Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 147 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-19, 16:55   #4381
hathayoga
perfumove love

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez dotaa Pokaż wiadomość
Dziewczyny może któraś z Was będzie umiała mi odpowiedzieć na moje pytanie. Dostałam staż w biurze kredytowym i pracodawca wymaga ode mnie zaświadczenia o niekaralności, wydanie takiego zaświadczenia kosztuje 50 zł, czy pracodawca ma obowiązek zwrócić mi te pieniądze czy nie ?
Nie może WYMAGAĆ, byś ponosiła jakiekolwiek koszty. Jeśli chce zaświadczenia z sądu - niech sam buli. Możesz co najwyżej złożyć oświadczenie, że nie byłaś karana za przestępstwa skarbowe i popełnione umyślnie (czy jakoś tak to się nazywa - wzory znajdziesz w necie).

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 18:43   #4382
Hosenka*
Zakorzenienie

dotaa: a nie chodzi czasem o OŚWIADCZENIE?? Takie oświadczenie piszesz sama, w internecie jest wzór.

Instagram

W zapisanych relacjach - wyprzedaż kosmetyków pielęgnacyjnych i do makijażu
Hosenka* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 19:29   #4383
studi
Zakorzenienie

Generalnie jest tak,że na poczatek wymagaja oświadczenia, a na wygiąg z sądu czeka się i miesiąc...Nie powinnaś za to ponosic kosztów, pracodawca powinien Ci zwrócic koszty-zresztą chyba mozesz się zapytać
Stary 2009-08-19, 19:38   #4384
dotaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Nie może WYMAGAĆ, byś ponosiła jakiekolwiek koszty. Jeśli chce zaświadczenia z sądu - niech sam buli. Możesz co najwyżej złożyć oświadczenie, że nie byłaś karana za przestępstwa skarbowe i popełnione umyślnie (czy jakoś tak to się nazywa - wzory znajdziesz w necie).
Cytat:
Napisane przez Hosenka* Pokaż wiadomość
dotaa: a nie chodzi czasem o OŚWIADCZENIE?? Takie oświadczenie piszesz sama, w internecie jest wzór.
Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
Generalnie jest tak,że na poczatek wymagaja oświadczenia, a na wygiąg z sądu czeka się i miesiąc...Nie powinnaś za to ponosic kosztów, pracodawca powinien Ci zwrócic koszty-zresztą chyba mozesz się zapytać
Dziękuję serdecznie dziewczyny za odpowiedź.
Z całą pewnością chodzi o zaświadczenia a nie oświadczenie, wyraźnie mówiła mi o tym pracownica tego biura. Jutro podejdę się zapytać co z kosztami poniesionymi przeze mnie.

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

dotaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-19, 23:06   #4385
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Napisane przez aaa000 Pokaż wiadomość
Ja mam takie pytanie czy mozna pojsc gdzies na staz na popołudnie?

Można

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 10:34   #4386
madziam90
Rozeznanie

no nieeee. czy na prawdę aż tak ciężko dostać się na jakikolwiek staż? czy tylko ja mam takiego pecha? już drugie skierowanie i mnie nie przyjęli. a już byłam pewna że go dostanę. tyle co ja się tam najeździłam! i nic z tego. ech.

latolato. lato czeka. <3.
madziam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 12:01   #4387
anetka832
Zadomowienie

GG do anetka832

Cytat:
Nie siejcie propagandy dziewczyny Na zaświadczenie o niekaralności ( a formalnie zapytanie o karalność ) nie czeka się miesiąc, a jest wydawane praktycznie od ręki. Są zawody, co do ktorych jest ono wymagane i nie można go zastapić żadnym wlasnoręcznym oświadczeniem. Po prostu musi być pieczątka z Krajowego Rejestru Sądowego, czy ktoś figuruje czy nie w ww. rejestrze.
Nie wiem, jak się to ma w branży kredytowej, ale ja startując w ubezpieczeniach ( też zaczynałam od stażu) musiałam to zaświadczenie wyciągnąć - bez tego licencja agenta była wogóle nierealna, to dokument podstawowy.

Co do kosztów, to nie wiem - może faktycznie to pracodawca powinien ponieść koszty. Ja zapłaciłam sama - licencja, w moim przypadku agenta ubezpieczeniowego, trwa nawet, gdy zmieniamy miejsce pracy, więc te 50 zł to nie majątek, aczkolwiek można spróbować starać się o zwrot kosztu u pracodawcy.
Stary 2009-08-20, 13:00   #4388
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez madziam90 Pokaż wiadomość
no nieeee. czy na prawdę aż tak ciężko dostać się na jakikolwiek staż? czy tylko ja mam takiego pecha? już drugie skierowanie i mnie nie przyjęli. a już byłam pewna że go dostanę. tyle co ja się tam najeździłam! i nic z tego. ech.

Nie chcę Cie dołować,ale niestety tak jest. Ja znalazłam po 1,5 miesiąca baaaaaardzo intensywnego szukania,praktycznie prawie codziennie łaziłam po mieście w poszukiwaniu.
Niestety
ale musisz się uzbroić w cierpliwość i nie załamywać, na pewno coś znajdziesz
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 14:24   #4389
Illyana
Raczkowanie

Noo niestety ja też - rejestrowałam się w styczniu a staż dostałam pod koniec kwietnia.
Illyana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 16:18   #4390
sandra1234
Przyczajenie

Czy to prawda ze odbywajac staz mozna byc na zwolnieniu lekarskim nie wiecej niz 90 dni? Chodzi o 90 dni kalendarzowych? Czy o te dni w ktorych bylabym w pracy? Czyli w moim przypadku od poniedzialku do piatku. Jakie sa konsekwencje przekroczenia tych 90 dni?
sandra1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 16:32   #4391
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez sandra1234 Pokaż wiadomość
Czy to prawda ze odbywajac staz mozna byc na zwolnieniu lekarskim nie wiecej niz 90 dni? Chodzi o 90 dni kalendarzowych? Czy o te dni w ktorych bylabym w pracy? Czyli w moim przypadku od poniedzialku do piatku. Jakie sa konsekwencje przekroczenia tych 90 dni?
Po 90 dniach zostaniesz wyrejestrowana z urzędu pracy i stracisz status bezrobotnego, a co za tym idzie - przerwany zostanie twój staż.

p.s. chodzi oczywiście o dni kalendarzowe, nie jest się bezrobotnym tylko w tygodniu, ale także w weekend

Kosmetyki

Wish

Edytowane przez hathayoga
Czas edycji: 2009-08-20 o 16:33
Stary 2009-08-20, 17:14   #4392
sandra1234
Przyczajenie

Cytat:
Po 90 dniach zostaniesz wyrejestrowana z urzędu pracy i stracisz status bezrobotnego, a co za tym idzie - przerwany zostanie twój staż.

p.s. chodzi oczywiście o dni kalendarzowe, nie jest się bezrobotnym tylko w tygodniu, ale także w weekend
Widze, ze masz dobrze opanowany temat stazu Mialabym jeszcze kilka pytan. Bylabym wdzieczna za odp

1. Bede musiala oddac te pieniadze, ktore juz urzad pracy mi wyplacil?
2. Mozna w jakis sposob zapobiec utracie statusu osoby bezrobotnej? Moge np. zlozyc wniosek o kontynuacje stazu?
3. Jesli jednak stracilabym status osoby bezrobotnej na np. 3 miesiace, to przez te 3 miesiace nie bede mogla podjac zadnej pracy?
4. Jesli oddalam juz zwolnienie, ktore przekracza te dopuszczalne 90 dni, to moge to jeszcze "odkrecic"?
Stary 2009-08-20, 18:45   #4393
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez sandra1234 Pokaż wiadomość
Widze, ze masz dobrze opanowany temat stazu Mialabym jeszcze kilka pytan. Bylabym wdzieczna za odp

1. Bede musiala oddac te pieniadze, ktore juz urzad pracy mi wyplacil?
2. Mozna w jakis sposob zapobiec utracie statusu osoby bezrobotnej? Moge np. zlozyc wniosek o kontynuacje stazu?
3. Jesli jednak stracilabym status osoby bezrobotnej na np. 3 miesiace, to przez te 3 miesiace nie bede mogla podjac zadnej pracy?
4. Jesli oddalam juz zwolnienie, ktore przekracza te dopuszczalne 90 dni, to moge to jeszcze "odkrecic"?
Powinnaś przede wszystkim dokładnie popytać w swoim urzędzie, w dziale staży.
Oczywiście zwolnienie lekarskie musisz przedstawić jak najszybciej.

1) nie, po prostu po 90 dniach cię wyrejestrują z UP i kończysz staż
2) nie możesz jednocześnie być chora (ważne zwolnienie lekarskie) i rejestrować się w UP, w momencie rejestracji musisz być zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia
3) jeśli przyniesiesz zwolnienie lekarskie do urzędu to nie stracisz statusu na 3 m-ce (tak jest w przypadku niestawienia się w wyznaczonym terminie), tylko na czas trwania choroby, potem możesz ponownie się zarejestrować. pracę podjąć można i bez rejestracji w UP
4) ale co odkręcić? przedstawiając zwolnienie wystawione przez lekarza poświadczasz, że jesteś chora i niezdolna do pracy w tym czasie.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-08-20, 18:51   #4394
dotaa
Rozeznanie

Zaświadczenie zostało mi wydane od ręki, a poniesione koszty zwróci mi pracodawca, gdyż poszłam się dziś o to zapytać.

"Z książkami jest tak samo jak z ludźmi: tylko niewielka część odgrywa dużą rolę, reszta gubi się w wielości"

Edytowane przez dotaa
Czas edycji: 2009-08-20 o 18:53
dotaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-20, 20:00   #4395
sandra1234
Przyczajenie

Cytat:
Powinnaś przede wszystkim dokładnie popytać w swoim urzędzie, w dziale staży.
Oczywiście zwolnienie lekarskie musisz przedstawić jak najszybciej.

1) nie, po prostu po 90 dniach cię wyrejestrują z UP i kończysz staż
2) nie możesz jednocześnie być chora (ważne zwolnienie lekarskie) i rejestrować się w UP, w momencie rejestracji musisz być zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia
3) jeśli przyniesiesz zwolnienie lekarskie do urzędu to nie stracisz statusu na 3 m-ce (tak jest w przypadku niestawienia się w wyznaczonym terminie), tylko na czas trwania choroby, potem możesz ponownie się zarejestrować. pracę podjąć można i bez rejestracji w UP
4) ale co odkręcić? przedstawiając zwolnienie wystawione przez lekarza poświadczasz, że jesteś chora i niezdolna do pracy w tym czasie.
Bardzo mi pomoglas. Dziekuje

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-20, 21:18   #4396
Madaaa
Zakorzenienie

Słyszałam, że po odbyciu stażu przygotowania do zawodu już nie ma. Czy to prawda ?
Madaaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 10:04   #4397
ilo16na
Zakorzenienie

Hej.
Mam pytanie jak to jest z tym chorobowym i placeniem?
100 % czy 80%?
I czy jesli mam problemy zdrowotne dzieki mojej pracy gdzie to zglosic?
Do UP?

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 10:11   #4398
madziczka
Zakorzenienie

GG do madziczka

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
Hej.
Mam pytanie jak to jest z tym chorobowym i placeniem?
100 % czy 80%?
I czy jesli mam problemy zdrowotne dzieki mojej pracy gdzie to zglosic?
Do UP?
Ja, nawet gdy miałam L4 ( kilka dni) miałam wypłacaną całą kwotę "wypłaty"

Frank Zappa

http://www.youtube.com/watch?v=_e1pADu6VvI
madziczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-22, 10:15   #4399
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez madziczka Pokaż wiadomość
Ja, nawet gdy miałam L4 ( kilka dni) miałam wypłacaną całą kwotę "wypłaty"
To chetnie pojde na chorobowe..z powodu choroby ..
Uwazam ze obecni moi pracodawcy powinni poniesc koszty mojego leczenia dzieki nim

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-22, 10:35   #4400
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez ilo16na Pokaż wiadomość
To chetnie pojde na chorobowe..z powodu choroby ..
Uwazam ze obecni moi pracodawcy powinni poniesc koszty mojego leczenia dzieki nim
A co zrobili?

edit. tak, chorobowe jest płatne 100%. tylko musisz przynieść zwolnienie lekarskie na druku L4.

Kosmetyki

Wish
Stary 2009-08-22, 10:37   #4401
ilo16na
Zakorzenienie

Cytat:
A co zrobili?

edit. tak, chorobowe jest płatne 100%. tylko musisz przynieść zwolnienie lekarskie na druku L4.
Moge napisac na priv.

Stary 2009-08-22, 13:20   #4402
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dotaa Pokaż wiadomość
Zaświadczenie zostało mi wydane od ręki, a poniesione koszty zwróci mi pracodawca, gdyż poszłam się dziś o to zapytać.
No to super, byłam sie dosiwadywać we Wrocławiu jak długo to trwa i otrzymałam odp.,że czeka się 2 tygodnie
Stary 2009-08-23, 20:05   #4403
kinia maria
Przyczajenie

Mam prośbę. Jestem na stażu w dps jako pr. socjalny. Słyszałam , że muszę jakieś sprawozdanie dostarczyć, czy ktoś wie jak to napisać. Nie dostałam z pup żadnego formularza, czy coś jeszcze mam do pup odesłać czy tylko tsprawozdanie. Może ktośjuż był na stażu jako pr. socjalny to bardzo proszę o stronę gdzie mogę wzorować się i napisać . dziękuję wszystkim za pomoc.
kinia maria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 17:37   #4404
studi
Zakorzenienie

pierwsze słyszę o sprawozdaniu,może chodziło o codzienną listę obecności?U mnie czegos takiego nie ma
Stary 2009-08-24, 19:38   #4405
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez kinia maria Pokaż wiadomość
Mam prośbę. Jestem na stażu w dps jako pr. socjalny. Słyszałam , że muszę jakieś sprawozdanie dostarczyć, czy ktoś wie jak to napisać. Nie dostałam z pup żadnego formularza, czy coś jeszcze mam do pup odesłać czy tylko tsprawozdanie. Może ktośjuż był na stażu jako pr. socjalny to bardzo proszę o stronę gdzie mogę wzorować się i napisać . dziękuję wszystkim za pomoc.

Sprawozdanie ze stażu pisze się dopiero po zakończeniu stażu, a tak to co miesiąc zanosisz Ty albo ktoś z tej firmy, gdzie masz staż listę obecności.

Pozdrawiam
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-24, 20:39   #4406
kinia maria
Przyczajenie

Listaobecności po każdym miesiącu. "Sporzadzić sprawozdanie z przebiegu stażu zawierającego inf. o wykonywanych zadaniach oraz uzyskanych kwalfikacjach lub umiejętnościach zawodowych"
Bardzo proszę o pomoc w napisaniu tego sprawozdania
kinia maria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 15:07   #4407
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez kinia maria Pokaż wiadomość
Listaobecności po każdym miesiącu. "Sporzadzić sprawozdanie z przebiegu stażu zawierającego inf. o wykonywanych zadaniach oraz uzyskanych kwalfikacjach lub umiejętnościach zawodowych"
Bardzo proszę o pomoc w napisaniu tego sprawozdania
sprawozdanie z przebiegu stażu to formularz A4 z tabelą, w którą wpisuje się swoje obowiązki podczas stażu. Ten formularz dają w UP pierwszego dnia stażu podczas załatwiania ostatecznych formalności związanych ze stażem.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-25, 15:25   #4408
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
sprawozdanie z przebiegu stażu to formularz A4 z tabelą, w którą wpisuje się swoje obowiązki podczas stażu. Ten formularz dają w UP pierwszego dnia stażu podczas załatwiania ostatecznych formalności związanych ze stażem.
Nic mi o tym nie wiadomo-dziewczyny dostałyście coś takiego?
Stary 2009-08-25, 15:46   #4409
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Nic mi o tym nie wiadomo-dziewczyny dostałyście coś takiego?
Pierwsze słyszę
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-25, 17:56   #4410
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez moni_ka.g Pokaż wiadomość
To zależy od UP, dlatego że w Wrocławiu wygląda to inaczej.
Na górze wpisuje się imię, nazwisko, PESEL, instytucję gdzie odbywany jest staż i w jakim terminie, a potem są linijki gdzie wpisuje się zadania.

Na dole podpis Twój

Pozdrawiam
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości