|
|||||||
| Notka |
|
| Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#4441 | ||
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Pracy szukamy - ciągle się wspieramy i nigdy nie poddamy! cz.4.
Cytat:
---------- Dopisano o 21:26 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:27 ---------- Poprzedni post napisano o 21:26 ---------- Niestety, na inne nawet nie mogę aplikować, bo nie mam wyższego
|
|
#4442 |
|
Raczkowanie
|
Preferowane to lepsze słowo niż wymagane, więc spokojnie. Niekoniecznie przecież zgłosi się do nich ktoś, kto byłby ich marzeniem :P Nie martw się na zapas, bo szkoda Twoich nerwów
Możesz w międzyczasie się rozglądać, na PUPie patrzeć, zapisać sobie codzienne albo cotygodniowe maile z tych portali wyszukujących pracę.. Dla mnie to się w ostatnich tygodniach stało swego rodzaju hobby szukanie pracy Ciekawe co by było, jakbym w CV to wpisała, haha! Wyższe wykształcenie nie jest już takie "prestiżowe" jak kiedyś - teraz dużo ludzi je ma i i tak nie mogą znaleźć pracy. Nie wiem czy jesteś po LO czy po innej szkole średniej, nie chce pytać o Twoje życie :P ale czasem niektórzy jak mogą sobie na to pozwolić to sobie jakieś kursy robią. No i słyszałam, że w PUPie jak nie ma dla Ciebie pracy to sami Cię wysyłają na takie "przeszkolenia". Jak to w rzeczywistości wygląda to nie wiem, bo dopiero za jakiś miesiąc będę się mogła zarejestrować...
|
|
|
|
#4443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4444 |
|
Zakorzenienie
|
Niestety, szukam 4 rok więc już mi to "hobby" zbrzydło.
|
#4445 |
|
BAN stały
|
Ja zaraz mam rozmowe w miescie 30km od mojego. Rozmowe mam w skoku. Sniegu po pachy nasypalo w tym miescie zimno okropnie. A ja madra myslalam ze jest cieplo i rekawiczek ani czapki nie ubralam a snieg posypuje. U mnie w miescie niesypalo i cieplej bylo to rekawic nie bralam. U was tez konca zimy nie widac? Khedy wiosna nadejdzie. CVwyslalam przez info praca do tego skoku.
|
|
|
|
#4446 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Będę trzymać kciuki!Ja się dowiedziałam, że szukają kogoś w przedszkolu (40km stąd niestety). Zastanawiam się czy najpierw wysłać cv i czekać czy ktoś się odezwie.. czy może zadzwonić i zapytać czy mogłabym się umówić na rozmowę
|
|
#4447 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Tajkuna, u mnie od dwóch dni biało i zimno potwornie. Ja chcę już wiosnę ps. ![]()
|
|
|
|
|
#4448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Rozmowa telefoniczna stresuje mnie dużo bardziej niż spotkanie w 4 oczy ![]() Ale dziś u mnie pięknie! Biało ale słoneczko niesamowite
|
|
#4449 |
|
Konto usunięte
|
Właśnie odpisał mi Pan z firmy, do której wysłałam aplikację 4 marca. Mail o treści, że dziękuje za aplikację i zostanie ona rozpatrzona... 4 marca - półtora tygodnia to cv leżało i nikt go nie ruszył :|
---------- Dopisano o 09:38 ---------- Poprzedni post napisano o 09:32 ---------- trzymamy kciuki! |
|
|
|
#4450 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39758686]Właśnie odpisał mi Pan z firmy, do której wysłałam aplikację 4 marca. Mail o treści, że dziękuje za aplikację i zostanie ona rozpatrzona... 4 marca - półtora tygodnia to cv leżało i nikt go nie ruszył :|[/QUOTE]
Khm... milo, nie ma co...
|
#4451 |
|
Konto usunięte
|
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4452 |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39758686]Właśnie odpisał mi Pan z firmy, do której wysłałam aplikację 4 marca. Mail o treści, że dziękuje za aplikację i zostanie ona rozpatrzona... 4 marca - półtora tygodnia to cv leżało i nikt go nie ruszył
:[/QUOTE] Zaraz, zaraz to jaką dzisiaj mamy datę ![]()
|
|
|
|
#4453 |
|
Zakorzenienie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39758818]mnie też
---------- Dopisano o 09:39 ---------- Poprzedni post napisano o 09:38 ---------- mam wrażenie, że wiele firm tak robi, niestety...[/QUOTE] Mikados ma rację.. nie zwróciłam uwagi na datę.. To o co chodzi ![]() Czaję się na ten telefon jak głupia. Strasznie się stresuję bo zależy mi choć na rozmowie.. Nie wiem kiedy znów pojawi się ogłoszenie na takie stanowisko.. ![]() ---------- Dopisano o 10:01 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Jutro na 11 rozmowa
|
#4454 | |
|
Konto usunięte
|
14 marca - 10 dni po wysłaniu aplikacji
tfu - miało być, że zostanie rozpatrzona dopiero, a wysłałam ją 4 marca. no, w euforii pisałam ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:36 ---------- Cytat:
|
|
|
|
|
#4455 | |
|
Rozeznanie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39759999]14 marca - 10 dni po wysłaniu aplikacji
tfu - miało być, że zostanie rozpatrzona dopiero, a wysłałam ją 4 marca. no, w euforii pisałam [/QUOTE]Czyli dzisiaj będą się naradzać ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:56 ---------- Poprzedni post napisano o 10:50 ---------- Cytat:
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4456 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny:
mam pytanie , czy studia zaoczne liczą się do stażu pracy , a jeśli tak, to ile to jest lat?
|
#4457 |
|
Konto usunięte
|
oczywiście! 8 lat. nie ważne czy zaoczne czy dzienne.
|
|
|
|
#4458 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=be257fbd309f063d0b46a46 a8a3513ba0f4b3308_684a0a7 a57592;39760608]oczywiście! 8 lat. nie ważne czy zaoczne czy dzienne.[/QUOTE]
w razie bezrobocia będę mieć o sto złotych większy zasiłek
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#4460 |
|
Konto usunięte
|
Do okresu pracy wlicza się ukończony czas pobierania nauki w następującym wymiarze:
- czas trwania nauki przewidziany programem nauczania, nie dłużej jednak niż 3 lata - w przypadku zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej; - czas trwania nauki przewidziany programem nauczania, nie dłużej jednak niż 5 lat - w przypadku średniej szkoły zawodowej; - 5 lat - w przypadku średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych; - 4 lata - w przypadku średniej szkoły ogólnokształcącej; - 6 lat - w przypadku szkoły policealnej; - 8 lat - w przypadku szkoły wyższej. UWAGA, LATA SIĘ NIE SUMUJĄ czyli albo technikum albo studia albo rzeczywiste lata pracy w jakimś zakładzie. |
|
|
|
#4461 |
|
Raczkowanie
|
Ja dziś dostałam zaproszenie na testy manualne na wtorek. Nie jest to moja praca marzeń, bo ja się dostane to będe "mrówką"
, ale nie mogę siedzieć na bezrobociu. Zwłaszcza, że pasuje mi trochę pieniedzy odłożyć.
|
|
#4462 | |
|
Zakorzenienie
|
Hej hej
U mnie nic nowego - ale za to mój TŻ jest dzisiaj na dniu próbnym, w firmie o podobnej branży, mam nadzieję, że mu dobrze pójdzie. Będzie miał zapłacone za dzisiejszy dzień, więc też spoko, no i liczę na to, że mu coś fajnego zaproponują Cieszę się - ale jednocześnie boję, bo jak on dostanie pracę, a ja nie, to nie wiem co będzie z naszym związkiem, bo nadal będziemy tkwić w tym samym punkcie... ---------- Dopisano o 12:25 ---------- Poprzedni post napisano o 12:24 ---------- Cytat:
trzymam kciuki!---------- Dopisano o 12:29 ---------- Poprzedni post napisano o 12:25 ---------- Środek dnia a mi się spać chce
|
|
|
|
|
#4463 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4464 |
|
BAN stały
|
Jestem po rozmowie. O ile rozmową można to nazwać
Mega szybka rozmowa w tempie astronomicznym trwająca ok 4-5 minut. Miałam zaledwie jedno pytanie proszę opowiedzieć coś o sobie. Powiedziałam , gdzie studiowałam, co studiowałam i gdzie pracowałam wcześniej. Mówiąc, że miałam przygotowanie zawodowe w banku takim i takim Pani zadała jeszcze drugie pytanie, czemu już tam nie pracuję. Odp, że przygotowanie to było po kursie unijnym , które robiłam w takiej i takiej firmie szkoleniowej, bez możliwości zostania, że było bardzo dużo stażystów, z których nikogo nie zostawili po stażu, tylko brali potem nowych stażystów. A pani do mnie, to opłacało im się tak co chwila przyjmować nowych stażystów, jak już wcześniejsi stażyści byli przeszkoleni i mogli zostać po stażu. Odo, zgodnie z prawdą, że tak, bo mieli za darmo ludzi do pracy. Na koniec rozmowy Pani dodała, że jestem wygadaną osobą, co jest dużym atutem. Ale na rozmowie trzeba pokazać się z lepszej strony![]() I to cała rozmowa. Raptem jedno pytanie główne, z którego potem zrodziły się jeszcze dwa cząstkowe. Ja byłam pierwszą kandydatką na rozmowie. Rozmowa miałam bardzo wcześnie 8.20, ale to lepiej , szybciej wróciłam. Po mnie już była następna dziewczyna. Ciekawe ile osób mieli zaproszonych. A co do stroju nie potrzebnie się stroiłam. Bo nawet nie miałam jak ściągnąć kurtki i pokazać białego żakietu. Strasznie malutki ten skok. Rozmowa była w pomieszczeniu socjalnym, gdzie stoją dwa krzesła. To na którym siedziałam się kiwało okropnie. Dobrze , że nie spadłam z niego Edytowane przez tajkuna Czas edycji: 2013-03-14 o 12:54 |
|
|
|
#4465 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
#4466 |
|
Rozeznanie
|
Hej Wszystkim
![]() Dawno nie pisałam, ale nic zasadniczo się w moim życiu do tej pory nie zmieniło ![]() Dzisiaj podjęłam decyzję z TŻ. Wracamy z Warszawy do swoich rodzinnych miast, ja biorę pożyczkę z UP na działalność, a on szuka pracy. Znowu będziemy do siebie dojeżdżać, ale nie ma innego wyboru Nie mogę w tej Warszawie znaleźć dobrej pracy, TŻ zarabia na rękę jakieś 1600 zł więc to jest nic jeśli chodzi o opłaty i nasze utrzymanie. Zresztą marzy mi się w ciągu najbliższych lat kupić własne mieszkanie. A jak nie weźmiemy sprawy we własne ręce to nic się zmieni. Przeżyjemy jakoś ten rok czy trochę więcej i może będzie lepiej. Nie ma co na siłę siedzieć w Warszawie, liczyć każdy grosz, nie wychodzić nigdzie się rozerwać. Jakoś mam nadzieję, że będzie
|
#4467 |
|
Konto usunięte
|
Słuszna decyzja. Oby teraz wszystko się udało.
A masz pomysł na działalność? Ja siedzę i się nudzę, zapisałam się do dentysty, póki mam jeszcze ubezpieczenie na wypowiedzeniu. Dodatkowo wysłałam dwa cv do branży, choć pewnie i tak będzie cisza... W sumie dobrze, że stąd spadam po tym, co dziś usłyszały dziewczyny w biurze, tak więc, do odważnych świat należy i grunt to się nie poddawać |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#4468 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
szakal165 Ja troche mniej, ale też mam dość ( w miedzyczasie bez papierów )tajkuna 3mam kciuki U mnie na stronach Pup nic nie ma (wszystko dla facetów), na innych również. Tzn. są do ubezpieczeń, banków itd, ale o tym zielonego pojęcia nie mam. Doła łapię. Ostatnio do piekarni składałam (15 min. od domu) do sprzedaży chleba, rozliczenia przyjęć zwrotów itp. Zaniosłam CV a własciciel do mnie : Dziewczyny czemu nie wyjeżdzacie za granice dorobić się, kończycie szkoły kursy.... Ewidentnie szukał kogoś po zawodówce lub podstawówce . Złamałam się
|
|
|
|
|
#4469 |
|
BAN stały
|
57 osób CV wysłało do tego skoku. Sprawdzałam info praca teraz. Nie tak dużo tych osób CV wysłało jak na dwa miasta, bo i ode mnie na pewno słali ludzie CV i z miasta obok, gdzie miała by być praca Może nie którzy nie sprawdzają ogłoszeń na info praca. U mnie portale regionalne sa popularne. Ciekawi mnie ile osób zaprosili na rozmowę i czy każdy miał taką szybką rozmowę jak ja
|
|
|
|
#4470 |
|
Konto usunięte
|
Wlazłam sobie na infopraca, bo tak mi tajkuna przypomniała i generalnie stan 6 otrzymanych i dwa odrzucone:|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Praca i biznes
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:51.

a bez uprawnień to na nic się nie przydamy
więc pierwszy lepszy przykład, jaki mi do głowy wpadł dałam).

szukanie pracy 

ps. 

Nie mogę w tej Warszawie znaleźć dobrej pracy, TŻ zarabia na rękę jakieś 1600 zł więc to jest nic jeśli chodzi o opłaty i nasze utrzymanie. Zresztą marzy mi się w ciągu najbliższych lat kupić własne mieszkanie. A jak nie weźmiemy sprawy we własne ręce to nic się zmieni.