|
|
#4411 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: tabletki YAZ - zbiorczy!
nie to nie ciąża, czasami zamiast normalnego krwawienia jest właśnie takowa brązowa wydzielina. To jak najbardziej normalne. A skoro dodatkowo używacie prezerwatyw...bądź spokojna. pozdrawiam
|
|
|
|
#4412 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4413 |
|
Raczkowanie
|
dzisiaj powinna byc pierwsza biala tabletka, pojawił się u mnie jakiś taki rzadkawy śluz. nie wiecie może czy to normalne? bo wydawało mi się, że tabletki zagęszczają śluz? może to świadczyć np zmniejszonym działaniu tabletek przez to opóźnienie czy coś?dodam, że 8 dni temu skonczylam brac antybiotyk, ale w tym czasie ani do tej pory nie współżyłam.
|
|
|
|
#4414 |
|
Zadomowienie
|
Ech. Kończę różowe tabletki z pierwszego opakowania.
Jak na razie tragicznie nie jest, nie jest mi niedobrze wieczorami, nie chce mi się jeść jakoś bardziej niż zwykle, nie mam nabrzmiałych piersi, opuchniętych nóg, po lekkich omdleniach w pierwszym tygodniu już nie ma śladu, libido jakieś tam jest (chociaż chyba na cileście było lepiej), zobaczymy jak będzie teraz z okresem. Jedyna na razie wada - od ponad tygodnia mam paskudne plamienie, normalnie z krwią :/ Bardzo tego nie lubię No i na cileście po zjedzeniu 21 tabletek cera już była bardzo wyraźnie poprawiona, tutaj tego efektu w ogóle nie widzę, za to widzę, że znowu nic mi się nie chce goić tak jak powinno ![]() Czy Wam też lekarz wciskał Yaz wręcz na siłę? Na mnie pani gin-endo nakrzyczała(!) gdy wyraziłam wątpliwości co do tego konkretnego leku (jakby nie wystarczyło normalnie porozmawiać albo chociaż próbować pokazać alternatywę). Bardzo mi się to nie spodobało, w podobny sposób kiedyś inna gin na siłę wcisnęła mi yasmin "bo cilest to już taki stary lek" - jak parę razy zemdlałam i miałam łydki jak baleroniki po yasmin to wróciłam do cilestu :/ |
|
|
|
#4415 |
|
Przyczajenie
|
A mnie urosły piersi już po pierwszym opakowaniu
Okres był bardzo bolesny, ale przeżyłam ![]() Nie przytyłam, a wręcz schudłam. Ważę teraz 49,5kg
|
|
|
|
#4416 |
|
Przyczajenie
|
Czesc,
Mam takie pytanie do Was. ale moze wczesniej przedstawie moj problem. wiec jestem na 6 opakowaniu yaz, tabletki slużą lecz wczoraj przytrafil mi sie maly incydencik. Dopadla mnie biegunka od popoludnia, i do wieczorka mnie meczylo, pozniej bolal mnie tylko brzuch. o 22 wzięlam tabletke yazu ale w nocy nie mialam juz atakow biegunki jednak jak mowi ulotka 4h i luz , acz panika mi sie wlączyla bo to 4 tabletka z 1 rzedu, jesli moj organizm by jej nie wchlonął to jak mowi ulotka jesli w tyg przed ta tabletka z 1 rzedu byl stosunek to jest ryzyko ciazy. i wlasnie o to ryzyko mi chodzi bo kochalam sie z tż w tyg przed ta tabletka. Prosze, doradźcie mi co mam robic bo troche mam obawy, zastanawiam sie czy aby nie zabezpieczac sie przez 7 dni, i czy jest jakas mozliwosc ze ... moge byc w ciazy. , a moze moje przypuszczenia co do tego ze tabletka sie nei wchlonęła sa bezpodstawne.. prosze zyczliwe duszyczki o odpowiedz, i opinie na ten temat |
|
|
|
#4417 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jednak jesli tak bardzo Ci to przeszkadza to przeciez zaden problem zabezpieczac sie przez kolejne 7 dni.
Motocyklistka ![]() Suzuki GSX 600F "MOTOR" masz pod maską np. samochodu "MOTOCYKL" to coś, co masz pod doopą pokonując w złożeniu winkle, to coś, na czym sam bądź w grupie możesz oderwać się od przytłaczającej rzeczywistości. |
|
|
|
|
#4418 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie rozumiem jednak postępowania Twojego ginekologa- skoro na Cileście było ok to po co zmieniłaś? trzeba było odmówić i tyle. zmień go na innego lekarza.
|
|
#4419 |
|
Zadomowienie
|
Witajcie.
Yaz biorę od stycznia tego roku. Mój lekarz przepisał mi te tabletki, bo źle tolerowałam Yasmin. Faktycznie różnicę zauważyłam już przy drugim opakowaniu. Do tej pory wszystko było ok... ale ostatni @ miałam w połowie lipca. Od tamtej pory nic. Dziś kończę już drugie opakowanie, czyli fizycznie powinien mi się kończyć drugi @ ale tak nie jest. Nie wiem co się dzieje. Zaczynam się denerwować. Dwa tygodnie temu zrobiłam test - wynik negatywny. Dodam, że od dłuższego czasu mam torbiel w macicy ale nie jest on specjalnym zagrożeniem (przynajmniej tak twierdzi mój lekarz). Kiedyś, tzn. jakieś 8 lat temu, miałam zaburzenia hormonalne ale po kuracji wszystko wróciło do normy. Wiem, że muszę iść do ginekologa. Już się zapisałam na wizytę. Jednak mam dylemat, bo nie wiem czy powinnam zacząć jutro kolejne opakowanie? Pomóżcie. Zaczynać nowe opakowanie Yaz czy nie???? |
|
|
|
#4420 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie! xD Yaz są moimi pierwszymi tabletkami w dodatku takimi które nie przepisał mi ginekolog, tylko dostałam od koleżanki (głupota totalna), ale do rzeczy-dziś biorę ostatnią różową tabletkę. Przez cały czas brania tabletek mam plamienia,czasem dość obfite (!!!) bardzo bolą mnie piersi (poza tym urosły), pogorszyła mi się cera, libido spadło całkowicie i w ogóle często było mi nie dobrze. Zastanawiam się czy te plamienia nie oznaczają że jestem w ciąży;/ tabletki brałam raczej regularnie, dwa razy zdarzyło mi się spóźnić 2 h i 3o min. Traume mam okropną...mam nadzieję że przy białych tabletkach wystąpi konkretny okres i z pewnością kończę z tabletkami, albo jak normalny człowiek pójdę do ginekologa..
|
|
|
|
#4421 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4422 | ||
|
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:24 ---------- Cytat:
|
||
|
|
|
#4423 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
ULOTKA!!! To zupełnie normalne, krwawienie może nie występowac przez trzy pierwsze blistry, nowe opakowanie zaczynac na pewno. |
|
|
|
|
#4424 |
|
Raczkowanie
|
nagłe plamienie na 3 opakowaniu to może się
zdarzyć no nie?jak wcześniej nie było żadnych plamień między opakowaniami. wiem wiem, ulotka, ale sama nie wiem w jakim "dziale" czytać. właściwie to idealnie połowa 3go opakowania
Edytowane przez ironcia Czas edycji: 2009-09-10 o 23:25 |
|
|
|
#4425 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczynki kochane sorry, że sie powtarzam ale poprostu zgłupiałam
Tak jak wcześniej pisałam, jestem na etapie przejścia z Cilest na Yaz. Ginekolog powiedział mi, że po Cilest mam zrobic 4 dni przerwy i rozpoczac przyjmować YAZ. Na stronce pigułki jest napisane, żeby rozpoczac opakowanie w tym samym dniu w którym powinnam przyjąc poprzedni środek , ktoś mi tu poradził, żebym zaczeła przyjmowac w 1 dniu krwawienia po odstawieniu Cilestu, a jak czytam ulotke to czuje sie jak przygłup bo w ogole nie rozumiem tego co jest tam napisane
|
|
|
|
#4426 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
- ale to ta co mi przepisała Yasmin.Zimą sama zrobiłam badania, po których dostałam skierowanie od rodzinnego i trafiłam do innej gin-endo, która kazała na 3 miesiące odstawić cilest i zrobić badania od nowa, a potem przepisała mi Yaz. To ta pani, która na mnie nakrzyczała I u niej nie było opcji rozmowy "jak się nie podoba proszę iść prywatnie" ![]() Jestem dopiero po pierwszym opakowaniu, więc nie mam pojęcia czy cokolwiek będzie lepiej niż na cileście (z tym nie-chudnięciem i z tymi włoskami), ale liczę na to bardzo mocno. Najważniejsze, że jest dużo lepiej niż na yasmin ![]() pamiętam jakie miałam plamienia na innych lekach, także nijak się nie przestraszyłam, tylko na ogól to było jak upławy, a teraz jest normalnie jak słaby okres. Brrrr. Oby jak najszybciej przeszło. |
|
|
|
|
#4427 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Ulotka ulotką... Dziękuję Ci za tak dobitne skierowanie mnie do ulotki !!!! Lecz widzę, że ktoś tu czegoś nie doczytał... i bynajmniej nie ja. Zgodz~ę się z Tobą, że przez pierwsze 3 opakowania to normalne. Lecz ja, co zaznaczyłam w drugim zdaniu, biorę Yaz od stycznia... więc to już znacznie dłużej niż 3 opakowania, prawda... Stąd mój dylemat. Gdyby to był mój początek przyjmowania tabletek to za pewne nikomu bym tu nie zawracała głowy swoja osobą. Tak czy siak dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. |
|
|
|
|
#4428 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
idz do gina i nie rob tak wiecej....
|
|
|
|
|
#4429 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#4430 |
|
Przyczajenie
|
No toż przyznałam przecie racje że była to głupota-zachowałam się cholernie nieodpowiedzialnie, no ale temat dotyczy tabletek Yaz no a ja opisałam co mi po nich było-zapomniałam dodać że mi włosy strasznie wypadały (koszmar) Nie radze nikomu robić takiej głupoty jak ja-powinni mnie za to trzasnąć w łeb;/;/;/
|
|
|
|
#4431 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
nie masz się czym denerwować Cytat:
![]() 90 % dziewczyn idzie do lekarza mówiąc ''poproszę o tabletki antykoncepcyjne'' i zwyczajnie je dostają, bez jakichkolwiek badań ![]() czasem aby padnie jakieś pytanie i już mają receptę w ręku... |
||
|
|
|
#4432 |
|
Przyczajenie
|
sa dobre ja juz je biore 5miesiecy i jestem zadowolona
|
|
|
|
#4433 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
I jak musiałaś zmienić tabletki? Wczoraj zaczęłam 5 opakowanie. Generalnie jestem bardzo zadowolona z yazu (są to moje pierwsze tabletki), ale tydzień temu na 22 tabletce dostałam plamień, krwawienie (coś na styl okresu na placebo). Pierwsze dni przebiegały spokojnie, jednak na ostatniej placebo i 1 z nowego blistra dostałam większego krwawienia (zupełnie jak bez tabletek). Krwawienie trwa już 9 dni, myślicie, że organizm zareaguje na hormony z nowego opakowania? Czy jest to może krwawienie śródcykliczne + krwawienie z odstawienia (silniejsze?). Podkreślam, że odkąd biorę yaz krwawienie (plamienie) występowało na 3. placebo i trwało ok. 3 dni. Najgorsze jest to, że krwawienia dostałam dzień po wizycie u ginekologa, a następne planowałam dopiero za 5 miesięcy. |
|
|
|
|
#4434 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Yaz biorę od 2 tygodni. Na razie jestem zadowolona. Krawienie trwało 3 dni + 4 dni plamienia. Czyli prawie jak w zegarku. Dokuczliwych skutków ubocznych chyba nie mam. Troszeczkę pogorszyła mi się cera i zwiększyły wahania nastrojów (chociaż mój TŻ mówi że jestem tak samo nieznośna jak przed tabletkami
). Pozdrawiam.
|
|
#4435 |
|
Przyczajenie
|
co do krwawien to u mmnie dziwna sprawa sie pojawila bo od 2 ostatnich opakowan mam krwawienie 3, gora 4 dni
troche za malo chyba zawsze mialam 5-6 dni a to juz 6 opakowanie.. swoja droga moze to normalne a do gin za niedlugo ide wiec oceni sytuacje. co do pozytywnych skutkow yaz`u to piersi mi urosly z czego jestem zadowolona( ale zauwazylam to dopiero po ok 4 czy 5 opakowaniu) , skora czasem przesuszona, ale najwiekszym plusem jest to ze jak narazie dzieci brak
|
|
|
|
#4436 |
|
Raczkowanie
|
a ja mam niestety policystyczne jajniki i przyłączam się do yazowiczek. wielu moich znajomych lekarzy w tym moj potweirdza ze yaz to jak nalazie najlepszy preparat. no ale czym on się rózni od yasminelle skoro dawkowanie ma takie samo? tym ze jest 24+4? bez sensu.
obym sie dobrze czuła. mam nadzieję, ze bede brala tylko pol roku a potem przerwa, moze jajniki sie obudza |
|
|
|
#4437 |
|
Raczkowanie
|
Podbijam pytanie - jak zaczełyście stosowac YAZ po innych preparatach anty ? 7 dniowa przerwa czy w inny sposob ?
|
|
|
|
#4438 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4439 |
|
Raczkowanie
|
HEj dziewczyny
powiedźcie mi czy jak kilka razy zażyje tabletke Yaz o pare godzin poxniej to wplywa to na ich działanie ??
|
|
|
|
#4440 | |
|
Zakorzenienie
|
a co mowi ulotka? przeczytaj, a bedziesz wiedziala
|
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:51.

Tak jak wcześniej pisałam, jestem na etapie przejścia z Cilest na Yaz. Ginekolog powiedział mi, że po Cilest mam zrobic 4 dni przerwy i rozpoczac przyjmować YAZ. Na stronce pigułki jest napisane, żeby rozpoczac opakowanie w tym samym dniu w którym powinnam przyjąc poprzedni środek

nie masz się czym denerwować 
). Pozdrawiam.