|
Notka |
|
Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4381 |
Zadomowienie
|
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.
Małgosia super jak dodasz swoją listę bo czasami takie odgórne to właśnie zawierają wiele niepotrzebnych rzeczy...
#4382 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Rusza nam sie cały brzuszek-to tak fika nasz maluszek-mamy styczeń-luty 2012r.
http://wzorowamama.pl/wyprawka_dla_dziecka.html
wyprawka ![]() Poniżej podaję listę ubranek: - 5 bawełnianych śpioszków, najlepiej na zatrzaski w kroku, co ułatwia szybkie, a częste w tym czasie przewijanie; - 5 koszulek bawełnianych lub body; (najlepsze sa body rozpinane na całej długości lub kopertowe) - 5 bawełnianych kaftaników; - 4 pajacyki; - 2 pary skarpetek bawełnianych lub buciki bawełniane; (na zimę to cieplutkie frotte) - 2 sweterki, spodenki; - Czapeczka na dwór, grubość czapeczki zależy od pory roku; - 2 czapeczki bawełniane, które stosujesz po kąpieli; - Rękawiczki bawełniane, które zapobiegają bolesnym zadrapaniom; (moim zdaniem 2 kompl.) - Kombinezon zimowy, jednoczęściowy. Do kąpieli i higieny będziesz potrzebowała następujące rzeczy: - 2 ręczniki kąpielowe z kapturem; - z tych z kapturkiem dzidziuś szybko wyrasta. Ja miałam jeden z kapturkiem a reszta to nowe, normalne ręczniku - używamy do dziś ![]() - Wanienka do kąpieli; - Myjka; - Bezpieczne nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci; - Szczotka do włosów z miękkiego włosia; - Termometr do wody - Mydełko dziecięce; - Oliwka dla niemowląt; - Sterylne gaziki; - Spirytus 70 % (wystarczy kupić 100 ml spirytusu rektyfikowanego, rozcieńcza się go przegotowaną wodą w stosunku 2:1); - Sól fizjologiczna do przemywania oczu lub czyszczenia noska; - Waciki z bezpiecznymi końcówkami do czyszczenia uszu; - Aspirator do noska z filierkami lub gruszka gumowa do usuwania wydzieliny z nosa. Przybory do karmienia dziecka - Butelka do podawania picia lub karmienia ze smoczkiem o małym przepływie, traktuj to, jako rezerwę na wypadek gdyby były problemy z laktacją; - Podgrzewacz do pokarmu;- mi się bardzo przydał, ale dopiero jak przestałam karmić piersią - Sterylizator do butelek; - nie miałam i nie jest niezbędny - Zestaw szczotek do czyszczenia butelek i smoczków; - Termoopakowanie. Inne: - Wózek; - Folia przeciwdeszczowa do wózka; - Również moskitiera przeciwko owadom; - Fotelik samochodowy adekwatny z wiekiem i wagą dziecka; - Proszek do prania ubranek, pościeli i pieluszek malucha. Ode mnie: -smoczek mój miał taki odruch ssania, że musiał mieć smoka. Najlepiej kupić dwa, o różnych końcówkach, bo niektóre pasują dzieciaczkom bardziej. -maść do pupy, - najlepiej mieć ze 2-3 rodzaje i używać naprzemiennie żeby sie pupcia nie przyzwyczaiła. Ja czasem smarowałam też zwykłą oliwką, fajnie chroni przed moczem. Tania i ok jest maść na odparzenia z Ziajki. -krem na mróz, - pieluszki tetrowe jak się używa pampersów, to tak z 6-8 szt. do wycierania buzi, podkładania itd) - kocyki - jeden cienki jeden gruby - łóżeczko - pościel (2kompl. i ze 3 prześcieradełka) - rożek - nie jest potrzebny - pampersy - w najmniejszym rozm. nie więcej niż 2 opak. Ja od skończenia przez młodego miesiąca dokupowałam inne pieluchy, np Dada z biedronki. Są ok. Huggies są fajne, ale niestety chłopcy je notorycznie przesikują. Potem się wycwaniłam i na dzień, kiedy mu często pieuszkę zmieniałam zakładałam te z biedronki, a na noc, spacery, wizty u znajomych i lekarza, zakładałam Pampersy. - chusteczki do pupy nawilżane - wygoda ![]() A co do ubranek- ja dla synka miałam chyba ze 3 szt z każdego rodzaju w rozm. 56, a reszta 62. Z rozmiaru 56 wyrósł w 3 tyg, więc nie ma sensu kupować dużo. Znam wiele matek które nawet nie patrzą na 56, tylko wszystko od razu kupują w rozm. 62, ale mnie osobiście denerwowały te za duże rękawki i śpiochy które trzeba trzymać skarpetką. Uważam że ubranek powinno być więcej niż w tej górnej liście. Ja miałąm dziecko ulewające i czasem przebierałam po kilka razy na dobę. Teraz będę mieć w rozm 56-62 mniej więcej tak: - 9x body długi rękaw - 6x pajacyk ( 2 welurkowe, 1 frotte, 3 bawełniane) - 1x pajacyk polarkowy - 8x kaftanik ( 4 welurkowe, 4 bawełniane) - 9x śpiochy ( 4 welurkowe, 5 bawełniane) - jeden dresik polarkowy - kombinezonik - 2x niedrapki - 3x czapeczka po kąpaniu - 2x czapeczka na zimę - 1x sweterek - 1x półśpiochy - 4x skarpetki - 4x body kr. rękaw - 1x śpiworek do spania i chyba tyle. Część rzeczy ma po synku, więc się nie sugerujcie tak do końca. Pewnie dokupię jeszcze coś ![]() Edytowane przez Małgosia:) Czas edycji: 2011-10-20 o 11:04 |
![]() ![]() |
![]() |
#4383 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do wyprawki, to widziałam że właśnie wrzuciłaś i bardzo dziękuję. Mi się na pewno przyda. To zdecydowanie lepsze niż takie z neta, bo sprawdzone ![]()
![]() |
#4384 |
Zadomowienie
|
Heeej Mamusie
![]() nie mam siły cytować, eh ciężkie popołudnie mieliśmy wczoraj ![]() ![]() potem w końcu pojechaliśmy po samochód - to była nasza druga jazda i tym razem ja prowadziłam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() mam nadzieję, że nie wyjdą żadne wady ukryte, bo kupiliśmy go za więcej niż zakładaliśmy :P w temacie dzidziusiowych ciuszków to jeszcze się nie wypowiem, bo teraz tak popłynęliśmy z kasą, że do końca miesiąca to chyba tynk będziemy jeść ![]() ![]() ![]() dziękuję Wam bardzo za trzymanie kciuków wczoraj ![]() ![]() ![]() renatko uważaj na siebie ![]() ![]() bybella kuuuuurcze z TZ nieciekawie, tryzmam kciuki za wizytę u kardiologa ![]() ciesze sie bardzo, że Agatkowi dzidzia podrosła ![]() ![]() Karinio witaj ![]() aaaa i na mnie też pewnie przyszedł czas z glukozą :P 29 tydzień a ja sie obijam ze zrobieniem jej ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4385 |
Wtajemniczenie
|
I chciałam napisać jeszcze jedno:
Przez pierwszy miesiąc dzidziusie wcale nie bawią się zabawkami, więc lepiej nie kupować, bo pewnie i tak znajomi i rodzinka coś naznoszą; I chętnie posłuchałabym innych mamuś, i dowiedziała się czegoś nowego, co potrzebne a co nie. W końcu człowiek się uczy całe życie ![]() Idę prasować bo tylko szukam pretekstu żeby tego nie robić. Nikotynka- fajnie że macie samochód. My Nasz tez kupowaliśmy jak byłam w ciąży z Antkiem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4386 |
Zadomowienie
|
Małgosia też skopiuję wyprawkę bo się przymierzamy dopiero
![]() zawsze coś wypada a to kasa jest potrzebna, a to nie mamy czasu i kurcze się późno robi ![]() cisnę dzisiaj tzta żeby wózek zamówić dzisiaj lub jutro bo jak Zuzia pisała na ten co chcę to trzeba czekać 8 tygodni i mam nadzieję, że zdążymy ![]() ja to jestem ze wszystkim na ostatnią chwilę ![]() musze pogonić tzta ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4387 |
Zadomowienie
|
Nikotynka fajnie ze z autem sie udalo nas tez to czeka ;/ i boje sie jak to bedzie bo ostatni od znajomego kupilismy i nam nie powiedzial ze niam klaksonu wrr i jeszcze pare rzeczy ledwo chodzi;/
mamusie przypominam o mojej wiadomosci w klubiku ![]()
#4388 | |
Zadomowienie
|
oj trzeba mnie było widziec wczoraj
![]() ![]() pierwszy raz bede miała auto z automatem i czytałam wczoraj jak głupia na co zwracać uwagę i wczoraj w tym deszczu deptałam gaz do podłogi :P no masakra ![]() ![]() teraz się obawiam czy nie przesadzilismy troche z moca tego samochodu :P no ale to się okaze jak nim pojeżdzę trochę dłużej ![]() ---------- Dopisano o 12:14 ---------- Poprzedni post napisano o 12:13 ---------- Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4389 | ||||||
Zadomowienie
|
Hej mamuśki
![]() Bułeczka z miodem zjedzona, kawka wypita i mam chwilkę żeby na wizażu posiedzieć ![]() A no jeszcze gary pomyłam i w planach prasowanie. Obiadu nie muszę gotować bo wczoraj tej grochówki nagotowałam jak dla wojska ![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
#4390 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My też mamy auto w automacie i uwielbiam jezdzic automatem. Ja mam też swoje malutkie autko z normalną skrzynia ale jakoś spodobala mi sie jazda automatem. A jakie autko kupiliście?? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4391 | |
Zadomowienie
|
Juz jest na pierwszej stronie
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4392 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4393 |
Zadomowienie
|
Kasi chodzilo ze Twoja tez dorzucila na 1 strone
![]() ![]()
#4394 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
a kupiliśmy Subaru Outback ![]() ![]() ![]() ![]() no i mam swoją czarną perłe niczym Jack Sparrow ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() dzięki za kciukasy ![]() ![]() a ze skurczami ehh pocieszam się, że mam wprawki przed porodem :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4395 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
Oprocz tego ja teraz zakupilam przewijak bo boje sie o plecy, wiem jak bolaly gdy synka na lozku przewijalam. Kupila tez lezaczek bujaczek zeby dzidzius mial rozrywke bo dla starszego tez bede musial miec czas |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4396 |
Rozeznanie
|
Ja nie wiem czy umiałabym się przestawić na automat w samochodzie. Jazda z manualną skrzynia biegów to przyjemność - nie miałabym co z ręką zrobić haha
![]() Co do prania to takie rzeczy jak sweterki i spodnie już wyprałam i wyprasowałam i będą czekać do lutego, a takie ciuszki co bliżej ciała wypiorę dopiero w połowie grudnia co by na dzidzię czekały świeże, jak nie dam rady wyprasować, to mamę poproszę albo siostrę na pewno przyjdą i mi pomogą ![]() Ja już zupkę zjadłam, a miałam dzisiaj krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym. Posprzątałam już, robię kolejne pranie i czekam na dzień jutrzejszy ![]() ![]() ![]() A wczoraj upiekłam dobre kokosanki ![]() ![]() ![]() Zaraz będę robić pełną listę zakupów dla dzidzi ![]() pozdrowionka i buziaki w brzusie kochane mamusie ;*
#4397 |
Raczkowanie
|
Ja tak miałam na początku , że jak przesiadałam się do drugiego auta z manualna skrzynia to zapominałam o sprzęgle i śmiałam się sama z siebie.
A najlepiej sie uśmiałam ostatnio z mojej siostry ciotecznej, zapisała sie na kurs prawa jazdy. Zacytuje Wam sms od niej: "Po mieście jeździliśmy. Rozwijałam zawrotną prędkość 20km/h. Pan kazał mi w lewo skręcać a ja w prawo. Ogólnie fajnie a instruktor ma anielską cierpliwość. Zmiana biegów to dla mnie magia. Zapominam o nich. Dwa razy zgasł mi samochód i stanął na śrdoku drogi. Dobrze ,że mały ruch był." Zapewne ja tez tak jezdzilam zanim sie nauczylam ale to tak fajnie brzmi. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4398 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4399 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4400 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4401 | |
Rozeznanie
|
![]() ![]() Ja nadal leze w lozku i sie kuruje,juz jest troche lepiej.Mysle,ze do konca tygodnia bede juz calkiem zdrowa. ![]() ja jak bede kiedys kupowac dla siebie autko to tylko automat,moja mama ma i bardzo sobie chwali,tylko gaz i hamulec Malgosia super z ta lista,napewno sie przyda,bede sie na niej wzorowac ![]() Co dzisiaj macie na obiad,bo nie mam weny ![]() ---------- Dopisano o 13:11 ---------- Poprzedni post napisano o 13:08 ---------- Cytat:
![]() |
#4402 |
Zadomowienie
|
Tak tak o to mi chodziło
![]() ![]()
#4403 | ||||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() aaa zjadłabym krem z pieczarek ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() zupy nie mam bo mi sie nie chce robic ![]() aaa i też musze prasowac ![]() ![]() ---------- Dopisano o 13:15 ---------- Poprzedni post napisano o 13:14 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#4404 |
Raczkowanie
|
Od siebie mogę jeszcze dopisać w temacie wyprawki:
Jaki krem do pupy polecam bephanten - ma tą zaletę nad innymi, że można go używać do bolących brodawek Termoopakowanie do butelek - na poczatek nie kupujcie, mam dwa ale chyba tylko raz użyłam pomimo wyłącznego butelkowania. Zaostawcie zakup na później, może się przydać jak będzie ciepło na zabranie picia na spacer, a do tego czasu będziecie miały już sprawdzone butelki i do nich dokupicie termoopakowanie. Niestety większość nie pasuje ![]() Rożek - ja bez niego nie mogłam żyć ( na potwierdzenie możecie zajrzeć na blog Ali - zdjęcia w galerii z pierwszych miesięcy) Pieluchy - proponuje kupić tylko jedno opakowanie - nigdy nie wiadomo czy nie uczulą Kruszyny, znam kilkoro dzieci uczulonych właśnie na pampersy Dla zdecydowanych na pościel - polecam ten większy rozmiar 135x100, te małe starczają na krótko i chociaż na początku wydaja się olbrzymie opłaca się (mnie też tak ktoś polecił więc przekazuję dalej ![]() U mnie 6-8 pieluch z tetry to za mało, miałam pakę 20 ![]() I jeszcze o przewijakach bo ten temat jakoś ostatnio krąży - u mnie sprawdził się usztywniany na łóżeczko (używany do 2 roku życia). Ten z IKEA oglądałam ale dla mnie był chybotliwy, zdecydowanie tylko dla malucha, który nie próbuje zwiać z przewijaka ![]() Jak coś mi się przypomni to jeszcze dopiszę Na razie muszę nadmuchać urodzinowe balony ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4405 |
Zakorzenienie
|
Hej.
![]() mała-stópka, dzięki za przywitanie ![]() ultra, dzięki za gratki ad synka ![]() ![]() Nadrobiłam ![]() Musze właśnie spisać sobie wyprawke. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4406 | ||||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Co do temp. to zazwyczaj piorę w 50' (program codzienny), bieliznę jedynie w wyższej. No i ciuszki dziecięce piorę z naszymi na raty - tyle ile mi zostaje miejsca w pralce ![]() Nie mam proszku ani płynu dzidziusiowego - będę prała w tym co mam, żadne dziecko póki co nie uczulał, a jakby co, to zawsze zdążę dokupić ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No, ale zdałam za 1 razem, gdzie u nas średnia zdawalność to ok. 30% ![]() Mąż wyjechany, więc my na obiadek mamy ryż z mlekiem ![]() ![]() ________________________ Bry ![]() Pogoda okropna, przed chwilą lało ![]() po wczorajszym przeziębieniu mało co zostało, jednak całodzienne faszerowanie czosnkiem, miodem i cytryną pomogło ![]() ![]() Idę zrobić chlebka z miodkiem, bo coś mi tu mignęło o takim pysznym papu ![]()
![]() |
#4407 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zgadzam się u mnie jest podobnie, małej nie dokupuję już nic, bo mam masakrycznie dużo ciuszków... tzn. miałam po synusiu dużo, kilka - wiadomo - dokupiłam takich dziewczęcych i jeszcze dostałam od szwagierki po synach (ona też miała najpierw ode mnie więc niektóre wróciły plus jeszcze te "jej")... generalnie dla dziecka mamy już wszystko, dokupić muszę jedynie: - Pieluchy tetrowe (mam jakieś 4 po synku, ale nowe też się przydają, poza tym 4 to troszkę mało) - Pieluszki - pampersy mam bo była ostatnio promocja w STOKROTCE po 39 zł/ 80szt - więc dokupię jeszcze jakieś Tesco czy Biedronkowe (oby nie była uczuleniowcem na takie rzeczy) i już - Chusteczki (przy synku kupowałam nie zależnie od firmy - po prostu te które były w promocji, a jeśli nie było to Tescowe lub Biedronkowe , z Carefour też mogą być ![]() - Kosmetyki - krem do pupy, oliwka, balsam, płyn do kąpieli, gaziki i patyczki do uszu - mój synek używał kosmetyków HIPP, ZIAJA (używa do dziś) i Emolium (ma mega suchą skórę, tragedia, a ciemieniuchę udało mi się zwalczyć tylko właśnie szamponem Emolium), do pupy używałam zamiennie Bepantehen, Sudocrem, Alantan i krem na odpażenia z rumiankiem z Rossmana ![]() - Inne czyli jeszcze dokupię sól fizjologiczną w ampułkach, wodę morską, preparat na gojący się pępuszek Octenisept i olejek kminkowy do brzuszka na wypadek kolki czy bólu brzuszka (sposób mojej prababci- skutkuje od lat:P) - Prześcieradło - oczywiście te z gumką, inne nie zdają egzaminu ![]() ![]() Nic więcej nie jest już nam potrzebne ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4408 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#4409 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Ja dziś mam kalafiorową zupkę i Pancakes z cukrem pudrem. Myślałam że coś namieszałam ![]() Co do przewijaka - miałam i będę mieć. Na pierwsze miesiące się przydaje. Mogłabym jeść cały dzień, a wręcz uwielbiam zupy, ale takie świeżo ugotowane, wrzące (zjadłam po 2 talerze)... Na drugi dzień mogłabym wcale nie jeść takiej zupy. Idę zrobić herbatę, bo cały czas chcę jeść.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4410 |
Zadomowienie
|
Co do wyprawki to ja mam może połowę
![]() ![]() Do pupy tez bede używać sudocrem a chusteczki nawilżane niedawno kupiłam w promocji 9szt za 10euro pampers sensitive. W tej wyprawce nie zauważyłam termometru dla dzidziusia(chyba ze ślepa jestem) A co do szczoteczki do butelek to już od nie jednej osoby słyszałam że wystarczy taka zwykła do butelek a nie te oryginalne komplety. A pieluchy tetrowe też dostanę bo siostra ma taką pakę co od mamy dostała 50szt i da mi 20nowych.
![]() ![]() Edytowane przez kasikzaki Czas edycji: 2011-10-20 o 12:50 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:55.