Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Dietetyka

Notka

Dietetyka Miejsce dla osób, które są na diecie. Rozmawiamy o zdrowym odżywianiu. Uwaga! Wyznacznikiem jest kaloryczność dobowa diet - muszą one mieć ponad 1000 kcal.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-05-10, 20:35   #4381
visnia
Przyczajenie

Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Hmm jestem tu pierwszy raz ; ))

Śniadanie
: jogurt naturalny 0,1 % + płatki fitness (25g) + małe jabłko
2 śniadanie: bułka pełnoziarnista z żółtym serem odtłuszczonym i kapustą pekińską
Obiad: kurczak pieczony w kombiwarze (bez panierki) z przyprawami do kebaba i sałatka warzywna ( sałata,kapusta pekińska, ogórek zielony, papryka czerwona i żółta, kukurydza z puszki i rzodkiewka + sos vinegrette )
podwieczorek: mieszanka z orzechów i suszonych owoców
kolacja : (2 kromki) chleb pełnoziarnisty + ser odtłuszczony, plasterek szynki, sałaty + jajko na twardo
visnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 20:36   #4382
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Rodzynka1989 Pokaż wiadomość
Moje kryzysowe RRR:
8:00 Ś-> owsianka ( 3łyżki+zdrowy błonnik+mleko 1,5%) można dodać białko
10:30 IIŚ-> 2 kromki grahama posmarowane Benecolem+wędlina drobiowa+ogórek zielony dużo wędliny powinno być
12:30 O-> 2 ugotowane pałeczki z kurczaka+ogrooooooomniast a porcją sałaty lodowej z sosem sałatkowym(taki z Knorra, dodaje się wodę i oliwę) takie sosy to nie za bardzo zdrowe są (można robić takie samemu: zioła+oliwa)
13:10 "deser"-> jabłko ok
16:00 P-> sałatka z tuńczyka słodko-kwaśna / z puszki a były tu warzywa
19:00 K-> twaróg / uwielbiam czysty, bez żadnych dodatków... trochę wcześnie jak na taką czysto-białkową kolację

Czy ktoś spojrzy?
Wiem, w obiedzie brak węgli, ale nadrobiłam jabłkiem później... Mało warzyw? Słabo z NNKT? Zgadza się?
jw

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 20:43   #4383
gorzkakawa
Rozeznanie

GG do gorzkakawa

Cytat:
Napisane przez fucia Pokaż wiadomość
Ja już naprawdę nie wiem co mam jeść!!!
W ogóle zbytnio nie chudnę ;((. Mój brzuch jest straszny. Moja kolezanka na 1 posiłek w ciągu dnia je loda i chudnie bardzo ładnie. Moze mi tez to pomoże
dziewczyno, ale nie na śniadanie, weź to przemyśl bo aż nie mogę po prostu jak widzę takie cuda na patylu jak twój jadłospis, popatrz jak jedzą dziewczyny na R

175, 83/62/89
gorzkakawa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 20:46   #4384
Rosalyn
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fucia Pokaż wiadomość
Ja już naprawdę nie wiem co mam jeść!!!
W ogóle zbytnio nie chudnę ;((. Mój brzuch jest straszny. Moja kolezanka na 1 posiłek w ciągu dnia je loda i chudnie bardzo ładnie. Moze mi tez to pomoże
Co Ty wygadujesz? Jedzenie loda Ci pomoże zamiast dobrze zbilansowanego posiłku?
Nie chudniesz, bo pewnie katowałaś swój organizm (i nadal to robisz) właśnie takimi dietami cud.

Cytat:
Napisane przez visnia Pokaż wiadomość
Hmm jestem tu pierwszy raz ; ))

Śniadanie
: jogurt naturalny 0,1 % + płatki fitness (25g) + małe jabłko płatki fitness są bezwartościowe, lepsza owsianka, poza tym mało białka
2 śniadanie: bułka pełnoziarnista z żółtym serem odtłuszczonym i kapustą pekińską lepszy byłby biały ser
Obiad: kurczak pieczony w kombiwarze (bez panierki) z przyprawami do kebaba i sałatka warzywna ( sałata,kapusta pekińska, ogórek zielony, papryka czerwona i żółta, kukurydza z puszki i rzodkiewka + sos vinegrette ) ok
podwieczorek: mieszanka z orzechów i suszonych owoców oby nie za dużo
kolacja : (2 kromki) chleb pełnoziarnisty + ser odtłuszczony, plasterek szynki, sałaty + jajko na twardo ten ser to nie za bardzo, bo mimo, że odtłuszczony to i tak ma dużo tłuszczu, lepszy tuńczyk i dałabym tu więcej warzyw
jw

Rosalyn jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 21:10   #4385
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Mam nadzieję, że dziś wyszło P;
Śn; Owsianka Nesvita truskawkowa, malinowa jogobella, 2łychyyyy crunchy fruit, 2 łyyyychy orzechów włoskich,kostka gorzkiej czekolady, kawa z mlekiem
IIŚn; Kanapka z razowca, masła, sałaty, polędwicy sopockiej, pomidora i ogórasa kiszonego, biały twarożek własnej roboty mojego taty z kefirem, pomidorem, rzodkiewami, kiełkami przeróżnymi posypany koperkiem i pieprzem, herbatka miętowa
Ob; ziemniaczki z koperkiem, pieczeń wołowa w jakimś sosiku, mizeria, kapusta młoda z koperkiem zasmażana, kompot z rabarbaru ( 2 szklanyy)
d;fistaszkii
P; lód "Śmietankowy" na patyku nestle, pół knopersa (odgryzłam koledze:P),puszka pepsi, szklanka truskawkowej wody (jakos mnie suszy dziś)
K; Omleecik z przepisu Kawwwy: z 2 jaj, mąki, mleka, pieczarek,szynki,cebulki, pomidorkow, bazylii i pieprzu polany ketchuuupem, szklanka soku pomidorowego
Po kolacji wpadł wieśniak z konfiturą wiśniową i płatkami migdałów i kakaŁko:P

Ocenicie?

Edytowane przez airwaves
Czas edycji: 2009-05-10 o 21:45
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 21:26   #4386
beaufyf00l
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
Śn; Owsianka Nesvita truskawkowa, malinowa jogobella, 2łychyyyy crunchy fruit, 2 łyyyychy orzechów włoskich,kostka gorzkiej czekolady, kawa z mlekiem
IIŚn; Kanapka z razowca, masła, sałaty, polędwicy sopockiej, pomidora i ogórasa kiszonego, biały twarożek własnej roboty mojego taty z kefirem, pomidorem, rzodkiewami, kiełkami przeróżnymi posypany koperkiem i pieprzem, herbatka miętowa
Ob; ziemniaczki z koperkiem, pieczeń wołowa w jakimś sosiku, mizeria, kapusta młoda z koperkiem zasmażana, kompot z rabarbaru ( szklanyy)
d;fistaszkii
P; lód "Śmietankowy" na patyku nestle, pół knopersa (odgryzłam koledze:P),puszka pepsi, szklanka truskawkowej wody (jakos mnie suszy dziś)
K; Omleecik z przepisu Kawwwy: z 2 jaj, mąki, mleka, pieczarek,szynki,cebulki, pomidorkow, bazylii i pieprzu polany ketchuuupem, szklanka soku pomidorowego

Ocenicie?
Kurcze.. jak ja tak patrzę na Twoje jadłospisy odkąd się tu pojawiłam to zrobiłaś super postęp!! Tak trzymać a ten omlet to i ja spróbuję

Kto się boi,

nie wiedząc właściwie czego,
podwójnie się boi.
beaufyf00l jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 21:27   #4387
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

również zamieszczam moje U/P (mam nadzieję, że lepiej niż wczoraj ;p )
śniadanie: placek owsiany (dwa duże jajka, cztery łyżki owsianych płatków) z dwoma łyżkami powideł śliwkowych; kromka razowca grubo posmarowana twarogiem, z pomidorkiem i koperkiem; herbata rooibos
(trening siłowy)
po treningu: kawałek placka jabłecznego; duży kawałek piersi z kurczaka
obiad: kurczak (ach, nie wiedziałam, że mama szykuje^) + ziemniaczki + miseczka sałaty ze śmietaną
zielona herbata
(trening cardio)
po treningu: jabłko; odżywka białkowa
przekąska: pół paczki (50 gram wychodzi ;p) prażonych nerkowców
kolacja: (pierwsza) 4 kotlety sojowe z ketchupem; biała herbata
(druga) serek wiejski z dwoma plasterkami szynki

i jak?^

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-05-10, 22:33   #4388
unusuall
Raczkowanie

Witam, prosiłabym o sprawdzenie mojego przykładowego jadłospisu. dość intensywnie trenuje i zastanawiam sie czy dieta na U i lekkie R jest ok.

-bieg 8 km na głodno.

-śniadanko ok godz 10 : owsianka na mleku z bakaliami (migdały 3, śliwki suszone 3, morele 2, orzechy włoskie 4, rodzynki garść) , cynamon i łyżka płaska cukru, Vita miner ( witaminy )

-śniadanko II : Kubuś

- godzinka intensywna na basenie
- obiad o 16 : 100 gram łososia smażonego, 3 liście sałaty ze śmietaną
- deser: 100 ml lodów waniliowych algida, 2 ciastka
- kolacja o 19.30 : 2 kromki wasy z sałatą, rzodkiewką , pomidorem, czosnkiem, cebulą, ogórkiem (jedna z serem , druga z szynką), parówka drobiowa cienka gotowana, troche ketczupu.

w międzyczasie podgryzałam w ciąga dnia jabłko bo leżało przy pc
unusuall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-10, 23:58   #4389
Anarchia
Rozeznanie

szybkie pytanie:
jak caly tydzien (od wtorku do soboty w sumie) mam niezla redukcje pilnuje sie i w ogole, w sumie jem malo, ale poprawnie, a w weekendy jak wracam do domu to mam dwa dni ze sie opycham, i nawet nie chodzi o slodycze, ale np, sniadanie- trzy jogurty, fura platkow, potem obiad normalny domowy potem znowu jedzenie jakies i wieczorem tez cos wciagam a tu jablko a tu jogurt a tu lody ciacho itp.
jak to wplywa na metabolizm i chudniecie? bo juz mam dosc tylek i uda mi w oczaach rosna! nie wiem jak rozplanowac kalorie (na 2,3 tygodnie) zeby od jutra juz sensownie poprowadzic ta redukcje?
Anarchia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 07:20   #4390
Annie1441
Wtajemniczenie

Wczoraj z moja redukcja zrobiła się głodówką bo się pochorowałam Wróciłam z roweru, padłam, dostałam takich dreszczy, że szok biegunka, wymioty, echhhhhhhhhh cały dzień spałam ;/ dzisiaj jest trochę lepiej, nadrabiam trochę kcal ale też nie b. mogę :/

1. 3 kromki grahama kwadratowe, plaster szynki, 2 łyżki twarogu półtłustego, pół pomidora, małe jabłko, garstka mieszanki studenckiej

2. serek wiejski zwykły, 2 łyżki orzechów

siłownia 45-60 min

3. schab gotowany, warzywa, makaron razowy (50g),łyżeczka oleju

4. pół puszki tuńczyka w/s/w, pół puszki czerwonej fasolki, sałata, rzodkiewka, pietruszka

To taki plan a co z tego wyjdzie to zobaczymy, bo brzuch mnie boli
Annie1441 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 07:55   #4391
Clarette
Przyczajenie

Cześć Czy mogłybyście ocenić i mój jadłospis?

Coś na pograniczu U i R (nie wiem czy to się na R nadaje...)

Śniadanie: cztery łyżki płatków owsianych ze szklanką mleka 2%, do tego wkrojony banan + trochę rodzynek i orzechów włoskich.
Drugie śn: kanapka z chleba razowego z żółtym serem i ketchupem, ogórek kiszony, jabłko, kawa 2 w 1.
Obiad: omlet z dwóch jaj z brokułami, kalafiorem i pomidorami, polany sosem czosnkowym, szklanka kefiru.
Deser: mandarynka, trochę mieszanki studenckiej i suszonych owoców.
Podwieczorek: jogurt naturalny z miodem i musli czekoladowym.
Kolacja: kromka chleba razowego z serkiem wiejskim i pomidorem, trochę sałatki warzywnej z majonezem.

I jak i jak i jak?
Clarette jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-05-11, 08:14   #4392
anusiaa89
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez anusiaa89 Pokaż wiadomość
moje R proszę o ocenę

I owsianka ( ok. 6 łyżek p łatków owsianych płaskich, łyżeczka słonecznika i łyżeczka lsiemienia lnianego - to wszystko na wodzie i mleku (50/50), jabłko

II 2 kromki razowca z chudą szynką sałątką rzodkiewką ogórkiem szczypiorkiem

III niestety to samoi co na II - byłąm na uczelni
kawa z mlekiem

IV pierś z kurczaka pieczona w folii plus sałątka z w/w warzyw plus ok 1/5 węzonej makreli - to ostatnie niestety po 18.00 godzinie.

V- nie wiem czy jeszcze mogę sobie na coś pozwolić? wieśniaka? jajko?

zdaje sobie sprawę że dziś mało białka zjadłam
w ciągu dnia 1,5 litra wody wypiłąm
czy ostatni posiłek nie jest zbyt kaloryczny jak na redukcję (chodzi mi o makrele)
czy bedzie wielkim grzechem jeżeli do owsianki bede dodawać np łyżeczke miodu?
bardzo prosze o ocene i odpowiedź na w/w pytania

anusiaa89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 08:37   #4393
moooniaaaa
Zakorzenienie

Wklejam mój jadłospis na dzisiaj, żeby jakby co nanieść poprawki
R
Śn: dwie kromki chleba pełnoziarnistego z szynką i pomidorem. Herbata z płaską łyżeczką cukru. Średniej wielkości jabłko. 3 orzechy włoskie.
II śn: owsianka z łyżką kakao.
O: 2 gotowane jaja, grahamka,ciupka majonezu niskotłuszczowego, jakiś owoc,zależy na który będę miała ochotę
Pod: chudy twaróg wymieszany z 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego i odrobiną cukru pudru.
Kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym, przyprawami i kromką razowego pieczywa lub połówką grahamki.

Będę wdzięczna za opinię i wszelkie poprawki

Edytowane przez moooniaaaa
Czas edycji: 2009-05-11 o 10:01
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 09:09   #4394
olalola24
Wtajemniczenie

Moje dzisiejsze R

Sniadanie: owsianka (3.5lyzki, 3.4 szkl mleka, lyzka otrebow orkiszowych, 2 miarki xenei blonnik, szczypta cynamonu polowa jablka wkrojona, 3 plasterki banana suszonego, 4 koski suszonych ananasow, suszona morela) + druga połowa jablka (wiem za duzo suszonych owoców ale zawsze tak zaczynam poniedzialek :p reszta tygodnia nie jest juz tak obfita w suszone owocki)
40 min twistera
IIS; 2 kromk razowego jedna z poledwica z indyka, salata, serkiem tofu, papryka, igórkiem szczypiorkiem, druga z pasztetem sojowym czosnkowym i pomidorem + Kiwi
30 min biegu + 10 min stretching
Obiad: piers z kurczaka gotowana z warzywami na patelnie i 1/3 torebki kaszy jęczmiennej
Podwieczorek; pasta jajeczna (2 jajka, trójkącik serek topiony hohland FIT+ szczypiorek) albo homo naturalny z orzechami
Kolacja; Wiesniak ze szczypiorkiem i ćwiartką pomidora
2 dzien a6w + 8min buns i arms

Wszelkie słowa krytyki miiiiiiiile widziane
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 09:50   #4395
Raymonda
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anarchia Pokaż wiadomość
szybkie pytanie:
jak caly tydzien (od wtorku do soboty w sumie) mam niezla redukcje pilnuje sie i w ogole, w sumie jem malo, ale poprawnie, a w weekendy jak wracam do domu to mam dwa dni ze sie opycham, i nawet nie chodzi o slodycze, ale np, sniadanie- trzy jogurty, fura platkow, potem obiad normalny domowy potem znowu jedzenie jakies i wieczorem tez cos wciagam a tu jablko a tu jogurt a tu lody ciacho itp.
jak to wplywa na metabolizm i chudniecie? bo juz mam dosc tylek i uda mi w oczaach rosna! nie wiem jak rozplanowac kalorie (na 2,3 tygodnie) zeby od jutra juz sensownie poprowadzic ta redukcje?
Dołączam się do pytania!

keep walking.
Raymonda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 10:19   #4396
absurdalna89
Zadomowienie

Plany na dzisiejsze RRRR (jestem pewna, że zrealizuję)
Śniadanie: 2 kromki ciemnego Schulstada + pół pomidora + jajko na twardo
2 śniadanie: jabłko
Obiad: niewielka ilość makaronu z wczorajszą roladą... (trochę beznadziejnie, ale nic innego nie ma)
Podwieczorek: ech, spotkanie z koleżanką, ale postaram się jeść tylko owoce, czyt. jabłka, pomarańcze etc. i pić wodę
Kolacja: jajko na twardo

Nic więcej nie zjem, po wczorajszych grzechach pewnie przytyłam z kilogram!
absurdalna89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 10:46   #4397
Jorelia
Rozeznanie

Moje W/U, bardzo ładnie proszę o ocenę

I. Owsianka (cztery łyżki płatków owsianych, dwie łyżki serka wiejskiego, kiwi, trochę suszonego ananasa i żurawiny)
45 minut biegania
II. Kromka chleba razowego z jajkiem na twardo i pomidorem, marchewka.
III. Kotlet sojowy gotowany w bulionie, dwie łyżki kaszy gryczanej, surówka z kapusty pekińskiej, marchwi, ogórka i kukurydzy.
IV. Serek wiejski lekki z kawą i migdałami.
V. Pół grahamki z białym serem, rzodkiewka, ogórkiem, cebulką i szczypiorkiem.
Jorelia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:09   #4398
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez unusuall Pokaż wiadomość
Witam, prosiłabym o sprawdzenie mojego przykładowego jadłospisu. dość intensywnie trenuje i zastanawiam sie czy dieta na U i lekkie R jest ok.

-bieg 8 km na głodno. - fatalnie! Nie należy ćwiczyć, szczególnie tak intensywnie, bez jedzenia!

-śniadanko ok godz 10 : owsianka na mleku z bakaliami (migdały 3, śliwki suszone 3, morele 2, orzechy włoskie 4, rodzynki garść) , cynamon i łyżka płaska cukru, Vita miner ( witaminy ) Tu w miarę ok, mało białka.

-śniadanko II : Kubuś - do kitu, co to ma być za posiłek? Szczególnie przed treningiem? sam cukier, tym razem zero białka

- godzinka intensywna na basenie
- obiad o 16 : 100 gram łososia smażonego, 3 liście sałaty ze śmietaną głodowa porcja, po treningu zjadasz 3 liście sałaty i malutki kawałek łososia?
- deser: 100 ml lodów waniliowych algida, 2 ciastka przynajmniej cukier uzupełniłaś , ale cukier to bezpośrednio po samym treningu a nie dopiero po obiedzie. W obiedzie powinny być złożone węgle.

- kolacja o 19.30 : 2 kromki wasy z sałatą, rzodkiewką , pomidorem, czosnkiem, cebulą, ogórkiem (jedna z serem , druga z szynką), parówka drobiowa cienka gotowana, troche ketczupu. śmieciowe jedzenie poza tymi warzywami i szynką.

w międzyczasie podgryzałam w ciąga dnia jabłko bo leżało przy pc
O boże. Tragedia. Dlaczego jesz tak mało skoro jesteś na U??? Rzadko oceniam ale tu nie zdzierżyłam .

---------- Dopisano o 12:06 ---------- Poprzedni post napisano o 12:01 ----------

Cytat:
Napisane przez absurdalna89 Pokaż wiadomość
Śniadanie: 2 kromki ciemnego Schulstada + pół pomidora + jajko na twardo bardzo, bardzo skromnie, za mało.
2 śniadanie: jabłko to nie posiłek
Obiad: niewielka ilość makaronu z wczorajszą roladą... (trochę beznadziejnie, ale nic innego nie ma) dlaczego nie ma warzyw?
Podwieczorek: ech, spotkanie z koleżanką, ale postaram się jeść tylko owoce, czyt. jabłka, pomarańcze etc. i pić wodę jak spotkanie z koleżanką to ujdzie
Kolacja: jajko na twardo bardzo mało, zero warzyw, zjedz chociaż ze dwa jajka w sałatce z warzywami. 2 średnie jajka to raptem 150 kcal (ważyłam, wyliczałam )

Oj tak tak, na pewno przytyłaś 5 kilo Żeby przytyć kilogram tłuszczu musiałabyś zjeść 7000 nadprogramowych kalorii, a podejrzewam że zjadłaś ilość "utrzymaniową" więc już nie panikuj.

Zapomniałam dodać, że brak NNTK.

Cytat:
Napisane przez moooniaaaa Pokaż wiadomość
Wklejam mój jadłospis na dzisiaj, żeby jakby co nanieść poprawki
R
Śn: dwie kromki chleba pełnoziarnistego z szynką i pomidorem. Herbata z płaską łyżeczką cukru. Średniej wielkości jabłko. 3 orzechy włoskie. ok, tylko ten cukier Może miodem słodzić?
II śn: owsianka z łyżką kakao. ok
O: 2 gotowane jaja, grahamka,ciupka majonezu niskotłuszczowego, jakiś owoc,zależy na który będę miała ochotę hm, a czemu ten obiad wygląda jak jakieś śniadanie? Czemu nie coś ciepłego?
Pod: chudy twaróg wymieszany z 2 łyżeczkami jogurtu naturalnego i odrobiną cukru pudru. ujdzie, ale znów cukier tu jest
Kolacja: serek wiejski ze szczypiorkiem, ogórkiem kiszonym, przyprawami i kromką razowego pieczywa lub połówką grahamki. ok

Będę wdzięczna za opinię i wszelkie poprawki
Ogólnie nieźle, tylko obiad jakiś taki byle jaki
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:18   #4399
moooniaaaa
Zakorzenienie

Dzięki lexie, obiad taki byle jaki bo jestem skazana na siedzenie dzisiaj w domu i nie mam jak zrobić ludzkich zakupów
Herbatę rzadko słodzę,ale pomyślę o tym miodzie,ten cukier to chyba tak z przyzwyczajenia. Czas je zmienić
moooniaaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:19   #4400
olalola24
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R

Sniadanie: owsianka (3.5lyzki, 3.4 szkl mleka, lyzka otrebow orkiszowych, 2 miarki xenei blonnik, szczypta cynamonu polowa jablka wkrojona, 3 plasterki banana suszonego, 4 koski suszonych ananasow, suszona morela) + druga połowa jablka (wiem za duzo suszonych owoców ale zawsze tak zaczynam poniedzialek :p reszta tygodnia nie jest juz tak obfita w suszone owocki)
40 min twistera
IIS; 2 kromk razowego jedna z poledwica z indyka, salata, serkiem tofu, papryka, igórkiem szczypiorkiem, druga z pasztetem sojowym czosnkowym i pomidorem + Kiwi
Obiad: piers z kurczaka gotowana z warzywami na patelnie i 1/3 torebki kaszy jęczmiennej
Podwieczorek; pasta jajeczna (2 jajka, trójkącik serek topiony hohland FIT+ szczypiorek) albo homo naturalny z orzechami
Kolacja; Wiesniak ze szczypiorkiem i ćwiartką pomidora
2 dzien a6w + 8min buns i arms

Bardzo prosze o ocene, czuje sie zaniedbana bo 2 moich ostatnich jadlospisow tez nikt nie ocenil :p
olalola24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:21   #4401
eneles
Przyczajenie

Cool Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

Witam wszystkich bardzo serdecznie
Postanowiłam się porządnie wziąć za siebie by do wakacji moja sylwetka i kondycja się poprawiła.
Czytałam dużo waszych jadłospisów no i coś pokombinowałam żeby przełożyć to na swoje odżywianie - tu dodam że wielu produktów nie jadam ze względu na swoje pojęcie o szkodliwości i nie szkodliwości niektórych produktów no i na dodatek jestem wegetarianką

Więc teraz proszę was o pomoc czyli opinie i porady co do mojego jadłospisu - podam tu zazwyczaj pojawiające się opcje moich posiłków - (chodzi mi najbardziej o kolejność kiedy owoce a kiedy te inne itp. )
Posiłki podam w dwu wersjach bo zazwyczaj występuję na przemiennie dzień tak a dzień tak

Chodzi o dietę redukcyjną

I wersja
I Ś - Dwie kromki chleba bezglutenowego z plasterkiem wędliny sojowej lub pomidorem ; jedno jajko na twardo ; sałata z ogórkiem rzodkiewką z bazylią polana oliwą z oliwek + kawa z mlekiem (ze względu na ciśnienie)

II wersja
I Ś - miseczka mleka z płatkami kukurydzianymi z zieloną pietruszką + kawa z mlekiem (ze względu na ciśnienie)
---------------------------------------------------------------------
I wersja
II Ś - pół banana i pół kiwi polane sokiem z cytryny

II wersja
II Ś - dwa chlebki ryżowe posmarowane pasztetem sojowym z wędliną sojową
----------------------------------------------------------------------
I wersja
O - kasza jaglana(lub makaron ryżowy albo gryczany) z warzywami gotowanymi (najczęściej brokuły ale jest również szpinak lub mieszanki warzyw) wszystko polane oliwą z oliwek i oprószone zmielonym siemieniem lnianym i pestkami słonecznika

II wersja
O - sałatka skład: sałata, ser feta(lub tofu), oliwki, ogórek zielony, rzodkiewka polane oliwą z oliwek (rzadko jogurtem naturalnym) z ziołami + dwa krążki chleba ryżowego
I wersja
P - pół banana i pół kiwi polane sokiem z cytryny

II wersja
P - dwa chlebki ryżowe z pastą sojową i wędliną sojową
Podwieczorek wygląda tak jak II śniadanie więc występuje on na przemiennie czyli jak na śniadanie II są owoce to na podwieczorek nie
A czasami występuje na podwieczorek duże zielone jabłko
I wersja
K - ser biały 0% z pokrojonymi oliwkami zielonymi wymieszany z pieprzem, odrobiną soli i oliwą z oliwek

II wersja
K - serek wiejski
---------------------------------------------------------------------

No i to tyle troszkę wam tu naśmieciłam długim postem - za co z góry przepraszam ale zamiast pisać pięciu poprawek i dodatkowych wiadomości wolałam umieścić wszystko za jednym zamachem
Oczywiście w jadłospisie nie jest znowuż tak jednolicie i monotonnie oczywiście są różne opcje ale bardzo zbliżone jakościowo

No i oczywiście piję bardzo dużo wody niegazowanej + ćwiczenia głównie rozciągające i brzuszki

Będę wam bardzo wdzięczna za rady poprawki opinie itp....
Pozdrawiam i czekam na szybkie odpowiedzi
eneles jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:26   #4402
aniaesz88
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez absurdalna89 Pokaż wiadomość
Śniadanie: 2 kromki ciemnego Schulstada + pół pomidora + jajko na twardo ok
2 śniadanie: jabłko czemu takie samotne? dodaj tutaj np serek homogenizowany naturalny albo jakiegoś wieśniaka
Obiad: niewielka ilość makaronu z wczorajszą roladą... (trochę beznadziejnie, ale nic innego nie ma) a ten makaron to pełnoziarnisty czy zwykły? przydałaby się suróweczka albo warzywko
Podwieczorek: ech, spotkanie z koleżanką, ale postaram się jeść tylko owoce, czyt. jabłka, pomarańcze etc. i pić wodę skoro spotkanie to ok, ale lepsza byłaby np mieszanka studencka albo jakieś orzechy
Kolacja: jajko na twardo dorzuć jakieś warzywko, może zielony ogórek?

brak nnkt i mało warzyw jak na moje oko aha i w ciągu jednego dnia nie można tak strasznie przytyć, poruszaj się trochę i będzie ok
aniaesz88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 11:27   #4403
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez olalola24 Pokaż wiadomość
Moje dzisiejsze R

Sniadanie: owsianka (3.5lyzki, 3.4 szkl mleka, lyzka otrebow orkiszowych, 2 miarki xenei blonnik, szczypta cynamonu polowa jablka wkrojona, 3 plasterki banana suszonego, 4 koski suszonych ananasow, suszona morela) + druga połowa jablka (wiem za duzo suszonych owoców ale zawsze tak zaczynam poniedzialek :p reszta tygodnia nie jest juz tak obfita w suszone owocki) no to ok, tylko się czepię tej xenei, bo w posiłku jest już tyyyyle błonnika że nie trzeba więcej, organizm nie lubi go dostawać aż za dużo
40 min twistera
IIS; 2 kromk razowego jedna z poledwica z indyka, salata, serkiem tofu, papryka, igórkiem szczypiorkiem, druga z pasztetem sojowym czosnkowym i pomidorem + Kiwi w porządku
Obiad: piers z kurczaka gotowana z warzywami na patelnie i 1/3 torebki kaszy jęczmiennej ładnie
Podwieczorek; pasta jajeczna (2 jajka, trójkącik serek topiony hohland FIT+ szczypiorek) albo homo naturalny z orzechami też ładnie, jak wpadną Ci orzechy to będą zdrowe tłuszcze
Kolacja; Wiesniak ze szczypiorkiem i ćwiartką pomidora chyba za mało, skoro po tym jeszcze ćwiczysz
2 dzien a6w + 8min buns i arms tu tylko jakoś tak... Po treningu wypadałoby coś zjeść żeby uzupełnić cukier, to wszystko to są ćwiczenia siłowe więc skoro budujesz mięśnie - nie niszcz ich tym niejedzeniem.

Nie jest źle, ale po treningu nie powinnaś zostawać bez posiłku. Nie po to budujesz mięśnie żbey organizm je w nocy spalał z braku jedzenia.
Stary 2009-05-11, 12:51   #4404
unusuall
Raczkowanie

niestety wczorajszy jadłospis dostał po dupie, dziś sie troszkę postaram

UUUU..

- bieg 8 km o 8.00 - nie jestem w stanie jeść przed treningiem bo miałabym mdłości :| i nie jest to dla mnie intensywny trening - biegam tak od dawna.

I. owsianka - ( 4 łyżki płatków, szklanka mleka, suszone owoce i orzechy, cynamon, płaska łyżka cukru ) herbata czarna , Vita miner

II. 1/3 bułki pełnoziarnistej - niestety bez niczego, Kubuś, pasek gorzkiej czekolady, 2 garści ziaren słonecznika (byłam na mieście załatwić kilka spraw i nie mogłam przygotować nic treściwego)

III. 2 małe kawałki łososia obsmażanego w jajku, pół bułki pełnoziarnistej z masłem, szynką, sałatą i rzodkiewką; Deser: pół kawałka keksu, herbata czarna

IV. miseczka płatków pszennych z suszonymi owocami, kawa z mlekiem i cukrem

V. wiejski ze szczypiorkiem, 2 kromki wasy, warzywka - sałata, pomidor, ogórek; herbata miętowa

lepiej ?
unusuall jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:02   #4405
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez unusuall Pokaż wiadomość
niestety wczorajszy jadłospis dostał po dupie, dziś sie troszkę postaram

UUUU..

- bieg 8 km o 8.00 - nie jestem w stanie jeść przed treningiem bo miałabym mdłości :| i nie jest to dla mnie intensywny trening - biegam tak od dawna.

I. owsianka - ( 4 łyżki płatków, szklanka mleka, suszone owoce i orzechy, cynamon, płaska łyżka cukru ) herbata czarna , Vita miner ok

II. 1/3 bułki pełnoziarnistej - niestety bez niczego, Kubuś, pasek gorzkiej czekolady, 2 garści ziaren słonecznika (byłam na mieście załatwić kilka spraw i nie mogłam przygotować nic treściwego) taka mieszanka dziwna, no ale skoro na mieście... Tylko białka tu zupełnie brak a dużo cukru.

III. 2 małe kawałki łososia obsmażanego w jajku, pół bułki pełnoziarnistej z masłem, szynką, sałatą i rzodkiewką; Deser: pół kawałka keksu, herbata czarna W porządku, chociaż ja bym tego łososia upiekła i zjadła chociaż 150 gramów ryby z ryżem brązowym albo kaszą może... Z bułkami jest o tyle ciężko że nie wiadomo do końca z jakiej są mąki.

IV. miseczka płatków pszennych z suszonymi owocami, kawa z mlekiem i cukrem bardzo węglowodanowo, zjedz może jakieś białko bo ogólnie w jadłospisie go niewiele.

V. wiejski ze szczypiorkiem, 2 kromki wasy, warzywka - sałata, pomidor, ogórek; herbata miętowa ok

lepiej ?
Lepiej, tylko jakoś mało białka w tym jedzeniu. Nie ma w żadnym ze śniadań ani w podwieczorku. Ale lepiej
Stary 2009-05-11, 13:28   #4406
airwaves
Wtajemniczenie

GG do airwaves

Cytat:
Napisane przez airwaves Pokaż wiadomość
Ob; ziemniaczki z koperkiem, pieczeń wołowa w jakimś sosiku, mizeria, kapusta młoda z koperkiem zasmażana, kompot z rabarbaru ( 2 szklanyy)
d;fistaszkii

Ocenicie?

upppp
airwaves jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 13:39   #4407
Magdalena0603
Rozeznanie

Uuu...
  • jajko na miękko,2 kanapki razowca z serem żółtym,pomidorkiem i cebulą
  • żytnia bułka z jajkiem,sałatą,pomidorem, jabłko.,jogurt truskawkowy
  • 150 g karkówki z surówką pekińską,do tego 2 ziemniaki,4 brokuły
  • garść orzeszków paprykowych
  • gruszka
  • 2 kanapki z pasztetem Profi,serek homo- 2 łyżki wymieszane z tuńczykiem wsw
nie przesadziłam z ilością??
Magdalena0603 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 14:03   #4408
mary69
Raczkowanie

Talking Dot.: Nasze Codzienne Jadłospisy, część VII

nowa w tym wątku

mój jadłospis na dzisiaj:

s - makaron z przecierem pomidorowym + oregano(wiem, że dziwne
sniadanie ale co nic innego nie było rano) + kawa
2s - 2 bułki pełnoziarniste + jogurt Jogobella z musli + jabłko
o - twarożek zmieszany z jogurtem naturalnym + pomidor + pół ogórka
p - zupa meksykańska własnej roboty gotowana na wodzie z przecierem, pomidorami, ziemniaczkami, groszkiem, fasolką, papryką, cebulką
k - szprotka w pomidorach

ponadto - szklanka zielonej herbaty, i na wieczór czerwonej bo mnie naszło i duuuużo wody
ćwiczenia - bieznia 30 min po południu + abs wieczorem

gdyby ktoś mógł rzucić okiem i ocenic to byłabym wdzieczna

* zapuszczam włoski - są poniżej połowy
pleców, będą do pasa
* dbam o pazurki
* dbam o uśmiech
* nie hoduję cellulitu, nigdy więcej!

Edytowane przez mary69
Czas edycji: 2009-05-11 o 16:06
mary69 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-05-11, 14:04   #4409
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez Magdalena0603 Pokaż wiadomość
Uuu...
  • jajko na miękko,2 kanapki razowca z serem żółtym,pomidorkiem i cebulą
  • żytnia bułka z jajkiem,sałatą,pomidorem, jabłko.,jogurt truskawkowy
  • 150 g karkówki z surówką pekińską,do tego 2 ziemniaki,4 brokuły
  • garść orzeszków paprykowych
  • gruszka
  • 2 kanapki z pasztetem Profi,serek homo- 2 łyżki wymieszane z tuńczykiem wsw
nie przesadziłam z ilością??

Nie przesadziłaś, jest lepiej . Do surówki z pekińskiej daj może jakiś sos na oliwie.
Stary 2009-05-11, 14:47   #4410
naughtyprincess
Raczkowanie

moje dzisiejsze U/R
śniadanie - 2/3 gratki białej dużej + 2łyzki twarogu + 2 łyzki Gradki truskawkowej + otręby
II śniadanie - średniej wielkości jabłko + "Kubuś" + 1/2 loda + 1/4 batonika Cini Minis + 1/4 batonika fitness
obiad - pierś z kurczaka + sałata z jogurtem naturalnym + 2 młode ziemniaki

resztę dopiszę jak zjeem .
naughtyprincess jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Dietetyka

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości