|
|
#4441 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Vademecum antykoncepcji!
Ja tez biore hormony na tarczyce rano i to nie ma zwiazku z anty, mozesz nie pilnowac tej 2-godzinnej przerwy miedzy jednymi a drugimi. Tak naprawde godzina nie ma znaczenia jesli bedziesz pamietac o regularnosci.
|
|
|
|
#4442 |
|
Przyczajenie
|
Witam. Dostałam miesiąc temu tabletki antykoncepcyjne (rigevidon) na bolesne miesiączki. Wzięłam całe opakowanie, wystąpiła miesiączka, jednak jest ona nadal bardzo bolesna, może trochę mniej niż bez pigułek. Czy to powinno minąć po kilku opakowaniach? Czy powinnam już umawiać się do lekarza? Pomóżcie...
|
|
|
|
#4443 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4444 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4445 |
|
Konto usunięte
|
Ja mam apkę na telefonie, która powiadamia mnie, że mam wziąć tabletkę. Jakbym brała rano, a np. była na uczelni i nie wzięła tabsów ze sobą, to by dzwoniło albo wibrowało co godzinę. Mogłabym zaznaczyć, żeby nie powiadamiało bo już wzięłam, ale wtedy mogłabym zapomnieć, że mam wziąć. no i to irytujące, jak co godzinę pika/wibruje, a o 18 jestem zwykle w domu i mogę wziąć bez problemu
|
|
|
|
#4446 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#4447 |
|
Konto usunięte
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52832792]A po kij apka do tego, skoro taka funkcja jest w zwykłym budziku/alarmie w chyba każdym telefonie?[/QUOTE]
bo mi pokazuje kiedy np. wypada przerwa, kiedy brałam a kiedy nie (jeśli nie wezmę np w czwartek to jest napisane, że w czwartek nie brałam), można np. dodać notatkę "w czwartek nie wzięłam, w piątek wzięłam 2"
|
|
|
|
#4448 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ja dziś szukam jakiegoś dr na NFZ bo czas się zapisać.
|
|
#4449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#4450 |
|
Przyczajenie
|
Witam, jestem aktualnie przeziebiona jaka jest bezpieczna dawka paracetamolu żeby nie wpływał na tabletki antykoncepcyjne ?
|
|
|
|
#4451 |
|
Raczkowanie
|
takie pytanie to chyba do farmaceuty albo do lekarza, watpie aby ktos tutaj udzielil ci takiej informacji, bo rowniez zalezy to od tabletek
|
#4452 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Do 1000 mg jest bezpiecznie, jeśli się przekroczy o niedużo to tragedii też nie będzie, byle nie przesadzać.
|
|
#4453 |
|
Raczkowanie
|
a to jest dawka dobowa, jednorazowa? ja bym uwazala z takimi poradami...
|
#4454 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Zmiana tabletek antykoncepcyjnych
jeśli tabletki odpowiadają to po co zmieniac? Czasem warto jesli wystepuja skutki uboczne.
Ja zmienialam bo wczesniejsze mi nie slużyły i dopiero belara mi podpasowała.
|
#4455 |
|
Zakorzenienie
|
Dobowa
|
#4456 |
|
Silveris
|
Dot.: Zmiana tabletek antykoncepcyjnych
Zgadzam się z poprzedniczkami - lekarz powinien zmienić tabletki jeśli są uciążliwe skutki uboczne, a tak ryzykujesz, że te nowe nie będą Ci służyły. Może warto pójść do innego ginekologa?
|
|
|
|
#4457 |
|
Przyczajenie
|
Słuchajcie dziewczyny, potrzebuję pilnie rady!
Biorę TRÓJFAZOWE tabletki i chciałabym przesunąć krwawienie. Nieważne czy byłoby wcześniej czy później, bo w zależności od ilości dni może udałoby mi się uniknąć go w czasie wesela.. ![]() Wiem, że nie można tu postąpić jak w przypadku antykoncepcji jednofazowej. Na moje nieszczęście nie mam obecnie możliwości skontaktować się z moim ginekologiem (urlop). |
|
|
|
#4458 |
|
Przyczajenie
|
Hej, dziewczyny.
Dopiero zaczęłam swoją historię z tabletkami. Na początku października rozpoczęłam swoje pierwsze opakowanie Belary. Wszystko było w porządku, nie pominęłam żadnej tabletki... ale ze względu na pobyt w szpitalu nie mogłam przyjąć 14 oraz 15 tabletki. Dzisiaj oraz wczoraj przyjęłam dwie zgodnie z "planem", tych dwóch zaginionych nie wzięłam, bo bałam się zbyt dużej dawki naraz, wczoraj dostałam krwawienie z odstawienia i... Dopiero dzisiaj doczytałam, że powinnam zrobić tydzień przerwy, bo pominęłam więcej niż jedną tabletkę (w ulotce niestety nie było to aż tak rozpisane). I tu się zwracam z pytaniem do was - mam zrobić tę przerwę, poczekać aż ustanie krwawienie, czy dokończyć to opakowanie i od razu zacząć następne? |
|
|
|
#4459 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#4460 |
|
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny mam do was takie pytanie,otóż od 2012 roku biorę tabletki Yaz 24+4 i zawsze wszystko było ok, a ostatnio w środku opakowania w okolicach 14 tabletki pojawił się gesty przezroczysty śluz, a potem brązowy. Jak myślicie co to może byc? Coś dzieje się z cyklem?? Hmm
|
#4461 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeśli plamienie znowu pojawi się za wcześniej-idź do lekarza na zmianę tabletek
|
|
#4462 |
|
Rozeznanie
|
Już prawie cztery lata biorę więc jak się powtórzy to zrobię chyba przerwę w stosowaniu (moja gin coś wspominała)
|
#4463 |
|
Przyczajenie
|
Dziewczyny, a czy macie jakieś powikłania w związku z braniem tabletek?
Brałam przez 8 miesięcy Daylette i zaczełam miec problemy z krążeniem w łydce. Musiałam odstawić, bo to już było nie do wytrzymania i zaczęłam się poważnie bać, że zrobi mi się jakiś zakrzep w żyle. Tabletki miałam przepisane bez żadnych badań. Po prostu poszłam do gina i tylko spytał czy jestem chora to zgodnie z prawdą powiedziałam, że nie. Nie wiedziałam, że fakt, że w rodzinie występowały zakrzepy i problemy z żylakami ma jakieś znaczenie. Młoda i głupia byłam Nawet rodzinny potwierdził, ze powinnam odstawić tabletki. Tzn. moge brać, ale wtedy nie ma gwaracji, że nie zacznę miec jakies problemów ze zdrowiem.Miała może któraś podobny problem? Dla mnie tabletki były najlepszym rozwiązaniem. Zero stresu, wystarczyło pamiętać tylko, żeby brac dziennie tabletkę i o nic więcej martwić się nie musiałam. I teraz nie wiem co dalej |
|
|
|
#4464 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
#4465 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
To nie jest normalne przy tabsach-a jak się tak dzieje to idzie się po inne, a nie męczy i zbiera wodę dalej, nie mając ochoty
|
|
#4466 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dlatego też że tyłam właśnie je zmieniłam
|
|
#4467 |
|
Przyczajenie
|
O to prawda. Też strasznie mi spadło libido przy tych tabletkach. I straszne humorki miałam.
Wilczaa. a po zmianie tabletek już wszystko okey? Ustało mrowienie w łydce? |
|
|
|
#4468 |
|
Raczkowanie
|
Kilka pytań o tabletki anty!
We wtorek mam wizytę u gina w celu ustalenia tabletek anty. Zdecydowałam się nie tylko ze względu na zabezpieczenie, ale i nieregularny okres itp. Jednak mam kilka pytań:
1) Czy dobrze dobrane tabletki pomogą zniwelować trądzik i kobiecy PMS (obżarstwo, zachwiania nastrojów etc.)? 2) Czy przy celiakii (dobrze stosowanej diecie bezglutenowej!!) większe ryzyko wpadki? (ponoć przy tej chorobie ten sposób antykoncepcji nie jest polecany ze względu na złe wchłanianie) 3) Aktualnie się odchudzam (z głową) i czy to może mieć wpływ na jakość działania tabletek? Czy one nie przeszkadzają w odchudzaniu? 4) Zauważyłam, że tabletki mają różną cenę. Oboje jesteśmy studentami i nie stać nas na rozrzutność, także można ustalić aby lekarz wybrał coś nie z najwyższej półki? Dziękuję za wszystkie odpowiedzi
|
#4469 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Kilka pytań o tabletki anty!
1. Owszem mogą. Szczególnie zniwelować te wahania emocjonalne tuż przed
2. Nie sądzę żeby ryzyko było wyższe, ale spytaj dla pewności lekarza. 3. Zdecydowanie nie przeszkadzają w odchudzaniu. Ani pod względem zmniejszonej ochrony, ani nic nie utrudniają (potwierdzone info )4. Zapytaj się co zamierza Obecnie tabletki mogą mieć taki sam skład i być produkowane przez różne koncerny farmaceutyczne. Tym sposobem za tabletki wypuszczone z koncernu Bayenrnu zapłacisz ok. 40 zł za opakowanie, a pigułki z identycznym składem z innej firmy będą kosztowały o 20 zł mniej. Działanie to samo, skład ten sam.
|
#4470 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
Nowe wątki na forum Ginekologia
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:13.

tp

Nawet rodzinny potwierdził, ze powinnam odstawić tabletki. Tzn. moge brać, ale wtedy nie ma gwaracji, że nie zacznę miec jakies problemów ze zdrowiem.
Obecnie tabletki mogą mieć taki sam skład i być produkowane przez różne koncerny farmaceutyczne. Tym sposobem za tabletki wypuszczone z koncernu Bayenrnu zapłacisz ok. 40 zł za opakowanie, a pigułki z identycznym składem z innej firmy będą kosztowały o 20 zł mniej. Działanie to samo, skład ten sam.