|
Notka |
|
Dermatologia Forum dla osób, które interesują się dermatologią lub mają problemy ze skórą. Masz trądzik lub atopowe zapalenie skóry? Dołącz do nas, pomóż sobie i innym. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4441 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Domowe sposoby na trądzik - ZBIORCZY
Cytat:
- po co tak czesto skore przemywasz woda? to tylko niepotrzebnie ja wysusza i nic nie wnosi - jezeli wystawiasz skore na slonce bez zadnej ochrony to robisz sobie krzywde bo mimo iz teraz bedziesz widziala poprawe to jak przyjdzie jesien to skora sie zbuntuje i bedzie sie przetluszczala - zel under 20 moze byc za bardzo drazniacy, powinnas uzywac czegos delikatniejszego w mysl zasady: Mam tradzik czyli nie moge stosowac kosmetykow antytradzikowych bo zrobie sobie krzywde. To chyba tyle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4442 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Antybiotykową kurację też miałam- słaaaaby efekt- nawet znikomy. Co mi pomogło to dieta- zdrowe odżywianie.(wykluczenie słodyczy, napoi gazowanych, soli, sera żółtego itp. Więcej znajdziesz na poprzednij stronach tego wątku. Dużo piję wody mineralnej + zielona herbata- oczyszcza z toksyn organizm. Miejscowo używam bezacne- do kupienie w aptece.) Jeśli chcesz więcej info o diecie poszukaj w tym wątku lub napisz do mnie. Pozdrawiam. Walka z trądzikiem nie jest łatwa i potrwa. ---------- Dopisano o 16:28 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ---------- Cytat:
Tak samo skóra może reagować na silne środki złuszczające- peelingi częste mycie buzi. Polecam myć buzię 2x dziennie (wieczorem i rano) czami używać tonik z cytryną- składniki na poprzednich stronach. Co diety- gratuluję i ciesze się że są efekty picie pokrzywy i bratka ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4443 |
Raczkowanie
|
Ja ostatnio odkryłam fajny, domowy sposób na załagodzenie zmian trądzikowych bądź pojedynczych krost: maseczka z glinki w proszku. Białą glinkę w proszku mieszam z sokiem z cytryny oraz wodą mineralną, tak by uzyskać konsystencje papki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4444 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Wystawianie skóry na słońce bez ochrony? Raz, że wysuszasz w ten sposób swoją cerę strasznie i odpłaci Ci się potrójną dawką pryszczy zimą, a dwa, w ten sposób Twoja skóra będzie starzała się w bardzo szybkim tempie. Radzę odstawić też żel UnderTwenty, wysuszy Ci skórę i efekt- podobny jak z wystawianiem skóry na słońce. Proponuję zacząć stosować łagodne, niewysuszające skóry żele, nawilżać ją i cierpliwie czekać na efekty, a nie katować ją mało skutecznymi sposobami. Poza tym ta woda. Oszalałaś. Przecież to też wysusza skórę. Zresztą jaki jest w tym sens? Przecież woda nie eliminuje bakterii, a jedynie żele, których wystarczy używać 2 razy dziennie- rano i wieczorem, a w ciągu dnia po prostu nie dotykać rękoma twarzy. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4445 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4446 |
Raczkowanie
|
polecam maseczkę z mleka, teraz zaczęłam robić z drożdży, ale nie pomaga
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4447 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Po roku musiałam go poprzesadzać i teraz mam chyba 4 ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#4448 |
Raczkowanie
|
Witajcie
![]() ![]() Ostatnio wypróbowałam mieszankę kawsku cytrynowego z mlekiem i o dziwo wypryski stają się mniejsze,a te czerwone bledną ![]() ![]() ![]() Dobry jest też pomysł ze startym ogórkiem i śmietaną ( 1 średni ogórek starty na drobnej tarce i 2 łyżeczki świeżej śmietany) ![]() ---------- Dopisano o 10:23 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- a) Woda z cytryną na trądzik – kilka kropel soku z cytryny wlewamy do miseczki z wodą (najlepiej przegotowaną lub mineralną czy źródlaną). Tak powstałym tonikiem przy pomocy nasączonych wacików przemywamy trądzik. Cytryna ma właściwości dezynfekujące, rozjaśniające i odżywiające. b) Woda z ogórkiem zielonym – przegotowaną lub mineralną wodę mieszamy ze startym ogórkiem (bardzo ważne: nie odsączamy soku!). Namoczonym wacikiem nanosimy na trądzik. Ogórek ma działanie łagodzące, zwężające pory i nawilżające. c) Aloes – cera trądzikowa może być przemywana sokiem z aloesu lub jego wodnym roztworem. Sok możemy kupić w aptece lub bezpośrednio odsączyć z naciętego liścia rośliny (aloes to popularna roślina doniczkowa, dostępna w prawie każdej kwiaciarni). Wyciągi z tej rośliny są często składnikami kosmetyków do cery wrażliwej lub młodzieńczej-trądzikowej, co potwierdzałoby jej skuteczność w tej dziedzinie. d) Woda z octem na trądzik (ze spirytusem, przemywanie wodą utlenioną) – często stosowana na trądzik przez nastolatki. Toniki tego typu bardzo wysuszają skórę, więc co za tym idzie, dają szybkie widoczne efekty w zwalczaniu trądziku; jednak zalecalibyśmy w ich ewentualnym stosowaniu zachowanie ostrożności. Przesadne wysuszanie bardzo szkodzi skórze. Jak mawiały nasze babcie: „Co nagle, to po diable”. e) najprostszym sposobem na trądzik jest zastąpienie zwykłej wody z kranu (która w większości miast jest nieprzyjazna dla skóry) wodą przegotowaną lub mineralną. Jednak w takim przypadku pożądanych efektów można się spodziewać tylko wtedy, gdy całkowicie zrezygnuje się z mycia twarzy wodą z kranu. Unikaj tradycyjnych ręczników - w wilgotnym materiale lubią gnieździć się bakterie, co może powodować trądzik. a) Cebula na trądzik – znana z właściwości antybakteryjnych i dezynfekujących. Przekrojoną na pół cebulę przykładamy miejscowo na trądzik. Niestety trzeba to nosić przy twarzy kilka godzin, więc lepiej poświęcić na to dzień wolny lub po prostu przykleić plastrem na noc. b) Spirytus lub woda utleniona – bardzo silne działanie dezynfekujące i wysuszające. Nasączony wacik przykładamy punktowo na trądzik, lekko wsmarowujemy i odkładamy. Stosować najlepiej na noc. Ze względu na silne działanie wysuszające tych środków przestrzegamy przed zbyt częstym ich stosowaniem. c) Roztwór sody oczyszczonej na trądzik – 2 łyżeczki sody oczyszczonej wsypujemy do szklanki przegotowanej schłodzonej wody. Tak powstałym roztworem nasączamy wacik i przemywamy trądzik. Po wyschnięciu zostawia delikatny biały nalot. Soda oczyszczona ma bardzo silne działanie wysuszające, dlatego – tak jak w poprzednim przypadku – zalecamy zachowanie umiaru w stosowaniu tego specyfiku na trądzik. powodzenia ![]() ![]()
![]() |
#4449 |
Przyczajenie
|
Hej, hej!
Bardzo się cieszę, że tutaj do Was trafiłam. Jak widać całkiem sporo osób boryka się z trądzikiem. Obecnie mam 17 lat, a od 13. roku życia zacięcie walczę. W zeszłym roku miałam olbrzymi wysyp - najbardziej pomagały okłady z szałwii. Grudy pod skórą trochę bledły i ból związany z ropnymi krostkami nieco malał. Próbowałam maseczek różnych... m.in. z płatkami owsianymi (niewiele zdziałała), brałam antybiotyki, teraz łykam Normatabs albo cynk w tabletkach, zdrowe odżywianie i wciąż maści i różniste żele. Jest ok, czasem wyskoczy jakiś nieprzyjaciel, ale walczę z nim bezinwazyjnie (albo przynajmniej się staram, hihi) ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4450 |
Przyczajenie
|
Hej, ja niedawno miałam przepisany Zincas forte na ten mój ryjek pryszczaty. Stosowałyście? Jakieś doświadczenia? Mój trądzik nie jest wielki, aczkolwiek widać go i to nawet bardzo.
A tak btw to często stosuje aloes, a właściwie jego sok (świeży) prosto na umytą twarz, ładnie ściąga i likwiduje zaczerwienienia. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4451 |
Przyczajenie
|
Należy zacząć od tego dlaczego w ogóle trądzik się pojawił... nie ma co leczyć objawów tylko przyczyny. Jak jesteście zainteresowane piszcie. Podam rozwiązania do konkretnych przypadków, po tym jak przeprowadzę krótki wywiad.
Pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4452 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Też mam zamiar wypróbować aloes. Pani w aptece powiedziała, że sok z aloesu nadaje się wyłącznie do picia, a jak to wygląda z przemywaniem tym oto specyfikiem? Krzywdy chyba nie zrobi? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4453 |
Raczkowanie
|
Kochani odkryłam coś,co naprawdę pomaga!!
![]() ![]() Oto przepis na tonik,który stosuje się rano i wieczorem: Duże liście Żyworódki należy ściąć i umyć . Przechowywać w lodówce około 8 dni , a następnie drobno posiekać i wycisnąć z nich sok , który jest już gotowy do spożycia. Jeżeli połączymy go z alkoholem w proporcji 1:5 to wówczas możemy go dłużej przechowywać. A gdy idę spać to na noc zrywam liścia,zrywam błonkę.która znajduje się na spodzie liścia,przykładam na miejsce gdzie mam najwięcej krost i przyklejam plastrem do twarzy ![]() Najlepiej stosować kwiat,który ma przynajmniej pół roku ![]()
![]() |
#4454 |
Przyczajenie
|
![]()
Do wrażliwej cery polecam delikatną pianką do mycia twarzy z miodlą indyjską firmy himalaya herbals (cena ok. 17 zł) do użytku codziennego bez żadnych podrażnień twarzy oraz ziołowy krem odżywczy do twarzy również tej samej firmy (ok.11zł/4.94 zł w zależności od opakowania).
Do demakijażu najlepsza jest firma nivea visage dwufazowy płyn oraz krem na dzień nivea Q10. Co do porad domowych to.. często stosowałam na oczyszczoną twarz drożdże oraz sok z cytryny nasączony wacikiem. Dobry jest również ząbek czosnku, nie na długo przykładać w chore miejsce,żeby nie popalić sobie twarzy. Najlepszym i stosowanym od wieków lekiem ziołowym jest aloes,więc jeśli dziewczyny znajdziecie go w jakiejkolwiek postaci - syropu,maści,żelu kupujcie śmiało,jeżeli nie jesteście na niego uczulone. Szczerze mówiąc jest dobry na wszystko i nigdy nie zawodzi. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4455 |
Przyczajenie
|
Hej, czy ktoras z was stosowała tabletki Tetralysal?
Jesli tak czy bylo widac efekty i po jakim czasie? A co do domowych sposobow polecam codzienne jedzenie łyżeczki drożdzy. Podobno jest to skuteczniejsze niz maseczka z drozdzy. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4456 |
Przyczajenie
|
Maseczka z drożdży
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4457 |
Raczkowanie
|
Też robię maseczki z drożdży
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4458 |
Przyczajenie
|
Ja niestety też tak mam, ze gdy odstawie na kilka dni kremy i leki to wszystko wraca do normy...
![]() Co do jedzenia to od pewnego czasu taz nie jem slodyczy, slonych i ostrych rzeczy a do tego podjadam codziennie drozdze i małą poprawe widac. Znacie moze cos rozjasniającego plamy po trądziku? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4459 |
Raczkowanie
|
jeśli wysypuje Cię po serze ( skąd ja to znam.. ), spróbuj na 2 tyg. wywalić mleko z diety: lody, twaróg, śmietanę, kremowe ciastka.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4460 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4461 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4462 |
Przyczajenie
|
Witam wszystkich cierpiących z powodu trądziku!
Mam sprawdzony i bezpieczny sposób jak sobie z nim poradzić ![]() Kontakt mailowy: jc.izabela(małpa)gmail.co m |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4463 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
no ja to na początek wzięłam 3łyżeczki majonezu i kilka kropel cytryny i nałożyłam na buźkę ![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4464 |
Przyczajenie
|
ja na trądzik od młodości i już nic mi nie pomagało
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4465 |
Raczkowanie
|
Domowe sposoby nie działaja jednak,polecam jednak krem LINODERM ACNE , nie wiem czy była o nim mowa czy też nie,ale jak powtórzę to sie chyba nic nie stanie
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#4466 |
Rozeznanie
|
Duac stosowałam i rzeczywiście kiedyś mi pomógł, potem byłam na izoteku mimo że stan mojej cery nie był jakiś fatalny. Przez rok miałam spokój, a teraz znowu to samo, ale tak jak mówię w małym stopniu.
Aloes jest genialny, szkoda tylko, że ktoś z domowników usunął takowego kwiatka od nas z domu. Zamierzam wypróbować Pharmacis T z kwasem migdałowym no i specjalna dieta też by się przydała ![]()
![]() |
#4467 |
Moniadaily
|
Ale obszerny wątek
![]() Ja z trądzikiem zmagam się już baaardzo długo... Przez to dziadostwo mam strasznie niską samoocenę ![]() Zastanawiam się, ile prawdy jest w tym, że dieta ma wpływ na trądzik. Wg mnie coś w tym może być, ale żeby od razu rezygnować z tak wielu produktów? Pytałam się kiedyś pani dermatolog i stwierdziła, że to nieprawda... Aktualnie mam sporo przebarwień na policzkach i przecieram je na noc sokiem z cytryny. Rozjaśnia całkiem nieźle ![]() Myję twarz delikatnym mydełkiem z AA, rano i wieczorem. PS- w żadnym wypadku nie wystawiajcie twarzy na słońce ;/ to błąd wielu dziewczyn, ja sama się na to złapałam. Zauważyłam, że słonko nieco pomogło mi załagodzić zmiany na twarzy, więc było spoko. Ale później jak mnie wysypałoo, to klękajcie narody... ;x Nie polecam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4468 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Oj z twarzą to fakt ![]() ![]() ![]() ![]() Z domowych sposobów uwielbiam maseczkę owsianą ![]() Ostatnio na innym wątku ktoś mi podpowiedział, żeby pojedyncze pryszcze okładać np. gorącą łyżeczką (na większe partie-gorący okład). Wypróbowałam i to działa! Już kilka budujących się, czerwonych wyprysków zniknęło kiedy katowałam je tym sposobem. Efekt nie jest widoczny co prawda od ręki i w sumie ja osobiście muszę trochę z tą łyżeczką posiedzieć, ale warto ![]()
![]() |
![]() |
#4469 |
Zadomowienie
|
Gorące okłady... moze to jest tajemnica OCM
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4470 |
Rozeznanie
|
Gorące przyłożyć? A ja nawet niedawno czytałam na jakimś portalu, że należy takiego "kiełkującego" pryszcza okładać kostkami lodu, w celu zahamowania dojrzewania
![]() OCM kocham ![]() A właśnie, miałam zapytać. Stosował ktoś maść z wit A na trądzik? Nie zapycha? Efekty? Bo w sumie tania, a kiedyś mi się obiło o uszy. W końcu retinol polecany na trądzik razem z innymi retinoidami tworzy tą witaminę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:12.