Aparaty ortodontyczne cz.II - Strona 15 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-07-23, 20:44   #421
emeczka
Wtajemniczenie

Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
emeczka a jak ci smaruja tym fluorem?? bo mi chyba nie zrobila.... a ty zawsze po masz takie piekne i bez zadnego osadu? bo ja widze to pomiedzy jedynkami i nie wiem czy nie doczyscila, czy sie nie da....
hmm no fluor to taki żel, nakładają mi to taka szczoteczką nie jest to jakaś rutyna, po prostu mi fluoryzują ząbki z sympatii na fluoryzację możesz iść zawsze (nie trzeba koniecznie po piaskowaniu, w moim przypadku robią po prostu wszystko za jednym zamachem ), koszt jest niewielki, u mnie ze 20 zł chyba.
po piaskowaniu zęby mam śliczne i czyste. z tym że u mnie widać na pierwszy rzut oka zmianę, bo kamień i osad odkładają mi się naprawdę bardzo szybko i w ogromnych ilościach, co zresztą widac kilka postów wcześniej na fotkach jeśli nie jestes zadowolona z efektu, to może przejdź się jutro i spytaj o te jedynki może tego nie zauważyła, albo miała problem z dotarciem do tego miejsca ze względu na aparat? chociaż z drugiej strony chyba Ci teraz tego nie poprawią, bo pisakowania nie powinno się robić zbyt często (chyba ok 4 miesiące to taka dolna granica, nie wiem nawet czy nie 6). a bardzo to widoczne jest?

(...)

staraj się kobito bo samo nic z nieba nie spadnie. wierność męża też.
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-23, 22:09   #422
agiii
Zadomowienie

hm... dla mnie jest widozne bo ja czesto oglądam swoje zęby z dużą dokładnością
w czw. mam wizyte u orto więc sie go zapytam czy dobrze wykonane bylo piaskowanie i tyle

dodałam swoje zdjęcia

pierwsze to jest obecny stan [wyszly strasznie zolte ze wzgledu na oswietlenie... na codzien mam zolte ale nie az tak]

druga fotka jest z 8.03.07 po założeniu
ja widze wielkie zmiany juz po tak malym czasie ale licze na więcej;];]

Edytowane przez agiii
Czas edycji: 2007-09-20 o 16:17
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-23, 22:35   #423
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Kurczę, na dole masz prawie pod linijkę ząbki i na górze też zmiany widać duże (ale mi się rymnęło :p). Naprawdę pogratulować
A moja dziura po piątce już nie boli i sobie zarasta, chociaz włazi mi w nią zarcie...
Stary 2007-07-23, 22:40   #424
agiii
Zadomowienie

dzieki
ja widze u siebie zmianę pod względem górnych dwójek i trójek... wreszcie układają sie jak należy na tym foto pewnie nie widac ale tez moje szpary po wyrwanych zębach się zmniejszają
Stary 2007-07-24, 12:42   #425
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Agii czy mi się wydaje czy Ci się jedynki rozeszły u góry?? Masz robione coś ze zgryzem?? bo jeśli tak to by wiele wyjaśniało ale faktycznie duuuuże zmiany są, to widać na pierwszy rzut oka

Ja przestane tu przychodzić bo mnie tylko schizujecie tymi historiami z wyrwanymi zębami a mnie to już w następną środe czeka

Mam ciało boga tylko szkoda, że Buddy
Djana jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 12:49   #426
agiii
Zadomowienie

ale jak rozeszły?? one poprostu ustawiają się w łuk bo przedtem były te dwie jedynki w lini prostej... ale to sie jeszcze wszystko zmienia
no aparat chyba tez robi mi cos ze zgryzem prostuje go
Stary 2007-07-24, 16:06   #427
kasiek87
Kokon pro

a ja dzis bylam na wizycie ;/ zostala jedna szpara taka minimalna do zamkniecia i w sumie tyle wizyta nastapna za miesiac i nic nie placilam

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 18:00   #428
agiii
Zadomowienie

nic nie placilas???? ale fajnie ci ja mam teraz jakies grubsze łuki i place za wizyte 100zł! ale to tylko przez pare wizyt tylko potem znowu wracam do normalnych
Stary 2007-07-24, 18:04   #429
elfik5
Raczkowanie

Witam Aparatki!
Dawno tu nie zaglądałam ale teraz to się zmieni. Miałam niewiele wolnego czasu - przygotowywałam się do obrony. Na szczęście skończyłam już studia (z wynikiem bardzo dobrym - musiałam się pochwalić; jak zawsze skromna, buahahaha) i mam teraz free!
Co do moich ząbków - w pt. byłam u orto. Przykleił mi zamek stwierdzając, że i tak mi pewnie odpadnie. Zapytałam dlaczego, na co odp.: nie wiem Dziwny z niego typek ale cóż... hehe. No i rzeczywiście, po dwóch dniach znowu mi odpadł Poza tym, zmienił mi łańcuszek na górnych ząbkach i straaaasznie mnie bolały przez pierwsze 2 dni. Nie mogłam nawet umyć ząbków bo aż mi się łezki zbierały w oczętach. Teraz ból stał się już mniej uciążliwy ale nadal go odczuwam. Jednak już po tych dwóch fatalnych dniach, zauważyłam wielekie postępy w leczeniu. Szpara między górnymi jedynkami zmienijszyła się dokładnie o połowę! Z ponad 2mm zredukowała się do niewiele ponad 1mm. Postanowiłam zrobić zdjęcia uzębienia i podczas ich oglądania troszkę się zaniepokoiłam. Otóż, odnoszę wrażenie, że lewa jedynka przesunęła się o wiele bardziej niż prawa i w konsekwencji wygląda to jakbym miała wszystkie górne ząbki (jeżeli za punkt odniesienia przyjmiemy dolne zęby) przesunięte w prawą stronę! Wygląda to fatalnie! Mam nadzieję, że orto zrobi coś z tym.
Pozdrowienia!

Edytowane przez elfik5
Czas edycji: 2007-07-24 o 18:07 Powód: Literówka
elfik5 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 19:24   #430
tewunia
Raczkowanie

a ja juz mam tydz zalozony aparat i na dole jedynkio i dwojki dalej mnie bola n ie dam rady nic ugryzcczy to normalne??
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 19:49   #431
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

Cytat:
Napisane przez tewunia Pokaż wiadomość
a ja juz mam tydz zalozony aparat i na dole jedynkio i dwojki dalej mnie bola n ie dam rady nic ugryzcczy to normalne??
niestety Tewuś normalne

Stary 2007-07-24, 20:57   #432
tewunia
Raczkowanie

dianka a do kiedy cie bolalo??dlugo jeszcze??
tewunia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-24, 23:36   #433
Djana
Zadomowienie

GG do Djana

po zalozeniu bolalo mnie 2 abo 3 dni, ale potem zaczelo przed wizyta, po 5 tygodniach, a potem po kazdym podkrecaniu... to sprawa zupelnie indywidualna

Stary 2007-07-25, 00:27   #434
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
nic nie placilas???? ale fajnie ci ja mam teraz jakies grubsze łuki i place za wizyte 100zł! ale to tylko przez pare wizyt tylko potem znowu wracam do normalnych
jesli zmienia mi tylko np. gumki albo cos tylko dokreca to przewaznie mam gratis wizyty i wszystkie nieplanowane bo np cos mi nie pasuje drut wystaje czy cos to tez gratis ale gdy wymienia luki to wtedy place kolo 80 zl ;]

Cytat:
Napisane przez tewunia Pokaż wiadomość
taa czasami normalne zalezy jak mocno przykreci druty i jaki jest nacisk na zeby mi sie zdarzalo ze nawet i 2 tyg. normalnie gryzc nie moglam ;] a dzis juz czuje jak mnie zeby ciagna mimo iz dolozyla tylko jakis kawalek lancuszka ;]

btw. dzieki za koment ^^ ja to ta z rogami ]:->

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-25, 08:51   #435
nennyQ
Przyczajenie

witammmmm ja juz noszę swoje cudo 4 tydzień i juz troszke podobno widać rezultaty tak mówi moja babcia ktora prawie codziennie zagląda mi w ząbki
ja sie czuje bardziej zaniepokojona jak mnie ząbki nie bolą bo sie martwie ze aparat juz na nie nie działa...

poza tym wczoraj od mojego drucika mialam poraniony policzek od wewnętrznej strony i podobno wyglądało ble i dostalo mi sie za to ze wpychalam paluchy do buzi ^^

przeciez musialam sprawdzić

ja nadal uwazam z jedzeniem
nie chce miec wpadki ze mi sie coś odklei.. ale zawsze mam telefon alarmowy do mojej orto

pozdrowionka
nennyQ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-25, 09:31   #436
Katka_krk
Rozeznanie

Hej APARATKI

Dzis mam wizyte o 16:30.................. brrr boje sie bo to pierwsza od ząłozenia DOŁU (na górze pewnie mi nic nie bedzie robic )

Relacje zdam po powrocie.

Nie ma cyfrówki bo sie popsuła a chciałam wam pokazac jak fajnie mi sie wyprostował dół !! bo góra juz jest prosta- nie wiem czy cokolwiek mi sie tam jeszcze moze wyprostowac

Mysle ze teraz zacznie mi cos mowic o korygowaniu zgryzu :/ boje sie ze bede musiała miec jakies fuj w buzi :/

Dól mnie od czasu do czasu boli ale jakies pojedynczy zab-1-2 dni i koniec

Teraz mam inny problem- po wczorajszym fitness na nogi chodzic nie moge!!!

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-25, 10:17   #437
karolinusienka
Zakorzenienie

witam wszystkich
u mnie aparacik dziala bo zabki bola sladowa iloscia bolu...tzn sa zdretwiale - dziwne uczucie...
staram sie narazie jeszcze zbytnio nie grysc bo nadal boli, ale jak juz musze cos pogrysc to gryze tylnymu zabkami
i kilogramki tez spadly na dol schudlam juz ok 4kg
wizyte mam dopiero 13 sierpnia wiec sporo czasu abym zaczela normalnie jesc
pozdrawiam wszystkich
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-25, 10:38   #438
zlosnica85
Raczkowanie

wiecie co z tym przebarwianiem i odklejaniem aparatów kryształowych to też sprawa indywidualna chyba.
Przez całe 2 tygodnie urlopu piłam litrami coce i mocną herbatę a także nie gardzilam czerwonym winem i innymi "farbującymi" trunkami, poza tym wcinałam jabłka prosto z drzewa i orzeszki nie mówiąc juz o gumach do żucia i innych tego typu i jakoś nic mi nie odpadło ani nic się nie przebarwiło. Ligaturki mam nie wymieniane już przez 2 miesiące i jak byly przezroczyste tak sa nadal.
Zaznaczę też że nie myłam ząbków po każdym posiłku tylko jak miałam okazję i czas czyli w praktyce okkoło 3 razy dziennie

i żyję! Ha
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-25, 15:51   #439
madziaaa21
Raczkowanie

GG do madziaaa21

karolinusienka - ja tez mam wizytę 13 sierpnia . A dziś też byłam na takiej "mini wizycie" po dwóch tygodniach od ostatniej (kiedy miałam zmieniany drut na grubszy) bo orto chciała mnie "obejrzeć" i zobaczyć czy coś sie dzieje. No i sie bardzo ucieszyła (i w sumie ja też) bo jest duuuuża poprawa
Stary 2007-07-25, 17:26   #440
Katka_krk
Rozeznanie

no i nie miałam wizyty bo zadzwonili do mnie i powiedzieli ze przekładaja na piatek .................wrrrrrrr r

Stary 2007-07-26, 08:44   #441
zlosnica85
Raczkowanie

oj Katka ładne masz te ząbki
na górze miałać też tak pokrzywione jak na dole? I jak długo nosisz aparat na górze bo rzeczywiście efekt jest piorunujący
Ja idę na wizytę we wtorek mam nadzieję że przeżyję
zlosnica85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-26, 09:01   #442
nusia2605
Rozeznanie

Thumbs down Dot.: Aparaty ortodontyczne cz.II

Ja byłam wczoraj u ortodonty i miałam mieć montaż ale nie miałam bo muszę wyleczyć to i to i jeszcze tamto.....Tylko dlaczego wcześniej tego mi nie powiedział?Jestem wściekła.A w ogóle to mój tato mówił żebym dała sobie spokój z aparatem bo mam zęby poleczone,niektóre nawet po 2 razy i mówił że tylko kasę stracę i po czasie zęby będę musiała wyrwać Powiedzcie mi proszę w jakim stanie są wasze zęby?Ja 12 zębów mam poleczonych.Już nie wiem sama co o tym myśleć.PROSZĘ Was POMÓŻCIE,co ja mam robić????????
nusia2605 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-26, 09:47   #443
madziaaa21
Raczkowanie

GG do madziaaa21

Nie przejmuj się tym! Ja też mam mnóstwo zębów już poleczonych-też po dwa razy i nawet w jedynkach plomby . Wiec pewnie by sie nawet więcej niż 12 zebrało . No a w sumie podobny tekst słyszałam od mojej mamy, że i tak mam słabe zeby to przez aparat tym bardziej mi sie osłabią i wyleca itp. Zapytaj orto czy to nie wpłynie negatywnie na twoje zęby... ale na pewno nie! Pewnie po prostu nie będziesz mogła wszystkiego jeść (duża ilość słodyczy, cola itp. - odpadają) no i tak jak ja teraz często je czyszczę i o wiele bardziej dbam
Stary 2007-07-26, 09:58   #444
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlosnica85 Pokaż wiadomość
oj Katka ładne masz te ząbki
na górze miałać też tak pokrzywione jak na dole? I jak długo nosisz aparat na górze bo rzeczywiście efekt jest piorunujący
Ja idę na wizytę we wtorek mam nadzieję że przeżyję

Na gorze miałam ogolnie jakies skrzywione- np jedynki przekrzywione w prawo, dwójki nachodziły na jedynki przez co dalej były jakies szpary, częsciowa rotacja prawej trójki.

A na dole to już ogólny misz-masz

Góra od pół roku
Dół prawie 2 miechy

Stary 2007-07-26, 10:24   #445
Ahtaga
Wtajemniczenie

dziewczyny ile sie czeka na aparat? Od wizyty na której decydujecie sie na to to ile czekałyście na nastepna? Czeka sie miesiącami czy raczej kwestia tygodni?

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-26, 10:35   #446
Gunia_
Raczkowanie

GG do Gunia_

To raczej kwestia indywidualna Ja np. na pierwszą wizytę zgłosiłam się w listopadzie 2006, a aparat zakładałam w lipcu 2007. Musiałam w międzyczasie pozbyć się chirurgicznie wszystkich ósemek, a na NFZ kolejki strasznie długie, poleczyć ząbki do końca i jeszcze cztery inne wyrwać. Mam nadzieje, że nie będziesz musiała czekać tak długo
Gunia_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-26, 10:41   #447
Jula84
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Gunia_ Pokaż wiadomość
To raczej kwestia indywidualna Ja np. na pierwszą wizytę zgłosiłam się w listopadzie 2006, a aparat zakładałam w lipcu 2007. Musiałam w międzyczasie pozbyć się chirurgicznie wszystkich ósemek, a na NFZ kolejki strasznie długie, poleczyć ząbki do końca i jeszcze cztery inne wyrwać. Mam nadzieje, że nie będziesz musiała czekać tak długo

Gunia mnie też czeka chirurgiczne usunięcie wszsytkich ósemek (żadna z nich mi jeszcze nie wyszła)....błagam powiedz co mnie czeka...czy to bardzo boli?
Jula84 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-26, 10:43   #448
Ahtaga
Wtajemniczenie

ale załóżmy że wszystkie zęby są gotowe do zadrutowania

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=1281333
Ahtaga jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-07-26, 11:01   #449
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

Jak sa gotowe do zadrutowania to kwestia umówienia wolnego terminu z orto U mnie się potoczyło szybko i w ciągu kilku tygodni miałam już założony pierwszy fragment aparatu.
Stary 2007-07-26, 11:19   #450
madziaaa21
Raczkowanie

GG do madziaaa21

Cytat:
Napisane przez Ahtaga Pokaż wiadomość
ale załóżmy że wszystkie zęby są gotowe do zadrutowania
Od pierwszej wizyty czekałam nie cały tydzień na separację a po trzech dniach już klejenie aparatu, więc ku mojemu zdziwieniu - bardzo krótko .

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości