Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 148 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-25, 18:03   #4411
party_girl7
Zakorzenienie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

hej dziewczyny!
moja sytuacja wyglada tak: chce isc na staz zwiazany z moja specjalizacja aby odrobic praktyki za wczasu(studiuje). wlasnie zwolnilam sie z pracy i jestem na urlopie do konca miesiaca. Mam upatrzone miejsce na staz, w PUPie powiedzili mi ze raczej sama bede musiala sobie takie miejsce na staz znaleźć bo oni raczej nie dostaja takich ofert stazu jakie mnie interesuja(chodzi dokladnie o pedagogike socjalna z poradnictwem zawodowym) tylko ze:
1.nie wiem czy juz jechac do tego osrodka pomocy spolecznej pytac o wolne miejsce bo jeszcze jestem na urlopie(jest taka mozliwosc zeby "zaklepac" sobie miejsce?)
2.czy moge juz jechac do urzedu pracy zalatwiac status bezrobotnego?juz sie zwolnilam ale jeszcze jestem na tym urlopie wiec nie wiem?

bo chodzi o to ze oni mi powiedza ze maja wolne miejsce a ja jeszcze nie bede miala tego statusu bezrobotnego i co wtedy?
poradźcie mi prosze, pozdrawiam
Stary 2009-08-26, 11:19   #4412
cyanide sun
Wtajemniczenie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

koncze pierwszy moj staz 6 miesieczny.
1. nie mam pojecia co teraz - jakies sprawozdanie. ale jak ja mam to napisac??? mam dzwonic do urzedu czy cos? nie mam z up zadnych dokumentow oprocz decyzji o przyznaniu stypendium.
2. skad wiedzialyscie DO kiedy macie ten staz? bo ja wiem tylko ze 6 mieciecy. od 1 marca to chyba do 31 sierpnia...?

3. najwazniejsze. mam na oku inna prace. jednak do konca roku prawdopodobny (oby) moj nowy pracodawca za bardzo nie ma srodkow finansowych na normalny etat. padla propozycja abym do konca roku odbywala staz i dodatkowo dostane jeszcze cos kasy od nich. tylko byla mowa o umowie zlecenie. ale wlasnie sie tak zastanawiam czy bedac na stazu mogla bede wogole taka umowe podpisac??? bo mi sie wytaje ze to nierealne, ze bedac na stazu nie mozna nic wiecej... czy ktos z was wie cos na ten temat? bede wdzieczna za odpowiedz.
cyanide sun jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 11:47   #4413
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Napisane przez party_girl7 Pokaż wiadomość
hej dziewczyny!
moja sytuacja wyglada tak: chce isc na staz zwiazany z moja specjalizacja aby odrobic praktyki za wczasu(studiuje). wlasnie zwolnilam sie z pracy i jestem na urlopie do konca miesiaca. Mam upatrzone miejsce na staz, w PUPie powiedzili mi ze raczej sama bede musiala sobie takie miejsce na staz znaleźć bo oni raczej nie dostaja takich ofert stazu jakie mnie interesuja(chodzi dokladnie o pedagogike socjalna z poradnictwem zawodowym) tylko ze:
1.nie wiem czy juz jechac do tego osrodka pomocy spolecznej pytac o wolne miejsce bo jeszcze jestem na urlopie(jest taka mozliwosc zeby "zaklepac" sobie miejsce?)
2.czy moge juz jechac do urzedu pracy zalatwiac status bezrobotnego?juz sie zwolnilam ale jeszcze jestem na tym urlopie wiec nie wiem?

bo chodzi o to ze oni mi powiedza ze maja wolne miejsce a ja jeszcze nie bede miala tego statusu bezrobotnego i co wtedy?
poradźcie mi prosze, pozdrawiam
Zaklepać sobie staż w Ośrodku już możesz, ale zarejestrować się dopiero jak skończysz pracę (po urlopie).
Mogą już taki wniosek pisać, składać nawet w dniu twojej rejestracji.

Cytat:
Napisane przez cyanide sun Pokaż wiadomość
koncze pierwszy moj staz 6 miesieczny.
1. nie mam pojecia co teraz - jakies sprawozdanie. ale jak ja mam to napisac??? mam dzwonic do urzedu czy cos? nie mam z up zadnych dokumentow oprocz decyzji o przyznaniu stypendium.
2. skad wiedzialyscie DO kiedy macie ten staz? bo ja wiem tylko ze 6 mieciecy. od 1 marca to chyba do 31 sierpnia...?

3. najwazniejsze. mam na oku inna prace. jednak do konca roku prawdopodobny (oby) moj nowy pracodawca za bardzo nie ma srodkow finansowych na normalny etat. padla propozycja abym do konca roku odbywala staz i dodatkowo dostane jeszcze cos kasy od nich. tylko byla mowa o umowie zlecenie. ale wlasnie sie tak zastanawiam czy bedac na stazu mogla bede wogole taka umowe podpisac??? bo mi sie wytaje ze to nierealne, ze bedac na stazu nie mozna nic wiecej... czy ktos z was wie cos na ten temat? bede wdzieczna za odpowiedz.
Ad. 1 i 2 - przejdź się do działu staży i dokładnie dowiedz

ad. 3 - albo staż albo umowa, w trakcie odbywania stażu musisz mieć status osoby bezrobotnej, więc umowa zlecenie wiązać cię nie może. gdybym miała wybierać, postawiłabym na umowę zlecenie, zawsze to jakieś zatrudnienie

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 12:47   #4414
party_girl7
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez hathayoga Pokaż wiadomość
Zaklepać sobie staż w Ośrodku już możesz, ale zarejestrować się dopiero jak skończysz pracę (po urlopie).
Mogą już taki wniosek pisać, składać nawet w dniu twojej rejestracji.
dziekuje
Stary 2009-08-26, 14:49   #4415
cyanide sun
Wtajemniczenie

no a jesli jestem na stazu to czy pracodawca moze w jakikolwiek sposob JASNY, LEGALNY w sensie udokumentowany, moze mi jeszcze placic jakas kase??? czy tak tylko "na gębę" ...???
Stary 2009-08-26, 16:05   #4416
maugoszatka
Wtajemniczenie

Cytat:
no a jesli jestem na stazu to czy pracodawca moze w jakikolwiek sposob JASNY, LEGALNY w sensie udokumentowany, moze mi jeszcze placic jakas kase??? czy tak tylko "na gębę" ...???
z tego co wiem to tak. Jak kiedyś dostałam oferte stażu w UP to babka mi oficjalnie powiedziała, że pracodawca dopłaca 100zł miesięcznie do stażowego.

maugoszatka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 16:07   #4417
cyanide sun
Wtajemniczenie

mialam dostac normalna umowe o prace ale urzad nie ma kasy i umowe mam dostac od nowego roku a teraz staz i cos mi maja doplacic. tylko wlasnie nie wiem czy to mozliwe a nie chcialabym sie wkrecic bo jesli zostane na samym stazu to rownie dobrze moglam go sobie przedluzyc tu gdzie teraz koncze staz...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-08-26, 16:17   #4418
hathayoga
perfumove love

Cytat:
Cytat:
mialam dostac normalna umowe o prace ale urzad nie ma kasy i umowe mam dostac od nowego roku a teraz staz i cos mi maja doplacic. tylko wlasnie nie wiem czy to mozliwe a nie chcialabym sie wkrecic bo jesli zostane na samym stazu to rownie dobrze moglam go sobie przedluzyc tu gdzie teraz koncze staz...
Oficjalnie nie możesz mieć tego typu przychodów(nie na umowę), nieoficjalnie mogą ci coś dorzucać w miejscu odbywania stażu.
A najlepiej byłoby, gdyby zatrudnili cię w ramach prac interwencyjnych, wtedy UP dopłaca do połowy minimalnego wynagrodzenia (wychodzi im w sumie mniej, niż stażowe, pracodawca legalnie ci płaci, a ty dostajesz minimum płacowe). Poczytaj na stronach swojego urzędu.

Kosmetyki

Wish
hathayoga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 20:22   #4419
Ata77
Zakorzenienie

Cytat:
Cytat:
Napisane przez maugoszatka Pokaż wiadomość
z tego co wiem to tak. Jak kiedyś dostałam oferte stażu w UP to babka mi oficjalnie powiedziała, że pracodawca dopłaca 100zł miesięcznie do stażowego.

To jakieś nieporozumienie
Pracodawca nie może OFICJALNIE przekazywać pieniędzy, bo wtedy masz już DOCHÓD,a jak masz dochód to nie jesteś już osobą bezrobotną,a jak nie jesteś to nie możesz być w rejestrze korzystając ze stażu jednocześnie.
To co może szanowny pracodawca, to dać NIEOFICJALNIE.

Ata77 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 21:25   #4420
201704240951
Konto usunięte

Czy słyszała któraś z Was o nowych zasadach dla stażystów ? Coś o tym w telewizji trąbili, ale konkretnie nie wiem o czym... Hmm ??
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-26, 22:02   #4421
maajjaa88
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
Czy słyszała któraś z Was o nowych zasadach dla stażystów ? Coś o tym w telewizji trąbili, ale konkretnie nie wiem o czym... Hmm ??
Tez jestem ciekawa. Troche slyszalam, m.in o tym ze ma byc podpisywana jakas umowa (?), staz moze byc jedynie na 3 miesiace, jeszcze cos mowili, ze wynagrodzenie nie moze wyniesc wiecej jak 2 tys. Nie wiem czy dobrze to zapamietalam bo nieuwaznie sluchalam i teraz zaluje. Zastanawiam sie czy to chodzilo o staze z PUP czy jakies inne (bo takie chyba tez istnieja), takze jezeli ktos ma dokladne informacje to niech mnie poprawi
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-08-27, 09:59   #4422
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Tez jestem ciekawa. Troche slyszalam, m.in o tym ze ma byc podpisywana jakas umowa (?), staz moze byc jedynie na 3 miesiace, jeszcze cos mowili, ze wynagrodzenie nie moze wyniesc wiecej jak 2 tys. Nie wiem czy dobrze to zapamietalam bo nieuwaznie sluchalam i teraz zaluje. Zastanawiam sie czy to chodzilo o staze z PUP czy jakies inne (bo takie chyba tez istnieja), takze jezeli ktos ma dokladne informacje to niech mnie poprawi
Ja też wczoraj słyszałam na ten temat dokładnie tyle co Ty... ciekawe kiedy wejdą te nowe zasady, za jakieś tydzień-dwa zaczynam staż i chciałabym, żeby trwał pół roku a nie 3 miechy
Stary 2009-08-27, 14:43   #4423
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
To zależy od UP, dlatego że w Wrocławiu wygląda to inaczej.
Na górze wpisuje się imię, nazwisko, PESEL, instytucję gdzie odbywany jest staż i w jakim terminie, a potem są linijki gdzie wpisuje się zadania.

Na dole podpis Twój

Pozdrawiam
Dokładnie o tym pisałam, chodziło mi o kwestię gotowego formularza do wypełnienia a nie samodzielnie pisanego podania, dlatego w opisie pominęłam szczegóły dotyczące danych stażysty, które jak wiadomo trzeba tam wpisać.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 09:25   #4424
Asharah
Przyczajenie

Hej.
Ja mam inne pytanie.
Koncze staz 08.09 ale zostalo mi 6 dni wolnych i je wybieram na koniec (mam juz zgode). Wyjezdzam za granice w tym czasie i nie mam jak a) oddac listy b) wstawic sie na nastepne spotkanie.
Czy moge kogos wyznaczyc kto wstawi sie za mnie z lista i przesunac jakos termin wstawienia sie do urzedu? Nie przylece z cieplych krajow zeby oddac liste 08. to bez sensu.
Prosze o pomoc.
Asharah jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 09:27   #4425
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
Dzwoniłam do UP, okazało się, że staże dla bezrobotnych nie uległy zmianie, jest tak jak było
Stary 2009-08-28, 12:07   #4426
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez anna1990 Pokaż wiadomość
Nie chcę Cie dołować,ale niestety tak jest. Ja znalazłam po 1,5 miesiąca baaaaaardzo intensywnego szukania,praktycznie prawie codziennie łaziłam po mieście w poszukiwaniu.
Niestety
ale musisz się uzbroić w cierpliwość i nie załamywać, na pewno coś znajdziesz
ojej, może mi też się uda. muszę coś znaleźć chyba w końcu nie!
potrzebna mi kasa na studia!

---------- Dopisano o 13:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:06 ----------

Cytat:
Napisane przez Illyana Pokaż wiadomość
Noo niestety ja też - rejestrowałam się w styczniu a staż dostałam pod koniec kwietnia.
to aż 4 miesiące. jej, masakra z tymi stażami jakaś. ;/

latolato. lato czeka. <3.
madziam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 12:18   #4427
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
Napisane przez madziam90 Pokaż wiadomość

no niestety, żeby coś znaleźć trzeba bardzo intensywnie szukać, bo na UP nie ma co liczyć
Stary 2009-08-28, 12:22   #4428
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gloire Pokaż wiadomość
no niestety, żeby coś znaleźć trzeba bardzo intensywnie szukać, bo na UP nie ma co liczyć
no tylko że ja pytałam już w nie jednym miejscu i nigdzie nie szukają na staż. to gdzie szukać? a w UP mi powiedzieli żebym dzwoniła we wrześniu- jakoś w połowie to będą wtedy nowe oferty ze stażami to może jak będę dzwonić codziennie, do znudzenia i dowiem się że mają te nowe oferty, pojadę tam od razu a potem w miejsce skierowania to może się jakoś uda.

Edytowane przez madziam90
Czas edycji: 2009-08-28 o 12:23
Stary 2009-08-28, 12:24   #4429
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
no tylko że ja pytałam już w nie jednym miejscu i nigdzie nie szukają na staż. to gdzie szukać? a w UP mi powiedzieli żebym dzwoniła we wrześniu- jakoś w połowie to będą wtedy nowe oferty ze stażami to może jak będę dzwonić codziennie, do znudzenia i dowiem się że mają te nowe oferty, pojadę tam od razu to może się jakoś uda.
ja jestem w podobnej sytuacji i też już nie wiem w co "ręce włożyć". Teraz czekam znowu na odpowiedź z jednego miejsca pracy i jak się okaże, że to chyba się pochlastam
Stary 2009-08-28, 13:22   #4430
201704240951
Konto usunięte

Cytat:

A mi mija 3 miesiąc... i nic
Pocieszali mnie, ze może w styczniu będą staże Eh...

Jeszcze jeden bank mi został... ale kierownik dopiero we wtorek będzie.

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2009-08-28 o 13:23
Stary 2009-08-28, 13:59   #4431
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Gloire Pokaż wiadomość
ja jestem w podobnej sytuacji i też już nie wiem w co "ręce włożyć". Teraz czekam znowu na odpowiedź z jednego miejsca pracy i jak się okaże, że to chyba się pochlastam
to powodzenia życzę w takim razie!

---------- Dopisano o 14:59 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ----------

Cytat:
Napisane przez nika135 Pokaż wiadomość
A mi mija 3 miesiąc... i nic
Pocieszali mnie, ze może w styczniu będą staże Eh...

Jeszcze jeden bank mi został... ale kierownik dopiero we wtorek będzie.
no ja trochę ponad miesiąc czekam ale już mnie to wszystko wkurza. poza tym z różnych ogłoszeń wysłałam już tyle CV że nie wiem no i praktycznie bez odezwu!

Stary 2009-08-28, 14:03   #4432
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
to powodzenia życzę w takim razie!

NIE dziękuję Również życzę powodzenia!
Stary 2009-08-28, 14:06   #4433
201704240951
Konto usunięte

Cytat:

no ja trochę ponad miesiąc czekam ale już mnie to wszystko wkurza. poza tym z różnych ogłoszeń wysłałam już tyle CV że nie wiem no i praktycznie bez odezwu!
Też już wysyłam CV gdzie się da.... Jeden telefon tylko miałam z tych wszystkich co wysłałam, ale nie liczę na więcej. Byłam umówiona na rozmowę kwalifikacyjną, ale pracodawca wycyckał.....
Wszędzie chcą doświadczenia... Ale jak mam je zdobyć, jak staży nie ma..wrr

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2009-08-28 o 14:13
Stary 2009-08-28, 16:12   #4434
platyna1
Raczkowanie

dziewczyny kochane dostałam ten staż w skarbówce ale tylko na 3 miesiące poza tym jest super bardzo mi sie podoba, po tych 3 miesiącach dalej będę się starała o przedłużenie stażu tutaj i wiem już że nie chce w żadnym innym miejscu, może kiedyś uda się tam dostać do pracy, zobaczymy. W mojej miejscowości staże trwają tylko 3 miesiące i ani dnia dłuzej, więc troche lipa, no i te gadanie że urzędy pracy nie mają kasy na staże ehhh. Dziewczyny radze wam jeśli chcecie iść na staż to wybierajcie jak najciekawsze miejsca stażu, ja walczyłam jak lwica żeby sie tam dostać, a łatwo nie było. Powodzenia i trzymam kciuki

Edytowane przez platyna1
Czas edycji: 2009-08-28 o 16:13
platyna1 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 16:28   #4435
alufa
Zakorzenienie

dziewczyny
ja mam taki problem
moja 1 opiekunka stażu się zwolniła
moja 2 opiekunka stażu się zwolniła
moja 3 opiekunka stażu walnęła na mnie focha i nie chcę podpisać mi listy obecności. co mam zrobić? poza tym ona się zwolni niebawem
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-28, 16:58   #4436
morenica
Zakorzenienie

Powodzenia. Ja w sumie czekałam około 2 miesięcy. też wysyłałam CV w różne miejsca i odezwali się z 3 instytucji. z jednej to zrezygnowałam bo powiedzieli, że nie ma szans na zatrudnienie po stażu, to tak nie bardzo. A teraz mam dwa do wyboru i w poniedziałek jak wróci Pani Dyrektor z jednego to muszę podjąć decyzję.
morenica jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-29, 10:48   #4437
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez platyna1 Pokaż wiadomość
dziewczyny kochane dostałam ten staż w skarbówce ale tylko na 3 miesiące poza tym jest super bardzo mi sie podoba, po tych 3 miesiącach dalej będę się starała o przedłużenie stażu tutaj i wiem już że nie chce w żadnym innym miejscu, może kiedyś uda się tam dostać do pracy, zobaczymy. W mojej miejscowości staże trwają tylko 3 miesiące i ani dnia dłuzej, więc troche lipa, no i te gadanie że urzędy pracy nie mają kasy na staże ehhh. Dziewczyny radze wam jeśli chcecie iść na staż to wybierajcie jak najciekawsze miejsca stażu, ja walczyłam jak lwica żeby sie tam dostać, a łatwo nie było. Powodzenia i trzymam kciuki
Gratuluje, mam nadzieję że znajdą się pienądze na przedłużenie stażu))

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-08-29, 14:47   #4438
kinia maria
Przyczajenie

Dziękuję za pomoc w sprawie tego sprawozdania ze stażu. Jeśli ktoś będzie wiedział co dokładnie napisać bo jestem na stanowisku pr. socjalnego.

"Tez jestem ciekawa. Troche slyszalam, m.in o tym ze ma byc podpisywana jakas umowa (?), staz moze byc jedynie na 3 miesiace, jeszcze cos mowili, ze wynagrodzenie nie moze wyniesc wiecej jak 2 tys. Nie wiem czy dobrze to zapamietalam bo nieuwaznie sluchalam i teraz zaluje. Zastanawiam sie czy to chodzilo o staze z PUP czy jakies inne (bo takie chyba tez istnieja), takze jezeli ktos ma dokladne informacje to niech mnie poprawi"
To jest praktyka dla absolwentów do 30 r. ż. , podaję stronę gdzie dowiecie się więcej na ten temat. Jeśli ktoś będzie coś więcej wiedział proszę o więcej inf.
http://praca.bankier.pl/wiadomosc/No...a-2003008.html
kinia maria jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 15:58   #4439
magdalena0571
Przyczajenie

Question Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

Zaczynam drugi miesiąc stażu z PUP Dziewczyny może orientujecie się, czy będąc na stażu z PUP trzeba się zapisywać do funduszu emerytalnego?
magdalena0571 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 16:12   #4440
studi
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez magdalena0571 Pokaż wiadomość
Zaczynam drugi miesiąc stażu z PUP Dziewczyny może orientujecie się, czy będąc na stażu z PUP trzeba się zapisywać do funduszu emerytalnego?
Trzeba, chyba że chcesz być wylosowana i trafic do mało znanego funduszunajlepiej załatwić to jak najszybciej. Dziwne,że przedstawiciele Cię w miejscu stażu nie męczyli propozycjami wyboru właśnie ich funduszu?

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości