Pytanie o staż - wątek zbiorczy - Strona 149 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-08-31, 16:21   #4441
Ewka:D:D
Rozeznanie

Dot.: Pytanie o staż - wątek zbiorczy

laski mam staz od 13.07 do 30.11 wiec w sumie wolnego mam 8 dni po 13.11 tak? dobrze to sobie wyliczylam?
13.07 - 13.08 2 dni
13.08 - 13.09 2 dni
13.09 - 13.10 2 dni
13.10 - 13.11 2 dni
czy cos nie tak? bo juz sie pogubilam w tym wszystkim.... :/

Ewka:D:D jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-08-31, 17:52   #4442
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ewka:D:D Pokaż wiadomość
laski mam staz od 13.07 do 30.11 wiec w sumie wolnego mam 8 dni po 13.11 tak? dobrze to sobie wyliczylam?
13.07 - 13.08 2 dni
13.08 - 13.09 2 dni
13.09 - 13.10 2 dni
13.10 - 13.11 2 dni
czy cos nie tak? bo juz sie pogubilam w tym wszystkim.... :/
Dobrze policzyłaś masz 8 dni wolnego,pierwsze wolne możesz wziąć po przepracowaniu miesiąca,ale to pewnie wiesz
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-01, 10:46   #4443
figiel
Przyczajenie

witam serdecznie.
ja odbywam obecnie roczny staż w urzędzie gminy, który kończy mi się 10 października. ubiegam się teraz o prace interwencyjną. pani kierownik kazała mi napisać podanie. proszę pomóżcie mi co ja mam zawżeć w treści tego podania.
figiel jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-01, 20:44   #4444
alufa
Zakorzenienie

dziewczyny mam ogromną prośbę o pomoc w interpretacji mojego problemu

15.09 kończę staż, 16.09 podpisuję umowę z pracodawcą. dostałam urlop 10, 11, 14, 15.09 ALE te dni może wypaść mi szkolenie

czy jeśli szkolenie przypadnie na mój stażowy urlop, to mogę upomnieć się o niego po podpisaniu umowy z pracodawcą czy nie?
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 11:29   #4445
iryda
Raczkowanie

GG do iryda

niewykorzystany urlop stażowy przepada po zakończeniu stażu
iryda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 13:01   #4446
201704240951
Konto usunięte

Długo się czeka na decyzję starostwa ?
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 13:47   #4447
Ishikawa
Crazy turtle lady

GG do Ishikawa

Dziewczyny, jak u Was było z urlopem za 15.08 ?

Wzielam urlop 24.08 i wczoraj mialam telefon z PUP , ze mi jako stazystce nie przyslugiwał urlop za ten dzien, poniewaz moja jednostka zawsze pracuje (Straz pozarna) a takim sie nie nalezy odbiór dnia wolnego.
Powiedzialam, ze biuro ma soboty wolne i ze kazdy stazysta (strazak czy cywil) ma prawo sobie ten dzien odbrac.
W zwiazku z czym,albo mi odciagna od stypendium 1 dzien, albo zabiora 1 dzien urlopu.
Poszlam z tym do kadr i naczelnik zadzwonil do PUp, skutek byl taki ze pani stwierdzila, zeKomenda źle ustawe interpretuje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-09-02, 14:34   #4448
madziam90
Rozeznanie

a był ktoś może na stażu w ZUSie? jeśli tak jak tam jest? coś mniej więcej chciałabym wiedzieć. słyszałam coś że bardzo ciężko i mało chętnych do pracowania tam mają. ale do końca nie wiem czy to jest prawda. wie ktoś coś może na ten temat?

latolato. lato czeka. <3.
madziam90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 17:33   #4449
gryzelda
Zadomowienie

Jak wyglada sytuacja stazysty ktory przepracowal dopiero 3 miesiace , firma zostaje zamknieta. Taki okres dosiwadczenia to pic na wode co w tej sytuacji? coo jezeli firma dzis juz nie pracuje ale zostanie zgloszone za miesiac ze jej juz nie ma to czy jeszcze ten miesiac jest sie stazysta?
gryzelda jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:03   #4450
Nimfa28
Raczkowanie

Hej DZIEWCZYNY! Mam Pytanko!
Czy muszę wykorzystać cały urlop ze stażu? już mi się nazbierało parę dni i nie wiem czy muszę je wykorzystać czy nie! i czy to wolne jest normalnie płatne, czy odliczają kase ze stażowych za to wolne jak bym sobie wzieła?????

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 18:23   #4451
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gryzelda Pokaż wiadomość
Jak wyglada sytuacja stazysty ktory przepracowal dopiero 3 miesiace , firma zostaje zamknieta. Taki okres dosiwadczenia to pic na wode co w tej sytuacji? coo jezeli firma dzis juz nie pracuje ale zostanie zgloszone za miesiac ze jej juz nie ma to czy jeszcze ten miesiac jest sie stazysta?
trudne pytanie. myślę że coś takiego się bardzo rzadko zdarza, najlepiej zadzwonić do UP i powiedzieć o tej sytuacji i zapytać.
mi się wydaję że przez te kilka miesięcy to masz już jakieś tam doświadczenie a że firma się zamyka to nie z Twojej winy, jakiś czas ale zawsze doświadczenie jakieś tam jest według mnie, ale najlepiej będzie jeśli się upewnisz.

Stary 2009-09-02, 19:22   #4452
mimix86
Raczkowanie

GG do mimix86

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Czy muszę wykorzystać cały urlop ze stażu? już mi się nazbierało parę dni i nie wiem czy muszę je wykorzystać czy nie! i czy to wolne jest normalnie płatne, czy odliczają kase ze stażowych za to wolne jak bym sobie wzieła?????
Kasę odliczają, ale dopiero wtedy jeśli weźmiesz za dużo dni. Za każdy miesiąc przysługują ci 2 dni, więc jeśli np. masz już 4 miesiące to przysługuje 8 dni, ale nie musisz tych dni wykorzystać w 5 miesiącu, możesz je wykorzystać w 7, 8 czy którym tam chcesz.

To oczywiście przykład, bo nie wiem w którym miesiącu jesteś i ile masz jeszcze tego stażu. Dopiero by ci odliczyli kasę jakbyś np. w 4 miesiącu wzięła 10 dni to wtedy by ci za 4 miesiąc mniej stażowego wypłacili. A za normalnie wzięte dni nie odliczają kasy od stażowego.

Pozdrawiam
Mam nadzieję, że zrozumiałaś
mimix86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 19:31   #4453
Nimfa28
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez mimix86 Pokaż wiadomość
Kasę odliczają, ale dopiero wtedy jeśli weźmiesz za dużo dni. Za każdy miesiąc przysługują ci 2 dni, więc jeśli np. masz już 4 miesiące to przysługuje 8 dni, ale nie musisz tych dni wykorzystać w 5 miesiącu, możesz je wykorzystać w 7, 8 czy którym tam chcesz.

To oczywiście przykład, bo nie wiem w którym miesiącu jesteś i ile masz jeszcze tego stażu. Dopiero by ci odliczyli kasę jakbyś np. w 4 miesiącu wzięła 10 dni to wtedy by ci za 4 miesiąc mniej stażowego wypłacili. A za normalnie wzięte dni nie odliczają kasy od stażowego.

Pozdrawiam
Mam nadzieję, że zrozumiałaś

Tak,zrozumiałam dziekuje bardzo

Nimfa28 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 20:32   #4454
anna1990
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość

Wzielam urlop 24.08 i wczoraj mialam telefon z PUP , ze mi jako stazystce nie przyslugiwał urlop za ten dzien, poniewaz moja jednostka zawsze pracuje (Straz pozarna) a takim sie nie nalezy odbiór dnia wolnego.
Powiedzialam, ze biuro ma soboty wolne i ze kazdy stazysta (strazak czy cywil) ma prawo sobie ten dzien odbrac.
W zwiazku z czym,albo mi odciagna od stypendium 1 dzien, albo zabiora 1 dzien urlopu.
Poszlam z tym do kadr i naczelnik zadzwonil do PUp, skutek byl taki ze pani stwierdzila, zeKomenda źle ustawe interpretuje.
Też mam staż w straży pożarnej. Nie miałam dnia wolnego, z mojego UP nikt ze stażystów nie miał wolnego.
anna1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 20:47   #4455
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez Ishikawa Pokaż wiadomość

U mnie wszyscy mieli wolny poniedziałek, 17.08, wtedy nikt z pracowników tego typu (na podobnym stanowisku) nie pracował, choć instytucja (szpital) siłą rzeczy pracował, część pracowników też. Na poprzednim stażu też miałam taką samą sytuację, wtedy na liscie miałam wykreślony ten dzień tak samo jak weekend i dni wolne i kadry robiły adnotację przy liście, ze dzień ten i ten w tej instytucji jest dniem wolnym za dzień taki. W UP nie było problemów. Teraz nie oddawałam jeszcze listy za sierpień więc nie wiem.

Cytat:
Napisane przez Nimfa28 Pokaż wiadomość
Nie musisz, ale możesz, to twoje prawo. Urlop, który ci przysługuje jest normalnie płatny, nic ci nie odliczą.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-02, 21:13   #4456
maajjaa88
Zadomowienie

[QUOTE=moni_ka.g;14048711]U mnie wszyscy mieli wolny poniedziałek, 17.08, wtedy nikt z pracowników tego typu (na podobnym stanowisku) nie pracował, choć instytucja (szpital) siłą rzeczy pracował, część pracowników też. Na poprzednim stażu też miałam taką samą sytuację, wtedy na liscie miałam wykreślony ten dzień tak samo jak weekend i dni wolne i kadry robiły adnotację przy liście, ze dzień ten i ten w tej instytucji jest dniem wolnym za dzień taki. W UP nie było problemów. Teraz nie oddawałam jeszcze listy za sierpień więc nie wiem.

rozumiem, ze teraz jestes na stazu w szopitalu mozna wiedziec na jakim stanowisku??
maajjaa88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 05:46   #4457
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez iryda Pokaż wiadomość
niewykorzystany urlop stażowy przepada po zakończeniu stażu
dziękuję
tak też myślałam

a nie kojarzycie, ile odbierają za 1 dzień urlopu więcej? bo ja brałam dzień zastępczy - pracuję w firmie pracującej od pon do pt, więc myślę, że nic mi nie odejmą, ale tak z czystej ciekawości tyle co za dzień stażu czyli marne grosze?
Stary 2009-09-03, 07:59   #4458
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez madziam90 Pokaż wiadomość
a był ktoś może na stażu w ZUSie? jeśli tak jak tam jest? coś mniej więcej chciałabym wiedzieć. słyszałam coś że bardzo ciężko i mało chętnych do pracowania tam mają. ale do końca nie wiem czy to jest prawda. wie ktoś coś może na ten temat?
a w ZUSie nikt nie miał stażu?

Stary 2009-09-03, 16:22   #4459
studi
Zakorzenienie

Cytat:
a w ZUSie nikt nie miał stażu?
Znajomy pracuje w ZUS-ie.Jest duzo roboty-zwłaszcza dla młodych stażystów, a i płaca nie wielka-juz nawet nie chodzi o staż tylko o to co się dzieje w kwestii finansowej po odbyciu stażu-marnie płacą.Ale dużo zalezy od nastawienia do pracy-jesli Ci sie będzie podobac, to może nie będzie narzekania z cyklu duzo roboty i ach i och

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-09-03, 20:06   #4460
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
Znajomy pracuje w ZUS-ie.Jest duzo roboty-zwłaszcza dla młodych stażystów, a i płaca nie wielka-juz nawet nie chodzi o staż tylko o to co się dzieje w kwestii finansowej po odbyciu stażu-marnie płacą.Ale dużo zalezy od nastawienia do pracy-jesli Ci sie będzie podobac, to może nie będzie narzekania z cyklu duzo roboty i ach i och
mój Tż w ZUSie tylko niszczył i kserował... ale nie zniechęcaj się
Stary 2009-09-03, 22:18   #4461
drusia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość

Identycznie miała w ZUSie moja koleżanka.
AAA! Jeszcze chodziła na zakupy paniom, które tam pracowały. To po bułeczkę, to po ciasteczko, to oddać buty do szewca, itd.
Nic się tam nie nauczyła, ale nie jest powiedziane, że tak jest wszędzie.

Nie liczę dni,
Sprawiam, że to dni się liczą...

drusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-03, 22:53   #4462
madziam90
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez studi Pokaż wiadomość
oj ja nie należę do takich które narzekają więc myślę że tak źle nie będzie. doświadczenie zawsze jakieś tam mam nadzieję bym zdobyła, ale zobaczymy jak to będzie.

---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:50 ----------

Cytat:
to chyba nie należy do takich ciężkich prac, w przeciwieństwie do poprzedniego postu. przynajmniej tak mi się wydaję, za to doświadczenie z takiego czegoś marne, więc raczej lepiej mieć różne rzeczy do roboty nawet zyskiem tego żeby ciężej pracować.

---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ----------

Cytat:
Napisane przez drusia Pokaż wiadomość
Identycznie miała w ZUSie moja koleżanka.
AAA! Jeszcze chodziła na zakupy paniom, które tam pracowały. To po bułeczkę, to po ciasteczko, to oddać buty do szewca, itd.
Nic się tam nie nauczyła, ale nie jest powiedziane, że tak jest wszędzie.
ech, to już "lekka" przesada z tymi zakupami. tak nie może być. może akurat taki dziwny ZUS się trafił koleżance. a w jakiej miejscowości to było jeśli mogę wiedzieć? mam nadzieję że nie w mojej.

Stary 2009-09-04, 08:11   #4463
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
to chyba nie należy do takich ciężkich prac, w przeciwieństwie do poprzedniego postu. przynajmniej tak mi się wydaję, za to doświadczenie z takiego czegoś marne, więc raczej lepiej mieć różne rzeczy do roboty nawet zyskiem tego żeby ciężej pracować.
nie w ogóle
to niszcz sobie i kseruj przez pół roku z malymi przerwami na coś ambitnego staż to wyzysk i nie ma się co oszukiwać. szczególnie gdy nie ma szansy na zatrudnienie - czułabym się na maxa poniżona.

ale jeśli dla Ciebie niszczenie i kserowanie to super fucha to nikt Ci nie broni być całe życie na stażu
Stary 2009-09-04, 08:19   #4464
Gloire
Zadomowienie

GG do Gloire

Cytat:
nie w ogóle
to niszcz sobie i kseruj przez pół roku z malymi przerwami na coś ambitnego staż to wyzysk i nie ma się co oszukiwać. szczególnie gdy nie ma szansy na zatrudnienie - czułabym się na maxa poniżona.

ale jeśli dla Ciebie niszczenie i kserowanie to super fucha to nikt Ci nie broni być całe życie na stażu
staż do wyzysk - w wielu przypadkach owszem, ale na szczęście nie we wszystkich
Stary 2009-09-04, 08:38   #4465
drusia
Zakorzenienie

Cytat:

ech, to już "lekka" przesada z tymi zakupami. tak nie może być. może akurat taki dziwny ZUS się trafił koleżance. a w jakiej miejscowości to było jeśli mogę wiedzieć? mam nadzieję że nie w mojej.
To był Kluczbork.
Niestety

Nie liczę dni,
Sprawiam, że to dni się liczą...

drusia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-04, 09:35   #4466
iryda
Raczkowanie

GG do iryda

Cytat:
nikt Ci nie broni być całe życie na stażu
akurat broni, bo chyba tylko 12 miesięcy można mieć staż :P
Stary 2009-09-04, 09:38   #4467
iryda
Raczkowanie

GG do iryda

Cytat:
nikt Ci nie broni być całe życie na stażu
akurat broni mozna tylko 12 miesięcy być na stażu
Stary 2009-09-04, 10:34   #4468
ilo16na
Zakorzenienie

Powiem tak nie znacie sie co sie robi na stazu..
Macie mysl ze sie tam czegos nauczycie. .. dostaniecie od razu sluzbowy laptop komorke i komputer i cos co umiecie idealnie.
Mi jest wstyd pisac co robilam na forum,.. a niszczenie kserowanie itd to bylby dla mnie zaszczyt
Po wielu klotniach i bojach dostalam ambitniejsza prace..(dzieki tej pracy mialam problem ze zdrowiem)
Pewnie w pracy juz mnie tu nie zostawia (jak wyzej).. ale trudno.
Obecnie nadal mam malo ambitne zajecia ale w koncu za to mi placa.. i dobrze ze nei wymyslaja mi czegos o czym pojecia nie mam do roboty.. nie chcialabym siedziec na kasie itd.. a mogli mnie tam dac(slabo mi idzie liczenie jakiekolwiek)
To tyle z wywodu ze przerazajace jest kserowanie i chodzenie do sklepu..
Obecnie w 80 % zajmuje sie tym co jest zwiazane z moim zawodem ale po klotniach.

• "Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą"

ilo16na jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-04, 10:51   #4469
201704240951
Konto usunięte

Tak jest wszędzie... tylko wykorzystują bo to dodatkowa siła robocza.... .No ale.

Edytowane przez 201704240951
Czas edycji: 2009-09-04 o 11:00
201704240951 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-09-04, 12:24   #4470
moni_ka.g
Zakorzenienie

GG do moni_ka.g

Cytat:
Napisane przez maajjaa88 Pokaż wiadomość
rozumiem, ze teraz jestes na stazu w szopitalu mozna wiedziec na jakim stanowisku??
psycholog

Staż niedługo kończę i szukam pracy. W poniedziałek idę na rozmowę kwalifikacyjną.
moni_ka.g jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości