|
|||||||
| Notka |
|
| Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#421 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: O tych na świecie i o tych w brzuszkach - spędzamy czas na pogaduszkach cz.4.
U nas gorączka 39 st. Kaszel katar. Podejrzewam do tego ospe.
|
|
#422 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: O tych na świecie i o tych w brzuszkach - spędzamy czas na pogaduszkach cz.4.
Karolina
eh zdrówka dla małej Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#423 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki Monia
|
|
#424 |
|
Zakorzenienie
|
O tych na świecie i o tych w brzuszkach - spędzamy czas na pogaduszkach cz.4.
Karolina, zdrówka!!
Trzymajcie się! Oby noc buła w miarę spokojna! ![]() U nas noc kiepska, coś młodego ewidentnie męczyło. Jęczał, rzucał się w łóżeczku, wstawał, jęczał i tak w kółko. Z jedzeniem wieczorem było kiepsko też. Zgubiłam na zęby. Dzisiaj w miarę ale dwa razy miał rozwolnienie. I też zrobiłam na zęby. Od wczoraj była u nas przyjaciółka moja z chłopakiem, bo w środę mam urodziny i wpadli na weekend. Posiedzieliśmy, pogadaliśmy, młody zebrał drobiazgi, zadowolony. I dzisiaj po południu zrobił kupę, w której był papierek po czekoladce! No i znam już przyczynę tej kiepskiej nocy i luźnych kupek do południa... Nie mam pojęcia kiedy to dziadostwo dorwał i kiedy zeżarł... 🤨 ech... Melduje jednocześnie, że młody chodzi już totalnie samodzielnie! ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#425 |
|
Zakorzenienie
|
Moja do teraz zbiera wszystko z podłogi. Ostatnio przylapalam ja z pinezka do tablicy korkowej więc...
Kasia gratki dla malego za samodzielne chodzenie ! Teraz masz przerabane 🤣
|
|
#426 |
|
Zakorzenienie
|
Jejku ospa
Zdrowka dla Oliwki U nas sanki od trzech dni w akcji, dziecko od razu inne, wymeczy sie, wylata na zewnatrz i po 20 juz wola o kapiel, a nawet zdarzylo sie jej samej zasnac w poludnie na dwie godziny czyli cos co u nas bylo niespotykane ![]() Kasia o kurcze, papierek, masakra, dobrze, ze to dziadostwo wydalil. Tylko sie biedny meczyl Gratki za samodzielne chodzenie
Edytowane przez lelowa Czas edycji: 2018-01-21 o 22:20 |
|
|
|
|
#427 |
|
Zakorzenienie
|
O tych na świecie i o tych w brzuszkach - spędzamy czas na pogaduszkach cz.4.
Karolina, jak sie czuje Oliwia dzisiaj?
Dzięki za gratki, kolejny etap za nami. On z taką śmieszną dumą na twarzy chodzi A jak chce gdzieś szybko dotrzeć, to sru na raczki.Dziewczyny, jak i kiedy zaczynałyście oswajać dziecko z nocnikiem, brakiem pieluchy etc? Ja jakiś czas temu wyjęłam nocnik, ale jak młody go zobaczył to zrobił sobie z niego nową super zabawkę Wylądował nawet na jego głowie, robiąc chwilowo za kapelusz. 🤪Mam zamiar zrobić kolejne podejście, zobaczyć jak teraz zareaguje. Kupiłam też kilka par majtek treningowych. No i przymierzam się do startu w wyzwanie... Jak to się u was zaczynało?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane przez WKasiarr Czas edycji: 2018-01-22 o 08:36 |
|
|
|
|
#428 |
|
Zakorzenienie
|
U nas od 6 mca sobie stal w zabawkach. Ale wiadomo oduczanie zaczelam pozniej. Mysle, ze dobrze, ze maly sie juz oswaja
|
|
|
|
|
#429 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ciekawa jestem jak to u nas będzie i jak długo będzie trwało. Np jak go pytam gdzie ma pampusia, to pokazuje, jak mu zdejmę spodnie i powiem zdejmuj pampusia, to stara się zsunąć, nieporadnie ale jednak rozumie o co mi chodzi. Jak jesteśmy w domu razem z mężem i któreś z nas idzie do toalety to mówimy, że idziemy siusiu i on wtedy pokazuje drzwi do toalety. Może to jakieś dobre znaki a może sobie tłumaczę tak. ![]() Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#430 |
|
Zakorzenienie
|
Kasia probuj jak maly chetny, co ci zalezy, moze zalapie. Ja zaluje, ze tak pozno zaczelam, w sumie czekalam na to, ze mala sama zasygnalizuje potrzeby no i z kupa bylo w samo sedno bo sama zaczela ja na nocnik robic ale z siku sa problemy, rano zrobi po wstaniu z wyrka ale pozniej nie pamieta juz o wolaniu i sadzac tez sie nie chce od jakiegos czasu dac, jedynie ta kupa bez zmian. W ogole jakis taki bunt przechodzi wiec chce poczekac chwile i puszczac juz bez pieluszki po domu.
|
|
|
|
|
#431 |
|
Raczkowanie
|
Ja zaczelam wczesnym latem. Odrazu powiedzielismy pa pa pampersowi i na zywiol. Tysiac razy dziennie bylo ZUZIA CHCESZ SIUSIU? Zawsze odpowiadala zgodnie z prawda. I tak przez tydzien jak nie zapytalam w pore to byla wpadka. A po tygidniu juz sama pokazywala. A nocnik stal u nas od dawna. A odpowiadala zgodnie z prawda po pierwszym siusiu na nocnik bo zrobilismy pompe radości itp to az wymuszala po kropelce byle by famfary byly.
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#432 |
|
Zakorzenienie
|
A to dobrze wlasnie. Moja niestety zawsze powie, ze nie chce, a za chwile sik w majtki.
|
|
|
|
|
#433 |
|
Raczkowanie
|
Tak samo miał synek sasiadki i kiedys byli u nas i zuza zrobila na nicnik wszyscy jej brawo bilismy i wgl i tez chcial usiac i poszlo u nich od tamtego monentu. Tylko ona miala i tyle gorzej ze on wogole usiac nue chcial.
Moze to jeszcze nie jej pora. Jeszcze ma czas ![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#434 |
|
Zakorzenienie
|
Agata i brawo, teraz masz z glowy
![]() Moja siadala bardzo chetnie ale teraz ma taki okres, ze wszystko na nie, ubieranie, siadanie na nocnik, kapiel, jedzenie itp wiec mysle przeczekac. Famfary i oklaski tez u nas byly, wtedy wlasnie z ta kupka zaczela ladnie wolac albo nawet sama sie rozbierala i siadala. To bylo latem, teraz tak sobie mysle, ze glupia bylam, ze wtedy tego nie pociagnelam od razu, na pewno juz by bylo po sprawie, ale ze to byl poczatek ciazy i wymiotowalam kilka razy dziennie, czulam sie okropnie i do tego miesiac bujalam sie z zapaleniem oskrzeli to odpuscilam, a teraz jest jak jest. No trudno nic na sile, jak nie teraz to sprobujemy pozniej. Nie chce zeby to sie wszystko zbieglo z narodzinami malucha bo to tez czasami zle wplywa na starszaki, niektore odpieluchowane i z powrotem w pampy zaczynaja walic. Ale to zeby zobaczyla jak inne dziecko wola i robi siusiu na nocnik to bardzo dobry pomysl, dziecko od dziecka najszybciej zalapie
|
|
|
|
|
#435 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie jakieś doswiadczenia z treningiem na trampolinach?
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#436 |
|
Zakorzenienie
|
U nas jednak nie ospa tylko zapalenie oskrzeli i ucho jedno czerwone. Ale w uchu się raczej nie rozwinie bo już od wczoraj ma antybiotyk :/
|
|
#437 |
|
Zakorzenienie
|
Zdrowka dla Oliwki!
Ja juz tez podejrzewalam, ze moja jest chora bo strasznie placzliwa jest ostatnio no ale niby nic jej nie jest. |
|
|
|
|
#438 |
|
Konto usunięte
|
Byłam dziś z młodym na bilansie i mam skierowanie do logopedy 😞
|
|
|
|
#439 |
|
Zakorzenienie
|
Szybko Aga, u nas to chyba dopiero kolo 3 rz kierowali by do logopedy. Ale w sumie moze i dobrze, zobaczy co i jak, zaleci jakies cwiczenia, a mysle, ze to jeszcze nie jest jakis powod do obaw w tym wieku.
Edytowane przez lelowa Czas edycji: 2018-01-23 o 14:48 |
|
|
|
|
#440 |
|
Konto usunięte
|
Zapytała czy młody łączy dwa wyrazy np mama daj, mama chodź. Ale no zgodnie z prawdą mówię że nie i czy powinnam się niepokoić? Powiedziała że jeśli mnie to martwi to może mi dac skierowanie i może coś podpowiedzą by się młody rozkręcił. Do mnie należy decyzja czy pójdziemy. Sama nie wiem. Jak u Was z gadaniem?
|
|
|
|
#441 |
|
Zakorzenienie
|
No to widzisz, lekarka jeszcze nie widziala powodow do obaw, a dala skierowanie bo pewnie sie zmartwilas. Ja bym skorzystala z tego, zawsze to konsultacja, a mysle, ze logopeda rozwieje wszelkie watpliwosci.
U nas z gadaniem bardzo dobrze, sa juz cale zdania ale jej to tak skokowo poszlo, nagle z mowienia pojedynczych wyrazow zaczela laczyc, a potem juz poszlo. Nie wiem czy to nie jakis przesad ale tak slyszalam, ze chlopcy zwykle pozniej sie rozkrecaja z mowa. Chlopczyk, ktoremu nianiowalam mial 2,5 roku i nie mowil nic poza mama i daj, jak rozmawialam pozniej z jego mama to zaczal ladnie mowic grubo po skonczeniu 3 lat, u logopedy byla raz. |
|
|
|
|
#442 |
|
Zakorzenienie
|
Aga u każdego dziecka inaczej. Naprawdę znam przypadki że dziecko w wieku 1.5 roku spiewalo piosenki a znam też dziecko pół roku starsze od Oliwii które mówi tylko mama mama. Więc naprawdę dzieci są różne. Ja bym na Twoim miejscu poszła. Co Ci szkodzi sprawdzić. Chociaż podejrzewam że zanim się dostaniesz do logopedy to maly już będzie recytowal wiersze hehe
u nas z mowa jest bardzo dobrze więc nie mam obaw. A wg mnie warto zawsze sprawdzić i być spokojnym, lub ewentualnie włączyć jakieś ćwiczenia. Mojej koleżanki 3 latek był u logopedy to wzruszyła ramionami i dała skierowanie do neurologa. Bo też nic nie mówi. Mi się wydaje że to kwestia czasu, jednak lepiej działać niż bezczynnie czekać jeśli jest taka potrzeba. Trzymam kciuki 😘---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- Kasia możliwe że faktycznie tak jest? Chłopcy to zazwyczaj leniuszki te dwa przypadki które wymieniłam wyżej to właśnie chłopcy.
|
|
#443 |
|
Zakorzenienie
|
No i jak sa w otoczeniu dziecka osoby ciumkajace czy sepleniace do niego to lepiej jak najszybciej zwrocic uwage bo to tez nie jest wskazane, potem dziecko powiela takie bledy. Mnie to zawsze strasznie wpienialo i zawsze zwracalam uwage, zostala jedna niereformowalna osoba, ktora i tak bedzie tak mowic i tak bo do dziecka wedlug niej tak trzeba
|
|
|
|
|
#444 |
|
Zakorzenienie
|
Nas pytała o to samo na bilansie, też odpowiedziałam że nie składa z dwóch słow ale powiedziała że ma czas i mam się nie martwić. Więc się nie martwię 😜
Od przyjaciółki koleżanka ma większy problem. Młody 2.5 roku a ani mama ani daj nic kompletnie. Zero dźwięków.. Prawdopodobnie mały nie słyszy z tąd też nic nie mówi... Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#445 |
|
Zakorzenienie
|
O kurde :/ jak to możliwe że dopiero teraz się dowiedziała że mały nie słyszy ??
|
|
#446 |
|
Zakorzenienie
|
Nie mam pojęcia...
Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#447 |
|
Zakorzenienie
|
Marta o kurcze no to juz powazniejsza sprawa ale dziwne, ze dopiero teraz zauwazyli. Mozliwe tez, ze niedosluch jest niewielki ale nawet wtedy sa juz problemy z mowa.
My musielismy powtarzac badanie sluchu w wieku 3 mcy bo w szpitalu raz zle wyszlo, na drugi dzien wyszlo ok ale i tak dali skierowanie. Mowili, ze to przez wody plodowe, uszka sie zapchaly i stad zly wynik ale profilaktycznie lepiej pozniej zbadac. W sumie dobrze dmuchac na zimne. Ale pamietam, ze bylam wtedy przewrazliwiona juz i co chwile sprawdzalam kazde ucho czy slyszy. |
|
|
|
|
#448 |
|
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, padam... Cały dzień przygotowań do jutrzejszej imprezy, pomiędzy jeszcze młodym i sprawami pracy. Moi rodzice w drodze, za jakieś 20 minut pewnie będą. Ja już chce po wszystkim.
Odpoczynku proszę!!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
#449 |
|
Zakorzenienie
|
My byłyśmy wczoraj na bilansie, waga na 50 centylu, wzrost na 90... Wysoka babka
![]() U nas tylko zapytała jak z mowa czy sepleni? Dziwne pytanie bo wiadomo że 2 latek nie mówi pięknym czystym językiem jak dorosły, więc trochę zdziwiło mnie to pytanie, powiedziałam że mowi w miarę dobrze, jak małe dziecko 🤣 no pytanie kosmos, generalnie nie lubię tej lekarki, pediatra moich dzieciaków jest na macierzyńskim niestety a ta to jakaś trzepnięta jest. W ogóle w kartotece ma wpis ze jest pod opieką ortopedy i wypada iść na kontrolę w lutym, to sama musiałam się upomniec po skierowanie bo by kompletnie to olała eh :/ z lekarzami Aga, nie martw się, Sebastian w wieku naszych bąbli też tylko kilka słów potrafił powiedzieć, a teraz nawija tak że mnie głowa boli, w przedszkolu Panie mówią że będzie na bank radiowcem albo jakims komentatorem takze nie denerwuj się, skonsultować nie zaszkodzi.Wysłane z aplikacji Forum Wizaz
|
|
#450 |
|
Konto usunięte
|
My też zmierzeni na 90 choć w domu mierze go na 92. Oczywiście lament w gabinecie większy niż niejeden niemowlaki robi.. całe badanie na ryku 🙈 Waga po śniadaniu i w ciuchach, bez butów, 14.9.
No ja wiem że nie powinnam panikowac, ale co niektóre z Was mają już dzieci i jakieś odniesienie, a ja mam jedno dziecko w wieku młodego w otoczeniu, też nie gada zresztą dziewczynka, a tak to sąsiadki mi mówią że ich dzieci to już dawno beblały, dzieci koleżanek też, czyli wychodzi że mój do tyłu.. Wysłane z aplikacji Forum Wizaz Edytowane przez 36acb097cabec02316c4aaec630d441280b2f16b_63b8b621cf6a6 Czas edycji: 2018-01-24 o 16:34 |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:05.

eh zdrówka dla małej
Trzymajcie się! Oby noc buła w miarę spokojna! 

Zdrowka dla Oliwki 
A jak chce gdzieś szybko dotrzeć, to sru na raczki.
Wylądował nawet na jego głowie, robiąc chwilowo za kapelusz. 🤪Mam zamiar zrobić kolejne podejście, zobaczyć jak teraz zareaguje. Kupiłam też kilka par majtek treningowych. No i przymierzam się do startu w wyzwanie... Jak to się u was zaczynało?