|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4411 |
Przyczajenie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Cześć,
zaczęłam czytać ten wątek i dotarłam do 21 strony, po czym stwierdziłam, że założę konto, aby spytać Was o to, co będzie dla mnie najlepsze. Mam 15 lat, mój trądzik zwykle występuje na czole, jednak na szczęście jest on w postaci małych niedoskonałości, niestety w dosyć dużej ilości. Oprócz tego "większe sztuki" występują w okolicy krawędzi brody. Moim problemem jest również to, że skóra mi się świeci, przez co wygląda to tak, jakbym przez większość czasu była spocona, boję się również jednak, by jej nie przesuszyć :/ Na postawie przepisów znalezionych na tym forum zdecydowałam się, by zrobić sobie tygodniowy rozkład tego, czego będę używać i właśnie z pytaniem, czy jest on dobrze ułożony kieruję się do Was. A może znacie coś lepszego? Poniedziałek: przemycie twarzy mlekiem rano i wieczorem, maseczka z drożdży (drożdże+mleko) Wtorek: przemycie twarzy wodą z cytryną Środa: przetarcie twarzy ziemniakiem rano i wieczorek, peeling z płatków owsianych z mlekiem i miodem Czwartek: maseczka cynamonowa, przemycie twarzy mlekiem rano i wieczorem Piątek: przemycie twarzy wodą z cytryną, peeling taki jak w środę Sobota: przemycie twarzy mlekiem rano i wieczorem, przetarcie ziemniakiem, maseczka z drożdży Niedziela: maseczka cynamonowa Co o tym sądzicie? ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4412 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4413 |
Raczkowanie
|
Popieram szmyglo
![]() Zdecyduj się na jeden specyfik ![]() ![]() 1) oczyszczaniu skóry rano i wieczorem najlepiej żelem antybakteryjnym bez parabenów(sztucznych składników, drażniących skórę) Polecam wizytę w aptece i poradę aptekarki, co do żelu ![]() 2) nie polecam tak często peelingów - drobinki ziaren mogą spowodować przenoszenie bakterii- według mojej pani dermatolog. Ja stosuję peeling- antybakteryjny z morelą raz na 2/3 tygodnie zależy jak sobie przypomnę 3) zrezygnuj z cukru, cukierków, batonów itp oraz z fast foodów ![]() 4) nawadniaj skórę- pij dużo wody mineralnej- najlepsza ta, która nie jest smakowa( smakowe wody mineralne zawierają sztuczne substancje np smakowe + cukier i inne paskustwa ) 5) Polecam picie zielonej herbaty- w celu oczyszczenia organizmu z toksyn / picie pokrzywy 6) zdrowe jedzenie- makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, soja, dużo owoców, warzyw ![]() 7) witaminki- zawierające cynk, skrzyp, pokrzywę- ja stosuje Belisse (włosy, skóra, paznokcie- tą różową) 8) ograniczaj kąpiele słoneczne/ solarium itp 9) miej osobny ręcznik do buzi - zmieniaj go np co 3 dni 10) staraj się nie dotykać buźki - ograniczysz przenoszenia bakterii 11) Należy unikać toników zawierających alkohol. Powodują one wysuszanie skóry, przez co, pobudzają gruczoły łojowe do zwiększonej produkcji tłuszczu. Na większe pryszcze punktową maść- Benzacne- tania, do kupienia w aptece (stosować co 2 dnia na pryszcza- uważać na podrażnienia) na kaszkę na czole tonik cytrynowy- Uważać na słońce! Pozdrawiam ![]() Edytowane przez Gial Czas edycji: 2012-06-07 o 16:51 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4414 |
Przyczajenie
|
Dziękuję Wam bardzo! Nie spodziewałam się tak szybkiej i tak długiej odpowiedzi, więc naprawdę jestem mile zaskoczona
![]() W takim razie będę musiała si.ę ograniczyć, może przez ten tydzień popróbuję mleka, a oprócz tego np. w poniedziałek maseczki cynamonowej, dziś już próbowałam i rzeczywiście bardzo piecze, ale udało mi się przeżyć ![]() Na razie, zaraz po przeczytaniu tego wszystkiego, mam ochotę wszystko wypróbować, wprowadzić w życie, ale w takim razie zapewne macie rację co do tego, że lepiej się ograniczać. Ze słodyczy, fast foodów itd zrezygnowałam przedwczoraj, choć przyznam szczerze, ze zjadłam dziś ze 3 ciastka kokosowe, za to przetrzymałam dziś cały dzień pijąc tylko wodę, z czego jestem dumna, ponieważ moja figura nie wymaga ani nigdy nie wymagała żadnej diety, więc nigdy wcześniej nie musiałam patrzeć na to, co jem. Dziękuję jeszcze raz za wszystkie rady, postaram się dać Wam znać jakbym zobaczyła jakieś pozytywne lub negatywne rezultaty ![]() A właśnie, słyszałyście może o tym pocieraniu twarzy ziemniakiem? Podobno działa matująco, więc myślicie, że byłby to dobry pomysł, żeby "posmarować" się nim z rana, przed wyjściem do szkoły? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4415 |
Raczkowanie
|
możesz spróbować eksperymentu z ziemniakiem- osobiście nie stosowałam
![]() ![]() ![]() Pamiętam moje odstawienie słodyczy - nie było łatwo, musisz dać rade ![]() Życzę dużo cierpliwości, bo nic nie przychodzi od tak. A i jak wprowadzisz w życie moje porady to na poprawę możesz liczyć - jestem najlepszym przykładem. ("Kuracja antybiotykowa i maściowa" nie zrobiła tyle, co odpowiednia dieta - zdrowe odżywianie ![]() Edytowane przez Gial Czas edycji: 2012-06-07 o 21:23 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4416 |
Rozeznanie
|
To może dorzucę coś od siebie-
od ponad miesiąca stosuję napar z kory lapacho- wewnętrznie około 400ml i jako tonik. Jak na razie jest to wg mnie najlepszy sposób na wszystkie niespodzianki ![]()
![]() |
#4417 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
wiem,wiem,ze jest duzo o tym do poczytania w necie ale chciałabym abyś powiedziała sama jak uzywac,gdzie kupic,czy skuteczne i czy drogie? ![]() pozdrawiam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4418 |
Zakorzenienie
|
Poużywałam już trochę tego olejku pichtowego i co prawda mojej cerze wiele brakuje do ideału (niestety ciągle nie mogę oduczyć się wyciskania ;/) ale wągry i pory na pewno się zmniejszyły, także polecam. Ostatnio posmarowałam też dekolt i plecy-bardzo ładnie czyści. Świetna sprawa na wągry z naprawdę niewielkie pieniądze
![]() Wczoraj spróbowałam przedłużyć działanie mleka na twarz- nałożyłam nasączone chusteczki. Wygląda okropnie, ścieka, ale nie wysycha tak szybko. Buźka przyjemnie wygładzona ![]() Edytowane przez szmyglo Czas edycji: 2012-06-14 o 14:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4419 |
Raczkowanie
|
Kup w aptece gazy jałowe-są niedrogie, a bardzo wytrzymałe- jedną gazę można stosować kilka razy- maczając w mleku. Nie jest jednorazowa jak chusteczki
![]() Osobiście stosuje je do przecierania buźki tonikiem z zielonej herbaty ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4420 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4421 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#4422 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#4423 |
Zadomowienie
|
ciekawe przepisy!
![]() ![]()
![]() |
#4424 |
Raczkowanie
|
Musisz zrobić taką "papkę" - konsystencja bardziej mazista niż płynna
![]() ![]() Edytowane przez Gial Czas edycji: 2012-06-28 o 11:21 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4425 |
Zadomowienie
|
Mam pytanie odnośnie tego toniku z zielonej herbaty. Zmywa sie go wodą czy zostawia na twarzy? i na ile czasu?
![]() |
#4426 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4427 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4428 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() a mogę sobie zaparzyć i przelać do butelki i powiedzmy zostawić w lodówce na jakiś czas czy za każdym razem przygotować świeży?
![]() |
![]() |
#4429 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Raczej nie.. Mozna miec go za darmo ![]() Moze to byc taki domowy, prawda wyciskany mizsz i smarowany na skore. No chyba ze mowa o jakims soku do picia czy miazszu ale kupionym w aptece. Polecam domowy sposob. Latwy i tani ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4430 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 12:58 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4431 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, co za dużo to nie zdrowo! Zdecyduj się na jedną kurację! np maseczkę cynamonową, tonik cytrynowy itp. Nie wszystko na raz! bo można sobie tylko pogorszyć buzię a o to nam nie chodzi.
![]() ![]() Propo diety tam jest wszystko to, co ja stosuję i pozbyłam się dziadostwa. Nawet antybiotykowa kuracja sobie nie dała rady a dieta, suplementy diety itp TAK ![]() (Polecam picie zielonej herbaty, woda dziennie ok 2l dużo warzyw i owoców, ciemny chleb, kasze, ryże wyeliminowanie: czekolady, słodzenia herbaty itp, napoi gazowanych-słodzonych, kawy, kakao, mleka, soli.) --> więcej na ten temat na poprzednich stronach. Jeśli będą jakieś pytania chętnie odpowiem. Piszcie na priv mogę przygotować "grafik żywieniowy"(z własnego doświadczenia) podam więcej szczegółów itp. Nie gryzę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4432 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Jeśli zauważę diametralną poprawę stanu skóry to dam Wam znać ![]()
![]() |
![]() |
#4433 |
Zakorzenienie
|
hej! zgadzam się z wami, że im więcej się na twarz różnych rzeczy nakłada tym jest gorzej. mam jedną koleżankę, która ma masę kremów, maseczek, toników, peelingów i jej skóra jest eee.. bynajmniej obrzydliwa, zniszczona. ale nie o tym.
Nie wiem czy gdzieś już to tu było bo watek jest ogromny, ale ja polecam przemyć codziennie buzię szarym mydłem. cudów nie działa, ale wydaje mi się ( przynajmniej na mnie ) , że polepsza skórę na twarzy.. jest trochę gładsza. No i koi pieczenie i zaczerwienienia. to tyle z moich spostrzeżeń. Mydła używam już parę lat i nigdy po nim nie jest gorzej a nawet i lepiej. Oprócz tego używam też innych kosmetykow oczywiście ale miały być domowe sposoby ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4434 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Z tego co czytałam raczej nie zaleca się używania do twarzy mydła (chyba z wyjątkiem Aleppo) bo ma jakieś inne pH czy coś takiego ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4435 |
Zakorzenienie
|
zaczęłam go używać z 7 lat temu kiedy zaczęły się problemy z trądzikiem. W sumie nigdy nie było tragicznie z moją cerą, ale szare mydło stosuje codziennie rano i wieczorem i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że nic złego po nim mi się nigdy nie stało a wręcz czasami łagodzi stany zapalne. kiedyś pytałam panią dermatolog o to, bo właśnie też wyczytałam, że nie powinno się stosować mydeł to mi odpowiedziała, że kiedyś jak nie było żadnych specjalnych kosmetyków na trądzik i problemy z cerą to kobiety stosowały szare mydło. W sumie akurat te mydło jest całkiem naturalne i nie powinno szkodzić
![]()
![]() |
![]() |
#4436 |
Przyczajenie
|
Od jakiegoś czasu zaczęły pojawiać mi się na twarzy czerwone krostki. Stosowałam rózne specyfiki, chodziłam do kosmetyczki ale to wracało. Ostatnio kupiłam olejek z drzewa herbacianego. Stosuję go jako tonik tzn. moczę wacik wodą i dodaje na niego 2 krople olejku, albo poprostu nakładam go punktowo do krostki.
I... są efekty! Wypryski zaczęły znikać i wągry takie jakieś jakby mniej widoczne ![]() PS. Jeżeli był już podobny komentarz to przepraszam, ale nie udało mi sie przeczytać 148 stron ![]() Edytowane przez Nati15 Czas edycji: 2012-07-09 o 12:40 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4437 |
Rozeznanie
|
Po tej maseczce z sody nakładacie na twarz jakiś krem nawilżający lub tonik?
![]() |
![]() |
#4438 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4439 |
Przyczajenie
|
Cześć wszystkim.
Moją walkę z trądzikiem zaczęłam jakieś 4 lata temu. Aktualnie mam 19 lat. A trądzik nadal nie chce zniknąć. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4440 |
Przyczajenie
|
Hej,
po tym, jak Gial napisała mi, żeby nie stosować wszystkiego naraz trochę ochłonęłam i zaczęłam od przemycia twarzy mlekiem, jednak skóra po tym śmierdzi, a efektów nie ma. Co do ziemniaka to też nie zauważyłam żadnej poprawy, poza tym niezbyt dobrze się z tym czułam, więc jednak z tego zrezygnowałam. Jednak ostatnio zauważyłam u siebie dosyć sporą poprawę ( zresztą nie tylko ja, dużo osób mi powiedziało, że mi się poprawiło), a jest to spowodowane nie żadnymi wymyślnymi sposobami, a tym, że: 1. ograniczyłam jedzenie słodyczy, chipsów, picie kawy itp ( oczywiście od czasu do czasu zdarza mi się po coś sięgnąć, ale wtedy w niewielkich ilościach i jest to naprawdę bardzo rzadko) 2. od razu jak wracam do domu przemywam twarz wodą, tak samo jak siedzę w domu to jak zdarzy mi się dotknąć twarzy to od razu idę ją przemyć 3. wystawiam twarz na słońce - wysusza ono skórę i z jednej strony może to być złe, ponieważ któraś z Was pisała, że miała przez to dużo tego wszytskiego pod skórą, ale mam nadzieję, że tak się to nie skończy, na razie za to widzę efekty 4. picie herbaty z bratka lub pokrzywy - piję na zmianę obydwie i muszę przyznać, że rzeczywiście przynosi to efekt 5. stosowanie żelu do twarzy ( ja osobiście mam z firmy under 20) i peelingu od czasu do czasu 6. moje wypryski są zazwyczaj na tyle małe, że na szczęście nie muszę stosować korektora, co podobno dobrze na to wpływa, za to stosuję kremy nawilżające i matujące Oczywiście moja cera nie jest nadal idealna i nadal mam trochę małych wyprysków, jednak mam nadzieję, że za jakiś czas to się poprawi, a tymczasem z chęcią posłucham Waszych porad ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:22.