Vademecum antykoncepcji! - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2015-09-20, 09:41   #4441
malootka
Zakorzenienie

Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Ja tez biore hormony na tarczyce rano i to nie ma zwiazku z anty, mozesz nie pilnowac tej 2-godzinnej przerwy miedzy jednymi a drugimi. Tak naprawde godzina nie ma znaczenia jesli bedziesz pamietac o regularnosci.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-20, 09:56   #4442
ann1333
Przyczajenie

Witam. Dostałam miesiąc temu tabletki antykoncepcyjne (rigevidon) na bolesne miesiączki. Wzięłam całe opakowanie, wystąpiła miesiączka, jednak jest ona nadal bardzo bolesna, może trochę mniej niż bez pigułek. Czy to powinno minąć po kilku opakowaniach? Czy powinnam już umawiać się do lekarza? Pomóżcie...
ann1333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-20, 11:15   #4443
malootka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ann1333 Pokaż wiadomość
Witam. Dostałam miesiąc temu tabletki antykoncepcyjne (rigevidon) na bolesne miesiączki. Wzięłam całe opakowanie, wystąpiła miesiączka, jednak jest ona nadal bardzo bolesna, może trochę mniej niż bez pigułek. Czy to powinno minąć po kilku opakowaniach? Czy powinnam już umawiać się do lekarza? Pomóżcie...
przede wszystkim nie miesiączka, a krwawienie z odstawienia. ale to pewnie wiesz na mnie tabletki pod względem łagodzenia bólu działają od początku tak samo (mam tak samo bolesne skurcze przy krwawieniach teraz, co 3 lata temu jak zaczynałam przyjmować tabletki) - ale każda z nas jest inna. na Twoim miejscu poczekałabym te 3 miesiące, żeby organizm miał szansę się przyzwyczaić do hormonów - jeśli problem nie zniknie, wtedy kontaktowałabym się z lekarzem celem odpowiedniejszego doboru tabletek.
malootka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-20, 12:08   #4444
ann1333
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez malootka Pokaż wiadomość
przede wszystkim nie miesiączka, a krwawienie z odstawienia. ale to pewnie wiesz na mnie tabletki pod względem łagodzenia bólu działają od początku tak samo (mam tak samo bolesne skurcze przy krwawieniach teraz, co 3 lata temu jak zaczynałam przyjmować tabletki) - ale każda z nas jest inna. na Twoim miejscu poczekałabym te 3 miesiące, żeby organizm miał szansę się przyzwyczaić do hormonów - jeśli problem nie zniknie, wtedy kontaktowałabym się z lekarzem celem odpowiedniejszego doboru tabletek.
Dzięki za odpowiedź, poczekam jeszcze te 3 miesiące i zobaczę czy coś się zmieni.
ann1333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-20, 14:29   #4445
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

Ja mam apkę na telefonie, która powiadamia mnie, że mam wziąć tabletkę. Jakbym brała rano, a np. była na uczelni i nie wzięła tabsów ze sobą, to by dzwoniło albo wibrowało co godzinę. Mogłabym zaznaczyć, żeby nie powiadamiało bo już wzięłam, ale wtedy mogłabym zapomnieć, że mam wziąć. no i to irytujące, jak co godzinę pika/wibruje, a o 18 jestem zwykle w domu i mogę wziąć bez problemu
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-20, 16:18   #4446
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
Ja mam apkę na telefonie, która powiadamia mnie, że mam wziąć tabletkę. Jakbym brała rano, a np. była na uczelni i nie wzięła tabsów ze sobą, to by dzwoniło albo wibrowało co godzinę. Mogłabym zaznaczyć, żeby nie powiadamiało bo już wzięłam, ale wtedy mogłabym zapomnieć, że mam wziąć. no i to irytujące, jak co godzinę pika/wibruje, a o 18 jestem zwykle w domu i mogę wziąć bez problemu
A po kij apka do tego, skoro taka funkcja jest w zwykłym budziku/alarmie w chyba każdym telefonie?
18d73f41c1c01aef8fdf04b5e3282c14752c25f5_62181c6d1d29a jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-20, 17:02   #4447
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829

[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;52832792]A po kij apka do tego, skoro taka funkcja jest w zwykłym budziku/alarmie w chyba każdym telefonie?[/QUOTE]

bo mi pokazuje kiedy np. wypada przerwa, kiedy brałam a kiedy nie (jeśli nie wezmę np w czwartek to jest napisane, że w czwartek nie brałam), można np. dodać notatkę "w czwartek nie wzięłam, w piątek wzięłam 2"
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-22, 09:00   #4448
Smerfetka696969
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _ewenement_ Pokaż wiadomość
Jestem już po wizycie u ginekologa. Po omówieniu wyników zleconych badań zostały mi przypisane tabletki Yaz.
Pozostaje mi czekać do okresu i zobaczę jak organizm zareaguje na pierwszą antykoncepcję.

Oby pierwsze 3 miesiące nie były koszmarne... ;p
I jak tam?

Ja dziś szukam jakiegoś dr na NFZ bo czas się zapisać.

10.03.2019 tp
17.03.2019-Zuzia
Smerfetka696969 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-09-29, 09:54   #4449
OlkaPe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez _Tinkerbell Pokaż wiadomość
mnie by trafił szlag, jakby mi coś co godzine wibrowało, nastawiam sobie budzik na tę okoliczność, a jak nie mam tabletek ze sobą to ustawiam przypomnienie na późniejszą godzine
Stary 2015-10-08, 10:40   #4450
mrowcia20
Przyczajenie

Witam, jestem aktualnie przeziebiona jaka jest bezpieczna dawka paracetamolu żeby nie wpływał na tabletki antykoncepcyjne ?
mrowcia20 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-09, 14:32   #4451
OlkaPe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mrowcia20 Pokaż wiadomość
Witam, jestem aktualnie przeziebiona jaka jest bezpieczna dawka paracetamolu żeby nie wpływał na tabletki antykoncepcyjne ?
takie pytanie to chyba do farmaceuty albo do lekarza, watpie aby ktos tutaj udzielil ci takiej informacji, bo rowniez zalezy to od tabletek
Stary 2015-10-09, 14:47   #4452
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez OlkaPe Pokaż wiadomość
takie pytanie to chyba do farmaceuty albo do lekarza, watpie aby ktos tutaj udzielil ci takiej informacji, bo rowniez zalezy to od tabletek
Nieprawda Do 1000 mg jest bezpiecznie, jeśli się przekroczy o niedużo to tragedii też nie będzie, byle nie przesadzać.
Stary 2015-10-12, 09:55   #4453
OlkaPe
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nieprawda Do 1000 mg jest bezpiecznie, jeśli się przekroczy o niedużo to tragedii też nie będzie, byle nie przesadzać.
a to jest dawka dobowa, jednorazowa? ja bym uwazala z takimi poradami...
Stary 2015-10-12, 10:31   #4454
OlkaPe
Raczkowanie

Dot.: Zmiana tabletek antykoncepcyjnych

jeśli tabletki odpowiadają to po co zmieniac? Czasem warto jesli wystepuja skutki uboczne.
Ja zmienialam bo wczesniejsze mi nie slużyły i dopiero belara mi podpasowała.
Stary 2015-10-12, 11:21   #4455
Frutti
Zakorzenienie

Dobowa Paracetamol to tak czy siak jeden z najbezpieczniejszych leków
Stary 2015-10-12, 21:14   #4456
y@kor
Silveris

Dot.: Zmiana tabletek antykoncepcyjnych

Zgadzam się z poprzedniczkami - lekarz powinien zmienić tabletki jeśli są uciążliwe skutki uboczne, a tak ryzykujesz, że te nowe nie będą Ci służyły. Może warto pójść do innego ginekologa?
y@kor jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-15, 00:34   #4457
ewelina151
Przyczajenie

Słuchajcie dziewczyny, potrzebuję pilnie rady!
Biorę TRÓJFAZOWE tabletki i chciałabym przesunąć krwawienie. Nieważne czy byłoby wcześniej czy później, bo w zależności od ilości dni może udałoby mi się uniknąć go w czasie wesela..
Wiem, że nie można tu postąpić jak w przypadku antykoncepcji jednofazowej. Na moje nieszczęście nie mam obecnie możliwości skontaktować się z moim ginekologiem (urlop).
ewelina151 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 13:58   #4458
fanatyczka_
Przyczajenie

Unhappy Dot.: Vademecum antykoncepcji!

Hej, dziewczyny.
Dopiero zaczęłam swoją historię z tabletkami. Na początku października rozpoczęłam swoje pierwsze opakowanie Belary. Wszystko było w porządku, nie pominęłam żadnej tabletki... ale ze względu na pobyt w szpitalu nie mogłam przyjąć 14 oraz 15 tabletki. Dzisiaj oraz wczoraj przyjęłam dwie zgodnie z "planem", tych dwóch zaginionych nie wzięłam, bo bałam się zbyt dużej dawki naraz, wczoraj dostałam krwawienie z odstawienia i... Dopiero dzisiaj doczytałam, że powinnam zrobić tydzień przerwy, bo pominęłam więcej niż jedną tabletkę (w ulotce niestety nie było to aż tak rozpisane). I tu się zwracam z pytaniem do was - mam zrobić tę przerwę, poczekać aż ustanie krwawienie, czy dokończyć to opakowanie i od razu zacząć następne?
fanatyczka_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-19, 20:44   #4459
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fanatyczka_ Pokaż wiadomość
Hej, dziewczyny.
Dopiero zaczęłam swoją historię z tabletkami. Na początku października rozpoczęłam swoje pierwsze opakowanie Belary. Wszystko było w porządku, nie pominęłam żadnej tabletki... ale ze względu na pobyt w szpitalu nie mogłam przyjąć 14 oraz 15 tabletki. Dzisiaj oraz wczoraj przyjęłam dwie zgodnie z "planem", tych dwóch zaginionych nie wzięłam, bo bałam się zbyt dużej dawki naraz, wczoraj dostałam krwawienie z odstawienia i... Dopiero dzisiaj doczytałam, że powinnam zrobić tydzień przerwy, bo pominęłam więcej niż jedną tabletkę (w ulotce niestety nie było to aż tak rozpisane). I tu się zwracam z pytaniem do was - mam zrobić tę przerwę, poczekać aż ustanie krwawienie, czy dokończyć to opakowanie i od razu zacząć następne?
Teraz najlepiej będzie, jak opakowanie weźmiesz już do końca i połączysz je z kolejnym, bez zrobienia przerwy
Stary 2015-10-20, 12:04   #4460
Wilczaa
Rozeznanie

Cześć dziewczyny mam do was takie pytanie,otóż od 2012 roku biorę tabletki Yaz 24+4 i zawsze wszystko było ok, a ostatnio w środku opakowania w okolicach 14 tabletki pojawił się gesty przezroczysty śluz, a potem brązowy. Jak myślicie co to może byc? Coś dzieje się z cyklem?? Hmm

14.07.2012r - dobrze że Cie mam.

14.07.2014 r - powiedziałam TAK
Wilczaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 12:17   #4461
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wilczaa Pokaż wiadomość
Cześć dziewczyny mam do was takie pytanie,otóż od 2012 roku biorę tabletki Yaz 24+4 i zawsze wszystko było ok, a ostatnio w środku opakowania w okolicach 14 tabletki pojawił się gesty przezroczysty śluz, a potem brązowy. Jak myślicie co to może byc? Coś dzieje się z cyklem?? Hmm
Jednorazowo ok Jeśli plamienie znowu pojawi się za wcześniej-idź do lekarza na zmianę tabletek
Stary 2015-10-20, 13:19   #4462
Wilczaa
Rozeznanie

Już prawie cztery lata biorę więc jak się powtórzy to zrobię chyba przerwę w stosowaniu (moja gin coś wspominała)

Stary 2015-10-20, 22:49   #4463
EvelinLaura
Przyczajenie

Dziewczyny, a czy macie jakieś powikłania w związku z braniem tabletek?
Brałam przez 8 miesięcy Daylette i zaczełam miec problemy z krążeniem w łydce. Musiałam odstawić, bo to już było nie do wytrzymania i zaczęłam się poważnie bać, że zrobi mi się jakiś zakrzep w żyle. Tabletki miałam przepisane bez żadnych badań. Po prostu poszłam do gina i tylko spytał czy jestem chora to zgodnie z prawdą powiedziałam, że nie. Nie wiedziałam, że fakt, że w rodzinie występowały zakrzepy i problemy z żylakami ma jakieś znaczenie. Młoda i głupia byłam Nawet rodzinny potwierdził, ze powinnam odstawić tabletki. Tzn. moge brać, ale wtedy nie ma gwaracji, że nie zacznę miec jakies problemów ze zdrowiem.

Miała może któraś podobny problem?
Dla mnie tabletki były najlepszym rozwiązaniem. Zero stresu, wystarczyło pamiętać tylko, żeby brac dziennie tabletkę i o nic więcej martwić się nie musiałam.
I teraz nie wiem co dalej
EvelinLaura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-20, 23:03   #4464
Wilczaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez EvelinLaura Pokaż wiadomość
Dziewczyny, a czy macie jakieś powikłania w związku z braniem tabletek?
Brałam przez 8 miesięcy Daylette i zaczełam miec problemy z krążeniem w łydce. Musiałam odstawić, bo to już było nie do wytrzymania i zaczęłam się poważnie bać, że zrobi mi się jakiś zakrzep w żyle. Tabletki miałam przepisane bez żadnych badań. Po prostu poszłam do gina i tylko spytał czy jestem chora to zgodnie z prawdą powiedziałam, że nie. Nie wiedziałam, że fakt, że w rodzinie występowały zakrzepy i problemy z żylakami ma jakieś znaczenie. Młoda i głupia byłam Nawet rodzinny potwierdził, ze powinnam odstawić tabletki. Tzn. moge brać, ale wtedy nie ma gwaracji, że nie zacznę miec jakies problemów ze zdrowiem.

Miała może któraś podobny problem?
Dla mnie tabletki były najlepszym rozwiązaniem. Zero stresu, wystarczyło pamiętać tylko, żeby brac dziennie tabletkę i o nic więcej martwić się nie musiałam.
I teraz nie wiem co dalej
Ja po Daylette miałam poranne mrowienia w lydkach jednak nie codziennie , po za tym przytyłam po nich dużo i strasznie spadło mi libido ale to normalne przy tabsach.

Stary 2015-10-20, 23:41   #4465
Frutti
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Wilczaa Pokaż wiadomość
Ja po Daylette miałam poranne mrowienia w lydkach jednak nie codziennie , po za tym przytyłam po nich dużo i strasznie spadło mi libido ale to normalne przy tabsach.
Nie To nie jest normalne przy tabsach-a jak się tak dzieje to idzie się po inne, a nie męczy i zbiera wodę dalej, nie mając ochoty
Stary 2015-10-20, 23:48   #4466
Wilczaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Frutti Pokaż wiadomość
Nie To nie jest normalne przy tabsach-a jak się tak dzieje to idzie się po inne, a nie męczy i zbiera wodę dalej, nie mając ochoty
Chodziło mi o spadek libido

Dlatego też że tyłam właśnie je zmieniłam

Stary 2015-10-21, 15:33   #4467
EvelinLaura
Przyczajenie

O to prawda. Też strasznie mi spadło libido przy tych tabletkach. I straszne humorki miałam.

Wilczaa. a po zmianie tabletek już wszystko okey? Ustało mrowienie w łydce?
EvelinLaura jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 18:50   #4468
Doroya
Raczkowanie

Kilka pytań o tabletki anty!

We wtorek mam wizytę u gina w celu ustalenia tabletek anty. Zdecydowałam się nie tylko ze względu na zabezpieczenie, ale i nieregularny okres itp. Jednak mam kilka pytań:
1) Czy dobrze dobrane tabletki pomogą zniwelować trądzik i kobiecy PMS (obżarstwo, zachwiania nastrojów etc.)?
2) Czy przy celiakii (dobrze stosowanej diecie bezglutenowej!!) większe ryzyko wpadki? (ponoć przy tej chorobie ten sposób antykoncepcji nie jest polecany ze względu na złe wchłanianie)
3) Aktualnie się odchudzam (z głową) i czy to może mieć wpływ na jakość działania tabletek? Czy one nie przeszkadzają w odchudzaniu?
4) Zauważyłam, że tabletki mają różną cenę. Oboje jesteśmy studentami i nie stać nas na rozrzutność, także można ustalić aby lekarz wybrał coś nie z najwyższej półki?

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

72 - 65,0 - 54
Doroya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2015-10-21, 20:05   #4469
Frutti
Zakorzenienie

Dot.: Kilka pytań o tabletki anty!

1. Owszem mogą. Szczególnie zniwelować te wahania emocjonalne tuż przed Z trądzikiem jasna sprawa-jeśli tylko jest on zdiagnozowany wcześniej u lekarza dermatologa.
2. Nie sądzę żeby ryzyko było wyższe, ale spytaj dla pewności lekarza.
3. Zdecydowanie nie przeszkadzają w odchudzaniu. Ani pod względem zmniejszonej ochrony, ani nic nie utrudniają (potwierdzone info )
4. Zapytaj się co zamierza Obecnie tabletki mogą mieć taki sam skład i być produkowane przez różne koncerny farmaceutyczne. Tym sposobem za tabletki wypuszczone z koncernu Bayenrnu zapłacisz ok. 40 zł za opakowanie, a pigułki z identycznym składem z innej firmy będą kosztowały o 20 zł mniej. Działanie to samo, skład ten sam.
Stary 2015-10-22, 18:19   #4470
Wilczaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez EvelinLaura Pokaż wiadomość
O to prawda. Też strasznie mi spadło libido przy tych tabletkach. I straszne humorki miałam.

Wilczaa. a po zmianie tabletek już wszystko okey? Ustało mrowienie w łydce?
Jeszcze czasami mam niestety...

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości