepisal mi yaz. jestem przy drugiej tabletce 2 opakowania. tabletkę wzięłam dzisiaj o ok 10.30, o 15 dostałam biegunki, która wg ulotki kwalifikuje się jako "cięzka", tak mi się przynajmniej wydaje... i moje pytanie, teoretycznie 4 godziny minęły, ale czy nie myślicie zeby dla świetego spokoju wziąć drugą tabletkę gdy tylko zdołam się z moją przypadłością uporać?

Ja mialam tak jak Ty tylko , ze wymiotowalam. Niby tabletka wchlania sie do 4 godzin , ja wymiotowalam po 3 i pol godziny. Na Twoim miejscu wzielabym jeszcze jedna zeby pozniej nie panikowac ;]

---------- Dopisano o 20:07 ---------- Poprzedni post napisano o 20:00 ----------

Cytat:
Napisane przez sszyszunia Pokaż wiadomość
Ja już po pierwszym opakowaniu, jestem po dwóch tabletkach placebo i mam taki dylemat: otóż tabletki brałam regularnie, codziennie o tej samej godzinie (raz tylko dwie godziny później niż zwykle) kochałam się z moim TŻ od 7 tabletki, "zawsze do końca", także podczas tabletki placebo i się zastanawiam czy to krwawienie, które dostałam po pierwszej białej tabletce to okres, bo naprawdę jest skąpy. czy to jest zdrowe dla organizmu? wiem, że niemożliwym jest bym była w ciąży, ale przeżywam stres...kurcze ciekawe czy tylko ja tak mam...

Wazne, ze wystapilo krwawienie, jest to calkiem normalne i owszem po tabletkach wystepuje skąpy okres. To po prostu zalezy od organizmu kobiety, takze nie nalezy sie martwic ;]

---------- Dopisano o 20:11 ---------- Poprzedni post napisano o 20:07 ----------

Cytat:
Napisane przez aada0 Pokaż wiadomość
Ja już po 10 tabletce i narazie widzę wielką pozytywną zmianę Poprawiła mi się cera ale jedna wada-mam nadal może nie tyle co krwawienie, ale plamienia o dziwnej konsystencji, już nawet nie jest to okres tylko takie resztki.. Niby normalne, ale jakie denerwujące:/ Ile u Was to trwało?
U mnie krwawienie trwalo ponad miesiac . Wydzielina miala strasznie niemily zapach i byla o dziwnej konsystencji.Balam sie , ze jest cos nie tak. Ale cale szczescie plamienie ustalo i mam spokoj
sobolesiaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-07, 21:21   #4394
aada0
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedź sobolesiu, ale miesiąc straszne eh.. u mnie nie ma żadnego zapachu, a konsystencja hmm taka jakby resztki czegoś..

ZOBACZYĆ 5 NA POCZĄTKU!

aada0 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 15:23   #4395
nomcia88
Raczkowanie

a ja mam w tym miesiącu wyjątkowego pecha - zapomniałam tabletki wczoraj wziąć, ostatni rządek, przedostatnia różowa, ale wzięłam po ok. 10-11 godzinach, wiec chyba ok nie? czy myslicie, ze przez 7 dni warto zabezpieczac sie dodatkowo?
nomcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 15:42   #4396
Zapach deszczu
Zadomowienie

Cytat:
a ja mam w tym miesiącu wyjątkowego pecha - zapomniałam tabletki wczoraj wziąć, ostatni rządek, przedostatnia różowa, ale wzięłam po ok. 10-11 godzinach, wiec chyba ok nie? czy myslicie, ze przez 7 dni warto zabezpieczac sie dodatkowo?

Zmieściłaś się w ciągu 12 godzin więc nie, to przedostatnia tabletka aktywna wiec wystapi krwawienie i tyle.
Zapach deszczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 16:59   #4397
rapifen
Zakorzenienie

POMOCY ://// Brałam Yaz pół roku ale stwierdziłam że jest tragedia-miesiąc nie było zbliżenia, libido -100, okres trwał 7-8 dni i był bolesny.
I poszłam dziś zmienić i dostałam Yasminelle :|.
Jak mam to postrzegać, w końcu identyczny skład w identycznych dawkach różnica że 3 dni krócej biorę.
Ktoś coś mi powie? Warto w ogóle wykupywać receptę i marnować kasę czy iść do innego? (ten coś nagminnie mi wciska yaz i yasminelle)

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 18:36   #4398
Wisienka96
Przyczajenie

Cytat:
Moim zdaniem skoro zdążyłaś w ciągu 11 h to nie musisz, ale skoro się tak bardzo obawiasz to dla własnego spokoju możesz przez tydzień dodatkowo się zabezpieczać. Lepiej poświęcić 7 dni wygody, niż potem czegoś żałować
Wisienka96 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 19:30   #4399
nomcia88
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Zapach deszczu Pokaż wiadomość
Zmieściłaś się w ciągu 12 godzin więc nie, to przedostatnia tabletka aktywna wiec wystapi krwawienie i tyle.
wystąpi krwawienie? no nie strasz mnie?;p bo w tym mies chcialam go nie miec;p to dokladnie trzecia tabletka od końca z tych rozowych i planowalam nie brac teraz bialych tylko od razu nowe opakowanie rozowych
może mi ktos napisac jak to z tym krwawieniem jest? bo w sumie nie widze powodu, dla ktorego mialoby wystapic ;p z tego co pisze w ulotce, to nawet jesli mineloby wiecej niz 12 godzin to nalezy nie brac bialych tabletek, od razu przejsc do rozowych i krwawienie bedzie na koniec drugiego opakowania i wlasnie tak planuje zrobic ?

Edytowane przez nomcia88
Czas edycji: 2009-09-08 o 19:33
nomcia88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-08, 20:14   #4400
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rapifen Pokaż wiadomość
POMOCY ://// Brałam Yaz pół roku ale stwierdziłam że jest tragedia-miesiąc nie było zbliżenia, libido -100, okres trwał 7-8 dni i był bolesny.
Jak mam to postrzegać, w końcu identyczny skład w identycznych dawkach różnica że 3 dni krócej biorę.
Ktoś coś mi powie? Warto w ogóle wykupywać receptę i marnować kasę czy iść do innego? (ten coś nagminnie mi wciska yaz i yasminelle)
te trzy dni więcej mają znaczenie - w końcu to więcej hormonów w ciągu tych 28 dni. idź do innego ginekologa, jeśli nie chcesz Yasminelle, powiedz jak czułaś się po Yazie. jeśli nie możesz zastosować tego wyjścia, to wykup 1-2 opakowania Yasminelle, wyłykaj i zobacz jak się czujesz. wiele kobiet czuje się dobrze przy Yazie a źle przy Yasminelle i odwrotnie, więc może warto spróbować.
Sayouri89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-08, 21:07   #4401
milenka22
Rozeznanie

Cytat:
To nic ze ten sam sklad, na Yasminelle mozesz inaczej reagowac ale jesli ich nie chcesz to idz na innego. Zreszta Yasminelle to nie jest zamiennik Yazu. Niby sie mowi ze ginekolog sam ustala tabletki ale mi nigdy nie robil zadnych badan itp a to ze zajrzal do srodka to chyba mu nie powiedzialo ktore beda dla mnie najlepsze.

---------- Dopisano o 22:07 ---------- Poprzedni post napisano o 22:04 ----------

Cytat:
Nic podobnego. Jestes zabezpieczona. Nawet jesli nie wezmiesz bialych to i tak mozesz miec plamienie w tym czasie
Stary 2009-09-08, 21:09   #4402
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Sayouri89 Pokaż wiadomość
te trzy dni więcej mają znaczenie - w końcu to więcej hormonów w ciągu tych 28 dni. idź do innego ginekologa, jeśli nie chcesz Yasminelle, powiedz jak czułaś się po Yazie. jeśli nie możesz zastosować tego wyjścia, to wykup 1-2 opakowania Yasminelle, wyłykaj i zobacz jak się czujesz. wiele kobiet czuje się dobrze przy Yazie a źle przy Yasminelle i odwrotnie, więc może warto spróbować.

nie zakładaj od razu, że po Yasminelle też będzie źle.
Stary 2009-09-08, 21:17   #4403
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Rosaline Pokaż wiadomość

nie zakładaj od razu, że po Yasminelle też będzie źle.
no właśnie nie zakładam. napisałam przecież, że niektóre kobiety czują się dobrze po jednych, a po drugich źle i odwrotnie. dlatego należy próbować wszystkiego

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-09-08, 21:22   #4404
Rosaline
Zadomowienie

Cytat:
no właśnie nie zakładam. napisałam przecież, że niektóre kobiety czują się dobrze po jednych, a po drugich źle i odwrotnie. dlatego należy próbować wszystkiego
do autorki był ten post.
Stary 2009-09-08, 21:33   #4405
rapifen
Zakorzenienie

mhm ale zastanawia mnie jak trzy tabletki mniej mają wyeliminować tak wiele nieprzyjemnych objawów, myślałam że kobiety reagują inaczej ze względu na różne hormony zawarte w różnych tabletkach

rapifen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-09, 08:19   #4406
Mocny Akcent
Dolce vita

Biorę Yaz już drugi miesiąc, generalnie jestem zadowolona. Póki co powiększyły mi się piersi, boje sie żeby nie przytyc, jak na razie to nie zauważyłam skoku wagi. Humor i libido w normie
Mocny Akcent jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-09, 08:57   #4407
Sayouri89
Raczkowanie

Cytat:
mhm ale zastanawia mnie jak trzy tabletki mniej mają wyeliminować tak wiele nieprzyjemnych objawów, myślałam że kobiety reagują inaczej ze względu na różne hormony zawarte w różnych tabletkach
możliwe. są tabletki o takim samym składzie hormonów,a kobiety reagują na nie całkiem inaczej. spójrz chociażby tutaj:
http://www.antykoncepcja.pl/index.ph...ntykoncepcyjne

Rosaline, wybacz, myślałam że skoro mnie cytujesz to do mnie pisałaś
Stary 2009-09-09, 11:13   #4408
natasza25
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Mocny Akcent Pokaż wiadomość
Biorę Yaz już drugi miesiąc, generalnie jestem zadowolona. Póki co powiększyły mi się piersi, boje sie żeby nie przytyc, jak na razie to nie zauważyłam skoku wagi. Humor i libido w normie
Cytat:
możliwe. są tabletki o takim samym składzie hormonów,a kobiety reagują na nie całkiem inaczej. spójrz chociażby tutaj:
http://www.antykoncepcja.pl/index.ph...ntykoncepcyjne

Rosaline, wybacz, myślałam że skoro mnie cytujesz to do mnie pisałaś
no oby tak dalej w sumie 2 miesiące to za mało by ocenić działanie tabletek ja też brałam już bardzo dużo pigułek i przeważnie skutki uboczne pojawiały się po pół roku brania wiadomo każdy reaguje inaczej ja już skończyłam z tabletkami za dużo skutków ubocznych...
natasza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-09, 22:37   #4409
xxnikaxx
Przyczajenie

hejka dziewczyny ja z zapytaniem czy to normalne bo w ulotce niestety nie znalazłam...ze po Yazie wydzielanie śluzu jest hmm wzmożone....dziwne określenie ale napisze normalnie jest go sporo...4 opakowanie drugi rząd różowych...czy to powód do zmartwień??
xxnikaxx jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-09, 23:04   #4410
agatko
Przyczajenie

Mam duży problem dziewczyny. Dziś połknęłam ostatnią białą, normalnie okres miewam na pierwszej różowej, czyli jutro, ale dzisiaj pojawiła mi się brązowa wydzielina. Nie dużo ale było coś. Przez ostatni tydzień miałam czeste zawroty głowy, nudności i byłam senna. Teraz ta wydzielina, na razie żadnych symptomów okresu który normalnie powinnam mieć jutro. Tabletki mnie do tej por nie zawiodły, poza tym mój uzywa prezerwatyw... ale mimo wszystko się boję. Czy to ciąża?
agatko jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości